跟朋友很久沒見,於是今天下班後相約到奧海城吃飯,看到這家天婦羅專門店人頭湧湧,門外排起小人龍,於是便入來試試餐廳以木色為主,一貫大部分日式菜店舖的風格,我們坐上高枱,向著開放式廚房,製作過程一目了然桌上有黑豆茶可自助飲用,味道有點似麥茶,味道濃香,我非常喜歡下單方式是掃碼下單,對食客和餐廳亦非常方便我跟朋友每人點了一個天婦羅丼,友人點了期間限定的牡蠣車海老天丼,我則點了迷你天丼&稻庭烏冬(冷)牡蠣車海老天丼(日本產)隨餐附上一個麵豉湯,先喝口熱湯暖暖胃標明是日本產的生蠔非試不可,我跟友人都愛蠔,但又想多試幾款,於是我們便一同分享~有海中牛奶之稱的生蠔,天婦羅外面炸得酥脆,仍保持鮮嫩多汁,蠔肉甘甜鮮味,值得一讚!車海老比其他丼的海老更巨型,小柱魷魚亦是首次吃到,比較少見,三款海鮮亦是鮮味十足!小碟酸薑和蘿蔔,與天婦羅非常配,消滯一流!迷你天丼&稻庭烏冬(冷)蝦肉爽彈,南瓜又甜又多汁,配上半熟流心蛋的飯更是美味,自家製的醬汁令整個飯錦上添花,聽說醬油更是祖傳秘方,怪不得味道更勝別家~稻庭烏冬份量實在不少,麵質幼滑爽彈,沾上麵汁更開胃,如果不夠醬汁,還可以與侍應索取~總括而言,價錢與味道都成

下單方式是掃碼下單,對食客和餐廳亦非常方便

牡蠣車海老天丼
牡蠣車海老天丼(日本產)
[牡蠣、車海老、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔、溫泉蛋]
隨餐附上一個麵豉湯,先喝口熱湯暖暖胃
小碟酸薑和蘿蔔,與天婦羅非常配,消滯一流!

迷你天丼&稻庭烏冬(冷)
[天婦羅有海老、南瓜、海苔、莢豌豆、菇菌同半熟玉子]

總括而言,價錢與味道都成正比,這一餐大家都吃得很滿足
牡蠣車海老天丼
去奧運接男朋友放工😚奧海城商場咁大,有咁多嘢食,梗係要搵間未食過㗎啦🤣🤣🤣今次就去咗一間開咗冇耐嘅日本天婦羅餐廳🤪嘩真係成3年幾都未去過日本,真係好掛住日本嘅美食!點都要頂下癮先🤪男朋友放工夜晚七點幾,喂竟然俾我哋有位喎!即刻超級興奮🤩🤩🤩佢個門口係收銀➕出入口共用,窄窄地,要等人哋比完錢,我哋先可以行到入去🤣🤣🤣入到去已經偷望人哋張枱上面嘅嘢食,喂咁大碗嘅🤭睇吓個價錢先,嘩唔係好貴咋喎!雖然佢唔係好多個選擇,但係都足以令到你有選擇困難症,因為佢呢個價錢,係真係好平,分量又咁大碗,真係非常🆗🤭🤭🤭我睇個餐牌都大約用咗5至10分鐘先至決定到食乜嘢🤣🤣🤣我都覺得自己有啲誇張😅不過!我最後都可以選擇到一個可以滿足晒我3️⃣個願望嘅嘢食,就係迷你天丼➕稻庭烏冬(溫)🤪🍤迷你天丼🍚& 稻庭烏冬(溫)🍜- Mini Tempura Rice Bowl & Inaniwa Udon ( Hot ) -( Mushroom | Shrimp | Pumpkin | Seaweed | Snow Pea | Soft Boiled Egg )點解我會話佢係滿足哂我3️⃣個願望嘅嘢食呢,係因為佢又有1️⃣天婦羅🍤,2️⃣

