2017-11-20 178 浏览
我家對呢間鋪頭嘅評分係唔合格,差差差。首先環境,佢懶係好比海景枱我哋坐,但係因為海景窗,本身間餐廳啲燈已經唔光,仲要我哋頭頂上邊兩盞射燈又唔開比我哋,黑到咩都睇唔到,餐牌啲字又細。我們七個人,五個大人兩個細路,比一張長枱,唉,好難打邊爐,五個大人逼埋坐。D爐火好唔掂,一係個煱底唔平,一係個爐唔得,其實一張長枱有兩個爐,第一個發現等好耐都唔滾,同侍應說,佢叫我們等喎,諗住叫我地等到佢浸熟為止?所以我們換了枱的第二個爐。之後基本上四格得兩格滾,其餘兩格係小滾。小朋友唔打邊爐食熟食,點知炒飯都無,跟著炸雞軟骨和豬頸肉好難吃,得雞翼勉強可以食得落口。炸魚皮無味,牛肉普通,蝦丸和墨魚丸和小企鵝普通,D桶蠔超腥唔新鮮,鴨紅唔好食,無味嘅。得貴花蚌好食,冰豆腐和薯粉都OK。食物基本上係無甚特別。講飲酒,一早問咗開瓶費,話幫佢地叫一支酒免開一支,否則收$200開瓶。所以帶一支紅酒去。點知紅酒得唯一的House wine,有無搞錯!無酒比人揀仲要收$200開瓶費?!通常有好多酒賣嘅飯店,你收咁貴都make sense。但得一支红酒選擇咯,仲要$290一支,仲係好渣嘅。唯一讚嘅嘢就係四份一格嘅麻辣鍋!我地
我家對呢間鋪頭嘅評分係唔合格,差差差。

唯一讚嘅嘢就係四份一格嘅麻辣鍋!我地要求加勁麻勁辣,夠麻夠辣!好味!
2017-11-19
我一直也很想來銅鑼灣的酒鍋,聽説其夜景十分醉人,想浪漫也不一定要去吃蠟光晩餐,吃火鍋也可以浪漫一番。原來酒鍋的裝修很吸引,用了新派和傳統夾雜的中國風,就連餐牌也是木製仿面窗的設計也花了心思。可惜實在太旺場了,我們九時到竟要等位子呢,所以記著預早訂位唷!醬油放在茶壺裡,而火鍋配料種類也很多。火鍋湯底也很有特色,最後我倆點了名字霸氣的行走江湖四格鍋 ($298)。顧名思義四格鍋就當然四個不同的湯底:花雕醉雞鍋,除了醉雞外還有紅棗和藥材等配料。蕃茄牛尾鍋有三件大牛尾,肉質超腍,而蕃茄味道也很濃郁。如果不是作為火鍋湯底,這個蕃茄牛尾湯也絕對能做餐廳的湯水。我最愛就是啤酒魚鍋。看到湯底的啤洒泡,本來還在懷疑味道會難以接受。但原來湯底非常力味,帶點啤酒的甘味,底下還有魚肉和海量芽菜。在等待火鍋料的時候,我簡直喝到不能自抜,真是越喝越上癮呢!清酒海鮮鍋有蜆肉和芋絲,但清酒味就不太明顯了。我們岀來行酒江湖就當然要喝杯酒,清酒菠蘿沙冰 ($168) 非常牡别。派場十足,仙氣飄蕩,皆因下面放了乾冰。鷄尾酒用試管裝著,十分過癮。菠蘿沙冰解渴清爽,菠蘿味很濃郁,可惜清酒味就不算太特岀。海鮮拼盤 ($368)
醬油放在茶壺裡,而火鍋配料種類也很多。
花雕醉雞鍋,除了醉雞外還有紅棗和藥材等配料。
清酒海鮮鍋有蜆肉和芋絲,但清酒味就不太明顯了。
海鮮拼盤 ($368) 有蜆、象拔蚌、帶子、海蝦和蟶子。海鮮鮮甜又不腥,如果份量多點會更好。
掛架頂級安格斯牛頸脊 ($188) 真是頂級,牛頸脊是牛隻活動最多的部位,所以脂肪較少。肉質軟腍,牛味濃郁,有點入口即溶的感覺。
黑啤熊 ($88) 是墨汁墨魚丸,賣相可愛,在湯上飄淨。但啤啤熊口感頗硬,皮偏厚不爽口,也欠缺墨魚味。
看到色彩繽紛的七星報喜 ($88) 已很興奮,顔色夠鮮豔。其實它們是墨魚丸來的,但就不算很彈牙。
豬紅就經常吃了,鴨血 ($68) 在火鍋店反而稀少。其實鴨血的含鐵量非常高,而且很容易被人體吸收利用。所以能預防冠心病和動脈硬化等病症。鴨血比豬紅較嫩,口感相對細嫩爽滑。
吃了那麼肉類,我們也需要吃點蔬菜幫助消化。蔬菜拼盤 ($58) 放在盒子裡,賣相精緻。蔬菜新鮮爽甜,還有紫色的椰菜花呢!
紫菜響鈴 ($58) 跟普通的響鈴不一樣,因為加了紫菜在內。響鈴又長又大,在湯裡只需滾一小段時間便可食用,吸引了湯底精華外又能保持略脆的口感,而紫菜更能增添口感。
今餐也很昂貴唷,但絕對值得一試。
2017-11-14
2017-11-18 548 浏览
酒鍋係其中一間近期打得火熱嘅火鍋店主打一鍋幾款湯底,聽落都覺得幾正咁!店內裝修好靚,有中式元素又帶點新潮有一部分嘅位置仲有落地大玻璃可以睇住靚景食飯!五國美人嚟呢到一定要叫佢地自創嘅五格鍋!今次試咗轉季新款五國美人係中間嘅係雪梨鍋,側邊四格分別係羊腩煲,肉骨茶,四川麻辣同花膠雞鍋!勁豐富,集五種截然不同嘅味道於一鍋唔單至味道豐富,仲勁靚有影相位!首先會落燒酒落中間雪梨鍋,燒得咁上下時就會落乾冰,超級有型好似仙境咁有冰火嘅效果!掛架頂級安格斯牛頸脊打邊爐一定要叫牛!呢個又係一影相位,啲牛肉排靚哂掛係掛架安格斯牛頸脊牛味濃,啲雪花好均勻帶小許咬口,肉質嫩滑上刺身盛合見呢到亦主打刺身,就叫個盛合試試都幾抵飯咖,有三文魚,帆立貝,海膽,甜蝦樣樣都夠新鮮肥美就算係海膽都好鮮甜,唔會腥洋蔥豬肉蝦蛋餃招牌之一,皮係蛋皮嚟嘅個涵好豐富,用洋蔥豬肉同蝦打成膠味道鮮而且帶彈牙黑松露蝦蟹餃黑色嘅外皮好特別,個樣其實同蟹餃一樣蝦同蟹肉味都好鮮,帶小小黑松露味個皮唔會太厚,正!Lycee Energizer呢啲係荔枝嘅特飲味道好清新,唔會太甜,仲有好多果肉咖
酒鍋係其中一間近期打得火熱嘅火鍋
主打一鍋幾款湯底,聽落都覺得幾正咁!

