2016-06-06 722 浏览
特色啤酒麵配多隻大炸蠔!美人鍋有多隻大大的鮮蝦花膠雲呑,麵條頗有嚼口而不腍爛,湯底較清。後面的炸蠔黑啤鍋更深得我心!炸蠔有四五隻,全部都有掌心的大,而且炸得外面酥脆不油膩,內裏仍嫩滑爆汁!啤酒湯底感覺好特別,而又出奇地合拍。不用再額外點一罐啤酒,它們已經完全融為一體,很方便!午市沒時間打邊爐,亦有麵食選擇,價錢實惠免加一!忌廉黑啤湯麵鍋(酥炸廣島蠔配日式拉麵)$78(連沙律、甜品、飲品)美人湯麵鍋(花膠蝦餃配中式拉麵)$88(連沙律、甜品、飲品)
特色啤酒麵配多隻大炸蠔!

午市沒時間打邊爐,亦有麵食選擇,價錢實惠免加一!

2016-06-03 1791 浏览
好姊妹與我補祝生日選了這裡慶祝店內環境十分和風播放著節奏音樂燈光較昏暗提供outdoor位置有別於一般火鍋店但音樂太大 傾計有點困難選了招牌湯底 酒火入鍋有五款湯底一次滿足愛辣與不愛辣食客湯底料足但不夠濃 特別蝦蟹湯底的欠味熟食點了小籠飽顏色吸引皮不會太厚但內裡少了點湯汁飲品點了竹庶矛根水(早前於韓國餐廳已見過呢)用上燈泡樽盛裝 一人份量不多不太抵飲火鍋配料牛頸脊賣相特別但肉味不太出比較失望的是豆腐雪糕已按店員指示料理但 煮出來賣相及味道有待改善抹茶心太軟竟是全晚亮點不太甜整體服務不錯可惜食物不似預期
好姊妹與我補祝生日

