2015-03-10 402 浏览
公司附近有間老鴨火鍋!但係要向同事介紹餐廳, 首先要<<得到靚靚女同事們認同>>!!!!俗語話”老鴨滋陰”同佢地講 : 食老鴨滋陰養顏呀=^.^=靚靚女同事們一聽到美容功效, 即刻話來呢間.~~~~ 實情係我想去食炸中醫朋友話:鴨, 滋補較強, 可滋五臟之陰,藥補不如食補, arm曬我呢d好少食補品的人, 馬上卜枱先真係成隻鴨喎, 仲有藥材蟲草花同其他藥材呢先飲啖湯, 少少酸, 係酸蘿蔔帶出的味道再食鴨肉, 好嫩, 好淋, 聽講係淆左2個幾鐘.鴨皮油香滿瀉, 皮&肉一齊嗒, 噢賣桔, 好正ar(註: 我唔鐘意食硬掘掘的肉)平時少食鴨, 為左滋陰, 真係要食多d補返下特色酸蘿蔔係店家自己做的, 出面好少見嫁原味(橙色汁浸住)又酸, 又咸, 放入鴨鍋做提味,所以鍋本身唔洗落鹽. 湯底好清另外幾款火鍋配料仲正呀手切新鮮牛肉 : 大家都識分辨係咪新鮮牛肉嫁啦- 神秘丸丸 : 真係古惑的丸, 估佢唔到裡面係咩餡, 到食果刻先知!有女同事必到塊面喎, 小心食呀- 黑豚肉金菇巻 : 第一次遇到呢個配搭, 好在烚耐D都咁滑- 自家炸嚮鈴巻 : 原來裡面巻左好多層, 裡面
公司附近有間老鴨火鍋!
俗語話”老鴨滋陰”
同佢地講 : 食老鴨滋陰養顏呀=^.^=
靚靚女同事們一聽到美容功效, 即刻話來呢間.
~~~~ 實情係我想去食炸
中醫朋友話:鴨, 滋補較強, 可滋五臟之陰,
藥補不如食補, arm曬我呢d好少食補品的人, 馬上卜枱先
真係成隻鴨喎, 仲有藥材蟲草花同其他藥材呢
先飲啖湯, 少少酸, 係酸蘿蔔帶出的味道
再食鴨肉, 好嫩, 好淋, 聽講係淆左2個幾鐘.
鴨皮油香滿瀉, 皮&肉一齊嗒, 噢賣桔, 好正ar
(註: 我唔鐘意食硬掘掘的肉)
平時少食鴨, 為左滋陰, 真係要食多d補返下
特色酸蘿蔔係店家自己做的, 出面好少見嫁
原味(橙色汁浸住)又酸, 又咸, 放入鴨鍋做提味,
所以鍋本身唔洗落鹽. 湯底好清

另外幾款火鍋配料仲正呀
手切新鮮牛肉 : 大家都識分辨係咪新鮮牛肉嫁啦
有女同事必到塊面喎, 小心食呀
- 自家炸嚮鈴巻 : 原來裡面巻左好多層, 裡面實篤篤,
呢碟要浸廿秒先至變軟, 真係自家制喎.
- 特制蝦條: 餃皮包住蝦肉溝豬肉餡, 少少似魚皮餃
- 黑牛柏葉: 夾口, 滾2滾就要快食, 烚太耐會縮
火鍋後飲返杯自家飲品, so good
個人感覺: 檸檬薏米水正D, 可惜忘記影相

<<靚靚女同事們>>出名醃尖嫁啦, 食完呢間都話正
题外话/补充资料: TOI TOI出面另外有洗手盤, 唔洗等
2015-03-06
  • 老鴨湯
  • 响鈴
  • 蝦巻
2015-02-16 647 浏览
是日行過佐敦, 凍凍地又想打個邊撈見倒個 banner 間舖頭個名幾特別咁, 金撈金撈希望阿文一路都咁"襟撈" ;) 去到個門口, 睇落都唔錯 因為好餓, 先 order 個小食 "一口脆豆腐" 一一定要試, 因為外脆內軟, 超級好味!  打邊勞識食就梗係食本地手切肥牛! 唔算太貴, 咬落一肥一廋, 非常均勻, 掂!  講講配料, 醬汁好 neat and tidy, 可惜~ 胡椒雞湯底好濃, 根本唔需要用乜濟~呢四粒丸叫神奇丸, 系咩就等你自己慢慢試, 咁先至神秘丫麻~不過, 點都要講下其中一粒 -  black truffle squid ball    好香既 truffle ~ 全港獨有既蝦條, 有鮮豬肉涵, 似魚皮餃, 爽脆滑溜, 正!而最正都係個洛神花茶, 酸酸地, 唔多 hot pot 地方飲倒涼浸浸最好解熱氣 ~ 總結黎講 hotpot 哩度既食品幾精緻, 價錢唔算貴, 而且湯底好濃好香,1 定會返食!!
是日行過佐敦, 凍凍地又想打個邊撈
見倒個 banner 間舖頭個名幾特別咁, 金撈金撈

希望阿文一路都咁"襟撈" ;)

去到個門口, 睇落都唔錯
打邊勞識食就梗係食本地手切肥牛!

唔算太貴, 咬落一肥一廋, 非常均勻, 掂!

好香既 truffle ~

涼浸浸最好解熱氣 ~

1 定會返食!!
