2018-04-08 117 浏览
成間店裝修就靚啦!但啲野食冇一樣出眾!最令人激氣嘅係個個所謂招牌菜手切牛!夾起上嚟一塊硬冰!淥兩淥就un!成三百蚊一碟牛竟然咁嘅質素真係太過分!最離譜係碟小籠包!皮厚冇汁!街邊10蚊一粒個啲都好食過佢!成間野最得嘅係可樂同埋杯薏米檸檬仲有個芥辣牛肉可以!總之講打邊爐真係冇一樣食材得!好明顯就係啲食材唔新鮮!反而小炒熟食中伏機會低啲!不過講真真係見網上寫得幾得意嚟試下,無下次!又貴又唔好食!真係後悔揀左呢度!
小籠包
手切牛肉
2018-04-02 1726 浏览
咁我今晚就同女友食飯啦,每次唸食咩都係一樣非常頭痛嘅事情,解決頭痛有時會search 下openrice ,而有時又會問下d識食老友,咁今次老友就介紹左我e間酒鍋wor, 同我講話一定要試呀!咁緊要!咁就要試下啦!咁就係openrice 上面訂位啦!上到去啦,門口都係有排櫈俾客等位啦,跟住就望下佢個logo啦,個logo就真係幾有heart ,個人覺得佢設計得幾好,簡單得黎都帶 d新意,真係唔識字都知道佢有咩食呀!。好啦,跟住就店員安排入座啦!入到去啦!基本上餐廳個氣氛都以高檔次為主,燈光較為暗淡,但係每枱都會有個射燈射落張枱度,佢有室內同埋室外,主要都係室內為主,我入到去嘅時候都已經滿晒位啦,心唸好彩有訂位姐!好啦!等我地都睇下個餐牌先!咁首先就望下個湯底先,佢果個我原創五格鍋就真係真係非常特別呀!當我見到果個巨無霸芫荽鍋就真係口水都流埋呀!但係可惜就係女友唔係好鍾意果陣味啦!咁就最後都係無叫到啦!之後就再睇埋其他嘅配料,真心講就真係幾特別呀!見到個餐牌就真係樣樣野都想食,所以我地都叫左好多野食,希望最後都食得晒啦!咁點左菜之後,店員就附上混醬啦,我自己就最欣賞佢個xo 醬啦!我自己

。好啦,跟住就店員安排入座啦!

咁點左菜之後,店員就附上混醬啦,我自己就最欣賞佢個xo 醬啦!我自己就加左xo 醬,蔥粒同辣椒粒啦!之後又周圍望下佢地d野,發覺間餐廳都真係幾有心思呀,連包濕紙巾都可以設計得咁靚,好過好多果d大酒樓呀!
蕃茄龍蝦拼椰子雞鍋

好啦!湯底同配料都到啦!等我就介紹下先,鍋底我就選擇左蕃茄波士頓龍蝦拼椰子雞鍋,個鍋餐廳就係用左銅鍋,銅鍋嘅好處係除了美觀,佢有良好的導熱性與延展性。咁首先就望下個蕃茄龍蝦先啦,隻龍蝦爆晒膏,個湯裡面就重有d菇同蕃茄啦,而椰子雞就係雞肉係另上呀,湯底就非常清甜,我想就應該係椰子水啦,好啦,倒埋d雞落去而家就係等佢滾啦!咁係等佢滾果陣,d菜式好快好快咁樣一次過起晒俾我啦!
黃金炸魚皮

首先係個金沙鹹蛋皇炸魚皮,鹹蛋黃炸魚皮近期就因為某d新加坡品牌成為左一個大熱潮,鹹香可口,又惹味。咁我地兩個見到e個咁正嘅小食,當然就趁熱即刻試啦,雖然會有少少熱氣,但係唔緊要啦,就真係鹹蛋味濃郁得多,有起沙口感,而且魚皮都非常非常脆卜卜, 淥一淥過一過湯都係咁脆!拍得住果隻鴨仔呀!
海鮮拼盤

跟住就係海鮮拼盤啦,海鮮拼盤有海蝦,蟶子,扇貝同埋花甲。咁一上枱果下第一個感覺就係都放得幾靚,之後再望下望下原來係非常新鮮呀!因為我重見到隻蝦條蝦鬚郁呀!正所謂君子遠庖廚同埋感覺上好似佢成日係度望住我咁樣,於是我就極速放晒佢兩隻落去d湯度啦,之後就享用,佢個蝦頭超級鮮甜,另外個蝦身就超級爽口彈牙,完全係新鮮蝦先會俾到你咁樣嘅感覺,好正,蟶子啦!淥完之後縮埋水都重有好大條

