加班不知時日過,迅速地在Openrice 尋找晚餐處,找到開業不久的工廈泰國菜試試。原來是舊址台灣菜的鋪位,出𨋢轉入走廊後,沿著長長白色牆身走到鋪內,簡潔的鋪面設計以白灰色為主,長枱中央四人枱旁邊十分適合荔枝角午餐速食時間,對於晚市來說較為簡約。餐牌簡單1張2頁,已算包含泰國重點菜式,有泰國特別餸菜、小食、船粉專區、飯類、飲品及甜品,五臟俱全。食物到齊後發覺點了全肉宴,食肉獸男友表示仍招架得住,大家也按耐不著開餐了~巨型火山骨一整段骨呈上,配以手套及載骨桶,過程中自己慢慢分拆體驗感十分重,豬肉煮至腍身一撕即鬆散,但又不失肉質感,有如慢煮質感,肉吸收了酸酸甜甜醬汁好開胃不乾身,如辣味增加會更惹味,2人share 都不會太飽,想提升濃味可食前沾下碟上汁水,不過關節位需要大力點撕開,但又驚整翻木碟。雞肉尚算嫩滑,略嫌缺少炭燒惹味,沙嗲汁帶少辣甜椰奶味。如沙嗲汁增加份量可進步減低雞肉小乾身情況。顏色與味道跟想像中青咖哩有出入,首先呈黃色,椰奶味不顯出的小辣咖哩味,咖喱汁內有一件薯仔,卻不見有香葉、泰國茄子等泰國配料,若無視青咖哩之名,味道是可接收的,煎炸雞扒切件如台灣定食~本以為雞屬雞件粒並放

食物到齊後發覺點了全肉宴
,食肉獸男友表示仍招架得住,大家也按耐不著開餐了~

沙嗲雞串燒

青咖喱雞扒

顏色與味道跟想像中青咖哩有出入,首先呈黃色,椰奶味不顯出的小辣咖哩味,咖喱汁內有一件薯仔,卻不見有香葉、泰國茄子等泰國配料,若無視青咖哩之名,味道是可接收的,煎炸雞扒切件如台灣定食~本以為雞屬雞件粒並放於青咖哩中,重點咖哩不跟白飯,我們也另點送汁。
椰皇三重奏

椰青啫喱、椰奶及椰絲原來是一個完美組合,
清新椰青啫喱配滑溜椰奶布甸帶出清爽而軟滑奶香,加上表面脆粒椰絲更特出椰子香味與增加口感,重點一點都不甜好清新。
椰汁涼粉冰 + 招牌泰式奶茶

椰汁涼粉冰:椰汁與涼粉無違和感,不會太甜容易入口,連涼粉都不是甜的,更突顯椰汁香味。

招牌泰式奶茶:獨特的泰式奶茶味確實無可取代,小鹹中帶小小薄荷味。
2022-10-13
沙嗲雞串燒
椰汁涼粉冰 + 招牌泰式奶茶
2022-10-26 1031 浏览
今晚在荔枝角辦完事,順道在附近吃晚飯,發現這家金亞淶泰國餐廳好像不錯,於是來試試水準。餐廳位於工廈一樓,裝潢感覺清新自然,座位亦寬敞舒適,光潔明亮,十分適合慢慢邊食邊傾。餐廳主打泰式火山排骨,亦有多種小食、沙律、主菜、咖哩、粉麵飯類、甜品,各種各樣都有,更有多種泰國特色飲品。泰式火山排骨 $158一上枱的確十分驚人,有如一座火山的排骨,排骨經長時間燉煮,煮得恰到好處,肉質軟滑,鮮嫩多汁,加上泰式火山湯底,口味酸爽鮮辣,十分開胃,粗糙細膩並存,一流之作,餐廳貼心奉上手套,一定要用手原件排骨吃,香辣惹味。泰式蝦餅 $68是十分正宗的甜甜圈形泰式蝦餅,外層香脆,油而不膩,內裡味道蝦味鮮甜,口感彈牙,配以泰式甜辣醬,滋味雋美。菠蘿海鮮炒飯 $88海鮮炒飯鑊氣十足,米飯粒粒分明,配料味道突出,用上新鮮的菠蘿、肉鬆、鮮蝦、魷魚等,每一口都有味道及口感不同的變化。椰皇三重奏 $35最後點了一客招牌甜品椰皇三重奏,分別是最頂炙烤過的椰絲、中間椰奶味香濃的椰汁糕,以及最底層清甜爽口的椰青糕,三者口味各有不同,配搭起來有意想不到的美妙。招牌泰式奶茶 $16泰式奶茶一看顏色十分正宗,富有泰式奶茶獨特的茶香,

