2011-10-17 40 浏览
差不多七點到步竟然不用等位, 跟之前的鼎盛人潮有頗大分別. 記得很久很久以前光顧過, 食物是不錯, 但自從人龍不斷也沒有興趣排隊.坐下一段時間也沒有人為我們開茶, 反而有侍應為旁邊較我們遲入座的客人開茶...... 開了一壼鐵觀音, 茶不錯.預設每桌有一小碟餐前小食, 我們的是一客糖醋排骨:先來燻魚湯拉麵, 這個麵來到真的小嚇了一跳, 燻魚少得有點寒酸, 尢其放在那大大碗的麵旁. 煄魚做得不錯, 炸得剛好, 不會大乾, 味道也很好, 麵條粗約平均, 軟硬適中:蔥油大餅, 落單時侍應而提示製作需時. 新鮮出爐熱騰騰, 散發出陣陣蔥味, 香口好味. 落單時沒留意, 後來結帳才知這個比燻魚湯拉麵還貴, 雖然好味, 但實在太貴了.最後來的松子蝦米生菜包. 這個跟想像有點不同, 沒想到松子是另上的, 而所謂蝦米不是我們吃的蝦米乾, 而是河蝦粒 這個菜沒有其他肉, 清清的, 若嫌味道偏淡, 可蘸上跟來的醬 (類似北京填鴨的醬).食物質素不錯, 價錢偏貴, 而服務質素參差, 幫我們落單的侍應態度很好, 但另外有部份侍應則不太寬容. 服務最不妥當的是 "趕你買單", 吃完所有菜色後突然有侍應拿了兩碗糖

預設每桌有一小碟餐前小食, 我們的是一客糖醋排骨:
餐前小食 $13
燻魚湯拉麵 $52
蔥油大餅 $58
松子蝦米生菜包 $86
食物質素不錯, 價錢偏貴, 而服務質素參差, 幫我們落單的侍應態度很好, 但另外有部份侍應則不太寬容. 服務最不妥當的是 "趕你買單", 吃完所有菜色後突然有侍應拿了兩碗糖水問我們要不要, 語氣不太好, 我們也有少許愕然. 未知人龍減少是否因其服務呢?
2011-10-17
餐前小食 $13
燻魚湯拉麵 $52
蔥油大餅 $58
松子蝦米生菜包 $86
女朋友病倒了,陪她到法國醫院看診,已經被醫生告誡只能吃清淡食物,都仲要反問醫生能否吃大閘蟹,真頑皮!結果無得食大閘蟹之餘,仲要連續兩天食粥水清腸胃.胃口才剛恢復過來,馬上就嚷著要出街吃東西,就近近地去金滿庭吧.週日晚市光顧金滿庭,等位係指定動作,幾欣賞佢哋會提供熱茶給等位的客人,茶的味道仲甘甘甜甜幾好味.見到等位人群,都知道無咁快有位,索性回家中攤抖一下再回來.前後等了大約45分鐘,才獲安排入座.環境是一貫的嘈吵,服務是一貫的人手不足.不過看得出服務員已在盡最大努力盡快招呼客人,起碼無好似奧海城另一間大酒樓咁,借視線扮望你唔到.食物方面,筆者一定會點心目中的金滿庭孖寶--小籠包和雲吞雞,之後再加一個肉絲兩面黃和水煮牛肉,三個人食剛剛好.小籠包--香港地小籠包做得好的地方著實不少,筆者偏好金滿庭的小籠包,主要是因為它抵食夾好味.金滿庭一籠小籠包賣46蚊/8隻,對比起翡翠30蚊/4隻,王家沙29蚊/4隻,金牌小籠45蚊/6隻,實在是超值.而且小籠包就是要隻數夠多才吃得過癮,筆者小時候在廣州吃小籠包,一籠起碼10隻,這樣才不會吃得到喉唔到肺.金滿庭的小籠包,皮薄餡靚湯鮮,夾起時又不容易破,趁

食物方面,筆者一定會點心目中的金滿庭孖寶--小籠包雲吞雞,之後再加一個肉絲兩面黃水煮牛肉,三個人食剛剛好.