店內裝修好靚,有中式元素又帶點新潮

有一部分嘅位置仲有落地大玻璃
可以睇住靚景食飯!

五國美人

嚟呢到一定要叫佢地自創嘅五格鍋!
今次試咗轉季新款五國美人
勁豐富,集五種截然不同嘅味道於一鍋

唔單至味道豐富,仲勁靚有影相位!
首先會落燒酒落中間雪梨鍋,燒得咁上下時
就會落乾冰,超級有型好似仙境咁
有冰火嘅效果!

掛架頂級安格斯牛頸脊

打邊爐一定要叫牛!
呢個又係一影相位,啲牛肉排靚哂掛係掛架

安格斯牛頸脊牛味濃,啲雪花好均勻
帶小許咬口,肉質嫩滑

刺身盛合

見呢到亦主打刺身,就叫個盛合試試
都幾抵飯咖,有三文魚,帆立貝,海膽,甜蝦
樣樣都夠新鮮肥美

就算係海膽都好鮮甜,唔會腥

洋蔥豬肉蝦蛋餃

招牌之一,皮係蛋皮嚟嘅
個涵好豐富,用洋蔥豬肉同蝦打成膠
味道鮮而且帶彈牙

黑松露蝦蟹餃

黑色嘅外皮好特別,個樣其實同蟹餃一樣
蝦同蟹肉味都好鮮,帶小小黑松露味
個皮唔會太厚,正!

Lycee Energizer

呢啲係荔枝嘅特飲
味道好清新,唔會太甜,仲有好多果肉咖
2017-11-18 1929 浏览
尚未正式入冬,已經第二次打邊爐了;上個月同幾個老朋友去了一間較高級的傳統港式火鍋店,今次就一家大細去了這間新派火鍋店 ⋯⋯ 唔係講笑,甚至見到外籍人士光顧!雖然餐廳的裝修、室內環境、以至燈光設計與傳統港式火鍋店拉不上任何關係,但無論用餐方法、以至上菜形式,甚至乎食物種類,卻是地地道道的港式火鍋店。很相信那一批外籍人士是跟隨地道香港朋友而來,而他們的香港朋友也是因為靚靚用餐環境及室外景觀而選擇「酒鍋」!電梯門一打開就見到了一組海鮮水缸,游水海魚、花竹蝦、元貝、大蟶子、南非鮑魚等等港式火鍋店不能缺少的海鮮陳列眼前。這種將海鮮水缸展示在餐廳入口的模式,是典型港式火鍋酒樓的格局;唯一分別就是四周環境由燈火通明變成昏暗燈光,顛覆了中式酒樓的海鮮魚缸設定。再往內走就是用餐區。燈光昏暗、裝修帶著濃厚中西合璧色彩,如果是間走摩登路線(或迎合鬼佬口味?!)的新派中菜館,還可以理解;但真的很難與氣氛喧嘩熱鬧、枱枱蒸氣騰騰的港式火鍋店聯繫起來。特色座椅、實木餐枱、無敵夜景 ⋯⋯ 偏偏實木餐枱上卻裝嵌了一個電磁爐,第一次在這種近似高級餐廳的環境下打邊爐,起初真是有點怪怪的感覺。時間有點早,加上預先訂枱,僥倖獲

