2015-10-23 1595 浏览
現在已經入了秋,一早一晚溫差較大,也是時候吃火鍋季節了。最近大熱的蒸氣火鍋,吸引了不少注意,雖然今晚吃的是火鍋,但不是蒸氣火鍋,而是另一款的火鍋。今晚皆同友人一起到位於佐敦的金撈老鴨湯火鍋專門店,食番餐火鍋。每逢吃火鍋,總會有這樣的點餐紙,當中的最重要的湯底,除了有一般的清湯,沙爹四串麻辣等選擇外,還有以老鴨湯底和麻辣雞煲。其他火鍋食材都是應有盡有的。金撈富貴老鴨湯(半隻)(一百九十八個大洋)在眾多的湯底中,選了這款招牌菜,除了鴨外,還有其他食材,如杞子及蘿蔔等。呷一口湯,初時是清甜夠味,但到後來卻會變濃味。鴨肉是嫰口的,不嚡也不靭,不錯。至尊牛三星(三百九十八個大洋)牛三星包括了牛頸脊,安格斯牛柳粒及極品牛舌心。牛三星採用了三層架盛載,份量足二至三人用。當中的牛舌心幾爽,牛頸脊也夠嫰。手打四寶丸(九十八個大洋)包括了牛丸,豬肉丸,蝦丸及墨魚丸,這是最常見的丸類。當中的豬肉丸及墨魚丸,口感不錯且滑,有點彈牙。小籠包(四十八個大洋)試過小龍包打邊爐未?等到小龍包腫漲和浮起,才可以吃。當中的鮮肉很鮮味,唯獨沒有湯汁在內,而外層略為厚了一點吧。豆腐(二十八個大洋)這裡的豆腐確車很柔軟,而且很
金撈富貴老鴨湯(半隻)(一百九十八個大洋)
至尊牛三星(三百九十八個大洋)
手打四寶丸(九十八個大洋)
小籠包(四十八個大洋)
豆腐(二十八個大洋)
這裡的豆腐確車很柔軟,而且很滑溜,舀起時很容易弄碎,因此需要小心地舀起。
今晚的火鍋,與之前吃過的,確有不同,亦是一個新的體驗。
2015-10-13
柯士甸呢頭平時不常來,不過有朋友住呢頭,所以久不久會過來這邊找吃的!老實說,這間不是朋友帶我來,都幾難在一堆車房後面揾出呢間食肆吧!店面頗大的,算新淨企理,以食鴨為主的餐廳其實不多,今次都是第一次幫襯,鴨我算ok呀,尤其喜歡鴨舌!(≧∇≦)如果有片皮鴨食就更perfet啦!四圍都掛上了特色推介,真是不說不知原來食鴨其實都有好多款式的!除了有鴨食之外,也有海鮮類如蟶子海胆,和打邊爐不可缺少的牛肉等等。不過今晚我們無叫牛肉食,既然來到食鴨的地方,當然要食過夠本先得啦!石斛竹蔗茅根水$38未食熱氣食物前,最好來一支唔係好涼的涼茶飲下就最fit了!石斛竹蔗茅根水最合心意了!味道恰好不會太甜但夠蔗味,感覺好清新和解喝!金撈富貴老鴨湯$198半隻俗語有云:女人唔補好易老!所以得閒就要調理下身體,這款金撈富貴老鴨湯都好適合我,有鴨之外,還以杞子,蟲草花等入饌,有明目養生作用,調理調理一下。金光閃閃的是素翅來的,鴨湯夠曬光喉,感覺好滋潤,好啱這入秋的時分飲。湯水帶微酸,原來是加入了醃蘿蔔所至,味道還不錯的。老火湯飲過,食埋鴨肉就可以加上湯打邊爐了!等水煮的時侯正好來幾個小食。酒醉鴨下巴$58這款招牌菜

石斛竹蔗茅根水$38

石斛竹蔗茅根水$38

金撈富貴老鴨湯$198半隻

老火湯飲過,食埋鴨肉就可以加上湯打邊爐了!

酒醉鴨下巴$58

等水煮的時侯正好來幾個小食。
酒醉鴨下巴$58
這款招牌菜外邊好難食到,因為在香港好難見到有原隻鴨舌連埋下巴一起的。

酒醉鴨下巴$58

陣陣酒味傳出,還比醉雞的感覺更醇和濃,食兩隻已經有點酒意,都可能是我酒量太差吧!鴨舌爽脆入味,而且連着下巴食口感更好更有啖啖肉feel,比單食鴨舌風味更佳!

麻香辣鴨掌拼鹵水鴨腎$48

麻香辣鴨掌拼鹵水鴨腎$48
鴨掌鹵得好入味,而且鹵得夠耐,食落不會太硬,剛好一咬便骨肉分離,帶麻辣更加潻新意。

花膠筒拼阿一海參$108
說得上滋補養生,又怎能少了花膠呢?更以海參作伴更加無得彈!花膠明顯已經事先飛過水和浸泡過,所以不會腥之餘更吸收了湯汁,滋味~
海參亦然,剛好還帶半分爽口的口感,食到好新鮮的感覺,雙拼食就可以一次過食勻兩款,人少少都唔怕食不曬啦!

新鮮鵝腸頭$88

新鮮鵝腸頭$88
超多肥膏的腸頭食落爽脆,而且油香馥郁,令人回味!