小籠包--香港地小籠包做得好的地方著實不少,筆者偏好金滿庭的小籠包,主要是因為它抵食夾好味.金滿庭一籠小籠包賣46蚊/8隻,對比起翡翠30蚊/4隻,王家沙29蚊/4隻,金牌小籠45蚊/6隻,實在是超值.而且小籠包就是要隻數夠多才吃得過癮,筆者小時候在廣州吃小籠包,一籠起碼10隻,這樣才不會吃得到喉唔到肺.金滿庭的小籠包,皮薄餡靚湯鮮,夾起時又不容易破,趁熱醮一點醋同吃,非常滋味.
砂鍋雲吞雞--三人點了四份一隻雞,每人可分得兩碗湯兩粒雲吞,份量還真不小.湯水用鮮雞熬製,十分清甜.雲吞的肉餡也不讓小籠包專美,香滑又帶點嚼勁.最喜歡湯內有兩種蔬菜,小棠菜清爽,紹菜淋甜.又由於雞的味道都熬到湯裡去,雞肉相對會比較無味,因此金滿庭會附上蒜香豉油作點雞之用.再沒味的湯渣,點了也會變得非常惹味.

水煮牛肉--要了小辣的水煮牛肉,但還是邊吃邊冒汗.牛肉切得太細舊,吃起來不夠痛快.水煮牛肉的牛肉最好是切大薄片以便索汁,金滿庭的切法則跟蔥爆牛肉一樣,汁料自然較難上.另外,牛肉也嗱得太鬆,所以肉味稍遜.配料又只得芽菜,其實可以用通菜,唐生菜或粉皮作配料,吸飽湯汁後往往比牛肉還好吃.現在的感覺是,吃完寥寥幾舊牛肉後,一大盤辣汁都浪費掉.
肉絲兩面黃--跟潮州的糖醋煎麵差不多,都是以慢火將淥至七八成熟的麵煎至兩面金黃.也有食肆為了節省時間用炸的,只要不是炸過火,炸得麵條也發脹,則也可以接受.潮式食法是淥麵時用上湯餵過再煎香,吃時直接加糖醋吃,吃起來一定香脆.金滿庭的滬式則是煎好兩面黃後,再澆上韮黃肉絲茨汁,麵條有機會被汁料浸軟.本身是不太喜歡吃煎麵的,所以會等汁料將煎麵浸軟才吃.這裡的韮黃肉絲汁偏淡,吃起來不太惹味.對於煎麵我印象最深反而係大家樂的鐵板黑椒牛柳絲炒麵.煎麵於筆者來說是配濃味汁料比較吸引,蟹黃或者鱔糊都是不錯選擇.不過這純粹是個人口味,筆者女朋友就非常喜歡這道肉絲兩面黃.

筆者見過太多所謂人氣店,一有人氣就水準下跌,最後人龍消失甚至黯然結業.金滿庭能屹立喺奧海城二期八個年頭,依舊keep住晚晚排長龍,殊不簡單.是晚三人埋單HKD390,食物水準保持穩定,繼續係奧運飯堂之選!
2011-10-09
2011-09-08 25 浏览
幫襯左都有幾年時間,無論佢嘅服務同食物都一流;但闊別左幾個月時間,今次去完下次都要諗諗先﹗第一,加左價;咁嘅通賬時勢,加價無可厚非,D食物還可以;第二,多左好多食物;佢做左好多新菜式,都唔知係唔係上海菜,好似我今日叫左個炸雛雞,雖然唔同KFC咁食法,不過都好奇怪會有呢D嘢食;另外,仲有一個橙汁龍利塊,又係炸魚柳,感覺就好似係凍肉舖D魚柳,上了薄漿炸了,加了一個橙汁,真不知道原來上海有這味菜?第三,全部轉晒人;呢個係最大問題,記得之前每次黎,個個伙計都有笑容,對答亦得體,去食飯都好舒服;但今天一入到去,熟口面無晒,仲要負責我張枱個位AUNTIE,黑口黑面,記得我問佢有咩麵類,佢指著個餐牌話:「係咁多LOR」;我塊面都已經黑過佢,佢仲整多句:「寫晒係度啦」.......我都識睇中文字,就係唔知先問JEI,姐姐又咁嘅態度,係咪趕客先?再之後收餐具,大佬呀,我以為我自己係稻X個D連鎖店,將D餐具整到砰砰嘭嘭,我同朋友都傾唔到計,好差呀﹗總之今日去食嘢感覺唔係幾好,一來招呼唔好,二來貴左好多,下次……諗諗先喇﹗唯一要讚的.....好彩佢冇轉個個廚房,個一口小籠包依然係最正﹗