🍤迷你天丼🍚& 稻庭烏冬(溫)🍜
點解我會話佢係滿足哂我3️⃣個願望嘅嘢食呢,係因為佢又有1️⃣天婦羅🍤,2️⃣日本米飯🍚,同埋3️⃣日本嘅稻庭烏冬🍜原來仲不特止,我呢個稻庭烏冬(溫)原來係可以加啲配料上去㗎🤩哇正😋對我鍾意食蔥嘅人嚟講係一個天大嘅喜訊🤭除咗有蔥,仲有蝦乾仔,木魚絲,同埋紫菜俾你加到成個碗都係🤩🤩🤩至於個天婦羅,真係好新鮮,好脆🤪最特別係佢個天婦羅蛋🥚唔知佢點樣整呢,佢係成隻蛋出面包住天婦羅蛋漿嚟炸,好食好食😋一食落去啲半生熟蛋黃就爆出嚟啦🎇

🍤天丼🍚
- Regular Tempura Rice Bowl -
( Mushroom | Shrimp | Mixed Seafood Fritter | Soft Boiled Egg | Seaweed | Snow Pea )
因為我男朋友唔係太肚餓,所以揀咗一個最平嘅丼🙂雖然係Menu入邊最平嘅,但係其實都超級大碗😂😂😂男朋友話:「好新鮮,好食😋」佢食晒之餘仲飲埋碗佢平日最鍾意飲嘅麵豉湯😆

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
總結:呢間日本天婦羅🍤餐廳暫時都係冇得輸💪🏻因為首先1️⃣佢嘅天婦羅係好新鮮炸出嚟2️⃣佢係真係抵食夾大件🤣3️⃣佢嘅稻庭烏冬有好多唔同嘅配料,呢個令到我好開心🤣🤣🤣不過會唔會成日嚟食呢?應該唔會啦,咁肥膩嘅嘢間中食一次啦😋😋😋
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
  • 天丼
  • 迷你天丼&稻庭烏冬(溫)
2022-10-05 99 浏览
加班開會有細佬揸車接放工緊係要識做請食餐好嘅報答吓之前試過金子半之助嘅葵芳店唔錯今次去位於奧海城二期嘅大角咀分店試上天丼上天丼有齊赤甘鯛、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔以及莢碗豆等食材超級豐富;其中赤甘鯛蛋白質豐富肉質柔滑細嫩而且亦會因食材供應有所變更金子半之助選用日本製天婦羅小麥粉以及特選日本新鮮雞蛋調配麵衣加埋日本精製高級胡麻油炸天婦羅口感酥脆鬆化同時夠哂濃香古早秘傳醬汁選用純天然大豆以及無添加原材料研製鹹甜醇厚均勻淋上天婦羅以及米飯上完美重現江戶時代風味中途戳破溫泉蛋天婦羅令到半熟蛋液包裹每顆飯粒可以增添濕潤口感同時齒頰留香加上些許柚子皮可以減輕油膩感車海老軟殼蟹天丼個人推薦特選季節限定車海老軟殼蟹天丼;除咗主角車海老以及軟殼蟹之外同樣配有小柱魷魚天婦羅餅、莢碗豆、海苔以及溫泉蛋車海老等同日本對蝦即係香港大多數人認識嘅竹節蝦出哂名蝦肉緊緻彈嫩;軟殼蟹肉厚鮮甜而且甘香鬆脆真心正
加班開會有細佬揸車接放工緊係要識做請食餐好嘅報答吓

上天丼

2022-09-20
  • 車海老軟殼蟹天丼
  • 上天丼
2022-09-29 28 浏览
主打天婦羅嘅餐廳越開越多金子半之助係我認為最出色之一係日本榮獲七年全國天丼金賞佢嘅天婦羅外層非常香脆每碗丼飯都好足料‼️性價比真係十足😋🔸車海老軟殼蟹天丼 $168🔸迷你天丼&冷稻庭烏冬 $118佢嘅天丼真係好出色,全部天婦羅都係即叫即炸,而且份量好多,真係食到LamLam脷👅車海老軟殼蟹天丼係最新推出嘅期間限定丼,車海老非常大隻,而且味道鮮甜,肉質鮮嫩彈牙,炸完後非常香脆可口。軟殼蟹就有兩大舊,酥脆得嚟亦都好惹味,仲食到有膏架,仲有唔少蔬菜!迷你天丼個名雖然叫做迷你,但係份量完全唔少,炸物有海老、南瓜、海苔同菇類,全部都炸得好香脆,飯嘅份量唔會好多,食完都未話超飽,仲可以食埋佢個冷稻庭烏冬😍 稻庭烏冬煮得好滑身,食落煙煙韌韌,口感非常好😋
主打天婦羅嘅餐廳越開越多

