2017-05-06 2228 浏览
結業之前今晚來食,什麼想食,到食唔到,冇哂來餸又慢好失望態度勁差,已經是熟客好似少你1個到無所謂,激氣就算你再重開,不會再來失望,失望,失望,失望激氣,激氣,激氣,激氣
結業之前
今晚來食,什麼想食,到食唔到,冇哂
來餸又慢
好失望
態度勁差,已經是熟客
好似少你1個到無所謂,激氣
就算你再重開,不會再來
失望,失望,失望,失望
激氣,激氣,激氣,激氣
2017-05-06
2017-05-05 1619 浏览
這是一間冬菇亭的小廚,有多種小炒菜色,無奈因為被加雙倍租,五月十四日會便結業。在結業前能一嘗此店之味實屬幸運,不過好的廚藝又豈會輕易低頭?來日必能另再起山頭。希望此文早日登出,讓愛吃的食客能趕及最後之日一試沙薑雞腳,是小廚贈之物,不過太好吃,之後再叫多一份,入味,根爽,皮軟。鹽焗雞,沒有雪藏味而肉滑。而且必是這裡必叫之一。近乎每一枱客都叫。除非你不吃雞。入來不叫即等於空手回。燒豬骨,不像別家的表面乾硬,表面的汁加上一口會能咬下的肉。口腔內不單沒有那份吃硬物做成的「割切」感。軟軟的將豬細膩之處表達無遺簡單的炒通菜。滑爽豬肉碎炒涼瓜。不喜涼瓜的苦味,也應吃這豬肉。很入味。涼瓜其實很不錯。不過就同榴蓮一樣,只有識貨之人才懂欣賞香橙琵琶蝦,又是另一必叫之食。炸得很鬆脆。沾上香橙醬入口不油膩。蝦和蝦膠都很新鮮。我不會說懷念你,因為我知某天一天會再重聚

希望此文早日登出,讓愛吃的食客能趕及最後之日一試

沙薑雞腳

鹽焗雞

燒豬骨

簡單的炒通菜。滑爽
炒通菜

肉鬆炒涼瓜

香橙琵琶蝦
我不會說懷念你,因為我知某天一天會再重聚
2017-05-03
沙薑雞腳
鹽焗雞
燒豬骨
肉鬆炒涼瓜
香橙琵琶蝦
2017-04-29 1071 浏览
近日才開始由海港酒家轉去此金城小廚,誰料一週後即傳出被領匯(即領展)瘋狂加租一倍而被逼結業的消息,據說五月中便正業結束營業,距今只有約兩星期。屋邨餐廳屋邨價錢,亦免加一,本還希望辣近地先轉去呢度飲茶,點知又要另覓地方。鳳爪排骨飯($31) - 份量還不少,倒出黎有成一盒飯有多,排骨都唔少。鳳爪排骨正常,飯粒粒分明,乾爽而不黏。其他點心都okay,價錢唔貴之餘,亦幾大份,例如爽肚有超過十件,比一般酒樓多一倍,但味道唔差。

2017-04-23
午餐
2017-02-07 976 浏览
今晚我弟弟請客帶我試新野喎!來到大圍顯徑村冬菇亭的金城小廚,屋邨冬菇亭的食店,歴史悠久, 好出品的買少見少啦!唯獨是人情味永遠存在!今次由我弟弟發辦,叫了些特式小菜:椒鹽魚下巴,魚骹位用漿粉炸過再撈上椒鹽快抄,送酒一流。另外仲有芥末雞膝頭,什麼叫雞膝頭,原來是雞脾至雞腳的關節位,很滑,點上芥末汁,很好味!是日食店送上沙薑雞腳作前菜,飯後仲有甜品小杯薑汁燉蛋!完滿的一餐。
今晚我弟弟請客帶我試新野喎!

今次由我弟弟發辦,叫了些特式小菜:
椒鹽魚下巴,魚骹位用漿粉炸過再撈上椒鹽快抄,送酒一流。
椒鹽魚下巴
芥末雞膝頭

2016-02-29 2338 浏览
記得當日大人連小朋友都有11個人,當次係我第二次去食飯喇,因為屋企人同個度啲服務員比較熟,所以預留野食都易話為,雖然環境就一般,但小炒黎講比起其他小炒店佢都算唔錯架喇,我地一去到就叫左幾個小食,炸春卷、炸雲吞、雞腳,依幾樣小食要早啲預叫,如果唔係好快就無架喇…嗰日食個乳鴿就有啲失準喇,又唔夠味又唔脆,不過值得一提就係個芒果腸粉,大人小朋友都禁鍾意
炸春卷
炸雲吞
芒果腸粉
2015-09-20 1632 浏览
Me and my friend want to have a big lunch before going to hike. So we went into this restaurant to have a Hong Kong style lunch. I ordered a fried instant noodles with pork and my friend ordered a BBQ pork rice with sunshine egg.My noodles were salty, you could see lots of soya sauce underneath the noodles. The porks were very hard to chew and not a lot of pieces for you to eat. The bbq pork rice was alright but the porks were cold and hard to chew as well. The only hot things were the egg and t

