2022-10-15 40 浏览
呢排見好多人食泰式火山骨 終於都有朋友陪我去食啦目測真係好震撼 同埋一定要用手食唔可以理咁多 用手食先更加滋味🙌🏻.🐷泰式火山骨 $158沖擊視覺 將巨型豬骨堆到一座山咁芫茜控最愛 因為佢有超級多芫茜個汁係泰式汁酸酸地 好惹味 如果辣d會再正d骨同骨之間其實都好多肉 同埋軟骨.🥬泰式肉碎生菜包 $68肉碎生菜包係泰國菜都一定會叫既如果辣d會再正d.🧉椰皇三重奏 $35好特別既甜品 底部係用左椰汁做Jelly好通透 又唔算太甜 幾清新🍹青檸檬薏米水 $13🍹青檸梳打 $15.📍金亞淶泰國餐廳📌荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
呢排見好多人食泰式火山骨 終於都有朋友陪我去食啦
🍹青檸梳打 $15
📍金亞淶泰國餐廳
📌荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
2022-10-14 172 浏览
這天行完D2 Place ,朋友帶路去吃嶄新嘅泰國菜式,地點在附近的工廈樓上。新開業,好多抵食精選~😍去骨海南雞半隻🐔賣相唔錯,On top 件雞肉仲可以雕琢得如此精美😆🤗雞皮超爽彈,雞肉夠嫩又唔肥,算係幾有雞味,已去骨啖啖肉,旁邊有醃蘿蔔、青瓜絲,爽脆帶酸十分開胃。泰式火山骨(豬)⛰️終於試到大名鼎鼎嘅「泰式火山骨」,雖然其貌不揚但相當有氣勢,超大件嘅豬肋骨、豬尾龍骨,連接着豬骨肉,筋,骨髓😋😋相當滋味。份量龐大足夠三至四人吃。表面鋪滿芫荽碎特別香,豬骨底是秘製酸汁,清新開胃微微辣,豬骨肉蘸醬汁更為鮮味,而且冇咁膩。提供手套一定要落手落腳直接撕開豪邁地吃。😆吃肉吃得好滿足的一頓泰菜😋👍🏻!椰皇三重奏🧉🧉推介必點甜品,好多食客坐低就叫預留。底層好似大菜糕(其實是啫喱),充滿椰青水味道。面層是椰奶涷,香甜幼滑勁香椰汁味!Topping 是椰絲,特意烤脆,口感截然不同,但同樣添上椰香味道,三者味道融合為一,有心思又做得好吃的特式甜品。😋😋泰式龍眼冰清甜滋潤,唔會好甜青檸梳打提供原支梳打水自斟自飲,青檸青新~冬陰功湯好耐冇飲過咁正嘅冬陰功湯,熱辣辣所有味道都加陪濃郁,辣味酸味強勁刺激超醒神!有

新開業,好多抵食精選~😍
無骨海南雞半隻

去骨海南雞半隻🐔
賣相唔錯,On top 件雞肉仲可以雕琢得如此精美😆🤗
泰式火山骨(豬)⛰️
,清新開胃微微辣,豬骨肉蘸醬汁更為鮮味,而且冇咁膩。
提供手套一定要落手落腳直接撕開豪邁地吃。😆

吃肉吃得好滿足的一頓泰菜😋👍🏻!

