最近和朋友在奧運選了這間天婦羅餐廳晚餐,他們的日式天婦真的好吃!食物的細節都精緻,像是專屬的丼碗和特製胡麻油,真的讓人佩服。重點是,這裡的天婦羅又香又酥,搭配不同的料理形式,每道菜都很讚!半之助沙律 🥗清爽炸蝦,超開胃!這款沙律是「輕盈系選手」。炸蝦酥不油膩,搭配新鮮的日本紅心蘿蔔絲,口感清脆爽口,是完美的開場菜!海老天押壽司 🍣如果你跟我一樣是炸蝦愛好者,那這款壓壽司真推介!炸蝦的外皮香脆,蝦肉又嫩又彈,搭配紫蘇葉的清香,清新簡單的組合在嘴裡完美融合。壓壽司的米飯微微帶醋香,底部壓得紮實,但不會過硬!牡蠣迷你丼 & 烏冬 🍜香口牡蠣+烏冬自己玩!這道套餐我超推介,迷你丼裡的牡蠣,真的炸得超香!外皮酥脆,裡面的牡蠣卻保留了鮮嫩的口感~ 烏冬的部分,他們提供了紫菜、蔥花、鰹魚乾等配料,隨你加多少都可以~完全可以自己 DIY!烏冬的口感特別 Q 彈,湯底鮮香不油膩。這個組合既有趣又滿足,是我會想再來點的菜式!天丼 🍳如果你是「選擇困難症患者」,直接點這道天丼準沒錯!裡面有炸蝦、菇菌、小柱魷魚天婦羅餅,還有一顆超完美的溫泉蛋~天婦羅的酥脆度剛剛好,咬下去完全不會覺得油膩,反而被那股胡麻油的香

半之助沙律 🥗
清爽炸蝦,超開胃!

海老天押壽司 🍣

牡蠣迷你丼 & 烏冬 🍜
香口牡蠣+烏冬自己玩!

天丼
天丼 🍳
如果你是「選擇困難症患者」,直接點這道天丼準沒錯!裡面有炸蝦、菇菌、小柱魷魚天婦羅餅,還有一顆超完美的溫泉蛋~天婦羅的酥脆度剛剛好,咬下去完全不會覺得油膩,反而被那股胡麻油的香氣給迷倒了。尤其是小柱魷魚天婦羅餅,真的超驚喜,外皮酥脆,裡面的小柱和魷魚香嫩又有彈性!溫泉蛋蛋液融進醬汁裡,拌著白飯一起吃,超好吃的!

丼碗的秘密
餐廳的丼碗真的超酷!他們用的是來自江戶時代的陶瓷工藝——佐賀有田燒製作的碗,這可是日本傳統陶瓷界的頂級之作!碗底還特意設計成空心,這樣可以更好地保持碗中食物的溫度。無論是實用性還是顏值,這個丼碗都讓人超有儀式感~

日本特製高胡麻油
他們的天婦羅特別香,因為用了特製的高級胡麻油!這種胡麻油是日本製的,炸出來的天婦羅不僅香氣濃郁,還有一種金黃偏深的特別色澤,用這種胡麻油炸出來的天婦羅完全不會有那種讓人受不了的油膩感!

