2019-01-30 35 浏览
門面門面有個達摩公仔,公仔個肚寫住餐廳嘅名字。餐廳餐廳樓底比較高,中間有張比較大嘅枱;旁邊有卡位坐。右邊擺左一啲吟釀、達摩公仔。餐具餐具假有筷子、紙巾;旁邊擺咗七味粉、芝麻。餐牌點餐紙望下點餐紙,有九款拉麵:本身想叫姬達摩...但諗下諗下都係叫越谷達摩...因為香港好少有得食咖哩湯底嘅拉麵..食物我今次點左咖喱湯底嘅拉麵:而肉類就選擇咗豚肩叉燒!而蔥、筍同蒜蓉就全部都要。麵質我就要左幼麵。湯嘅顏色都偏黃色,而且上個拉麵個陣都好熱吓....食拉麵第一件事梗係飲第一啖湯:完全係日式咖哩湯底:係甜辣嘅感覺,先飲落去甜嘅...之後個辣味慢慢滲出嚟...而個辣味屬於比較溫和豚肩叉燒都幾肉,成個五蚊大餅咁厚;而且都幾大塊,成隻手掌咁大。幼麵都幾彈牙。正梳打
門面
門面有個達摩公仔,公仔個肚寫住餐廳嘅名字。

餐廳

餐具
餐具假有筷子、紙巾;旁邊擺咗七味粉、芝麻。

餐牌

點餐紙

食物

湯嘅顏色都偏黃色,而且上個拉麵個陣都好熱吓....

梳打
2019-01-20
午餐
2019-01-29 32 浏览
星期日放假,而且又臨近過年,最好就係捉埋老公出尖沙咀購物,除左準備過年用品,最重要就係辦年貨,買禮盒之類。我地行左好耐,而且行到腳仔都軟埋,反正出開尖咀,順道食埋晚飯先返歸。記得同事曾推介過呢間既拉麵好好食,但不太記得位置,惟有上openrice搵一搵,原來都唔難搵,而且食店門口有個好大既達摩不倒翁,非常之搶脈,而且有d好威風的感覺。拉麵有9款湯底,同事推介我一定要點北海道3.6牛乳湯拉麵($88),所以好自然點了這個湯底,另外揀埋日式咖哩湯拉麵($78)呢間拉麵店好貼心,可以因應自己口味點選拉麵配料、麵底👍🏻既然有得揀,日式咖哩就揀左粗曲麵,另外揀豚腩叉燒,呢個麵來到係好香咖哩味,好足料你地睇下塊叉燒幾大舊,真係非常之好食,麵底又好煙韌,好鍾意食呢隻麵底😋至於同事推介呢個牛乳拉麵又係好正,首先湯底奶白色,而且有陣陣松露味道,麵底揀左幼麵,出奇地好配搭。食拉麵最好加番杯野飲,老公揀左食店自家製黑啤,佢話好醇易入口👍🏻我就揀左元祖達摩梳打,個樽好靚😍價錢又唔貴,會再來幫襯👍🏻

