2018-01-20 802 浏览
皮皮今次要介紹一間新開不久,但超級受歡迎的重慶麻辣火鍋,每次經過必定大排長龍。今天本想訂位,但被告知晚餐時段的位子已經全部被訂滿,可以自己早到Walk-In。聽說這家是全球第988家分店,皮皮上網Google了一下,原來呢間麻辣火鍋已經遍佈全球,甚至在溫哥華,阿聯酋都深受歡迎。銅鑼灣店分地下及樓上一層,地下主要是大枱,樓上比較安靜,想一邊聊天一邊傾心事的朋友可以去二樓。而鋪中更設有一間VIP房,最多可容納12人,十分貼心。湯底既然來到這家主打重慶麻辣火鍋店,那麽他們的麻辣湯底一定是不容錯過的。湯底以多種香料及辣椒熬成,可以選擇大、中、小的辣度。湯底濃味,入口花椒麻勁十足,先辣後麻,皮皮建議可以試試不加任何醬料,更可以嚐到湯底本身的鮮味。其他湯底還有龍蝦海鮮鍋,椰子雞湯鍋,山珍雜菇鍋,蕃茄美顏鍋和豬骨鍋。可以和本身不太能吃辣的朋友一起分享美食。牛肉火鍋食材選料比起其他鋪會貴一點,但是食材新鮮,肉質鮮美,貨真價實。有日本和牛,美國肥牛,美國西冷,豚肉或者雞肉選擇。在這裡皮皮要強烈推薦本地牛肉,性價比更高,更有牛味。重慶特色小吃和解辣飲品店員強烈推薦了炸重慶酥肉和紅糖茲粑,甜甜辣辣亦有花生家
皮皮今次要介紹一間新開不久,但超級受歡迎的重慶麻辣火鍋

湯底

麻辣湯底拼豬骨湯底

牛肉

重慶特色小吃和解辣飲品

店員強烈推薦了炸重慶酥肉和紅糖茲粑,甜甜辣辣亦有花生家的香味。
強烈推薦他們家的酸梅湯,真的有大顆梅子在裡面,超級解辣。

這次因為只有兩個女生去,所以食唔到太多嘢。下次可以提前訂位叫埋成班friend一齊,仲可以叫多啲嘢食!
店內服務人員也態度熱情,主動推薦主特色,十分貼心
2018-01-19
麻辣湯底拼豬骨湯底
  • 本地牛肉
  • 麻辣湯底
  • 酸梅湯
2018-01-20 563 浏览
巳聽聞劉一手好耐及好想食,至最近知悉銅鑼灣開左分店,終於昨晚同朋友試左,店內裝修設計古色古香,得意是每人一圍裙,食前先著,好搞👻😃😄😄食物方面真的有水準,好新鮮,真的有其名劉一手既「一手」,原本想食九公格,但麻得濟,最後叫左駌駌湯底,湯底真的用好大舊豬骨做湯底料,麻辣真的👍🏻👍🏻👍🏻。本人極力推介:黑牛栢葉⋯10秒爽口無比,黃喉⋯15秒口感無敵,油炸👻墨魚滑正爆,再配合椰子沙冰,簡直天下無敵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻值得再去😍😍😍正爆
值得再去😍😍😍
正爆
2018-01-11 1123 浏览
最近天氣凍凍地,又係時候出去「滾」一下,今次挑戰極限,去食麻辣火鍋,由於之前其實無乜食麻辣火鍋經驗,梗係上網做下功課啦,於是上fb睇下d報導,最近有間新開既劉一手重慶火鍋係銅鑼灣開左,講明係全球十大麻辣火鍋,牌頭咁強,一於試試佢!湯底叫左兩款,重慶大辣同埋龍蝦湯底,唔好問點解係大辣,食重慶麻辣鍋唔食大辣根本渣ga,一上檯已經攻鼻,好香好麻既感覺,但姐未驚過;至於龍蝦鍋係真係叫黎試試佢飲湯碌菜ga姐,除左有開邊龍蝦係個鍋入面,個湯夠鮮濃,唔會死鹹。姐食野一向貴精不貴多,叫個澳洲牛小排,脂肪比例分佈平均,一放落鍋大概30秒左右就食得,牛味濃郁,入口即融,有budget可以encore幾轉,月頭對自己好d都應該既。再下一城就係鵝腸,食之前我一再警告友人唔好好似去x園、花x打邊爐咁一次過車d野食落去,鵝腸真係碌10零秒食得ga啦,怕生頂盡30秒,一次過車落去最後只會縮曬撈唔返上黎。講返味道,呢度既鵝腸係鮮鵝腸,食落去好爽,而且重鵝香,配合埋個麻辣,二重香味,絕對係麻辣火鍋既鐵膽。誠意推介:黃喉黃喉係咩呢?我就無深究,姑且我當佢係牛牛既喉嚨,但係呢樣配料係成晚最比到驚喜我,都係10零秒食得,賣相

