2018-08-12 867 浏览
今次黎到銅鑼灣食野,唔太熟港島路 試試朋友介紹的米線入到舖內都幾多人,座位算舒適,唔會太窄點左腩肉 豬大腸米線 ,湯底味道好濃郁,但感覺略為咸左少少,米線軟硬度適中,幾有咬口幾彈牙腩肉煮到好焾 又不會太肥,又唔會好乾身,好美味!豬大腸本身已經整到好入味碗米線裡面仲落左好多酸菜 同其他配料,肚餓得濟食哂成碗,份量都唔小由於係第一次食 選擇了小辣,不算太辣,下次應該可以試中辣!青瓜就不過不失啦 冇咩特別驚喜。食開連鎖米線店,有時都想轉換下口味,米線控可以試試
今次黎到銅鑼灣食野,
唔太熟港島路 試試朋友介紹的米線

入到舖內都幾多人,座位算舒適,唔會太窄

點左腩肉 豬大腸米線 ,
湯底味道好濃郁,但感覺略為咸左少少,
米線軟硬度適中,幾有咬口幾彈牙
腩肉煮到好焾 又不會太肥,
又唔會好乾身,好美味!

豬大腸本身已經整到好入味

碗米線裡面仲落左好多酸菜 同其他配料,
肚餓得濟食哂成碗,份量都唔小
由於係第一次食 選擇了小辣,不算太辣,
下次應該可以試中辣!

青瓜就不過不失啦 冇咩特別驚喜。

食開連鎖米線店,有時都想轉換下口味,
米線控可以試試
2018-07-25 766 浏览
在日式拉面一条街上的一家米线店,在登龙街排队高峰期的时候也算是多了一个选择。店内空间还算可以吧,坐着不太拥挤,位置也挺多的。点餐之前问了他家辣度如何,服务员说不辣,但点了中辣的云南过桥米线感觉很辣的。。大热天出了一身汗。过桥米线的分量够足,各种配菜也挺丰富的,除了太辣口味不错。汤底也还可以,总的来说个人不太喜欢。比他家好吃的米线不少,作为在铜锣湾高峰时段常餐的选择还成吧。服务态度还行吧,不过不失。

服务态度还行吧,不过不失。

2018-07-18
午餐係近近地就係時代附近食,行過對面好快就到。之前外賣食過一次,都略知呢間米線都算出名係銅鑼灣呢頭,行到去見都真係滿座既~去到都需要等5分鐘左右入座。可能因為peak hour,店員係我地係門口等位時已幫我地開始落單。位置比較擠迫,坐低後超快有野食,同行朋友個碗腩肉米線直頭坐低1秒就有,其他2碗就3分鐘內黎齊,的確好有效率。叫左*腩肉黑木耳熱撈米線*🤔🤔其實有點懷疑落錯單,本身係想食撈薯粉架~不過唔知自己有無講漏,所以由佢啦,照食!上次食過佢外賣湯米線,都欣賞佢地酸菜幾好食,酸度適中。腩肉睇落比較大片多肉,都炆得夠淋同入味既,不過可惜太甜,個人口味不喜歡。黑木耳呢度係大片既,肉碎反而覺得幾ok,因為食到肉鮮味👀👀米線就一般般,部分都未淥得淋,而且撈撈調味同樣偏甜,令味道有點奇怪對我黎講,但米線份量真心比平時一般多既。

腩肉黑木耳熱撈米線

2018-07-16
2018-07-12 456 浏览
要數銅鑼灣最最最好味既米線,一定非金西南莫屬!由舊店食到宜家,湯底都係咁好味每次都會叫腩肉小鍋米線做膽 (Hkd 28+7),再加其他餸😁,好多人會叫牛肝菌,但我之前叫過牛肝菌,覺得味道有啲怪怪地,真係每個人口味都不同佢個湯底好好味,酸菜夠酸,又有少少辣炸醬,十分對板腩肉份量多,整得好入味,又夠'林', 好野味,小妹耐唔耐就會黎食,真係唔錯架!睇番啲食評,好多都麻麻地,但我每次去到,lunch time都爆曬場,遲左仲要排隊添,有啲野真係試過先知虛偽,推介
佢個湯底好好味,酸菜夠酸,又有少少辣炸醬,十分對板
腩肉份量多,整得好入味,又夠'林', 好野味
,小妹耐唔耐就會黎食,真係唔錯架!

