2018-03-06 93 浏览
2018-02-16
知已好友知我嗜食辣,加上天氣凍凍地,就決定去酒鍋打邊爐暖下肚。 這店裝潢充滿時代感, 全是落地大玻璃,可挑望美麗維港景色。** 【上刺身盛合】 $388 刺身色澤不錯, 有好肥美三文魚 、 鮮甜的甜蝦 、爽甜的元貝 、 仲有我至愛豐腴的海膽配上紫菜同食, 食後非常滿足。**【滴管麻辣小籠包】 $98 紅當當的小籠包插上滴管,見到都好似好辣又好玩。 原來食時前按滴管內麻辣汁是自行加辣, 咬落去外皮QQ的,而餡料多汁, 配上麻辣汁,刺激味蕾,相信嗜辣不能錯過。** 有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配。** 【四國辣妹】套餐連流心麻辣墨魚丸 $388有四款唔同國家湯底,分別有印度炸雞辣湯、 四川麻辣、港式酸辣湯、墨西哥青椒牛腩湯, 簡直一鍋多食。* 印度炸雞辣湯內料有嫩滑炸的雞件、薯仔等,而湯底有似是辣咖喱味道。* 四川麻辣內有芽菜 、豆卜 、豬皮及辣椒, 食到口麻麻辣辣。* 港式酸辣湯,內有好多豬腩肉片、酸菜等配料, 其酸酸辣辣的味道,開胃醒胃。* 墨西哥青椒牛腩湯,有肉味濃郁的牛腩、蕃厘 、勁辣青辣椒等,而湯頭帶辣辣甜甜味道。** 火鍋配料 【流心麻辣墨魚丸】 (跟湯底餐) 這流

這店裝潢充滿時代感, 全是落地大玻璃,可挑望美麗維港景色。
刺身盛合 $388
刺身色澤不錯, 有好肥美三文魚 、
鮮甜的甜蝦 、爽甜的元貝 、
仲有我至愛豐腴的海膽配上紫菜同食, 食後非常滿足。
滴管麻辣小籠包 $98

紅當當的小籠包插上滴管,見到都好似好辣又好玩。
原來食時前按滴管內麻辣汁是自行加辣,
咬落去外皮QQ的,而餡料多汁,
配上麻辣汁,刺激味蕾,相信嗜辣不能錯過。
有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配。
四國辣妹套餐連流心麻辣墨魚丸 $388
有四款唔同國家湯底,分別有印度炸雞辣湯、 四川麻辣、
港式酸辣湯、墨西哥青椒牛腩湯, 簡直一鍋多食。
四川麻辣內有芽菜 、豆卜 、豬皮及辣椒, 食到口麻麻辣辣。
火鍋配料
流心麻辣墨魚丸 (跟湯底餐)

這流心麻辣墨魚丸,入口彈牙得來有咬口感,
仲食墨魚肉粒,而中心仲有爆麻辣漿呢!
即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58
熱熱地嚮鈴剛炸起,非常脆口,想不到中心內有紫菜呢!
魔鬼豬肉餃 $88
魔鬼豬肉餃橙橙色幾得意, 可惜略外皮厚,
而涵是足料帶辣辣地。
食了咁多肉,當然要點蔬菜
蔬菜拼盤 $ 68
拼盤有多款蔬菜,全都十分新鮮。
點少得飲品
清酒菠蘿沙冰 $168
這是用菠蘿汁及清酒冰塊製成沙冰,
入口清涼甜而有淡淡酒香,絕對解辣解渴最好選擇之一啦!
銅鑼灣V point 有很多餐廳進駐,大廈內有很多高質素的食肆😍今次上咗去食酒鍋,坐低後,waiter拎咗1壺豉油同埋一個調味盤黎,有12款調味擺在你台上慢慢撈~其中有一樣係XO醬,入面有好多蝦乾,好惹味。飲品方面叫咗清酒菠蘿沙冰(750ml),個杯好有特色,清酒味道唔重,特飲幾好味!之後上咗一個五國美人鍋,中間是水晶梨雪耳蟲草花(有酒味),水晶梨煲左好耐都仲好甜,有啲滋補嘅感覺~其他分別是四川麻辣鍋: 不算太辣,吃得辣的朋友可以在調味是多加一點乾辣椒和辣椒醬。花膠雞鍋花膠和雞味道香濃,雞件都好足料,最後都食唔晒。肉骨茶有啲似馬來西亞的口味,煲出嚟嘅味道,感覺清熱。男朋友鍾意食羊腩煲,佢覺得味道好濃,但不會太臊。因我麻麻地酒味,花雕雞煲都係比男朋友。~overall都係水晶梨果part最正!首先來一個手工紫菜響鈴卷,淥左幾秒之後食又幾爽脆,不過咁多舊如果係同多啲人share會好啲,可以試多幾款食物。食材方面貴得來有佢道理,頂級安格斯牛頸脊的雪花雪花肥瘦適中,牛味好濃,牛油味香。另外叫左一個刺身三點拼盤,有牡丹蝦、藍鯨吞拿、帆立貝,藍鯨吞拿魚好新鮮,帆立貝帶有少少甜味。火鍋大硯size幾

