2018-02-05 204 浏览
一向鐘意食火鍋,天氣寒涼特別想食,有人發起去新開的劉一手,我當然奉陪到底。劉一手是國內牌子,講明做 正宗重慶四川麻辣鍋,當年供應內臟起家,保持到現在,招牌菜劉毛肚、黃喉、鮮鵝腸,我平日唔多有興趣,今日跟大隊大膽嘗試。見到每一枱都揀鴛鴦鍋-招牌麻辣拼龍蝦,麻辣非常香,少辣程度剛剛好,落油比較重手,因為是正宗重慶做法,另一半鍋,想唔到龍蝦湯咁甜,足料有半邊龍蝦在裡面。劉毛肚確實實很爽口,鴨血幼滑,本地肥牛最低食,肥美肉靚,在麻辣鍋內灼最夾。鵝腸唔算很肥但係爽口,洗得好乾淨。炸魚皮大塊,炸得相當酥脆。素菜、重慶麵適宜用龍蝦湯,麵質幾特別,值得試。燕餃超好食,記得要點。

鵝腸唔算很肥但係爽口,洗得好乾淨。

炸魚皮大塊,炸得相當酥脆。

素菜、重慶麵適宜用龍蝦湯,麵質幾特別,值得試。

燕餃超好食,記得要點。
2018-02-04 398 浏览
好耐都冇去過銅鑼灣食飯,今日同大少去銅鑼灣行街食咗個好飽嘅下午茶。去到八點幾九點,大少就覺得好肚餓想搵啲嘢食下,凍冰冰就梗係想打個邊爐啦!大少就話有間過江龍嚟香港開咗間麻辣火鍋,我就話下,我唔係好食得辣嘅咋喎!佢話,唔緊要啦,人一世物一世咩都試吓呀嘛!何況佢除咗麻辣湯底都有其他湯底嘅!行到過去,佢話要九點半先可以有位俾我哋,咁都係仲有十幾分鐘就等一陣啦!我本身唔係話好鍾意食麻辣火鍋,一聽就覺得好似好辣咁!原來呢度除咗麻辣湯底,都仲有好幾款唔同嘅湯底嘅。我哋就決定帶鴛鴦湯,有辣有唔辣任君選擇😅我每次去打邊爐,第一時間就會整返啲調味料先。呢度啲調味料都算豐富,除咗豉油之外仲有好多唔同嘅醬同配料!其中最特別,我覺得就係佢嘅麻油同埋佢嘅紅油腐乳。店員同我地講,食麻辣火鍋可以落多少少呢個麻油,因為可以保護返個胃嘅!其實有冇保護作用我就唔係太清楚,但係我覺得呢個麻油都幾香嘅!睇返佢嘅成份除咗有麻油之外,仲有啲大豆油,相信啲香味都係混合而成嘅!好啦湯底到啦!我哋帶咗半鍋中嘅麻辣,另外半鍋就係嗌咗番茄湯!本身都好忐忑叫豬骨好定係番茄湯好,但係店員話番茄湯比較惹味所以我都揀咗呢個試吓!的而且確,個番茄湯

紅油腐乳
麻油

鴛鴦鍋

好啦湯底到啦!我哋帶咗半鍋中嘅麻辣,另外半鍋就係嗌咗番茄湯!本身都好忐忑叫豬骨好定係番茄湯好,但係店員話番茄湯比較惹味所以我都揀咗呢個試吓!的而且確,個番茄湯真係幾好味;而麻辣湯底呢,以我第一次食麻辣火鍋來講都別有一番風味,因為對我來講已經好辣喇😝😝

菠蘿雪山

打邊爐就梗係要叫番杯凍嘢飲下啦!我哋今次叫咗呢個係菠蘿雪山沙冰,飲得出唔係糖水味,仲有少少菠蘿果肉係入邊,好解渴好清新!而且用嚟解難解膩都幾好啊!