泰式火山排骨 $158
泰式蝦餅 $68
菠蘿海鮮炒飯 $88

椰皇三重奏 $35
招牌泰式奶茶
招牌泰式奶茶 $16
泰式奶茶一看顏色十分正宗,富有泰式奶茶獨特的茶香,同時腴而不膩,是夏日佳饌。

青檸檬薏米水 $18
青檸檬薏米水純粹天然果酸果香,酸香味美,十分解渴,加上大量薏米,正好可以去濕下火。
2022-10-26
招牌泰式奶茶
青檸檬薏米水
📍 📍 📍 金亞淶泰國餐廳 (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖見到地鐵站一岀有張poster 話係泰國人主理既泰國菜 ,見佢咁近地鐵站,而且價錢又抵,一於試試佢。入面裝修簡單但乾淨舒適。👉 泰式火山骨(豬)💰158😋😋😋😋.8/5呢個骨唔係間間泰菜都有,我見到有就一定要食!之前幫襯過其他餐廳,價錢係佢double。但個份量都係一樣咁大份!個豬仔骨超大份,成座山咁。面上有好多芫荽同埋淋左啲泰式嘅酸辣汁係火山骨到!個骨夠淋同入味,用手將啲肉絲撕出,再加泰式酸辣汁,真係超開胃!但肉好淋軟唔痴骨,又唔肥膩。估唔到可以食曬🤭🤭我都俾自己食量嚇親,但真係好好食🤭值得一提,餐廳都會附上手套方便進食🫶🏾🫶🏾👉 泰式去骨海南雞(例牌)💰68😋😋😋😋.5/5個雞皮好爽,唔肥。雞肉夠嫩,啖啖肉,點啲醬汁酸酸地。仲有配醃蘿蔔、青瓜絲,好開胃。👉 泰式酸辣鳳爪💰68😋😋😋😋.8/5無骨鳳爪有軟筋連帶,夾集埋素左汁嘅蔬菜絲食,同埋酸辣泰式汁醬,酸酸辣辣。🤭👉青檸梳打💰16😋😋😋😋.5/5青檸梳打好清爽,欣賞佢俾客人自己落梳打水,好夠汽又可以走甜,。👉「招牌泰式奶茶」💰16傳統的泰國風味,奶
📍 📍 📍 金亞淶泰國餐廳 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