The bbq pork rice was alright but the porks were cold and hard to chew as well. The only hot things were the egg and the rice. The rice was also very hard to chew.

2015-09-13
2015-04-13 1515 浏览
《冬菇亭》屋邨冬菇亭鑊氣的小炒是廿多年的味道 雖然價錢不再是從前的平民了但值錢的是那屋邨的味道燒鴨 火爐十分好 外脆內軟的魚香茄子茄子煮得十分入味又有魚香味送飯一流生炒排骨酸與甜的比例做得十分好整餐飯都做得很好味道真的是其次人情味卻是最重要

《冬菇亭》

味道真的是其次
人情味卻是最重要
2015-03-29
2014-08-03 1542 浏览
今晚一大班朋友嚟<金城小廚>聚餐,先點燒鴨一隻,皮脆,咬入口好多肉汁。叉燒係半肥瘦,好蜜味,肉質唔會韌。小菜方面,椒鹽魚下巴真係值得推介,炸得皮脆但唔會感到油膩,啲魚肉亦好新鮮好嫩滑。
2014-08-03
  • 椒鹽魚下巴
  • 叉燒
  • 燒鴨
2014-02-18 1459 浏览
今次和家姐及姨甥女慶祝生日,來了金城小廚食晚飯。很久沒來,以前在家屋苑下都很出名,自搬了來顯徑邨後都少前來了。久沒前來,小菜已不能保持水準,還有甜品附上,也算不錯了。******************************雞腳,我不食雞係人都知,看上去這樣的雞腳更不想食,家人說味道不錯。桂花素趐,這個菜做得非常清淡,清淡到連味道都沒有,這個算是做得較差的一個菜。半隻燒鵝,我就沒有食,但家中說不錯。清炒通菜,這小菜較為多油,味道也很清淡。淮山荷豆炒木耳,也是一碟很清淡的小菜,味道清淡又炒得不夠香。這雞翼是這店的名菜,果然是調味做得不錯,非常入味之外還了拆骨,很好。炸鱔球,味道清淡,脆漿也做得不錯。附近上甜品,焗西米布甸,味不甜又不算很香,免費的,不要強求什麼了。
久沒前來,小菜已不能保持水準,還有甜品附上,也算不錯了。

雞腳
桂花素趐
半隻燒鵝,我就沒有食,但家中說不錯。
半隻燒鵝
清炒通菜,這小菜較為多油,味道也很清淡。
清炒通菜
炸鱔球,味道清淡,脆漿也做得不錯。
焗西米布甸
2013-11-05 915 浏览
金城食過好多次,伙計D態度就時好時壞。每次坐低點完餸都會有一碟鹽水雞腳送既,咸咸地, 又林又滑好好味。舊年天冷食過又大煲又好食的羊腩煲,今年專程同老公來食,但今次真系好失望,個煲一放落來, 已經覺得好似好細咁,見到D枝竹鋪曬面但內里只有八舊肉,而且每舊羊既SIZE都好細,好失望。其實味道系keep 到既,本身個南乳汁好夠味,羊腩又夠曬林,但羊腩份量方面好有問題。本來兩個人食個羊腩煲係岩岩好,但今次真係LAM LAM 脷,最後嬲嬲地去左第二間再食過。哈!
2012-09-18 730 浏览
每個月都會和屋企人一同到附近的金城小廚食晚飯,貪佢哋有好多特色小菜可以滿足我鍾意試新嘢嘅性格!今日見到對面台叫咗個咖喱包好似好好食,咁我都試下先!叫咗個咖喱牛腩包,估唔到外脆內軟咖喱味唔會得個辣字,味道剛剛好值得推介!
值得推介!
  • 咖喱牛腩包
2012-08-27 740 浏览
又是食生日飯焗的日子,一行14人去左大圍的金城小廚,記得若干年前同事帶過我去這間小廚食飯,記憶中是不錯的。在餐牌上見到有推介的鴨/雞煲翅等,原來這些菜餚要預早訂,所以是晚無緣品嚐,唯有下記得預訂!這小廚地方很大,未夠八點已坐得滿滿的,很喜歡這街坊式的小廚,夠熱鬧、地道!牆上貼滿各式各樣的菜名,大家興奮地左揀右揀,但原來好多都未有或不且是不合時令。但沒所謂,款式多,不怕冇得食。大家一共點了十四道菜,人多的好處就是可以試多好多款西蘭花炒鮮魷:本來係叫炒帶子,冇帶子但是都不錯,只是因為大家都步入中年,不且吃太多膽固醇西蘭花炒得夠火喉,爽脆。中式牛柳,簡簡單單的一道小菜,醬汁夠酸,開胃菜。蝦干腐竹娃娃菜,清淡的小菜,蝦干吊出香味,腐竹夠滑,在眾多肉類中可以減低油膩感。粟米斑腩,為小朋友而點,斑腩都夠脆口,但都冇甚大特別。蝦干粉絲什菜煲,又是清淡的菜,發覺這小廚很喜愛用蝦干做食材,食有家庭菜feel。乳豬例牌,皮夠脆口,而且不太肥,唔錯。燒我半隻,肉不太肥,鵝皮亦燒得脆脆,這不賴的燒味。橙汁琵琶蝦,太家都期待這菜餚,很少用橙汁同蝦做菜,原來是蝦底加了墨魚膠,夠彈牙,炸起配上橙汁,開胃的小菜。泰式