庆祝纪念
纪念日
2015-02-15 621 浏览
為食鴨發現自己很久也沒有寫食評了,原來我在二零一四年只寫了四篇,相信粉絲也早而離我而去了。在新的一年第一炮,寫的是一間位於文昌街的小店。如果不是我以前有一補習學生在這裡,我相信我也不知道這是一個甚麼的地方。走到文昌街最入的位置,就是這金撈老鴨湯刺身火鍋專門店。我們沒有點很多的東西,不過食材也是重質不重量。火鍋要好味,鍋底是最重要的。這個胡椒咸菜豬肚鍋就是令這餐飯贏在起跑線上,令及後的火鍋配料也不需要點醬油。鍋底十分充料,咸菜和豬肚也是長吃長有的。值得一提的是,師傅加了切雞在內一起滾湯,令湯十分鮮味!建議一開始時先喝兩至三碗暖暖胃。火鍋必食的當然是牛,我們點了招牌本地手切牛頸脊。牛頸脊油花豐富,新鮮軟腍,入口牛肉鮮味濃郁,叫人吃不停口,真是手慢一點也會全被夾去!為食鴨其實最喜歡吃水餃、雲吞這些有皮包著的食品。這個自家製的水餃吃得出是新鮮製作的,豬肉和菜的比例剛好,皮雖不是特別薄,但總算是值得一試的。是晚令人驚喜的是神秘手打丸。神秘是因為老闆不會事先告訴你這是甚麼丸,要人吃了才會知道。我吃了是鵝肝和芝心丸; 當然芝心丸的驚喜是一般,但鵝肝丸的確是叫人喜出望外的!剩下的兩款便由你去發掘了,這

胡椒咸菜豬肚鍋
招牌本地手切牛頸脊
自家制水餃
神秘手打丸
是晚令人驚喜的是神秘手打丸。神秘是因為老闆不會事先告訴你這是甚麼丸,要人吃了才會知道。我吃了是鵝肝和芝心丸; 當然芝心丸的驚喜是一般,但鵝肝丸的確是叫人喜出望外的!剩下的兩款便由你去發掘了,這是一道用心製作兼帶創意的食品。
新鮮黑牛柏葉
全晚唯一叫我不太討好的是其新鮮黑牛柏葉。黑柏葉被切得很幼,很快熟的,不過比較韌和難咬,我還是喜歡吃平日大塊的牛柏葉多點。
唐生菜
打邊爐當然也是要點菜吃。我最愛的是唐生菜,份量雖然不多;不過勝在夠碧綠和新鮮,咬下去的時候也是爽口的。
洛神花茶
飲品方面,我們點了他們推介的洛神花茶,不像酸梅湯般普通。洛神花茶味道微酸,十分開胃,據稱還有養顏美容之效,真是信不信由你!哈!

總括而言,這也是一有質素的火鍋店,平日晚上也不是很多人。如果三五知己要找一打邊爐好去處,不妨考慮這位於文昌街的金撈老鴨湯刺身火鍋專門店。

為食鴨分數:8.5/10
2015-02-11
胡椒咸菜豬肚鍋
招牌本地手切牛頸脊
自家制水餃
唐生菜
2015-02-09 936 浏览
先前病好番,迫不及待咁去左大啖個肉骨茶暖身轉個頭,又同一大班朋友去左試另一間既補身佳品--老鴨湯老老實實,平時食鴨肉,唔係燒,就係滷老鴨湯就真係第一次飲只係佢地一直話呢間既老鴨湯係用左好多藥材,夠哂滋潤聽落好似幾啱我呢d未老先衰既人仔仲要佢係好似雞煲咁,先食原煲,再打邊爐,感覺幾特別好啦!反正多人,就算中伏都有人陪,就勇敢一試啦餐牌選擇眾多,琳瑯滿目,真係樣樣都好吸引因為佢除左小食、一般火鍋湯底、特色湯底及常見火鍋料外仲有刺身,店方聲稱海鮮全是產地直送直唔直送我就無從考究,無理由問條魚係咪俾人直送果黎既不過店內有數個大玻璃缸,裏面住既係生活海鮮同酒樓見到既類近,俾人印象就係夠新鮮金撈富貴老鴨湯話哂餐廳主打老鴨湯,店名都講到明,人地特色菜,唔通唔試咩?餐牌列出三款鴨湯:金撈富貴、金撈及花雕第一款,即是我地揀既金撈富貴,以藥材入饌,如蟲草花、杞子及黨參相熟既親友都知道我係好中意藥材味,姐係聞到中藥味係覺得超香,好正點既寒冬時候,更會想食得養生少許因此想也不想,我就一定係鍾情於第一款架啦!上桌後開爐座熱,沒一會兒就滾至起泡一打開鍋蓋,藥材香氣及微微鴨肉香充斥店內,讓人食慾大振好似要話俾全世界

先前病好番,迫不及待咁去左大啖個肉骨茶暖身
轉個頭,又同一大班朋友去左試另一間既補身佳品--老鴨湯
老老實實,平時食鴨肉,唔係燒,就係滷
老鴨湯就真係第一次飲
只係佢地一直話呢間既老鴨湯係用左好多藥材,夠哂滋潤
聽落好似幾啱我呢d未老先衰既人仔
仲要佢係好似雞煲咁,先食原煲,再打邊爐,感覺幾特別
好啦!反正多人,就算中伏都有人陪,就勇敢一試啦
餐牌選擇眾多,琳瑯滿目,真係樣樣都好吸引
因為佢除左小食、一般火鍋湯底、特色湯底及常見火鍋料外
仲有刺身
,店方聲稱海鮮全是產地直送
直唔直送我就無從考究,無理由問條魚係咪俾人直送果黎既
不過店內有數個大玻璃缸,裏面住既係生活海鮮
酒樓見到既類近,俾人印象就係夠新鮮
金撈富貴老鴨湯(半)
金撈富貴老鴨湯

話哂餐廳主打老鴨湯,店名都講到明,人地特色菜,唔通唔試咩?
