2021-12-23 181 浏览
❄️天氣開始凍,又係打邊爐嘅好時節,🥳今次同朋友去咗一間比較modern嘅火鍋店一齊「烚下烚下」。望住餐牌,真係眼花撩亂,🦀適逢係食大閘蟹嘅季節,👍🏼所以最後就直接叫咗個大閘蟹套餐,唔洗左揀右揀。😝呢個套餐當然包含好多有🦀大閘蟹元素嘅打邊爐配料,包括⭐️蛋黃蟹粉魚皮、⭐️蟹粉蝦餃、⭐️蟹粉流心丸、⭐️蟹粉響鈴等等,每款都比普通食材有份額外嘅鮮甜。🥰除此之外,😍濃濃嘅湯底亦係用蟹膏熬製,🤤打邊爐之前先飲一兩碗蟹湯,感受時令大閘蟹嘅鮮味,🤗到打邊爐果陣侍應就為我哋加上上湯。打邊爐又點會少得🥩肥牛同各種🥦蔬菜呢,呢個套餐亦應有盡有,而我就真係第一次食用蟹湯煮成嘅肥牛喇,兩種鮮味配搭起上黎都咪話唔享受。🤗呢個套餐對我黎講最特別嘅就係每人都會有一隻⭐️原隻嘅大閘蟹,雖然我唔係好識將佢煎皮拆骨,但全靠朋友幫手,🤤我都可以將好肥味嘅蟹肉同蟹膏食得津津有味。

2021-12-18 205 浏览
呢個大閘蟹火鍋餐真係一百分鹽燒海蝦,鹽燒花螺很香口 5.5両大閘蟹足5両半, 大隻, 爆哂膏, 高質! 黃金蟹黃雞煲花膠湯底湯底金黃, 好多花膠, 厚身 黏口。湯濃好味, 未開始打邊爐已經每人飲咗兩碗。黃金蟹粉魚皮超讚, 脆卜卜熱辣辣, 超濃蟹粉同埋鹹蛋黃醬! 手工蟹粉蝦餃放咗金箔喺面,更加矜貴自家製流心蟹粉丸呢幾粒丸真係好好食,丸身爽口, 裏面流心,非常辣口,仲放咗幾隻蟹喺上面裝飾,好精緻。 黑毛和牛, 未至於入口即溶,但係牛味重,軟滑。 蔬菜拼盤蜂巢豆腐, 吸晒啲湯,好好味個set 仲有 : 雜菌拼盤台式刀削麵黃金蟹粉響鈴足夠3 個人食
呢個大閘蟹火鍋餐真係一百分

鹽燒海蝦,鹽燒花螺
很香口

5.5両大閘蟹

足5両半, 大隻, 爆哂膏, 高質!

黃金蟹黃雞煲花膠湯底

湯底金黃, 好多花膠, 厚身 黏口。
湯濃好味, 未開始打邊爐已經每人飲咗兩碗。

黃金蟹粉魚皮
超讚, 脆卜卜熱辣辣, 超濃蟹粉同埋鹹蛋黃醬!