同埋又係海鮮嘅鮮甜,e種鮮甜感覺上就算你只係用白開水黎淥一淥佢,只係食果種蟶子味道都已經好足夠啦!之後就到扇貝同埋花甲啦,扇貝就都係淥完都係咁大粒,而且係兩個都係咁鮮甜,e個海鮮拼盤根本就係一個鮮字咁簡單,真係強烈推介。
手工響鈴卷

跟住就係安格斯牛頸脊啦,根本上打邊爐我覺得食牛肉最正就係牛頸脊啦,肉嘅質感同埋牛味完完全全好過肥牛幾班,而且牛頸脊自己係街市都幾難買得到,因此我出街打邊爐都好鍾意叫牛頸脊。今次叫e一款牛頸脊,賣相就已經無得輸,佢嘅賣相令到我唸起四川名菜晾衣白肉,見到之後就拿拿林試下先,如果唔係就攤熱佢啦!牛肉非常鮮甜,而且就真係非常有肉味,牛頸脊特點係油花如大理石紋,肉質鬆化鮮美,非常嫩口,所有特徵佢都出晒黎,唔需要點樣點d 豉油都已經出晒d鮮味,好快就俾我地兩個清晒啦!
安格斯牛頸脊

之後就到個食餐火鍋都必食嘅響鈴卷,佢e個話係手工呀,就咁過一過個湯底就食得啦,食落去個口感就真係非常脆卜卜,再點埋佢個甜酸醬就真係一流啦!

跟住就到開心小企鵝啦,佢係一個企鵝仔就型嘅墨魚溝魚蛋,e度d手工造型嘅火鍋配料同點心都幾出名呀!所以就真係要試下,淥好左之後雖然有少少變型,但係食落去就真係幾重墨魚味,而且係非常彈牙,你感覺上係可以一次過享受到墨魚滑同埋魚蛋兩種菜式,唔錯唔錯。
開心小企鵝

之後就係七星報喜啦,係七隻唔同味道嘅丸,女友都幾鍾意食e個,食下食下佢就食左4粒,我就食左3粒,分別我估計係係粟米,黑松露同蟹籽,而我女友就講唔出係咩味啦!!佢果d手打丸就真係絕對無得輸,粒粒都係咁彈牙同埋都好夠味,絕對就唔係交行貨。
7星報喜

食左咁多肉,就當然要食返d菜啦!個蔬菜拼盤都幾足料,而且都砌得幾靚,有d典型嘅西式沙律菜例如係紅毛菜同九牙菜襯托,另外就重有南瓜,白菜,粟米心,菜心,西蘭花,津白同生菜等,真係一個名乎其實嘅拼盤呀,而且食落去d菜都好新鮮!食埋d菜就真係大滿足啦!
蔬菜拼盤

最後就係飲品,打邊爐其實除左飲汽水都重有好多選擇呀!我地今次就選擇左兩杯cocktail! 分別係Lycee Energizer 同埋summer delight, Lycee energizer 就係荔枝汁再加薑汁味汽水,味道都係非常夾。而女友果杯summer delight 就係波羅,芒果同埋甘菊蜜嘅結合,口感就似沙冰,味道就唔會話太甜,但係就好出水果味。兩杯都唔錯。
SUMMER DELIGHT
LYCEE ENERGIZER

最後埋單都係每人600蚊左右,個人感覺其實食野就最緊要係食新鮮,特別係果d日本餐廳同埋火鍋店,咁e間餐廳就客似雲來,d貨就一定係新鮮啦,我最欣賞就係個海鮮拼盤同埋個牛頸脊,下次會約多幾個朋友黎試下個巨無霸芫荽鍋呀!
2018-03-27
開心小企鵝
7星報喜
SUMMER DELIGHT
LYCEE ENERGIZER
種類係多兼有花臣,但以同質同區計就貴咗少少,不太差亦不叫好。多格湯底,我個人覺得不太方便。另外有款芝士龍蝦,完全無芝士味,似白汁多啲。雞湯同麻棘都ok嘅。無乜好講,完!
2018-03-22 128 浏览
位於尖沙咀和銅鑼灣的酒鍋,最近推出新火鍋外送服務。雖然天氣漸熱,但在有冷氣的地方打邊爐,完全沒問題。今天剛從日本回來,便相約一班同事吃午餐火鍋吧。酒鍋火鍋籃,食材超豐富阿。是次點選大量食物,午餐也吃得很豐勝呢。重點是有日本瓦斯爐供應哦,以為沒瓦斯爐,就無法打邊爐? 只要你付$380按金,就可以品嚐啦。四格鍋湯底$188四格鍋的湯底勻非常吸引,包括: 四川麻辣,潮州沙爹,濃湯豬骨,黑松露雜菌。當中的麻辣湯越烹越辣,辣椒量超多,豆卜吸滿辣汁,一吃就辣死啦,麻痹咀唇,辣味必愛阿。潮州沙爹是我最愛,沙爹味濃烈濃郁,更有濃濃的花生醬味,加入出前一丁,太好吃啦。濃豬骨湯則非常清甜,喝多幾口也不膩阿。黑松露雜菌同樣美味,松露味超香,配上滑溜溜又彈牙的烏冬,令我不自覺吃掉兩個烏冬阿。稻庭烏冬$32紫菜響鈴$58蔬菜拼盤$58洋蔥豬肉蝦蛋餃$44沙薑雞餃$44手打墨魚丸$44手打芝士蝦丸$44開心小企鵝$88頂級安格斯牛頸脊$188鴨血$68海鮮拼盤$368