炸重慶酥肉

呢一款係重慶炸酥肉,見到佢係熟嘅即刻急救試吓先。食落去個調味剛剛好唔會好濃味, 㗳多兩下發現有一陣麻麻哋嘅感覺好得意喎!再試吓浸湯食,吸咗少少番茄味嘅酥肉仲正!
凍豆腐

我嘅一貫作風打邊爐都必定會叫一啲好吸湯嘅嘢嚟食!今次就叫咗呢個凍豆腐,佢直頭好似海綿咁吸收晒啲湯嘅精華,令我諗起去台灣食嘅火鍋都有一樣咁嘅感覺😍

腸灌豬紅

呢一個係腸灌豬紅,大少就話好得意,豬紅爽滑之餘再加埋個腸爽爽地口,加埋個口感都好特別啊!

本地手切牛肉

牛肉係打邊爐嘅必備食品!估唔到呢度嘅牛切牛真係好正!!超級香濃嘅牛味,唔係薄到張紙咁嘅牛肉嚟,亦都唔係咬落去好似香口膠咁!只係略嫌個份量細咗少少,唔夠喉呀🤣

拳頭丸

本來好想叫雲吞同埋水餃試吓,可能太夜啦,好多野都賣晒!店員介紹我哋試吓呢一個拳頭丸,其實都幾得意嘅,食落去有少少似扎肉咁嘅感覺,少少彈牙得嚟,佢切開一片片似魚片頭嘅感覺多啲!味道都唔錯啊!

食到呢度我已經好飽,唯有下次再嚟食多啲野啦!
同埋如果佢嘅座位可以闊落少少,我相信客人會食得更加開心😊
2018-01-30
$300 (宵夜)
鴛鴦鍋
菠蘿雪山
凍豆腐
拳頭丸
2018-02-04 235 浏览
最近天氣好凍,我同朋友都想食啲熱野暖下身,朋友就提議不如食麻辣火鍋,熱辣辣一定食完好暖於是就去左呢間新開既麻辣火鍋店食火鍋湯底揀左鴛鴦湯鍋,一邊係麻辣,另一邊係龍蝦海鮮鍋麻辣個邊真係放左好多辣椒龍蝦鍋有半隻龍蝦另有幾片洋葱,係乜都未落之前可先試試啲湯,龍蝦都算係突出炸重慶酥肉餐前小食,非常酥脆,而且係即叫即炸,好有誠意炸魚皮同樣係即民即炸,所以特別脆身火鍋配料都非常多元化爽脆黃喉黃喉其實就係豬連接心臟既血管,係重慶火鍋入面好常見淥15秒就食得,食落非常爽脆亦都好快吸收哂湯底既味道脆肉鯇非常爽脆,魚骨唔算好多所以都算係啖啖肉若想食到魚既鮮味,建議不要落麻辣個邊,海鮮鍋個邊可以更易帶出食物既鮮味燕鮫餃子內有馬蹄,豬肉,所以食起黎好爽口菜類既份量都不少最岩就係食到飽用黎消消膩食
於是就去左呢間新開既麻辣火鍋店食

火鍋湯底揀左鴛鴦湯鍋,一邊係麻辣,另一邊係龍蝦海鮮鍋

麻辣個邊真係放左好多辣椒

炸重慶酥肉

餐前小食,非常酥脆,而且係即叫即炸,好有誠意

炸魚皮

同樣係即民即炸,所以特別脆身

火鍋配料都非常多元化
爽脆黃喉

黃喉其實就係豬連接心臟既血管,係重慶火鍋入面好常見
淥15秒就食得,食落非常爽脆
亦都好快吸收哂湯底既味道

脆肉鯇

非常爽脆,魚骨唔算好多
所以都算係啖啖肉

燕鮫

餃子內有馬蹄,豬肉,所以食起黎好爽口

菜類既份量都不少

最岩就係食到飽用黎消消膩食
2018-02-03 231 浏览
銅鑼灣麻辣火鍋越開越多早前行去富豪酒店嘅時候發覺喺渣甸街既corner位開咗一間喺國內都幾有名嘅麻辣火鍋店身為麻辣火鍋迷嘅我 冇可能唔去試一試場內裝修中國味濃郁點好野食之後我哋就出醬料區自行混醬坐咗一陣嘢食就好快送上我哋就帶咗個麻辣湯底加豬骨湯底我就覺得豬骨湯底比麻辣湯底更出色豬骨湯底味道濃郁厚切午餐肉肉質比較結實吸晒麻甩精華讚👍🏻黑豚肉有半分及一分選擇質質比較有質感食落口有陣陣嘅香味我就覺得炸魚皮幾好自家製嘅手打丸亦相當彈牙鮑魚亦好新鮮食落口好有彈性竹蓆茅根唔會太甜啱啱好
銅鑼灣麻辣火鍋越開越多