手工蟹粉蝦餃
放咗金箔喺面,更加矜貴

自家製流心蟹粉丸

黑毛和牛, 未至於入口即溶,但係牛味重,軟滑。

蔬菜拼盤

蜂巢豆腐, 吸晒啲湯,好好味

個set 仲有 :
雜菌拼盤
台式刀削麵

足夠3 個人食
2021-12-13 255 浏览
踏入秋涼初冬之際,當然是食大閘蟹的季節, 更加是打邊奴的季節, 計我話最好就兩樣一次過黎! 肯定仲開心滿足過去酒店食自助餐! 天文台道酒鍋今個季節推出的 <酒鍋大閘蟹套餐>正正滿足左我的要求! 大閘蟹 Get! 打邊奴Get! Yeah I like it!餐廳裝潢精緻, 店內空間寬敞舒適,每個座位間距大,加入中國風元素,設計活潑又充滿古早味, 高格調又現代感十足!最重要係套餐豐富, 食材新鮮也高規格, 絕對能將味蕾的享受將提升至另一個境界!-餐廳今年推出每位$568的大閘蟹套餐菜式內容豐富不在話下, 豐富材料擺盤精緻,從大閘蟹、肉食、蔬菜的選材用心實在-大閘蟹2隻前菜小食: 鹽燒花螺及海蝦黑毛和牛(小)黃金蟹粉魚皮手工蟹粉蝦餃自家製流心蟹粉丸黃金蟹粉響鈴蔬菜雜菇拼盤蜂巢豆腐酒鍋刀削麵黃金蟹黃雞煲花膠湯底-就先說大閘蟹吧!足5.5兩新鮮清蒸, 踏入11月12的大閘蟹公滿滿啫喱膏, 啖啖綿密, 蟹身也有發黃的蟹膏,半啫喱狀態的蟹膏入口細膩。進食時沾上蟹醋,蟹的鮮味super Up!-前菜小食: 鹽燒花螺及海蝦花螺肉質鮮美、肉質爽彈可口海蝦帶咸香, 啖啖肉更食得出海蝦本身的

餐廳裝潢精緻, 店內空間寬敞舒適,每個座位間距大,
餐廳今年推出每位$568的大閘蟹套餐
大閘蟹2隻
前菜小食: 鹽燒花螺及海蝦
黑毛和牛(小)
蔬菜雜菇拼盤
酒鍋刀削麵
黃金蟹黃雞煲花膠湯底
就先說大閘蟹吧!

前菜小食: 鹽燒花螺及海蝦

花螺肉質鮮美、肉質爽彈可口
海蝦帶咸香, 啖啖肉更食得出海蝦本身的鮮甜味
黃金蟹黃雞煲花膠湯底

呢煲湯底一睇就知澎拜! 。半隻雞再加上起碼2斤冬瓜與及花膠, 用料豐富實在有睇頭,
先吃一口原味,

金黃的湯湯喝起來有著濃厚的雞肉香味融入花膠湯中, 更有冬瓜的鮮甜
鮮甜滋味瀰漫在口中每個角落,
黑毛和牛

黑毛和牛片片寶石紅色的光澤,進入花膠湯中三秒就可以開動!

黑毛和牛肉質鮮甜, 柔軟的口感充滿肉香,
不沾醬原味就非常好吃!

自家製流心蟹粉丸

流心蟹粉丸口感紮實有彈性,
秋冬的蟹粉真的超級好吃啊!

喜歡蟹粉的朋友不能錯過 😀
黃金蟹粉魚皮 & 黃金響鈴

黃金蟹粉魚皮及響鈴新鮮即炸,炸魚皮& 響鈴表面除左粒粒蟹粉黃仲有絲絲蟹肉,香脆得黎讓人一口口都滿足👅

手工蟹粉蝦餃

手工蟹粉蝦餃相當厚實在, 外皮Q充滿彈性,皮餡比例剛剛好,而且內餡蝦餃則甜味超吸引人!
蔬菜雜菇拼盤

娃娃菜、香菇、南瓜、玉米心、各款香菇都超多款

其寶食左一半都無我已經飽晒, 加埋蜂巢豆腐同酒鍋刀削麵, 我諗即使大食的男人都肯定夠晒飽!

酒鍋食材高質, 服務環境也確不錯, 就襯年尾好好善待自己吧!
2021-12-10 300 浏览
早排朋友推薦呢間餐廳既大閘蟹套餐,聽佢講左咁耐,一於同佢去試下,真係正到不得了。🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰食物包含左鹽燒花螺,大閘蟹,金蟹黃雞煲花膠湯底,黑毛和牛,手工蟹粉蝦餃,蔬菜拼盤,鹽燒海蝦,黄金蟹粉魚皮,黄金蟹粉響鈴,蜂巢豆腐,酒鍋刀肖,自家製流心蟹粉丸,雜菇拼盤。就咁睇種類就知食到飽到行唔郁😍😍😍😍😍😍首先上既係黃金蟹粉魚皮,濃濃既鹹蛋黃香再配埋脆卜卜既魚皮真係停唔到口😍😍😍😍😍之後會上一隻5.5兩重既公大閘蟹,勁多膏爆哂出黎真係好正🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰之後到個湯底上菜,餐廳職員都叫我地飲哂湯先再加湯打邊爐,個湯極甜又好飲,完全唔覺有味精,真係飲哂成鍋先開始打邊爐😋😋😋😋😋😋之後肉類都好新鮮重肉味😍😍😍😍😍😍丸類同響鈴都係有心機既菜式,全部都圍繞返大閘蟹主題黎整成,好易睇得出同大閘蟹既關係。菜類又係好新鮮,唔似隔夜嘢😋😋😋😋😋😋