餐牌列出三款鴨湯:金撈富貴、金撈及花雕
寒冬時候,更會想食得養生少許
因此想也不想,我就一定係鍾情於第一款架啦!

上桌後開爐座熱,沒一會兒就滾至起泡
一打開鍋蓋,藥材香氣及微微鴨肉香充斥店內,讓人食慾大振
好似要話俾全世界知我地食緊呢款煲咁!
如相中可見,不少輕身藥材已經浮面,但同時我注目係十分顯眼既油光……
我會食油膩食物,只係我絕對唔會想食泛哂油既野,真係入口都唔想吞……
垂低頭,對住碗湯,我左望,右望……友人們均喝得津津有味
「你仲未飲?趁熱啦!我地仲要食鴨肉同打邊爐呀!」
好吧……我都冇得揀了,亦都唔想浪費呢煲花左兩個多小時精心熬製既湯品
(唔好怪我打得長,我果陣見到咁多油係真心唔想飲落肚
,情緒激動!)

眼睛閉上,雙唇微張
我惟有不斷心唸:唔好諗佢有幾油,只要諗佢有幾補!

甘甜,不苦,重鴨油香氣的熱流徐徐滑入喉頭
湯頭飲落係百味交織,未覺油膩,且有少許酸香
原來店方係加左自家醃製既酸蘿蔔入湯,飲落帶股微酸清香,頗為解膩
喝完湯水,碗中剩下一大堆滿滿既足料藥材及湯料
藥材已去盡苦味,餘下淡薄香味,而湯料亦如是
終於要試鴨肉,分鴨肉既過程比想像中快捷容易
全因經過長時間烹調,鴨肉軟稔得一挾即離骨
而且皮下脂肪大多溶於湯中,唔使避皮食,方便得多
鴨肉味道非常清淡,都已經滲進湯頭,因此先喝湯的確是品嚐真味的正確步驟
多人分,話咁快就分哂湯又分哂肉
咁就可以請職員添加酸蘿蔔湯,開展食火鍋既一頁了!
醬料盒係打邊爐一個好好玩既環節!
要瘋狂加蔥加芫茜,對我黎講炸蒜都係必不可缺既
神秘手打丸

自家製既手打丸分成四款口味,但不挑明,要等食客自行嚐出
手打丸每款既顏色各有不同,表面更舖上食用金箔,打個邊爐都能夠高貴雅緻
手打丸外層感覺頗彈牙,帶爽不黏,亦不散爛

至於佢神秘既地方……嗯!我有食過既口味都估啱哂
只係人地商業機密,我就不方便透露,講左出黎阻人做生意就唔好啦
總之味道係正常味黎既,唔使擔心

在我角度就唔算好出乎意料之外,也許太易試出
唔使話食開高級野扮哂食家咁都可以分得到,不算高難度
生劏黃皮老虎
生劏黃皮老虎

老虎?仲要係黃皮?其實係指老虎斑

師傅將老虎斑細片成刺身薄片,片片厚薄均勻,盡顯功架
魚肉晶瑩剔透,感覺新鮮細緻,友人快手夾起一片,準備先食為敬……
「呢個唔係刺身黎架,係熟食架!」
大佬,你切到咁透薄又舖係冰上,唔講就真係以為係刺身啦!
魚肉薄身至極,建議都係灼至熟,顏色轉白就要即時食
魚肉熟透,色澤呈魚肚白,望落去好乾身
味鮮,沒有腥味,夠新鮮亦未有雪藏味道
爽口嫩滑,咬落稔香夠濕潤,唔係好似視覺上般乾柴
而且食落冇點覺有魚骨,啱哂我呢d淨係識食懶肉既人
黑豚肉金菇卷
黑豚肉金菇卷

當然唔係就咁食,係要熟食既!
一般食開既都係用肥牛片卷起金菇,但牛肉係兩下手勢就熟透
若然等到金菇滾熟,牛肉就已經係太過老韌鞋口
因此店方就改用薄身既黑豚肉,務求令兩者煮熟既時間相約,達至比較適時既美味

話就話咁講,都要試過先知係咪可以剛剛好
見卷物似乎熟透,豬肉都完全變哂色,大概能一試了
黑豚肉薄切,脂肪部分多,卻沒有油亮亮
入口油香滿溢,即使係打邊爐放入熱水滾過,肉味還未會完全流失
包裹香稔清爽既金菇,膩感稍稍降低,只係我都仲要隔去部分脂肪先過到心理關口
頂級安格斯牛頸脊

見到牛肉我真係雙眼發光!!!!!