元貝滑$108

元貝滑$108
加入了元貝的墨魚滑,除了本身彈性十足之外,食起來更潻一份鮮味,比一般的墨魚滑好食好多!不過價錢好似都貴好多就是了(^_^;)

雙色靈芝菇

雙色靈芝菇$38
怕食菜的男士可以考慮一下這款雙色靈芝菇,健康有益之餘,又好味!

鴨紅
最後的鴨紅是私心推介!絲打必食之選!別的不說,以形補形這道理大家都應該明白,尤其嗰幾日真是要好好補充番一啲鐵質才可!食完我自己覺得面色好左,嗰幾日無咁頭暈頭痛,效果真不錯!
味道方面,真心覺得好食,不知道店家加了甚麼成分,和平時食到的“鞋烚烚“鴨紅完全不一樣,兼具彈性和口感於一身十分難得!其實當我見到那滑如啫喱的一磚一磚的鴨紅,沒有半點水泡,也想到必定花了心思。
2015-10-14
  • 金撈富貴老鴨湯
  • 酒醉鴨下巴
  • 花膠筒拼阿一海參
2015-10-22 926 浏览
今晚和同學們睇show,完左就想搵宵夜,四處打聽,幾曾轉折,終於等到這間鋪頭有位。店員甚為有善,有講有笑,重有商有量。而首先上鴨湯煲時,店員亦細心地為大家分湯,湯底有獨門酸蘿蔔,佢話無咁熱氣。而先食鴨都係正確選擇,因為之後想再找雞肉都非常困難,但第一碗的鴨肉肉質剛好,不會太硬。之後,最快清枱的當然係薄片肥牛,好有牛味,不過更好味的係安格斯牛肉粒,牛油份較重,估不到打邊爐係咁好食。食到12點幾,講了一些是非,便依依不捨地離開。無錯,這個離開真的很不捨,很不捨。
店員甚為有善,有講有笑,重有商有量。
食到12點幾,講了一些是非,便依依不捨地離開。

無錯,這個離開真的很不捨,
很不捨。
2015-10-17
2015-10-05 1138 浏览
渡船街有不少好吃的,以為特別來吃糖水腸粉,現在串燒丶西餐都有,今晚食滋補火鍋和刺身。滿座,好彩有訂位。調味料唔算多花款先飲杯竹庶茅根潤吓,自製,唔太甜先吃一個小的象拔蚌,$199份,好新鮮,蘸日式芥末或放入鍋灼都好鮮甜爽口。用老鴨煲湯啲湯水一向都足味,啖湯的確濃郁,有燉鴨的風味,豪華嗰款仲有蟲草花和素翅杞子,其他湯料唔多。飲完湯加高湯繼續鍋牛胸爽超爽,薄薄一片,灼幾吓食得,見個様以為係肥膏,但唔係。自家製水餃皮薄餡足料,味道調得好。生淮生益脾胃,爽脆有汁,似食瓜,唔係煲湯嗰啲咁硬,食完火鍋要保養番個胃。面書打卡有嘢送店名叫金撈,賣單都用個金色的簿子
渡船街有不少好吃的,以為特別來吃糖水腸粉,現在串燒丶西餐都有,今晚食滋補火鍋刺身

滿座,好彩有訂位。

調味料唔算多花款

先飲杯竹庶茅根潤吓,自製,唔太甜

飲完湯加高湯繼續鍋

自家製水餃皮薄餡足料,味道調得好。

面書打卡有嘢送

店名叫金撈,賣單都用個金色的簿子
2015-09-19 1883 浏览
渡船街是九龍西的平民後花園,如果不介意走往舊區,從高檔的Element商場內有行人通道帶領到出口,然後沿臨時天橋走,經露天停車場便可到達,數條直橫小街交錯,新舊店鋪共處,未成大氣候,但亦已漸漸變天,略有知名度的食店有數家。是晩我們來到一家以老鴨湯馳名的店,位於離九龍西最遠的一角,藏身於車房附近,不是預先知道,實難路過,相信以口啤熟客為主。裝潢有些土味,沒甚麼欣賞之處,六時半到達人潮未至。 店子標榜時令海鮮,真的有不少客人點選,可惜二人飯局只能淺嚐,只好留待下回分曉!桌上有鴨湯風味及滋補效益的介紹,等待期間閱讀,增加知識亦好。多款火鍋調味料,應有該有,自己可以攪攪陣。既來之,必吃招牌老鴨湯,更加要試富貴版。金撈富貴老鴨湯 半隻$198多付$50,換取蟲草花丶素翅及杞子。無火火鍋,時尚安全做法。鴨湯送上,富貴藥材技巧地放於鴨子上,免被湯水蓋過,售價$50的材料顯得矜貴,大家亦覺得值了!近鏡看看,有份量。我們先行把食材分配在自己小碗上,然後加湯,這樣做就確保材料不會被大鍋湯混至不知所蹤,而且亦不會煲至過熟失質感,就以滾燙熟湯灼一會兒,剛好。蟲草花滋補有益,作用多多,質地如菇菌,軟身柔韌,吸滿
裝潢有些土味,沒甚麼欣賞之處,六時半到達人潮未至。
時令海鮮全部時價
多款火鍋調味料,應有該有,自己可以攪攪陣。