時間有點早,加上預先訂枱,僥倖獲安排了一張靠近玻璃幕牆的四人枱,可以一面觀賞街外風光、還要是維港景方向,一面烚下烚下,正!
餐牌設計富有中國色彩,沒有封底的是酒牌、紅色襯底封面的是火鍋配料 / 刺身 / 小食餐牌。打開門木制窗櫺(餐牌封面)- 真是有窗鉸的,內頁圖文並茂介紹各款美食,第一次見到這種有心思兼花錢的餐牌,充分感受到「酒鍋」老闆們的誠意。繪上了孔雀及牡丹圖案的紅色中式寶箱,原來只是一個紙巾盒 - 陳設的小物件都呼應「酒鍋」骨子𥚃的中式風格。

火鍋醬料共有12款配料,生蒜蓉、炸蒜蓉、炸蔥頭蒜、蔥花、沙嗲醬、麻醬、XO醬、辣椒油等等,款式十分齊全;醬料膽的豉油原來放在茶壺之內,又是另一個中國特色。
為方便點菜,店方還是採用了即棄剔選單。食港式火鍋的指定程序:先揀鍋底。既有傳統潮洲沙嗲、芫茜皮蛋;但更多的選擇卻是新派或自創湯底,例如:杏汁白肺、肉骨茶、啤酒魚,嫌唔夠驚喜或貪新鮮,甚至可以選擇一鍋幾味的四格(「行酒江湖」、「揚名四海」)或五格鍋(「酒火入鍋」、「醉生夢鍋」),一次試齊幾款口味。正因為貪新鮮及花款多、又想有辣有唔辣,加上餐廳大力推介,就㨂了剔選單上沒有的新口味巨無霸芫荽鍋($288)
近年,所有港式火鍋店配合香港人喜愛日式刺身的潮流,例牌加入刺身「酒鍋」走高檔路線,當然不會例外。本來對港式火鍋店的刺身有啲抗拒,覺得質素及衛生難以保證;但「酒鍋」格調高級,提升了信心,所以烚下烚下之前,破例點了一客刺身盛合($388),包括三片三文三片帆立貝四隻甜蝦一板海膽。甜蝦是普通大小,三片帆立貝加起來大約是一隻 L 或 2L 級別貨色,三文魚夠肥美、又是厚切;雖然三款刺身都不是貴價貨,但價錢較同級火鍋店貴,甚至直逼高級日本料理,定價似乎太過進取 ⋯⋯ 但知道是一板日本海膽後,價錢就變得較合理了!
上刺身盛合
海膽份量相當多,但外觀唔算漂亮、顏色又淡,望落去唔夠廷身,並唔係最頂級貨色。本來擔心味道會較差,但出乎意料地仍然充滿海水及鮮甜味,海膽獨有的味道也非常突出,吃罷口腔充滿餘韻,配合乾身香脆的紫菜條就更加相得益彰。
鬼五馬綠($58)即係蝦膠釀油炸鬼配黑松露醬,既可當作小食,也可以當作火鍋配料,但當然要先撥走那一小抹黑松露醬。蝦膠份量太薄太少,餐牌如果唔講明、真係唔係太食得出有蝦膠;油炸鬼肯定是隔夜油炸鬼、也可能曾經放在冰櫃內一段時間,不單止完全沒有脆口外皮、甚至已經變得太乾太硬,誇張啲講,差啲咬崩牙,實在不太適宜當作餐前小食;反而放在火鍋中滾一會兒,好讓盡吸湯水,一來提升味道、二來乾硬油炸鬼可以變得軟身,味道竟然更好。
鬼五馬綠
巨無霸芫荽鍋($288)共有四款口味,分別是清湯牛腩四川麻辣喇沙海鮮蕃茄薯仔豬骨。由於一個鍋要裝四種湯底,四格鍋要特別訂製、也較普通邊爐鍋大個;另一個特色就是採用了已經很少在火鍋店見到的舊式銅鍋,真的很有搞火鍋店的誠意。叫得巨無霸,原來不單止鍋特別大,還有大大片冬瓜及滿滿的芫荽,可以用嚇人來形容。
巨無霸芫荽鍋
拿起冬瓜及芫荽後的四格鍋真身同樣吸引,每格鍋底皆真材實料,就算唔食火鍋配料,單單只是鍋底內的湯料,也足夠三至四個人分享。味道方面算相當正宗,清湯牛腩清甜、喇沙海鮮香辣、蕃茄薯仔有大大嚿豬骨;唯四川麻辣略嫌辛辣而不夠麻,但以港式火鍋店炮制的水準,已算相當不錯了。總括來講,鍾意芫荽重口味固然愛煞這個湯底,就算唔食芫荽,四款湯底也非常吸引。