成碟完全係舖滿舖密,厚薄均勻合宜
油脂油花分佈合格,只差一點係色澤不夠紅潤及均等

牛肉呢就真係不宜放入去滾,個人認為灼熟就真係夠哂
否則不止老柴粗糙,甚至會起哂筋難嚼咬
牛頸脊灼過後稔身帶厚,牛肉香味保留得到,唔會溶解入湯
肉味肉香濃郁甘香,由於肥瘦相間,僅存既油香都係平均散開,沒有喧賓奪主
肉質亦是細緻緊密,不膻不腥,唔會韌口
安格斯牛柳粒

牛柳粒色澤同剛才既牛頸脊相約,但總算唔會太過不去
切得厚身,每粒都係瘦肉帶點肥脂,煮熟之後就冇咁易過乾過柴

牛肉味道都叫濃厚,只係佢煮熟後縮水細粒左
加上厚身,食落帶點韌度及嚼勁,未及牛頸脊細滑稔香
對比起來,我就會選擇牛頸脊啦
手打四寶丸

佢地既四寶係有豬肉、鯪魚、墨魚及蝦肉
呢款手打丸就係冇內餡包住既,唔似得神秘丸咁
我就試左唔同款式,但老實說有個通病

平時食到既係香口彈牙有嚼勁,不過就好粉漿感
佢地既手打丸雖然味道自然,新鮮濃香,但係質感較散較乾
要睇乎大家中意彈牙滑身既,定係足料不粉既
手打鮮蝦滑

講真比起一早製好既丸子,我更中意食呢類手打滑
既可以自己塑形,又富有手工自製夠新鮮既形象
朋友動手批蝦滑,我地就負責等煮熟後快手食

蝦肉鮮香味美,同真係剝一隻隻蝦食唔算好大差別
彈性滿滿,夠爽,沒有黏漿或粉爛既感覺,算是真材實料
特色蝦條

因為個名幾好笑,餐牌張相睇落頗有趣,我地都揀左呢一款
都係果句,落料就朋友出手,我地就坐等煮熟,呃蝦條!
零秒清碟,我慢手腳就湯底撈蝦,一條入手

外皮其實有少許似係雲吞皮,薄薄一層包好餡料,唔會太過飽滯
蝦條,姐係同蝦係有關
唔使審,佢包既餡係有蝦肉!
味道突出又不顯腥,調味得宜唔會蓋過蝦味
包得細細長長,食時毫不狼狽
洛神花茶

自家製既洛神花茶酸香有致,只覺開胃卻不嗆口
同平時飲既洛神花茶花蜜有少許分別
佢係味道比較清,甜而不膩,解膩解滯

都係自家出品
酸甜,味道清新帶香
重點係佢冇平日飲薏米水既黏稠感覺,薏米香氣卻仍是明顯
因此感覺係好去膩,啱哂打邊爐或者食油膩食物時同飲
環境寬敞寬落,就算一大班人齊齊食都唔會撞手撞腳
另外仲有廂房,如果多人訂座大概會安排
咁就可以自成一角,有私人空間,又唔怕嘈雜(同時唔會嘈到人

衛生情況理想,乾爽不黏笠
火鍋雞煲果D真係好易成枱油漬,或者成地垃圾,但係呢度又唔覺會出現
另外食左成晚都唔多見有咩昆蟲飛黎飛去,食得幾舒服安樂既

服務還叫不錯,因為有需要既時候職員都樂意協助
滿面笑容,沒有嚴肅緊張既感覺,令到我地進餐時都放鬆下來享受
另外佢地都熱衷於介紹及分享對菜式及食物既知識,可謂親切友善既

由於位置都偏僻,好少人行經或留意到呢間餐廳
唔係朋友提議,我都唔知行到盡頭仲有野食
一路都係車房之類,感覺都唔似覓食地方
今次試完,都係間有心既小店,希望佢地之後可以吸引多點客人吧

金撈富貴老鴨湯(半)
  • 金撈富貴老鴨湯
  • 檸檬薏米水
2015-02-06 530 浏览
一直有留意我的朋友一定知道我是不喜歡到街外吃打邊爐或是打冷這類型的餐廳,因為家裡可以吃到的東西,實在不想花錢到街外吃.當知道好友們相約聚會的地方是火鍋店,完全不感興趣,但當進店後,味覺告訴我這次不同了......一進店後,第一反應感覺到的不是豪華的裝修或是有動人的美女,而是撲鼻而來的湯底的香味,還沒坐下前的而跟店家說,我們就要這湯底糊椒雞湯底---第一次吃火鍋,不用太刻意去點醬酒,因為湯底味道非常突出,糊椒加上雞的鮮味,令湯底非常惹味,舌頭到現在還是被這味道打動得不能自拔呢.雞肉也非常滑,一流!!香脆一口炸豆腐---想不到火鍋店也能做到正宗日本餐廳的感覺,經過油炸後還能保持豆腐滑溜,不是普通廚師做到的.吃了一整碟也還是不滿足黑毛豬--店家介紹時我們還笑說這是可以生吃的西式食法嗎?大慨放進湯裡半分鐘,已經熟了,口感和味道都是頂級,又要再讚湯底神奇地點綴了味道出來店家不停問我們叫了蝦條沒有,我還以為又是餐前小吃那種,上菜後原來是類似水蛟那類型的東西.由於店家不停推介,所以立刻試吃.口感一流,鮮味很重,由於蝦身太滑溜的原因,提提快子功麻麻的朋友,夾起時要份外流意原本已經有8成飽,準備坐一會起

