招聘中
$65-$70
时薪
$17,600-$18,600
月薪
餐廳位於奧海城入面,超級方便,而金子半之助亦被日本美食網SARAH評選為第一天丼品牌,選用日本🇯🇵優質食材,性價比高🪄半之助沙律好豐富,有海葡萄、天婦羅蝦、蕃茄、沙律菜,仲有蛋黃醬、沙律汁配上食用,擺盤精美,新鮮開胃🪄海老天押壽司將炸蝦和紫蘇葉製成壓壽司,加上秘製醬汁調味,將「天丼」既元素變成壽司既形態,味道酸酸甜甜,十分開胃。🪄迷你天井&稻庭烏冬/蕎麥麵迷你天井、麵食有六款可選擇,又可以食飯又可以食麵大滿足,兩種享受幾抵食🥢北海道產蕎麥麵🍜有五種配料可自由加配,店員會提供一大盒配料箱,按你喜歡加料,有蔥、海藻、鰹魚花、天婦羅碎、溫泉蛋等,麵條爽口彈牙🥢迷你牡蠣天井有海老、軟殼蟹、鮭魚親子等選擇,而呢個牡蠣天丼有牡蠣🦪仲有南瓜🎃菇、海苔、英豌豆天婦羅,入口鬆軟脆口,而牡蠣亦鮮甜。 天丼精髓在於其獨特醬汁,店舖採用古早秘傳醬汁,配方源於江戶時代,金子半之助仲採用了日本特製高級胡麻油,整體風味再度提升😎🚩 金子半之助 (奧海城2期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖#addifoodie #addifoodie大角咀#foodie #hongkongfood #