👉 泰式火山骨(豬)
💰158
😋😋😋😋.8/5

👉 泰式去骨海南雞(例牌)
💰68
😋😋😋😋.5/5

👉 泰式酸辣鳳爪
💰68
😋😋😋😋.8/5

👉青檸梳打
💰16
😋😋😋😋.5/5

👉「招牌泰式奶茶」
💰16
傳統的泰國風味,奶味濃郁兼有淡淡茶香,唔錯。我唔記得左叫小甜,店員專登俾杯無甜既我溝埋,超好🫰🏿🫰🏿💕

👉珍多椰汁涼粉
💰32
😋😋😋😋/5
白色的椰奶中浸著翠綠色的粉條同西米,仲有涼粉,質感軟滑,淡淡清甜的斑蘭味。口感豐富,食埋呢個甜品真係好滿足💕

回頭: yesYesyes!!! 用料有誠意,定價又實惠,而且位置都好方便就腳!而且店員超友善!真是非常之推薦!一定會再食,因為泰抵泰好食😋

#kermit食在荔枝角
2022-10-25 536 浏览
今晚同男友係荔枝角工廈食泰國菜,呢間餐廳特別在有個超大座嘅[泰式火山排骨],好有氣勢,好大座,打卡一流,而且都好好味。泰式火山排骨 (豬) $158一上菜真係好震撼,超大座火山,由排骨(豬)砌成,已經炆煮至肉質鬆化軟腍,豬味濃郁,有少少筋位,骨與骨之間嘅肉,特別香又嫩腍,最緊要沾個泰式香料調成嘅醬汁,酸酸甜甜帶點辣,開胃刺激又好味,越食越辣,停唔到口,但辣味都好快散去。餐廳會提供膠手套,方便進食,落手食特別有風味,食得豪邁開心。泰式蝦餅 $68即叫即炸熱辣辣,個蝦餅彈牙爽口,蝦味幾重,仲食到蝦肉,沾甜辣醬更滋味。菠蘿海鮮炒飯 $88用料十足,有好多新鮮菠蘿,酸酸地又清甜多汁,魷魚爽彈,蝦肉超大又彈牙,仲有雞肉、臘腸粒、肉鬆,炒飯爽乾粒粒分明,仲有好香嘅香料味。青檸檬薏米水 $18薏米大粒飽滿粉糯,青檸水清新消膩,味道唔會好重,亦不太甜。泰式椰汁冰 $16香滑椰香夠冰涼,消爽解渴。椰皇三重奏 $35食完辣野好岩食呢款甜品,清涼舒喉。底層係椰青水整成嘅jelly,上層係椰漿jelly,再加上烘香嘅椰絲,三種味道同口感好正。入口化開就如食得嘅椰青水,好好味。

泰式火山排骨 (豬) $158

泰式蝦餅 $68

菠蘿海鮮炒飯 $88

青檸檬薏米水 $18
薏米大粒飽滿粉糯,青檸水清新消膩,味道唔會好重,亦不太甜。
泰式椰汁冰 $16
香滑椰香夠冰涼,消爽解渴。

椰皇三重奏 $35
2022-10-24
2022-10-25 57 浏览
今天工作來到荔枝角,工作完畢,同事帶我來到億利工業中心1樓的「金亞淶泰國餐廳」食晚餐,在工業中心樓上的餐廳,真是要靠食物質素和口碑才能做得住。泰國菜一向是香港人的至愛,「金亞淶」有齊最傳統的菜式,最令人眼前一亮的是餐廳獨創的招牌菜「火山骨」,賣相非常震撼,上枱時,感覺有點像盆景,又美觀又優雅。「火山骨」上有很多肉,淋上酸酸甜甜的醬汁,戴手套拿著食最滋味。「菠蘿海鮮炒飯」$88飯上面灑滿肉鬆,飯裡面有甜菠蘿、 魷魚、大蝦……飯粒分明,非常美味。「泰式蝦餅」$68一碟有4塊圓圓的蝦餅,炸得香脆可口,超彈牙,蝦餅配上酸酸甜甜的泰式醬,令人一口接一口的吃不停。「椰皇三重奏」$35三重奏分別是底層的椰皇果凍,中層的椰汁布甸 和面層的椰絲。每層都有不同口感,層次分明,喜歡食椰子的朋友一定來試試。最後order了兩杯飲品解解膩「青檸七喜」和「熱青檸薏米水」