就咁睇種類就知食到飽到行唔郁😍😍😍😍😍😍

之後肉類都好新鮮重肉味😍😍😍😍😍😍

菜類又係好新鮮,唔似隔夜嘢😋😋😋😋😋😋
2021-12-03 397 浏览
踏入12月真係又凍又乾,好適合去打邊爐。酒鍋嘅大閘蟹套餐真係高質,鍾意食蟹嘅人就啱,有大閘蟹食之餘,又有以蟹做主題嘅火鍋套餐好豐富,每位$568,2位起。呢個價錢係值得黎食酒鍋係一間有格調嘅火鍋店,長長嘅吊燈,柔和燈光,係高格調嘅設計。同朋友黎傾下計或者拍拖,都好適合,好有氣氛套餐包括:大閘蟹5.5 兩鹽燒花螺鹽燒海蝦(以下火鍋材料)黃金蟹黃雞煲花膠海底黑毛和牛黃金蟹粉魚皮黃金蟹粉響鈴手工蟹粉蝦餃自家製流心蟹粉丸蔬菜拼盤雜菇拼盤蜂巢豆腐刀削麵薑茶真係成枱都係嘢架好豐富以下係我特別鍾意食嘅食物:黃金蟹黃雞煲花膠湯底 呢煲湯底真係不得了。單睇外型已經有睇頭,隔離枱問可唔可以俾佢哋影相店員同我哋講先飲左湯先,飲夠先再架濃湯打邊爐。金黃的湯好creamy,上面舖左d金薄好矜貴呀!材料十足,有半隻雞,放係冬瓜上好有氣勢當飲完湯,店員會幫手剪開冬瓜放便打邊爐。黃金蟹粉魚皮熱辣辣上枱,有蟹黃同咸蛋真係好正,我就咁食,唔放入湯,正好多大閘蟹第三樣上係呢樣,就咁單叫都要$138隻架。好多膏呀黑毛和牛夠牛味,大大片黃金蟹粉響鈴個人很鍾意食響鈴,呢個好特別上面有蟹粉同蟹籽,所以我唔會成條浸湯,唔好浪費左蟹
踏入12月真係又凍又乾,好適合去打邊爐。
套餐好豐富,每位$568,2位起。呢個價錢係值得黎食

套餐包括:
大閘蟹5.5 兩
鹽燒花螺
鹽燒海蝦

(以下火鍋材料)

雜菇拼盤
刀削麵
薑茶

真係成枱都係嘢架
好豐富

以下係我特別鍾意食嘅食物:

黃金蟹黃雞煲花膠湯底
店員同我哋講先飲左湯先,飲夠先再架濃湯打邊爐。
金黃的湯好creamy,上面舖左d金薄
好矜貴呀!材料十足,有半隻雞,放係冬瓜上好有氣勢
當飲完湯,店員會幫手剪開冬瓜放便打邊爐。