🪄半之助沙律

🪄海老天押壽司

🪄迷你天井&稻庭烏冬/蕎麥麵

🥢北海道產蕎麥麵🍜

🥢迷你牡蠣天井

🚩 金子半之助 (奧海城2期) (大角咀)
#addifoodie #addifoodie大角咀
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #大角咀餐廳 #香港打卡 #打卡 #大角咀美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #奧海城 #金子半之助
2024-09-04
2024-06-05 932 浏览
位於奥海城的日本過江龍天婦羅丼飯專門店。後知後覺,得知有「日本第一天丼」美譽的日本過江龍天婦羅丼飯專門店原來已在香港開設多間分店,而據聞這間天婦羅丼飯已連續7屆榮獲日本全國天丼金賞,而香港分店的食材、醬汁等均是日本進口的。便決定偕同友人到附近的奥海城分店一試究竟。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 半之助沙律 $48❅ 鮭魚子玉子燒 $48❅ 車海老壽司卷 $108❅ 牡蠣天丼及稻庭烏冬 $128 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 半之助沙律除了一般的沙律菜外,另外更有數隻天婦羅炸蝦在內,整體口感清新香脆。.✿ 鮭魚子玉子燒 一份四件的玉子燒,雖然略小一件,但勝在鬆軟柔嫩,蛋香也很濃厚。.✿ 車海老壽司卷車海老味道甘甜,以原隻車海老天婦羅而整的壽司整齊排列,飽腹又美味。.✿  牡蠣迷你天丼及稻庭烏冬這份套餐除了有迷你天丼,更有一份烏冬,滿足選擇困難症的我。迷你天丼雖說是迷你,但飯量其實不算少,而且更搭配一碗烏冬,所以絕對夠飽吧~配料有小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、炸海苔等等;每款天婦羅都外脆內軟,粉漿厚薄適中。而這間的天婦羅吃法有別於一般的天婦羅吃法,餐廳會把炸起的天婦羅放於飯面後
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 半之助沙律
✿ 鮭魚子玉子燒
✿ 車海老壽司
✿  牡蠣迷你天丼及稻庭烏冬
這份套餐除了有迷你天丼,更有一份烏冬,滿足選擇困難症的我。
而這間的天婦羅吃法有別於一般的天婦羅吃法,餐廳會把炸起的天婦羅放於飯面後再淋上醬汁,因此天婦羅會較淋身入味,別具風味。
另外搭配的稻庭烏冬,湯底順喉鮮甜,麵質滑溜掛湯
昨晚收工同友人行奧海城,見到金子半之助門面既天婦羅丼相片非常吸引,就入左去食晚餐。入到去環境都好寬敞,坐位都好舒服。我地急不及待咁睇下menu 有咩食,結果我就揀左江戶前天丼,朋友揀左軟殼蟹天丼,再加天婦羅温泉蛋同海苔。軟殼蟹天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)野食黎到賣相真係好吸引,穴子、海老同軟殼蟹天婦羅都好大件,見到個樣都覺得一定係鬆脆可口,天婦羅應該係加左高級胡麻油,令到天婦羅芳香撲鼻,色澤變得更深,食落去感覺一d 都唔油膩。江戶前天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)個穴子天婦羅長達約30 cm,肉身超厚,口感軟滑肥美。海老天婦羅都相當出色,係香港好多時食到都係炸得鬆脆,但蝦就無乜味道,金子半之助既蝦係帶有淡淡既甜味,蝦肉粗身而鮮嫰。紫菜天婦羅(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)紫菜天婦羅味道脆爽,香味濃郁,食落去有脆脆既聲音。天婦羅温泉蛋值得一試,外面有層薄薄炸衣,咬落去係滿滿的流心,蛋香溢出。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 金子半之助 (奧海城2期) 大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖👍份量豐富 👍外皮脆炸 👍環境舒適
軟殼蟹天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
軟殼蟹天丼
江戶前天丼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
江戶前天丼
紫菜天婦羅(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
海苔
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
金子半之助 (奧海城2期)
👍份量豐富
👍外皮脆炸
👍環境舒適
2024-05-07
軟殼蟹天丼
海苔
2024-04-25 610 浏览
有一天,我和一位跟日本文化甚有研究的朋友談論到日本天婦羅做成天丼的由來,感受到這傳統食法得以完美的留存下來,不僅滿足味蕾,更是一次視覺和感官的享受。不其然便跑到在港開了分店的東京名店「金子半之助」來品嚐。我們兩人各自點了不同天丼套餐,內裡都有醒胃前菜和麵豉湯。還有不得不提十分好飲解膩的黑豆茶。 江戶前天丼這道天丼每一個細節都透露出匠心獨運。整件穴子天婦羅又長又大件,超厚的肉身口感紮實而肥美。小柱魷魚天婦羅,雪白鮮味又彈牙。半熟蛋用來炸後,蛋白炸至甘香,蛋黃仍是流心,可見火喉拿捏得恰到好處。香脆海苔和莢碗豆組成另一口感。我還加了$38由海老轉為車海老,體積明顯大了,蝦味更濃郁爽口。另外,每件新鮮炸起的天婦羅均勻地淋上古早秘傳醬汁,天婦羅都吸入甜香醇厚味道。這種獨特的食用體驗,讓人仿佛穿越回到江戶時代。迷你天丼配稻庭湯烏冬這套餐則是一個輕巧的選擇,它包括了彈牙海老、香甜南瓜、清爽菇菌、香脆海苔、流心半熟蛋和莢碗豆。這個小巧的天丼,每一口都充滿驚喜,是對於那些想要品嚐天丼,但又不想過度飽腹的食客的完美選擇。另外,稻庭烏冬以其幼扁彈牙,細膩的湯底和豐富的配料組成。食客可以根據自己的喜好選擇蔥花

穴子

迷你天丼配稻庭湯烏冬
另外,稻庭烏冬以其幼扁彈牙,細膩的湯底和豐富的配料組成。食客可以根據自己的喜好選擇蔥花、海苔、鰹魚花、天婦羅碎和溫泉蛋等配料,提升用餐的樂趣,也讓每一碗湯烏冬都成為了獨一無二的藝術品。