掛架頂級安格斯牛頸脊(小)($188)的上菜方式雖然是噱頭,但也有實際用途。平時食美國肥牛一片片鋪在碟面,一塊疊一塊,夾起上嚟好唔方便、又會黏在一起;用掛架就解決這個難題。安格斯牛頸脊沒有漂亮的雪花紋,卻有一條窄窄的白色脂肪,似乎這一架牛頸脊剛好是靠近脂肪層的邊緣位,並不是最漂亮的肉心位。始終是頂級安格斯牛肉,即使外觀不太好看,但放在滾湯中淥10多秒,肉質同樣柔軟、兼充滿牛味;無論放在清湯或四川麻辣湯底皆可,各有各風味。
掛架頂級安格斯牛頸脊(小)
打邊爐最愛食牛肉,通常每次都會叫兩碟不同位置或產地的牛肉;尤其鍾愛本地牛(即每日活宰中國牛),所以追加本地手切肥牛(小)($238)。肉色鮮紅,只不過雪花紋同樣唔算多,與心目中的賣相有所差距;賣相還是其次,味道最緊要。夾起一片本地手切肥牛,原來切得非常薄,放在滾湯內只需拖10秒左右;雖然及不上安格斯牛頸脊般肉質柔軟,但肉味果然更濃更甜。只不過略嫌不夠口感,如果切得厚一些更佳。
本地手切肥牛(小)
比起牛肉,走地雞髀肉($48)抵食很多,份量夠多以外,價錢也與其他同級數的港式火鍋店差不多。廚師也細心地去除全部雞皮及清除了大部份雞膏,使到本身已經非常油膩兼不太健康的港式火鍋,變得儘量清淡一些。雞肉夠嫰滑、肉質也有彈性,唯獨雞味稍淡。
走地雞髀肉
黑啤熊($88)其實即係墨汁墨魚丸,只不過外表造成一隻黑熊形象,賣相都算逼真。放在冰碗內時已經睇得出黑啤熊剛剛從冰櫃取出來,仍然非常硬身,不似得普通新鮮手打墨魚丸的軟綿彈牙。
黑啤熊
烚熟發漲變軟之後,黑啤熊已經有點走樣。咬落去好像有一層煙煙韌韌的麵粉外皮,口感有點奇怪,莫非這層外皮就是用來保持黑啤熊的外形?中間的墨魚膠餡料同樣有啲煙韌口感,只是沒有外皮那樣明顯;總之,不似得平時食開的墨魚丸的爽口彈牙,加上墨魚鮮味唔夠明顯,不太喜歡這幾隻黑啤熊
洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)是店方推介的其中一款自創兼自家制餃類。未放入滾湯之前,外貌有一點似蛋角。烚熟之後,餃皮囗爆開,有點散開來的狀態,這時候才看清楚原來利用了雞蛋皮作為餃皮。餡料有豬肉膠、蝦膠及洋蔥粒。味道有一點似雲吞或水餃,但缺少了大地魚甘香、而多了比例較高的豬肉;加上爽脆的洋葱粒,比起傳統的雲吞及水餃更有特色、也相當好吃。只不過蛋餃淥熟後,綿韌的雞蛋皮餃皮非常容易爆開,變成「皮」「餡」分離,食起上嚟有啲唔方便。
洋蔥豬肉蝦蛋餃
即炸手工紫菜響鈴卷($58)近年打邊爐愛上響鈴,市面買到的現貨通常只有一兩圈,雖然夠薄,但沒有份量,放進火鍋內一拖,很快就吸滿水變成薄薄的一塊腐皮,未夠好食。這碟響鈴的每一層腐皮雖然唔算非常薄,但炸得非常鬆脆、又夠份量,當作小食也有絕佳風味,只不過實在食不出、也看不見任何紫菜。
即炸手工紫菜響鈴卷
由於響鈴卷夠份量,放入火鍋滾湯內拖幾秒,仍然大件廷身;即使再烚多幾秒,讓其盡吸火鍋湯水,仍然皺成一大舊。咬落去表層軟腍濃味、中心內層依然保持一點香脆口感,好食。
每次打邊爐一定要叫碟蔬菜調劑一下,今次就揀上了蔬菜拼盤($68)。擺放得十分整齊、也實在十分漂亮,一個小小的木盒包括了西蘭花、椰菜花、車厘茄、南瓜條、粟米、羽衣甘藍、唐生菜、大白菜,全部非常新鮮翠綠。只不過每次都去到差不多最後一刻才淥蔬菜,雖然吸收了湯底精華的蔬菜會更加好味;但同時也會吸收了湯底內的油份,變得不健康了。今次也沒有例外。
蔬菜拼盤
這一餐火鍋確實唔便宜,只不過主要貴在刺身及四格特色鍋底;火鍋配料的定價其實與一般高檔次火鍋店差不多,質素同樣難分高下,但用餐環境、服務及靚絕室外景觀則勝人一籌,值得一試。
2017-10-29
即炸手工紫菜響鈴卷
本地手切肥牛(小)
走地雞髀肉
掛架頂級安格斯牛頸脊(小)
巨無霸芫荽鍋
蔬菜拼盤
上刺身盛合
2017-11-17 95 浏览
今天妹妹欣欣興高彩烈地說天氣很凉快,不如找一間高檔的火煱店吃過痛快,我們當然選銅鑼灣的酒鍋,因為坐得舒服而且擁有一個漂亮的夜景!不到7時,酒鍋己坐滿滿客人了!待應首先把一盤火煱醬料放到我的面前,真的很整齊而且感覺很高級的,我和妹妹很快己挑好醬料!首先我們叫了一個行酒江湖,這個四格銅鍋裏面分別是清酒海鮮鍋,蕃笳牛尾鍋,花雕醉雞鍋及啤酒魚鍋,湯料真的很足料而且也十分特色呀!最特別的是湯底有乾冰效果,我覺得蠻特別的!我看每一枱也有叫掛架頂級安格斯牛頸脊,賣相很好看,我放下去滾一滾,牛肉很鮮味而且上盛!鴨血很爽口也很鮮味,真的十分新鮮!炸手工紫菜嚮鈴卷真的脆卜卜,而且口感不錯!7星報喜手打丸是自家制的,真的很爽口而家顏色也很吸晴!黑啤熊是3隻小熊夲,做型真的超可愛,而且吃下去也很彈牙!海鮮拼盤很新鮮,有海蝦,聖子皇很大隻很鮮甜,大大隻帶子鮮味,海蜆粒粒鮮甜,我們都覺得很有水準!最後當然少不了蔬菜拼盤,没吃蔬菜真的不行呀!  而且湯底的料很足,醉雞也很嫰滑!原來一分錢一分貨的酒鍋果然是行酒冮湖高層次的火煱店!