花膠雞鍋花膠和雞味道香濃,雞件都好足料,最後都食唔晒。

肉骨茶有啲似馬來西亞的口味,煲出嚟嘅味道,感覺清熱。

男朋友鍾意食羊腩煲,佢覺得味道好濃,但不會太臊。

火鍋大硯size幾大(6粒),硯肉大大粒,擺落去水晶梨鍋好清甜。

橙紅色的流心麻辣墨魚丸同埋魔鬼豬肉餃好有特色,未試過咁樣配搭,墨魚丸的麻辣味唔太重,豬肉餃的餡料好飽滿,不過眼闊肚窄,最後食唔晒。

今晚食材質素好高,望住外面維港景色,食得好滿足!
2018-02-15 143 浏览
吃了两千问了两个收银台的店员有没有什么卡刷有优惠,均告诉我没有,要我买大众点评500rmb当500港币用,买完后听到其他桌买单说用汇丰打九折,我问他为何没人和我说,剩下单打九折是否OK,他告诉我自己去找大众点评退款就行。刚让我买大众的也是他们,现在要我自己去退款才能给我九折的也是他们!!!接着所有店员装一脸茫然不给解释不道歉就站在那里看着你一副随你怎么办都可以的表情。只能说肯定确定一定不会再来第二次!这还要收200服务费??摆明坑你 你能怎么样!!!没有办法只好用文字告知大家发生了什么
2018-02-13 131 浏览
天寒地凍最岩就係打邊爐 呢到景觀一流 有曬視覺同味覺嘅享受點左一個五國美人鍋✋🏻 有🦀麻辣鮮蟹肉蟹粉🐑羊腩鍋🥘肉骨茶🐔美人鍋>雞肉花膠鍋 同🍐清酒香梨 湯底有咸有甜 有濃有清 中意咩口味悉隨尊便 配合返每個人嘅需要 一班朋友食就啱晒😆🐮掛架頂級安格斯牛頸脊 $238平日食飯以相機食先嘅人黎講咁嘅擺設黎放牛肉成件事立即有新意左當然除左外貌以外佢都係有內涵嘅😆牛肉脂肪分佈均勻食落滑嫩好香牛味 推介👍🏻🥒蔬菜拼盤 $58紫椰菜花.番茄仔.栗米.菜咩都有d驚喜係拼盤有羽衣甘藍 依個真係唔係好多地方有🐄牛肉拼盤 $698拼盤分別有牛肉粒.雪花牛.牛頸脊食落味道覺得肉粒最濃牛香味🐮但唔好烚得太耐會靭🦆鴨血$68大舊好滑唔會腥 配濃湯同辣最好味😋🐑頂級蒙古涮羊片$68 一睇色澤就知新鮮小小羊騷味 薄薄一片一烚即熟 👍🏻🐧開心小企鵝 $88好打意呀!😍原來企鵝仔係墨魚汁丸🦑熟咗嘅時候完全係肢解晒 認佢哋唔到😂食落又ok喎 彈牙而且重墨汁味🚥七星報喜 $88七粒特色嘅手打丸 七粒都不同味道 其中有粒食到有士多啤梨味好得意🤤🍓🐟海鮮拼盤 $688有蟶子 扇貝 海中蝦 大蜆同海魚全部都新鮮唔腥 蝦上
天寒地凍最岩就係打邊爐 呢到景觀一流 有曬視覺同味覺嘅享受