🔸車海老軟殼蟹天丼 $168

🔸迷你天丼&冷稻庭烏冬 $118

2022-09-09
2022-09-28 27 浏览
朋友話奧海城有間好好食的天婦羅餐廳-金子半之助,上個禮拜放假特登帶我去試下。餐廳主打天婦羅丼飯,另外仲有提供稻庭烏冬的套餐,我地分別點左江戶前天丼同上天丼,每個天丼都包左碗麵士湯同前菜。天婦羅即叫即炸,採用日本特製的胡麻油,未上枱已經香味四溢,令人食指大動。江戶前天丼 - 有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、豌豆,材料非常豐富。招牌穴子天婦羅有成30cm,絕對足料。穴子其實即係星鰻,同一般油脂肥美的鰻魚相比,星鰻較脂肪較少,肉質較細緻,軟嫩可口。上天丼 -同 江戶前天丼同樣豐富,有海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、豌豆,唔同的係呢款有赤甘鯛。赤甘鯛魚肉鮮甜富彈性,海老鮮甜肥美,脆漿不會過厚,咬落去外脆內軟。

2022-09-12 32 浏览
今日等左大半個鈡,叫左兩個定食,一個糸迷你天丼&稻庭烏冬,烏冬好好味,另一個天丼,有炸菇菌,海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆,個碗其實好淺不過都好夠飽因為始終糸油,可能我唔太仲意食炸醬,試過一次就夠
2022-09-11 33 浏览
早排食過葵芳分店,食過念念不忘😉 今日來到奧海城又見到佢🤭 今次同男神去食,他都食唔停口🤭 他最喜歡炸物「車海老軟殼蟹天丼」外貌都是這麼吸引,每件都金黃色,重點仍然脆口,軟殼蟹好大隻,內裡還有蟹膏😍,仲有其他配料,豆,菇,蛋,都是有經過炸🍤「迷你天丼&稻庭烏冬」個烏冬好滑好軟👍🏻👍🏻在於我件件炸物經這個湯底浸泡,就最適合我了,可以不用太熱氣🤭 但炸蝦真係正😍 大隻,爽口😍特別想講的是 「溫泉蛋」外層天婦羅,內層流汁👍🏻 伴上白飯,口感一流😍備註:🔺原來每間分店員工都是咁有禮🧎🏻‍♀️🧎🏻🔺電子落單,方便👍🏻

備註:
🔺原來每間分店員工都是咁有禮🧎🏻‍♀️🧎🏻
🔺電子落單,方便👍🏻
2022-09-07 32 浏览
.冇得番鄉下,又突然想念天娜羅既味道,就黎左金子半之助!晚飯時間要等位,等候安排入座已經聞到陣陣芝麻油香,食慾大增!.車海老軟殼蟹天丼 $168我係海鮮控,當然要揀呢款有車海老,軟殼蟹,小柱魷魚天婦羅餅,仲有莢豌豆,海苔同埋溫泉蛋!.美食係要耐心等候,上菜後當然要打卡!打完就開動啦!以芝麻油炸既天娜羅,酥而不膩,又薄所以入口即化,內裡車海老大隻肉彈牙、軟殼蟹啖啖肉有甘甜蟹膏,而表面淋上秘製醬汁,咸甜適中,好好味呀!.然後就要一嚐以黃金比例烹煮既米飯,飯面沾上了醬汁,再加埋溫泉蛋既流心蛋液,味蕾很滿足!.而我朋友就揀左迷你天丼&稻庭烏冬 $118天娜羅有菇菌,海老,南瓜,海苔,莢碗豆,溫泉蛋、最緊要係有稻庭冷烏冬,佢形容烏冬係滑到入口即sir落喉嚨,而配搭沾既烏冬醬油味道調教得岩岩好,成個感覺好舒服,岩晒夏天食。.檸檬果凍 $15硬係覺得要食甜品先滿足,呢款果凍口感幼滑,用左檸檬好清爽,酸甜適中,滋味恰到好處。

車海老軟殼蟹天丼 $168

美食係要耐心等候,上菜後當然要打卡!打完就開動啦!