第一,加左價;
咁嘅通賬時勢,加價無可厚非,D食物還可以;

第二,多左好多食物;

第三,全部轉晒人;

2011-09-08
  • 一口小籠包
2011-09-01 37 浏览
在奧海城食晚飯,每一次見到都是人頭湧湧的一定是金滿庭,若在假日的晚上來到閒閒地都要等一個小時以上,所以現在多數是選平日的時間來到,希望避開太多的人流,但今次因為人家約的原因所以沒有辦法下在星期六晚上來光臨。金滿庭京川滬菜館是在奧海城二期的,在入面不難找到,在附近的店子有很多都是食肆來,但多數都只有金滿庭是人山人海,不難想像他們的食物是受到附近人仕的歡迎,而當日六時多一些去到,要等到七時才在坐位,而這間店在假日要等的時間來說,都不是一個長時間了。等到疲勞只好有門口提供的茶水飲飲來打發時間,有時要等好野食等一會兒都是常見的事來。等了一小時終於有得入去,金滿庭內部的裝修都新淨,天花用上了黃色的燈,光暗度就有少少的不足,近牆的一邊是卡位,中間有幾排二人到八人的枱,當然在香港的食肆位與位之間的空間感多數都不是太足夠的,這方面和中國大陸就有著很大的差異,當然租金是最大的原因。望望餐牌都有幾多的食物種類,大部分的上海菜在這店都可以品嚐,而當然也有這店的招牌菜,所以當晚就叫了一口小籠包、雪菜肉絲湯拉麵、擔擔麵和砂窩雲吞雞。一口小籠包($46)這店的招牌菜,當然要叫來食,來時見一籠在八集的小籠包,大小上
門外永遠人山人海的金滿庭京川滬菜館
店內坐滿了人客
餐前小食:醃豬肉(不是我杯茶)

皮薄餡靚的一口小籠包
一口小籠包($46)

這店的招牌菜,當然要叫來食,來時見一籠在八集的小籠包,大小上和個名十分之配合就是一嗒一口的,用筷子一夾,個包的皮是非常之薄的,好有彈性,用筷子搖下佢會皮都唔會爛,証明個皮雖然薄但就非常之靭,放入口一咬,入面充滿著肉湯,而肉質又非常之嫩滑,食落不覺油膩,可能是肉湯比較多的關係,就算唔點醋食都非常鮮味,當然點了醋酸酸地更加開胃,招牌菜果然是名不虛傳,連同行少食肉都讚不絕口,但一定要趁熱食,否則皮會變硬和失去了這個食物的精髓,每次來一定要叫的一個食物。
食落有驚喜的雪菜肉絲湯拉麵
雪菜肉絲湯拉麵($48)

第一味的一口小籠包這樣高的水準,到這一味食物來的時間擔心會影響到覺得不是太好食,只見來時是一個碗大大但麵細細上面有一些雪菜和肉絲,而湯底看看只像一般的上湯麵湯,心想會唔會簡單了一些??但有時簡單的東西反而給予更好的效果,個麵唔油膩,爽口的麵配合微甜的雪菜和肉絲反而是一種絕配,雪菜和肉絲都煮得十分之香身,加上少少的蔥花,很快就將它掃清,有時簡單的東西給人家的驚喜有時反而會更加大。
麵香味濃的擔擔麵
擔擔麵($30)

試完第一味招牌菜一口小籠包當然要試招牌菜2號的擔擔麵,今次來時見到的是一個碗和麵都合乎比例的麵來,即是麵細但碗都細,食擔擔麵最重要的是麵身的彈牙度、湯底的香濃度和稀稠度(扮專家),叫餸時無叫他們是什麼辣度自然就是小辣的,單看賣相麵條已經被大量的花生粒和蔥花放在上面,湯底都不是太稠而有少量紅色的辣油在上面,又是一來要立即食的食物,否則麵身吸收太多的湯水會變得稔身,食落麵身都幾爽口和彈牙,湯底不是太稠但有著濃濃的花生香味,令人食落每嗒麵都口感十足,不過只是微微的辣度令刺激度不足,下次應該要叫中辣試試。
砂窩雲吞雞的煲放在一旁
分拆了的雞隻
砂窩雲吞雞