大家一共點了十四道菜,人多的好處就是可以試多好多款
西蘭花炒鮮魷:本來係叫炒帶子,冇帶子
但是都不錯,只是因為大家都步入中年,不且吃太多膽固醇
西蘭花炒得夠火喉,爽脆。
中式牛柳,簡簡單單的一道小菜,醬汁夠酸,開胃菜。
粟米斑腩,為小朋友而點,斑腩都夠脆口,但都冇甚大特別。
乳豬例牌,皮夠脆口,而且不太肥,唔錯。
燒我半隻,肉不太肥,鵝皮亦燒得脆脆,這不賴的燒味。
泰式咖喱蟹包,說是有創意的泰式咖喱,咖喱頗辣,但咖喱內有很多蟹碎殼,所以吃時要特別小心。
蒜蓉粉絲蒸蟶子王,本來是想食花甲,但係冇,所以阿姐提意食蟶子,大家沒有所謂,仲講幫我地預一人一只,落單後,見到寫上蟶子480,唯獨這寫上價錢,大家想一定係大大隻,果然,全是大大隻不賴的蟶子王,蒸得夠爽滑,成五百元物有所值。

乳鴿,點左四隻,一開四件,亦都不錯!
炸鱔球,是晚唯一敗菜,鱔肉是很少,脆漿包得厚厚的,而且鱔肉帶有泥味,大家一致差!