而我朋友就揀左迷你天丼&稻庭烏冬 $118

檸檬果凍 $15
2022-08-31
2022-09-04 804 浏览
兩個星期前同朋友相聚,選擇左一間好受歡迎既天婦羅餐廳叫「金子半之助」,自開業以黎備受食客愛戴,當中灣仔分店經常出現人龍,所以我同朋友打算去大角咀呢間新開既分店試菜~我地大約 6點半到達餐廳,當時已經見到店內有不少食客。餐廳牆上掛左不同種類既天婦羅丼海報,未點餐已經覺得好吸引🍤。餐牌一頁兩面,包含左各款精緻嘅天婦羅丼飯。除左詳細介紹每一款丼飯既食材之外,仲配有色彩繽紛既插圖,讓食客更了解套餐既不同之處。睇完餐牌後,食客可以自行掃QR code 落單,非常方便 👍🏼我同朋友分別揀左招牌「江戶前天丼」同埋「迷你天丼 & 稻庭烏冬」,另外再點左兩碗麵豉湯同埋一客炸海苔。由於餐廳提供健康有益嘅黑豆茶,所以我地冇再額外點飲品。原來黑豆茶有多種功效,可以補肝明目、滋潤肌膚、抗衰老同埋提神消腫,我地都飲左好幾杯。追加兩片海苔 $8喺開始正餐之前,我地先飲左碗熱騰騰既麵豉湯,再食左片炸海苔。炸海苔皮薄香脆,海苔味道突出,帶有自然微咸嘅海水味,清新可口。迷你天丼 & 稻庭烏冬 $118呢碗係朋友點既迷你天丼,份量較正常少,因為仲有一碗烏冬要處理 🤣 迷你天丼包括海老、南瓜🎃、紫菜、菇菌🍄同溫泉蛋等等,炸物

追加兩片海苔 $8

迷你天丼 & 稻庭烏冬 $118

呢碗係朋友點既迷你天丼,份量較正常少,因為仲有一碗烏冬要處理 🤣 迷你天丼包括海老、南瓜🎃、紫菜、菇菌🍄同溫泉蛋等等,炸物皮薄餡靚,咬落香脆可口。
稻庭烏冬有其獨有既調味盒,食客可以自行加入不同種類既食材,令烏稻既味道更豐富。調味木盒有金黃色嘅天婦羅碎、青綠色嘅蔥花、紅色嘅鰹魚花同埋墨綠色嘅海藻。
朋友揀選左天婦羅碎、蔥花同埋鰹魚花,成碗烏冬即時生色不少。除左睇落五彩繽紛之外,味道口感都得以提升,煙韌彈牙既稻庭烏冬配上脆卜卜既天婦羅碎、香口既蔥花同埋鮮味既鰹魚花,味道好正 😋

其他炸物例如南瓜🎃、菇菌🍄同炸紫菜都好唔錯,色香味俱全 👍🏻
江戶前天丼 $138

不久就呈上我點既「江戶前天丼」。天丼配有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、炸紫菜同莢碗豆等等。
我地以$38升級左海老做車海老,天婦羅炸蝦更大隻更彈牙!沾上特製既天婦羅醬汁,鹹鹹甜甜,令人齒頰留香。
每一款炸物都好出色,當中個人最中意嘅係長達30cm既穴子。穴子其實即係肉質較為纖細,魚肉脂肪含量較少既星鰻。大廚將魚既表皮炸到金黃香脆,而入面既白肉魚身仍然係香軟細滑,烹調技術高超 👍🏼