不到7時,酒鍋己坐滿滿客人了!

最特別的是湯底有乾冰效果,我覺得蠻特別的!

鴨血很爽口也很鮮味,真的十分新鮮!

炸手工紫菜嚮鈴卷真的脆卜卜,而且口感不錯!

7星報喜手打丸是自家制的,真的很爽口而家顏色也很吸晴!

黑啤熊是3隻小熊夲,做型真的超可愛,而且吃下去也很彈牙!

原來一分錢一分貨的酒鍋果然是行酒冮湖高層次的火煱店!
2017-11-14 89 浏览
秋冬想打下邊爐暖下身子,自然諗城中非常有名GE酒鍋!地點非常方便,係登龍街V Point 27樓,裝潢十分氣派,位於高層坐窗邊仲可以飽覽維港景色!火鍋必備之混醬,左邊一大壺豉油自己添!LEE到招牌ge一鍋五味,有辣有唔辣,有濃有淡,一班老友打邊爐就唔使就黎就去,咩湯底都有D,可以試晒仲會噴火架!視覺效果滿分!睇到嘩嘩聲紫菜响鈴,炸得脆酥,浸幾秒吸收哂D湯汁再食一流!食肉獸之福音 — 牛魔王拼盤! 一大盤有齊安格斯牛、韓肉、牛柳粒同牛切肥牛,教我如何不愛它? !淥一陣就食得,肉質粉嫩,牛味真係濃郁無比!鴨血好軟滑!我鐘意放去麻辣鍋到淥,辣辣地GE鴨血好惹味!左邊係三拼福袋,右邊係黑松露蝦蟹餃賣相非常別緻餃子好濃黑松露味LEE到D野飲都好有特色,特別係酒精類飲品,有好多款揀!打邊爐食到暖笠笠,所以叫左D 清清地GE野飲!左邊係Lychee Energizer,右邊係 Cucumber & Lime,好Refreshing!最後以七彩繽紛的蔬菜拼盤作結好滿意GE一餐!

火鍋必備之混醬,左邊一大壺豉油自己添!

仲會噴火架!視覺效果滿分!睇到嘩嘩聲

紫菜响鈴,炸得脆酥,浸幾秒吸收哂D湯汁再食一流!

