2021-11-28 188 浏览
酒鍋平時走開精緻路線,今年大閘蟹季節仲推出套餐,一個價錢有齊大閘蟹同火鍋。等大閘蟹上台時,店員先上一份黃金蟹粉魚皮,新鮮即炸,配埋滿滿嘅咸蛋黃同蟹粉,超邪惡,要制止自己留返啲。套裝包括咗每人一隻5.5兩嘅大閘蟹,餐廳貼心地準備好食蟹用具,蟹膏甘甜,如果唔係仲有堆火鍋料等緊我地,真係想encore一隻。🍴鹽燒海蝦、海螺食前記得仔細撥開表面嘅粗鹽,否則咸死(me)。兩款都正常,當餐前小食都ok🍴黃金蟹黃雞煲花膠湯底打邊爐前,店員叫我地先飲湯。湯嘅質地濃稠,有啲似西餐餐湯,湯中間仲有啲花膠,未打邊爐前都飲咗兩碗。正式打邊爐時,店員先再加蟹湯。記得順便叫店員幫忙處理冬瓜同雞,否則有機會痴底。🍴黑毛和牛(小)睇落油花一般,食落都相當稔滑🍴手工蟹粉蝦餃煮耐少少都唔怕個皮穿,餡料札實🍴自家製流心蟹粉丸丸彈牙,一咬開就標啲蟹粉出黎,睇熱啊🍴黃金蟹粉響鈴即炸,哪有唔好食的道理!🍴蔬菜拼盤🍴雜菇拼盤🍴蜂巢豆腐🍴刀削麵刀削麵相對有驚喜,好彈牙,又掛到湯,飽到上心口都要食🍸Cucumber & lime🍸Peach on the beach青瓜個杯好啱呢成餐飯,又蟹粉又炸野,超解膩。酒鍋環境幾舒服,樓底夠高,

🍴鹽燒海蝦、海螺

🍴黃金蟹黃雞煲花膠湯底

🍴黑毛和牛(小)
睇落油花一般,食落都相當稔滑

🍴手工蟹粉蝦餃
煮耐少少都唔怕個皮穿,餡料札實

🍴自家製流心蟹粉丸
丸彈牙,一咬開就標啲蟹粉出黎,睇熱啊

🍴黃金蟹粉響鈴
即炸,哪有唔好食的道理!

🍴蔬菜拼盤
🍴雜菇拼盤
🍴蜂巢豆腐
🍴刀削麵

刀削麵相對有驚喜,好彈牙,又掛到湯,飽到上心口都要食

🍸Cucumber & lime
🍸Peach on the beach
青瓜個杯好啱呢成餐飯,又蟹粉又炸野,超解膩。

酒鍋環境幾舒服,樓底夠高,啱曬同朋友食飯傾計,坐耐少少,仲有個露台位比食客「呼吸」下。