麻辣 x龍蝦鍋

澳洲和牛小排

老重慶鮮鵝腸

黃喉

誠意推介:黃喉
黃喉係咩呢?我就無深究,姑且我當佢係牛牛既喉嚨,但係呢樣配料係成晚最比到驚喜我,都係10零秒食得,賣相好似魷魚咁,但佢唔係海鮮,口感食落去係爽爽脆脆,而且佢同麻辣既香辣好夾,我宣布佢係以後食麻辣火鍋既必點item。

最後食下青菜解辣解膩,完成今晚既麻辣之旅,仲有d烏冬啊芝士丸啊就不詳細講了,一句講曬,黎劉一手必食鵝腸同黃喉,剩係呢兩個都值回票價!
麻辣 x龍蝦鍋
澳洲和牛小排
老重慶鮮鵝腸
黃喉
2018-01-09 875 浏览
食品水準只能說正常,無甚特別,以今時今日銅鑼灣咁多火鍋店嚟講,普通貨色囉但最重要係招呼與服務態度真係唔得,基本上係無服務,同埋混亂食物賣相還算可以,總括不過呢個價錢,試過一次就夠
但最重要係招呼與服務態度真係唔得,基本上係無服務,同埋混亂
食物賣相還算可以,總括不過呢個價錢,試過一次就夠
It’s quite nice to have a petition between the entrance and all the steaming pots inside===================Chicken base (left)Medium spicy (right)The chicken is very rich in flavour, not salty at all. Definitely taste the hours not powders.We drunk a few bowls with added spring onion.The spicy soup is authentic AF!!! A big round of applause to that. Well done! My Sichuan friend rated 8/10 after all these years having hot pot in Sichuan and Chongqing. I’m taking her word for that!We ordered:Cow S

===================

Chicken base (left)
Medium spicy (right)

Chicken  base /  Middium  spicy

We ordered:

Cow Stomach (毛肚) - thin cut, very fresh

Pig throat - chunky and fresh

Pig kidney - also very fresh

Fish skin - good effort to get them freshly fried

Prawn ball - average, can be “beaten” for longer

Potato - should be thinner for the crunchy bite

Deep fried pork - only dish didn’t pass the “authenticity”, Way too less crumbles

Some shellfish - very fresh but overprice as standard in HK

Chongqing noodle - Real Chonqing noodle, everyone must try! Remember not to over done it.

Verdict:
One and only authentic Chongqing hot pot in Hong Kong, the soup is irresistible if you’re in spicy food. All ingredients are freshly prepared. Bit overpriced though.
Service is surprisingly good, well trained staff with proper manners and patients.
2018-01-08
  • Chongqing  noodle
  • Cow  stomach
  • Pig  throat
  • Pig  kidney
2018-01-09 601 浏览
當日試咗海鮮鮑魚貴妃蚌非常非常新鮮鮮甜!!!!!!!!可以逐隻單叫....!!!!!!!!另外試咗鴨血, 質感好滑,厚切配麻辣湯底簡直一絕,,,,,,,,毛肚十分有驚喜 好爽口有口感!!!!!!試咗中辣 麻辣火鍋湯底比較出邊花椒味特別香濃, 好惹味另一邊試咗豬骨,,,,,,,,,,,,,,,,,,幾鮮甜,未打邊爐之前已經飲咗半碗土豆片 第一次食,切到好薄好薄,灼幾秒再食覺得好爽口!!!!!!!!!!!!!!!!!
當日試咗海鮮鮑魚貴妃蚌
非常非常新鮮鮮甜!!!!!!!!
可以逐隻單叫....!!!!!!!!