總結:這家天婦羅餐廳真的不只是賣炸物,我也欣賞這裡一種細膩的日式工藝和美學。每一道菜都用心極致,從食材到擺盤,甚至連細節(像丼碗跟胡麻油)都讓人感受到滿滿的誠意。推薦給愛炸物、愛日式料理的你們,快找時間來吃吧~
天丼
  • 迷你天丼&稻庭烏冬
今日假期,心情非常好去了奧海城遊逛,商場入面都有好多餐廳可以選擇,今次就揀咗久違嘅日式餐廳,專攻天丼同日式天婦羅料理嘅【金子半之助】。我一向好喜歡食天婦羅,喜歡那前中後段也會變化的味道!香脆彈牙鮮甜。餐廳裝潢走和風簡約路線*,木質座位加上暖黃燈光,感覺舒服又有日系氣息,成個環境都幾Chill,想食個輕盈午餐,定係慢慢歎餐和風料理都感覺良好。今次就試咗幾款精選料理,睇吓邊樣最啱口味!▪️半之助沙律頭盤先嚟個清新啲嘅沙律,呢個半之助沙律入面有海葡萄,一咬爆汁嘅口感幾特別,帶住少少海水嘅鮮味,加埋新鮮蔬菜,食落Refreshing又醒胃。配埋炸蝦天婦羅,炸漿夠脆但唔會過重油,食落唔會有負擔,幾適合作為開胃小食。▪️海老天押壽司呢款壽司用咗天婦羅炸蝦做主角,炸得香脆之餘,蝦肉仍然保持彈牙鮮甜,配上醋飯同少量紫蘇葉提升層次,雖則處理上很好但味道略淡。▪️燒鹽麴鮭魚 & 天婦羅御膳主菜方面就試咗燒鹽麴鮭魚,鹽麴醃製令鮭魚肉質更加嫩滑,輕輕燒到外皮微焦,帶出陣陣炭香,咸香味適中,魚油香氣濃郁。配埋天婦羅拼盤,炸蝦、蔬菜等炸物炸得金黃香脆,唔會覺得油膩,另沾天婦羅醬汁更加惹味,整體份量都幾足料。▪️鮮果飲品放

今次就試咗幾款精選料理,睇吓邊樣最啱口味!
▪️半之助沙律

▪️海老天押壽司

▪️燒鹽麴鮭魚 & 天婦羅御膳

▪️鮮果飲品放題
飲品方面有鮮果飲品放題(芒果鮮果綠茶、西柚烏龍茶、菠蘿雜果汁)可以任選幾款不同口味嘅茶飲同果汁:
芒果鮮果綠茶:芒果味香甜清新,配上綠茶茶底,唔會過甜,幾解膩。
西柚烏龍茶:帶少少苦甘味,西柚果香配烏龍茶幾Match,飲落Refreshing。
菠蘿雜果汁:熱帶水果風味,酸酸甜甜,特別適合配炸物一齊飲,減少油膩感。
1941 浏览

▪️獺祭雪糕🔥🔥🔥
最後當然要嚟個甜品!超推超推!

獺祭雪糕用咗獺祭純米大吟釀酒粕製成,味道帶住淡淡清酒香,食落嗰吓有浸芝士蛋糕嘅回甘,酒味唔會太濃,入口有種滑順嘅米香同微微甘甜感,成個雪糕質感非常Creamy,係一款幾有特色嘅日式甜品,重要嘅野講多次!大推!

【金子半之助】主打天婦羅料理,但其他燒物同日式壽司類菜式都幾有水準。環境輕鬆,食物選擇多樣,飲品放題亦有唔少驚喜。另特別推薦鹽麴鮭魚、同獺祭雪糕,獺祭雪糕必點~~
  • 獺祭雪糕
  • 燒鹽麴鮭魚
2025-03-13 517 浏览
自從上年和Cynthia 食過尖沙咀的晚餐後,一直未有機會再同枱食飯。昨日就相約去共聚晚飯,餐廳揀選了比較近我們的金子半之助,一間有日式刺身,又有日式料理的餐廳。食物高質正宗,即叫即制作,全部炸物都熱騰騰的,食時有咔嚓咔嚓的外脆聲音,裡面的食材軟身得來,帶有水份,炸的火喉拿捏得恰到好處,保留到食材的鮮甜和原有汁液。不論是$12炸溫泉蛋,還是$28炸帆立貝魷魚天婦羅餅,都好好食。$38赤蝦刺身,原隻大大的,通透的蝦身,未食已經覺吸引。光澤包圍着整隻蝦身,入口鮮甜好食。柔軟而富有彈性的口感瀰漫着整個味蕾。$108車海老壽司卷,一碟大人小朋友都愛的款式。壽司卷大小適中,海老炸得剛剛熟的狀態,彈性而嫩滑的口感很豐富。外層的薄脆和醬汁,令整個車海老壽司卷增添味道層次感。$118 迷你天丼 & 蕎麥麵 (另加$10牡蠣)一個套餐有天丼又有蕎麥麵食,很豐盛的感覺。蕎麥麵清新的風格,配合有炸物的丼飯,兩者食完剛剛好,不會太油膩而且好飽肚。附帶的小食柚子漬物都幾特別,爽口而多汁,微微的柚子香,令清新感澎湃。(小補充,食蕎麥麵時,餐廳職員隨即遞上一個盛盒,有蔥花,柴魚片等等,為湯麵增添色彩和味道)