既來之,必吃招牌老鴨湯,更加要試富貴版。

金撈富貴老鴨湯 半隻$198
多付$50,換取蟲草花丶素翅及杞子。
無火火鍋,時尚安全做法。
金撈富貴老鴨湯
近鏡看看,有份量。

蟲草花滋補有益,作用多多,質地如菇菌,軟身柔韌,吸滿湯汁,吃得味道豐富;素翅爽脆滑身,並不太橡筋,口感佳;杞子就已經十分腍了但未至靡爛,本身的甜味已混進湯頭。
半只老鴨,清䀿可見,竟然肉質依然鮮美嫩滑,
尤其脾肉,雖然肉質難免一碰即鬆開,但依然有肉味及嚼勁;胸位的肉略嚡,勉強接受;鴨皮軟滑無肥膏,因為脂肪早已被溶解;骨頭頗硬。
祕方中的醃蘿蔔果然有特色,第一印象,以為在吃冬瓜,炆至完全入味被軟化,極微的酸味,開胃討好。

湯頭醇香濃厚,據說預先燉煮兩小時,滋味有回甘,偶爾范起油層在面,我們自行片起取走亦不難,還是健康一點好。二人努力,每人三四大碗湯,差不多已清,之後才通知侍應員加水作火鍋底。
火鍋材料亦豐富,找尋特色之食品。

特色龍𧄌魚蛋 $48
特色龍𧄌魚蛋
喜出望外,個子少少,魚味濃,甚有彈性,調味亦恰當,吃得滋味,值得一試。

家姐辣餃子
外表無疑,一試方知家姐之巴辣!
餡料亦有紅紅地之顏色,相信預先以紅油醃過,口感有些爽、有肉及香蔥之味,相信餡料如平常餃子的含免治豬肉、蔥及筍。

辣度有些份量,合心意,辣子必吃之選。

最後就是一些素菜,大部份售$28,價錢合理。

是一處只求美食,不計較路程及社區環境之去處。
2015-09-18
金撈富貴老鴨湯
特色龍𧄌魚蛋
2015-09-04 1688 浏览
適逢假日,我約了好友打邊爐聚聚。任食,雞煲...都試過很多遍了。可不有一些新嘗試?今天來到這間以老鴨火鍋聞名的餐廳。坐下後,店員送上一個優惠前菜:香炸豆腐。很惹味,但有點辣。過一會兒,主角出場了!好足料,湯底鮮甜 - 可以在放下配料前先品嚐鴨肉及湯底。配料不過不失,唯娃娃菜全都帶有苦澀的味道。本來想以冰鎮菠蘿作結, 但大家都吃得太飽了。留待下次吧!溫馨提醒:先在網上訂座,可享有九折優惠!

溫馨提醒:先在網上訂座,可享有九折優惠!

響鈴
老鴨火鍋!
香炸豆腐
洛神花茶
  • 老鴨湯
有食療效果的火鍋 , 怎能不一食再食 ! 金撈老鴨湯火鍋專門店所賣的強勢火鍋湯底「藥膳老鴨湯」是一年四季均適合食用 ~ 鴨肉有多種食療效果 , 又可補虛勞、滋陰、清熱健脾、養胃生津 , 多吃有益 ~現在只要手執某飲食網站內的相關優惠碼再於 1 日前訂座惠顧晚市火鍋 , 6 位或以上便可免費獲贈原條活魚刺身; 2 - 5 位可用優惠價 $ 98 換購原條活魚刺身一盤~ 黑色火鍋店 , 型格嘛 ~ 十二樣調味 原條活鱲魚刺身 看它眼睛的明亮 , 這條魚在未死之前 , 肯定是一條活魚 ! 廚師的刀功了得 , 把鱲魚切得薄而透;食到肉質結實而富鮮甜味的刺身 ~ 特別的湯底「藥膳老鴨湯」( 半隻 ) $ 198 江蘇鴨 , 取其鴨味濃郁且不肥膩 , 特別加入蟲草花、素翅、杞子等藥材 , 成品鮮美可口 ~ 喝湯後便可叫侍應來額外倒進鴨清湯給我們準備火鍋 ~頂級安格斯牛頸脊 (小) $ 268 肉質鬆軟又滑身 , 油花分佈均勻 , 灼至全熟也可以滿口濃香的油脂味 ~ 自家原創的神秘手打丸 ( 半份 ) $ 88 有四種不同款式 , 需要客人品嚐過後才知內裡乾坤 ~ 黑松露墨丸嗎 ? 爽口又彈牙
有食療效果的火鍋 , 怎能不一食再食 !

黑色火鍋店 , 型格嘛 ~
十二樣調味
原條活鱲魚刺身
特別的湯底「藥膳老鴨湯」( 半隻 ) $ 198

喝湯後便可叫侍應來額外倒進鴨清湯給我們準備火鍋 ~
頂級安格斯牛頸脊 (小) $ 268
自家原創的神秘手打丸 ( 半份 ) $ 88
有四種不同款式 , 需要客人品嚐過後才知內裡乾坤 ~
黑松露墨丸嗎 ?
爽口又彈牙 , 墨魚味濃但黑松露味更濃 ~
鵝肝蝦丸 ?
爽口又彈牙 , 鵝肝味壓倒了蝦味 , 但蝦味的鮮又堅守了應有的味 , 味道層次感豐富 ~
卡夫芝士墨丸吧 !
墨丸爽口又彈牙 , 一咬爆汁 , 係芝士汁 , 超好吃 !
竟然食到很熟悉的甜味 , 難道是奶黃墨丸 ???
廚師的確是創意無限 , 且技術超凡 ~
一切不一樣的體驗 , 全由老鴨湯開始 ~