另外試咗鴨血, 質感好滑,厚切
配麻辣湯底簡直一絕,,,,,,,,
毛肚十分有驚喜 好爽口有口感!!!!!!

試咗中辣 麻辣火鍋湯底
比較出邊花椒味特別香濃, 好惹味

另一邊試咗豬骨,,,,,,,,,,,,,,,,,,
幾鮮甜,未打邊爐之前已經飲咗半碗

2018-01-03
2018-01-08 833 浏览
超正毛肚必食最近天氣開始變凍,朋友介紹下試咗呢間新開嘅重慶火鍋,入面嘅裝修非常復古,喺門口已經聞到一陣好大嘅火鍋麻辣味,因為開業已經有幾間傳媒報道過,所以我哋喺出面都排左好耐,最後要等左10分鐘先有位。我哋叫咗一個鴛鴦鍋底,當然主角一定係佢哋嘅麻辣鍋底,同行嘅朋友同我都係食得辣嘅人,所以我哋叫咗個極度邪惡嘅大辣。食重慶火鍋,一定有幾樣野係必食,首先佢哋嘅招牌劉毛肚,算係我食過咁多間麻辣火鍋最出色嘅一個, 輕輕煮十幾秒就已經食得,毛肚索晒啲辣油,食之前再點埋店員推薦嘅香油同埋蒜蓉,美味指數即刻升到爆燈。另外一邊嘅鍋底,我哋叫咗唔辣嘅龍蝦鍋底,主要係拎嚟煮菜同埋海鮮。龍蝦鍋底非常鮮甜,最佳拍檔一定係新鮮嘅龍躉,同埋呢一度獨家嘅油炸鬼蝦滑。龍躉味道十分鮮甜,油炸鬼蝦滑外脆內嫩。其他值得推薦嘅配料仲有功夫豬腰,同埋爽脆嘅鵝腸,肉類建議配麻辣鍋底,鵝腸煮十幾秒就食得,因為太耐會縮,豬腰就要耐d先索到味啦。總括來講,呢間劉一手味道正宗,而且店員服務都好好,都會介紹朋友嚟食吓同埋有下次。
超正毛肚必食

龍躉
油炸鬼蝦滑
功夫豬腰
2018-01-08 454 浏览
轉了新用戶電郵, 已經好少寫食評, 但剛剛同一班老表一行九人試咗一間新嘢, 就係近來好紅的過江龍 ---- 重慶劉一手火鍋店, FB 經常被洗版, 所以就嚟會一會佢..... 因為早兩星期前已經訂枱, 所以都不需要等位就可以安排入座了. 嚟食嘢當然要先講食物啦, 廢話唔多講, 有圖有真相, 佢真的有好多出面火鍋店無既食物, 真的好用心出品, 就推介下我哋點咗既嘢食啦..... 相片如下, 但仲有啲未有影相, 例如: 蝦膠油條、鵝腸、墨魚丸、火山雪花肥牛、唔少得既蔬菜類啦.... 另外還有好多特色沙冰飲品... 真係再辣都無有怕!!!湯底小貼士:麻辣湯底: 辣度我們起初想叫大辣, 但表弟話會越滾越辣, 所以都是點了中辣.... 果然 但食得辣既人, 不妨試下大辣, 可能別有一番風味龍蝦湯底: 除了啲食物會有濃濃的龍蝦味之外, 最後用嚟灼菜, 好味到不得了, 立即變成龍蝦上湯灼菜, 好 最後當然要介紹佢哋既各色各樣的醬料, 為自己調較醬料, 又是我另一超級喜歡的環節 (怪癖  無辨法!!)

