2023-04-02 198 浏览
銅鑼灣新開的日式餐廳,個名好好聽,叫做 ✨醉月 ✨ 主打高級的日式料理,同時設有鐵板燒和廚師發辦兩款選擇,店内環境清靜舒服,廚師吧枱可以好近咁樣睇住師傅製作美食。龍蝦二人前 $2780/2位 💫前菜食落去甜甜地,原來係漬魚,金黄香酥的魚肉外脆內嫩,好清爽開胃🐟沙律新鮮翠綠的沙律菜,分量剛剛好🥗龍蝦接近一斤,真係好大隻,拎出嚟嘅時候仲係生猛🦞識得郁。師傅將成隻龍蝦放上鐵板燒即場剝殼拆肉,龍蝦頭有好多膏,師傅將佢整出嚟混合成為醬汁。食嘅時候師傅話冇額外鹽加上去,直接食佢嘅原汁原味,之後有需要嘅就可以落啲海鮮醬☺️個人覺得原汁原味已經好好食。季節之海鮮今次嘅立鱗燒用咗白金鯛,有別於常見的金目鯛,佢有更加多嘅魚油,咬落去口感更加酥。特別在於佢哋嘅魚鱗比較大,食落去更脆,半煎焗方式令到鱗片脆口。醬汁方面師傅特製海膽洋蔥汁,食嘅時候甜甜地。鵝肝鵝肝表面煎得香脆,真係非常厚身,一咬開就有啲油流出嚟🧡好肥美,配上脆卜卜多士清酒煮蜆煮嘅方法好特別,用大火將多餘嘅酒精揮發,落咗少少昆布、櫻花蝦同埋辣椒。蜆肉大大粒脹卜卜,更加正係個湯☺️鮮甜帶辣真係好正。令A4日本和牛西冷厚燒佢哋嘅西冷和牛一睇已經好靚,紋理好

沙律
新鮮翠綠的沙律菜,分量剛剛好🥗

季節之海鮮

令A4日本和牛西冷厚燒
佢哋嘅西冷和牛一睇已經好靚,紋理好似落雪咁。師傅將佢設成細細件,方便進食。個set大約有200g和牛,脂肪比例平均,最重要牛味真係好香濃,裏面仲係粉紅色非常嫩滑口。有需要可以加少少岩鹽同埋Wasabi,但我覺得唔使任何調味已經好好食☺️

炒野菜
食咗咁多油脂豐富嘅食物,係時候中和一下,食返啲菜。炒菜有芽菜、椰菜和香菇等等,味道清清地。

炒飯
日本產米飯粒粒分明,更有菜心、洋蔥、牛肉、甘筍及櫻花蝦等豐富配料,上面放上一隻荷包蛋流出濃濃蛋黃汁。

龍蝦頭麵豉湯
用咗頭先鐵板燒嘅龍蝦頭去熬製,帶少許肉及膏更具鮮味。

漬物
醃蘿蔔和蒜頭酸甜解膩,用嚟送炒飯。

甜品
多款口味的日本雪糕,選擇了柚子口味,配上焦糖多士外,整體都好滿足☺️
  • 龍蝦
2023-03-30 36 浏览
📍醉月 (銅鑼灣)試試利園新開嘅日本料理。佢哋有omakase,亦都有鐵板燒。💕Dinner Omakase - 月 $1680前菜 刺身五點季節の料理品寿司6貫椀物デザート💕前菜:水雲菜、水果番茄、螢光魷魚、東風螺水雲菜配醋汁清新開胃,水果番茄完全冇青味。螢光魷魚入口爆膏。東風螺彈牙鮮甜,原來唔使配濃汁都好味。💕刺身:小長井生蠔、鱈魚白子、鮑魚、拖羅、鰆魚小長井生蠔海水味唔重,貝柱好鮮甜,係👩🏻鐘意嘅口味。鱈魚白子口感豐腴,鮮甜嘅味道喺口中溶化。👩🏻成個冬天係咁食白子,呢個味道最甜。鮑魚用醬汁煮得恰度好處,彈牙唔韌。肝醬係偏甜嘅口味。拖羅有用蘋果木燻過,不過最重要係個檸檬西京汁,令本來比較常規嘅拖羅有多少少味道衝擊。鰆魚經過燒霜有多少少油脂香。不過同以上刺身比就普通咗少少🤭。💕熟食:松葉蟹春卷脆脆嘅春卷包住鮮甜嘅蟹肉,飽滿爆餡,感覺好奢侈✨。💕刺身:連子鯛、目張、赤貝、八爪魚腳、赤身、海膽平時對鯛魚類無感,但呢日嘅連子鯛味道又甜又純淨,有少少驚豔到。掂一掂赤貝仲有微微捲縮,爽脆鮮美,。👩🏻只食過八爪魚吸盤,原來八爪魚腳味道同樣鮮甜。糯口又帶少少𡁻勁,越咬越有鮮味。海膽嘅份量俾得勁大方
📍醉月 (銅鑼灣)