四格鍋湯底$188

鴨血$68
海鮮拼盤$368
2018-03-21
2018-03-18 153 浏览
之前同同事食過一次酒鍋 食過番尋味今日同三五知己再食過地點係天文台道 都好方便 一上便是半層打邊爐 配料何期重要 酒鍋咩配料都有仲有自家製既辣醬tim 我隻隻都想試哂四個人食 叫左個行酒江湖套餐 睇落咩都有每人包一杯飲品 酒鍋都唔一定要飲酒有好健康飲品 我地一致選擇左竹蔗茅根行酒江湖 分別有4種味道 花雕醉雞鍋 蕃茄牛尾鍋清酒海鮮鍋 啤酒魚鍋講明行酒江湖 自然每一個鍋都會有酒啦花雕係好出味的 估唔到就係啤酒鍋 好有驚喜三拼福袋 好精緻 上盤又靚😍😍黑啤熊 其實係咩黎😂😂😂 叫完都唔知道食左就知道係墨魚丸其實整到熊咁既野 真心好有心思了邊爐必叫 即炸響玲 即炸先會叫架外脆內軟 鬆軟個個軟 先食一啖 再擺落煲索哂d湯 再食一啖 入哂味 好好食黑松露蝦蟹餃 又蝦又蟹咁 真係好有諗頭 蝦夠彈牙 蟹夠香 加埋一齊原來係咁好食仲有七星報喜 鍾意食丸既朋友 食到停唔到最後 打邊爐 少不了海鮮 蟶子元貝 樣樣有齊 一人食一至兩樣 都已經好飽飽了四個人埋單1900左右 但食既係高級湯底同食材 賺左啦😀😀😀
之前同同事食過一次酒鍋 食過番尋味

仲有七星報喜 鍾意食丸既朋友 食到停唔到

最後 打邊爐 少不了海鮮 蟶子元貝 樣樣有齊
一人食一至兩樣 都已經好飽飽了

2018-03-09 159 浏览
朋友生日又想打邊爐,唔想同人逼,又想坐得舒服,所以我哋揀選左尖沙咀嘅酒鍋。餐廳佔全層咁大,門口嘅左手邊有大圓枱,右手邊有卡位同埋窗口位置,我哋四個就被安排坐好寬敞嘅梳化卡位位置。見到隔離枱嘅飲品賣相好特別,隨即我哋就每人揀選左一款涼茶,包括洛神花茶、竹蔗茅根同埋薏米檸檬水。薏米檸檬水味道酸酸甜甜,好開胃。醬汁醬料都有六款選擇,當中有我最鍾意嘅辣椒粒同埋蔥粒,自己混醬調味用作點火鍋食物之用。火鍋湯底方面做緊推廣,只需要$388就可以享用五款不同湯底嘅五國美人,當中包括白滑美人鍋、馬來肉骨茶、麻辣蟹肉鍋、滋補羊腩鍋同埋水晶美人。最特別嘅係火鍋湯底中間嘅水晶美人,係有一個水晶梨喺入面,職員用Gas槍點火,中間嘅火鍋即時出現火焰🔥,好靚呀!影相一流。每一款湯底都有非常濃郁嘅味道,而且入面仲有火鍋配料添,例如羊腩同埋蝦等等。火鍋配料當中我最鍾意嘅即炸紫菜響鈴卷,真係即叫即炸,而且好大條,有我手掌再大啲,勁有份量。只需要放入湯底灼3秒就食得,外皮香脆可口,仲可以索晒湯底嘅精華味道,好正。沙彊雞餃賣相好可愛,真係有三隻雞仔嘅樣,好唔捨得食佢!另外,黑松露蝦蟹餃子非常大隻足料,食一啖落去皮薄餡靚,而且

薏米檸檬水味道酸酸甜甜,好開胃。

沙彊雞餃賣相好可愛,真係有三隻雞仔嘅樣,好唔捨得食佢!