超级棒的香港第一餐,好味永远大隐隐于市。这家好味食店是带宝宝计划去吃奈良上釜的时候偶然遇见的。那为何来这家店就餐呢?是因为奈良上釜不晓得什么原因关门了。宝宝吵着好饿,就带她来到这里尝试一下。味道意外的好吃!我们点了最普通的小锅米线,一般而言,越是最简单最便宜的产品最能体现一个餐馆的水准。宝宝吃得好开心!感觉物有所值!汤头特别鲜美,米线也很筋道!推荐!
  • 小锅米线
2018-06-08 432 浏览
有次同朋友去銅鑼灣行街,經過登龍街試吓金西南米線,我同朋友都唔係好食得辣,侍應哥哥就推薦腩肉、牛肝菌,但湯底可以唔辣,甚至餸可以另上,米線到後,覺得腩肉很好味、牛肝菌很特別,其他地方很少可以吃到的。我覺得價錢很合理、服務也很細心,值得推薦
2018-06-07
  • 腩肉、牛肝菌
2018-06-04 378 浏览
每次去銅鑼灣做野都會去食呢間米線我覺得價錢ok又好食 班夥記好禮貌 最緊要碗米線夠熱又大碗 我個人覺得腩肉米線好食 每次來必食 推薦大家下次去可以試下 最後,要改善嘅地方就係冷氣太凍喇
每次去銅鑼灣做野都會去食呢間米線
我覺得價錢ok又好食 班夥記好禮貌
最緊要碗米線夠熱又大碗
我個人覺得腩肉米線好食 每次來必食
推薦大家下次去可以試下
最後,要改善嘅地方就係冷氣太凍喇
2018-06-04
  • 腩肉米線
2018-05-27 372 浏览
我同FD 兩個人叫左一碗米線個員工(可能係老細) 問我加唔加野飲/小食 我就話唔加好喇 過左又黎講: 加野飲/小食會好D喎我唔理佢 過左陣佢又講: 你唔加 有人黎 就要走一個人我駁佢: 你又唔整最低消費?佢: 就係冇跟住我走左 當我唔岩 咁都唔洗係咁講(趕)掛..有人黎先算啦真係嬲到譚仔兩個人食一個小食都得
我同FD 兩個人叫左一碗米線
個員工(可能係老細) 問我加唔加野飲/小食
我就話唔加
好喇 過左又黎講: 加野飲/小食會好D喎
我唔理佢
過左陣佢又講: 你唔加 有人黎 就要走一個人
我駁佢: 你又唔整最低消費?
佢: 就係冇