椰皇三重奏🧉🧉

推介必點甜品,好多食客坐低就叫預留。
底層好似大菜糕(其實是啫喱),充滿椰青水味道。

面層是椰奶涷,香甜幼滑勁香椰汁味!
泰式龍眼冰
清甜滋潤,唔會好甜
青檸梳打
提供原支梳打水自斟自飲,青檸青新~
冬陰功湯
好耐冇飲過咁正嘅冬陰功湯,熱辣辣所有味道都加陪濃郁,辣味酸味強勁刺激超醒神!有多隻大蝦海鮮味十足!
無骨海南雞半隻
2022-10-14 306 浏览
去D2 Place行街,見到有間樓上泰國餐廳,俾佢山咁高嘅菜式吸引咗😍估唔到呢頭有間咁抵食又好味嘅餐廳👍本身唔太鍾意食芫茜都有啲驚,但好在泰式火山骨個汁醬無乜芫茜味,只要沖乾淨晒佢上面啲芫茜粒就👌個汁酸酸辣辣好開胃,如果唔係咁多肉,食一食就好快滯~啲肉煮得好腍,而且好易就可以由啲骨度拆出嚟,好方便食😋~而且骨間肉一向係最滑嘅,加埋有少少烤香嘅味道,估唔到咁正🔥~母親大人最喜歡呢個海南雞嘅皮肉之間有層啫喱🙈我就最鍾意佢去晒骨,啖啖肉~肉質好嫩滑,味道適中,點啲醬汁酸酸地就啱~而且伴豆嘅酸瓜酸蘿蔔都好味🥕🥒,唔會係死酸味~新鮮炸起泰式蝦餅勁邪惡🦐,但就好脆好香口~蝦餅好彈牙,喜歡香口嘢嘅朋友必試!不同嘅奶茶中,我其實最鍾意泰式奶茶😍雖然係比較甜,但味道好特別~一向都鍾意食椰子椰皇整嘅甜品,睇人哋介紹都話呢個椰皇三重奏好食,所以一於試下!佢個容器好似椰殼咁🥥,誠意十足!底層係椰子水啫喱,滿滿椰子水嘅清香味~而面層有椰汁糕,椰味更濃更甜~最面有啲燒椰絲,將椰子味更濃縮~呢個真係正到我下次經過一定會外賣🤣🤣好少去工廈食嘢,但好多時啲工廈都有臥🐅藏🐉~今次因為食咗火山骨太飽,見到其他人點嘅咖喱飯類
估唔到呢頭有間咁抵食又好味嘅餐廳👍

個汁酸酸辣辣好開胃,如果唔係咁多肉,食一食就好快滯~
啲肉煮得好腍,而且好易就可以由啲骨度拆出嚟,好方便食😋~

母親大人最喜歡呢個海南雞嘅皮肉之間有層啫喱🙈
我就最鍾意佢去晒骨,啖啖肉~
肉質好嫩滑,味道適中,點啲醬汁酸酸地就啱~
而且伴豆嘅酸瓜酸蘿蔔都好味🥕🥒,唔會係死酸味~

新鮮炸起泰式蝦餅勁邪惡🦐,但就好脆好香口~
蝦餅好彈牙,喜歡香口嘢嘅朋友必試!

不同嘅奶茶中,我其實最鍾意泰式奶茶😍
雖然係比較甜,但味道好特別~

佢個容器好似椰殼咁🥥,誠意十足!
底層係椰子水啫喱,滿滿椰子水嘅清香味~
而面層有椰汁糕,椰味更濃更甜~
最面有啲燒椰絲,將椰子味更濃縮~
呢個真係正到我下次經過一定會外賣🤣🤣

好少去工廈食嘢,但好多時啲工廈都有臥🐅藏🐉~
今次因為食咗火山骨太飽,見到其他人點嘅咖喱飯類都好吸引,啲豬扒雞扒勁大塊~
下次有機會再嚟試下啦~
招牌泰式奶茶
2022-10-12
招牌泰式奶茶
椰皇三重奏
呢期終於開番關啦~ 但仲未去到旅行既我,依家要靠食間泰國菜來解決思念既情懷。 呢間泰菜味道都幾正宗,首先一定要叫既就係火山骨。 泰國出名既食物, 份量都尚算幾多, 但味道就真係幾唔錯, 辣得黎又好刺激。 酸酸辣辣好開胃。 當然頭盤一定唔小得生蝦,生蝦食落都新鮮, 唔會係俾d 雪藏蝦,所以CP 值都唔錯。 另外仲叫左個泰式雞串, 串燒黎講得最中意食雞串, 口感肉質係最好。 甜品叫左樣幾打卡既椰皇三重奏, 食落口感好滑, 好正, 一定要叫黎試下! 飲品:泰式奶茶和椰汁涼粉冰,水準正正常常。