$118 迷你天丼 & 蕎麥麵 (另加$10牡蠣)
2025-03-11
2025-03-09 627 浏览
小鬼請食飯說要帶我去食好好味日本菜,滿心期待終於到達目的地「奧海城」金子半之助。門口美女姐姐非常有禮貌又親切帶我們入座,還為我們介紹了餐廳獨有黑豆茶。🍵黑豆茶補氣明目滋潤抗衰,女生們要多喝了。小鬼發辦我可免決擇煩惱,細心欣賞一下店舖裝潢,全日系風格潔淨齊整,開放式廚房可以欣賞到每位廚師匠心之作。🫶🏼🫶🏼🍴半之助沙律我哋沙律上的海葡萄吸引到心心眼,海葡萄營養價值非常高,入口帶微酸爽口好食,沙律菜新鮮爽甜,咬一口海老熱部辣外脆內爽口彈牙簡直回味無窮。🍴辣味鮭魚他他拌蛋黃非常別緻前菜,炸香的紫菜帶點微辣,拌上角切吞拿魚同三文魚刺身,再加上青瓜及蛋黃醬,口感非常豐富。🍴海老天押壽司壽司軟糯配上微辣海老,入口暖暖帶微酸辣,越食越開胃。🍴 牡蠣迷你丼配熱烏冬牡蠣肥美肉質柔嫩有豐富牡蠣汁,夾上外層薄薄脆漿同樣越食越想食,熱烏冬可以玩自家配搭,加蔥加木魚加脆脆加海帶盡情享受。直得一提我平時甚少食飯,這碗丼先放溫泉蛋,再加點醬汁撈勻,飯的酸香配上蛋香這碗丼簡直人間美食,不自覺地整碗吃掉。🤭🍴迷你天丼配凍稻庭烏冬天婦羅脆漿薄薄的,入口無比香脆而且不油膩,內層海老肉嫩汁風焦點秘製天婦羅醬汁,滋味簡直去到天花

🍵黑豆茶補氣明目滋潤抗衰,女生們要多喝了。
🫶🏼🫶🏼
🍴半之助沙律

🍴辣味鮭魚他他拌蛋黃
辣味蛙魚他他拌蛋黃

🍴海老天押壽司
壽司軟糯配上微辣海老,入口暖暖帶微酸辣,越食越開胃。

🍴 牡蠣迷你丼配熱烏冬
牡蠣迷你丼配熱烏冬

🍴迷你天丼配凍稻庭烏冬
天婦羅脆漿薄薄的,入口無比香脆而且不油膩,內層海老肉嫩汁風焦點秘製天婦羅醬汁,滋味簡直去到天花板,另外是南瓜、菇菌外有特色。
迷你天丼配凍稻庭烏冬

🍴日本清酒雪糕
用北海道鮮牛乳配獺祭純米大吟釀酒粕做成,感覺我腦袋在說 :你唔係唔食呀嘛🤭🤭🤭
香濃幼滑牛乳,啖啖清香獺祭清酒味,還有粒粒酒粕實在太幸福啦!😍😍
日本清酒雪糕