海棠豆腐,一道清清又是給小朋友點的菜,賣相似走辣的麻婆豆腐。

加了10碗白飯,13罐汽水,3支啤酒!
合共$2680! 酒樓水準,街坊價,不錯的選擇!
西蘭花炒鮮魷
泰式咖喱蟹包
蒜蓉粉絲蒸蟶子王
乳鴿
2012-01-22 418 浏览
好在一早訂咗枱 唔係都幾難喺度食飯 我哋成家一共十幾人食團年飯 這裏本來係大牌檔出身 因為政府要取締大牌檔 而家搬咗入舖 我哋嗌咗超多嘢食 有鹽焗雞一隻 鹹度ok 雞肉嫩滑 燒鵝一隻 這裏燒鵝好出名 皮香肉嫩 極度推介 煎釀三寶佢哋唔係用鯪魚肉 而係用蝦膠 蝦膠好彈牙 加埋d豉汁 非常好食 竹笙伴生菜 應該用鹽水灼過 幾清幾特別 椒鹽鮮魷x2 因為好食 不消一會搶哂以嗌多碟 鮮魷用薄粉嚟炸 d粉啱啱好 好香口 唔似得酒樓食到成口粉 四隻乳鴿 這裏d煎炸嘢好出色 乳鴿亦唔例外 皮脆肉嫩 可惜無提供淮鹽 如果唔係仲好食 豆腐煲比較差 冇乜味 只屬一般 除咗d餸好食之外 佢哋食晚飯係有甜品送 有芒果腸粉 啫喱 西米布甸 芒果腸粉好滑 芒果又夠甜 好過好多甜品舖 我最重意係西米布甸 佢有紅豆喺入面 好好食
2012-01-12
团年饭
  • 燒鵝
  • 煎釀三寶
2010-07-03 383 浏览
同母親節一樣,都係要過咗個節日先夾到時間食,其實係月中那個端午節放假日,本來都可以食咗先架.....點知我同媽咪爸爸對話上有些少誤會,所以果晚我都唔得閒,係電話上媽咪又話佢地自己食哦.........咁呀,事但囉。直到一個半星期後,媽咪才突然問我幾時得閒去食父親節飯?吓?又話食咗嘅?哥哥咪話我都唔齊人食乜野呀?哦~~~ 咁早講丫嘛,雖然整個星期都好多飯食咁,不過回歸日個個都咁得閒,早D講咪可以早D約嘛,傻嘅~~就係咁,呢日我地1830已經去返上次食母親節飯果間<金城小廚>喇。雖然是同一間小廚,唔同嘅係今次終於叫咗唔同嘅餸菜同多咗一個人一齊食囉......嘿~呢次由媽咪發板叫咗<蝦仁炒蛋><煎釀三寶><四季豆牛柳條>爸爸就要新野<香芒雞柳>同我必食的<海味雜菜煲><蝦仁炒蛋>的蝦仁好大隻又鮮又彈牙,的確唔錯,連蛋都炒得好滑,幾好味。<煎釀三寶>上枱時呢,真係不碪入目,樣衰之餘又一patpat油淋淋好核突,真係分唔開係那3寶囉,好唔惦!<四季豆牛柳條>都幾油,我又唔食牛,所以冇惦啦。<香芒雞柳>的香芒爸爸一試即話好味喎,都近乎食哂,應該係幾好喇。至於我的<海味雜菜煲>比上幾次都冇咁喊喇,只
哦.........咁呀,事但囉。

哥哥咪話我都唔齊人食乜野呀?

<四季豆牛柳條>都幾油,我又唔食牛,所以冇惦啦。

至於我的<海味雜菜煲>
比上幾次都冇咁喊喇,只是略多了點油,但依然多料兼新鮮,看來以後我都係食呢煲野攪惦架喇。

本來以為1830去食飯?會唔會早得滯呀?媽咪話晏D會好多人喎,真係?因為我少同佢地出街食唔知嘛
結果係1850開始真係漸漸多人,到我地1910埋單時已經差唔多爆哂喇,原來真係咁多人食嘅?
我地5個人5個餸1個湯都唔使1粒鐘就攪惦,真真快呀!
蝦仁炒蛋
香芒雞柳
送的例湯
  • 燒鵝
2009-11-04 247 浏览
好耐都未試過咁嬲... 我媽咪不嬲都鍾意喺呢度食野,鍾意佢夠方便,加上係街坊生意~之前食已經覺得越來越唔好,點知今次仲過份, 肥仔伙計喺度做左好耐,唔知係咪咁,佢態度同老闆無分別,好似我先係伙計,佢係客,問佢問題唔答不特止,仲要好唔耐煩,未講完已經走左,嘩,呢啲service我真係無說話好講~ 一個字 = 勁.. 仲有我媽咪見佢地火鍋好似唔錯,問男老闆咩charge,我地有個3歲小朋友,佢話過3歲就要收,菜單上好清楚列明,咁我咪又睇下囉~ 一睇就好嬲, 上面講明3歲或以下唔收錢,4-9歲收小童價,咁點解要3歲要收呢? 再問女老闆娘佢話要收錢,咁我問佢上面唔係咁講,佢話嗰個"或"字係多餘,3歲係要收,咁我話唔明,佢話多謝你提醒我會收番啲單張(態度超唔掂), 咁我想問如果我今日黎食火鍋,咁你堅持要收,我係咪要俾?? 我唔明單張或菜單有咩用囉,如果上面講嗰啲不能做準的話~再提各位,如果想去食的話,不妨去睇睇呢啲一流service,我咁耐都未見過一間食店可以做到咁,唔怪得人流越來越少, 仲有記得check bill,佢地好鍾意隨便計數,隨心計,無論邊個幫你收錢都一樣,試過收多一個小菜價錢~ 總

再提各位,如果想去食的話,不妨去睇睇呢啲一流service,我咁耐都未見過一間食店可以做到咁,唔怪得人流越來越少, 仲有記得check bill,佢地好鍾意隨便計數,隨心計,無論邊個幫你收錢都一樣,試過收多一個小菜價錢~ 總之一句到尾,做顧客要受氣,無論多好咪都係假~
2009-11-04