飲品:泰式奶茶和椰汁涼粉冰,水準正正常常。
  • 泰式火山骨(豬)
荔枝角都好多工廈,而呢度間泰國野幾有特色!樓上餐廳感覺比較闊落。#泰式火山骨(豬)HK$158好大盤,份量十足。肉質鬆軟,配上檸檬香料汁,個味酸酸辣辣,好正!#燒豬頸肉 HK$78切得好薄,口感軟,唔會好硬~#泰式蝦餅4件 HK$68好大舊好拭食,新解彈牙。#椰皇三重奏 HK$35表面有椰碎,白色係奶凍,再下一層係jerry但都好香椰味,呢個好抵食~#泰式奶茶 HK$12 好濃奶味~#椰汁涼粉冰 HK$13 超多涼粉!!附上餐牌:金亞淶泰國餐廳荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
荔枝角都好多工廈,而呢度間泰國野幾有特色!
樓上餐廳感覺比較闊落。
#泰式火山骨(豬)HK$158
好大盤,份量十足。
肉質鬆軟,配上檸檬香料汁,個味酸酸辣辣,好正!
#燒豬頸肉 HK$78
切得好薄,口感軟,唔會好硬~
#泰式蝦餅4件 HK$68
好大舊好拭食,新解彈牙。
#椰皇三重奏 HK$35
表面有椰碎,白色係奶凍,再下一層係jerry
但都好香椰味,呢個好抵食~
#泰式奶茶 HK$12 好濃奶味~
#椰汁涼粉冰 HK$13 超多涼粉!!

附上餐牌:
金亞淶泰國餐廳
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖
2022-10-11 318 浏览
依家多咗餐廳選址喺工廠大廈開業,地方大咗租金又平啲,餐牌定價亦較相廉,對消費者而言多返唔少合乎CP嘅選擇。呢日行完D2 place就見到地鐵出口前嘅易拉架,大廈喺正馬路口,D1出口一分鐘就到。餐廳空間比想像中大,位與位間疏落有空間感,寬敞又夠私隱🤫常見泰國菜式都可以喺餐牌搵到,價格親民;我哋一行二人嗌咗店長推薦嘅火山骨、青咖哩雞同柚子沙律。柚子沙律好清甜,完全冇酸澀味;表面灑上炸蒜同炸魚仔增添香脆口感,非常開胃。青咖喱雞選用炸雞扒,外皮炸成金黃香脆,肉厚薄適中,兩分肥八分瘦嘅肉脂比例恰到好處,嫩而不柴;咖哩偏甜口,同期望有落差,不過質地夠濃郁,亦有椰香,如果配菜佐料份量同款式多啲會更好~🫣最期待嘅豬仔骨,portion大、相當有架勢😛如店主所講,肉炆得稔軟唔痴骨,質感鬆軟唔肥膩,肉質呈絲狀,帶纖維感又有咬口👍🏻個醬汁應該係魚露、辣椒等調製,咸香又帶啲辛辣,平衡豬肉嘅膩感同時增添風味,食落更香口惹味,有驚喜~女士一定要留肚食埋甜品先叫一頓完美嘅晚飯😆 揀咗較少見啲椰皇三皇奏🥥表面灑滿椰糖,面層係椰汁奶凍、底下係椰青水啫喱,啖啖都係椰味。底層佔比較多,椰青味突出,清而不膩,令整道甜點食落更

餐廳空間比想像中大,位與位間疏落有空間感,寬敞又夠私隱🤫

常見泰國菜式都可以喺餐牌搵到,價格親民;
我哋一行二人嗌咗店長推薦嘅火山骨、青咖哩雞同柚子沙律。
泰式柚子沙律

柚子沙律好清甜,完全冇酸澀味;
泰式柚子沙律
表面灑上炸蒜同炸魚仔增添香脆口感,非常開胃。
青咖哩雞

泰式火山骨(豬)

最期待嘅豬仔骨,portion大、相當有架勢😛

椰皇三重奏
底層佔比較多,椰青味突出,清而不膩,令整道甜點食落更清新不死甜;
配合表層奶香同滑順口感,將全個椰子精華都濃縮在內,中意椰子味嘅人一定唔可以錯過!
青檸檬薏米水
2022-10-11
2022-10-10 39 浏览
放工同朋友去億利睇完玩具見到隔離嘅泰國菜有火山骨 梗係要食啦泰式火山骨超大份 好貼心俾晒手套較剪我地剪開食豬骨煮得好腍好滑 啲肉一摵就好易離骨貼埋個汁真係好味到食唔停呀我宣佈呢度嘅火山骨已經取代左我原本嘅第一位泰式蝦餅炸得好脆 蝦餅夠晒彈牙 比出面食到嘅更大件無骨海南雞除左雞翼位 其他全部都去晒骨啖啖肉食得好方便 雞肉仲好滑添椰皇三重奏呢度甜品嘅選擇比較少 但淨係呢個都夠殺椰皇啫喱+椰奶布甸+脆椰子碎啫喱部份好清甜 布甸口感幼滑又香濃加埋脆脆嘅椰子碎多重口感 必食呀呢度仲冇加一 食左咁多野埋單都唔洗400抵食又好味 推介呀!
放工同朋友去億利睇完玩具