蟶子都係大大隻👍🏻

即炸手工紫菜響鈴卷 $58
即炸熱辣辣 好脆口 加埋紫菜仲好食👏🏼

2018-02-10 154 浏览
第一次光顧酒鍋嘅時候,係尖沙咀,覺得係非常適合喜歡飲cocktail或者邊飲酒邊打邊爐嘅朋友,因為餐廳提供嘅cocktail款式都算多,環境偏昏暗,音樂同客人音量十足pub。但第一次去嘅時候,食物質素係未夠滿意今晚要招呼澳門嘅朋友所以就去咗銅鑼灣嘅酒鍋。叫咗四式湯底,佢個爐慢煮咁樣,成晚有三格都無大滾過,另一格都係少滾。湯底以麻辣同松露磨菇?比較出色。蘑菇湯適合豬肉,蔬菜同埋烏冬,效果幾夾又唔錯。麻辣只係喺四款入邊屬於比較正常。蛋餃?滾滾下就皮肉分離,餡料亦未見好食,配搭同質素都麻麻。豬肉牛肉普普通通,價位上計合格蔬菜拼盤有羽衣甘藍幾特別,蔬菜亦見新鮮。避風塘炸魚皮,魚皮脆無多餘油,但配埋佢啲避風塘粒粒都唔夠味。哩兩個墨魚丸不得了,一個甜甜地有士多啤梨味,墨魚味冇,彈牙亦唔見。嗰隻企鵝無墨魚味之外,個質地粉散到好奇怪文初提過cocktail,但今晚竟然話基本上cocktail 溝唔出,因為調酒無貨。

蛋餃?滾滾下就皮肉分離,餡料亦未見好食,配搭同質素都麻麻。

豬肉牛肉普普通通,價位上計合格

2018-02-04 172 浏览
Since this place has received mostly positive reviews here on OpenRice, we decided to give this place a try on a Sunday night for a family dinner/birthday celebration. Upon our arrival, we were seated at a table with very dim lighting (similar to a bar/lounge), and we proceeded to request to be seated at other tables with but wasn’t not available, which was fine... Drinks werent served and a lot of options on the menu were not available either and we weren’t informed until we ordered our food. Service was horrendous as waiters weren’t helpful at all (played the blame game and blamed the kitchen staff) ambience was unwelcoming, etc. will not come here again

2018-02-02 144 浏览
香港的火鍋店多到五花百門,但這間火鍋店稱得上高質素精品火鍋店_酒鍋 @thedrunkenpothk ..湯底絶對是重頭戲!記得酒鍋新開張時,其創新的「酒火入鍋」及「清酒炸彈」曾是城中熱門話題。當時亦試過「酒火入鍋」👍🏻但來到銅鑼灣新分店,就要試下新的特色的湯底_「醉生夢鍋」.「醉生夢鍋」($368) 包括五款湯底,有花膠黃油雞、肉骨茶、四川麻辣、沙嗲,而重點是在中間的酒燒龍蝦黑松露芝士。其實「酒燒龍蝦黑松露芝士」有點像芝士火鍋Fondue的吃法,頗為濃香吸引,確實令人入迷,難怪改了個如此有意境的名字.酒鍋食材質素一直都頗高的,而且擺盤都花過心思。例如頂級安格斯牛頸脊($238)就被晾在木架上,肉鮮有脂香和口感不俗有嚼頭的安格斯牛頸脊似乎更配麻辣湯底.鬆化不油的「手工紫菜響鈴卷」($48) 是即叫即炸,放在湯內數秒鐘便可,湯汁令口感鬆中帶軟。當然酒鍋還有許多火鍋配料都值得一試再試.新店內裝潢一如尖沙咀總店風格,而且環境雅緻。但銅鑼灣新店位於登龍街V Point 27樓,能夠對著維港景吃火鍋絶對是一大享受 .
2018-01-31 3607 浏览
最近幾天的天氣都徘徊在十度以下,在街外走一圈,又濕又涷的寒風真是吹得我騰騰震,腦內不禁浮現著「火鍋」的模樣⋯⋯想起坐在熱騰騰的火鍋旁,吃著我最愛的火鍋料,再來一杯冰涷飲品,不禁口水直流。想食就去食,到了銅鑼灣的酒鍋。餐廳位於銅鑼灣登龍街 V Point 27 樓,居高臨下,飽覽港島的夜色。在這𥚃吃火鍋,一面吃,一面望著窗外風景,的確是賞心樂事!***********************四國辣妹+流心麻辣墨魚丸($388)👍👍👍👍天氣這麼冷,吃一個辣到噴火的火鍋就最適合了。但一種辣味又怎能滿足我的慾望,要食就來一個包含四個國家,不同辣味層次的火鍋。一於來過「一次過滿足你四種口味」的願望。四國辣妹:港式酸辣、 印度炸雞辣湯、墨西哥青椒牛腩辣湯、四川麻辣流心麻辣墨魚丸👍👍👍👍這個流心麻辣墨魚丸,真的不可看少。丸子小小,但就真是辣得我眼水直流,麻辣加上辣椒粒的墨魚丸,爽彈口感,辣得過癮。頂級安格斯牛頸脊-小 ($188)👍👍👍👍👍掛在晾衫架的牛頸脊,每片的油花均匀分佈,顏色亮麗,不禁令我手起筷落。把牛頸脊送入鍋內,只需數秒,便可送入口中。牛頸脊味道濃厚,肉質香嫩幼滑。海鮮拼盤 ($368)