迷你天丼

稻庭湯烏冬配料

再來一杯冰凍啤酒,清爽解膩,直係超正。
啤酒

總括來說,今餐不僅僅是一頓飯,是一次文化的體驗,一次味覺的享受,對傳統的尊重和味蕾的盛宴。
穴子
迷你天丼
稻庭湯烏冬配料
啤酒
2024-04-11 564 浏览
今日和友人去了奧海城逛街,行到累了,就在這個商場找地方吃晚飯,看見言間店就好奇的行去看看,原來是食天婦羅的專門店,雖然我對天婦羅並不喜好,但見到餐牌介紹好像大大份的,看上去頗有睇頭似的,所以被他吸引入了去。這裡地方火算太大,但總算骨子,我們坐下後望望餐牌,十五十六都不知吃邊款好,有個侍應見我們那麼奧惱,就講解了他們的天婦羅,原來是用傳統做法將新鮮的天婦羅上飯面,然後淋上天丼醬汁,目的是每一件天婦羅都可沾上醬汁。就是因為這樣,所以這裡的天婦羅並不會像一般的脆口,反而係追求每件天婦羅都能沾有醬汁。而這裡是使用古早秘傳醬汁,這樣才可重現江戶時代風味。不單如此,這裡還用上日本特製的高級胡麻油,用胡麻油製成的天婦羅芳香撲鼻和色澤也會較深。我們聽了侍應的講解和介紹後,就叫了一個期間限定,和一個稻庭烏冬套餐。等待食物時,侍應給我們一杯茶,原來茶入面是用上黑豆製的茶,入口甘香可口。期間限定的車海老帆立貝天丼,上枱見到很大堆頭,裡面有車海老,帆立貝,小柱魷魚天婦羅餅莢豌豆,海苔和溫泉蛋,食丼要有程序,他們一炸起天婦羅就立即上枱給人客,然後淋上醬汁,令天婦羅和米飯都沾上醬汁,吃到一羊就將溫泉蛋液均勻的包住

黑豆茶

期間限定的車海老帆立貝天丼,上枱見到很大堆頭,裡面有車海老,帆立貝,小柱魷魚天婦羅餅莢豌豆,海苔和溫泉蛋,食丼要有程序,他們一炸起天婦羅就立即上枱給人客,然後淋上醬汁,令天婦羅和米飯都沾上醬汁,吃到一羊就將溫泉蛋液均勻的包住米飯,這樣可以令天丼昇華都最高景界,天婦羅皮很鬆化,車海老天婦羅大大隻,很有口感,帆立貝大大粒都很滿足。沾上醬汁真的令有一番風味,米飯口感煙煙靱靱,這個天婦羅真的比平時的食法不同,食落去陣陣胡麻香味,雖然不是和平時天婦羅的脆口,但又有另一番風味。

車海老帆立貝天丼

天丼套餐還有一個味噌湯,味道都很好。
味噌湯

車海老帆立貝天丼

迷你天丼&稻庭冷烏冬,我們還加錢將這個迷你天丼變為魷魚海老天丼呢,烏冬有點煙靱,放入冷麵汁再放入口,味道可口非常,迷你天丼的天婦羅魷魚有很多,很易咬,天婦羅蝦雖然是細隻,但食得出蝦很新鮮,份量很足,食完很滿足。

迷你魷魚海老天丼&稻庭烏冬

雖然我不是喜歡的天婦羅的,但食過這間的天婦羅令我對天婦羅有另一個新的睇法!天婦羅迷都不要錯過!
2024-04-10
味噌湯
6天前 0 浏览
📍金子半之助🤪奧運高質素餐廳~牡蠣迷你天丼配蕎麥麵🤪炸得非常香嘅蠔☺️配上各種炸物嘅丼飯😘非常之正👍蕎麥麵質感亦都好好😛份量算多😍~半之助沙律😘非常高質素嘅沙律☺️蝦肉爽口彈牙😛蔬菜勁新鮮😍調味亦都做得好好👍~海老天押壽司🍣蝦肉勁香😘成嚿壽司都做得好好👍食到停唔到口😍~雲呢拿雪糕配伯爵茶布甸😘估唔到呢個甜品有驚喜喎☺️雲呢拿雪糕非常香滑🤪伯爵茶布甸亦都做得非常出色😍非常建議大家食呢個甜品👍順帶一提 只需加$12就可以無限任飲自助區嘅三款特飲😍抵到爆👍📍港鐵奧運站站D3出口金子半之助 (奧海城2期) (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖
📍金子半之助🤪奧運高質素餐廳

