2022-12-02
呢日放假,行到奧運站,又未到lunch time,見呢間未有人排隊,就入去試下先!菜式唔多,其實都係得3款丼,主菜有啲唔同,分別有穴子,赤金鯛同本菰天婦羅,再加大蝦,蛋,甜豆等天婦羅配菜嘅飯。另外還有迷你天丼加冷/熱烏冬。本人喜歡炸菰菰,咁就要炸菰嘅天丼,橫掂都係試,梗係一次過試晒飯同烏冬。唔洗諗,「天丼加熱烏冬呀唔該!」一會後,店員奉上一個大盒,話係熱烏冬嘅配料,有溫泉蛋,有木魚片,有葱,有炸天婦羅碎,有海帶。嘩!咁大個盒!好誇呀!我仲以為係餐具盒添!😅到丼同烏冬黎到了,當然係趁熱食左個天丼先!先試飯,再試蝦同本菰!嗯!飯很好,日本珍珠米,粒粒分明,醬油唔鹹,天婦羅粉唔厚,蝦算係正常size,唔係大,但都唔細,菰菰係預期中的味道。拮爆隻天婦羅蛋,同飯撈勻,有蛋香濕潤嘅日本珍珠米係最好味的!其實驚喜係烏冬!烏冬比一般的幼,未落配料前先試一試湯底,味道已經很足夠,係醬油湯底,幼麵很吸味。落晒啲配料落湯,湯就更香,分開溫泉蛋打落飯碗中,夾起一「住」烏冬,撈溫泉蛋汁一齊食,烏冬有湯味,又有蛋香,非常好食!呢個烏冬絕對係必食之選!一次過試晒想食嘅!正!可以再去!
一次過試晒想食嘅!正!可以再去!