💕Dinner Omakase - 月 $1680
前菜 刺身五點
季節の料理品
寿司6貫
椀物
デザート

💕前菜:
水雲菜、水果番茄、螢光魷魚、東風螺

💕刺身:小長井生蠔、鱈魚白子、鮑魚、拖羅、鰆魚
小長井生蠔海水味唔重,貝柱好鮮甜,係👩🏻鐘意嘅口味。

鮑魚用醬汁煮得恰度好處,彈牙唔韌。肝醬係偏甜嘅口味。

💕熟食:松葉蟹春卷
脆脆嘅春卷包住鮮甜嘅蟹肉,飽滿爆餡,感覺好奢侈✨。

💕刺身:連子鯛、目張、赤貝、八爪魚腳、赤身、海膽

平時對鯛魚類無感,但呢日嘅連子鯛味道又甜又純淨,有少少驚豔到。掂一掂赤貝仲有微微捲縮,爽脆鮮美,。👩🏻只食過八爪魚吸盤,原來八爪魚腳味道同樣鮮甜。糯口又帶少少𡁻勁,越咬越有鮮味。海膽嘅份量俾得勁大方,成條手卷食到底都有海膽,令人滿足感十足💕。

💕魚湯
味道濃厚鮮甜,好有飽足感。

💕蘋果金寶
清新唔過甜,份量啱啱好。

🍶醉 $1880🌙前菜刺身6點季節料理品 x2寿司 6貫椀物甜品🔸而家愈嚟愈多呢種又做廚師發板又做鐵板燒嘅日本餐廳,而兩者同時性價比通常都唔錯😆今次就嚟咗亨利中心新開嘅 #醉月 ,諗咗好耐決定咗揀試佢嘅廚師發板!晚市佢有三款價位嘅omakase,我試嘅係最貴嘅一款,但其實以市場價位嚟講佢算中價嘅廚師發板😎🔸前菜海藴,海螺,魷魚仔,整體調味酸酸甜甜,啱晒用嚟開胃❤️即刻接住嚟嘅係時令嘅生蠔同白子,前者不時不食,一食就係高質鮮美,海水味濃;後者雖然我只係第二次食,但入口嘅滋味真係難以形容,懷疑我會上咗「白子癮」😋🔸之後到咗今餐最驚喜嘅一道雙層菜式:肝醬鮑魚配煙燻拖羅🔥上層係用肝醬調味咗嘅鮑魚,鮮甜而口感一絕❤️食完打開下層會有蘋果木煙洋溢煙霧效果,打卡無得頂。佢其實係做咗煙燻嘅拖羅,一咬落去吞拿魚嘅油香氣瞬間爆發,接近可以比滿分😋🔸之後食咗嘅刺身仲有微燒咗嘅鰆魚,八爪魚🤓寿司就係血鯛,池魚,帶子,牡丹蝦,吞拿魚同海膽手卷。鰆魚好似都係鯖魚嘅一種,但再肥美小小,外皮做咗燒烘之後油香更出;牡丹蝦極甜美嘅蝦肉加上細綿帶爽嘅口感都令人印象深刻。另外都幾鍾意血鯛,肉質鮮美扎實有甜味🤩🔸兩款料理係海膽汁煮

🍶醉 $1880🌙
刺身6點
季節料理品 x2
寿司 6貫
椀物
甜品

🔸兩款料理係海膽汁煮嘅金鯛,同埋燒和牛。金鯛係好味,但一定要大篇幅吹奏佢嘅和牛😍試過唔少次食廚師發辦係全餐都唔錯,就係唔知點解料理整牛肉會出事,一係就燒到熟得濟,一係就好多筋,但今次餐廳做到好靚仔嘅熟度,另外揀選嘅部位唔多筋,入口牛香異常澎湃,然後即融🥺

🔸埋尾估唔到湯同甜品都係意想之外嘅款式。通常最後嘅湯品以蜆湯同麵豉湯為常見,但呢度今次整咗個鯛白湯比我,鮮魚湯味中帶點清新感🥰甜品竟係係西式fusion Apple crumble 配雲尼拿雪糕,賣相唔錯之餘味道同樣高水準👍🏻
2023-03-30 150 浏览
這間新開的日式餐廳位於銅鑼灣恩的亨利中心,主打高級的日式料理,有鐵板燒和廚師發辦兩款選擇,店內環境寬敞舒適,廚師吧枱能欣賞師傅的席前料理。龍蝦二人前 - $2780/2位另加一服務費前菜南蠻漬魚金黃香酥的魚肉外脆內嫩,酸酸甜甜的南蠻漬好清爽開胃。沙律新鮮翠綠的沙律菜有少少粟米及車厘茄,拌以酸甜清新的果醋調味。龍蝦接近一斤重的澳洲活龍蝦非常生猛,肥美飽滿的肉身超鮮嫩彈牙,均勻染上濃稠甘香的龍蝦頭膏汁。師傅特別沒有下鹽和胡椒等調味料,只放香蔥帶出原本的鮮味,並建議先吃原味,再蘸海鮮醬細味。季節之海鮮白金鯛有別於常見的金目鯛,有著更豐富的魚脂,肉質鮮美細膩更清爽,而且魚鱗較大可作立鱗燒,師傅特別用半煎焗方式,入口又脆又嫩,淋上甘甜的海膽洋蔥醬。鵝肝紮實又綿密的鵝肝入口即化,滿嘴油脂超邪惡,酥脆的多士增添口感之餘,更解膩。清酒煮蜆大大粒活蜆飽滿鮮甜,特別以火揮發出多餘的酒精,加入昆布、櫻花蝦及辣椒等,清甜微辣的湯好解膩。A4日本和牛西冷厚燒一大塊厚切的和牛西冷約200G,霜降的紋理好細緻,切成一口口大小,入口柔軟多汁,同樣沒有下鹽和胡椒調味,品嚐那原汁原味,另可配岩鹽或WASABI更有層次。炒