椰皇啫喱+椰奶布甸+脆椰子碎
啫喱部份好清甜 布甸口感幼滑又香濃
加埋脆脆嘅椰子碎多重口感 必食呀

呢度仲冇加一 食左咁多野埋單都唔洗400
抵食又好味 推介呀!
2022-10-10 150 浏览
自從以前喺荔枝角返過工,舊同事帶過我上去啲工廈食好西之後,我久不久都會上嚟覓食下,今日就搵到間新開嘅泰國餐廳。 嚟呢度一定要試下呢度嘅招牌菜-泰式火山骨🐖。第一次試呢個菜式,完全比佢份量之大嚇親,真係名副其實嘅火山骨,疊到成座火山咁🌋。排骨肉質軟稔,邊位帶有少少肥膏,夠晒甘香,配埋泰式醬汁,酸酸辣辣,加埋大量香葱,非常醒胃。餐廳仲預備咗手套,方便客人,非常貼心❤️ 泰式蝦餅🦐炸得金黃香脆,感覺唔會太油膩,蝦肉爽口彈牙。 黃咖喱雞扒🐔,呢個咖喱係唔辣㗎,如果鍾意食辣嘅就可以揀青咖喱。黃咖喱都幾香,有陣陣椰香味,雞扒亦夠嫩滑。 仲有呢度嘅甜品千祈唔好錯過,椰皇三重奏🥥,用咗個椰子器皿去裝住,首先表面係烘香咗嘅椰絲,非常香脆,加埋第二層嘅椰汁糕一齊食就更加清甜味美,而第三層就係椰汁蒟蒻,三種唔同層次,真係一試難忘😌。 飲品可以試下招牌泰式奶茶🧋,望落去啲顏色同港式奶茶有啲唔同,感覺橙色啲,但佢嘅茶味非常濃郁,感覺香滑。 另外去泰國都必飲嘅青檸梳打,梳打水係自己加落去嘅,份量比平時餐廳嗰啲大好多。

泰式蝦餅🦐炸得金黃香脆,感覺唔會太油膩,蝦肉爽口彈牙。

2022-09-29
給大家介紹荔枝角工廈之中的𝒽𝒾𝒹𝒹𝑒𝓃 𝑔𝑒𝓂!這家餐廳由正宗泰國人主理,只是新開兩個月,距離地鐵站出口非常近,一分鐘路程而已!重點是價錢非常親民,比起其他泰國餐廳非常抵食,喜歡泰國菜的朋友們一定會很喜歡~ 喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖✧/ 食物 Food /▫️泰式火山骨(豬)$158第一次吃火山骨!🌋🦴 只聽其名,未見其貌,已經覺得非常有霸氣!店員剛端上桌,看到實物果然非常壯觀,我們馬上「嘩」了出來!!原來餐廳會將燉煮後的排骨堆疊起來成山狀,表面淋上酸辣醬汁,打卡效果一流!醬汁味道酸酸辣辣的,味覺層次超級豐富!▫️海南雞(半隻)$88海南雞的雞皮色澤金黃,趁熱吃會覺得雞肉特別滑身,附上生菜、青瓜和蘿蔔絲,賣相非常不俗!▫️泰式柚子沙律 $68柚子沙律十分清新,西柚肉十分大塊,份量很多,味道酸酸辣辣的,非常開胃!▫️招牌泰式奶茶 $12泰式奶茶用上泰國傳統配方,紅茶呈深褐色,色澤非常美麗~ 餐廳加入煉奶和花奶,入口偏甜。▫️青檸梳打 $15餐廳提供了獅子牌梳打水,讓我們自行倒入盛住青檸和薄荷葉的杯子中。吃完酸酸辣辣的泰式美食後,喝一口非常透心涼!▫️椰皇三重奏 $35椰皇三重奏賣相好可