蝦肉勁香😘成嚿壽司都做得好好👍
食到停唔到口😍

~雲呢拿雪糕配伯爵茶布甸😘

📍港鐵奧運站站D3出口

金子半之助 (奧海城2期) (大角咀)

大角咀海庭道18號奧海城2期地下G29-G30號舖
今晚特登試左人氣日本過江龍天婦羅丼飯專門店,夜晚去到已經見到人龍排隊,餐廳裝修以木系為主,有日本風情。半之助沙律沙律菜新鮮,搭配特製醬汁,清爽可口,上面仲有大大隻天婦羅蝦,蝦肉爽口。海老天押壽司天婦羅海老既酥脆搭配上壽司飯既醋香,再加上一點點芥未醬,別有一番風味。溫泉蛋天婦羅溫泉蛋天婦羅外層酥脆,蛋黃依然保持流心,蛋黃香味濃郁,必試之選。日本產帆立貝天婦羅帆立貝肉質鮮甜爽口,外層酥脆。牡蠣迷你丼&蕎麥麵同時間試晒丼飯同埋蕎麥麵/烏冬,迷你丼揀咗牡蠣迷你丼,牡蠣新鮮肥美,外層酥脆,麵類揀咗冷蕎麥麵,口感Q彈有勁,搭配醬汁調味。

日本產帆立貝天婦羅
帆立貝肉質鮮甜爽口,外層酥脆。

2024-08-30 114 浏览
好美味嘅天婦羅,必須要配製佢嘅醬汁食,特別好味,我好鍾意佢嘅天婦羅醬汁,另外佢嘅天婦羅炸蝦特別新鮮,好有鮮蝦海蝦嘅味道,佢炸出嚟嘅 舞松菇天婦羅,我都好喜歡。而家仲有叫套餐,就任飲果汁茶,我都好鍾意。而且,價錢合理性價比高。環境方便,充滿日式嘅裝修,整潔衛生乾淨。交通方面,喺地鐵站旁邊,而且附近已經有巴士站,的士站,同小巴站,非常之交通方便。服務方面,好欣賞佢哋嘅服務,每一個服務員嘅態度都非常之有禮貌,而且都感覺到好幫得手,值得推薦。
而且,價錢合理性價比高。

環境方便,充滿日式嘅裝修,整潔衛生乾淨。

金子半之助係來自日本的天婦羅丼飯專門店,出名食各種炸物。收工去左奧海城的分店,頭盤係「半之助沙律」,有,多種日本野菜配埋3隻大蝦,份量好足料,抵食夾大份。「海老天押壽司」,賣相出色,上層係炸蝦,下層係壽司醋飯,巧妙之處在於有子姜中和油膩既感覺,味道恰到好處。 「鮭魚燒御膳」,其實係鹽燒三文魚加上軟殼蟹迷你天丼,有炸菇、南瓜同埋蜜糖豆,再追加左兩隻炸蝦天婦羅,非常之好豐富!炸物都係即叫即炸,夠熱又夠脆,沾上天婦羅醬汁,拌日本米飯食係好夾!
金子半之助係來自日本的天婦羅丼飯專門店,出名食各種炸物。