龍蝦二人前 - $2780/2位
另加一服務費
沙律&南蠻漬魚
南蠻漬魚

南蠻漬魚
金黃香酥的魚肉外脆內嫩,酸酸甜甜的南蠻漬好清爽開胃。

季節之海鮮白金鯛立鱗燒
季節之海鮮白金鯛立鱗燒

季節之海鮮

炒野菜
熱呼呼的炒菜有芽菜、椰菜和香菇等等好爽脆。

炒飯
圓潤飽滿的日本產米飯粒粒分明,均勻染上雞蛋充滿鑊氣,更有菜心、洋蔥、牛肉、甘筍及櫻花蝦等豐富配料,再鋪上一隻荷包蛋流出濃濃蛋黃汁。

麵豉湯
濃厚的赤味噌富豆香,龍蝦頭帶少許肉及膏更具鮮味。

漬物
醃蘿蔔和蒜頭酸甜解膩。

甜品
多款口味的日本雪糕,選擇了抹茶及柚子口味;一條條焦糖多士外酥內軟好香甜。

四月十五號或之前,午市廚師發辦鐵板燒套餐,四人同行更可享一人免費,下次跟朋友們再回訪,試一試午餐。
2023-03-29
2023-03-27 58 浏览
辛苦工作過後一定要慰勞下自己😎暫時未去到日本食壽司,係香港都一樣可以食到高質壽司😚😚係銅鑼灣最近就新開咗醉月,餐廳分開omakase同鐵板燒兩個區域,今次我就食咗「嘗Lunch Omakase」set,$488就有齊前菜、茶碗蒸、12貫壽司、手卷、吸物、甜品或茶咖啡等,豐富得誇張😍😍望住開揚景觀,睇住師傅純熟地炮製壽司,都幾enjoy😛呢個set試咗好多平時較少見甚至第一次食嘅魚類☺️另外dinner仲有唔同價位嘅omakase都可以試試。前菜賣相好靚😻先食爽口香甜嘅番茄🍅底下有啲軟滑啫喱同爽口菜,酸酸甜甜好開胃😗之後再食汁煮海螺,非常彈牙。最後食埋鹹香嘅銀魚仔,三樣都唔錯,好特別😝茶碗蒸有松葉蟹肉、豬肉、蝦肉等,蟹肉非常多,食到好天然嘅蟹肉味道😋😋血鯛第一次見血鯛呢個品種,口感軟滑,清清地正好為整個環節揭開序幕😚😚鱸魚第一次食壽司版本嘅鱸魚,相對第一款爽口的,咬勁高啲,加上蔥同辣蘿蔔蓉幾refreshing🤩金目鯛呢款口味相對清淡,食到魚嘅鮮味👍🏻木撥第一次聽呢個名,輕輕用火槍燒過,口感好彈牙😗😗深海池魚口感非常軟滑,好似啫喱一樣😻魚鮮味濃。帶子炙燒過之後面頭好香👍🏻👍🏻表面微焦,中間