本篇完 ~

• 活鱲魚刺身
  • 藥膳老鴨湯
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 自家原創的神秘手打丸
2015-08-11 1489 浏览
又是foodie night, 是夜食友選了主打老鴨湯的金撈吃火鍋, 很有新意餐廳在佐敦文昌街, 位置較僻靜, 從柯士甸站也要走近十分鍾才到, 記得同時要使用google map餐廳裝潢有格調, 空間很大, 客人可以跟朋友邊聊邊吃火鍋, 慢慢享受本想試試店家主打老鴨湯底, 但食友表示對香芹咸菜花甲鍋很感興趣, 也就一起試試吧, 點了一大堆火鍋料和飲品, 在下面逐一介紹檸檬薏米水 ($38) 冰涷又酸酸的, 可以中和吃火鍋的膩滯感洛神花茶 ($38) 沒有喝, 所以未能評論香芹咸菜花甲鍋 ($88) 充滿胡椒香, 咸菜味道突出但不會太搶; 花甲新鮮又大隻, 試過湯底後令人更期待之後的火鍋配料~五彩刺身拼盤 ($148) 擺盤精緻, 刺身全都新鮮有光澤, 最欣賞是赤貝, 因為別的地方很少見黑豚肉金菇卷 ($68) 有點普通, 味道全部來自醬汁, 但豬肉比普通的要鬆軟好吃一點蒜香三文魚骨 (HK$58) 夠香脆, 但略嫌不夠惹味, 味道再濃一些會更好本地手切牛頸脊 ($238) 油花不算太多但分佈平均, 肉質軟腍, 唯一挑剔是份量有點少魚腐 ($38) 魚味濃又彈牙, 連平時不太吃魚腐的我也

洛神花茶 ($38) 沒有喝, 所以未能評論

之後的火鍋配料~

魚腐 ($38) 魚味濃又彈牙, 連平時不太吃魚腐的我也覺得超好吃!! 雖然不知道是否自家製, 但也很推介
極品牛舌芯 ($98) 彈牙有嚼勁, 好吃~

手打鯪魚滑 ($48) 中規中矩, 不用特別點來吃

水母刺身 ($78) 很少地方供應, 比海蜇更爽脆彈牙, 蘸上味道較酸的醬汁很清新
神秘手打丸 ($148) 有四種味道, 分別是鵝肝、黑松露、芝士及奶黃, 最喜歡是黑松露和芝士, 充滿黑松露香, 芝士一咬下去更有牽絲效果, 很不錯
鵝肝口味真的有一小塊鵝肝在中間, 但煮熟後沒甚麼味道, 有點浪費了貴價食材

店家把奶黃加進了魚肉, 奶黃味道蠻濃的, 中間更有奶黃餡, 可是我還是喜歡吃甜的多一點

特色蝦條 ($58) 是店家獨有的, 蝦條小小一條但口感豐富, 外層有咬口, 有點像魚皮餃, 裡面是彈牙蝦肉和豬肉, 很不錯

冰鎮菠蘿 ($68) 賣相很漂亮很用心, 大加分~ 菠蘿酸酸甜甜夠冰凍, 吃完大量肉類吃點水果解膩剛剛好~ 但定價稍嫌太過進取
餐廳舒適又不會太吵, 食物用料新鮮有特色, 雖然不便宜, 但也不失為吃火鍋的好地方, 難怪也有不少好評
2015-05-13
  • 極品牛舌芯
  • 本地手切牛頸脊
  • 魚腐
2015-08-11 1240 浏览
在炎炎夏日聽到『火鍋』二字,未免不會勾起食慾,但說到鴨肉湯底,卻會激起我的味蕾。早前與幾位友人到了佐敦覓食,一心為著鎮店之寶的鴨肉湯底而來,事實上以燉鴨肉方式配合各種滋補的食材來餚成火鍋湯底,一年四季均很合適。傍晚六時半天已入黑,位置較偏,街道位置寧靜。進入餐廳後,桌上早已預備了整套餐具,及專為火鍋而設的調味料。6款調味料任均選擇,設有辣椒醬、辣椒粒、蒜粒、炸蒜粒、蔥粒及花生碎點了馳名的老鴨湯底,侍應生先為我們送上,拔起來的鴨肉很多,更附有很多珍貴的中藥食材,拿來前遠處已嗅到芳香樸鼻的老鴨了。送來的時候,老鴨火鍋早已烹熱並預備好,所以無須再費時、久等、捱餓,可即時味受這款清甜的老鴨及濃郁的湯底,鍋內是原隻鴨,滲出濃烈的藥材氣味,混合老鴨本身獨有的體味,產生一份吃極不厭的感覺。當吃完鴨肉一回兒後,才加入幾款配料,招牌本地手切牛頸脊(小),是火鍋界裡必吃的食品,手切牛肉質鮮嫩而滑,存入鍋內半分鐘時間的熟度,特別煙韌好吃。再來很想試試此道特色蝦條,蝦條份量挺多的,外表平平無奇,當烹熟過後,味道勝於炸魚皮或魚皮鮫,外皮很簿,內裡非常脆口,味道挺濃,口感一流。聖子皇,說到明是『皇』,份量令人五體