淥一陣就食得,肉質粉嫩,牛味真係濃郁無比!

鴨血好軟滑!我鐘意放去麻辣鍋到淥,辣辣地GE鴨血好惹味!

左邊係三拼福袋,右邊係黑松露蝦蟹餃
賣相非常別緻

餃子好濃黑松露味

最後以七彩繽紛的蔬菜拼盤作結
好滿意GE一餐!
2017-11-13 134 浏览
上一次到酒鍋打邊爐是去尖沙咀店,當時已經覺得座位舒服、裝修好新潮。今次到銅鑼灣店更是有海景,環境相當賞心悅目!來酒鍋必點這裏首創的五格鍋,有五款不同口味的湯底,一次滿足五個願望!除了玩啅頭的著火效果,每個湯底都是落足料的。酒鍋的食物賣相都是別開生面,之前食過安格斯牛肉,是用木架掛起牛肉,頗有趣。今次點了牛肉拼盤,以巨型玻璃杯盛著安格斯牛、韓牛、牛柳粒和手切肥牛,非常有驚喜。安格斯牛和韓牛較厚身,肉味濃郁,後都更有口感。手切肥牛薄身點,入口即溶。牛柳粒就最有肉汁。頂級蒙古涮羊片沒甚麼羊羶味,好食!福袋有三款,可以選三拼拼盤。福袋的造型討喜,白色是鵪春蛋福袋、黑色是黑松露墨汁福袋、黃色是燒汁牛肉福袋,吃起來有驚喜。蝦蟹餃有色彩繽紛的餃子皮,肉餡飽滿。七種顏色的手打丸,很爽彈。原來這裏是有 bartender 駐場的,因為原本想點的 cocktails 沒有了,bartender 就問我們想飲甚麼口味的酒,然後調了這杯西柚加青檸的清新 cocktails 比我女朋友。女朋友說味道酸甜,酒味不太嗆,好易入口。

五國美人鍋

除了玩啅頭的著火效果,每個湯底都是落足料的。

頂級蒙古涮羊片

頂級蒙古涮羊片沒甚麼羊羶味,好食!

蝦蟹餃

蝦蟹餃有色彩繽紛的餃子皮,肉餡飽滿。

七星報喜

七種顏色的手打丸,很爽彈。

cocktails
頂級蒙古涮羊片
蝦蟹餃
cocktails
2017-11-02 155 浏览
不少喜歡火鍋的朋友也推薦這間位於銅鑼灣的火鍋店,一踏進門口便有一大個魚缸裝滿了五花百門的海鮮,餐廳內亦有十分多坐位。入坐後先點了湯底,種類繁多,餐廳也貼心地提供不少混合湯底鍋的配搭,我們則選了"行酒江湖"。故名思義四款湯底也是用"酒"來做湯,據悉湯底是新鮮淆製,所以用了約半小時才送到。湯底香濃又鮮甜,每款嘗著嘗著不知不覺地差點喝光了。食物先點了牛肉片,餐廳很有特色地把牛肉片整齊地掛在架上。然後再點了海鮮拼盤,帶子、象拔蚌、海蝦、蟶子插在碎冰上,兩款食物放在桌上顯得相當有氣勢。從海鮮的外觀上可得知每款都十分新鮮,稍灼一下口感爽脆。再點了丸類,這家餐廳在設計餐牌上花了不少心思,不只每款食物名上改了有趣的名字,而且大部分都是自家製,值得一讚。唯部份餃類的烚熟時間比較長,如果上枱時再提示點會比較好。另外點了竹蔗茅根以解渴,甜度味道調校得相當好,不會過淡或過甜,是解渴必點的飲品。

• 七星報喜
2017-10-31 188 浏览
非常欣賞酒鍋的裝修、特色火鍋湯底、調味架和牛肉架。店鋪裝修很特別、湯底亦以唔同格數配搭形式供應,讓貪心的食客可以一次過滿足唔同湯底的味道。簡直是一鍋多重享受。調味架配料選擇很多,適合重口味食客,提供唔同醬汁和配料給他們隨意調味。看見很多食客都把碗子堆滿了醬料。第一次看到有這種方式present肥牛,很特別,一片一片肥牛掛在架上,牛肉亦很新鮮,色澤鮮豔,紋理適中,愛吃牛的我已被它吸引住,食落口牛肉味很重。