熟食點了小籠飽
顏色吸引
皮不會太厚但內裡少了點湯汁

飲品點了竹庶矛根水
(早前於韓國餐廳已見過呢)
用上燈泡樽盛裝

生日
抹茶心太軟
竹蔗茅根水
2016-05-29 784 浏览
每逢週末 尖沙咀都人頭湧湧 想找個地方吃午餐都很難 今次就找吃的找到去天文臺道去-常常見到很多人在Instagram po酒鍋的「倒吊牛肉」但中午來沒可能打邊爐吧-今次來吃午市套餐 潮州沙嗲麵鍋和四川麻辣湯麵鍋-潮州沙嗲麵鍋 $58沙嗲味濃且香 入口啖啖米粉都充滿沙嗲湯安格斯牛肉切得十分薄 亦有牛味 浸在湯內可謂盡是吸收沙嗲湯的精華 不過略嫌熟了點 -四川麻辣湯麵 (小辣) $58辣度十分足 香辛料如八角等味道亦十分出 再加上最佳拍擋紅薯粉是會令人邊叫辣邊在吃 令人欲罷不能豆卜作為配料亦不遜色 盡是吸收了麻辣湯底的精華不得不提的是口水雞 雞煮得十分嫩 不會有「嚡口」的感覺而且醬汁亦很搶口入味 是道十分驚喜的口水雞-溫馨提示: 午市不設加一收費後話 各個麵鍋的湯底都十分足料 令人很期待有天來這裡打邊爐-
今次來吃午市套餐 潮州沙嗲麵鍋和四川麻辣湯麵鍋
潮州沙嗲麵鍋 $58
潮州沙嗲麵鍋 (上)
沙嗲味濃且香 入口啖啖米粉都充滿沙嗲湯
四川麻辣湯麵 (小辣) $58
四川麻辣湯麵 (小辣)
是會令人邊叫辣邊在吃 令人欲罷不能
豆卜作為配料亦不遜色 盡是吸收了麻辣湯底的精華
不得不提的是口水雞 雞煮得十分嫩 不會有「嚡口」的感覺
而且醬汁亦很搶口入味 是道十分驚喜的口水雞
溫馨提示: 午市不設加一收費
後話 各個麵鍋的湯底都十分足料 令人很期待有天來這裡打邊爐
2016-05-07
潮州沙嗲麵鍋 (上)
四川麻辣湯麵 (小辣)
2016-05-23 732 浏览
三五知己,約埋就想起打邊爐,要打得出色,當然,就要搵間有特色的食店啦,酒鍋是我們首選,這裡裝修靚,坐得舒適,舒舒服服。魚頭火鍋煲,三文魚頭好大個,煎香後放入湯鍋內,再配上十多款鍋料,湯底越煲越濃,越奶白,充滿鮮美,鮮甜魚湯,滑滑口,魚頭有好多魚肉,食落嫰滑,淨食配料已好足夠了。炸魚皮,香脆,大大塊,配上調味,淨食都已經好好味,放入鍋底,放入三秒,就攞來食,半脆半軟,口感一流。
2016-05-19 879 浏览
同成班同事去打邊爐,呢到既環境好靚,裝修又特別,座位舒服。首先叫咗花雕醉雞鍋同沙嗲鍋,花雕醉雞鍋好有藥材既味道,用黎打邊爐真係好特別。調味料有好多選擇,一定有一款你係會喜歡,自己混醬頂級安格斯牛頸脊,牛肉既花紋好靚,又新鮮,肉質細緻­結實,且肥瘦適中,食完想叫多一碟呀七星報喜,賣相吸引,咬咗一啖其實都係墨魚丸,染上顏色令到賣相更加特別鮮蝦水餃,餡料足料,鮮蝦大大隻又彈牙,飽實多汁。手打墨魚丸,表面光滑,口感彈牙,又夠大粒。牛栢葉,依家好難食到黑色既牛栢葉啦爽口,一D都唔韌。打邊爐又點少得竹蔗茅根水呀~不過就真係麻麻,唔凍既,唔覺得飲緊竹蔗茅根水冇咩味道。紫貝天葵茶聽同事講都係麻麻
同成班同事去打邊爐,呢到既環境好靚,裝修又特別,座位舒服。
調味料有好多選擇,一定有一款你係會喜歡,自己混醬
牛栢葉
牛栢葉,依家好難食到黑色既牛栢葉啦
爽口,一D都唔韌。
紫貝天葵茶聽同事講都係麻麻
2016-05-18
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 七星報喜
2016-05-18 578 浏览
印象中我應該是第一次到如此高檔的火鍋店,不論店內裝潢或是食物的質素也很高。火鍋店常有的自選醬料這裡也有,但多至10幾款也真的很有誠意。花膠鍋配送一大碟鮮花膠,好讓女士們吃個夠。花膠爽口不會太淋身,煲至尾段亦為湯底增加不少鮮甜味。大碟手切肥牛肉質嫩滑,肉味濃郁。炸魚皮過鹹了,不過很香脆沒有油味。七色丸的賣相當然值滿分,但食後亦不知是甚麼食材…沒有甚麼味道,空有美貌。飲品$28一樽,上枱時只得2/3滿,味道亦只得單一甜味。最後要說到服務了,這裡的收費屬高檔火鍋,侍應應該提供更積極主動的服務吧…。