兩款丼飯都加入香滑溫泉蛋,溫泉蛋取材自適合生食既日本雞蛋🥚佢外面炸到金黃色,但入面依然係流心既狀態,好適合撈飯食。😆

整體黎講,我地覺得價錢合理,因為食物既份量真係頗多,而且質素都好唔錯,服務態度都令人滿意。中意食天婦羅既朋友不妨一試,可以一解思鄉之愁🇯🇵
2022-08-23
  • 江戶前天丼
2022-09-04 72 浏览
今日係奧海城行完街,朋友話想食天婦羅,突然諗起呢度有間來自日本既天丼,餐廳仲連續7屆榮獲日本全國天丼金賞,平時都有好多人排隊,去到見到唔洗排,可以即刻入座,真係好幸運。車海老軟殼蟹天丼試左呢個期間限定,有好多海鮮,好豐富,有車海老、軟殼蟹、小柱魷魚天婦羅、莢豌豆、海苔同埋溫泉蛋,車海老肉質彈牙,味道鮮甜、軟殼蟹炸到酥脆,肉質厚實、小柱魷魚天婦羅,小柱味道鮮美,魷魚爽脆,天婦羅即叫即炸,食好野係要等下。迷你天丼&稻庭烏冬另外叫左個迷你天丼加稻庭烏冬,雖然話係迷你,但材料都一樣豐富,有海老、菇菌、南瓜、海苔、莢豌豆同埋溫泉蛋,呢個餐除左天丼仲有稻庭烏冬,一次過可以試哂兩款口味,稻庭烏冬比較扁身,但口感依然彈牙。味噌湯檸檬茶

迷你天丼&稻庭烏冬
迷你天丼&稻庭烏冬

稻庭烏冬

檸檬茶
檸檬茶
2022-08-31
2022-09-01 38 浏览
終於可以放工後來試奧海城經常大排長龍的天丼,日式天丼的格調🤗到附近已經可以聞食物的香味,用QR code下單,版面方便易用。店員送上黑豆茶,濃香帶油甘香,特別又健康。上天丼攞盤霸氣盡現,店員細心講解食法,優惠價錢加購車海老,蝦肉彈牙多汁,白帶魚意想不到的嫩滑,啖啖魚香,口感鬆化,小柱魷魚天婦羅餅有咬口煙韌帶鮮味,食至一半把溫泉蛋伴匀,滿滿蛋漿和珍珠米搭配非常,加上海苔和莢豌豆脆卜卜,層次豐富。車海老軟殼蟹天丼🌟期間限定奢華之選,整隻炸透軟殼蟹香脆可口,金黃蟹膏香濃惹味,蟹肉鮮甜,加上秘製醬汁,解膩又入味。還有啖啖肉車海老,追加一份菇菌,炸至乾身,口感爽脆保留香菇香氣。整體來說非常好的日式天丼體驗,店員有禮主動推介,燈光柔和,食物上枱要即食,新鮮香脆可口美味,久違的日本風味☺️

上天丼

車海老軟殼蟹天丼🌟

2022-08-31 79 浏览
香港唔算多天婦羅專門店,今次專程嚟食呢間日本過江龍~雖然Menu款式唔算多,但嚟得就緊係要食天婦羅同烏冬啦🤩一坐低店員已經準備左有原粒黑豆嘅杯,俾客人倒茶落去,平時都知黑豆茶係幾有益,可以去濕解痰,估唔到餐廳都有得飲👍✨江戶前天丼 - 滿滿咁上枱好吸睛,穴子大大塊夠真材實料,外脆內鮮嫩😋海老我upgrade左做車海老,大條d, 肉質鮮d, 另外個小柱魷魚天婦羅餅幾驚豔,好滑好易入口😍佢仲有教食到一半就可以篤穿隻炸蛋,等蛋汁包住飯粒,增添口感😜✨迷你天丼&稻庭烏冬(冷) - 呢個丼有嘅材料大部分江戶前天丼都有,係多左個菇菌同南瓜天婦羅~烏冬舖得好靚,質地有咬口,係我鍾意嘅口感!✨檸檬味果凍 - 係夏天限定嘅甜品,酸酸甜甜,又真係幾啱夏天食,夠晒fresh!