另外,黑松露蝦蟹餃子非常大隻足料,食一啖落去皮薄餡靚,而且入面有好多蝦肉同埋蟹肉。

另外其他火鍋配料包括牛魔王拼盤、頂級蒙古涮羊片、蔬菜拼盤同埋七色丸等。

基本上我哋四個女仔都食到捧住個肚出門口,非常滿足好飽,但係埋單只係$3000有找,每人嘅平均消費大約$700左右,果然係平靚正啊。
2018-03-09 205 浏览
一直都好想試吓尖沙咀嘅酒鍋,火鍋店佔全層,而且位於一棟新型嘅商業大廈上面,好容易就搵到。餐廳環境裝修以紅黑色為主,富有神秘嘅感覺,而且枱椅以木為主,仲有室外嘅露台可以比客人抖抖氣。湯底-五國美人,有五個唔同嘅湯底,當中我最鍾意冬天至啱食嘅羊腩湯底,飲一啖湯底好暖胃,而且非常濃郁嘅羊味道,好正。火鍋必備嘅牛魔王拼盤賣相非常吸引,而且當中有不同款式嘅牛肉,包括有牛柳粒同埋雪花肥牛等等,牛肉非常新鮮,食落去有好鬆軟嘅口感。除此之外,羊肉都係餐廳嘅招牌菜,頂級蒙古涮羊片非常大片,而且肉嘅條紋係半肥瘦的,食落去羊肉嘅質感煙靭,一啲都唔騷。另外鴨血、即炸響鈴卷、各款嘅餃🥟類、蔬菜同埋丸類等等嘅火鍋配料,同樣地非常新鮮,非常好味。飲品方面,仲有自家製嘅竹蓆水等嘅涼茶提供,勝在裝飲品嘅器皿好似一個燈泡💡,賣相非常特別有趣。難怪晚市時間已經全場爆滿,座無虛席,而且火鍋款式特別,食物配料新鮮,屬於高質素嘅火鍋店。