原本已經有8成飽,準備坐一會起行回家,店東突然說還有最後的推介,這個名叫神秘丸的東西
店東今天介紹的全是好東西,雖然時間有點晚(畢竟我是早回家的好孩子),但也樂意奉陪
什麼是神秘丸,直到上菜時店東也還是不肯透露,我們只用舌尖去求證
試吃後,每位朋友的反應也很大,首先,原來黃色內裡是藏有流沙包的流沙,味道非常好,非常驚喜
另一個墨丸內是有鵝肝的,貴價菜色呢

另外2款,為了保持神秘感,留待下次再去時分享.已約定好友們新年後再一起去吃呢^^
又再重遊舊地懷念過去,在柯士甸站的文昌街角落,發現之前來過的宴鍋已結業好可惜呀!我超喜歡那家甜甜的牛乳湯底的說...不過既然一場來到,就當懷緬一下過去,兼試試這家火鍋有什麼能耐取而代之吧!侍應極力推介凍懧賓...啊不, 應該是洛神花茶才對你不說, 我還真的以為是凍懧賓呢!他們還特此拿來證據據說這些茶葉加上特制的調味料就成了超好喝, 酸酸甜甜的"凍懧賓"了!據說有降血脂跟放鬆神經的作用,比外面的酸梅湯更好~調味料選擇略縑不夠,想不到之後讓我大跌眼鏡,因為之後根本沒用過我艱苦混好的辣椒蒜香豉油!胡椒豬肚湯什麼?竟然不叫最出名的湯底反而叫這家庭湯?其實有時不一定要叫最出名的,叫自己喜歡的就不可以了嗎?事實亦證明沒有錯,胡椒豬肚湯底極香濃,侍應示意滾起後焗數分鐘,讓新鮮雞件出一出味才喝,damn!根本就是老火湯!加上雞件的鮮, 老火湯的鮮甜更上一層樓不打邊爐的話, 我可以一整鍋湯喝掉!前菜的黃金豆腐好不出色,外脆內軟還有在外皮調過味,1個朋友就沒有理會火鍋,不停吃這個,幾乎給他1個人吃掉7成...貴達300@的本地牛頸脊,識食既打邊爐一定會叫,牛肉味濃, 口感煙un,不點醬料最好吃炸響鈴, 新
又再重遊舊地懷念過去,

在柯士甸站的文昌街角落,

發現之前來過的宴鍋已結業

好可惜呀!

我超喜歡那家甜甜的牛乳湯底的說...

不過既然一場來到,

就當懷緬一下過去,

兼試試這家火鍋有什麼能耐取而代之吧!
洛神花茶
侍應極力推介凍懧賓...

啊不, 應該是洛神花茶才對

你不說, 我還真的以為是凍懧賓呢!
洛神花茶葉XD
他們還特此拿來證據

據說這些茶葉加上特制的調味料

就成了超好喝, 酸酸甜甜的"凍懧賓"了!

據說有降血脂跟放鬆神經的作用,

比外面的酸梅湯更好~
調味料選擇略縑不夠,

想不到之後讓我大跌眼鏡,

因為之後根本沒用過我艱苦混好的辣椒蒜香豉油!
胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯

什麼?竟然不叫最出名的湯底反而叫這家庭湯?

其實有時不一定要叫最出名的,

叫自己喜歡的就不可以了嗎?

事實亦證明沒有錯,

胡椒豬肚湯底極香濃,

侍應示意滾起後焗數分鐘,

讓新鮮雞件出一出味才喝,

damn!根本就是老火湯!

加上雞件的鮮,

老火湯的鮮甜更上一層樓

不打邊爐的話,

我可以一整鍋湯喝掉!
黃金豆腐
前菜的黃金豆腐好不出色,

外脆內軟還有在外皮調過味,

1個朋友就沒有理會火鍋,

不停吃這個,

幾乎給他1個人吃掉7成...
本地牛頸脊
貴達300@的本地牛頸脊,

識食既打邊爐一定會叫,

牛肉味濃, 口感煙un,

不點醬料最好吃
炸響鈴, 新鮮炸出來的!

有什麼特別?

煮2秒就可以吃了!

普通的版本也可以試試2秒法則,

但通常不是稔晒就是皮太厚,

因為裡面的部分太硬,

鮮炸的版本截然不同,

什麼叫外軟內脆? 試試就知道!
西班牙黑豚肉,
我沒有打錯,
你沒有看錯,
的確是它~
不過不是24個月煙燻, 還是要煮的XD
1分鐘就可以吃,
口感煙un細嫩, 讚~
神秘丸(含劇透): 右至左分別是黑松露, 芝士, 鵝肝, 奶皇!

除了第一種,

其實均是內藏乾坤,

最出色的是奶皇,

居然還有細粒的蛋黃...右上流心的奶皇汁,

一想到這裡口水也流出來了
黑柏葉
識食既一定食黑柏葉!

的而且確,

黑柏葉是中高價打邊爐餐廳必備,

因為沒有染色, 沒有鬆肉粉嘛~

侍應說3秒可吃, 不過略嫌有些UN,

煮久一點會好些吧!