鮑魚亦好新鮮
食落口好有彈性

竹蓆茅根唔會太甜啱啱好
2018-02-03 208 浏览
未試過一個禮拜吃3次火鍋,這間真心好味!無論鵝腸、炸酥肉、魚皮、午餐肉,白鱔片,酸梅湯,還選四川火鍋好少食的海鮮,全部質素超班,有驚喜!大贊!😋😋天寒地凍,就算一個禮拜食三次火鍋會肥,都係覺得絕對值得!
2018-02-02 185 浏览
簡直離哂譜6點三打電話黎又話有位walk-in 好我黎攞飛⋯話等半個鐘好等等下等唔緊要等到7點幾佢同我講係甘嫁啦要等已經等到火起佢話兩個鐘啲人會交枱甘我等到8點 啲人都開始走啦滿心歡喜個時佢轉個頭比左張枱第二人仲大條道理同我地講人地有booking (請注意:過左15分鐘,應該放番booking, 無放到) 1) 無良心: 唔識cut 單,仲大大聲話小姐我地唔可以阻止人排隊。錯,你係可以因爲你知道你每兩小時可以坐到幾多張檯容納到幾多人而且到幾時就可以停。同人地講有walk-in but in the end 無甘即係無啦就唔好同人講你有walk-in。你明明2)無禮貌:唔該企門口個個好禮貌少少 真係好炆做好你份工先啦3)無口齒:"下一張檯到"到左十9幾張檯都未到
簡直離哂譜6點三打電話黎又話有位walk-in
佢話兩個鐘啲人會交枱甘我等到8點 啲人都開始走啦

3)無口齒:"下一張檯到"到左十9幾張檯都未到
等到死
2018-02-01 241 浏览
重慶劉一手麻辣火鍋響內地好出名,係重慶火鍋十大品牌之一,宜家終於連香港都開埋分店。呢間銅鑼灣分店有兩層,仿重慶式裝修令一竹一瓦皆充滿著古色古香的感覺。餐廳最大招牌係重慶九宮格麻辣湯底火鍋,九宮格據講係各種不同程度的辣,亦可自行要求加辣加麻,啱晒想一次食哂不同程度麻辣的人士,但由於我只能應付小辣程度,所以就揀左另一個小辣湯底試下就算。我點左一個鴛鴦湯底,一半係麻辣湯底一半係龍蝦海鮮湯底,其實今次嚟食主要係想試下個麻辣,不過估唔到就連另一半的龍蝦海鮮湯底都非常美味,真係有好大驚喜。麻辣膽由重慶送嚟,用辣椒、花椒、紅油炒成,再加上辣椒乾、花椒、骨湯做湯底,所以個麻辣湯底能夠高度重現重慶本店的風味。而龍蝦海鮮湯底就非常濃郁,有陣陣膏香和海鮮香味,仲更有原隻開邊龍蝦可以細味品嚐!餐廳另一招牌係配備16種自家製醬油,混入葱、蒜、辣椒粒、醬油等的醬料,特別係罐裝的招牌麻油,美味之餘亦有良好減辣作用。麻辣火鍋滾起時已經聞到陣陣的花椒麻香,食落不但只辣就連麻都一樣係勁度十足,刺激口水分泌之餘,嘴唇也有刺刺的麻痺感,非常驚喜至於肉類方面都有唔少選擇,有日本和牛喇、美國雪花肥牛、美國西冷肥牛、豚肉片同雞肉片

至於肉類方面都有唔少選擇,有日本和牛喇、美國雪花肥牛、美國西冷肥牛、豚肉片同雞肉片等等。我今次就淨係食左豚肉片同雞肉片,價錢相當比較平,不過響美味的麻辣火鍋配合之下都已經非常美味喇,下次有機會先再試埋d牛肉。