***********************

流心麻辣墨魚丸

頂級安格斯牛頸脊-小 ($188)
頂級安格斯牛頸脊-小

海鮮拼盤 ($368)
海鮮拼盤

海鮮拼盤有一隻帶子,海蝦、大蜆、蟶子各兩隻。各款食材都很新鮮,其中蟶子爽彈鮮甜,肉質鮮嫩又帶點嚼口。海蝦新鮮,肉質鮮美。大蜆滲透了火辣湯汁,増加風味。帶子的裙邊新鮮爽脆,肉身則有另一種帶子的細嫩口感。

即炸手工紫菜嚮鈴卷 ($58)
即炸手工紫菜嚮鈴卷

香脆的嚮鈴卷還內藏一層紫菜,放在湯內浸一浸,保持內層還有少許脆囗,外層則索滿香辣的湯底,雙重滋味。
即炸手工紫菜嚮鈴卷

黑松露蝦蟹餃 ($88)
黑松露蝦蟹餃

黑漆漆的黑松露蝦蟹餃,外皮有點煙靭,饀料是爽彈的蝦肉和蟹肉。

蜂巢豆腐 ($38)
蜂巢豆腐

蜂巢豆腐即是冰豆腐,把豆腐放入冰格,令原本幼滑的豆腐形成蜂巢狀。蜂窩狀的豆腐放入湯內,索透湯汁,把原本淡而無味的豆腐變得味道濃郁,啖啖香濃。

珍珠筍 ($32)
珍珠筍

粟米包著粟米葉,我就見得多。但新鮮還有葉包著的珍珠荀,我還是第一次看到。吃的時候,先把葉撕開,取出珍珠荀後,便可放入湯內。珍珠荀還黏著很多粟米鬚,喜歡的話,也可一拼來吃。
珍珠筍

水連 ($32)
水連

這種名叫水連的蔬菜,我還是第一次接觸。長長幼幼的,樣子似一條條菠菜麵。水連菜其實是睡蓮的莖部,口感非常爽脆,有點像吃貢菜的感覺。味道清香,一點草清味都沒有,放在鍋內,只需十數秒,便可吃到爽脆清甜的味道,值得一試,強力推介。
水連

稻庭烏冬 ($32)
稻庭烏冬

烏冬配火鍋,也是我心水之選,只是太多心,揸不定主意把它放在那一個湯底。

Cucumber & Lime ($58)
Cucumber & Lime

這杯 Mocktail 有新鮮青瓜,青檸和竹蔗芧根水,解辣無難度。

Lychee Energizer ($58)
Lychee Energizer

這杯味道香甜的茘枝 mocktail, 有茘枝肉,茘枝汁,薄荷葉和 Ginger Ale! 味道香甜

醤料 (@$22)
醤料 (@$22)