/ 食物 Food /

▫️泰式火山骨(豬)$158

▫️海南雞(半隻)$88
▫️泰式柚子沙律 $68
▫️招牌泰式奶茶 $12
▫️青檸梳打 $15

▫️椰皇三重奏 $35
椰皇三重奏賣相好可愛,扮真椰子扮得好像!這個甜品在外面很少見到,做法很有心思。輕輕舀起,會見到第一層是軟綿濃厚的椰子忌廉,上面灑上滿滿的焦糖椰絲,然後下面那層是用椰青水製成的啫喱作底部,口感非常豐富,吃得十分滿足!

/ 環境 Environment /

餐廳環境不算很大,不過裝修非常整潔別緻。每張檯與檯之間的距離足夠,空間感十足,坐得很舒服~ 現場看到7點之後人流會開始變多,不過餐廳也不會催促客人,非常適合朋友或家庭聚會!
☀︎

/ 服務 Service /
餐廳沒有收加一服務費。店員非常有禮貌,態度誠懇友善。這裡的服務很好,服務效率很高,上菜速度很快。店員也會特意為點了火山骨的客人提供透明膠手套和裝骨桶。另外,餐廳有提供自助斟水機,客人可以自行拿熱水,十分方便。

/ 價錢 Price /
晚市過來的話,這裡主要是單點。大家一定一定記得要點湯船粉,每碗只是大約$30,超級無敵抵食!

/ 其他 Others /

▪️餐廳面積很大,裡面裝修很有泰國度假村風情,充滿空間感。

▪️餐廳洗手間位於餐廳入面,清潔程度良好乾淨。

金亞淶泰國餐廳
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

2022-10-07 130 浏览
同朋友放工去左香工買衫,之後在對面的億利工業中心見到哩間金亞淶的宣傳,所以就決定去金亞淶食我地的晚餐,地方好大,座位都好舒服,我地分別點左好多人點的泰式火山骨(豬),泰式蝦餅,泰式肉碎生菜包 ,龍眼冰 椰汁珍多冰,同埋甜品椰皇三重奏,龍眼冰 椰汁珍多冰龍眼冰 有好多龍眼肉,食食下飲一啖真的好爽,椰汁珍多冰朋友過好重椰汁,又有好多配料,唔錯,泰式肉碎生菜包泰式肉碎生菜包佢哩個系偏酸同埋濕的肉碎,比平時食泰菜的泰式肉碎生菜包有分別,加埋生菜都唔錯,如果再乾身一點會更好泰式蝦餅泰式蝦餅有4大舊,好像冬甩的形狀,新鮮炸起的泰式蝦餅真的好好食,好彈牙~~泰式火山骨(豬)現在好多泰菜店都有唔少出泰式火山骨,哩間的泰式火山骨(豬)真的好多,有6-7大大舊,真的3個人食都OK,幸好我地無點飯類~~哩個泰式火山骨(豬)真的食到我同個FD好飽~~泰式火山骨(豬)的肉好LUM,加埋酸辣汁,真的好惹味,椰皇三重奏椰皇三重奏真的一定一定要點,佢有三層LAYER,有椰汁榚,椰青JELLY同埋椰絲,哩個椰皇三重奏真的好好食唔會好甜,真的心機之作,職員都有問我地D食物O唔OK,真的值得一試。
所以就決定去金亞淶食我地的晚餐,
地方好大,座位都好舒服,

龍眼冰 椰汁珍多冰,同埋甜品椰皇三重奏,

龍眼冰 椰汁珍多冰

泰式肉碎生菜包
加埋生菜都唔錯,如果再乾身一點會更好

泰式火山骨(豬)