「菠蘿海鮮炒飯」$88

「泰式蝦餅」$68

「椰皇三重奏」$35

2022-10-20
  • 椰皇三重奏
-金亞淶泰國餐廳-@荔枝角.約左朋友荔枝角食飯,除左D2之外,都好鍾意去億利覓食,選擇較多。.見到Menu的相好似好吸引,又好耐冇食過泰國菜,所以決定試下哩間。.坐位都夠闊落,唔會太迫夾。.泰式火山排骨 ($158)勁大堆頭泰式火山排骨,每件都好有份量,放到成座山咁高,店員一送上枱時覺得好震撼。.每件排骨都好多肉,而且煮得好稔唔會痴骨,我地用刀叉都好輕易將豬肉拆出來。.肉質好鬆軟,帶有少少脂肪口感更滑,但完全唔會覺得油膩。.調味醬汁有莞茜、辣椒等多種香料,加埋青檸汁,酸酸辣辣咁,非常開胃。個人非常喜歡哩個醬汁。.泰式蝦餅 ($68)每件都勁厚身,炸到金黃色好香脆,用料十足,咬落仲好彈牙。就算唔沾醬汁,都已經好夠味好香。.串燒魷魚冇諗到串燒魷魚可以做到咁柔軟。魷魚燒過帶陣炭香味,肉質好軟嫩,完全唔韌,.椰皇三重奏 ($35)哩個真係必食推介,勁好味。椰皇三重奏係指椰絲、椰皇啫喱、椰奶布甸。啫喱係好清新的椰青水香味,椰奶布甸好滑,3重質地、味道同口感,超豐富濃郁。.椰汁冰 ($15)青檸檬薏米水 ($15)飲品價錢好抵。----------------#Akijai泰式#Akijai荔枝角
-金亞淶泰國餐廳-
@荔枝角

坐位都夠闊落,唔會太迫夾。

泰式火山排骨 ($158)
肉質好鬆軟,帶有少少脂肪口感更滑,但完全唔會覺得油膩。

泰式蝦餅 ($68)

串燒魷魚

椰皇三重奏 ($35)

椰汁冰 ($15)
青檸檬薏米水 ($15)
飲品價錢好抵。
----------------
#Akijai泰式
#Akijai荔枝角
----------------
#金亞淶泰國餐廳 #荔枝角美食 #荔枝角 #泰國菜 #hkfoodie #hkfoodlover #foodhub #hkfood #852food #hkfoodblogger #foodie #foodiehk #yummy #hkyummy #instafood #食評 #好味 #相機食先
@goldenaroythai
2022-10-23 52 浏览
今晚行完D2 Place想搵附近有咩人世美食發現咗呢間係攻下入邊新開張嘅泰國菜,入面環境闊落雖然裝修簡單但乾淨舒適。好版都10分好會主動推介菜式見到好多人都會必點火山骨,佢賣相好驚人成座山咁樣面上有好多芫荽同埋林想泰式嘅酸辣汁火山骨係一啲豬嘅肋骨佢問得夠淋同入味,餐廳都會附上手套方便進食,將啲豬肋骨嘅肉絲出嚟再沾上泰式酸辣汁非常惹味開胃,佢嘅份量都唔少所以啱晒幾個人share。我哋重點左泰式生蝦同馬拉盞通菜,山下10分新鮮大大隻好彈牙,我哋點咗泰式菠蘿炒飯,有半隻菠蘿裝起啲飯,啱晒影相之用。入邊仲會有新鮮菠蘿再配搭埋泰式嘅臘腸甜甜地,好特別好清新。再配埋通菜一齊食非常送飯。同埋佢有特飲我哋價錢都唔貴我哋要咗一個椰汁珍多冰同檸檬薏米水。最後仲點少得要食返個甜品呢呢度嘅甜品非常推介要椰皇三重奏,佢入邊上層係新鮮椰汁在擺滿炒過嘅椰子說底層仲係一個椰青水啫喱,三層口味好夾,食得出係味道天然,抵食仲要餐廳冇+1。晚餐嚟講非常抵食
1K
2022-10-22 466 浏览
身為美孚居民想搵食,我多數會走到荔枝角尋覓餐廳,近日找到由正宗泰國人主理新開業的「金亞淶泰國餐廳」,地址位於荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖 。首先,必點「泰式火山骨(豬)」賣相超澎湃, 外觀很像火山一樣,份量十足。豬骨的肉質很嫩腍,每節軟骨位很容易拆開,用手輕輕撕開肉後再沾上酸辣的泰式汁,非常滋味。「菠蘿海鮮炒飯」用原隻菠蘿盛載菠蘿炒飯,菠蘿的香味溶於飯中,吃下既醒胃可口,又富有果香味,面層鋪滿肉鬆,炒飯粒粒分明,裡面有菠蘿肉、臘腸、 魷魚、雞肉等,味道層次豐富。「泰式蝦餅」口感彈牙,蝦味濃郁,炸得乾身不感油膩,沾上酸辣醬更增惹味。「招牌泰式奶茶」傳統的泰國風味,經典泰式奶茶,不過不失。「椰汁珍多冰」椰汁香濃配料豐富,飲後有漸漸椰香停留在口腔內。「椰皇三重奏」這甜品有驚喜,面層灑上烤香的椰絲,椰汁糕+椰青啫喱托底,清爽甜香,不太甜,很有椰味,椰子控冇得輸!