黃金蟹粉魚皮
熱辣辣上枱,有蟹黃同咸蛋
真係好正,我就咁食,唔放入湯,正好多

第三樣上係呢樣,就咁單叫都要$138隻架。好多膏呀

夠牛味,大大片

黃金蟹粉響鈴
個人很鍾意食響鈴,呢個好特別
上面有蟹粉同蟹籽,所以我唔會成條浸湯,唔好浪費左蟹粉

上面有金薄架
皮薄,餡多,份量足。有蝦味

自家製流心蟹粉丸
蟹粉是流心的,真係未試過,又彈牙,正
自家製流心蟹粉丸

最尾有杯薑茶,食完蟹就要驅一驅寒氣,夠細心

2021-12-02 250 浏览
聽朋友介紹呢間打邊爐話正 一入去見到有大閘蟹set 咁襯大閘蟹尾季就試下每一款蟹肉野食都有好cute cute嘅蟹造型 首先個黃金蟹黃雞煲花膠湯 淨係賣相已經不得了餐廳建議我哋飲咗湯先再打邊爐每一啖湯都有同蟹味仲有一嚿嚿嘅花膠 湯底鮮甜又唔腥最有驚喜就係食到最尾 雞味同蟹味 依然好濃郁之後waiter就會幫我哋切開啲雞同冬瓜方便打邊爐嚟到重頭戲蒸大閘蟹。(5.5兩)兩隻都係公蟹 肉質鮮甜 仲要爆膏黃金蟹粉魚皮 黃金蟹粉響鈴喔兩款都有好重嘅咸蛋黃味 面頭仲鋪上好多蟹肉 食落啖啖蟹肉🥰自家製流心蟹粉丸一咬開好有驚喜 會有蟹肉湯係丸到爆岀嚟🤗黑毛和牛 牛味好重 建議食到最尾先落

每一款蟹肉野食都有好cute cute嘅蟹造型

首先個黃金蟹黃雞煲花膠湯 淨係賣相已經不得了
餐廳建議我哋飲咗湯先再打邊爐
每一啖湯都有同蟹味仲有一嚿嚿嘅花膠
湯底鮮甜又唔腥
最有驚喜就係食到最尾 雞味同蟹味 依然好濃郁

之後waiter就會幫我哋切開啲雞同冬瓜方便打邊爐

嚟到重頭戲蒸大閘蟹。(5.5兩)
兩隻都係公蟹 肉質鮮甜 仲要爆膏

黃金蟹粉魚皮 黃金蟹粉響鈴
喔兩款都有好重嘅咸蛋黃味 面頭

仲鋪上好多蟹肉 食落啖啖蟹肉🥰

一咬開好有驚喜 會有蟹肉湯係丸到爆岀嚟🤗

黑毛和牛 牛味好重 建議食到最尾先落
2021-11-28 275 浏览
一入門口裝修吸睛,紅色的中國風,歐式的吊燈,牆上塗鴉,又充滿西方藝術,整個裝修中西文化融合正值大閘蟹時令,當然不能錯過,就點過大閘蟹套餐,價錢也很相宜,每位$588,有很多不同的食物先來一個黃金蟹粉魚皮,魚皮炸得非常酥脆,入口除了脆外,口腔還充滿香香的咸蛋黃,非常惹味,好味到食不停口鹽燒花螺、鹽燒海蝦,估不到鹽燒過的花螺這麼好吃,鹽燒的咸香十分出色, 螺肉彈牙,燒蝦雖然沒有花螺出色但也很可口5.5両大閘蟹, 第一次食大閘蟹, 果然沒有失望, 一打開蟹蓋,滿滿橙黃色的蟹膏,食落香濃,連蟹肉也充滿蟹香店員見我們差不多吃完大閘蟹,便將這個擺設精美的黃雞煲花膠湯底滾熱,讓我們先嘗濃郁的雞湯,然後將雞和冬瓜切開,東瓜和雞片吸收了湯的精華,非常美味黑毛和牛,肉質柔軟,咬落有口感手工蟹粉蝦餃,貌似不甚特別,但吃落很好吃,充滿蟹粉味道,外皮也不厚自家製流心蟹粉丸,賣相非常可愛,每一粒蟹粉丸上也有一只麵粉做的小蟹子,蟹粉丸咬落很香的蟹味,質地彈牙,十分美味黃金蟹粉響鈴,炸得酥脆的響鈴,再加上黃金蟹粉,浸落湯淥一淥,味道更上一層樓素菜類有蔬菜拼盤,雜菇拼盤,蜂巢豆腐,吸收湯的精華,非常美味最後來個彈牙的刀