2018-03-07 139 浏览
酒鍋這個品牌, 無論午餐或者晚餐也有水準, 那麼外賣呢? 外賣吃火鍋? 您沒有看錯, 我沒有打錯, 酒鍋野餐籃就是店方推出的新選擇, 從此以後, 吃火鍋又有新體驗.首先要做的, 是在www.tdpdelivery.com預訂, 早一天預訂好, 到時到候, 就能夠在家中收到野餐籃, 是door to door delivery. 而且還附上包裝配料, 餐具, 可循環再用檯布, 碗子, 濕紙巾, 加上借用的火鍋, 跟日本品牌Iwatani的火鍋瓦斯爐, 一切準備就絮. 慢著, 無醬怎辦? 不用怕, 還有八款調味配料, 包括葱花, 花生碎, 辣椒, 芫茜, 生蒜, 熟蒜, 花生, 辣椒粉, 還有豉油跟麻醬, 實在是全包, 不用張羅了.四格鍋湯底 $188 湯底, 是吃火鍋的重中之重. 四格鍋湯底, 是酒鍋的特色, 當中包括有愛辣人仕必吃的四川麻辣湯底, 味道香濃的潮州沙爹湯底, 濃湯豬骨湯底, 跟健康的黑松露什菌湯底.掛架頂級安格斯牛頸脊 $188 甚麼也不吃也沒有問題, 但不能不吃牛肉. 掛架頂級安格斯牛頸脊, 賣相靚, 色澤對辦, 肉味香濃, 來個沙爹牛頸脊, 人間美物.開心小企鵝 $8
四格鍋湯底 $188
掛架頂級安格斯牛頸脊 $188
開心小企鵝 $88 / 手打墨魚丸 / 手打芝士蝦丸 $88
開心小企鵝贏在賣相, 而手打墨魚丸, 跟手打芝士蝦丸就是實力的表現, 今時今日吃火鍋, 吃丸, 當然要吃手打丸.
洋蔥豬肉蝦蛋餃 / 沙薑雞餃 $88
餃, 當然不是普通的款式, 而是洋蔥豬肉蝦蛋餃, 跟沙薑雞餃. 好的餃, 皮不能太厚, 餡料更是重要, 如洋蔥, 豬肉, 蝦, 跟蛋的組合, 就很豐富.
紫菜響鈴卷 $58
紫菜響鈴卷, 是必吃的. 響鈴質感對辦, 加上紫菜, 層次感更好. 記得不要放在湯內太久.
蔬菜拚盤 $58
CEO跟小晴晴也要吃菜, 一客蔬菜拚盤就最適合他們.
稻庭烏冬 $32
最後, 用精華般的湯底吃稻庭烏冬是常識吧. 小晴晴也知道稻庭烏冬的水準, 兩個字: 無得輸.
有了酒鍋野餐籃, 從今以後, 在家吃火鍋, 不用準備, 輕輕鬆鬆鄧梓峰.
吃火鍋, 除了到餐廳, 酒樓之外, 留在家中也是個好選擇. 但前期準備工作實在不少, 選購酒鍋新近推出的酒鍋野餐籃, 就是個相當便利的安排.是晚天氣轉涼, 一家人一同吃火鍋, 正是時候. 在網站www.tdpdelivery.com預訂好之後, 全部火鍋所需的物品就會直接送到家裡. 店方用上野餐籃來盛載, 內裡包括包裝配料, 餐具, 可循環再用檯布, 碗子, 以及濕紙巾等等. 另外, 還可以借用火鍋及日本品牌Iwatani的火鍋瓦斯爐, 那就不用為爐具操心. 火鍋, 當然要有醬汁, 一拚送上的是八款調味配料, 包括葱花, 花生碎, 辣椒, 芫茜, 生蒜, 熟蒜, 花生, 辣椒粉, 再加上豉油以及麻醬, 自行混醬, 真好.四格鍋湯底 $188: 8.5分, 酒鍋的湯底, 一向是大賣點, 是晚的是四格鍋湯底, 陣容分別有四川麻辣湯底, 潮州沙爹湯底, 濃湯豬骨湯底, 以及黑松露什菌湯底. 四川麻辣湯底辣勁強之外, 還帶酥麻的感覺, 很正宗. 吃牛, 配潮州沙爹湯底就最合適. 當然, 小晴晴就吃得健康一點, 選擇黑松露什菌湯底就沒有問題.掛架頂級安格斯牛頸脊 $188: 8.5分, 吃火鍋,
掛架頂級安格斯牛頸脊 $188: 8.5分, 吃火鍋, 不吃牛, 不如不吃. 這客掛架頂級安格斯牛頸脊, 肉味濃, 用上牛頸脊的部位, 肉質嫩滑. 這時候, 當然要配潮州沙爹湯底, 帶點微辣, 更能突顯出牛肉的肉味.
開心小企鵝 $88: 8分, 說到賣相精緻, 就一定要數開心小企鵝, 問題是, 小朋友會捨不得吃嗎?
手打墨魚丸 / 手打芝士蝦丸 $88: 8分, 手打丸, 是吃火鍋的必修科, 是晚兩款手打丸, 分別是手打墨魚丸, 以及手打芝士蝦丸, 前者爽彈, 後者帶香濃的芝士味道, 很惹味.
洋蔥豬肉蝦蛋餃 / 沙薑雞餃 $88: 8.5分, 有丸, 當然也有餃, 雙拚餃分別是洋蔥豬肉蝦蛋餃, 以及沙薑雞餃, 前者就比較適合小朋友吃, 後者就是我的心頭好, 一向喜歡吃沙薑雞, 而沙薑雞餃也能把那精髓展示出來, 讚.
蔬菜拚盤 $58: 8分, 少不了是吃菜, 蔬菜拚盤份量十足, 當中包括有南瓜片, 唐生菜, 白菜仔, 以及菜心等等, 總有一款菜合您意吧.
紫菜響鈴卷 $58: 8.5分, 至於紫菜響鈴卷, 吃的時候, 就是輕輕的放在湯底內, 不能放太久, 才能吃得到那個微脆的狀態.
稻庭烏冬 $32: 8.5分, 小晴晴的主食, 就是稻庭烏冬, 爽彈的烏冬, 加上黑松露什菌湯底, 當然吸引.
在家吃火鍋變得輕鬆簡單了. 選擇酒鍋的酒鍋野餐籃, 還可以借用火鍋及瓦斯爐, 加上調味配料及醬汁, 留在家裡, 就能吃到四格鍋湯底, 掛架頂級安格斯牛頸脊, 以及紫菜響鈴卷, 很方便.
個人對打邊爐既熱愛,無論夏天定冬天都會去,但對湯底要求較高,食材要求要新鮮。今次來到意間酒鍋就滿足到我的要求,仲有驚喜添!鋪頭雖然不是很大,但座位用上卡位設計,非常寬敞舒適。抽氣系統也很好,不會好大煙。點菜紙用上中英對照,方便不同客人。今次我點了意款行走江湖,一鍋四款湯底,絕對滿足到我多心的需要。用上不同酒用湯底,十分特別酒香撲鼻。包括啤酒、清酒、花雕。湯底食材豐富,味道濃郁,讚!安格斯牛頸脊,用掛架擺枱,賣相吸引,又方便夾起七星手打丸,彈牙夠鮮味。黑松露鮮蝦餃,味道濃加蝦的鮮味,配搭十分夾。頂級蒙羊肉片,愛羊人士是必叫的選擇羊肉味十分濃郁,肉質嫩滑,但又不會肥。海鮮用上冰鎮方式上枱,能保持新鮮。

個人對打邊爐既熱愛,無論夏天定冬天都會去,
但對湯底要求較高,食材要求要新鮮。
今次來到意間酒鍋就滿足到我的要求,
仲有驚喜添!