大碟手切肥牛肉質嫩滑,肉味濃郁。

炸魚皮過鹹了,不過很香脆沒有油味。

飲品$28一樽,上枱時只得2/3滿,味道亦只得單一甜味。

最後要說到服務了,這裡的收費屬高檔火鍋侍應應該提供更積極主動的服務吧…。
2016-05-11 4298 浏览
在一眾新開火鍋店中,「酒鍋」以獨特的賣相,場地上的藝術感,讓食客耳目一新,背後當然少不了年輕老闆的大膽創新,而這亦令「酒鍋」成為我短期內兩度光顧的餐廳。兩次來訪都是大夥兒一起,可以食到的便更多,也順理成章的選出更多值得推介的東西,讓大家下次來也可以試試。招牌的「酒火入鍋」,五格火鍋集結了店內特選的五款湯底 - 海鮮木瓜鍋、潮州沙嗲鍋、四川麻辣鍋、蝦兵蟹將、墨汁海鮮鍋。正中的海鮮木瓜鍋,加入酒後點上火,就是酒火入鍋的精髓所在,火熄了以後,就加入海鮮湯了,非常美味。當以味道取勝的話,在這五款中,首選是「海鮮木瓜鍋」和 「四川麻辣鍋」,海鮮的鮮甜,木瓜的清甜,非常平衡;而四川麻辣鍋的麻香先來,再有辣勁,煮過竹笙、豬皮的時候,就是更香辣。新推出的秘密花園 (Secret Garden) 以很唯美的形象出場,蛋白做成的頂層,插滿了花朵的蓋在湯底上。越滾越蓬的蛋白,撥開了就是海鮮喇沙湯底,是非常濃郁的喇沙湯。食火鍋又怎少得了牛肉?手切本地肥牛一定要試試,輕輕灼1分鐘,彈牙口感又滿滿肉香;而更有特色的頂級安格斯牛頸脊 絕對不能錯過,以冰鎮著、掛起了的滿滿雪花肥牛,口感比手切更扎實,脂肪更多,食起來真
Secret Garden
手切牛肉
火鍋又怎少得了牛肉?手切本地肥牛一定要試試,輕輕灼1分鐘,彈牙口感又滿滿肉香;而更有特色的頂級安格斯牛頸脊 絕對不能錯過,以冰鎮著、掛起了的滿滿雪花肥牛,口感比手切更扎實,脂肪更多,食起來真的更有層次,也比較有濃香的肉味。
竹蔗水
紫貝天葵
食著食著,火辣得很,點上了自家製竹蔗水和紫貝天葵,以燈泡瓶盛著,超可愛的!紫貝天葵,微酸少甜的,比甜甜的竹蔗水更好喝,更醒胃。
綠茶心太軟
原來「酒鍋」也有不錯的甜品,就是綠茶心太軟,比一般食到的更軟身的外層,非常流心的綠茶漿徐徐流出,配上雲尼拿雪糕,食過辣就剛好中和了。下次再來也要再食一個~
值得推薦

2016-04-01
Secret Garden
2016-04-23 1451 浏览
Since my last visit to this hotpot place, my friends have been dying to try it out so we have decided to come here for a drunken dinner on Friday! Different from last time, we have ordered the 4 soups combo so that all of my friends get to try soup to cook with their food. Deep fried bean curd rollsSame as last time, their bean curd rolls were freshly deep fried until crispy. I really liked that they were not too oily conpared to many other hotpot places. You may either enjoy them by dipping the
4 soup base
Deep fried bean curd rolls

Same as last time, their bean curd rolls were freshly deep fried until crispy. I really liked that they were not too oily conpared to many other hotpot places. You may either enjoy them by dipping them straight into the sauce or soak them into the soup for 5 seconds.
Premium Sliced Angus Beef Chuck (Small) ($188)

The quality of the beef worths so much of the price. The presentation was also stunning with slices of beef being hung on a rack over ice! I personally liked to cook my beef in a lighter soup base so that I can enjoy the original taste from the beef!
2016-04-22
4 soup base
2016-04-18 4093 浏览
位於尖沙咀的人氣特色火鍋店,以獨特創新的靚湯底打響名堂,讓客人任意配搭。超高樓底配上落地大玻璃和吊燈,令空間感擴闊。裝修設計以時尚的紅黑色為主,富有中國風,型格且高貴。火鍋配料豐富,除生猛海鮮和活刺身外,也有多款精緻特色的,絕對是跳出傳統的非一般火鍋體驗。 <竹䉀茅根&紫貝天葵>電燈泡造型的飲料,賣相可愛,稍嫌味道偏甜。 <酒火入鍋>招牌五合一湯底,組合包括清甜的木瓜鍋、真材實料的蝦兵蟹將、鮮味的墨汁海鮮鍋,香辣而不嗆喉的四川麻辣鍋、以及微辣的潮州沙嗲鍋。而最特色之處是店員會把清酒倒進中間的木瓜鍋然後點火,當酒精揮發時火焰瞬間冒起,是一大視覺享受。 <清酒炸彈>把清酒冰球隨意放進湯底裡,能即時提升滋味。 <頂級安格斯牛頸脊>一片片安格斯牛齊整地掛在層架上,單看造型已令人食指大動!肉味濃郁,肥瘦分佈平均,稍涮幾秒鐘入口更嫩滑。 <本地手切肥牛>色澤鮮紅,刀工細膩,切成薄薄的一小塊,但牛味沒安格斯那麼重。 <七星報喜>以七種汁液染成不同顏色的