「招牌泰式奶茶」傳統的泰國風味,經典泰式奶茶,不過不失。

• 椰皇三重奏
  • 泰式火山骨(豬)
  • 泰式蝦餅
2022-10-20 168 浏览
跟台灣食店say goodbye 之後,原址開了一家泰國菜館,裝修雖簡單,但菜式設計比坊間的泰菜館有創意,用料又比其他的有誠意,定價又實惠, 真是非常推薦。泰式火山牛 ($88)泰國夜市火山排骨是以豬脊骨去泡製而成,用牛肉去製作還是第一次見!選用無激素牛肩肉,牛肉本身已是肥瘦均稱,有濃郁的牛肉味。牛肉烤至有微微焦香。牛肉是薄切的,肉質好軟嫩,很易咬開,而且酸辣味道更易滲進入內。上面淋上暖烘烘的酸辣檸檬醬汁。醬汁由辣椒,蒜,青檸,蔥,芫茜,魚露等調製而成,既酸且辣,味道相當刺激醒神,好有泰國風味。不太嗜辣的我也覺得很好吃,一塊接一塊。秋天吃一道暖暖的,辣辣的菜式,最為合適不過!泰式肉碎生菜包 ($68)豬肉碎肥瘦有致,入口是很細膩的感覺,沒有顆粒粗糙感。酸辣汁以青檸,辣椒,芫茜,魚露等配料調製而成,味道跟泰式火山牛的醬汁大同小異。但辣度比泰式火山牛輕,酸味則比較搶,以生菜包裹同吃,更覺清爽可口,是一道出色的開胃前菜。椰青海鮮炒飯 ($78)炒飯份量很大,足夠三四人食用。餸料非常豐富,有椰青肉,大蝦,魷魚,雞肉等,面層再鋪上厚厚的肉鬆。炒飯炒得乾身,沒有油膩感。椰青肉的味道輕輕滲入飯中,帶

泰式火山牛 ($88)