餐牌

稻庭烏冬
Cucumber & Lime
Lychee Energizer
2018-01-29 221 浏览
我對打邊爐/🔥鍋可以話係完全無要求,但求飽肚就算。當然食材新鮮🥣底靚就食得開❤️。但係我真係未試過打完邊爐會覺得唔滿足(包括味覺及飽滿度),要即刻去食🍮補償過失,之後嗰晚仲會餓醒,説好的幸福都往那裡去了?是咁的,27/1與朋友一行四人吃晚飯,說呢間嘢好受歡,其中一人的(非同行)朋友試過亦極力吹捧(在這先利申,我們四人只有一人試過呢間嘢,但開餐前無表達意見😒)那一試無妨。當晚準時入座,not bad。坐低睇咗一輪餐牌,本來落咗單想要個新嘅承惠$329嘅四式唔知咩🥣底,另外叫咗本地🐂肉(大),🐑肉,魚皮餃,芝士唔知咩餃,鴨血腸,即炸紫菜響鈴,竹笙,🐂筋丸,珊瑚蚌,花枝皮,黃帝菜,油麥菜,冰豆腐,六色小籠包,呢間嘢自己出嘅酒等等。但係落咗單先有服務員話嗰個四式唔知咩🥣底賣哂(點解唔一早講),成枱down哂。想話轉叫承惠$88嘅皮🥚🥣底,好似對自己唔住,最後叫咗承惠$198嘅美人🥣底(即係花鵰🐔🥣底)。先上🥣底,好快,但係放低煲🥣轉頭又放咗舊嘢落🥣度,跟住成煲🥣出白煙,哦,原來係呢間嘢嘅特色乾冰🔥鍋(原來不論好事壞事,別人不幹的就是特色,亦應得到👍🏿,然而我不知道還有誰要這樣打邊爐,葉蕫唔係成日

先上🥣底,好快,但係放低煲🥣轉頭又放咗舊嘢落🥣度,跟住成煲🥣出白煙,哦,原來係呢間嘢嘅特色乾冰🔥鍋(原來不論好事壞事,別人不幹的就是特色,亦應得到👍🏿,然而我不知道還有誰要這樣打邊爐,葉蕫唔係成日話”咪住,落唔落由我話事”咩,呃人嘅),成煲🥣俾白煙包住,為乜?成煲🥣凍哂要由煲過,為乜?煲滾咗成個🥣面係好核突嘅白泡(唔知同乾冰事,至少煲🥣最初嚟嗰陣係無泡嘅,照入佢數),為乜?

有好醬油配料,但係唔知點解混咗好耐都無乜味,真係混醬!D嘢食好快上到成枱都係,點解本地🐂肉(大)得咁少?仲要成面淋滿油,🐂肉都會吳剛上身?食下食下,諗起呢個美人鍋有花膠嘅,然而我不知道花膠係咁粉的。花鵰應該離家出走留下🐔🐔獨守空房吧?!如果現即炸響鈴也只是如此軟弱無力,那紫菜的堅挺應該是落井下石的一群。那六色小籠包真是杰作,食到你五顏六色。那枝酒是走了氣的汽水吧...

吃到最後,曾經試過呢間嘢嘅朋友終於出聲”如果我知你哋食呢間,我一定唔會叫你哋嚟” (點解唔唱埋”如果你知我苦衷”先講?)

其實4個人埋單$2146無所謂,那怕呢間嘢可以開到2046?我無期望打邊鍋好食,但係出乎預料咁唔好食仲要食唔飽亦係第一次。once again呢間嘢同好食係complete strangers,然而我不知道呢間嘢的粉從那裡來?

裝修是👌🏿的,風景(無緣看應該也是)👌🏿的,酒吧很完備(是呢間嘢嘅重點?)座位滿滿有人猜拳(效果像街市熟食中心)。我都唔想因為不滿才有動力寫食評,but look what you made me do。如果你期望整咗容嘅人生出嚟嘅👼🏿會有什麼吸引,你仍說願意嗎?