鋪頭雖然不是很大,
但座位用上卡位設計,非常寬敞舒適。
抽氣系統也很好,不會好大煙。

點菜紙用上中英對照,方便不同客人。

今次我點了意款行走江湖,
一鍋四款湯底,絕對滿足到我多心的需要。

用上不同酒用湯底,十分特別酒香撲鼻。
包括啤酒、清酒、花雕。

湯底食材豐富,味道濃郁,讚!

安格斯牛頸脊,用掛架擺枱,
賣相吸引,又方便夾起

七星手打丸,彈牙夠鮮味。
黑松露鮮蝦餃,味道濃加蝦的鮮味,
配搭十分夾。

頂級蒙羊肉片,愛羊人士是必叫的選擇
羊肉味十分濃郁,肉質嫩滑,
但又不會肥。

海鮮用上冰鎮方式上枱,能保持新鮮。
2018-02-28 2807 浏览
素食午餐後餓得要緊,跑完街馬回來的老公也同樣餓腸轆轆,還好晚上一早準備了火鍋慶功宴!慢著,嫲嫲不是已出發去澳洲?媽媽我那來本事準備一場盛宴?不用怕,酒鍋 推出了外賣直送服務,超方便同時價錢也合理,就成了街馬後的晚餐之選~   九龍區惠顧滿$1,500免費送餐,港島區及新界區惠顧滿$2,000也有免費送餐服務;預訂要提早24小時,火鍋食材及湯底會以「酒鍋野餐籃」作包裝送到府上。如有需要也可借用日本岩谷卡式瓦斯爐(需按金),反正四格湯鍋也需歸還,就索性一起借用,之後洗淨一起還就好。 火鍋籃抵達後,由於配料太多了,由乖巧的妹妹協助媽媽,逐一拆件搬出,真的謝謝她啊~ 其實我們訂的只是 酒鍋精選特盛四人牛肉套餐 ($1,352),但配料非常豐富包括免費送贈「八道風味」(調味架)、手打芝士蝦丸 (兩兄妹最愛)、可愛造型丸 (當晚是小企鵝丸)、韭菜餃、午餐肉、鮮蝦雲吞、窩筍、黑椒牛筋丸 (很彈牙好吃)、洋蔥豬肉蝦蛋餃、黑松露蝦蟹餃、蜂巢豆腐、蔬菜併盤、什菌拼盤、稻庭烏冬、即炸手工紫菜響鈴卷,當然還有頂級安格斯肥牛~ 而套餐更已包括四色湯底(麻辣湯底、沙爹湯底、濃湯豬骨、黑松露什菌鍋),多份餐具

而套餐更已包括四色湯底(麻辣湯底、沙爹湯底、濃湯豬骨、黑松露什菌鍋),多份餐具、濕紙巾、乾紙巾、隨餐附送兩支手提卡式氣、火鍋勺,非常細心!