2018-01-17
2018-02-01 204 浏览
今日一班frd去食新野,我哋大家都好鍾意食火鍋,今日就嚟咗重慶劉一手火鍋,食佢個正宗重慶麻辣鍋。我地點左鴛鴦鍋,另一邊就係滋補豬骨鍋,有辣有唔辣任君選擇。食材方面就點左美國雪花肥牛、鮮墨魚滑丸、鮮蝦滑丸、龍躉、鮮活鮑魚、貴妃蚌、油炸鬼、團圓鴨血。美國雪花肥牛脂肪均勻、鮮墨魚滑丸同鮮蝦滑丸都幾新鮮,彈牙好食、鮑魚都好新鮮幾底食。但對團圓鴨血就比較失望,無味,唔及台灣鴨血,而且不滑不軟。最後叫咗個手打烏冬,總括來講中規中矩。
我地點左鴛鴦鍋,另一邊就係滋補豬骨鍋,有辣有唔辣任君選擇。
但對團圓鴨血就比較失望,無味,唔及台灣鴨血,而且不滑不軟。
最後叫咗個手打烏冬,總括來講中規中矩。
2018-01-31 227 浏览
今天和老去中央圖書館替女兒借書,準備去食晚餐時,經過渣甸街,見多人在一火鍋店門外等位,店名是重慶劉一手火鍋店,上網搜尋,原來這店在全球有9佰多間分店,非常有名,老公和和不約而同說一定要試下啦!古色古香的設計,好有中國feel。原來蔡瀾都來過,火鍋店重有攞獎———中國十大火鍋品牌。採用嵌入式爐具,安全好多。老公喜歡辣,我又吾食得辣,所以要了鴛鴦鍋,一邊是滋補豬骨鍋,有大大舊豬骨、粟米、紅羅白、紀子。奶白色的湯底都好鮮味。另一邊是正宗重慶麻辣鍋,麻辣鍋可以選辣度,大、中、小辣,老公選了小辣,他說辣度剛剛好,似乎他不敢挑戰中和大辣!火鍋指定動作————混醬脆肉鲩:厚切脆鲩新鮮爽脆,用冰底墊住,保持新鮮度。老重慶鮮鵝腸:也是用冰底墊住,清洗得好乾淨,連肥膏也去掉,食得健康,只需灼一灼就食得,好爽口,如灼耐左就會靭,注意控制時間。炸枝竹、鮮蝦滑丸、功夫腰花:我特別喜歡食豬腰,爽口沒異味,其他火鍋材料都好新鮮,但我們都飽了,其他的唯有下次再來試了!

古色古香的設計,好有中國feel。

原來蔡瀾都來過,火鍋店重有攞獎———中國十大火鍋品牌。

採用嵌入式爐具,安全好多。

火鍋指定動作————混醬

脆肉鲩:厚切脆鲩新鮮爽脆,用冰底墊住,保持新鮮度。

2018-01-23
2018-01-31 294 浏览
兩個人去試,要book6點先有位,裝修不錯.附送的麻油都係靈魂之一麻辣湯底係必點,今次拼咗個龍蝦海鲜鍋底,龍蝦鍋有半隻龍蝦另有幾片洋葱,海鲜味不算濃,麻辣湯不差點咗幾款食物,鵝腸係點菜單巳經提示15秒就可以了,鴨血本人認為可以,但較鍾情台式鴨血,牛筋丸一般般,炸枝竹,凍豆腐,紅薯粉都是配襯麻辣湯,另叫了鲜滑牛肉,牛肉係點菜單已註明大約有10—12片,如有牛魔王幫襯應該都要4—5碟先足夠。總结一下,味道可以,味精也不小,兩小時後有口渴,此店要求兩個小時要交枱的,吃了一個鐘麻辣湯已開始變苦了,應該是有大量花椒的原固,愛吃辣的人要注意啊。