P.S. 做乜坐低咗仲要兩次走嚟問留咩名同邊個俾位我哋?你當我什麼?
2018-01-27
2018-01-28 2233 浏览
Taste 4 different spicy hotpot soup at one time@CWB一次過試齊4 種不同的辣My families and I went to a modern Chinese hotpot restaurant called "The drunken Pot" (酒鍋) located in 27/F, V Point, 18 Tang Lung Street, Causeway Bay (銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓).You are embraced by eccentric decor once you stepped in the restaurant with middle east stye glass pendent lights and vibrant colours A panoramic city skyline appears in front of you as you keep walking into the restaurant.Funky, playful vivid colored graffiti( B
一次過試齊4 種不同的辣

Funky, playful vivid colored graffiti( By Ben Pickering) is painted on the walls in different areas of the restaurant.

An eye catching red wooden statement wall at one side of the restaurant.

We ordered a newly launched hotpot with 4 totally different spicy flavours of soup.

''The Four Chillies Pot''
四國辣妹
$328(Only soup base) 淨湯底

With

Jalapeño beef brisket spicy soup
墨西哥青椒牛腩辣湯

The brisket is soft. Not tough at all.Tasty

Indian chicken spicy soup
印度雞辣湯

The chicken is tender, moist, and succulent. Yummmm

Sichuan spicy numbling soup
四川麻辣

A subtle, tangy kick infuses into the ingredient put in. The deep fried pork skin (豬皮) and bean curd puff (豆卜) soak up all the flavours of the soup.Very delish!! Recommended

Spicy sour soup in Hong kong style
港式酸辣湯

Sliced Pork belly (五花腩) is added into the soup.

''Hanging premium sliced Angus beef chuck'' (back)
掛架頂級安格斯牛頸脊 (後)
HKD$188 (Small) 小

Nice intense, strong beefy flavour yet soft and tender

Proper amount of fat.

High quality protein!

Highly recommended!!

''Sliced squid ink sausage'' (underneath the beef)
肥媽墨汁腸 (牛肉下面)
HKD$58

With the appearance very much like the blood sausage (black version).

It taste is definitely taste better than it looks.

It is quite similar to the taste of beef jerky but in a good way

''Seafood platter for 2 " (middle)
二人海鮮拼盤 (中間)
HKD$368

With razor clams,fan scallops,shrimp and Venus clams.

The shrimp is quite fresh. Yummm

From front to the back (由前至後)

''Hand made seven color cuttlefish balls'' (1st row)
七星報喜(行 1)
HKD$88

Colourful presentation. Some of them are acquired tastes.

''Deep fried homemade bean curd and seaweed rolls'' (2 nd row)
即炸手工紫菜嚮鈴卷(行 2)
HKD$58

The seaweed brings a nice seawater saltiness to the dish.

''Frozen bean curd cubes'' (3 rd row)
蜂巢豆腐 (行 3)
HKD$38

The frozen tofu acts like sponge that soaks up all the flavours of the soup. Must order item for having hotpot

''Hot and chili pork dumplings '' (4 th row)
魔鬼豬肉餃 (行 4)
HKD$88/ 6 pcs 隻

Vibrant evil orange appearance.

Shrimp minced pork filling

Tastes like wantons with a special subtle taste of liqour. Yummmm.

''Vegetable platter'' (5 th row)
蔬菜拼盤(行 5)
HKD$58

The platter has superfood kale ;) Healthy option
''Lychee energizer'' (front)
荔枝特飲 (前)
HKD$58

''Cucumber & lime'' (back)
青檸青瓜特飲 (後)
HKD$58

Very refreshing.