來之前已經見伙計們推了一部細細的放點心的枱子在我們旁邊,心想應該是來放砂窩雲吞雞的,來時見伙計將砂窩雲吞雞放在枱上,每人分了一碗雲吞雞之後就再將雞隻拿回廚房去拆件,這些細微的地方都做得十分之細心,但當然味道是最重要的,碗上有著一片小棠菜、大白菜和一個雲吞,而湯底就十分之清澈,食落小棠菜和大白菜都十分淋身入味,雲吞就十分之皮薄,但夾落都唔會散,証明皮的彈性十足,入面的餡料充滿了肉的鮮味但毫不油膩,想必和這個清澈的湯底有關,這個湯底清而不淡,鮮味非常,令拆開了的雞肉都毫不”鞋”口而入面都十分入味,兩個人食四份一隻雞已經非常夠食,而且湯水非常之多,食完全部茶都可以唔洗飲了。

伙計們的手腳幾明快,廚房出菜速度有十分之有水準,一陣就已經出晒四個食物,唔洗食緊一個要等另一個的情況出現,而且食物的水準唔錯,滿足的一餐。
少少地叫了四個食物
食飯時見門外有很多的人在等待,而附近也有其他的食肆都還繼續等下去,証明這間食店有著令人神往的原因,而下次可能會試試他們的小菜,希望都有著這次的驚喜。
上海菜處理得出色的金滿庭京川滬菜館
招牌菜的味道一流,在水準的上海菜店金滿庭京川滬菜館。
2011-08-20
上海菜處理得出色的金滿庭京川滬菜館
  • 一口小籠包
  • 雪菜肉絲湯拉麵
2011-08-13 31 浏览
呢間店一入門就有很多奬狀.連續幾年都收到OR的獎.什至外國名騎師也有光顧,原因呢間店夠大,有靚景.食物..服務.也不錯.小籠飽8個:包得實實.肉同皮沒有分離.至小籠飽摺痕明顯.夾上來也不會皮穿.入口湯佔一半.內裏豬肉也新鮮.肉汁也什多.色香味已經做到了.排骨麵:排骨皮脆.咬下去.肉質微紅.咬下去鬆軟.已是功夫之作.而麵更正.好似一把扇咁.麵質幼滑.硬度適中.湯底清甜..糖水贈品來...是咋喳沒有特別.只可以說甜度不高.已經不錯...
好多獎
好靚
的麵好靚
  • 小籠飽
2011-08-12 33 浏览
去到姐姐家剛好午飯時間, 就同姐姐2個人到附近的金滿庭吃個上海式的午飯吧.金滿庭出名多人排隊, 我地1點半左右到達等了10分鐘左右便有位, 算是很快的了.2個人又唔可以點得太多, 但心大心細又什麼都想試, 想了良久後決定點了:奶油津白份量都唔少, 夠2-3個人食. 奶油汁不似其他餐廳做得水水的, 而是很濃調的, 放入口是黏口的而且一股很香濃的奶油令胃口大開. 津白很甜而且很柔軟, 值得點的一味菜.紅燒砂鍋獅子頭一鍋有2件獅子頭. 份量都幾大. 豬肉偏瘦,但汁很濃. 吃了半個巳經很漏了...不過旁邊的小棠菜煲到很'淋'很入味, 好好吃.瑤柱黃金甲(跟叉子燒餅2件)個名好好聽, 其實即係瑤柱炒蛋. 呢度加左幾條唔知係真定假既魚翅, 不過反正份量很小,所以有冇加都影響唔到呢味菜. 蛋炒得有點老, 還好芽菜是幾肥美的, 不過78蚊既價格如此的水準就不太值得點了. 反而附上的叉子燒餅做得不錯, 幾鬆脆.上海炒年糕原來上枱都好大碟. 其實呢味應該不用點, 因為真係吃不完, 但貪心又想吃吃好耐未吃過的年糕, 所以還是硬住頭皮點了. 味道普通了點不過還是不錯, 但吃了少許真的吃不下, 只好打包拿走.杏
去到姐姐家剛好午飯時間,
就同姐姐2個人到附近的金滿庭吃個上海式的午飯吧.