2018-01-30
2018-01-30 404 浏览
從來都覺得,食物質素同環境同樣重要,因為即使食物再好味,但如果環境唔配合,個feel真係會大打折扣。作為嗜辣一族,自己黎過兩次,老實講,環境絕對冇得輸,店內裝潢就好似去左重慶咁,加上見到個九宮格,胃口已經大開。食物方面,重慶火煱最出名係內臟同牛栢葉,個牛栢葉夠晒爽口,係必食推介。小食方面,推介麻吉燒同炸重慶酥肉,後者落左麻油,麻而不辣,最岩怕辣人士。順帶一提,平時打完邊爐成身味,但劉一手係真係不會殘留太多邊爐味,他們的通風系統絕對值得一讚。
2018-01-15
  • 鮮牛栢葉,美國西冷肥牛,麻吉燒,炸重慶酥肉
2018-01-26 473 浏览
真的重庆火锅不是在香港吃的明白香港的地理環境特殊,人工高租金贵,但想到投資者的心態和目的,真的不知道为什么要这样对我们的香港人。難忍坐在洗手間門外的客人怎麼可以進食。还不如等着高鉄开通後来深圳走一走。香港人有的是地道飲食文化。港式茶餐厅和港式火锅才是值得我们香港人支持的,切勿被那些廣告和蔡X先生的說話影響。香港人是有理性的,一㳄來了再沒有下一次。希望我能給予八十個字的評價。
真的重庆火锅不是在香港吃的
2018-01-25 1836 浏览
劉一手重慶火鍋,香港是她的998間分店。講到重慶火鍋,唔係得個辣字,有辣就唔辣先啱大家口味。一入門口,嗰種香辣感直撲入鼻,認真刺激!有人會覺得臭,但我又好喜歡!打邊爐幾時都係多人打最好,不過我得2個人試到的又好有限。叫咗鴛鴦湯鍋,一份係滋補豬骨湯,另外一份當然係劉一手最出名嘅麻辣火鍋。豬骨鍋有兩大件豬骨,粟米同紅蘿蔔,好有益清新。因為我哋兩個都唔食得辣時,所以只係叫咗小辣。用左大量花椒而配的湯底,麻香味夠。兩個鍋成為一大對比!小店也有為麻辣火鍋而設的香油,不過我同男朋友都怕油,所以無落。本地手切牛肉黎得打邊爐,要支持本地薑之選!牛肉薄薄地切左,都幾滑,又有牛味!雖然無肥牛咁多脂肪,但又唔韌,所以有驚喜!但得10舊左右,如果份量多少少會更好。不過如果追求高d層次的肉,呢度仲有安格斯同和牛,任君選擇。脆肉鯇我覺得呢個脆肉鯇有d霉身,定係佢比左鯇魚我?所以不作評論。西洋菜打邊爐的地方,如果有西洋菜我都會叫。貪佢脆爽有咬口,絕對不比唐生菜遜色!用麻辣湯底打可能會比較吸油,所以用豬骨湯嗰邊打就最好,清清地,又可以對腸胃好d!迷你腐皮打邊爐幾時都係要叫索汁的材料。我每次都會叫豆種食品。糾結喺響鈴和

脆肉鯇
我覺得呢個脆肉鯇有d霉身,定係佢比左鯇魚我?所以不作評論。

西洋菜

迷你腐皮
打邊爐幾時都係要叫索汁的材料。我每次都會叫豆種食品。糾結喺響鈴和腐皮兩個王者之間,我想起響鈴好多地方都做得出色,今次就叫左比較少見的腐皮。一口一件,腐皮索晒啲湯汁,掛湯力十足,非常之入味。

腰花
內臟在一般港式火鍋都不是常見,但這兒有好多款,除左毛肚,鵝腸,牛肝之外,男朋友指明要腰花。說真的,腰花處理得唔好會好大獲。不過呢度,腰花爽脆,無腥味。切開一件一件,唔怕難熟。

重慶小麵
最後嫌唔夠飽嘅話可以再叫多一份重慶小面。呢一種麵,唔係好多地方有得食。入口煙韌,好似涼麵的質感,店員話用麻辣黎打就一流,建議可以放多幾分鐘的時間。愈打愈辣,好刺激!