黑豆茶

迷你天丼
冷稻庭烏冬
檸檬味果凍
2022-08-28 37 浏览
係奧海城shopping完,睇到喱間門口有人排隊,即刻上網check 下,原來食天婦羅。都幾吸引,坐低後友人發現杯入面有粒野,以為係上手飲過,其實係黑豆,佢地用黑豆茶,自己加水,可以中和一下天婦羅既油膩感。叫咗個車海老軟殼蟹天丼,佢每個炸物都用咗有醬汁嘅炸粉,所以睇起嚟比較深色,炸出黎外脆內軟。有車海老又叫竹節蝦,有豐富鈣同鐵。有軟殼蟹同埋青豆,海苔,魷魚。想要食到飯又要食到烏冬就要叫迷你天丼&稻庭烏冬(冷),我覺得一口飯,一口冷既烏冬最好不過,內有茹菌,海老,南瓜,海苔,莢豌豆,炸咗既溫泉蛋,流出黎撈飯特別香。

2022-08-27 20 浏览
朋友喜歡吃炸物,今天特登相約他來在日本十分出名的天婦羅餐-金子半之助❤️來到餐廳的門口,感覺就如到了日本一樣,木色的裝修,開放式廚房及bar 枱,簡潔清新。餐廳不算很大,繁忙時間要等位,不想排隊的最好七點前到來。這裡提供黑豆茶Japanese black soybean tea聽說黑豆茶相當有益,可除濕熱解痰、提神化痰、滋補腎臟、保肝明目、滋潤肌膚等,所以我都飲左幾杯呢!來到這裡,當然要試下傳說中連續七年獲獎的天丼~《車海老軟殼蟹天丼》⭐️上枱看到一大碗滿滿的天丼,十大吸睛。天丼用料豐富,有車海老、軟殼蟹、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、海苔、温泉蛋。餐廳採用日本口特製高級胡麻油,所以製成的天婦羅特別芳香撲鼻,及會較為深色。看著香氣四溢的天婦羅,真的急不及待的放進口裏。店方是沿用江戶傳統,把秘傳天丼醬汁淋上,務求每件天婦羅都沾有醬汁。先吃大大隻的車海老(又名日本對蝦),車海老外表酥脆,內裡的肉質緊緻嫩滑,味道鮮美,入口也沒半點油膩感!而另一主角軟殼蟹,也是十分脆口,鮮甜厚肉,還吃到蟹膏的鮮甜味道。加入柱子的魷魚天婦羅,味道更加鮮味!😋而我就點了《迷你天丼及稻庭烏冬》 $118雖然是迷你,但份量也

上枱看到一大碗滿滿的天丼,十大吸睛。

而我就點了《迷你天丼及稻庭烏冬》 $118
雖然是迷你,但份量也不少。1個價錢 ,2
種享受!😎
迷你天丼主要為菇類和蔬菜,也有海老,同樣炸得十分香脆。除此之外,可以隨自己口味加入配料,炮製出獨特的個人口味烏冬。
至於稻庭烏冬,當然是爽口彈牙,再拌入溫泉蛋來吃,則更覺香滑。😋

吃炸物當然最好就是配搭啤酒吧!友人點了一杯神泡「金裝三得利生啤」$48/杯,邊吃邊喝,實在叫人大滿足吧!🈵

2022-08-22 98 浏览
今次去咗地上最強天婦羅店(金子半之助)真心唔係第一次嚟食,但每次食完都唔會搵到第二間有咁嘅水準👍我今次再叫車海老軟殼蟹天Don$168今次叫特選季節限定車海老軟殼蟹天Don,帶來不同海鮮好滋味!車海老大大條,又叫日本對蝦,非常之香脆咬落去肉質嫩滑,好正!仲有豐富鈣和鐵,同埋我好鍾意碗飯入面啲醬汁唔會鹹又唔會好甜非常之適中好有驚喜🙌軟殼蟹烹調出來特別香脆,再配上鮮甜口肉的玄學蟹酥炸香脆好滋味,真係帶俾你奢華的味覺🫢仲有小柱魷魚天婦羅餅非常之特別好味我真係好鍾意食😋😋😋
我今次再叫車海老軟殼蟹天Don$168