茶碗蒸

血鯛

鱸魚

金目鯛
呢款口味相對清淡,食到魚嘅鮮味👍🏻

木撥
第一次聽呢個名,輕輕用火槍燒過,口感好彈牙😗😗

深海池魚
口感非常軟滑,好似啫喱一樣😻魚鮮味濃。

帶子
炙燒過之後面頭好香👍🏻👍🏻表面微焦,中間位依然keep住凍,而且好滑。

北寄貝
生嘅北寄貝比較少食,口感介乎彈牙同軟之間,食到海水味,幾特別😋😋

赤貝
相對北寄貝再爽彈啲,同樣鮮味。

鮑魚
見師傅喺超大個鮑魚切出嚟😻😻超爽彈,好有咬口。

赤身
超級軟滑又厚身,好少可食赤身我都會鍾意🤪🤪

白子
實不相瞞,今次係我第一次食白子🤣🤣口感好滑溜,咬咬下creamy嘅感覺充滿口腔,好特別😙😙有蘿蔔蓉吊吊味,層次更豐富😛

拖羅
師傅話係介乎中拖同大拖之間,比起大拖冇咁多筋👍🏻👍🏻厚肉肥美且軟滑嘅拖羅包覆住整個口腔,大滿足💗

海膽手卷
師傅將一整行海膽包入手卷,睇見都開心🧡🧡海膽嘅甘甜味非常突出,入口既幾近即化,加埋脆口紫菜,令人不禁要全神貫注地細味🥰

雪糕/咖啡或茶
揀咗柚子雪葩,酸甜清爽嘅味道即時平衡返食咗咁多飯嘅飽滯感😝

人均消費:$530
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-03-24
2023-03-25 53 浏览
之前食阿媽家姐,今次試-試鐵板燒,上次見到有人訂海鮮,所以今次訂枱嘅時候都問定老闆,今次訂咗班馬賴尿蝦同埋蚌。對食鐵板燒其實冇乜要求,最緊要師傅工夫同埋食物要新鮮,呢間全部做到唔使講太多自己睇相就得。因為見到隔離食我又好想食下隔離啲嘢,所以加咗個時令魚同埋生蠔。
📸醉月最近公司出咗bonus 梗係要對自己好啲🐷今次搵咗間隱世Omakase位於希慎對出 位置非常方便晚市Omakase套餐分3款日 套餐 $1380 月 套餐 $1680醉 套餐 $1880今次叫咗日套餐 淺嚐一下前菜🥗。絲海藴 食落似蒟蒻 調味偏酸 夠開胃。海螺 醬汁似中式既鮑汁 食落彈牙新鮮刺身4貫。長島生蠔🦪偏重海水味但唔咸 完全唔腥柱子位味濃有咬口。白子師傅講解下先知白子姐係鱈魚精子配以特製醬汁 檸檬香而且咸咸地食落口感滑嘟嘟 幾特別。肝醬鮑魚用上鮑魚本身既肝製成醬汁鮑魚夠咬口 加上醬汁食落更濃味。蘋果木煙燻拖羅拖羅預先經過火炙 再即場將蘋果木煙燻眼睛舌頭雙重享受壽司🍣血鯛|大池魚|金目鯛笠子魚|赤貝|赤身魚類款式特别 有啲都係第一次試為食妹本身好怕魚腥 但師傅整得恰恰好配以Wasabi同醬油 不得了(唔受得wasabi記得提前講低)壽司係一舊食完 師傅先會再整上菜速度全靠自己安排 完全唔會催你*配子薑及自家製柚子蘿蔔海膽手卷🍙平時食海膽手卷多數比一兩片就算今次見到師傅剷咗一行海膽🥹🥹仲要係第一次食到咁creamy又無怪味既海膽鯛魚白湯🍲超驚喜 魚味超濃既魚湯🥹🥹🥹微微胡椒香
📸醉月
醉 套餐 $1880

今次叫咗日套餐 淺嚐一下
前菜🥗
前菜

。絲海藴 食落似蒟蒻 調味偏酸 夠開胃
。海螺 醬汁似中式既鮑汁 食落彈牙新鮮

刺身4貫

笠子魚|赤貝|赤身
魚類款式特别 有啲都係第一次試
為食妹本身好怕魚腥 但師傅整得恰恰好
配以Wasabi同醬油 不得了
(唔受得wasabi記得提前講低)
壽司係一舊食完 師傅先會再整

長島生蠔
蘋果木煙燻拖羅
鯛魚白湯
Apple  Crumble
日本之旅安排到下半年先去到🤣唯有系香港不停發掘好味既日本菜食🤪我自己同朋友都好鐘意食Omakase🥰除左可以同師傅有互動外🥰又可以飲返兩杯摸下酒杯底Relax下🥳今日我地就黎到位於銅鑼灣地鐵F出口走5分鐘就到既「醉月」餐廳除左Omakase外🙌還有鐵板燒食架😊一左一右既設計風格好特別😬氣氛仲好好添‼️晚上有3個價位選擇🙌今晚我地就點了$1680既月🌙餐‼️💟前菜來了酸味味醒胃水雲汁煮海螺一啲都唔靭帶少少甜👍水果蕃茄甜度高似是食緊水果一樣😍💟小長井生蠔🦪配酸汁 蠔身肥美帶點爽口又有點creamy🤤💟奶油味滿重養顏鱈魚白子口感緊致幼滑入口即溶😍簡單配搭酸汁及辣蘿蔔蓉已好好味🥰💟 師傅以酒及味淋汁煮出鮟鱇魚肝🙌食起黎完全冇魚腥味還帶點回甘味道🤤配酒一流‼️💟汁煮澳洲鮑魚配鮑魚肝醬😬鮑魚口感爽滑彈牙🥳鮑魚肝醬令鮑魚味更突出🤤💟以雙層玻璃呈現既料理🙌食完鮑魚一打開就聞到陣陣蘋果木煙薰味🙌煙薰拖蘿配西京汁入口即化魚油系口腔徘徊令人好回味無窮呀😍💟立鱗燒金鯛魚😋配新鮮海苔海膽汁🤩魚鱗炸到非常香脆魚肉部分則保留到嫩滑口感😎好正‼️💟手握壽司金目鯛油脂適中✨肉質細膩嫩滑👍深海池魚魚味清爽鮮甜😊赤貝新鮮肉滑超爽口