呢間拉麵店好貼心,可以因應自己口味點選拉麵配料、麵底👍🏻

我就揀左元祖達摩梳打,個樽好靚😍

價錢又唔貴,會再來幫襯👍🏻
2019-01-20
2019-01-24 18 浏览
哩幾日天氣又凍番,夜晚淨係想極速食碗熱辣辣嘅拉麵跟住番屋企冬眠🤣哩間拉麵店湯底嘅選擇都幾多(共9款),而且仲有多款串燒同小食,唔洗淨係食拉麵咁dry🍢叫左碗白河達摩$88🍜姐係北海道3.6牛乳湯拉麵🍼第一次試牛乳湯底,又幾香滑幾好味😋麵質同叉燒揀左曲粗麵同豚質叉燒,豚質叉燒係比較瘦同無咩肥肉,相對健康啲但就無一般有肥肉嘅叉燒咁香咁淋🤔不過最推薦嘅係佢地嘅串燒,我地叫左雞肉軟骨棒$38/2串同埋燒雞翼$28/2隻,所有串燒仲有7款醬汁可以揀💁🏻‍♀️我地揀左汁燒,同雞肉味好夾,個雞肉串入面仲有啲軟骨超好🤤加埋大大杯日本生啤(Kirin)$65真係好爽🍺如果唔飲酒嘅朋友可以揀招財貓梳打(蜜糖味)$28,味道都唔錯~
2019-01-23
2019-01-23 81 浏览
見到呢間拉麵店網上好似有好多好評,今次就真係尖沙咀試吓睇吓有幾好食,但真係冇令我失望,因為拉麵同埋小食嘅質素真係好高。未入去喺門口已經有個好大嘅公仔,成個店面嘅裝修就好似係日本一樣,一到去因為早食,所以冇咩人,寧靜嘅環境好啱我心意。今次叫咗碗黑蒜油叉燒拉麵同埋北海道3.6牛乳叉燒拉麵,仲叫咗芝士南瓜餅同埋炸雞黎食,佢哋上菜嘅速度都算快,碗牛奶味拉麵好特別,有好香濃牛奶味,但意外地同碗拉麵好夾,而且佢嘅配菜叉燒仲可以自選團國主、豬軟骨、豚肩肉或者豚腩肉,黑蒜油叉燒拉麵嘅黑蒜油湯底亦都好濃郁,不得不提嘅係兩款小食,炸雞同埋芝士南瓜餅都炸得好香脆,而且入邊好多汁,芝士南瓜餅入邊好香濃南瓜味,甜甜地超好食,炸雞入邊嘅肉汁仲保留着,而且新鮮炸起超高質。總括嚟講今次食呢間拉麵真係冇得彈,除咗高質都唔知用咩來形容,下次一定會去再食。🤤🤤
芝士南瓜餅
北海道3.6牛乳湯拉麵
黑蒜油湯拉麵
炸雞
  • 白河達摩
位於尖沙咀的一間拉麵店 位置都好易搵 Google map一下地鐵站一出行5-10分鐘就到 我同朋友6點半就到左 門面都相當有風格,入到去見到d餐廳內既擺設同裝修都幾靚 幾特別坐低之後即刻拎起個餐牌睇下先原來呢到有午市套餐優惠~下次經過晏就可以試下~睇下有無分別先~下午茶都得!午餐時段去到5點咖!我地分別都嗌左一碗拉麵~我就嗌左個 白河達摩-北海道3.6牛乳湯拉麵我朋友話 哇~會唔會無味咖~點知一試覺我好夠味囉! 仲有D松露係入面 口感好豐富~湯底黎講都算係多選擇既, 麵質我同朋友都簡左 幼麵  都唔錯WO! 好夠滑又唔會太淋, 食到雪雪聲呀叉燒我簡左豚腩叉燒,我朋友就點左豚肩叉光燒,兩者分別於前者脂肪會佔多少少 質感淋身d, 後者會主要爽口d 咬落亦唔會好"鞋"好乾,非常joicy~朋友嗌既玄端達摩-黑蒜油湯拉麵 都幾驚喜呀~ 湯上面食落唔會話好油膩感~拉麵紙上仲可以簡要唔要蔥呀荀呀或者蒜容tim~~我地緊係剔哂要啦!!哈哈!最鍾意夠濃味 野飲又點少呢~ 嗌埋2枝梳打~1枝白桃1枝蜜瓜味~我就鍾意白桃多d~哈哈 味道好清新最緊要唔會太甜 食完野飲都唔會覺得飽滯~最後介紹埋呢個額外or
我同朋友6點半就到左

坐低之後即刻拎起個餐牌睇下先

下午茶都得!午餐時段去到5點咖!

我地分別都嗌左一碗拉麵~

我就嗌左個 白河達摩-北海道3.6牛乳湯拉麵

後者會主要爽口d 咬落亦唔會好"鞋"好乾,非常joicy~

朋友嗌既玄端達摩-黑蒜油湯拉麵
我地緊係剔哂要啦!!哈哈!最鍾意夠濃味

野飲又點少呢~ 嗌埋2枝梳打~1枝白桃1枝蜜瓜味~

最後介紹埋呢個額外order既 鰻魚石頭鍋飯

我朋友話唔夠飽WO 係都要嗌多個飯Share!我就飽到脹哂! ( 條友眼闊肚窄) 最後咪又係食完個拉麵咪又話飽
不過最緊都迫佢食哂佢! 唔好哂野呀麻! Btw 個飯我覺得還可,如果個石頭鍋可以再熱D 就完美啦!
反而最outstanding 既係條鰻魚!肉質好嫩! 又夠大條! 呢個一定要like! 照燒汁可以再多d (不過我諗應該可以叫waiter拎!?)