奶油津白

紅燒砂鍋獅子頭

瑤柱黃金甲(跟叉子燒餅2件)

上海炒年糕

杏仁豆腐
見到呢個杏仁豆腐裝得滿滿的心情都馬上好起來. 味道不會很甜,杏仁味也不是十分濃,但很清新. 水果是罐頭的什果, 不過併在一起吃還是很對味.

金滿庭確是近年做上海菜做得不錯的一家餐廳, 難怪每天都有多到嚇死你的人在等位.
  • 奶油津白
2011-07-28 132 浏览
江山依舊,痛腳還在。是日又是覆診日,早早完事,還可有空找附近的老朋友聚聚舊。久久沒吃過金滿庭,因為無論早市午市晚市都很多人。以前在大角咀,金滿庭還未紅的時候已開始光顧,到後來名氣愈來愈響,就沒有再來了。友人提議來這裡,因為他們中午實在難搵位,我可以早點來,就先來坐下。先叫了茶,再等一下,友人來到,馬上點菜。先來一籠一口小籠包,印象中我第一次吃新派薄皮多汁小籠包就是這裡,比我到翡翠、鼎泰豐更早,所以某程度上,我是有情意結的。這裡的一口小籠包是依舊的皮薄多汁,真的好吃。我喜歡咬開頂部灌入醋的食法,味道更好。蔥油大餅不吝嗇,蔥和芝麻很多,吃下去咀裡都很有香味,但好像油益味多了點,而且再多點麥香就好了。流金歲月一客三件,我們三人一人一件剛剛好。我是第一次在這裡吃奶皇包,流心度很高,奶黃味也很香,很有驚喜,真的很想再encore多一次。上海粗炒無甚特別,而且配料大多是菜,還好不算油,不過就過於濃味,吃到最後只好「頂硬上」吃光。還好有招牌炒飯頂肚,配料的帶子粒、蛋花、蝦仁、蟹子都很足料,飯粒分明,炒得乾身,層次也分明,好味。最後午市還送陳皮紅豆沙,喝得出是mass production,甜度適中,

一口小籠包
先來一籠一口小籠包,印象中我第一次吃新派薄皮多汁小籠包就是這裡,比我到翡翠鼎泰豐更早,所以某程度上,我是有情意結的。這裡的一口小籠包是依舊的皮薄多汁,真的好吃。我喜歡咬開頂部灌入的食法,味道更好。
蔥油大餅
好像油益味多了點
蔥油大餅不吝嗇,芝麻很多,吃下去咀裡都很有香味,但好像油益味多了點,而且再多點麥香就好了。
流金歲月
流心度很高,奶黃味也很香
上海粗炒
招牌炒飯
午市送甜品
附送陳皮紅豆沙
最後午市還送陳皮紅豆沙,喝得出是mass production,甜度適中,有點沙也未算很稀,以午市附送來說算是不錯了。

朋友在附近某銀行是員工,午市埋單有九折,即變相免加一。

其實我以前是喜歡吃這裡的麵食的,但友人不想午市share,下次和屋企人來,再重溫這個回到未紅時的味道吧。
2011-06-24
招牌炒飯
流金歲月
一口小籠包
流心度很高,奶黃味也很香
附送陳皮紅豆沙
午市送甜品
2011-06-29 40 浏览
久不久都會來這裡吃頓下午茶,這一天,又是幫襯的日子。沒來一段時間,這兒的下午茶價錢好像又調整了一點,不過幅度尚算不多,只是兩三塊錢而已。而且這裡的下午茶是不收加一茶芥的,計落都算抵食。這次兩夫妻吃叫的冷盤是「醉轉彎」和「榨菜腎片」,而主菜則叫了「上海粗炒」和「排骨湯拉麵」。來這兒吃東西,首先當然是先來一壺「人參烏龍」,嘆一杯茶味醇中帶甘,生津解渴,飲後教人齒頰留香的烏龍茶啦!喝著這裡幾乎每檯必叫的「人參烏龍」,兩款冷盤已先後送到。「醉轉彎」不是太嫩滑,酒味也重了點,水準只是一般。「榨菜腎片」較佳,榨菜味道適中,既不過鹹,也不會太辣,腎片亦爽口不韌。主菜接著上桌。「上海粗炒」味道正正常常的,不算太油,可以接受。但「排骨湯拉麵」中的豬扒較乾和不夠熱,水準和自己期望的有一定差距,令自己有點失望。這間「金滿庭」雖是區內名店之一,不過下午茶的水準不夠穩定,有時頗佳,有時卻有欠理想。想來這裡吃一頓稱心滿意的,還是晚市來叫幾個小菜和這裡的有名小籠包較有保証。
區內名店之一
屹立於店門旁邊的彷秦兵馬俑像
從餐具至濕紙巾都印有金滿庭的店名
苦中帶甘的人參鳥龍
喝著這裡幾乎每檯必叫的「人參烏龍」,兩款冷盤已先後送到。