傍晚六時半天已入黑,位置較偏,街道位置寧靜。
聖子皇,說到明是『皇』,份量令人五體投地,把整隻聖子放入鍋內滾呀滾,取出來咬一口,肉質十分鮮嫩,卻同時滲出濃厚的鴨肉湯味,與老鴨簡直是絕配。
神秘手打丸,聽到『神秘』,我又心思思想揭秘,決定點一客來品嚐,原來分別含有4款丸,各丸餡料、味道均不同,分別有黑松露、芝士、奶黃及鵝肝,配合丸身的彈牙,口感及味道相當不錯,配合得天衣無蓬。
大大的花甲蜆,烹熟後滲出輕微的海鹽鮮味,十分新鮮,並沒有發現殼內一點點的細沙,肉質爽口,味道清甜。
题外话/补充资料: 一氣呵成的幾道配菜,配合老鴨湯底,老實說,要我胖數磅我也願,不但激了我的味蕾,還令我對老鴨產生一份思念。總括餐廳效率高,所供應的菜式特別,勝於老鴨湯底出色。
2015-07-28
  • 神秘手打丸
  • 老鴨湯底
  • 招牌本地手切牛頸脊
  • 特色蝦條
平時好少去佐敦但最近聽朋友話佐敦開左間金撈老鴨湯刺身火鍋專門店個湯底晒特別,聽到己經好想去試上星期五吾洗oT終於有機會去試試去到客人不算太多我們預訂的桌上己放好了調味盒,大大話話成十幾種調味醬,你仲e點溝就點溝再睇下Menu,食物選擇多也有其特色來到當然要試老鴨湯底由於人數不多,只叫了半隻老鴨老鴨湯底呈金黄色,裏面仲有冬蟲夏草和杞子打邊爐前先試試湯底老鴨湯甘甜帶肉香,火喉十分鴨肉嫩滑不打渣配上特製醬料,少少辣更提升鮮味配料方面也吾惹少招牌本地手切牛頸脊牛頸脊顏色鮮明切得厚度剛好熟後肉質嫩滑,牛味十足桂花蚌厚身好肥美熟後好爽口,沒有腥味超級新鮮特色蝦條有少少似魚皮餃但皮較薄,沒有魚皮餃甘油手打特色丸有四式:鵝肝蝦丸、芝士手打丸、奶黃丸、黑松露丸我只食了黑松露丸黑松露味濃而且彈牙其它款式,友人也説不錯炸魚皮好香脆,沒有油味大細岩好一啖一塊好滿足家鄕魚腐好滑的魚腐熟後脹卜卜吸滿了老鴨湯底的精華咬下去有D爆醬的感覺打邊爐當然要下下火飲竹蔗茅根水最好一睇就知落足料,清熱解毒又好飲整體而言,湯底和配料都十分値得一試但落單有D混亂,大家記得埋單Check清楚先
平時好少去佐敦
但最近聽朋友話佐敦開左間金撈老鴨湯刺身火鍋專門店
個湯底晒特別,聽到己經好想去試
上星期五吾洗oT終於有機會去試試
去到客人不算太多
我們預訂的桌上
己放好了調味盒,大大話話成十幾種調味醬,你仲e點溝就點溝
再睇下Menu,食物選擇多也有其特色
來到當然要試老鴨湯底
由於人數不多,只叫了半隻老鴨
老鴨湯底呈金黄色,裏面仲有冬蟲夏草和杞子
打邊爐前先試試湯底
老鴨湯甘甜帶肉香,火喉十分
鴨肉嫩滑不打渣
配上特製醬料,少少辣更提升鮮味

配料方面也吾惹少
招牌本地手切牛頸脊
牛頸脊顏色鮮明
切得厚度剛好
熟後肉質嫩滑,牛味十足
桂花蚌
厚身好肥美
熟後好爽口,沒有腥味
超級新鮮

特色蝦條
有少少似魚皮餃
但皮較薄,沒有魚皮餃甘油
手打特色丸
有四式:鵝肝蝦丸、芝士手打丸、奶黃丸、黑松露丸
我只食了黑松露丸
黑松露味濃而且彈牙
其它款式,友人也説不錯

好香脆,沒有油味

熟後脹卜卜吸滿了老鴨湯底的精華
咬下去有D爆醬的感覺

打邊爐當然要下下火
飲竹蔗茅根水最好
一睇就知落足料,清熱解毒又好飲

整體而言,湯底和配料都十分値得一試
但落單有D混亂,大家記得埋單Check清楚先

2015-06-19
2015-06-29 1662 浏览
今日做完野,同事們一齊慶功第一次光顧這店,好方便,因為兩條都有入口,門面好靚! 魚皮 未有鍋食住前菜先,魚皮好爽滑,拌住薑蔥好香!好精緻~ 牛舌心 以我所知牛舌心係牛舌入面嘅中間最冧嘅部份,但部位非常之細,所以比較少有。哩個薄切口感好滑,好鮮! 皮蛋/烏冬 餓鬼點少得主食,公仔麵唔岩我,烏冬好食啲! 豬骨湯底 有啲似澳門嘅豬骨煲湯底,味道好濃,又多桶骨。 象拔蚌刺身 無得彈,又新鮮又爽甜。不過我都飲大左了,連相都影到out fo 埋!
今日做完野,同事們一齊慶功
第一次光顧這店,
好方便,因為兩條都有入口,
門面好靚!
魚皮