2017-10-26 301 浏览
第一次寫食評,全因對酒鍋失望。此店新開張時有賣很多廣告,所以對其有印象。今夜跟朋友到此打邊爐,十分期待。位於銅鑼灣地段,地利位置優越。餐廳設計很有特色,我們一行五人,安排坐在卡位,卡位雖然舒適,但卻與隔離枱相連,成日聽到隔離枱講野,距離就如大家是同枱傾談一樣。打邊爐的地方當然通常是熱閙哄哄的,人聲夾雜很常見,不過身在當中,感覺與他人同枱,打邊邊時未能完全享受,有點打折扣。枱面有兩個爐可叫兩個湯底。我們分別叫了胡椒豬肚湯及皮蛋芫茜湯,湯底色澤濃厚,但味道方面卻分不出有何分別。打邊爐其中一個重要的配角,就是醬汁及配料。酒鍋提供的是一般的類別,豉油、炸蒜、生蒜、葱、芫茜、沙嗲醬等等,沒什麼驚喜。至於食物方面係以散叫形式,我們叫的都是一般打邊爐必食:牛,豬,羊很普通,手打丸類、響鈴、魚皮等等也沒有什麼特別。我們不特別偏好海鮮,所以沒有叫,未能給意見。菜類方面,吃了菠菜、油麥菜及白菜,反而菜類較新鮮,尤其是菠菜。此店位處銅鑼灣,價錢當然不是大眾化一類,早已有心理準備。只是食物份量偏少,加上質素一般,性價比很低。侍應生服務中規中矩,落單及上菜快,也會主動加湯。不過如果侍應們多點笑容或寛容一點,客人

侍應生服務中規中矩,落單及上菜快,也會主動加湯。不過如果侍應們多點笑容或寛容一點,客人會吃得更開心。

因沒有影相的習慣,故相片欠奉。總結整體一般,服務及食物很普通,但卻是高檔價錢,不試也沒有損失。打邊爐可以打得暢快及開懷的店,比比皆是,未去酒鍋的不用去了。
题外话/补充资料: 這店的正評很多,故未去之前很有期望,試後十分失望。
2017-10-25
2017-10-26 276 浏览
朋友生日想搵間評分好d既餐廳,係openrice見到好多人讚,仲要係打邊爐,以為難食都有個譜,點知就咁就中招啦!!!日本蟹柳粉到食唔落!!!牛柏葉淋到好似河粉咁!!!口感極度詭異呢!!牛肉無牛味!!!湯底一陣膠味!!!!鵝肝墨魚丸無味!!!!中曬招!!!!仲要無服務!!!一定無下次!!!!唔明點解咁多食評話好食!!超級失望!!未試過係openrice寫食評,但係今次真係忍唔住,食到成肚氣!!!!!
聽聞呢間觀景靚、湯底夠特式。就book定個窗口位,約埋2隻牛魔王一齊去聯誼十十下。餐館位於27樓上,對落就系香港最繁忙既入紅隧天橋。景觀都十分開揚 香港夜景真系無得輸當帶位員安排位置時,另一店員迅速放下一盤醬料,打邊爐自己混醬是常識吧!鍋底話咁快就到,每款湯底各具特色。此鍋名為揚名四海 (黑松露什菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋、咸酸菜胡椒豬肚鍋) 黑松露什菌鍋:滾起後好香黑松露味,用黎灼肥牛一流濃湯豬骨鍋:大大舊豬骨仲有紅蘿蔔、粟米一齊煲,好香濃好似屋企老火湯咁四川麻辣鍋:超麻、但又幾過引,最正系落冰豆腐,吸晒d麻辣湯,麻到飛街咸酸菜胡椒豬肚鍋:算是4款湯底中最清一個,咸酸菜好味,豬肚好冧,胡椒味都好出好香 掛架頂級安格斯牛頸脊 點解出黎個樣會咁既 偏肥囉~~~ 雖然係會嫩滑d,廚子可以瘦d嗎~~ 蔬菜拼盤($58) 有好多款唔同既蔬菜(唐生菜、油墨菜、芥蘭、羽衣甘藍、南瓜、西蘭花、紫/白色椰菜花、蕃茄仔及粟米) ,全部都好新鮮。 即炸響鈴($48) 即炸熱辣辣,吸埋d湯汁好好味 洋蔥豬肉蝦蛋餃($58) 鍾意食洋蔥既朋友,呢款必試。雖然餡料偏少,但味道不容。皮系用蛋煎成一塊塊包成
香港夜景真系無得輸

揚名四海鍋

鍋底話咁快就到,每款湯底各具特色。
此鍋名為
黑松露什菌鍋:滾起後好香黑松露味,用黎灼肥牛一流

點解出黎個樣會咁既
偏肥囉~~~ 雖然係會嫩滑d,
廚子可以瘦d嗎~~
即炸響鈴($48) 、洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)

即炸響鈴($48) 即炸熱辣辣,吸埋d湯汁好好味

洋蔥豬肉蝦蛋餃($58) 鍾意食洋蔥既朋友,呢款必試。雖然餡料偏少,但味道不容。皮系用蛋煎成一塊塊包成,不過唔系即整,只系冰鮮既,放落湯滾起食得,但不能滾太耐,因太耐蛋皮會爆開架!
本地手切肥牛