純粹好玩拍的XD
题外话/补充资料: 侍應好不熱情~ 途中邊介紹食物, 邊有說有笑的交流飲食心得, 今晚真係學左好多野啊! :D
2015-02-03
2015-01-31 535 浏览
不論男女,有時都好需要滋補一下,平日可焗杯紅棗杞子龍眼水,補而不燥,好適合女孩子!加強版的進補,當然是喝下藥膳湯/燉湯,今次去到金撈老鴨刺身專門店進補一下。我們坐房的,靜靜地又適合大班人傾計,要點菜時,可按一下鐘連接服務台。金撈富貴老鴨湯,我還是第一次飲,加入黨參杞子等煲3個鐘焗1個鐘,再放入自家製酸蘿蔔,飛油後,湯濃不肥膩,稍微帶點酸香,滋補而不燥,鴨肉與皮均嫩滑。要真正品嚐老鴨湯,先喝湯後食肉啊!老鴨湯還可以用來打邊爐呢,點了個神秘手打丸,餡料是四款不同的矜貴食材,粒粒都貼有金箔,滾熟後仍然貼在丸上,大家都搶著吃矜貴神秘丸。還有手打四寶丸,每粒都極彈牙新鮮。西班牙黑豚肉金菇卷,以黑毛豬代替肥牛,避免肉熟金菇生的情況,很受歡迎,我又無緣吃到了……唯有吃特色蝦卷,裡面好像包著醃過的豬肉,口感有點像貢丸。黃皮老虎斑,片得薄薄的,滾一分鐘便可以了,雪白魚肉好爽甜,又是極速被掃光,可憐的我只搶到一塊而已……檸檬薏米水及洛神花茶,全是特製健康飲品,檸檬薏米水沒有那種米水色的景象,味道有點像汽水; 洛神花茶亦加入了水果,有點像利賓納,好易入口。

還有手打四寶丸,每粒都極彈牙新鮮。
唯有吃特色蝦卷,裡面好像包著醃過的豬肉,口感有點像貢丸。
2015-01-27
2015-01-31 534 浏览
星期二同一班朋友去柯士甸食藥膳老鴨打邊爐。我鍾意飲藥材燙的,如果用黎打邊爐 !!!!! 全隻鴨在藥材燙中滾滾下,已聞到藥材香味。冬天用來補身一流,鴨肉嫩,燙又甜,我飲了幾碗。之後,開始打邊爐材料以下頂級安格斯牛頸脊安格斯牛柳粒皇帝菜唐蒿菜西班牙黑豚肉金菇卷特色蝦條腐皮蝦滑手打四寶丸特別的有神秘金薄手打丸4款,廚師用了經貴的材料做餡,需要客人去猜是什麼材料。黃皮老虎斑全條上,肉滑鮮甜又新鮮。檸檬薏米水及洛神花茶~~是廚師每日新鮮自家制,加上一些生果做成的,味道有點像氣水,去食飯一定要試,想不出的特別。怕食完老鴨打邊爐上火,可以飲一些檸檬薏米水及洛神花茶降下火。 全餐的精粹在燙底的老鴨藥材,鴨是由國內直接運送到,再燉煮2個小時出來的。
星期二同一班朋友去柯士甸食藥膳老鴨打邊爐。
我鍾意飲藥材燙的,如果用黎打邊爐
!!!!!
之後,開始打邊爐材料以下
皇帝菜
唐蒿菜
腐皮
蝦滑
手打四寶丸
黃皮老虎斑全條上,肉滑鮮甜又新鮮。

最近上班地點由金鐘轉了到佐敦,發現佐敦比金鐘更多好野食,應有盡有,今次真的"大鑊"了~話說,前幾個星期去左文英樓附近食粥底火鍋,發現隔離都有間新店,怪異的是鴨湯底,雞煲就聽得多,鴨湯真是聞所未聞....會唔會補到暈低?!~這天晚上,趁住電影鴨王上畫,約齊一眾飯腳,來一個鴨王之夜~滿足一下我的異常的好奇心.....因為我地人多,所以安排了坐廂房,三間廂房打通後可坐30人以上...因為工作遲了少少,朋友已經點好菜,見到一窩正在滾的原隻鴨湯窩上台,用了四小時去慢煮,把鴨本來是燥熱的性質改變,老鴨油份本身不多,所以也算輕怡不油膩,鴨亦沒有煮至四分五裂.....鴨窩係有特別的食法,先飲一口湯底,食鴨件,最後才加湯去打邊爐...老鴨湯飲落有少少酸味,沒太多油份,愈飲愈開胃,藥材味反而不大原來湯底加了醃製兩年的酸蘿蔔去煮,難怪酸味外,也有點蔬菜的清甜味~!加入了蟲草,滋陰又養顏,多飲亦不會太燥熱喔!飲過湯就開始打邊爐了,少不免混醬的步驟~有這麼好的湯底,當然要用好多食材,呢度的食材都幾特別,有心思先來的是黃皮老虎斑,片到薄薄的魚片, 稍為碌一碌就食得,魚肉扎實,食落好滑溜,魚味豐富喜歡的話可以點刺身
最近上班地點由金鐘轉了到佐敦,
發現佐敦比金鐘更多好野食,應有盡有,今次真的"大鑊"了~
這天晚上,趁住電影鴨王上畫,約齊一眾飯腳,來一個鴨王之夜~
滿足一下我的異常的好奇心.....

因為工作遲了少少,朋友已經點好菜,
見到一窩正在滾的原隻鴨湯窩上台,用了四小時去慢煮,
鴨亦沒有煮至四分五裂.....
老鴨湯底
加入了蟲草,滋陰又養顏,多飲亦不會太燥熱喔!
老鴨湯底
飲過湯就開始打邊爐了,少不免混醬的步驟~
混醬

先來的是黃皮老虎斑,片到薄薄的魚片, 稍為碌一碌就食得,
魚肉扎實,食落好滑溜,魚味豐富
喜歡的話可以點刺身豉油,但我喜歡什麼也不點,.....
黃皮老虎斑
接著有自家製的火鍋配料,
神秘丸(上),四款口味各有不同,挑戰你的味蕾敏感度,面頭仲有高貴的金泊!!!