為了免送貨,除了煲及爐的按金,我們又加點一份 海鮮併盤 ($468),內容豐富包括海蝦、帆立貝、蟶子、大蜆、龍躉等,再加上白酒,飲飽食醉,非常豐富又盡興~

由於食物份量很足,異常肚餓的3大2小,也要用兩天才能完成所有的美食!喜歡打邊爐又懶得出街的朋友,酒鍋這外賣服務實在值得推介哦~
2018-02-25
外卖送餐
2018-02-28 221 浏览
涷冰冰最岩做咩好,緊係打邊爐喇!難得同哥哥撐枱腳當然要食好野。哥哥就介紹食酒鍋,之前已經聽過啊哥對酒鍋讚不絕口。放工時間我怕揸車唔方便,而且又係尖沙咀天文台道,但又相反喎。酒鍋樓下就有停車埸可以直上酒鍋。係店外等位時已感到同一般既火鍋店有好大既不同,店舖內裝修充滿中國特色氣薑一氛。未開始食已經感到十分期待。仲設有室外雅座,但當日實在太涷所以未有出外欣賞下。因為我同哥都有選擇困難證,所以決定要個咩都有既,五色美人鍋,最特別係有羊腩煲,水晶美人鍋,肉骨茶,麻辣蟹肉,白滑美人(雞肉)五種湯底,適合唔同人,同一大班朋友就岩曬,店員會為中間既雪梨湯點火然後再加湯,為已經唔普通既五色湯底再加一份色彩。再黎蔬菜拼盤,有無人同我一樣中意打邊爐前先食菜。有唔同種類菜每樣都少量就岩岩好夠曬二人食。期待已久既牛肉拼盤,打邊爐不可缺少既牛肉,安格斯牛肉配上特別既牛柳粒。牛肉既鮮味係口中到爆發,真係想大叫好好味。即炸手工響鈴,內夾有紫菜,即為響鈴既普通食提升級數,加上係自家炸,唔會有油益味,加分加分。酒小鴨(墨魚南瓜丸),我諗左好耐依隻咁特意既鴨仔係咩黎,原來係南瓜丸,第一次食口感同墨魚丸好似,但味道就傳黎淡淡
涷冰冰最岩做咩好,緊係打邊爐喇!
難得同哥哥撐枱腳當然要食好野。
哥哥就介紹食酒鍋,之前已經聽過啊哥對酒鍋讚不絕口。

仲設有室外雅座,但當日實在太涷所以未有出外欣賞下。

酒小鴨(墨魚南瓜丸),我諗左好耐依隻咁特意既鴨仔係咩黎,原來係南瓜丸,第一次食口感同墨魚丸好似,但味道就傳黎淡淡既南瓜味配上墨魚,更有口感。

以七種唔同菜汁沾染既墨魚丸,七星報喜。手打當然好食好多,而且口感質感係爽口彈牙。
本人對鴨血係十分熱愛,新鮮鴨血果然係唔同,咬落係爽口點。

麻婆豆腐餃,真係有夠特別,首先外觀上啡色既餃真係第一次見,而且食落十分刺激,係有少少麻辣既感覺,而且個種辣感係會keep住一陣陣的。

沙薑雞餃又係一種特別既感覺,今次皮就係綠色的,不錯不錯!