本地手切肥牛 本人比較欣賞呢款多d,牛味濃d,肥瘦適中,有咬口,但嫩滑juicy

蜂巢冰豆腐

蜂巢冰豆腐 豆腐超吸湯汁,太正
打邊爐真系不可缺少。

總括黎講,環景好,景觀正,食材鮮,員工質數到位。兩三知己閨蜜聚會好選擇

2017-10-24
揚名四海鍋
掛架頂級安格斯牛頸脊
即炸響鈴($48) 、洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)
本地手切肥牛
蜂巢冰豆腐
2017-10-23 144 浏览
呢間餐廳裝修比較暗調, 氣氛比較好,店員都nice! 醬料方面,有超多選擇, 我最中意多料既餐廳, 因為火鍋唔計個湯底既既話只係就咁整熟d野,所以調味黎講醬料變得好重要. 呢d咁多選擇真係會味道都多樣化d!湯底係極濃既沙爹湯, 好大碗, 味道超濃, 所以我覺得落得足料同埋好好味!!呢間餐廳比較特別既係有埋刺身食, 唔單只火鍋, 刺身都係一流的,尤其海瞻比較好味!牛我覺得係呢到既主打之一,佢既擺放方式都係幾新鮮, 肉味係比一般既肥牛濃好多,口感當然都會滑d!呢到如果想食d菜又唔知食咩好,就叫個菜盤都ok,咩都有d, 可以滿足唔同人既需要!整體服務/食物都係不錯!可以一試的餐廳~
呢間餐廳裝修比較暗調, 氣氛比較好,
店員都nice!

醬料方面,有超多選擇, 我最中意多料既餐廳,
因為火鍋唔計個湯底既既話只係就咁整熟d野,
同埋好好味!!

尤其海瞻比較好味!
牛我覺得係呢到既主打之一,
佢既擺放方式都係幾新鮮, 肉味係比一般既肥牛濃好多,
口感當然都會滑d!
呢到如果想食d菜又唔知食咩好,就叫個菜盤都ok,
咩都有d, 可以滿足唔同人既需要!

整體服務/食物都係不錯!
可以一試的餐廳~
2017-10-23
2017-10-23 135 浏览
登龍街近幾年漸漸成為區內著名美食街之一,去年落成於這條街的銀座式商業大廈V POINT更擁有很多知名道高的食店。今晚我便相約了朋友們到這裡的27樓酒窩盡興一番。酒窩內有自己海鮮區,保證海鮮新鮮。店內更有落地玻璃,可讓你一邊吃一邊觀賞夜景。店鋪裝修時尚,Menu設計亦很特別。湯底選擇很多、很特色。調味架選擇很多,岩曬喜歡混醬既我。我們選了行酒江鍋四色鍋,有花雕醉雞鍋、蕃茄牛尾鍋、啤酒魚鍋和清酒海鮮鍋。送上湯底後,服務員會於湯底加入乾冰製造視覺效果,刺激食客感觀。色物也很特色,手打七星報喜,很彈牙。掛架頂級安格斯牛頸脊,牛味重,肉質好。

酒窩內有自己海鮮區,保證海鮮新鮮。

店內更有落地玻璃,可讓你一邊吃一邊觀賞夜景。

店鋪裝修時尚,Menu設計亦很特別。

湯底選擇很多、很特色。

調味架選擇很多,岩曬喜歡混醬既我。

色物也很特色,手打七星報喜,很彈牙。

掛架頂級安格斯牛頸脊,牛味重,肉質好。
2017-10-22 161 浏览
友人生日,朋友已經試過一次,推介我地再嚟食,我哋一行四人,餐廳安排了一張窗邊嘅枱可以欣賞到維港夜景!我地首先點左一個四款湯底,湯底包括胡椒豬肚湯、豬骨湯、麻辣湯、黑松露湯!胡椒豬肚湯 - 有很多豬肚,湯底冇特別驚喜但尚算美味豬骨湯- 真係一舊大嘅豬軟骨,湯底偏甜適合小朋友食麻辣湯 - 有四川正宗湯底味道,但對我來講算幾辣,但與肥牛非常配合黑松露湯 - 味道有啲似西式嘅忌廉蘑菇湯,有好重嘅蘑菇及黑松露味,又帶點奶香,非常鮮甜肥牛方面,我哋叫咗本地牛頸脊,賣相非常特別,一塊塊牛肉掛在架上,牛肉肉質非常新鮮係推介之選!其餘菜式選擇亦很多,包括熟食及刺身!大家不妨一試!唯一可惜係服務比較差,可能因為侍應對餐牌不太熟悉,對於某D食物查詢都未能回答。

胡椒豬肚湯 - 有很多豬肚,湯底冇特別驚喜但尚算美味

豬骨湯- 真係一舊大嘅豬軟骨,湯底偏甜適合小朋友食

其餘菜式選擇亦很多,包括熟食及刺身!大家不妨一試!

2017-10-13
庆祝纪念