特式蝦條: 入面有自家製的蝦滑,口感煙煙韌韌
神秘丸, 特製蝦條
西班牙黑豚肉金菇卷
平時我地食的都係肥牛金菇卷,轉用黑豚肉,原因係兩者的煮熟的時間都不同,
要兩者同時煮熟的話,牛肉又會老左,轉黑豚肉就可以兩者都兼顧到,
的確係有心思的配搭~
西班牙黑豚肉金菇卷
手打蝦滑:形容詞窮,非常彈牙
手打蝦滑
頂級安格斯牛頸脊
係咁碌一碌已經好好味,油脂平均,牛味香濃~
安格斯牛脊肉
仲有安格斯牛柳粒,都係牛味香濃,分別只是油花多一點,
對於我是牛魔王女兒,當然兩者都喜歡~
安格斯牛柳粒
亦有大量蔬菜選擇, 當晚揀了唐萵同皇帝菜,食到最尾全吸收了湯精華,非常好味~
打邊爐我都好注重有咩飲品ga, 因為我好飲得--"水"咋!
始終是養生鍋,店家都有兩款自家制的飲品,每天新鮮自製,不留隔夜,
口味極似汽水!!!!搞到我不停問,證實我喝的不是汽水!!!
左邊的是洛神花茶,不如我平時喝的帶酸,是有點甜甜的感覺,很像"凍檸賓"
右邊的是薏米水,我飲到的是檸檬香,極似開了蓋走氣了的C+ Lemon 汽水,
我平時很愛很愛這個C+ Lemon 汽水嘛, 搞到我都好糊塗......我覺得自己飲左好多汽水

(我已向店家證實,這兩瓶都不是凍檸賓或C+ Lemon 汽水!!)
洛神花茶,薏米水
總括來說,我覺得 老鴨火鍋 除了滿足我的貪新鮮好奇心外,
也覺得店家好有心思去研究食材,
有朋友想試特別的火鍋,我也會介紹他們喔!
2015-01-27
神秘丸, 特製蝦條
手打蝦滑
安格斯牛脊肉
洛神花茶,薏米水
2015-01-19 334 浏览
呢兩日, 屋企收到張宣傳單張. 平時嘅單張望吓就掉咗佢, 但今次就比單張上的食物吸引住, 因為見到個鴨湯同刺生。老鴨湯之前未試過, 刺生係我的至愛, 單張上又有coupon 送。我呢D師奶仔, 當然唔會錯過任何jetso 啦。於是同老公落去一試。地點雖然有D偏, 但還算可以。柯士甸站行五分鐘就到。佐敦站咪最多行多3-5分鐘, 可以接受!落到火鍋店, 裝修都唔錯, 坐得舒服。我哋坐底緊係第一時間落order 啦。先食三文魚同象拔蚌刺身(唔好意思, 我哋慣咗自己食先, 所以冇影相)。再order老鴨湯同火鍋料。刺生好好味, 好生鮮。原來佢哋D刺身跟熟食完全分開處理 , 而且有魚缸養住D象拔蚌同其他海鮮。老鴨湯味道好特別, 之前真係從未試過(可能我見識小)!!  其他如黑牛柏葉, 牛骨髓 (出面好小有), 一口豆腐, 魚皮,手打丸, 即炸响鈴, 都好好味, 賣相都幾靚! 老闆仲出來同我哋打招呼,又問我哋意見, 比我的感覺好好。佢仲話有款新嘢叫神秘丸。心諗, 有幾神秘? 即管一試。結果真係好好味, 又爽又彈牙. 同貢丸/蝦丸的味道完全不同, 果然夠神秘!!佢哋的特色飲品都係自家制, 又有益(推
)。再order老鴨湯同火鍋料。
刺生好好味, 好生鮮。原來佢哋D刺身跟熟食完全分開處理
, 而且有魚缸養住D象拔蚌同其他海鮮

老鴨湯味道好特別
, 之前真係從未試過(可能我見識小
。佢仲話有款新嘢叫神秘丸。心諗, 有幾神秘
? 即管一試。結果真係好好味, 又爽又彈牙
. 同貢丸/蝦丸的味道完全不同, 果然夠神秘
!!
佢哋的特色飲品都係自家制, 又有益(推介洛神花茶
). 唔使爭係飲汽水。
侍應的招呼都好好, 好有禮貌
。下次一定再去。
嘩!! 今晚食咗好多嘢, 好耐都冇試過咁有heart 的食肆啦。Like 爆
2015-01-17
  • 老鴨湯
  • 象拔蚌刺身
  • 神秘丸
  • 一口豆腐
  • 洛神花茶
2015-01-14 336 浏览
天寒地凍,去八文樓搵嘢食,路過有間新火鍋店,外面又泊到車就入去試試,地方都幾好坐,開餐先試個老鴨湯鍋,老闆話要飲湯先,後再加湯打邊爐,味道酸酸地,追住飲,幾特別。火鍋料鮮炸響鈴👍爆脆,食咗個聲稱獨家特色蝦條,幾好食,其他料: 黑柏葉, 鵝腸,脆骨腩都幾新鮮,可以稱得上專門店,不可不提個手打神秘丸,估佢唔到幾特別,手切牛都ok。5個人食咗1300蚊,都ok 喎,下次再試麻辣水魚鍋!