非常滿足一個晚上
2025-03-08
  • 迷你天丼&稻庭烏冬
  • 車海老壽司卷
2025-02-15 670 浏览
朋友約我收工去奧海城既新春市集睇下買下野, 所以我地就揀左我地兩個都鐘意食既金子半之助食好野入面既環境都日式為主, 有回到家鄉日本既氣氛, 令我地更有胃口食飯今次我地好認真咁睇下個餐牌, 發現除左我地食開既天丼之外, 其實都仲有好多野可以試下, 咁次我地決定要SHARE新野黎食!半之助沙律-$48D個沙律竟然係用餐廳個名黎命名, 睇黎係佢地既信心之作, 食完就知我地冇叫錯, 沙律菜好新鮮, 口感好好, 而且個甜酸酸甜甜咁, 好開胃, 上面仲有幾隻金子半之助成名既天婦羅蝦, 食完又健康又滿足!車海老壽司卷-$108用壽司飯做外皮去做成壽司, 我鐘意D個口感, 而入面仲有一隻保留到脆度既炸車海老蝦, 口感好豐富, 令人不自覺咁一啖接一啖咁去食燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳-$148友人好鐘意食燒三文魚, 而我都係好想食下金子半之助既天婦羅, 咁我地叫D個SET就岩晒啦, 個燒三文魚既魚肉仲KEEP到好嫩滑, 魚油味好香, 好送飯, 另外仲有個迷你天婦羅, 基本野都齊, 對我黎講最緊要就有隻蝦, D個SET都幾多野食咁, 幾抵食食下見到有張紙介紹下丼碗, 丼碗的碗底部份係空心用來保溫, 我睇我自
半之助沙律-$48
車海老壽司卷-$108
燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳
燒鹽麴鮭魚
迷你天婦羅
燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳-$148

食食下見到有張紙介紹下丼碗, 丼碗的碗底部份係空心用來保溫, 我睇我自己個碗好似又唔多覺, 真係唔講唔知係咁!總結, 金子半之助除左食開既天丼外, 其他既食物都好唔錯, 令我地有更多的原因再黎金子半之助食野
2025-02-05
燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳
燒鹽麴鮭魚
迷你天婦羅
2025-06-21 0 浏览
太耐冇食天丼,即刻諗起金子半之助,今次嚟到奧海城分店,座位十分寬敞舒適。半之助沙律今次想健康啲揀咗半之助沙律,嘅沙律菜、車厘茄加上胡麻醬汁已經好好食,估唔到原來沙律都有招牌海老天婦羅,畫龍點睛。燒三文魚天婦羅御膳主食方面叫咗一個燒三文魚天婦羅御膳,份量非常多,有原條燒三文魚、天婦羅炸物,麵豉湯,前菜和白飯。燒三文魚調味很不錯,燒得剛剛好,上面仲有幾粒三文魚籽,加上天婦羅炸物,多重口感,層次豐富。迷你海老天丼&稻庭烏冬朋友點咗招牌二食,一個餐有齊迷你天丼加稻庭烏冬,如果唔鍾意食烏冬嘅朋友可以揀蕎麥麵,選擇眾多。呢個迷你天丼有海老天婦羅、南瓜天婦羅、雜菇天婦羅等,仲有一隻炸流心蛋非常豐富!稻庭烏冬方面都有好多Topping可以自己選擇,店員有拎到一個類似百寶盒出嚟,入面裝滿不同款式topping,例如蔥、昆布、脆脆等,打卡感十足。下次也可以試吓其他口味嘅天丼!

燒三文魚天婦羅御膳

迷你海老天丼&稻庭烏冬

下次也可以試吓其他口味嘅天丼!
今次去咗奧海城嘅「金子半之助」,呢間以江戶前天丼聞名嘅殿堂級天婦羅店,今次唔止食招牌丼,仲試咗佢哋啲飲品放題!1️⃣半之助沙律🥗沙律上放上海葡萄令每啖菜都有卜卜脆的感覺!沙律菜好新鮮,配埋酸酸哋嘅日式沙律汁,超級開胃!作為前菜或者解膩一流,配埋炸蝦,份量都幾足㗎!2️⃣ 海老天押壽司🍤同普通壽司好唔同!用咗超酥脆嘅天婦羅海老做主角!外層脆衣超薄脆,入面隻蝦仲係爽彈鮮甜。配埋紫蘇葉和秘製醬汁,同脆蝦夾到絕!精緻得黎又好食,鍾意食天婦羅同壽司嘅朋友必試!3️⃣ 豪華牡蠣迷你天丼配牛肉稻庭烏冬】🍚🍜 呢個Set真係大滿足之選!一次過滿足晒兩個願望!🤩迷你豪華牡蠣天丼:雖然叫迷你,但用料一啲都唔Hea!主角係大大粒、超肥美嘅廣島蠔天婦羅,外脆內嫩,蠔味濃郁鮮甜,一啖咬落去爆汁好Juicy!牛肉稻庭烏冬 (熱):個烏冬好驚喜!稻庭烏冬超級滑溜,煙韌有咬口!湯底係清甜嘅鰹魚湯,配埋嫩滑嘅肥牛片同蔥花,非常清爽!仲可以添加配料: 蔥花、海藻、鰹魚花、天婦羅碎、溫泉蛋。😍食完濃味嘅天丼,再飲啖熱湯食啖烏冬,簡直係完美配搭!💯 4️⃣ 鮮果飲品放題🥭🍇🍍 每位加$13!任飲!(重點CP值爆燈!)每位只需加$13蚊,就可
1️⃣半之助沙律🥗