泰式肉碎生菜包 ($68)
豬肉碎肥瘦有致,入口是很細膩的感覺,沒有顆粒粗糙感。

椰青海鮮炒飯 ($78)
炒飯份量很大,足夠三四人食用。

炒飯炒得乾身,沒有油膩感。椰青肉的味道輕輕滲入飯中,帶點微甜。如果可以用椰青盛載炒飯,會更有「儀式感」。

椰皇三重奏 ($35)
從未見過類似的甜品!
集三種不同的椰子製品於一身,是一道巧手製作的甜品,一口可盡嚐三種味道及口感。

面層椰絲有香脆的口感,好過癮。中層椰汁布甸滑捋捋,香濃的椰汁味,香香甜甜很好吃。底層是椰皇果凍,味道天然清甜,沒有添加糖的感覺。

椰汁珍多冰 ($13)
未見過西米是紫藍色的!很打卡able! 口感是脆脆的,加上爽彈的綠色粉條,有多重口感。椰汁甜度適中,解辣一流。

招牌泰式奶茶 ($12)
泰國人嗜甜,以煉奶取代淡奶的泰式奶茶,甜度比港式奶茶甜得多。口感絲滑細膩,加上有點類似斑蘭葉的香氣,很好喝。
2022-10-18
  • 泰式肉碎生菜包
  • 泰式火山牛
2022-10-19 36 浏览
我以前返工在荔枝角,最鐘意放工後就去行下「香工」,我諗好多人都知「香工」係好多衫褲嘅批發喺嗰度,所以今日放假架要約朋友去呢度尋寶,行到攰家要搵嘢食下啦,眼前見到有間「金亞廿萊泰國餐廳」一於去試吓啦。泰式生蝦生蝦🍤好新鮮及大隻,食落去好爽口好鮮甜,加埋啲泰式汁辣辣地酸酸甜甜好開胃。泰式火山骨一上枱嘩見到勁大件啊,豬肉好入味及汁係辣辣地,酸酸地好開胃,同埋啲豬肉炆得好冧。泰式蝦餅蝦餅炸得外皮好脆,同埋果蝦餅都幾大件好抵食。椰皇三重奏食完個豐富晚餐架要食返個甜品做過結尾啦,呢個椰皇三重奏,佢有啲似大菜糕,佢內有椰清肉、椰汁🥥及椰青整成嘅大菜糕咁,好清甜好好味。

泰式生蝦

泰式蝦餅
蝦餅炸得外皮好脆,同埋果蝦餅都幾大件好抵食。

2022-10-19 201 浏览
泰式火山骨(豬)$158泰式柚子沙律$78菠蘿🍍炒飯$88椰皇三重奏$35泰式龍眼水$18青檸檬薏米水$18好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:有日放工去了荔枝角億利工業中心一間玩具店買扭蛋玩具,準備做pre wedding 的道具。買完後已經約7:00,如果回家煮飯,有點夜,所以就在億利工業中心看看有什麼餐廳。見到玩具店對面一間泰國餐廳有早前泰國🇹🇭極流行的火山🌋骨,就決定試試。豬骨非常大件,比我的臉還要大!用了2-3小時燉煮的豬骨,肉質超腍。然後再淋上秘制泰式酸辣汁及芫荽,出奇地夾又開胃,令我在未婚夫面前已忘記何謂儀態,一口接一口,不停地啜那大大嚿的骨。泰式柚子沙律🥗跟平時吃到的柚子沙律味道有點不同。這間店用的醬汁似青芒果🥭沾醬,有些蝦米🦐,甜甜辣辣的,味道不錯。喜歡沙律混有一些脆魚,好香口。菠蘿🍍炒飯份量多,應該有3個飯碗🥣的量。配料亦足夠,有蝦仁🍤、鮮魷、臘腸、三色豆、肉鬆等。椰皇三重奏這款甜品在其他泰國餐廳比較少見。三重奏即椰絲、椰奶布甸及椰皇啫喱。椰皇味極濃郁。最愛是椰奶布
菠蘿🍍炒飯
泰式龍眼水
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