跟住我走左

當我唔岩 咁都唔洗係咁講(趕)掛..有人黎先算啦
真係嬲到

譚仔兩個人食一個小食都得
2018-05-27
2018-04-26 554 浏览
一坐低,環境都唔係好好架喇餐牌都未拎起就問我食乜侍應下下大聲呼呼喝喝野食又同隔離溝亂曬啲野未黎到已一肚氣侍應態度惡劣d野食好似飛落檯面咁食完唔夠一秒就即刻黎收野好似好趕咁但其實鋪面仲有位飲緊野 飲左一啖 條飲管離開左個口一秒就即刻想收我心諗真係咁多客黎?洗唔洗咁chur放眼望過去,個個食客黑口黑面都知咩事野食黎講,米線有少少煮唔熟湯又鹹到一個點真係不可一不可再勸勉大家,行多幾步去對面譚仔唔好貼錢俾人鬧
一坐低,環境都唔係好好架喇
餐牌都未拎起就問我食乜
食完唔夠一秒就即刻黎收野
好似好趕咁
但其實鋪面仲有位
飲緊野 飲左一啖 條飲管離開左個口一秒就即刻想收
我心諗真係咁多客黎?
洗唔洗咁chur
放眼望過去,個個食客黑口黑面都知咩事
野食黎講,米線有少少煮唔熟
湯又鹹到一個點
真係不可一不可再
勸勉大家,行多幾步去對面譚仔
唔好貼錢俾人鬧
2018-04-26
2018-04-09 538 浏览
叫外賣送上公司,一開真的失望,我今日叫了冬菇雞絲熱拌米線,走花生及酸菜,熱拌米線已包肉碎$28,冬菇$6,雞絲$7,外賣$2,加埋都$43,但個樣好似好dry,冬菇加埋都唔夠一隻,雞絲真的只有幾絲而味道呢,冬菇食原味,雞絲無味,只有靠肉碎撐起成個麵,但我都覺得自己在食齋麵$43 至少有兩間更多餸及更多配菜的選擇一見到個麵我已後悔,馬上同同事講,早知唔咁懶去外賣自取譚x/ 南x 啦同事話呢間佢都唔會叫,因試過叫外賣俾少了墨魚頭,打落去追番,舖頭仲以好似唔信俾少左,以為同事想呃佢餸的態度回應,所以貼錢買爛受呀!

$43 至少有兩間更多餸及更多配菜的選擇

外卖送餐
2018-03-13 555 浏览
真係未試食野食到一肚火!首先 入到去一坐底就問食咩Ok唔緊要 我話仲睇緊 轉頭先然後一分鐘都無 另一個阿姐又問食咩我去既時間係11:45 唔多人 唔明咁chur做乜之後叫我地既袋唔好放凳上 一陣有人坐我地無理佢 有人先算(最後走都無人搭枱)跟住我朋友叫小辣 佢整左走辣叫佢加辣油食都一樣我叫左重慶酸辣紅薯粉(小辣)同我想像差太遠 呢碗湯清水咁既色無酸又無辣 仲要係幼薯粉食完好口渴 應該落不少味精一放低筷子就問你係咪唔要 完全好似想趕客走如果繁忙時間你咁有效率完全無問題但我地個時段係唔多人 而且仲有空位登龍街食肆林立 真係唔好揀佢 不可一不可再!
真係未試食野食到一肚火!
首先 入到去一坐底就問食咩
Ok唔緊要 我話仲睇緊 轉頭先
然後一分鐘都無 另一個阿姐又問食咩
我去既時間係11:45 唔多人 唔明咁chur做乜
之後叫我地既袋唔好放凳上 一陣有人坐
我地無理佢 有人先算(最後走都無人搭枱)
跟住我朋友叫小辣 佢整左走辣
叫佢加辣油食都一樣
我叫左重慶酸辣紅薯粉(小辣)
同我想像差太遠 呢碗湯清水咁既色
無酸又無辣 仲要係幼薯粉
食完好口渴 應該落不少味精
一放低筷子就問你係咪唔要 完全好似想趕客走
如果繁忙時間你咁有效率完全無問題
但我地個時段係唔多人 而且仲有空位
登龍街食肆林立 真係唔好揀佢 不可一不可再!
2018-03-13
晏晝六點幾,有啲口痕,又未夠鐘食飯,所以同朋友行入燈籠街,淨係諗住簡單食個米線,結果一坐低,個侍應係咁要我哋加料叫嘢飲。我哋見佢惡惡d,覺得有d怯,格硬迫住加左豬腩肉同凍檸茶⋯結果⋯⋯⋯簡直就係嘔心!其實個米線本身就煮得幾好食嘅,但係食食下發現喺啲碎肉同埋酸菜料裏面,出現左一舊好核突嘅類似生豬潤嘅嘢!叫左個侍應問佢係乜嘢黎,佢hea答左哦,有時師傅夾下呢樣夾下果樣,可能啲豬腸會跌咗落去⋯⋯我真係唔知點答佢好⋯亦都諗唔明點解生豬腸會跌落米線!朋友仔個酸辣粉食到一半肚仔痛,所以我哋都係拿拿聲起身畀錢走人。燈籠街麵店林立,d餐廳質素一向都非常唔錯。真心不明白呢啲咁樣的鋪頭點解仲可以開到落去

簡直就係嘔心!