黑毛和牛,肉質柔軟,咬落有口感

最後來個彈牙的刀削麵,再飲埋杯薑菜去一下大閘蟹的寒涼,這個套餐的份量也頗多,很飽肚

2021-11-28 188 浏览
酒鍋平時走開精緻路線,今年大閘蟹季節仲推出套餐,一個價錢有齊大閘蟹同火鍋。等大閘蟹上台時,店員先上一份黃金蟹粉魚皮,新鮮即炸,配埋滿滿嘅咸蛋黃同蟹粉,超邪惡,要制止自己留返啲。套裝包括咗每人一隻5.5兩嘅大閘蟹,餐廳貼心地準備好食蟹用具,蟹膏甘甜,如果唔係仲有堆火鍋料等緊我地,真係想encore一隻。🍴鹽燒海蝦、海螺食前記得仔細撥開表面嘅粗鹽,否則咸死(me)。兩款都正常,當餐前小食都ok🍴黃金蟹黃雞煲花膠湯底打邊爐前,店員叫我地先飲湯。湯嘅質地濃稠,有啲似西餐餐湯,湯中間仲有啲花膠,未打邊爐前都飲咗兩碗。正式打邊爐時,店員先再加蟹湯。記得順便叫店員幫忙處理冬瓜同雞,否則有機會痴底。🍴黑毛和牛(小)睇落油花一般,食落都相當稔滑🍴手工蟹粉蝦餃煮耐少少都唔怕個皮穿,餡料札實🍴自家製流心蟹粉丸丸彈牙,一咬開就標啲蟹粉出黎,睇熱啊🍴黃金蟹粉響鈴即炸,哪有唔好食的道理!🍴蔬菜拼盤🍴雜菇拼盤🍴蜂巢豆腐🍴刀削麵刀削麵相對有驚喜,好彈牙,又掛到湯,飽到上心口都要食🍸Cucumber & lime🍸Peach on the beach青瓜個杯好啱呢成餐飯,又蟹粉又炸野,超解膩。酒鍋環境幾舒服,樓底夠高,

🍴鹽燒海蝦、海螺

🍴黃金蟹黃雞煲花膠湯底

🍴黑毛和牛(小)
睇落油花一般,食落都相當稔滑

🍴手工蟹粉蝦餃
煮耐少少都唔怕個皮穿,餡料札實

🍴自家製流心蟹粉丸
丸彈牙,一咬開就標啲蟹粉出黎,睇熱啊

🍴黃金蟹粉響鈴
即炸,哪有唔好食的道理!

🍴蔬菜拼盤
🍴雜菇拼盤
🍴蜂巢豆腐
🍴刀削麵

刀削麵相對有驚喜,好彈牙,又掛到湯,飽到上心口都要食

🍸Cucumber & lime
🍸Peach on the beach
青瓜個杯好啱呢成餐飯,又蟹粉又炸野,超解膩。

酒鍋環境幾舒服,樓底夠高,啱曬同朋友食飯傾計,坐耐少少,仲有個露台位比食客「呼吸」下。
天氣開始轉涼,慶祝紀念日想找出名的火鍋店,慶祝大吃一餐。在網上見到這間,評價很高,而且食物精緻又夠曬靚,決定豪一次去食下好東西。 網上訂位後,預約在天文台道的分店,連平日晚上都有八成滿座。餐廳位於天文台道的一座高級大廈,乘電梯上去便到。餐廳環境裝修用心,有點像古代客棧的風格,每張枱的距離很遠,私隱度高,而且枱面夠大,很方便擺放食物和火鍋煲。 隨意點了中間價錢的湯底,靚牛和幾款配料: =湯底 :抗疫先鋒 $288=是一鍋四款的組合,每款鍋麵用料足,香味十足! 包括 (1) 胡椒豬肚湯黃金雞湯:濃郁鮮味,雞件滑身大件、(2) 杏汁白肺木瓜雪耳湯:清甜滋潤,木瓜雪耳味道清新、(3) 蕃茄洋蔥紅蘿蔔湯:蕃茄控最愛,濃厚茄味又唔會過鹹、(4) 四川麻辣湯:惹味夠麻,唔會太油膩。一個鍋有四款湯底,設計特別,特別合適選擇困難人士,各樣口味都可以食到,大滿足。 =頂級安格斯牛小排 (小) $188=原先想食飛驒牛或手打牛,但怕份量太多,餐牌上每樣食物都超吸引,叫左細份的安格斯牛小排,原來都有很多片,賣相精緻,用冰座掛著一片片的牛小排。食落牛味濃,雖然油花未及300,400蚊的靚牛,但已經油脂分佈平均,

隨意點了中間價錢的湯底,靚牛和幾款配料:

=湯底 :抗疫先鋒 $288=

=頂級安格斯牛小排 (小) $188=
原先想食飛驒牛或手打牛,但怕份量太多,餐牌上每樣食物都超吸引,叫左細份的安格斯牛小排,原來都有很多片,賣相精緻,用冰座掛著一片片的牛小排。食落牛味濃,雖然油花未及300,400蚊的靚牛,但已經油脂分佈平均,食落唔會鞋又帶少少油脂,是高級口感。

=自家製流心蟹粉丸 $98=
肉丸彈牙大粒,食落有很多餡料在內,原來是蟹粉打造的丸,新鮮蟹味,滋味十足。

=手工蟹粉蝦餃 $98=
外表似餃子,食落有蝦肉和蟹粉混合成的蝦滑,皮薄唔會好粉,係有誠意的高級餃子。

=三色鮮制生麵 $58=
湯底屬濃郁口味,叫個麵可以大大吸入湯底味,特別蕃茄和四川麻辣最入味,麵的質地彈牙幼身,容易入口,就算好飽也食得到。

=蜂巢豆腐 $38=
豆腐同樣吸入濃郁湯底,係火鍋必點,口感幼滑有咬口。

=黃金蟹粉響鈴 $88=
必食! 響鈴新鮮即炸,口感夠脆,外表金黃色,加上蟹粉調味,唔會油膩,每件卷得大份又香口,係火鍋必需的配料!

=秘制脆炸鮮魚皮 (金沙咸蛋味) $78=
由鹹蛋黃調味,魚皮厚身又香脆,十分足料,每一片都很大件,唔會太碎,份量夠多,性價比高!

=蔬菜拼盤 $68 + 什菌拼盤 $68=
食完豐富的肉類和熱氣炸物,後加了這個蔬菜和菌類拼盤,份量超多,蔬菜新鮮款式又多,食完感覺清新和腸胃舒服晒。

=大閘蟹 (2隻) $360=
由於蟹季至今,未有機會食大閘蟹,原來火鍋店都有,於是叫了每人一隻。大閘蟹重量足,蟹肉鮮甜,蟹膏夠肥美,終於輪到我食啦!

=竹蔗茅根 $26 + 洛神花茶 $26 =
飲品選擇多,而且涼茶類可以解下熱氣,火鍋好拍檔, 賣相也是打卡項目。

2021-11-15
庆祝纪念
纪念日
  • 秘制脆炸鮮魚皮(金沙咸蛋味)
  • 黃金蟹粉響鈴
2021-11-22 331 浏览
大閘蟹年年食,全大閘蟹宴又真係第一次,仲要係打邊爐更小見!頭盤先上蟹粉炸魚皮,塊塊都痴滿蟹粉,啖啖都有蟹粉味!之後主角到,原隻大閘蟹,啲膏多到一個點,證明係靚貨!食完大閘蟹之後就上黃金蟹黃雞煲花膠湯,職員好貼心咁叫你飲碗湯先,果然超濃雞湯味,仲有啖啖蟹肉撈住飲,真係嘩一聲!湯都飲左兩碗!之後有蟹粉響鈴、蟹粉餃、蟹粉丸、樣樣都係蟹粉,好食到一個點!當然唔小得仲有黑毛和毛,真係大滿足,最後飽左十成都要放埋個刀削麵入去,條條麵都掛晒湯汁,忍唔住都食咗半個,吸收晒蟹湯雞湯精華!依個價錢真係冇得輸!
大閘蟹年年食,全大閘蟹宴又真係第一次,仲要係打邊爐更小見!
頭盤先上蟹粉炸魚皮,塊塊都痴滿蟹粉,啖啖都有蟹粉味!
之後主角到,原隻大閘蟹,啲膏多到一個點,證明係靚貨!
晚上6點幾,來到尖沙咀酒鍋。酒鍋最近新推出左一個大閘蟹套餐每位$568 (2位起)足足有14款,上碟後真係好壯觀。同宣傳照片可以話還原度100%大閘蟹5.5兩夠大隻爆膏,食一隻已經滿足鹽燒海蝦、海螺調味偏重,螺肉唔算韌黃金蟹粉魚皮熱辣辣脆卜卜零死角黃金蟹粉魚皮夠晒邪惡餐前佐酒小食推介黃金蟹皇雞煲花膠湯底店員建議打邊爐前先品嚐湯底,湯頭濃郁有雞味,更充滿花膠膠質,未打邊爐就飲左一半。自家製流心蟹粉丸蝦丸彈牙,有住小龍包嘅流心蟹粉好創意黃金蟹粉響鈴 吸晒湯底精華。手工蟹粉蝦餃除左蝦膠、蟹粉外,餡料有鮮味蟹肉,口感豐富。黑毛和牛屬牛肉味濃果種。蔬菜拼盤雜菇拼盤蜂巢豆腐酒鍋刀削麵獨有厚厚煙韌嘅手工麵條,口感QQ掛晒汁,好有台灣風味!就算唔食大閘蟹太餐,過黎露天位置飲杯野 chill下感覺都幾唔錯!
晚上6點幾,來到尖沙咀酒鍋。