泰式火山骨(豬)的肉好LUM,加埋酸辣汁,真的好惹味,

2022-10-06
2022-10-06 101 浏览
呢間位於荔枝角工廈嘅泰國菜🇹🇭非常正宗全程都令我哋讚歎‼️原來係由泰國廚師主~~加上重點係價錢好抵❤️「泰式火山骨」一嚟到真係好震撼啲骨推到成座火山咁,份量勁多‼️啲肉肉質好嫩滑,配上泰式酸甜汁,唔會有膩嘅感覺如果想食得麻甩啲,就好岩邊飲泰啤邊食「泰式去骨海南雞」啖啖肉嘅海南雞勁正肉質軟嫩有彈性,又無肥膏,配埋油飯就最ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ「辣肉碎船粉」承惠$1️⃣8️⃣呢個價錢真係忍唔住要叫返碗湯底有說不出的好味味道係好有層次‼️唔會淨係得個濃味~~金邊粉條條都好滑好完整,唔會碎濕濕「泰式豆腐柚子沙律」雖然食唔到有豆腐,但個沙律汁好特別酸甜味拿捏得好好,又唔會過多沙律汁,岩岩好包住柚子「椰皇三重奏」呢個甜品真係必食❤️有椰奶+椰汁+椰絲!椰絲係炒香過,配上椰奶椰汁糕,味道係全天然的,唔會太甜椰奶果層味道香啲,而椰汁果層味道清新啲~一齊食就剛剛好
呢間位於荔枝角工廈嘅泰國菜🇹🇭
非常正宗
全程都令我哋讚歎‼️
原來係由泰國廚師主~~
加上重點係價錢好抵❤️

「泰式火山骨」
一嚟到真係好震撼

啲骨推到成座火山咁,份量勁多‼️

啲肉肉質好嫩滑,配上泰式酸甜汁,
唔會有膩嘅感覺

如果想食得麻甩啲,就好岩邊飲泰啤邊食

「泰式去骨海南雞」
啖啖肉嘅海南雞勁正

肉質軟嫩有彈性,又無肥膏,
配埋油飯就最ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ

「辣肉碎船粉」
承惠$1️⃣8️⃣
呢個價錢真係忍唔住要叫返碗

湯底有說不出的好味
味道係好有層次‼️
唔會淨係得個濃味~~
金邊粉條條都好滑好完整,唔會碎濕濕

「泰式豆腐柚子沙律」
雖然食唔到有豆腐,但個沙律汁好特別

酸甜味拿捏得好好,
又唔會過多沙律汁,岩岩好包住柚子

「椰皇三重奏」
呢個甜品真係必食❤️
有椰奶+椰汁+椰絲!
椰絲係炒香過,配上椰奶椰汁糕,
味道係全天然的,唔會太甜

椰奶果層味道香啲,而椰汁果層味道清新啲~
一齊食就剛剛好
2022-10-05
  • 泰式豆腐柚子沙律
  • 辣肉碎船粉
2022-10-01 69 浏览
今晚又係億利做嘢,做完後順便食飯才返屋企,原來之前好出名嘅台灣餐廳已經轉手,但坐位設計上有啲相似,平日中午都要等位,好在晚上比較容易搵位。泰式蝦餅$68,4件都係大大件,比平時大20%左右,肉質彈牙,蝦味亦算濃,炸得脆身。生蝦刺身$98,有6隻蝦,辣醬酸甜辣到做得好平衡,更加提升蝦的鮮度。泰式火山骨$158,第一次食此菜式,果然夠特色,豬骨的肉質夠淋,醬料又配搭得好,少少酸同少少辣,食起嚟唔會太過肥膩,用手食亦夠晒滋味,份量多,2個人都未必食得晒。椰皇三重奏$35,呢個特色甜品食落好滋潤,椰汁味濃厚,再加少少椰絲在面,好似食緊椰青肉一樣。最後加椰汁涼粉冰及椰汁珍多冰,兩杯都好正宗,椰汁珍多冰入邊放咗一啲爆珠,咬落好有口感。

2022-09-28
2022-10-01 45 浏览
今日同母親見面知佢喜愛泰國菜就帶左佢去荔枝角呢個大厦搵食試下呢間泰國餐廳菜式非常多選擇,全部都好地道豬牛雞海鮮都有,實搵到你喜愛的火山骨成日見到朋友打卡今日終於試到實物比相片更震撼有成3舊排骨,但每一舊都好大起碼有手掌咁大店家會提供手套,比你食得輕鬆點肉質非常軟淋!好有驚喜,唔需要用力就可以撕開配左酸酸辣辣既醬汁好惹味,2個人都食得哂!海南雞(半隻)海南雞皮嫩肉滑,好高質食到母親不斷叫好炸蝦餅蝦餅好足料,滿滿的蝦肉好鮮甜火喉亦剛好,做到外脆內軟
今日同母親見面
知佢喜愛泰國菜
就帶左佢去荔枝角呢個大厦搵食
試下呢間泰國餐廳