💟前菜來了酸味味醒胃水雲

深海池魚魚味清爽鮮甜😊
赤貝新鮮肉滑超爽口😍

帆立貝甜中帶鮮🥳入口軟綿🤤

赤身少脂肉質鮮味結實有咬口🤭
北海道馬糞海膽❤️濃郁香味一直長居我最愛壽司🥰呢個手卷仲要比夠一行海膽咁多🤤食到我好滿足呀😋

💟𩶘魚白湯以大量魚骨淆制而成☺️熱辣辣清甜好暖身👍內有海帶及豆腐粒😍

💟自家陳釀5年梅酒🥃梅香十足易入口😊梅子味感豐厚🥰好好飲呀🤤

💟Apple crumble🍎配雲尼拿雪糕🍨蘋果煮熟後還保持外脆內軟🙌甜度適中搭配雲尼拿雪糕🍨為這頓Omakase畫上甜蜜句號‼️美食
  • 北海道馬糞海膽手卷
  • 立鱗燒金鯛魚
  • 小長井生蠔
  • 養顏鱈魚白子
🌕 醉月• 讓你心醉 • 讓你心動讓你心醉•讓你心動,感受味蕾上的享受。襯著假日來到銅鑼灣的「醉月」,好好享受一頓豐富多彩的Omakase廚師發辦。🌕 午市廚師發板一人前,有「嘗」$488及「月」$688選擇。這次選擇了「月」,包括前菜、茶碗蒸、刺身 3點、旬の寿司 6貫、季節の料理品、漬物、味噌汁、甜品及咖啡或茶。🐚 前菜✧ 水雲菜·水果番茄·汁煮螺水雲菜,又稱海髮菜,由於在海中飄流的樣子很像天上的雲,所以有這個特別浪漫的名字「水雲菜」,入口清爽,味道甜甜酸酸,十分開胃。水果番茄比一般吃到的番茄更香甜多汁,真的好像在吃水果。貼心的師傅已把竹纖拮在螺肉上,汁煮螺入口帶微甜,肉質厚實。🦀 蟹肉茶碗蒸一般吃到的茶碗蒸多是蝦仁茶碗蒸,這裡加入了不少蟹肉,配料豐富,內裡更有蝦仁粒、雞肉粒、本菇和銀杏,吃著暖呼呼、又香又滑的茶碗蒸,暖入心中。🐟 鱈魚白子豐腴的鱈魚白子是雄性魚類的精巢,有很高的營養價值,含豐富的蛋白質及維他命,被日本人視為美顏補身的珍品。鱈魚白子形如卷雲,味道較濃烈,口感綿密柔滑,有奶油狀的順滑感覺,入口即融,味道豐厚,師傅加入了一點清新的柚子醋,味道顯得格外清新。🔸 鮑魚• 煙
🌕 醉月• 讓你心醉 • 讓你心動

🐚 前菜
✧ 水雲菜·水果番茄·汁煮螺

🦀 蟹肉茶碗蒸

🐟 鱈魚白子

🔸 鮑魚• 煙薰拖羅
如詩如畫的一道料理,用雙層玻璃器皿上菜。上層是鮑魚及鮑魚肝醬;下層是蘋果木煙薰的灸燒肥美拖羅。吃前客人可揭開玻璃杯,洋溢煙霧效果,仙氣滿滿。特別一提的是,經灸燒後的拖羅,入口魚油香氣瞬間充斥整個口腔,大愛。

♡✧ ✧ ✧ ✧ ♡✧ ✧ ✧ ✧ ♡✧ ✧ ✧ ✧ ♡

🐟 魴鮄魚
彷彿魚?! 大家沒看錯喔!是魴鮄魚呢!由於小編還沒吃過,所以都立刻上網查看一下資料,名字獨特的魴鮄魚,原來外表非常特別,有兩塊扇形狀胸鰭,魴鮄魚肉質雪白剔透,入口鮮甜爽口。

🐟 血鯛
血鯛肉質鮮美扎實有甜味,,魚脂豐腴甘香。

🐚 北寄貝
北寄貝是貝類中的極品,肉滑微爽,味道鮮甜多汁,帶有淡淡的海洋氣息。

🐚 赤貝
新鮮赤貝呈橙紅色,富有光澤,入口肉質爽口鮮美。

🐙 新鮮八爪魚腳
平常吃到的八爪魚腳肉質一般比較結實,但這裡選用新鮮八爪魚,口感滑溜,肉質非常濕潤易咬。

🍣 海膽
在日式料理中屬於昂貴的食材,橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,豐腴甜美。每一口都爆發出滿滿的濃郁香氣,入口即溶,吃著每一口都充滿幸福飽滿的好滋味。

🐟 金鯛魚· 立揚燒 🌸 季節料理品
一道富春日氣息的料理,灌入奶白的鮮魚湯。金鯛魚魚皮燒得都豎起來,所以名字的由來叫立揚燒。金鯛魚魚皮香脆得像薯片一樣,魚肉肉厚柔軟,配上魚湯、鮮甜得不得了。