天寒地凍,去八文樓搵嘢食
手打神秘丸
手打神秘丸
手切牛
超爽撈魚皮
老鴨湯
  • 老鴨湯,薏米水,撈魚皮,手打神秘丸,特色蝦條,鵝腸,黑柏葉
2015-01-12 474 浏览
今晚同朋友一行6人去佐敦,原本想去西貢街金x食海鮮+小菜,但有朋友話最近食過差咗又貴咗,所以無上去,之後有朋友提意去文成街附近搵野食,我未去過,大概行咗8分鐘先去到,原來呢度都幾旺,有好多唔同嘅食店,我吔想食海鮮,又想打邊爐,行下揀下見到文昌街有間火煱店用隻鴨來做招牌,行去門口睇下咩料先,跟住有個店員出嚟介紹佢吔個鴨湯底好正架,我話之你湯底正唔正,無海鮮食就byebye,點知個店員話佢吔有海鮮,仲叫我吔入去睇吓個魚缸,仲表明睇完唔幫襯都無所謂,原來佢吔個海鮮魚缸放喺店入面,六個獨立缸,雖然唔係大缸,不過都有好多海鮮(龍蝦、中蝦、象拔蚌、扇貝、花甲、花蟹、南非鮑魚、聖子、𩶘魚等...),我見店員態度咁好,環境又舒服,於是坐底叫嘢食,揀湯底時聞到隔離枱個麻辣湯底好香,可惜朋友不吃辣,最後揀咗招牌鴨湯底,之後叫咗牛頸脊、炸魚皮、蝦滑、水餃、鮮鵝腸、象拔蚌、鮑魚、龍蝦、花甲、手打烏冬、雜菇、雜菜。鴨湯底好好味,真材實料無味精,成個湯㡳飲哂先打邊爐,店員加湯唔係加水,正!牛頸脊肥廋適中,好有牛味,一流。鮮鵝腸並非雪藏貨,膏香腸爽。蝦滑、水餃ok,無特別。炸魚皮超好味,又香又脆,叫多一客都食哂!花

牛頸脊肥廋適中,好有牛味,一流。
鮮鵝腸並非雪藏貨,膏香腸爽。
蝦滑、水餃ok,無特別。
炸魚皮超好味,又香又脆,叫多一客都食哂!
花甲好新鮮,一粒沙都無。
手打烏冬極富煙韌口感,唔錯。
象拔蚌、鮑魚、龍蝦全部刺身上,象拔蚌切出嚟有好多片,原來師傅曾經喺壽司店工作,刀工一流,味道超爽甜,入口彈牙;鮑魚同龍蝦都好鮮甜爽口,不過上枱時隻蝦頭啲爪仲郁郁吓,有啲殘忍,之後叫多碟三文魚刺身,味道都唔錯。
另外店鋪自家制嘅竹蔗茅根馬蹄水及天葵紫花茶都好好飲,平過飲汽水,一定要試。
如果飯後有糖水或者生果送就完美喇!
2015-01-05
  • 象拔蚌
  • 牛頸脊
  • 炸魚皮
  • 天葵紫花茶
2015-01-07 315 浏览
老鴨湯好好飲好夠未,飲完個心暖曬,食材好新鮮,重有D特色野,小食撈魚皮 同埋一口豆腐好好味,招牌本地牛頸脊好重牛肉味, 新鮮鴨粉腸和肥美鵝腸都有,市面上好小有得食! 除左老鴨湯之外重有好多湯底選擇 ,仲有海鮮同埋d牛蛙野生水魚白饍!
  • 特色蝦條,黑柏葉,自家炸響鈴,新鮮鴨粉腸
2015-01-03 374 浏览
呢間老鴨湯火鍋店都幾得!! 本來想同朋友慶祝生日, 經過上次"牛x"的經驗都怕怕。"牛x"限時間的, 食得嚟就冇時間傾計。後來得知有間火鍋店新開(冇時間限制), 又有剌身食。壽星話想試, 就book 位啦。入到舖頭, 裝修都唔錯。去廁所時, 偷偷行哂成間舖,原來仲有三間房可打通, 開Party 啱哂 。入返正題講佢哋嘅老鴨湯, 湯帶點微酸, 好好味, 鴨又夠冧, 聽講用二個半鐘頭去燉煮。壽星飲過第一口已經話: 嘩, 個湯好好味呀(果然係招牌菜), 冇令我哋失望 。  飲完個湯, 跟住才食鴨, 然後再打鞭爐。即係一個鴨湯, 可食三種美食 。飲完D湯, D口水好似係個口到周圍走咁, 好得意。試過一次鴨湯之後, 好似成日都有小小掛住佢, 想再去飲過 .仲有D刺身,夠新鮮, 今次食咗三文魚同鮑魚刺身 . 下試要食象拔蚌刺身, 係魚缸見到D象拔蚌好大隻呀!! 另外, 招牌小食-魚皮又夠爽, 仲有微辣, 唔錯, 唔錯  。本地牛頸脊,招牌水餃同自家製响鈴都好好味 。佢仲有火爆鷄煲, 想幾辣, 就做幾辣(大/中/小/唔辣都得), 好貼心呀 。下次叫多D人去,試多D嘢先得。 最後要讚嘅
呢間老鴨湯火鍋店都幾得!!

仲有D刺身,夠新鮮, 今次食咗三文魚同鮑魚刺身

下試要食象拔蚌刺身, 係魚缸見到D象拔蚌好大隻呀!!
另外, 招牌小食-魚皮又夠爽, 仲有微辣, 唔錯, 唔錯
 。本地牛頸脊,招牌水餃同自家製响鈴都好好味

。下次叫多D人去,試多D嘢先得。

最後要讚嘅係侍應的服務態度

题外话/补充资料: 附近好似仲有位泊車.
2014-12-29
庆祝纪念