醉轉彎」不是太嫩滑,酒味也重了點,水準只是一般。
酒味偏濃的醉轉彎
屹立於店門旁邊的彷秦兵馬俑像
苦中帶甘的人參鳥龍
從餐具至濕紙巾都印有金滿庭的店名
2011-06-01 39 浏览
去奧海城食嘢,睇到金滿庭出邊或坐或企唔少客響個度等位,我同D亦抱著“羊群心態”羅籌試味。等佐二十幾分鍾,終於輪到籌,好不容易坐低,早已饑腸轆轆,好彩有餐前小食送上,茶水送上,打開餐牌,看到明碼標價,小食十二蚊,茶水每位十元正,還沒點餐,已幾十蚊響度,絕對唔抵!更貴的是可口可樂,一罐十八大元,學花大姐講句:“真係唔簡單!”還好小籠包味道唔錯,但可能皮太薄的原因,一夾就爛,裏面的湯汁流曬!手撕雞肉都OK,蘸醬汁,口感幾好。仲有“螞蟻上樹”,呢個名幾好玩,沖著呢個名點佐呢個餐,辣辣地,不過除佐少少免治肉之外,沒啥樣配料。最後上來的是“高力豆沙”,以為好似南瓜餅咁樣,點知大跌眼鏡,一啲都唔好食,皮厚,咬幾啖都食唔到豆沙餡,就算好中意食甜嘢嘅我都覺得好難食,我食佐一大半,而D只咬了一啖便放棄佐。買單時,用手勢叫經理買單,我確定佢有見到,但等佐好耐,都唔見羅單過來,惟有再叫侍應買單,另外一個令我不舒暢嘅係人多太嘈雜。
手撕雞肉都OK,蘸醬汁,口感幾好。
竟然有餐牌出售,可有人買呢?
餐前小食
小籠包流汁
手撕雞醬汁
高力豆沙實在難食
2011-05-31 35 浏览
實在太多人等位, 幾次都令我卻步, 今次就岩早少少去食先排快d...小籠包 (皮薄多汁, 要一上熱辣辣食, 唔係會黏住整穿塊皮)牛柳絲跟叉子燒餅 (濃味的甜甜地的, 塞滿個叉子燒餅咬咬咬好豐富)辣雞煲 (唔記得叫乜名, 幾入味, 不過叫左小辣最後變左唔辣)豆沙窩餅 (熱辣辣的爆豆沙,正!)無令我有下次再排大隊食既動力...

豆沙窩餅 (熱辣辣的爆豆沙,正!)
無令我有下次再排大隊食既動力...
2009-12-28
2011-05-30 20 浏览
同屋企人共五人第一次嚟食,叫咗手撕雞,小籠包,担担麵,酸辣湯,鱔糊,水煮牛肉&火腿津白,首先,飯前小食有芝麻五香雞&脆脆魚鬆,好好味,好開胃,估唔到手撕雞的雞肉都好滑,幾好味,小籠包皮薄餡靚,湯汁好濃,担担麵湯底好濃郁,超正,但酸辣湯就偏辣,唔得,只有勁辣味無酸味,我食得辣都食得好辛苦,炒鱔糊,我哋講明要銀芽炒鱔糊,但都係俾韮黃炒鱔糊,味道ok,無特別水煮牛肉得辣字,無特別火腿津白亦普通,$70,偏貴總括來說,飯前小食&小籠包&担担麵都好正,但因為成日見好多人等位,所以好高期望,但事實又唔係樣樣都咁好味,而價錢都算貴,所以我覺得OK啦~
首先,飯前小食有芝麻五香雞&脆脆魚鬆,好好味,好開胃,
估唔到手撕雞的雞肉都好滑,幾好味,
小籠包皮薄餡靚,湯汁好濃,
担担麵湯底好濃郁,超正,
水煮牛肉得辣字,無特別
火腿津白亦普通,$70,偏貴