菠蘿炒飯

椰皇三重奏這款甜品在其他泰國餐廳比較少見。三重奏即椰絲、椰奶布甸及椰皇啫喱。椰皇味極濃郁。最愛是椰奶布甸那一層,夠滑身。
椰皇三重奏

飲品方面,龍眼水不太甜。青檸薏米水有助袪濕清熱,吃完刺激的泰菜喝就一流👍🏻。

最後要提的就是他們的午市套餐!$40-60 就可享用泰式飯/粉麵了!星期六日也有供應呀!
菠蘿炒飯
2022-10-18 116 浏览
嘩嘩嘩! 已經好耐無出Post😵‍💫今次係婚前嘅一餐 正宗泰菜🥳最掛念泰國嘅火山骨($158) 大廚採用豬小排食落去每一啖都係肉 肉質軟腍濕潤😋加上用辣椒秘製而成的醬汁 味道酸辣開胃得嚟 都超級辣同香 好味!食泰國菜又點少得生蝦刺身($98/6pcs)吸引之處係伴隨的泰式酸辣汁將生蝦嘅鮮甜提升到另一境界😝至於沙嗲串燒($52/4pcs)都係必食之選最明顯的醬汁有花生味及椰奶香串燒一沾醬汁 肉味十分香濃惹味!最後最推薦亦係第一次食嘅椰皇三重奏($35)由椰青啫喱 椰汁 椰絲組成三層 超級好味椰香味十分濃郁 口感層面好豐富👍🏻性價比十分高 幾個人去食都多選擇🙌🏼
嘩嘩嘩! 已經好耐無出Post😵‍💫
今次係婚前嘅一餐 正宗泰菜🥳
最掛念泰國嘅火山骨($158) 大廚採用豬小排
食落去每一啖都係肉 肉質軟腍濕潤😋
加上用辣椒秘製而成的醬汁 味道酸辣
開胃得嚟 都超級辣同香 好味!
泰式火山骨

食泰國菜又點少得生蝦刺身($98/6pcs)
吸引之處係伴隨的泰式酸辣汁
將生蝦嘅鮮甜提升到另一境界😝
泰式生蝦刺身

至於沙嗲串燒($52/4pcs)都係必食之選
最明顯的醬汁有花生味及椰奶香
串燒一沾醬汁 肉味十分香濃惹味!
沙嗲串燒

最後最推薦亦係第一次食嘅椰皇三重奏($35)
由椰青啫喱 椰汁 椰絲組成三層 超級好味
椰香味十分濃郁 口感層面好豐富👍🏻

性價比十分高 幾個人去食都多選擇🙌🏼
飲品
泰式生蝦刺身
沙嗲串燒
飲品
係荔枝角行街,行行下就比我發現呢間泰國餐廳!原來呢間金亞淶泰國餐廳係正宗泰國人煮理,而且價錢都好親民!係泰國好流行嘅火山骨,呢到都有得食,一上菜就見到成座山咁餐廳先燉煮再將排骨堆疊成山狀,再淋上排骨湯同泰式酸辣醬汁,打卡一流!排骨口感軟嫩,浸係醬汁真係好正~份量2 個人都好夠😝另外,要咗泰式肉碎生菜包同沙嗲串燒,肉碎愈嚼愈香,酸酸微辣再配生菜真係好惹味!沙嗲串好有驚喜,有炭燒香嘅香味,肉質有嚼勁,好似去咗泰國食嘅串燒咁!甜品真係必食椰重三重奏,真係呢間餐廳嘅招牌!入面有3 層嘅上層有椰糖、中層係椰汁奶凍、低層係椰水整成嘅啫喱,一入口椰味好重,慢慢椰水嘅啫喱清涼滲透,真係好正!金亞淶泰國餐廳🌟荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
係荔枝角行街,行行下就比我發現呢間泰國餐廳!

原來呢間金亞淶泰國餐廳係正宗泰國人煮理,而且價錢都好親民!

係泰國好流行嘅火山骨,呢到都有得食,一上菜就見到成座山咁

金亞淶泰國餐廳🌟
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
2022-10-18 40 浏览
今日同朋友去咗一間性價比極高嘅餐廳食泰菜, 位置非常近荔枝角地鐵站,Exit D 出口,步行一兩分鍾就到了。我哋叫咗火山骨,柚子沙律& 半隻海南雞開心SHARE! 《泰式柚子沙律》味道非常清新, 西柚肉大大件,爽甜多汁,配上醬汁, 味道酸酸甜甜, 非常開胃。《泰式火山骨,豬》,份量十足,非常壯觀,打卡效果一流啦,肉味香濃, 肉質腍滑, 重點就係個汁, 淋上火山骨,味道酸酸甜甜辣辣,仲有芫茜碎,勁開胃,勁惹味。《半隻海南雞》,雞肉嫰滑,雞肉起咗骨㗎,好貼心, 配上醬汁一齊食, 特別好味。必叫甜品《椰皇三皇奏》, 表面灑滿焦糖椰絲, 中層椰汁奶凍,而底層係椰青水啫喱,做法好特別,無論口感同味道都好夾,可以食到香滑奶凍,爽口啫喱, 椰香味十足,超好食! 食泰國必叫《青檸梳打 》, 又係夏天恩物,泰菜味道比較多酸酸辣辣,Perfect Match ! 性價比極高,好抵食!