酒鍋最近新推出左一個大閘蟹套餐
每位$568 (2位起)

足足有14款,上碟後真係好壯觀。
同宣傳照片可以話還原度100%

大閘蟹5.5兩
夠大隻爆膏,食一隻已經滿足
鹽燒海蝦、海螺
調味偏重,螺肉唔算韌

熱辣辣脆卜卜零死角黃金蟹粉魚皮夠晒邪惡
餐前佐酒小食推介
黃金蟹皇雞煲花膠湯底

自家製流心蟹粉丸
蝦丸彈牙,有住小龍包嘅流心蟹粉好創意

黃金蟹粉響鈴 吸晒湯底精華。

手工蟹粉蝦餃
除左蝦膠、蟹粉外,餡料有鮮味蟹肉,口感豐富。

黑毛和牛屬牛肉味濃果種。

雜菇拼盤

酒鍋刀削麵
獨有厚厚煙韌嘅手工麵條,口感QQ掛晒汁,好有台灣風味!

2021-11-14
  • 黃金蟹皇雞煲花膠湯底
2021-11-19 286 浏览
今日同同事去尖沙咀覓食,聞說呢間火鍋打卡都唔錯,於是就嚟試下🦀酒鍋大閘蟹套餐 $568/1鹽燒花螺🐚+海蝦🦐-肉厚又大隻 鮮甜彈牙大閘蟹5.5兩 🦀-蟹膏金黃香口又夠多-黏口的感覺軟滑-蟹肉新鮮鮮甜👍🏻-齊大閘蟹工具🧰 輕鬆解決🌟黃金蟹黃雞煲花膠湯底-半隻滑雞盛放於厚厚的冬瓜之上-湯底香甜濃郁 有特濃南瓜湯之感-花膠沾上少許蟹黃湯 更加香👍🏻🐟黃金蟹粉魚皮-咸蛋黃加上蟹粉灑在香脆鬆化的魚皮上-邪惡💯-無可挑剔👍🏻🐂黑毛和牛-和牛肉之香濃 毫不肥膩-肉嫩重牛香 極之香濃🥟手工蟹粉蝦餃-薄皮內包裹彈牙大隻蝦肉-蟹粉香滲出 與蝦肉好夾🦀自家製流心蟹粉丸-金箔放在蟹粉丸上份外名貴-彈牙又有蟹粉夾在中間✨黃金蟹粉響鈴-響鈴脆脆地又唔油-加入蟹粉及蟹肉更出色🥗拼盤拼盤 🍄雜菇拼盤 蜂巢豆腐 酒鍋刀削麵-湯底出色 吸味嘅食物就更加正👍🏻總括而言,由食物、服務以至環境都係最高級的享受,沒有可以挑剔的東西