<竹䉀茅根&紫貝天葵>

電燈泡造型的飲料,賣相可愛,稍嫌味道偏甜。
竹䉀茅根&紫貝天葵

<酒火入鍋>

<清酒炸彈>

把清酒冰球隨意放進湯底裡,能即時提升滋味。

<頂級安格斯牛頸脊>

<本地手切肥牛>

本地手切肥牛

<七星報喜>

以七種汁液染成不同顏色的墨魚丸,內含粒粒墨魚肉,鮮味彈牙,但味道分別不大。

<即炸手工紫菜嚮鈴卷>

即叫即炸,香脆可口。
即炸手工紫菜嚮鈴卷

<鵪春蛋福袋>

精緻小巧的福袋,皮薄通透,內藏一粒鵪春蛋。
鵪春蛋福袋
2016-03-19
本地手切肥牛
即炸手工紫菜嚮鈴卷
2016-04-17 1681 浏览
I went here with a couple of friends for dinner on a Saturday. the entrance was quite packed even at 9pmWe had the 4 broth base with the sake infused broth in the centre. We had dumplings, beef and some seafood (fresh lobsters, guys) we also had some black truffle Xiaolongbaos that were delicious.They serve cocktails in this hotpot place, and they went surprisingly well with the food. we tried the Mulan drink as well as this refreshing drink that looked and was served like soup, which was my fav
They serve cocktails in this hotpot place, and they went surprisingly well with the food. we tried the Mulan drink as well as this refreshing drink that looked and was served like soup, which was my favourite.

the environment was nice and modern, I liked that they have enough space for each table that you don't hear people's conversations at your ear.
the service was really good, the servers were patient and attentive.
I really like this new hotpot concept. though the price is more than what you'd normally pay for a hotpot meal, but you get your money's worth. Will definitely come again
  • 酒火入鍋
  • 六色小籠包
2016-04-05 1916 浏览
睇到openrice一致的好評,我以為自己去錯餐廳,點解可以差咁遠!?話說我之前喺facebook已經見人對呢間餐廳讚不絕口。抱住好高我期望,一行8人去到試新野。Waitress俾張8人枱我哋,係長枱但係得一個爐,仲要係放一邊,咁即係得4個人可以打,其他人點算? 問 waitress 佢話我哋一係要間房, min charge $3000 諗住都一定 meet 到就要啦。跟著我哋叫哂佢最特別最出名嘅食物,然後先知出事:呢個湯底係好靚,頭一啖都仲分到咩味還咩味,但係加完湯之後全部變清湯,尤其係中間個湯,加埋個清酒炸彈都食唔到清酒味。其實佢哋點解唔可以加返原本個湯底,要加清湯? 呢個都唔係好過分嘅要求啫。跟著出事嘅係嗰個7色丸同7色小籠包,7隻色但係一樣味,覺得自己食咗好多色素落肚。其他野食未至於好差,牛肉ok但係出面好多火鍋店再好食啲,炸魚皮幾好食,但係整體都係唔ok。佢哋啲service亦都係敗筆,大部分 waitress 無論聽到或聽唔到都唔會應你,一開始坐低想要水佢哋話冇杯要遲啲,但係食咗半個鐘再問佢而家有杯裝水未佢完全冇咗件事。我有懷疑過我嘅experience 同 openri

跟著我哋叫哂佢最特別最出名嘅食物,然後先知出事:

我有懷疑過我嘅experience 同 openrice 上啲評語相差咁遠係唔係只係我唔好彩,但係我有同事第二日咁arm又去,佢同我有相同經歷,咁我唯有相信係佢哋質素下跌咗。但係我就應該唔會再去下次。
2016-04-03
庆祝纪念
生日
2016-04-04 1592 浏览
酒鍋比我既感覺係新派既火鍋店無論係裝修定係員工既圍裙都好modern!先黎可以混醬 但其實火鍋湯底夠哂濃 都唔係好使點架喇 打邊爐當然要有清潤竹蔗茅根啦!個樽好有特式~秘密花園 $298 超級靚既火鍋 一改對港式邊爐既印象 厚密既蛋白上鋪滿食用花 下面係海鮮喇唦湯底 真係別出心裁 火鍋配料揀左頂級安格斯牛頸脊($238)同七星報喜($88) 牛肉油花均匀 肉味都幾香 墨魚丸加入唔同蔬菜既顏色 好colourful 食上去味道冇咩大分別 但幾彈牙即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58 非同凡響 好好食 出面好多都會放耐左變淋 但呢個係即炸 所以勁香脆! 而且加入左紫菜更加香口鬆脆 將佢放入湯底滾兩滾就食得 食完忍唔住再encore綠茶心太軟 $98 自問不是綠茶控 所以比較挑剔 呢個甜點做得唔錯 外殻做得幾crispy 包住暖暖軟心 茶味甘甜不會膩 幾好食 除左例牌既雲尼拿雪糕之外 仲有蜜瓜伴碟 好有新鮮感酒鍋當然有酒又有鍋啦 Aprilis $98 – 含清酒、玫瑰糖漿、柚子、士多啤梨利口酒及士多啤梨Begger So $98 – 含Big Gin蒸餾酒、中國酒、中

酒鍋比我既感覺係新派既火鍋
無論係裝修定係員工既圍裙都好modern!
先黎可以混醬

但其實火鍋湯底夠哂濃
都唔係好使點架喇

打邊爐當然要有清潤竹蔗茅根啦!個樽好有特式~

秘密花園 $298

食上去味道冇咩大分別 但幾彈牙

即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58

非同凡響 好好食

出面好多都會放耐左變淋

但呢個係即炸 所以勁香脆!

而且加入左紫菜更加香口鬆脆

茶味甘甜不會膩 幾好食

除左例牌既雲尼拿雪糕之外

仲有蜜瓜伴碟 好有新鮮感

酒鍋當然有酒又有鍋啦

Begger So $98 – 含Big Gin蒸餾酒、中國酒、中國茶、西芹及Mancino Bianco酒兩款中我比較喜歡蘇乞衣 味道真係好特別!

地址:尖沙咀天文台道8號2樓1號舖

2016-04-03 2963 浏览
食完呢餐已經立即訂定檯再黎食過😳!酒鍋係一間新式火鍋店。餐廳環境非常創新 充滿著時尚街頭藝術既色彩而且傳統木材地板再配上高貴既吊燈 配搭新潮!完完全全打破左以往火鍋店既感覺除左環境新潮之外 食物賣相亦相當前衛😎今次跟朋友係到係左新出既午市套餐下次再黎食過晚飯 打邊爐 菌王松露湯麵鍋 HK$68潮州沙嗲麵鍋 HK$58海龍王喇沙麵鍋HK$78午餐套餐主要有三個麵鍋 我同朋友三人剛剛好叫齊三款麵鍋菌王松露比較清淡d 食素既朋友或者唔想lunch time已經成為食肉獸既朋友 呢個麵鍋好適合而且就咁睇相都覺得好足料 份量絕對不少!另外 我最鐘意係潮州沙嗲麵鍋沙嗲湯超級濃郁!! 而且上面既牛肉超級嫩滿多汁! 側邊既豆卜吸晒d沙嗲湯底 超正!甜品綠茶心太軟 (HKD98)一餐好既午餐點可以無左甜品呢個綠茶心太軟真係好正!!真係無諗過火鍋店可以做到如此高質素既甜品絕對能夠媲美一D甜品糖水店!佢既綠茶味超級濃但唔會苦 而且心太軟外圍超級薄!裡面仲有海量既綠茶醬 真心正!飲品自家製竹蔗水 HK$25打邊爐必備既竹蔗水 (雖然今次無打邊爐)但係呢個竹蔗水 味道都唔錯 仲要係餐廳自家製 甜度適中!
食完呢餐已經立即訂定檯再黎食過😳!