菜式非常多選擇,全部都好地道
豬牛雞海鮮都有,實搵到你喜愛的

火山骨

成日見到朋友打卡
今日終於試到
實物比相片更震撼
有成3舊排骨,但每一舊都好大
起碼有手掌咁大
店家會提供手套,比你食得輕鬆點
肉質非常軟淋!
好有驚喜,唔需要用力就可以撕開
配左酸酸辣辣既醬汁
好惹味,2個人都食得哂!

海南雞(半隻)

海南雞皮嫩肉滑,好高質
食到母親不斷叫好

炸蝦餅

蝦餅好足料,滿滿的蝦肉
好鮮甜
火喉亦剛好,做到外脆內軟
2022-10-01 125 浏览
這邊最近聽朋友講過荔枝角新咗一間食泰國菜嘅小店,高質兼抵食,今日晚上決定去試吓😌<泰式火山骨(豬)> $158我地今次揀咗豬肉,係店家主打之一。一上檯成座山咁,份量十足,賣相好似森林🤣🤣豬肉香味好足,肉質腍身,食起來啖啖肉,豬骨沾點底下酸辣既醬汁,肉味提鮮會溜,令人食唔停手🤤<燒豬頸肉> $78豬頸肉份量又喺好多,我地完全食唔曬🤣🤣肉質嫩滑,帶有明顯炭燒香氣🥳<泰式柚子沙律> $68泰式柚子沙律酸酸甜甜,食落非常清新,一啖肉一啖沙律解膩一流~<椰皇三重奏> $35椰皇三皇奏嘅甜品好特別🤩分別有鋪於表面既椰絲﹑中間既椰奶同最底層既椰青啫喱,食落清甜,口感滑溜,多重層次和口感,感受到店家嘅用心,幾推介呢款甜品🥰<招牌泰式奶茶> $23正宗嘅泰式奶茶,偏重奶香味,入口順滑🤪<青檸梳打> $25另一杯點了青檸梳打,成支氣泡水送上枱慢慢斟,青檸的酸味配合氣泡水可以中和到肉類帶嚟嘅油膩感,好清爽👍🏻💕

<泰式火山骨(豬)> $158

<燒豬頸肉> $78

<泰式柚子沙律> $68

<椰皇三重奏> $35

<招牌泰式奶茶> $23
正宗嘅泰式奶茶,偏重奶香味,入口順滑🤪

<青檸梳打> $25
  • 青檸梳打
  • 青檸梳打
  • 招牌泰式奶茶
2022-09-30 43 浏览
📍 金亞淶泰國餐廳 GOLDEN AROY THAI RESTAURANT🌍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖Shop 102, 1/F, Elite Industrial Centre, 883 Cheung Sha Wan Road, Lai Chi Kok📝 整體評分:9/10🥢856 泰式火山骨🥢$158超開胃同超濟既結合,酸酸甜甜而辣辣地,加埋蒜粒芫茜,勁開胃惹味;唔好睇佢成排骨,其實拆到勁多肉出黎,多到有D厭,想食菜。🥢848 泰式蝦餅4件🥢 $68香脆金黃蝦餅,肉質陣牙,唔會成舊粉咁!🥢859 燒豬頸肉🥢 $78豬頸肉邊邊位燒到乾身焦香,咬落又好爽脆,應該塗左小小蜜汁,甜甜地,唔蘸醬好食!🥢880 椰皇三重奏🥢 $35呢個必試,因為真係用新鮮既去整成,唔會死甜,第一口係好清甜既椰青水味,之係食落就有好濃郁既椰奶,最裡面就有多啫哩,面有椰絲點綴 ,多重口感仲要味道分明,

🌍 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓102號舖

📝 整體評分:9/10

🥢856 泰式火山骨🥢$158
唔好睇佢成排骨,其實拆到勁多肉出黎,多到有D厭,想食菜。

🥢848 泰式蝦餅4件🥢 $68
香脆金黃蝦餅,肉質陣牙,唔會成舊粉咁!

🥢859 燒豬頸肉🥢 $78

🥢880 椰皇三重奏🥢 $35