未有鍋食住前菜先,
魚皮好爽滑,拌住薑蔥好香!
好精緻~
牛舌心

哩個薄切口感好滑,好鮮!
皮蛋/烏冬

餓鬼點少得主食,公仔麵唔岩我,
烏冬好食啲!
豬骨湯底

有啲似澳門嘅豬骨煲湯底,味道好濃,
又多桶骨。
象拔蚌刺身

無得彈,又新鮮又爽甜。
不過我都飲大左了,連相都影到out fo 埋!
2015-06-21
香港人,除了飲茶之外,最中意應該就是打邊爐!是一年365日都會去打個種(定係只有我?)今日約久未見面的朋友去打邊邊,想係公司附近搵間近近地,又有d特色的火鍋店,係OP search左一輪後就搵到呢家「金撈老鴨湯刺身火鍋專門店」。用鴨湯做火鍋湯底好似未食過,又見OP食評都幾好,就決定去試下啦。「金撈老鴨湯刺身火鍋專門店」個位置都幾「格攝」,我係TST行過去都要用Google map搵少少路先搵到。如果由Austin站行就最近,大約幾分鐘可以到達。可能因爲平日的關係,我們到達時只有一桌客人。(後來陸陸續續有不少客人來,加上裏面有房間,都有5-6成滿)二話不説就拿起餐牌看看有咩好食!湯底的選擇都挺多,我們第一次黎,當然點金撈富貴老鴨湯試試。(因爲只有三人,所以點了半隻)哇,金撈富貴老鴨湯非常足料,一上桌煲滾後,忍不住立刻倒一小碗最純粹、未被其他火鍋料「污染」前的鴨湯飲用。除左有半隻鴨外,還有滿滿的蟲草花、素翅等。鴨湯本身味道非常濃郁、美味,藥材味不會過重,其實好像加個麵直接來碗鴨肉麵(笑)。半隻鴨都有好多鴨肉可以食,店家更體貼地提供鴨肉的特製沾料,辣辣地零捨開胃。混醬的材料都有很多,梗有一款

二話不説就拿起餐牌看看有咩好食!
金撈富貴老鴨湯(半隻)
除左有半隻鴨外,還有滿滿的蟲草花、素翅等。
鴨湯本身味道非常濃郁、美味,藥材味不會過重,
其實好像加個麵直接來碗鴨肉麵(笑)。
混醬的材料都有很多,梗有一款你喜愛的。
除左火鍋外,「金撈」也主打刺身,所以亦有很多海鮮刺身的選擇。
另外牆上亦有很多時令推介,但今次我們就無點刺身,可能下次來才試吧。

當我看到餐牌上的火鍋料時立刻兩眼發光,因爲有超級多新鮮海鮮可以點,而且價錢仲幾合理,yeah~(撒花)
點了我最愛的桂花蚌,另外試左「金撈」的特色火鍋料——特色蝦條。
桂花蚌 $108 &特色蝦條 $58
桂花蚌 $108
以呢個價錢黎講算幾大碟。桂花蚌全部都切的很厚,而且大大片,唔似某d餐廳切得很碎很薄。
味道清甜,蚌肉質地又嫩又新鮮。

特色蝦條 $58
好似魚皮餃般的外皮,裏面有蝦肉同豬肉混合,好似泰國蝦肉條般的火鍋version。
肉質很鮮甜,鹹鹹地,味道幾特別。

聖子皇 $38/隻 & 大花甲 $88
聖子皇貴就貴左少少,但真係好大隻,超級鮮甜,啖啖肉!
大花甲$88有6隻,算挺便宜的,而且花甲出了殼大之外,花甲肉都大粒,又沒有沙。
「金撈」的海鮮質素都很好。

打邊爐點可以無炸魚皮?
炸魚皮
炸魚皮($28)勁脆,掃過少少火鍋湯底,沾上一點點濃郁的鴨湯,依然Keep到個爽脆度!

手打丸同滑都有很多種,看到「神秘手打丸」就點黎睇下有咩神秘可言?
叫了半份,四粒$88有點貴。
神秘手打丸(半份)
原來,用料高級,難怪這個價錢。
「神秘手打丸」其實就是—— 鵝肝蝦丸、芝士手打丸、黑松露丸、奶黃丸。
我吃了鵝肝蝦丸,蝦丸超級爽口彈牙,裏面更有一粒鵝肝,口感特別。
朋友吃了流新奶黃丸,覺得味道很特別,原來裏面的奶黃係同半島的奶黃月餅一樣配方,難怪味道這麽出衆。

打邊爐不可或缺的牛肉,我們就點了招牌本地手切牛頸脊(小)$238。
招牌本地手切牛頸脊(小)
小份都已經很大碟。
一般我其實喜歡吃肥牛,朋友說牛頸脊才是最好吃的位置。
果然,雖然無肥牛的肥,但一d都唔會靭,而且很淋身,牛味十足。

最令我驚訝的是他們的選擇都很多,除了一般汽水,更有自家製竹蔗茅根水、洛神花茶等,我就喜歡在打邊爐時啤啤它,居然有apple cider,好滿足~

這次誤打誤撞來到一家高水準火鍋店,因爲點了海鮮,最後埋單每位大約$400不算平,但以這個食物水準加上好好味的老鴨湯湯底,完全覺得物有所值,可以再來!