🍲 面豉湯
面豉湯濃郁帶香氣、鹹中帶甘不死鹹,內有海帶及豆腐,好喝。

🌹 甜品- 蘋果金寶·雲尼拿雪糕
完成整個廚師發板之旅後,會安排一道甜品及咖啡或茶作結,蘋果金寶富陣陣肉桂淡雅的清香,師傅加入了玫瑰花瓣,視覺上增添了仙氣感。蘋果金寶微微的酸味配搭香甜幼滑的雲尼拿雪糕剛好,平衡一下剛才料理的鮮味餘韻。

☕️ 咖啡
呷一口咖啡,享受美好的一天,感謝生活,淡淡然的,既簡單又精彩…

🔸小總結:
醉月環境寬敞舒適,食材新鮮高質。富經驗的師傅及店員好客有禮,想享用豐富多彩的廚師發板或鐵板燒,謹記提前預約訂座。快來感受一下醉月的魅力所在吧!

👅 味道:4.9/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.9/5
👀回頭率:4.85/5
🍽 餐廳:醉月
🌐地址: 銅鑼灣恩平道42號亨利中心9樓

🐮 #cowing吃在銅鑼灣

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #銅鑼灣美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #醉月 #Omakase #Omakasehk #廚師發辦
2023-03-18
2023-03-19 33 浏览
位於銅鑼灣亨利中心新開張嘅 主打OMAKASE 和鐵板燒,餐廳環境裝甚有日式風味,一入門口分開兩邊,好明確一睇就知道係食邊一樣嘢,而且仲係落地玻璃設計,景觀一流,今日就嚟試佢哋lunch time嘅OMAKASE ,非常抵食,而且製作好用心,包你有驚喜😋🏮Lunch Omakase 月 $ 688▪️前菜三點~清新嘅食材先將你的味蕾打開🌱水雲菜 ~配合酸醋醬汁,滑溜又爽口,好開胃🐚汁煮海螺~ 非常厚肉,爽脆彈牙又入味🍅水果蕃茄 ~帶少少果香味道,好清甜多汁🍯▪️蟹肉海鮮茶碗蒸材料豐富有蟹肉,鮮蝦,雞肉,香菇,銀杏,蛋蒸得超級香滑,而且吸收晒其他材料嘅鮮味▪️刺身三點✨鱈魚白子蘿蔔蓉,日本細蔥,酸汁口感綿密柔滑,入口即融,味道豐厚,配合自家製酸汁,滋味無窮,喜歡就會很喜歡✨肝醬鮑魚~鮑魚厚肉好彈牙,肝醬味道濃郁油潤 ,係鮑魚嘅最佳拍檔✨蘋果木麵豉醬,煙燻拖羅,黑魚籽好欣賞這個菜式,拖羅外層灸燒過,油脂滿瀉肉質好肥美,好香嘅煙燻味,配合微微甜嘅麵豉醬汁,仲有高級嘅黑魚籽,震撼味覺🏮好用心的製作,用一個特別兩層既器皿放住呢兩樣食材,頂層是肝醬鮑魚密封住下層煙燻拖羅,當你一食完鮑魚一打開下層就會煙

位於銅鑼灣亨利中心新開張嘅 [醉月] 主打OMAKASE 和鐵板燒,餐廳環境裝甚有日式風味,一入門口分開兩邊,好明確一睇就知道係食邊一樣嘢,而且仲係落地玻璃設計,景觀一流,今日就嚟試佢哋lunch time嘅OMAKASE ,非常抵食,而且製作好用心,包你有驚喜😋

🏮Lunch Omakase 月 $ 688

▪️前菜三點~清新嘅食材先將你的味蕾打開
🌱水雲菜 ~配合酸醋醬汁,滑溜又爽口,好開胃
🐚汁煮海螺~ 非常厚肉,爽脆彈牙又入味
🍅水果蕃茄 ~帶少少果香味道,好清甜多汁

🍯▪️蟹肉海鮮茶碗蒸

▪️刺身三點
✨鱈魚白子蘿蔔蓉,日本細蔥,酸汁

✨蘋果木麵豉醬,煙燻拖羅,黑魚籽

🏮好用心的製作,用一個特別兩層既器皿放住呢兩樣食材,頂層是肝醬鮑魚密封住下層煙燻拖羅,當你一食完鮑魚一打開下層就會煙霧離漫,聞到好香嘅蘋果目煙燻味道,煙散開就會見到拖羅,簡直係視覺和味覺嘅享受👍🏻

▪️旬の寿司 6 貫
壽司用嘅刺身魚,最緊要首要係新鮮,呢度每一件都做到,鮮味十足,再配合不同食材和醬汁,再提升魚嘅鮮味,而且壽司飯口感軟熟調味剛好,六款壽司沒有任何人可以挑剔嘅地方
🍣魴鮄魚
🍣血鯛
🍣新鮮赤貝
🍣新鮮八爪魚
🍣赤身
🍣海膽