2018-02-17 485 浏览
以前覺得好好食同抵食,通常都會堂食。琴晚第一次叫外賣反屋企食(家住屯門)叫咗2個兩餸米線 (腩肉牛展同腩肉豬腸)....點知反到屋企發現其中一碗米線無跟餸😫錢就比足但得一碗齋米線點食啊🙄🙄🙄🙄已經有打反去投訴但都無用啦😭話下次跟進返比返兩個餸我....點俾返我喎好日都唔出銅鑼灣一心期待食米線但真係好好好失望。大家叫外賣要小心啲。記得攞外賣時要睇清楚啊如果唔係分分鐘會食到齋米線 ~ 暫時都不會再回來

暫時都不會再回來

外卖自取
2018-02-12 426 浏览
還記得第一次光顧這店,是十多年前,中學同學介紹來的!當時這店還在白沙道!那次之後,這店便成為我在銅鑼灣,其中一間會在選擇名單內的食店!(不知道大家會否這樣?在選擇名單內的意思,就是您不會特意來吃,但來到這裡,沒有特別想吃的,這是一個不會「伏」的選擇!是一份的親切感!也是一份的安心!)印象中,這店與當時在白沙道的店差不多大,但現在比當時的光顧的顧客較多!還記得小時候,店內的人總不多,可與同學仔慢慢的聊天!現在,好幾次來到,都是擠滿著顧客!喜歡背著大背包外出的我,在這擠迫的空間,的確有一點不舒服!但又明白小店空間有限,這也是需要接受的!今次點的是墨魚頭、冬菇、腩肉小窩米線(小辣、走韮芽、走芫茜蔥)哈哈!點解要講得咁仔細?係因為想話比大家知!呢個係個人口味!大家可以來到這裡,選擇返自己的喜好的!要先說一下湯底,湯底是十分濃郁的!由於是次選擇的是小辣,所以只有微微的辣味點綴一下,酸度亦恰好!(由於本人是日未病好,所以選擇了小辣,平日的中辣會比較惹味!)至於米線,這裡的米線幼身,亦偏硬!最後,配菜的份量較少!但對於我來說,還足夠的!墨魚頭有點腥、冬菇比較細粒和乾身!腩肉是招牌菜!煮得入味!口感亦

至於米線,這裡的米線幼身,亦偏硬!

最後,配菜的份量較少!但對於我來說,還足夠的!墨魚頭有點腥、冬菇比較細粒和乾身!腩肉是招牌菜!煮得入味!口感亦好!(不懂得怎形容,感覺像炆扣肉 - 肉的部份,那種的口感,軟硬度、肥膩度剛剛好!)

也許,大家看到以上的形容,整體上好像沒有什麼特別,甚至覺得形容得有點差,說不上是推介!

就是這樣,也不是太好!但偏偏就好像一份情意結的!在想不到吃什麼的時候,又會想起它,又會走到它門口,吃一碗不會「伏」,感覺良好的米線!
墨魚頭、冬菇、腩肉小窩米線
2018-01-12 542 浏览
入去店員強烈要求我坐在行不入去的位置(但明明有其他空位),坐下來的5分鐘已經受到店員強烈單打的言論,心想我只是吃飯也算數了,當我想落單時,店員問其他同事:邊個俾佢坐呢度架?然後直指叫我坐回剛才位置,二話不說我直接走。總括評論這裡指牌前菜就是:俾氣你受,唔食擺就
然後直指叫我坐回剛才位置,二話不說我直接走。

總括評論
這裡指牌前菜就是:俾氣你受,唔食擺就
  • 一肚氣