總括來說,飯前小食&小籠包&担担麵都好正,
而價錢都算貴,所以我覺得OK啦~
2011-05-20
庆祝纪念
生日
2011-05-24 47 浏览
因為小金魚母親節其間游咗去咗外地出差,所以無同魚媽媽食飯,珍尋日魚家姐都早放工,當然馬上游返屋企同魚媽補做母親節啦....雖然家住奧海城附近,但總是覺得奧海城入面既食店質素好參差(有d仲可以叫好難食添),但因為唔想魚媽媽老人家行咁遠搵食,都係近近地去奧海城食算la呢間金滿庭其實一早都想試,但好幾次經過都排長龍,魚媽媽又係個d等位超過15分鐘就會開始唔耐煩,所以次次都食唔到,今次可能係平日,基本上算係無人排,攞咗飛只係等佢執枱就入得去囉可能真係人唔多,金魚家一家三口都安排去坐中型枱,環境算唔錯,枱與枱之間都唔係好迫,坐得都幾舒服,呢度每枱上菜時都會有餐前小食──毛豆豆腐干青瓜(我見到最少有一"碗",多人d就有兩"碗",另一個好似係蝦,太遠我望唔清楚),因為小金魚唔食青瓜,所以我對呢個小食無評價,但係見魚媽媽同魚姐姐都清咗佢,我估唔難食呱....好la,廢話少說,都係上主菜既時間囉我地三個人總共叫咗5個餸~~ 一口小籠包: 一籠有8個,味道唔錯,算係皮薄涵靚,只係略嫌凍咗小小,如果可以一出爐就上枱可以更好,同埋個醋唔似有d地方咁陳到"確"喉,可以加的比d薑絲加埋d醋度會更好味賽螃蟹+蛋黃:

好la,廢話少說,都係上主菜既時間囉
我地三個人總共叫咗5個餸~~
賽螃蟹+蛋黃:呢個好好味,連魚媽媽都讚口不絕,蛋白炒得夠滑夠味(唔落醋食都可以),又唔係好油,個醋應該有調過味,酸得嚟帶小小甜味,同個餸味道好夾,魚媽媽幾乎清咗半碟.....
蔥油大餅:小金魚最鐘意食蔥油餅,呢度個餅大約有必x客最細個隻薄餅咁大,上面全部都係芝麻,咁樣當然非常非常地"香口"(小金魚最愛的口感呵呵~),同埋佢應該係用焗而唔係煎,無咁油,但仍然脆口,我食咗超過半個囉,不過如果d蔥可以整熟d會更好,因為第一啖食落時,會覺覺得d蔥有陣"生"味,不過仍可接受
肉絲兩面黃:呢個比起好多中式酒樓整得仲好食,份量大約有1.5個麵餅度,煎到外脆肉軟,最最最緊要係個肉絲"顯"唔係太杰,小金魚超怕個"顯"太濃,出面好多都整到好似漿糊咁一"patpat",呢度就啱啱好,good!!!!
奶油津白:呢個係咁多個餸入面最唔好食,菜味淡,奶油味又無,仲要津白又少,講完!

3個人食5道菜真係超飽(我地係食清無打包喎),呢度餸菜既份量屬正常,連+1,菜芥,小食=HKD370.00,價錢方面以咁既質素同係大型商場嚟講,屬於合理

連魚媽細都話:唔洗排長龍的話,平日嚟可以"安哥"!!!!
2011-05-23
庆祝纪念
母亲节
  • 賽螃蟹
  • 蔥油大餅
2011-05-20 19 浏览
今次想說的不單是金滿庭的食物, 而是值得一讚的服務態度.其實搬了來這區七年,金滿庭一直是一間多人光顧的食肆,今晚9:30經過仍然見到很多人在門口等位!食物質素固然要Okay,服務也很重要,我相信金滿庭主要僱用香港員工,工作勤快有效率,又沒有聽不明的大陸口音.因早前光顧新九龍廣場某新開酒樓,樓面請了不少大陸口音的員工,連詢問食物時說名稱也不能清晰說出....有時服務質素及態度對一間食肆影響很大(很多人因為一次差的服務永遠不會再光顧)雖然我們有老有幼等了90分鐘也值得..他們其間給等候的客人送上小食及有茶水供應,最後食完了部長更送上水果及甜點...單純這點已值得人再光顧呢!難怪金滿庭是奧海城最多人等位的食肆
今次想說的不單是金滿庭的食物, 而是值得一讚的服務態度.