正宗的重慶火鍋選擇好多,改為了我一直以來,對重慶火鍋的看法。用料不一定不新鮮,也不會辣到咩味道都食不到。都幾鍾意個裝潢,古色古香的老中國風,值得再去。
2018-01-24 560 浏览
2018-01-23 584 浏览
老公大愛麻辣火鍋,於是我就book左位於銅鑼灣嘅重慶劉一手火鍋劉一手火鍋於內地十分有名,是重慶火鍋十強之一!分店更開遍全球呢!老公同我都十分期待一試劉一手火鍋木系外表裝潢充滿中國風,於香港實屬難得一見呢!晚上九點半快十點左右仍有蠻多人排隊店內亦人山人海呢!火銅湯底有不同口味可以選擇,有辣有唔辣!就算不會吃辣的朋友也可有多個口味可以選擇呢我們被安排到二樓的位置。上樓時,店員十分有禮體貼叫我們小心梯級,真是十分窩心呢店內佈置別具中國風,彷似回到四川村莊小屋而且播著中國風歌曲,亦有中式交響曲,有著過年氣氛,提醒了我下個月已是農歷新年!老公大愛麻辣,當然要試下呢個重宗麻辣九宮格。辣嘅程度可以選擇:小辣,中辣,大辣。今次我地就揀左小辣 小辣都不能看少顧名思義正宗麻辣鍋,小辣也是毫不欺場!店員和我們說九宮格的用意在方便分開不同的食物。有別平時一鑊熟的打邊爐,設計方便體貼枱旁邊放了豉油和四款配料。左起:香葱,大葱,芫茜,辣椒和豉油。不用外出拎配料,十分方便是的和老公各點了兩款沙冰。左邊是我點的青檸沙冰,右邊是老公點的巨峰提子沙冰。青檸冰冰更有清檸皮的粒粒,十分有口感。而巨峰提子沙冰亦同樣出色,清甜不
劉一手火鍋於內地十分有名,是重慶火鍋十強之一!
分店更開遍全球呢!老公同我都十分期待一試

劉一手火鍋木系外表裝潢充滿中國風,於香港實屬難得一見呢!
晚上九點半快十點左右仍有蠻多人排隊
店內亦人山人海呢!

店內佈置別具中國風,彷似回到四川村莊小屋

正宗重慶麻辣鍋

小辣都不能看少

四款配料和豉油

巨峰提子沙冰,青檸沙冰

和老公各點了兩款沙冰。左邊是我點的青檸沙冰,右邊是老公點的巨峰提子沙冰。青檸冰冰更有清檸皮的粒粒,十分有口感。而巨峰提子沙冰亦同樣出色,清甜不漏。而且兩杯沙冰食完都未溶曬,好難得!
值得一讚的是配料也十分快上呢!

雲吞皇

第一道配料是雲吞皇
雲吞內滿滿新鮮蝦肉,雲吞還十分大粒和足料,絕不欺場!

油炸鬼墨魚滑

點了十分特別的油炸鬼墨魚滑
油炸鬼和墨魚滑的味道十分夾,而且充滿回香!

墨魚汁麵

墨魚汁麵十分彈牙,一條條吃的感覺十分特別和充滿嚼勁!必定一試!

豚肉片(一份)

點了豚肉片一份,一份大概有10片,十分大份
而且豚肉片用冰鎮住,十分新鮮
恰下恰下後豚肉片十分彈牙!味道實屬一流!

本地手切牛肉(半份)

打邊爐點可以無牛肉!
我們點了本地手切牛肉
牛肉一點也不能看少!又是用冰鎮住,非常常新鮮。而且肥美厚肉,恰後又不會un!

油麥菜,娃娃菜

蔬菜方面點了油麥菜和娃娃菜,兩款菜也十分新鮮,實屬健康之選

每張枱都會有一罐麻油送

是晚埋單七百多,但店員服務貼心,食物質素高,環境一流
完全回本!

正宗重慶麻辣鍋
四款配料和豉油
巨峰提子沙冰,青檸沙冰
雲吞皇
油炸鬼墨魚滑
墨魚汁麵
豚肉片(一份)
本地手切牛肉(半份)
油麥菜,娃娃菜
  • 四款配料