金撈老鴨湯刺身火鍋專門店 Kum Lo Hotpot
地址:佐敦文昌街25-47號文昌樓地下41及43號舖
電話:2332 7600
時間:星期一至日: 18:00-02:00

是日消費:每人約HK$400(晚餐)

以上。

2015-06-24
金撈富貴老鴨湯(半隻)
桂花蚌 $108 &特色蝦條 $58
炸魚皮
招牌本地手切牛頸脊(小)
  • 金撈富貴老鴨湯
  • 桂花蚌
  • 聖子皇
2015-06-18 1259 浏览
先唔講呢野個位置單係個名都好長 lol不過重點放係頭兩個字到應該都知呢間野走咩價位金撈,講明係要返咁上下價錢去食去食個下先發現原來佐敦近柯士甸個頭都好多野食(廟街同element 就去得多)平時好少行入去呢邊,正常應該柯士甸站入近D不過傻仔左係佐敦行過去...入去坐低個下無咩人,可能早左少少去到未到晚市先無咩人, 之後食食下都見到佢有熟客仔黎食坐低打邊爐一定係睇下有咩湯底先雖然平時大排檔、酒樓會唔理咁多要個清湯個類不過見間野個名都賣緊老鴨湯,另外佢地老細都話佢呢樣出名咁就叫左個老鴨湯先,煲住睇下叫咩食同埋混下醬料,呢到都係好多配料可以自己加有炸蒜、生蒜、麻醬、芝麻個D,但老實講句食到最後都唔無野係要點醬油食,本身呢到D 料都好食個老鴨湯底黎到,見到都落左好多中藥煮仲有半隻鴨係入面,另外個湯底本身就咁都飲得老細都叫我地食之前飲下先,就咁飲都好香濃,隻鴨已經出左味但就咁夠煲陣,羅隻鴨食都好食 不過呢隻老鴨幾補下,好似冬天食岩D XD基本上呢到好多選擇,有好多係手打、自家制野食,好多款手打丸,自家制水餃選料都好多特別野同靚野,有美國桶蠔、南非飽魚、西班牙黑豚腩肉一開波就黎左美國桶蠔($138
先唔講呢野個位置
單係個名都好長 lol
不過重點放係頭兩個字到應該都知呢間野走咩價位
金撈,講明係要返咁上下價錢去食
去食個下先發現原來佐敦近柯士甸個頭都好多野食
(廟街同element 就去得多)
平時好少行入去呢邊,正常應該柯士甸站入近D
不過傻仔左係佐敦行過去...

入去坐低個下無咩人,可能早左少少去到
未到晚市先無咩人, 之後食食下都見到佢有熟客仔黎食
坐低打邊爐一定係睇下有咩湯底先
雖然平時大排檔、酒樓會唔理咁多要個清湯個類
不過見間野個名都賣緊老鴨湯,另外佢地老細都話佢呢樣出名
咁就叫左個老鴨湯先,煲住睇下叫咩食
同埋混下醬料,呢到都係好多配料可以自己加
有炸蒜、生蒜、麻醬、芝麻個D,但老實講句
食到最後都唔無野係要點醬油食,本身呢到D 料都好食
個老鴨湯底黎到,見到都落左好多中藥煮
仲有半隻鴨係入面,另外個湯底本身就咁都飲得
老細都叫我地食之前飲下先,就咁飲都好香濃,隻鴨已經出左味
但就咁夠煲陣,羅隻鴨食都好食
不過呢隻老鴨幾補下,好似冬天食岩D XD
一開波就黎左美國桶蠔($138)先 @@
上到黎大大隻,有一個女仕拳頭咁大
入口肥美,肉質算嫩 =P
呢個值得介紹食,一分錢一分貨
之後佢個自家制水餃($48)同特色蝦條($58)
自家制水餃唔算特別,不過勝在皮都薄
煮完唔係塊硬晒個D,入面就釀左肉同少少菜
食落都唔錯
不過個特色蝦條特別好多!!!
可能我食得少,真係係呢間野第一次食
薄皮包條蝦,入口有口感,少少彈牙
唔知點解食完諗起有時人地泰國買返黎個D 手信
有D 似炸皮包住個隻(自己GET下啦,唔記得咩名)
呢個堅得意,好食 = ]
之後個西班牙黑豚肉($68)同紐西蘭羊肉片($58)
食豬,打邊爐一定係食黑豚肉 B-)
食過黑豚肉既人都知係好香,有肉質
呢到都唔例外
紐西蘭羊肉片就好似比較幼嫩,同其他羊肉比
個羶味就唔係好覺,口感比黑豚肉結實D
另外,不得不提既係一間邊爐竟然有熟食都做得好食
就係萬惡既 金撈一口脆豆腐($38)
簡單幾個字夠晒:香、脆、即做
之後仲有叫左北寄貝($98/3隻)
大大隻,連殼上,幾厚身
不過煮個下有隻跳左落水...
要搵返出黎...
食完原來仲有少少驚喜神秘丸($88/半份)
為保神秘唔係到講咩味,不過有D 其實同外表都有少少關係
同埋嗅下都估到咩味,唔算難估,但勝在有心思 ^^
中間叫左洛神花杯,潤一潤返下 XD
可以扮下紅酒
2015-05-31
  • 美國桶蠔
  • 金撈一口脆豆腐
  • 神秘丸
2015-06-14 1013 浏览
特色湯底打邊爐 今次我地就揀左花甲湯食物黎之前,可以自己撈下醬有成十幾款揀,岩哂D重口味既人我自己就覺得淨係落蔥就夠 除左打邊爐既生野,我地重叫左d刺身&一碟三文魚骨刺身不過不失,最特別既係水母刺身!不過其實食落真係同燒味拼盤d海蜇無咩分別.. hahaaaa三文魚骨炸得唔錯,外面好香脆,因為重有炸蒜!入面又做到好軟身!係一個唔錯既小食飲品方面,因為我地都唔飲汽水所以就試左洛神花茶&薏米水終於唔洗飲酸梅湯 竹庶水但係個人認為真係有小小太甜 hahaaaaa不過可能係因為我本身唔好甜既飲品個湯黎到個陣見到佢白雪雪重起哂泡幾驚中伏 hahaaaaa不過食落好鮮甜!!!而且黑胡椒味幾濃,所以唔會腥D花甲好大粒,食湯入面既料都幾滿足 haha至於生料,我地就叫左店家招牌 - 蝦春卷, 牛頸脊, 神秘手打丸重叫左魚腐,黑豚肉金菇卷, 牛舌心想試埋個黑柏葉,不過賣哂!牛頸脊好新鮮,牛味非常濃!是favourite!!蝦春卷與味道有點像魚皮餃!幾有趣!自己食左三條 hahahaa至於手打丸,有4種味,個人最中意濃味既芝士&松露味!好似有一粒甜甜地.... hahahaha 鵝肝味其實幾特別,不過好可
特色湯底打邊爐 今次我地就揀左花甲湯
食物黎之前,可以自己撈下醬
有成十幾款揀,岩哂D重口味既人
我自己就覺得淨係落蔥就夠
除左打邊爐既生野,我地重叫左d刺身&一碟三文魚骨
水母刺身
刺身拼盤
飲品方面,因為我地都唔飲汽水所以就試左洛神花茶&薏米水
終於唔洗飲酸梅湯 竹庶水
但係個人認為真係有小小太甜 hahaaaaa
不過可能係因為我本身唔好甜既飲品
個湯黎到個陣見到佢白雪雪重起哂泡
幾驚中伏 hahaaaaa
香芹胡椒花甲湯
不過食落好鮮甜!!!而且黑胡椒味幾濃,所以唔會腥
D花甲好大粒,食湯入面既料都幾滿足 haha