2️⃣ 海老天押壽司🍤

3️⃣ 豪華牡蠣迷你天丼配牛肉稻庭烏冬】🍚🍜
呢個Set真係大滿足之選!一次過滿足晒兩個願望!🤩

4️⃣ 鮮果飲品放題🥭🍇🍍
每位加$13!任飲!(重點CP值爆燈!)
每位只需加$13蚊,就可以任飲3款鮮果特飲!真係抵到爛!😱 我哋試勻晒:
🥭 芒果鮮果綠茶、🍇 巨峰烏龍茶、🍍 菠蘿雜果汁。可以同朋友一邊食一邊飲慢慢傾計,享受了一個悠閒的下午!🥰
豪華牡蠣迷你天丼
牛肉稻庭烏冬
鮮果飲品放題
豪華牡蠣迷你天丼
牛肉稻庭烏冬
鮮果飲品放題
今日咁啱經過奧海城想食天婦羅🍤點知有意外驚喜🤗半之助沙律:醬汁的微妙調配讓蔬菜的鮮甜更加突出,層次豐富且清爽開胃。海老天押壽司:炸蝦的酥脆與醋飯的柔軟巧妙結合,每一口都能感受到鮮甜與微妙的醋香。丼飯與麵類牡蠣迷你丼&蕎麥麵:牡蠣的濃郁海味搭配甘醇醬汁,蕎麥麵則爽滑彈牙,組合讓人回味無窮。招牌特色穴子天婦羅:金子半之助的穴子天婦羅長達30cm,肉質肥美柔滑,入口即化,濃厚醬汁更添風味。此外,金子半之助的料理哲學亦值得讚賞:古早秘傳醬汁:傳統江戶風味,醬汁讓每件天婦羅都能完美吸附醬香,展現正宗天丼精髓。丼碗的秘密 🤫特製佐賀有田燒丼碗,空心設計更能保持食物溫度,兼具美觀與實用性。日本特製高胡麻油:採用高級胡麻油,使天婦羅色澤深邃且芳香四溢,展現職人精神。
今日咁啱經過奧海城想食天婦羅🍤
點知有意外驚喜🤗

丼飯與麵類

招牌特色

此外,金子半之助的料理哲學亦值得讚賞:

2025-05-15
  • 海老天押壽司
  • 牡蠣車海老天丼
2025-04-05 93 浏览
金子半之助以天婦羅為招牌,的確值得一試。每個套餐由128蚊起,包括湯和飯,還可以加錢選擇汽水任飲。  刺身方面,味道中規中矩,與一般小店相若。切片不算厚,上碟賣相普通,不太吸引。  天婦羅才是亮點,基本上每枱都集中叫天婦羅套餐。天婦羅蝦和蔬菜炸得非常出色,外皮酥脆,香氣濃郁,入口時帶有輕盈的鬆化感,正宗日本風味。要形容好食嘅天婦羅,關鍵在於炸粉夠薄又均勻,炸得脆但不過油,同時保留食材的原汁原味。  另外,散嗌嘅天婦羅鰻魚亦不可錯過,炸皮香脆帶點焦香,鰻魚肉軟滑多汁,味道層次豐富,是一款令人回味的美味。