我哋叫咗火山骨,柚子沙律& 半隻海南雞開心SHARE!

《泰式柚子沙律》

性價比極高,好抵食!

2022-10-16 50 浏览
這次來荔枝角主要來買蛋糕,期間與朋友途經荔枝角地鐵站,看見金亞淶泰國餐廳宣傳易拉架,寫道由正宗泰國人主理,勾起了我們的興趣,加上蛋糕店與金亞淶泰國餐廳都在同一工廈,位置方便,於是我們先去金亞淶泰國餐廳吃晚餐,後去蛋糕店買蛋糕。橘褐色的招牌泰式奶茶,光用看的已覺得超香濃,喝上一口,果然那股特有的泰式奶茶香氣瞬間入喉,奶香厚韻純濃,加上茶香順口,味道迷人,朋友立刻喝了好幾口。原本以為青檸檬薏米水很平凡,殊不知蠻好喝的,青檸檬薏米水充斥淡淡的青檸檬酸香,薏米粒粒分明又保有咬感,青檸檬帶出薏米甜味,整杯青檸檬薏米水清新無負擔。泰式酸辣鳳爪整體口味嚐來清爽,作為開胃菜頗適合,整口唾液直流。鳳爪超有泰式風味,酸酸辣辣引出鳳爪的脆彈感,咬起來嚼勁十足,挑逗味蕾,泰式酸辣鳳爪表現亮眼,極速被我們橫掃完畢。濃郁夠味的馬拉盞炒通菜,是朋友每次吃泰國菜都必點,馬拉盞的味道濃重,而且通菜挺會吸附醬汁,馬拉盞香噴噴的,讓通菜變得惹味,配上白飯會扒上好幾口,無敵涮嘴。原條泰式火山骨(豬)拿起來直接啃吃,氣勢十足,靠近火山骨,聞到醬汁甜酸鮮辣的香味。火山骨使用金不換,香茅等泰國香料醃漬再燉煮,搭配辣椒,魚露製成的的

原條泰式火山骨(豬)拿起來直接啃吃,氣勢十足,靠近火山骨,聞到醬汁甜酸鮮辣的香味。火山骨使用金不換,香茅等泰國香料醃漬再燉煮,搭配辣椒,魚露製成的的酸辣醬汁,火山骨集酸,香,鹹,辣等豐富層次風味於一身。

火山骨煮得透徹,所以骨頭可以輕鬆用手就能扳開,戴上手套拿著吃最方便。細緻的豬骨肉非常軟腍,豬骨油脂結合酸辣醬汁好不滋味,就連縫隙邊邊的肉都不容錯過,誘人的青檬馨香酸甜和魚露鮮美,襯托出豬肉鮮甜,讓人吮指回味。

說到泰國小食絕對不能不提沙嗲雞串燒4串,經火烤炙燒的雞肉外酥內嫩,雞汁豐沛,展現出雞串嫩彈的一面,令我們享受到大口吃肉的快感,雞肉沾點濃濃的花生沙嗲醬吃更為味美,教人意猶未盡。

我本身是椰子愛好者,可以跟大家說這裡的椰皇三重奏真是人間美食,椰皇三重奏分別由椰絲,椰奶凍,椰皇啫喱組成三重奏。椰皇三重奏物盡其用,椰肉刨成絲碎去烤,飄散出椰香,甜品能做到齒頰留香實在厲害。

入口時先感受到椰奶凍的細滑,然後齒間咀嚼隨即感受到椰奶的綿香,緊接是晶瑩剔透的椰皇啫喱,保有椰皇水嫩清甜,吃下去水潤感在嘴裡溢開,生津解膩,令人回味,心花怒放。