▪️季節の料理品
🐠𩶘鱗燒配新鮮海帶魚湯
魚皮超級香脆就像食炸魚皮一樣,魚肉綿密細緻,伴上超級鮮甜既海帶魚湯,鮮味滿瀉,好精彩既料理

🫓▪️漬物~師傅自家制既酸薑,醃蘿蔔
酸甜味適中好爽脆,可以在中途清清味蕾

🫕▪️味噌汁~湯汁裏好多新鮮海帶和豆腐,食完壽司飲一碗味噌湯暖暖胃就最啱

▪️甜品和飲品
🍎肉桂金寶蘋果配雲呢拿雪糕
再次嘉許呢度嘅甜品,好用心製作,有我最喜歡的肉桂蘋果,口感沙沙軟腍超級肉桂味道,配上雲呢拿雪糕和脆脆餅,非常好味道

☕️▪️日本即磨新鮮咖啡
最後嘆番一杯新鮮即磨,熱辣辣,味道香濃嘅咖啡,好完美嘅一餐

2023-03-17 26 浏览
🎋盛 ~ 合共十道菜色,師傅詳細講解,展現鐵板燒職人工架,好開心嘅體驗!🔸黑松露帶子半隻手掌咁大粒嘅帶子,非常鮮甜,稍稍用牛油香煎已經十分美味。先食無松露醬嘅帶子,食鮮味原味,彈牙口感;再食配有黑松露醬的,少少鹹嘅松露醬更提升了帶子嘅鮮甜,帶出另一風味。🔹鵝肝多士我真係好鍾意食鵝肝🤤外層煎到薄脆,鵝肝入口即溶,一咬油香係口腔內超回甘!慢慢食配啖茶,好幸福哦~🔸白金鯛用半煎炸,令外層魚鄰香脆,絕對係外層超crispy,金鯛魚肉超香滑!高湯加上洋蔥,蘆筍,煮成日式洋蔥湯,食完鵝肝多士先飲湯,仲可以減少鵝肝嘅油膩感,清新口腔,再食下一道菜。🔹日本黑豚肉薄燒蔥,蒜,洋蔥粒先煮到超香脆備用,鹿兒島黑豚肉新鮮調味,稍稍一煎,放入脆口蔥,蒜,洋蔥粒卷起。薄片豬腩肉,香煎後油膩更細膩,肉卷放入口先脆,後油香加葱蒜香,令人回味十足。配上洋蔥汁或特色自家製燒汁 ,解膩更開胃。🔸櫻花蝦蛋炒飯使用蛋黃炒飯, 配上櫻花蝦,蔥,蒜,洋蔥,菜心粒,蘿蔔粒,炒飯層次分明。欣賞師傅將蛋黃,蛋白分開炒,蛋黃令飯粒更香,蛋白就令每啖飯都更有口感。最後加上濃邊流心日本蛋,蛋香美味滿分。🔹漬物· 麵豉湯餐廳自家製嘅漬物,小青瓜
盛•一人前鐵板燒

日本黑豚肉薄片

🔸櫻花蝦蛋炒飯
櫻花蝦炒飯

🔹漬物· 麵豉湯
餐廳自家製嘅漬物,小青瓜,蘿蔔絲都酸甜爽脆,非常解膩,令人食唔停口。
漬物·麵豉湯

🔸炒野菜
師傅根據我嘅喜好,少油少鹽炒,味道冇咁濃,食到蔬菜嘅爽甜。

🔹甜品
牛油,肉桂焦糖多士,甜甜的勁香脆,食場清新柚子雪葩,超滿足。
柚子雪葩•肉桂焦糖多士
櫻花蝦炒飯
漬物·麵豉湯
柚子雪葩•肉桂焦糖多士
盛  •一人前鐵板燒
餐廳分開了兩邊 一邊吃壽司廚師發辦 另一邊吃鐵板燒! 午市omakase 很豐富 先來前菜三點 以水雲醋和蕃茄作開胃菜🍅 花螺鮮味白子配酸汁 creamy又開胃☺️ 清酒鮑魚超軟淋入味 配上肝醬夠鮮味! 底下是煙燻過的拖羅 油脂超豐富 配上魚子醬 加添咸香味🤤自家釀制了四年的梅酒 甜度適中有微酸和梅的香味🍸 去到壽司的部分 醋飯偏甜🍣 以白身魚 湯霜鯛魚開始 由淡至濃 竹籤魚魚味濃帶微微油脂香 新鮮八爪魚挺有趣 口感爽脆 帶子巨型厚肉且鮮甜😋 鯛魚立鱗燒 魚皮脆卜卜 魚肉保持嫩滑🐟 配上紫菜魚湯 充滿鮮味🥰最後有麵豉湯 而甜品是apple crumble 的變奏 🍎