2025-03-31
2025-04-03 98 浏览
真係好好食!d米煮得啱啱好 粒粒分明 唔會好硬d汁淋落去好好食 唔乾 d天婦羅都唔會淋曬!d炸物超級脆超級新鮮 完全唔油膩 都唔會有陣油味!有時候好怕炸天婦羅好油但係完全唔油膩 超級送飯!最好食係蝦 係好脆好鮮甜!想再食多幾次擺盤都超級好睇 好穩陣另外係刺身 三文魚超級新鮮好肥嫩 超級好食!成日都好怕三文魚好膩自己本身都好少食三文魚但係呢個三文魚食得好盡興!抹茶蕨餅都好好食!會再次光臨!員工服務態度好好!食得好開心!!!
真係好好食!
d米煮得啱啱好 粒粒分明 唔會好硬
d汁淋落去好好食 唔乾 d天婦羅都唔會淋曬!
d炸物超級脆超級新鮮
完全唔油膩 都唔會有陣油味!
有時候好怕炸天婦羅好油
但係完全唔油膩 超級送飯!
最好食係蝦 係好脆好鮮甜!想再食多幾次
擺盤都超級好睇 好穩陣

另外係刺身 三文魚超級新鮮
好肥嫩 超級好食!成日都好怕三文魚好膩
自己本身都好少食三文魚
但係呢個三文魚食得好盡興!
抹茶蕨餅都好好食!
會再次光臨!
員工服務態度好好!食得好開心!!!
2025-03-20
庆祝纪念
纪念日
  • 上天丼
2025-03-28 128 浏览
很久沒有吃日本天婦羅,所以今晚我和老公特意到了奧海城的金子半之助用膳。半之助沙律先來一個前菜,給我們開胃,選了這個蝦沙律,沙律菜勁新鮮,蝦的肉質不錯,很彈牙和甜甜,還有配上沖繩的海葡萄,更顯日本風味。海老天押壽司海老的鮮味與米飯的香甜完美融合,賣相精緻,日本醋為壽司提昇了整體的味道層次。燒鹽麴鮭魚 天婦羅御膳這道菜的三文魚燒得剛剛好,微焦的,啖啖富油膩香味,肉質包滿而且鮮嫩。上面還有滿滿的三文魚子!天婦羅用日本特製高級胡麻油炸的,所以看上去色澤會較深,食落特別香。附上的天婦羅古早秘傳醬汁,更能呈現江湖時代的風味,其濃郁卻不搶天婦羅的風頭!總的來說,今晚的用餐體驗讓我不禁讚嘆,金子半的料理巧妙地將每一種食材的特性發揮到極致,下次一定會encore !

燒鹽麴鮭魚 天婦羅御膳

2025-03-24 167 浏览
🔶🔷🔶香港難得有天丼專門店🔷🔶🔷⬇️睇內文食評同地址啦⬇️。‼️Follow me @pig_g_pig 睇多d食玩買資訊‼️👍🏻 有你地嘅Like & Share 係我繼續出Post嘅動力喔。去日本好多時都會食下天丼,咩叫天丼?好簡單,咪就係天婦羅丼飯。但係香港就好似比較少專食天丼嘅餐廳,直到出現呢間 - 金子半之助。可能市場競爭比較少,開下開下都有好幾間分店,亦都證明有實力。半之助沙律($48)先食個沙律,既然係天婦羅專門店,沙律都加有大蝦天婦羅。海老天押壽司($88)押壽司正正方方咁,份量都幾大,食完呢幾舊重量級壽司其實都幾飽。燒鹽麴鮭魚迷你天婦羅御膳($148)呢個御膳好豐富,有燒三文魚同幾款天婦羅,三文魚好滑,上面仲放有三文魚籽,天婦羅都炸得好好,炸漿厚薄岩岩好。@hannosuke.hk 。📍金子半之助 (奧海城二期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期地下G29-G30號舖

🔶🔷🔶香港難得有天丼專門店🔷🔶🔷

⬇️睇內文食評同地址啦⬇️

可能市場競爭比較少,開下開下都有好幾間分店,亦都證明有實力

半之助沙律($48)
先食個沙律,既然係天婦羅專門店,沙律都加有大蝦天婦羅

海老天押壽司($88)
壽司正正方方咁,份量都幾大,食完呢幾舊重量級壽司其實都幾飽

燒鹽麴鮭魚迷你天婦羅御膳($148)