酒鍋係一間新式火鍋店。
餐廳環境非常創新 充滿著時尚街頭藝術既色彩
而且傳統木材地板再配上高貴既吊燈 配搭新潮!
完完全全打破左以往火鍋店既感覺
除左環境新潮之外 食物賣相亦相當前衛😎
今次跟朋友係到係左新出既午市套餐
下次再黎食過晚飯 打邊爐

菌王松露湯麵鍋 HK$68
潮州沙嗲麵鍋 HK$58
海龍王喇沙麵鍋HK$78
午餐套餐主要有三個麵鍋 我同朋友三人剛剛好叫齊三款麵鍋
而且就咁睇相都覺得好足料 份量絕對不少!

另外 我最鐘意係潮州沙嗲麵鍋
沙嗲湯超級濃郁!! 而且上面既牛肉超級嫩滿多汁!
側邊既豆卜吸晒d沙嗲湯底 超正!

甜品
綠茶心太軟 (HKD98)
一餐好既午餐點可以無左甜品
呢個綠茶心太軟真係好正!!
真係無諗過火鍋店可以做到如此高質素既甜品
絕對能夠媲美一D甜品糖水店!
佢既綠茶味超級濃但唔會苦 而且心太軟外圍超級薄!
裡面仲有海量既綠茶醬 真心正!

飲品
自家製竹蔗水 HK$25
自家製竹蔗水
打邊爐必備既竹蔗水 (雖然今次無打邊爐)
但係呢個竹蔗水 味道都唔錯
仲要係餐廳自家製 甜度適中!

2016-03-30
  • 菌王松露湯麵鍋
  • 潮州沙嗲麵鍋
2016-03-31 1559 浏览
朋友話呢揀大廈開左好多新食肆,所以就趁假期拉大隊過黎試,卒之揀左呢度,見到入面都幾人山人海,相當熱鬧,喺門口等緊既時候聽到入面播住d節奏好強勁既pop music,加上入面好昏暗,唔知點解,竟然覺得我地好似係pub門口準備clubbing咁,完全唔似火鍋店格局~首次我地點左個四川麻辣鍋,可以揀辣既程度,我地揀左少辣,但仍然覺得好辣,真係辣到噴火~火鍋配料方面,最正就一定係呢個牛肉喇,上枱咁樣冰鎮住已相當有氣勢,大約得8塊,每人都係食到兩塊咋~不過就真係極好味,入口即溶feel,又好有牛味,真係好想食多幾塊~另外呢個七色丸亦好有創意,一隻丸一種味,不過可能因為我地個鍋底太辣,所以食落都唔係好分到邊種打邊種~由於個個都辣到飛起,所以我地就貪得意試埋個蒸氣火鍋,揀左雜菜籃,職員好好人代勞,呢個整法好食到所有蔬菜既原味,覺得好fresh好清甜,完全中和晒口中既辣味,仲可以順道清清腸胃添~
四川麻辣鍋
七色丸
2016-03-27
2016-03-18 1900 浏览
特別的火鍋環境,食物比較有特色,最值得一讚的是湯底,我們點了鴛鴦鍋,花雕酒醉雞和黑松露雜菌,前者料很足,有當歸千弓紀子雞(如果我唔估錯),再加個清酒炸彈,很香;後者比較像西式蘑菇濃湯,有點奶味,兩個湯我們都飲左好多,中西合璧值得一試!人均320,沒叫海鮮,夠飽,小籠包和墨汁香腸點了沒上,好彩沒收錢,不過只能book9點,有點晚,如果可以彈性點更好.
紫天葵
手打牛