先來前菜三點 以水雲醋和蕃茄作開胃菜🍅 花螺鮮味

白子配酸汁 creamy又開胃☺️

自家釀制了四年的梅酒 甜度適中有微酸和梅的香味🍸

2023-03-14 56 浏览
試咗銅鑼灣新餐廳,最特別嘅地方係一邊鐵板燒一邊係omakase , 成個場冇散枱㗎啦!講返omAkase 因為係朋友識得個老闆帶我去,食咗一次覺得好食,跟住自己再去,所以啲相就唔係一餐係溝埋,但係兩餐都有唔同嘢食好有驚喜,個大廚有啲怕羞,但係你問佢嘢佢就好樂意答你好有heart , 其實佢哋標榜冇乜太多花巧嘢,反而想你食到非常新鮮的食材,睇得出,最記得有一道菜係用啲唔知咩木燒過,一打開個蓋就有浸好香嘅煙熏味,師傅真有用心製作,隔離食鐵板燒啲香味衝晒過嚟,忍唔住過隔離影張相,老闆話其實兩面都叫來食也可以,下次要試吓個鐵板燒先!
2023-03-14 35 浏览
分兩個區域有得食Omakase或者鐵板燒🇯🇵今次就揀左Omakase,午市有「嘗」$488、「月」$688,我哋就食左「月」🌙有前菜、茶碗蒸、刺身 3點、旬の寿司 6貫、季節の料理品、漬物、味噌汁、甜品、咖啡或茶。🔸水雲、蕃茄、螢光魷魚 🦑前菜好清爽,甜甜酸酸,加埋口感鮮嫩螢光魷魚,好開胃。🔸鱈魚白子🐟口感綿綿,味道好濃郁,不過呢款內臟未必個個接受到。🔸鮑魚、煙薰拖羅🌬️用玻璃杯盛住,先食上層落左同鮑魚肝醬的鮑魚,下面係用左蘋果木煙薰既拖羅,拎開玻璃兜仲有煙飄出黎既效果,用火槍灸燒過🔥充滿魚油好滋味😍😍🔸汁煮八爪魚🐙經過汁煮後,口感Q彈有彈性,配上濃郁的湯汁,味道非常好🔸金目鯛、呑拿魚、北寄貝、赤貝、牡丹蝦、海膽手卷🍣🍣🍣🍣🍣🍣來到6貫寿司🍣金目鯛肉質鮮嫩,口感豐富。赤貝新鮮到仲望到佢郁,口感爽滑。海膽手卷海膽既份量都好多,好似仲多過飯咁,大滿足🤤🔸海膽茶碗蒸、味噌湯🔸柚子雪芭、咖啡最後仲有碗茶碗蒸,用左海膽做配搭,好鮮甜。食埋雪芭,都好夠飽👍🏻👍🏻餐廳裝修簡約,環境舒適,食材新鮮。師傅做左20幾年日本料理,好有經驗,店員都非常有禮貌。如果想試下正宗的日本料理,這裡絕對是一個不錯的選擇👍

🔸水雲、蕃茄、螢光魷魚 🦑
前菜好清爽,甜甜酸酸,加埋口感鮮嫩螢光魷魚,好開胃。

🔸鱈魚白子🐟
口感綿綿,味道好濃郁,不過呢款內臟未必個個接受到。

🔸鮑魚、煙薰拖羅🌬️
🔸汁煮八爪魚🐙
經過汁煮後,口感Q彈有彈性,配上濃郁的湯汁,味道非常好

海膽手卷海膽既份量都好多,好似仲多過飯咁,大滿足🤤

🔸海膽茶碗蒸、味噌湯
🔸柚子雪芭、咖啡

📍#醉月 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣恩平道42號亨利中心9樓
2023-03-12 269 浏览
最近銅鑼灣新開咗間餐廳可以食到鐵板燒或omakase午市仲有一人定食揀價錢有$480/$680選擇今次我就去咗食午市鐵板燒揀左最抵食嘅$480價位დ 沙律🥗配有新鮮車厘茄及沙律菜,既清新又滋味。დ 南非鮑魚先食鮑魚中間部分,超爽口彈牙,配合埋自家製海鮮醬酸酸甜甜好開胃。師傅話兩側就比較腍身,留待最後先食。დ 大虎蝦虎蝦好大隻,見到師傅先將蝦頭與蝦身分離,蝦🦐肉燒到咁上下就𠝹一刀,蝦肉味鮮甜彈牙,完全唔洗點上醬汁。蝦頭蝦膏味濃郁,師傅仲細心地將蝦頭燒成脆脆,送酒嘅話好正!დ 美國牛肉厚燒鐵板燒到兩面都焦香,內層5成熟,外脆內嫩,再配以餐廳嘅自家製洋蔥🧅汁,令味道更上一層。დ炒野菜用左椰菜、芽菜及菜芯苗及甘筍絲炒成,菜鮮甜炒得爽脆,既香甜又唔會腍滋滋。დ炒飯以珍珠米炒得粒粒分明,當中配以洋蔥、香蔥、蛋,最後仲配上荷包蛋,蛋黃流入飯,蛋味更濃更惹味😋დ 焦糖多士雪糕今次嚟到雪糕有5款口味選擇,分別有芝麻、豆腐、香芋、抹茶、柚子味,作為抹茶控嘅我就一定揀抹茶味。雪糕味道會跟季節而轉變
最近銅鑼灣新開咗間餐廳
可以食到鐵板燒或omakase
午市仲有一人定食揀
價錢有$480/$680選擇
今次我就去咗食午市鐵板燒
揀左最抵食嘅$480價位

დ 沙律🥗
配有新鮮車厘茄及沙律菜,既清新又滋味。

დ 南非鮑魚

დ 大虎蝦