湯底小貼士:
但食得辣既人, 不妨試下大辣, 可能別有一番風味

無辨法!!)
鴛鴦湯底 (招牌麻辣 + 龍蝦湯底)
稻亭烏冬
墨魚汁稲亭烏冬
特大牛柏葉
龍躉魚腩拼生蠔
招牌豬腦
芝士竹輪卷 + 墨魚汁芝士餃
招牌雜錦拼盤 (午餐肉 + 腸灌豬紅 + 腸灌蛋 + 腸灌腸)
手切肥牛
题外话/补充资料: 不過都不只是好評, 都有啲中肯既說話想講..... 就係啲枱迫了少少, 坐得不是太舒服, 希望可以改善下坐位安排, 咁就會更加食得開心, 吸引更多人會再來幫襯.
2018-01-06
鴛鴦湯底 (招牌麻辣 + 龍蝦湯底)
墨魚汁稲亭烏冬
  • 各式沙冰
  • 墨魚汁鳥冬
  • 大大隻生蠔
2018-01-05 567 浏览
同3個朋友晚飯時段去食劉一手,book左位地方環境都好好,古色古香好有中國風。 湯底點左2個,麻辣同龍蝦湯,入面真係有隻龍蝦勁足料勁入味架!而麻辣湯底叫左少辣,好香好麻,食落去都好過癮! 店內重有自助醬料位自由選擇 (其實湯底已經好夠味 唔加醬料都好正) 重點推介長腳蟹肉 好鮮好厚肉😍 另外手切本地牛都好好食,性價比夠高,百幾蚊但係好少食多牛味咁濃郁😍特別要推薦佢地既雞子,大大粒而且味道好鮮美,同麻辣湯底意外地夾!好出色既麻辣火鍋 鐘意食辣既一定要試下 重要加埋一罐罐既麻油點黎食重正 所有配料都好新鮮 加埋個麻辣湯底好入味 正!!!

• 重慶鍋拼龍蝦鍋
2018-01-05 398 浏览
叫咗碗lunch set 麵It was so tasteless that I can taste the wooden chopsticks and the washing liquid leftovers. Disgusting. No second time.
叫咗碗lunch set 麵
2018-01-03 647 浏览
原本是極度期待中午去試試劉一手,叫了個冒菜,結果味道是好像非常稀的火鍋湯底,不辣,不麻,最重要是不香。。。午餐肉還要是涼涼的冒菜講求熱,辣,麻,香,鮮,這碗淡如水的湯底和不熱的食物。。。說真的不能叫冒菜!也證明這餐廳沒有用心經營。其他餐廳剛開張都會很努力把食物做好,但這裡是相反。服務可以說是0但又要收10%服務費。真麼差的一餐還要花本大爺108元 絕對沒有下次!我看到旁邊的人吃小面,賣相也很差,我看那人也不滿他的面。
劉一手冒菜
2017-12-29 708 浏览
Poor service. Staff not attentive. Tomato soup tasted like tomato sauce. Totally disappointed and will not go back again.
2017-12-28 829 浏览
朋友生日想食火鍋,我地就選擇左去新開的重慶劉一手火鍋慶祝,一行四人,叫左正宗重慶麻辣九格全鍋(中辣),辣度麻度調配得非常好,大聖子又新鮮又大隻,龍躉肉質嫩滑,點菜紙上的「推介」我們點了三款包括有招牌劉毛肚、爽脆黃喉及老重慶鮮鵝腸非常新鮮爽口,美國雪花肥牛好有肉香,油花分佈均勻,芝士燒魚卷芝士味香濃,鮮墨魚滑丸夠彈牙,油炸鬼墨魚滑油炸鬼入曬麻辣味之正,初嚐豬腦花的我,吃的時候很似吃豆腐一樣,青檸沙冰味道非常出色「必試」。
辣度麻度調配得非常好,