🦀酒鍋大閘蟹套餐 $568/1

-加入蟹粉及蟹肉更出色

🥗拼盤拼盤 🍄雜菇拼盤 蜂巢豆腐 酒鍋刀削麵
-湯底出色 吸味嘅食物就更加正👍🏻

2021-11-19 190 浏览
朋友早前食過呢間大閘蟹套餐話唔錯,所以今晚黎試吓。鹽燒花螺&鹽燒海蝦,d海鮮好新鮮,燒得好香,食落好鮮甜加埋少少咸味,幾好食。大閘蟹5.5両,每人一隻都幾大隻,d蟹肉好鮮甜,入面d膏仲正,2隻都爆晒膏。黃金蟹黃雞煲花膠湯,睇個湯底好足料,有半隻雞,冬瓜同花膠,個湯底勁金黃色上面仲有金薄,未打邊爐前飲吓個湯先,非常濃郁,好creamy,好香蟹黃味。黑毛和牛,個牛雖然睇落唔係好肥,但食落非常淋滑,好重牛味,入口即溶。手工蟹粉蝦餃,個餃皮好煙韌,入面d涵全部都係蟹肉蟹黃,非常足料。自家制流心蟹粉丸,外面果層係蝦丸,爽口彈牙,入面包住流心蟹粉,一咬落去爆晒d蟹黃出黎,勁正。黃金蟹粉魚皮,個魚皮熱辣辣,上面鋪滿好多蟹黃同咸蛋黃,食落好甘香。黃金蟹粉響鈴,呢款響鈴好特別,入面卷住d蟹粉喺入面,可以見到入面有層金黃色,上面仲有大量蟹子同蟹肉碎,食落好特別。蜂巢豆腐,放湯可以吸收晒d蟹黃湯,唔錯。蔬菜&雜菇拼盤,d蔬菜同菇都好新鮮,吸湯之選酒鍋刀削麵,勁煙韌,加埋d湯一齊食,一流。Peach on the beach,呢杯飲品好fresh,好香桃味,加埋其他果汁mix同梳打埋一齊,好解渴。Summer
朋友早前食過呢間大閘蟹套餐話唔錯,所以今晚黎試吓。

蜂巢豆腐,放湯可以吸收晒d蟹黃湯,唔錯。

蔬菜&雜菇拼盤,d蔬菜同菇都好新鮮,吸湯之選
酒鍋刀削麵,勁煙韌,加埋d湯一齊食,一流。

Summer Delight,一半個芒果汁,一半係菠蘿汁,成杯野好濃郁嘅果香味。

成餐每樣菜式加有蟹黃同蟹肉,呢餐真係好似食咗好多大閘蟹咁。
秋風起就最啱打邊爐啦 朋友帶咗我去尖沙咀天文台道嘅呢間酒鍋度食飯 餐廳裝修行中國風格 但又燈光昏暗十分有情調兩個人叫咗個大閘蟹火鍋套餐 可以食到時令嘅大閘蟹之餘 又同時打邊爐非常抵食鹽燒花螺 花螺肉大大粒 鹽燒海蝦 海蝦肉質彈牙鮮甜十足時令大閘蟹5.5兩 大大隻非常新鮮 一揭開蟹黃蟹膏好飽滿 味道甘香油潤 非常邪惡 蟹肉鮮甜齒頰留香黃金蟹黃雞煲花膠湯底 建議可以先飲湯 湯底濃郁一啲味精都冇 仲有原個冬瓜索曬湯底嘅味道 雞肉非常嫩滑 一啲都唔似煲湯肉黃金蟹粉蝦餃 黃金手工魚皮 炸得脆卜卜 黃金蛋黃味香濃黃金蟹肉脆炸響鈴 上面真係有一絲絲蟹肉 響鈴非常鬆脆自家製流心蟹粉丸 蟹肉彈牙一咬開有留心嘅蟹粉黑毛和牛 肉色紅潤非常新鮮 不過脂肪偏小 牛肉味濃郁蜂巢豆腐 蔬菜拼盤 雜菇拼盤 酒窩刀削麵 質地煙韌索曬湯底嘅精華
餐廳裝修行中國風格 但又燈光昏暗十分有情調

黑毛和牛 肉色紅潤非常新鮮 不過脂肪偏小 牛肉味濃郁

蔬菜拼盤 雜菇拼盤

酒窩刀削麵 質地煙韌索曬湯底嘅精華
2021-11-12 293 浏览
天文台道那間食品一般,重點服務比較差。成日都要叫人加水。 本身不是放题,但到1個半鐘就叫你埋單。重點是沒人等位,有1/3吉枱。朋友要求叫甜品,一個侍應話有,另一個話無。只叫我們趕快埋單,仲叫我朋友如果要座就出露台,很差的一次經驗。
2021-11-12