It is good. Even for me not a fan of soft drink
  • ''Hanging premium sliced Angus beef chuck'' 掛架頂級安格斯牛頸脊
  • ''The Four Chillies Pot'' 四國辣妹
  • ''Lychee energizer'' 荔枝特飲
2018-01-28 167 浏览
最近天氣日頭熱夜晚突然涼番令到人特別想去打番個暖笠笠既邊爐,一入場就見到大部分座位都可以俯瞰維港夜景,氣氛夠曬chill,印象分已經大大增加!如果有選擇困難又鐘意試唔同口味特食家呢到的五國美人鍋湯底就最適合你地啦!清香至濃郁的味道逐層遞進。打邊爐最基本的食材點少得魚旦,呢到有自家製的手打丸類,當中七星報喜有齊七款唔同口味的丸,一左班朋友黎食就岩曬可以滿足唔同口味的人食啦!另外餃類亦有驚喜,特別的口味如黑松露芝士牛肉餃係普遍火鍋底搵唔到的值得一試!平時唔太好豬紅的我呢到點左鴨血冇腥味仲要滾長時間都仲保持到爽嫩的口感。而身為食肉獸的一份子,呢到亦有多款肉類提供,頂級安格斯牛頸脊以掛架形式上枱,夾的時後比起平日用碟更方便,最有牛味的就一定要推薦牛肉拼盤的牛柳粒。另外要減肥的人士就唔可以錯過高蛋白質又低熱量的海鮮拼盤,大蝦扇貝蜆夠鮮味又啖啖肉。

2018-01-23
2018-01-27 2033 浏览
對正銅鑼灣鵝頸橋的新落成商業大廈 V Point,這座大廈雲集不少特色食肆!包括鼎爺私房菜! 我跟好姊妹二人走上 27樓的 <酒鍋>,一出 lift,已見一個大魚缸!  內有魚及龍蝦…等新鮮海鮮! 新派型格的火鍋店裝潢,最吸引我們的是居高臨下的璀燦夜景!餐牌以竹門設計,破格創新!供應的火鍋美食多元化!調味料有12款之多! 任君選擇自製混醬啦!清酒菠蘿沙冰 $168我不飲酒,見這款清酒菠蘿沙冰,膽敢一試!沙冰冰涼透心,加入香甜的菠蘿汁,絕對易入口,很適合飲酒初哥!加上細細杯,一小啖一小啖不經不覺便喝掉!行酒江湖 $298風味十足四式火鍋湯底!包括:蕃茄牛尾湯底、醉雞湯底、黃酒魚湯底及海鮮湯底; 當中,所謂的海鮮湯底,其實只見有蜆及大量的芋絲!其他湯底都好足料,醉雞湯底迫出雞油,則是最油!海鮮拼盤 $368海鮮總算新鮮!包括:蝦、蜆、聖子、帶子...等!日本頂級黑毛豬豚腩肉 $158排滿全碟薄切黑毛豬豚腩肉,滾至肉色變白即食,肉質富鮮味及帶爽口!黑啤熊 $88三隻黑啤熊站在冰上,令人聯想到北極的黑熊!其實黑啤熊是墨汁製片的墨魚肉,做到黑熊外型,有前有後連 pat pat 都
  內有魚及龍蝦…等新鮮海鮮!

新派型格的火鍋店裝潢,最吸引我們的是居高臨下的璀燦夜景!

餐牌以竹門設計,破格創新!
供應的火鍋美食多元化!

調味料有12款之多!
 任君選擇自製混醬啦!

任君選擇自製混醬啦!
清酒菠蘿沙冰 $168
我不飲酒,見這款清酒菠蘿沙冰,膽敢一試!
一小啖不經不覺便喝掉!

行酒江湖 $298
行酒江湖湯底
醉雞湯底
黃酒魚湯底
海鮮湯底
蕃茄牛尾湯底
醉雞湯底迫出雞油
海鮮拼盤 $368
海鮮總算新鮮!包括:蝦、蜆、聖子、帶子...等!

日本頂級黑毛豬豚腩肉 $158
日本頂級黑毛豬豚腩肉
黑啤熊 $88
三隻黑啤熊站在冰上,令人聯想到北極的黑熊!其實黑啤熊是墨汁製片的墨魚肉,做到黑熊外型,有前有後連 pat pat 都有,
加上眼鼻!樣子趣怪!
質感黑黑實實,好爽彈!夾雜墨魚粒!不過不失!可以哄小朋友!

黑啤熊

7星報喜 $88
粉紅色丸味道怪怪地口味偏假!

7星報喜
鴨血 $68
這樣食物好恐怖,不敢想像其弄製過程!
口感滑溜帶煙韌,卻是入口帶有腥臭,
實在不討好!
大家淺嚐一件便放棄吧!
鴨血
口感滑溜帶煙韌,卻是入口帶有腥臭
蔬菜拼盤 $68
包括: 生菜、菜芯、油麥菜、粟米、車厘茄…等!健康之選!
車厘茄淥一淥,一咬爆汁酸甜,好似食提子一樣!
蔬菜拼盤
即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58
夾住紫菜的嚮鈴卷,基本上放一放落湯底,便可拿上來即食!
口感微脆,還有多了紫菜香,令整體口味不會太單調!