2024-08-14
  • 迷你天丼
2024-08-16 154 浏览
日式料理頗受香港人歡迎, 這間日本過江龍餐廳主打日式天婦羅, 位於奧海城2期, 木系和式裝修, 予人休閒清雅感覺空間感足夠, 環境清潔舒適。燒鹽麴鮭魚迷仔天婦羅御膳天婦羅是出名嘅日本料理之一, 很喜歡天婦羅香脆酥化嘅口感, 炸漿薄脆, 蝦肉爽甜, 還有菇類、海苔和南瓜, 口感清新不油膩。鹽燒鮭魚外皮焦脆, 肉質鮮嫩多汁, 油脂適中, 鹹度恰到好處, 口感豐富。 車海老壽司卷賣相精緻, 車海老炸得香脆, 肉質肥厚,具有彈牙的口感, 米飯軟糯有粘性, 加上脆脆海苔和金黃鹹香嘅蟹籽, 整體口感軟糯彈牙,兼具柔嫩與脆韌,順滑清爽。半之助沙律 炸蝦金黃, 肉質爽脆, 加上紅色車厘茄和翠綠蔬菜和海葡萄, 賣相好有色彩, 份量都幾多, 配以日式沙律醬, 口感好清新。
日式料理頗受香港人歡迎,

空間感足夠, 環境清潔舒適。

燒鹽麴鮭魚迷仔天婦羅御膳
天婦羅是出名嘅日本料理之一,
很喜歡天婦羅香脆酥化嘅口感,
車海老壽司

半之助沙律

平時嚟開餐都係叫佢哋經典天婦羅丼飯😋今次見到有新餐牌~最鍾意試新嘢嘅Be點會錯過🙌🏻🙌🏻新菜式均加入咗天婦羅元素於其中~但又比次次都食丼飯增添咗新意🤗🤗由環境、服務、到食物都頗有質素~令是次用餐體驗好滿意呢!!.✨半之助沙律$48用上雜錦沙律菜+小車厘茄+海葡萄~勁清爽嘅組合~畫龍點睛之物為微微炸過嘅蝦仁🦐🦐外酥脆內彈牙呢!!.✨海老天押壽司 $88有驚喜之作❗❗還原喺日本食過嘅押壽司之味道~帶有比一般壽司飯更突出嘅米醋味道~配以炸得香脆嘅海老&紫蘇葉~個人覺得口感味道都好得人鍾意😋😋.✨鮭魚燒御膳 $148主食為燒鹽麴鮭魚~配以海老迷你天婦羅🍤(包括:海老,南瓜,菇菌,海苔,莢豌豆)另有白飯&味噌湯及浸漬茄子🤗🤗係一款豐富嘅御膳套餐!!.✨雲呢拿雪糕 $20濃郁幼滑(😍仲見到粒粒雲呢拿籽!!)配上薄荷葉~簡單之清涼美味🍨.✨鮮果飲品放題 $13@位自助吧有三款飲品可供無限添飲🤩🤩分別有:🥭芒果鮮果綠茶、🍊西柚烏龍茶、🍍菠蘿雜果汁~解暑又涼爽!!.✨加一服務費
✨半之助沙律$48
✨加一服務費
鮭魚燒御膳
鮭魚燒御膳
2024-07-20 182 浏览
呢間日本人氣天婦羅丼專門店係香港開左幾間分店終於試到啦餐廳以木系為主簡約舒服🥗半之助沙律 $48炸蝦爽口彈牙。沙律菜爽脆新鮮、配車厘茄、海葡萄,加入芝麻醬撈均,酸酸地,感覺清新。海老天押壽司 $88壽司整成方形,加入炸蝦、紫蘇葉、酸薑同埋秘製醬料,口感豐富。🍤江戶前天丼 $138天婦羅有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢腕豆,佈滿成個丼飯,十分豐富😍!吸引!。 天婦羅即叫即炸,大約等左15分鐘。食物本身冇乜調味,可以食到本身既鮮味。靈魂 一定係佢既秘製醬汁,甜甜地,令味道昇華!長長既穴子,即星鰻,肉質鮮嫩,口感緊實細密,酥而不膩。炸海老爽口彈牙,推介👍。燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳 $148鹽燒鮭魚肉質十分嫰滑,加左三文魚籽,鹹香適中 ,油脂滿滿。迷你天婦羅有海老、南瓜、菇、海苔、莢腕豆,份量十足。兩個丼飯都跟配味噌湯。另外,我好中意佢既黑豆茶,超級戎膩。
呢間日本人氣天婦羅丼專門店