最後就以一個菠蘿沙冰作為總結。入面會有少量酒精但唔多的。好特別。

無論喜愛定不喜愛打邊爐既朋友,都一定要試下。包你唔會後悔,而且更喜愛打邊爐。

2018-01-24
2018-02-18 259 浏览
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀打邊爐一向係佬野,從來都唔會預佢有幾咁精緻😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但求過程食得開心痛快味道不過不失就可以🤔⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀估唔到上次同閨蜜食咗呢間酒鍋好味到嗌咗出聲😱完全打破咗我一直以來對打邊爐既認知🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣「酒鍋」一名的起源,來自店方18款的精選湯底,令人目不暇給,亦是為了打破傳統火鍋店而生,主張新派的飲食風格,除了有創新口味的湯底,亦有充滿創意擺設的火鍋配料!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣大展鴻圖鯊魚骨雞鍋💲288💭湯底超濃郁,簡直係老火湯😍😍💭所以全部配料都唔駛點醬,滾完即食😝💭事關湯底極足料,有鯊魚骨及花膠🤤💭半隻鮮雞,魚翅,冬瓜及本菇🤤🤤💭成個湯底都富含骨膠原,超滋補 😍💭L小姐同閨密瘋狂飲個湯😍好飲又美顔⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣包羅萬有福袋💲98💭非常香口,腐皮裏面包住豐富餡料🤤💭除咗蝦米😳最驚喜係有燜得好淋既海參⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣金銀滿屋
#fridayla_tst
完全打破咗我一直以來
對打邊爐既認知🤤🤤
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣大展鴻圖鯊魚骨雞鍋💲288
💭湯底超濃郁,簡直係老火湯😍😍
💭所以全部配料都唔駛點醬,滾完即食😝
💭事關湯底極足料,有鯊魚骨及花膠🤤
💭半隻鮮雞,魚翅,冬瓜及本菇🤤🤤
💭成個湯底都富含骨膠原,超滋補 😍
💭L小姐同閨密瘋狂飲個湯😍好飲又美顔
2⃣包羅萬有福袋💲98
💭非常香口,腐皮裏面包住豐富餡料🤤
💭除咗蝦米😳最驚喜係有燜得好淋既海參
3⃣金銀滿屋💲88
💭裏面都係蝦餡料,上面則有細鮑魚
💭似足一隻金元寳,非常趣緻🤤🤤
4⃣狗年大吉💲88
💭順應翻狗年,故整到成隻得意狗仔咁😎
💭實際係香菇豬肉丸,食落有d於心不忍😆
5⃣金沙鹹蛋炸魚皮💲58
💭幾乎可以媲美Golden duck既炸魚皮
💭鹹蛋非常惹味,魚皮大塊香口😍😍
💭就算擺咗一段時間,都可以保持香脆
💭直接食經已好好味😝😝
💭若滾多幾下,索埋個雞湯🤤🤤
💭又係另一番風味!
6⃣六色小籠包💲78
💭分別有原味/蟹粉/墨魚/麻辣/黑松露/蔬菜
💭雖然皮較為厚身,但内裏餡料味道可口
💭較爲出色既係麻辣,超惹味超正😍😍
💭黑松露亦頗為出色,因爲好香濃🤤
7️⃣竹蔗茅根 / 紫貝天葵💲26
💭前者好清潤香甜,後者就酸酸甜甜
💭皆有助解膩,幫助消化,又可清熱氣
💭打邊爐必飲😎😎
8️⃣掛架頂級安格斯牛頸脊💲188
💭第一次食,當然要相機食先😉
💭分量原來都幾多,牛肉味頗濃
💭但口感一般,整體不過不失😳
9️⃣蔬菜拼盤 💲58
💭蔬菜好新鮮好正!
💭相信都係由店員精挑細選,事關都好大棵
💭而且好鮮甜,尤其係娃娃菜😆😆
💭配埋個湯,有奶油津白既感覺😍
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #hotpot #火鍋 #打邊爐 #beef #shrimp #蝦 #鮑魚 #oyster #酒 #新派 #香港 #海鮮
2018-02-17 198 浏览
天寒地凍 ,最好就係同朋友去食熱辣辣嘅火鍋 今次揀咗尖沙咀嘅酒鍋。呢間火鍋嘅裝修比較別緻 座位舒適 我哋四個人都坐得好舒服!我哋揀咗個五國美人嘅湯底,係五款唔同味道嘅湯底 ,各有特色唔錯!牛魔王拼盤 ,牛肉係靚牛,新鮮又好味 !七星報喜 ,單睇個賣相已經好吸引! 鴨血 ,平時唔係咁多地方有得食!蔬菜拼盤 ,新鮮爽脆!即炸手工紫菜響鈴卷,脆卜卜!黑松露蝦蟹餃 ,真係充滿黑松露的香味,肉質又新鮮,正! 頂級蒙古涮羊片, 啱曬鐘意食羊嘅朋友仔!Cucumber & Lime, 味覺清新又冰凍,食火鍋飲佢啱哂!

呢間火鍋嘅裝修比較別緻 座位舒適 我哋四個人都坐得好舒服!

牛魔王拼盤 ,牛肉係靚牛,新鮮又好味 !
七星報喜 ,單睇個賣相已經好吸引!

鴨血 ,平時唔係咁多地方有得食!

蔬菜拼盤 ,新鮮爽脆!

即炸手工紫菜響鈴卷,脆卜卜!

黑松露蝦蟹餃 ,真係充滿黑松露的香味,肉質又新鮮,正!

頂級蒙古涮羊片, 啱曬鐘意食羊嘅朋友仔!

2018-02-16 181 浏览
尖沙嘴分店座落於尖沙嘴與佐敦之間的韓國街天文臺道,個人感覺佢成個裝修風格中式帶有少許西式現代風味,主要座位設計成卡座,相對隔音較高,所以就算同朋友仔大聲少少都唔洗太過擔亡影響其他食客。尖沙嘴酒鍋亦設有露台開放,所以吸煙的朋友仔唔需要擔心冇地方食煙啦!今次非常有幸食到酒鍋新推出的4種辣湯底咁究竟呢4種湯底有咩分別?又有咩配料?大家可以參考下張menu啦。因為今次試4種辣湯底,所以個人建議醬料唔需要太重口味(湯底味十足)上鍋的速度好快,等唔夠5分鐘就上咗啦!式酸辣湯/印度焜炸雞湯/墨西哥青椒牛腩辣湯/西川麻辣)我個人就好喜歡港式酸辣湯,比較啱我個人口味,但其他三款都非常好味。如果喜歡川味重的朋友仔可以嘗試西川麻辣,麻辣味道認真夠地道。刺身非常新鮮。牛肉同羊肉的味道濃厚,但注意羊肉味道未適合所有人喔,至於各類餃丸,個人極力推薦黑松露蝦蟹餃(夠曬足料),經由辣湯底煮熟鮮味更加突出!麻辣小籠包湯水夠多,加上辣醬夠曬刺激味蕾。福袋有唔同餡,響鈴配合4種辣湯底,個種味道認真一流,最後熊本熊造型的餃子簡直係味道同外型吸引力十足!