黑松露蝦蟹餃 $88
餃子皮皮薄而滑帶有韌性,就算放久了!餃子皮與餡料分離,餃子皮依然無穿無爛!
蝦肉混合蟹肉鮮味的配搭,皮薄多汁肉鮮,加入黑松露,口味提升,整體做出水準!
2017-11-15
行酒江湖湯底
日本頂級黑毛豬豚腩肉
2018-01-23 165 浏览
今晚試咗酒鍋算是一間特色火鍋店,先點咗一個五國美人鍋,有清酒香梨、麻辣鮮蟹肉蟹粉、美人鍋&肉骨茶,由於朋友唔太鐘意食羊,店長好好把羊換了豬骨鍋,好大塊有骨髄的大腿骨美人鍋原來係有骨膠原的雞肉花膠湯㡳,花膠頗大塊又滑又淋,雞肉好滑幼嫩好味冬天食就啱曬,好養顏牛肉雪花比例好好,切得又夠薄,肉質嫩滑,唔怪得要用既碟黎上枱好多種類既蔬菜色彩繽紛蔬菜拼盤有驚喜,原來羽衣甘藍用來火鍋一流,索晒D湯汁精華好甜發現有新嘢出麻辣墨魚丸,又香又夠辣魔鬼豬肉餃有肉汁流出鮮甜還order 海鮮拼盤,好新鮮啲蝦好大隻,帶子亦頗大粒,仲有聖子,蜆等等最後,緊係要飲杯竹蔗茅根,清清火熱,完美一餐
今晚試咗酒鍋
冬天食就啱曬,好養顏

牛肉雪花比例好好,切得又夠薄,肉質嫩滑,唔怪得要用[招牌菜]既碟黎上枱

好多種類既蔬菜
色彩繽紛
蔬菜拼盤有驚喜,原來羽衣甘藍用來火鍋一流,索晒D湯汁精華
好甜

發現有新嘢出
麻辣墨魚丸,又香又夠辣
魔鬼豬肉餃有肉汁流出鮮甜

最後,緊係要飲杯竹蔗茅根,清清火熱,完美一餐

2018-01-21 185 浏览
呢個季節係需要不停甘打邊爐嘅😝今次黎到酒鍋🍻裝修好特別 有中式古典味道😙先講佢嘅火鍋湯底 啲名改得好特別 我地俾呢個五國美人吸引左😆五合一嘅湯底 有藥膳花膠、羊腩煲、肉骨茶、雲耳蟲草花燉梨同龍蝦濃湯😍😍個人覺得羊腩煲同藥膳花膠湯底係最好味嘅😝至於火鍋配料呢 我地都叫左幾多下 其中可以試下嘅有:掛架牛頸脊(小)🐮 $188色澤同紋理都好靚😍肉質好嫩滑 牛肉味都幾濃郁🤗掛架嘅方式都幾方便 唔會好似平時甘癡住哂🙈即炸手工紫菜響鈴卷 $48呢個好邪惡呀😈炸得好鬆脆 而且佢有好多層😍再放落湯底就吸哂啲精華 食落入面都仲脆脆地嘅🤤口感唔錯😜頂級蒙古涮羊片 $68羊肉片蘇味夠重😍鬼馬草莓🍓 $88 (3粒)呢個無論名同材料都好特別😂其實佢係鵝肝墨魚丸🧐不過味道就有啲奇怪啦😂🙈雖然就無任食邊爐甘抵食 但食物質素就幾高😍選擇多而且好特別👍🏼👍🏼環境又坐得舒服 仲有維港海景添🌉

至於火鍋配料呢 我地都叫左幾多下 其中可以試下嘅有:
掛架牛頸脊(小)🐮 $188

即炸手工紫菜響鈴卷 $48

頂級蒙古涮羊片 $68
羊肉片蘇味夠重😍

鬼馬草莓🍓 $88 (3粒)