2017-12-27
庆祝纪念
生日
  • 招牌劉毛肚
  • 老重慶鮮鵝腸
2017-12-28 988 浏览
同兩個朋友諗住打個晏晝麻辣邊爐提早慶祝聖誕,點知中咗個大伏,簡直由頭錯到落尾。話說朋友V有日經過銅鑼灣,見到間嘢咁多人,又聞落好香,就諗住試下啦,於是之後就book咗台V小姐3位。1. 由帶位開始講當日我最早到,同店員講定咗V小姐3位,店員乜都無mark低,就帶咗我去一張枱。冇幾耐,朋友A嚟到,佢又同同一個店員講book咗V小姐3位,結果佢被帶到另一張枱。。。我哋好後悔同咗V講我哋坐咗喺邊,如果唔係我好想知佢嚟到係咪會被帶到第三張枱,跟住我哋就3個各自食一人邊爐咁。2. 落單喺V嚟到之前我哋已經落咗單,個湯亦都無幾耐之後就到咗,但因為遲遲都未有嘢食,我哋就問個阿姐又無落單。阿姐:我唔知架!我:咁你可唔可以同我check下?阿姐:邊個同你落單?我唔知架。我形容咗個店員咩樣之後,阿姐就咁問個店員有冇落單,個店員話有,咁佢哋就算,完全無諗過要check電腦。如是者又過咗陣,個湯都翻滾到差唔多要加水,啲嘢食仲未嚟,咁我又問個阿姐有冇落單...阿姐:佢話有個喎我:咁你可唔可以同我check下?唔係同個人check,check電腦呀唔該。就係咁,落咗單成半個鐘之後先發現淨係落咗個湯底,而我哋啲食物

1. 由帶位開始講

2. 落單

阿姐:我唔知架!
我:咁你可唔可以同我check下?
阿姐:邊個同你落單?我唔知架。

阿姐:佢話有個喎

就係咁,落咗單成半個鐘之後先發現淨係落咗個湯底,而我哋啲食物明明係同湯底落埋同一張紙,所以件事點解會發生真係毫無邏輯可言。而佢哋重新落單之後仍然係漏嘅....

3. 食物質素

本地手切牛-肉質霉嘅,幾日後我去朋友屋企打邊爐,係普通街市凍肉鋪買嗰啲仲好食過佢。
響鈴-淋過毛巾
其他below average或者just average 無驚喜

4. 冇叉用

To be fair,佢湯底唔差,我哋嗌咗麻辣+番茄豬骨,咁個湯的確有兩條豬骨....朋友想食條豬骨,但因為太大舊骨,好難用筷子食。於是佢問店員有無刀叉,居然咁大間開係銅鑼灣的餐廳居然一對刀叉都冇....

5. 加湯

老老實實,間嘢裝修都幾靚,同埋啲嘢食幾貴。呢個價位的邊爐,店員自動加水都係一個好合理的expectation。要叫先加都算,嚟到加完一邊佢居然問使唔使加埋另一邊....excuse me?!

有一嘢聞到有燶味,店員除咗周圍問啲客係咪佢哋濃之外就乜都唔會check,逐枱搞下個湯底都唔會,真係我塊面就燶喇...

6. 埋單

終於都捱到埋單,叫個店員埋單,佢問我比cash定card,我答card,跟住佢就企咗响度,expect我比張card佢。我問佢可唔可以比張單我,佢話佢一陣會俾我,大佬呀,你唔係expect我會比張card你任look下嘛.....過咗陣佢終於拎張單嚟俾我埋....

呢個時候,阿姐已經同我哋熄咗火,個鍋亦變咗兩淡死水。阿姐執嘢嘅時候,見我哋有一小塊牛未食,叫我哋食埋佢。下?點食呀?你個牛已經霉,重要我食刺身呀?!

張單埋咗HK$900,早知去對面食鼎泰豐或者日式燒肉。打完個邊爐我哋要去食番個雪糕下火都真係第一次....
呢HK$900,只係買咗個騎呢的經歷同埋一個可以講足十年的話題。
2017-12-23
2017-12-28 587 浏览
聖誕節咁開心的日子,沒有選食自助餐,反而選了一家大細去試新嘢,因為有小朋友所以無選重慶辣湯底,而係點了龍蝦海鮮及椰子雞湯底,湯底濃👍,食物選了和牛,本地牛,雞件,鴨血,蠔,帶子,雪場蟹,水餃,芝士魚片....小朋友同大朋友都食得開心,由其個和牛絕對值得推薦,配埋個菠蘿沙冰一絕,老公叫了個椰子沙冰都話好飲,至於服務員見到有老有幼都小心擺放食物的位置,細節的細心亦值得👍👍 下次同朋友來試埋個辣先😊
下次同朋友來試埋個辣先😊