🥗半之助沙律 $48

海老天押壽司 $88

🍤江戶前天丼 $138

燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳 $148

兩個丼飯都跟配味噌湯。
另外,我好中意佢既黑豆茶,超級戎膩。

2024-07-19 132 浏览
一直都好鍾意奧海城呢間天婦羅專門店「金子半之助」,木系日式裝修簡潔舒適,很有空間感。最近佢哋推出全新menu,除咗經典天丼之外多咗好多日式料理選擇。餐廳提供黑豆茶,另外只需13HKD就可以飲品放題,三款口味飲料隨便飲。半之助沙律豐富的配料,份量很滿足,用咗冲繩名物海葡萄點綴,三隻天婦羅蝦,蝦肉彈牙高質,搭配爽脆清甜嘅生菜,同沙律醬好夾。燒鹽麴鮭魚&迷仔天婦羅御膳大大塊三文魚,魚皮香脆魚肉細膩,御膳天婦羅包括南瓜、菌類、海苔再搭配珍珠米白飯好好味。另外有小菜茄子,送飯一流,飲埋麵豉湯就相當滿足啦。車海老壽司卷一客6粒,大蝦炸得金黃酥脆、香口彈牙,壽司卷新鮮,賣相都好吸引。金子半之助(奥海城2期)(大角咀)大角咀海庭道18號奥海城2期地下G29-G30號舖

燒鹽麴鮭魚&迷仔天婦羅御膳

車海老壽司

金子半之助(奥海城2期)(大角咀)
大角咀海庭道18號奥海城2期地下G29-G30號舖
被門面的裝修吸引過去看看,位於奧海城裡的人流暢旺的地方,十分便利!內裡環境舒適,木色系為主,空間感十足。半之助沙律 $48這碗沙律份量不少,豐富的配料,面頭有海葡萄增添鮮味。想不到會有天婦羅蝦,搭配沙律醬和爽脆清甜的生菜十分清新、開胃。.燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳 $148+$10 牡蠣迷你天婦羅十分豐盛、正式的日式定食,御膳天婦羅固定的商品包括南瓜、菌類、海苔、豌豆蘸上蘿蔔泥和醬油調成的汁非常美味,炸粉薄、十分鬆脆!鹽燒三文魚肉質鮮甜,外焦內嫩,配搭珍珠米白飯恰好~定食還有麵豉湯,我們另外加了一隻牡蠣迷你天婦羅,新鮮肥美。.車海老壽司 $108大蝦炸得酥脆、彈牙好吃,而整個賣相吸引,令人充滿食慾,好吃好吃!

半之助沙律 $48

燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳 $148
+$10 牡蠣迷你天婦羅
蘸上蘿蔔泥和醬油調成的汁非常美味,炸粉薄、十分鬆脆!

鹽燒三文魚肉質鮮甜,外焦內嫩,配搭珍珠米白飯恰好~
定食還有麵豉湯,我們另外加了一隻牡蠣迷你天婦羅,新鮮肥美。
車海老壽司 $108
2024-06-27 64 浏览
這家食肆的內部環境清潔,牆上有櫻花樹圖畫,充滿日本氣息,店員有禮。黑豆茶的茶味香。半之助沙律48元,炸蝦是熱的,外層脆,蝦肉彈牙,蔬菜鮮甜,醬汁美味,很開胃。車海老壽司卷108元,賣相美麗,炸蝦脆,蝦肉彈牙,青瓜爽甜。燒鹽麴鮭魚&迷仔天婦羅御膳148元,加10元選配牡蠣天婦羅,三文魚肉嫩多汁,茄子味道正常,牡蠣天婦羅卜卜脆,蠔肉惹味,還有本菇、紫菜和南瓜天婦羅,同樣是卜卜脆,麵豉湯味濃,白飯軟硬適中。飲品有優惠,任飲三款凍飲只需13元,包括菠蘿雜果汁、提子烏龍茶和芒果綠茶。

黑豆茶的茶味香。

2024-06-26