難怪金滿庭是奧海城最多人等位的食肆
2011-05-14
  • 松子黃魚
  • 咕嚕肉
  • 醉雞
  • 奶油津白
2011-04-20 14 浏览
是日難我放假同屋企人去了奧海城食金滿庭等了4張枱,約10分鐘因外公外婆愛喝「人參烏龍」故開了這個茶4個人叫了3個餸官保鷄丁 - 好惹味,但鷄丁比較少肉撕煲 -非常開胃,送飯一流金邊四季豆 - 呢碟份量很好,夠晒4個數加1個粗炒粗炒略嫌多油佐dd同埋白菜比較少埋單$342都算係甘

是日難我放假
同屋企人去了奧海城食金滿庭
等了4張枱,約10分鐘
因外公外婆愛喝「人參烏龍」
故開了這個茶

4個人叫了3個餸
官保鷄丁 - 好惹味,但鷄丁比較少
肉撕煲 -非常開胃,送飯一流
金邊四季豆 - 呢碟份量很好,夠晒4個數

都算係甘

2011-04-18
  • 官保鷄丁
2011-04-08 21 浏览
金滿庭是本人在奧運的指定飯堂,屋企無煮飯而又唔想食快餐的話,多數會揀金滿庭.貪其坐得舒服,食物質素好而且穩定.唯一缺點係稍嘈,這倒沒法子,住宅區是比較多家庭客的.去金滿庭,等位是無可避免,每晚17:45開始派飛,19:30過後到準要等上半小時假日就更加離譜,試過拎完飛去睇戲,睇完戲張飛才剛過不久不過平日若果唔介意搭枱,2-4人通常可以即入,而且搭枱用的房有電視睇也較靜,食友們可以考慮食物方面,這裡的小籠包和砂鍋雲吞雞是必點之選.小籠包皮薄餡鮮,包內充滿燙口的湯汁,皮雖然薄但不容易穿.我沒有數包頂是不是十八摺,只要好吃,我也不在乎它是十六還是二十摺的.砂鍋雲吞雞湯底清甜,令人喝得很舒服,雲吞的肉餡當然也是鮮味十足.服務員還會幫你將雞撈出來,醮上店方特製的甜辣豉油來吃,十分惹味.每次我都會把雞吃光光.一般來說,2人可以要1/4隻,4人可以要半隻,如此類推.除了一般餐牌外,金滿庭定時會推出時令菜式,這次點了兩款試試鮮鮑魚炒年糕-年糕炒得軟糯,汁料上得均勻鮮鮑魚共有六隻,界花炒令牠們更易入味醬汁方面並不是傳統的滬式濃油重醬,而是用上淡淡的豉油汁,能夠充份突出鮑魚的鮮味.蜜豆蒜片炒安格斯牛柳-牛

假日就更加離譜,試過拎完飛去睇戲,睇完戲張飛才剛過不久

食物方面,這裡的小籠包和砂鍋雲吞雞是必點之選.
小籠包皮薄餡鮮,包內充滿燙口的湯汁,皮雖然薄但不容易穿.
一般來說,2人可以要1/4隻,4人可以要半隻,如此類推.

除了一般餐牌外,金滿庭定時會推出時令菜式,這次點了兩款試試
鮮鮑魚炒年糕-年糕炒得軟糯,汁料上得均勻
鮮鮑魚共有六隻,界花炒令牠們更易入味
蜜豆蒜片炒安格斯牛柳-牛柳是靚牛,肉味很濃.可惜炒過了火,變得很乾.
配金蒜片的吃法有點像日式的薄燒牛扒,味道也相似.蜜豆作為配菜,翠綠爽甜.
龍蝦湯浸莧菜-這道菜並不是新菜式,以往是配豆苗的,當晚沒有豆苗,所以改配莧菜.
唯莧菜不像豆苗般百搭,其菜青味將龍蝦湯味道掩蓋了.
點新菜式總會遇上炒牛柳一類的失手經歷,不過整體而言,金滿庭的食物還是讓人滿意
無需多講,還是會不斷再來,話哂係飯堂.
是晚4人,埋單約HKD650
2011-04-06