@hannosuke.hk

📍金子半之助 (奧海城二期) (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期地下G29-G30號舖
2025-03-19
- 迷你海老天丼&北海道產蕎麥麵(溫)🍤🍜 Shrimp Mini Tempura Rice Bowl & Hokkaido Soba (Hot)天丼配料(Tempura Bowl):菇菌(mushroom)、海老(shrimp)、南瓜(squash)、海苔(seaweed)、溫泉蛋(soft-boiled egg)、莢豌豆 (snow pea) 海老炸到金黃酥脆,菇菌多汁,南瓜香甜!溫泉蛋流心拌飯超邪惡~ Crispy shrimp, juicy mushrooms, sweet squash! Runny egg yolk coats every bite- 北海道蕎麥麵(溫)Hokkaido Soba (Hot):: 湯頭清澈帶柴魚香,蕎麥麵口感彈牙,自由加 5款配料:蔥花、海藻、鰹魚花、天婦羅碎、溫泉蛋!拌入蛋汁更濃郁✨ Clear dashi broth with chewy soba noodles. Customize with 5 toppings: scallion, seaweed, bonito flakes, tempura flakes, soft-bo

湯頭清澈帶柴魚香,蕎麥麵口感彈牙,自由加 5款配料:蔥花、海藻、鰹魚花、天婦羅碎、溫泉蛋!拌入蛋汁更濃郁✨ Clear dashi broth with chewy soba noodles. Customize with 5 toppings: scallion, seaweed, bonito flakes, tempura flakes, soft-boiled egg! Mix with egg yolk for richness

Price indicated includes 10% service charge .
價格已包10%服務費。

- Queuing Time:nil
- 排隊時間:不用排隊

- Serving Time:10 mins
- 上菜時間:10分鐘

- Tasty Index (好味指數):8/10

2025-03-17
  • 迷你天丼
2025-02-24 262 浏览
日本人氣天婦羅專門店,開業一段時間依然好有人氣,餐牌、環境以至味道都高度還原日本風情🎈半之助沙律沙律賣相好靚仔,竟然有海葡萄夠晒誠意👍🏾新鮮翠綠嘅沙律菜上面鋪上金黃香脆嘅炸海老🍤及灑上天婦羅脆脆,口感滿分🎈松花堂御膳擺盤100分好有儀式感,性價比極高,分別有軟殼蟹、南瓜、蓮藕、莢豌豆🫛及小柱魷魚天婦羅餅配有季節小鉢,包括玉子燒、迷你沙律、刺身、浸漬茄子等,食得超滿足除咗酥香嘅軟殼蟹,魷魚天婦羅餅都好有驚喜,外層香脆內裡肉質juicy彈牙,厚肉得嚟好有口感🎈鹽焗燒鮭魚迷你天婦羅御膳有鹽燒三文魚,又食到招牌嘅天婦羅,呢款最適合三心兩意的朋友燒三文魚油脂豐富,魚肉香甜啖啖肉,帶點柚子香,味道微酸好開胃配有迷你天婦羅,包括蝦、南瓜、金菇及荷蘭豆,天婦羅金黃香脆,點日式蘿蔔蓉醬汁,滿滿日式風情

🎈半之助沙律
沙律賣相好靚仔,竟然有海葡萄夠晒誠意👍🏾

🎈松花堂御膳

🎈鹽焗燒鮭魚迷你天婦羅御膳
有鹽燒三文魚,又食到招牌嘅天婦羅,呢款最適合三心兩意的朋友

❣️ 日本人氣天丼過江龍,天婦羅必食,即叫即炸👨‍🍳 盛合料理精緻🍱 主打天丼、烏冬、蕎麥麵、壽司等🍣 亦可自由配搭多款天婦羅炸物🍤 環境舒適,味道正宗👍🏻🌟松花堂御膳(車海老) 🦐 配烏冬🍜 $196季節小鉢、天婦羅(南瓜、蓮藕、小柱魷魚天婦羅餅、車海老、莢豌豆)、玉子燒、迷你沙律、刺身、浸漬茄子🍆🌟冷烏冬配野菜天婦羅🥦 $136 ‼️推薦‼️🌟 軟殼蟹鮭魚子壽司卷🦀 $108
松花堂御膳(車海老)
車海老
冷烏冬配野菜天婦羅