重叫左魚腐,黑豚肉金菇卷, 牛舌心
想試埋個黑柏葉,不過賣哂!

牛頸脊好新鮮,牛味非常濃!是favourite!!
牛頸脊
蝦春卷
至於手打丸,有4種味,個人最中意濃味既芝士&松露味!
好似有一粒甜甜地.... hahahaha 鵝肝味其實幾特別,不過好可惜唔係好食到鵝肝味,
可能係烚得太耐 T_T
手打丸
對於我依個牛舌痴,咩牛舌都超級歡喜!!
如果厚少少就好喇!
牛舌心
魚腐&金菇黑豚肉卷非常吸湯!
係食左咁多野之後個湯勁濃 hahaaa
所以最後先食!很不錯!
黑豚肉金菇卷
料幾新鮮!配埋湯底係唔錯既配搭!
2015-05-13
香芹胡椒花甲湯
牛頸脊
蝦春卷
黑豚肉金菇卷
2015-06-09 1096 浏览
根據OpenRice所述 , 鎮店之寶 --- 金撈老鴨湯 以不同配料及不同秘方燉煮超過兩小時 , 秘方當中的醃蘿蔔帶有微酸味 , 風味獨特。 到街外吃火鍋 , 有一樣東西要特別留意的是「隱藏收費」, 這店有供應餐前小吃 ( 如需選用 , 每份 $ 10 ) , 另外茶芥醬油每位 $ 10 , 當然需要加一服務收費。 等待 老鴨燉湯 時 , 先點客頭盤來開開胃 , 順德撈魚皮 $ 48冷盤一碟 , 用薑蔥絲、紅椒圈及花生 , 澆進麻油豉油來撈魚皮 , 分量還算可以 , 魚皮爽滑厚片 , 沒有腥味 , 味道不錯 ~ 金撈富貴老鴨湯 ( 半隻 ) $ 198特別加入蟲草花、素翅、杞子等藥材侍應生教路在喝湯時再撒幾粒青蔥粒在湯內 , 引出的味道會更香。 先把鴨肉與燉湯喝完便可叫侍應生另外倒進鴨清湯來火鍋。 鴨肉的香味濃 , 肉質還未算粗糙 , 燉湯微酸卻帶甜味 , 喝下去喉嚨舒服。 火鍋生料 の 牛胸爽 $ 108 牛胸爽屬牛胸韌帶位置 , 口感爽嫩 , 質感似去油肥脂 ( 油渣 ) , 但實質是不油不膩。火鍋生料 の 特色蝦條 $ 58 侍應生介紹這碟「蝦條」其實是類似泰國的那種脆炸春卷
金撈富貴老鴨湯 ( 半隻 ) $ 198
特別加入蟲草花、素翅、杞子等藥材
火鍋生料 の 牛胸爽 $ 108
火鍋生料 の 特色蝦條 $ 58
侍應生介紹這碟「蝦條」其實是類似泰國的那種脆炸春卷小食 , 內餡是豬肉而外皮是麵粉 , 從來沒有聽過他說出一個蝦字;灼至浮起才拿出來吃 , 個人覺得味道似魚皮餃 , 少油版 , 外皮煙韌 , 肉餡鮮美。
火鍋不忘啤一啤
  • 金撈老鴨湯