呢到仲有一個offer 只要比99蚊(人頭) 就有得任飲啤酒果d 仲有1款小食送tim! 好岩夜晚放工同班同事黎chill下~

咁總括黎講我覺得可以重點推介下個北海道3.6牛乳拉麵啦~白桃梳打同埋石頭鍋飯都幾特別~
走果陣真係食到好滿足呀~~

個人覺得埋單$356  除返2個人 姐係都係百零蚊~都相當抵啦! 食到捧住個肚走~
好! 今次去到呢到先!下次再等我VN再帶你地去食好西!
2019-01-22
  • 鰻魚石頭鍋飯
  • 北海道3.6牛乳湯拉麵
  • 白桃梳打
2019-01-21 19 浏览
行街經過達摩,正門大大個達摩公仔,好有代表性。湯底配料及麵質都有得自由配搭白河達摩北海道3.6牛乳做湯底的拉麵最為我心動,純白色的湯配襯一點黑松露醬及蒜泥,混和拉麵及一點點牛乳湯,吃下去順口柔滑,又不失香蒜及松露味,特別選了幼拉麵與相當配合,豚肩肉較少肥肉,肉質也冧身。另一款選了辛辣拉麵,有3種辣度選擇,今天我選了小辣,達摩的辣味適中,平日我只食BB辣選小辣是剛好了,因辣湯較濃稠應選曲狀拉麵,可沾到更多的湯汁,需湯稠但不油膩,肉料選配豬軟骨,軟骨跟肉比例均等,肉炆得好冧一咬就斷,軟骨好脆又入味,每碗麵都配半隻溫泉蛋,蛋味香。日本富士蘋果汁(二位用),清甜

行街經過達摩,正門大大個達摩公仔,好有代表性。

湯底配料及麵質都有得自由配搭

白河達摩北海道3.6牛乳做湯底的拉麵最為我心動,

純白色的湯配襯一點黑松露醬及蒜泥,

特別選了幼拉麵與相當配合,

豚肩肉較少肥肉,肉質也冧身。

日本富士蘋果汁(二位用),清甜

2019-01-21 59 浏览
和男友來尖沙咀拿之前訂購的鏡頭,打算吃完飯才回家。經過這一間拉麵店,門口的達摩公仔很有趣,充滿日本風味,想起之前在日本旅遊時都看過,一時掛念拉麵的味道,就選了這一間達摩元祖拉麵吃晚餐~男友點了松川達摩-雞骨醬油湯拉麵+豚肩叉燒我自己點了雪達摩-櫻花蝦味增湯拉麵 + 豬軟骨我吃拉麵很喜歡點味增湯底!可能是小時候第一次在日本吃拉麵便是吃味增湯底的關係吧~我很喜歡這家的味增湯味道,跟在日本吃到的味增拉麵差不多。店家給的櫻花蝦很多,一點也不吝嗇!豬軟骨肉質鬆軟,也很入味~和男友交換了他的叉燒來吃,叉燒肥瘦適中,很高質。飲品方面我們點了檸檬味的元祖達摩梳打和蜜糖味的招財貓梳打。瓶身的包裝很可愛,達摩梳打的是未點睛的達摩。一般習慣是先行祈願,在達摩的左眼畫上黑眼珠,願望達成後再畫上右眼開光。很有衝動想把他的眼睛點上,但暫時想不到什麼願望。哈哈~兩支汽水的味道有點像波子汽水,不過就有檸檬味和蜜糖味~吃完過了很久也沒有口渴,證明湯底沒有味精~值得一提是內裡裝修充滿日本風格,也坐得很舒服~

男友點了
松川達摩-雞骨醬油湯拉麵+豚肩叉燒
松川達摩

我自己點了
雪達摩-櫻花蝦味增湯拉麵 + 豬軟骨
雪達摩

兩支汽水的味道有點像波子汽水,不過就有檸檬味和蜜糖味~
元祖達摩梳打,招財貓梳打

吃完過了很久也沒有口渴,證明湯底沒有味精~

值得一提是內裡裝修充滿日本風格,也坐得很舒服~
2019-01-16
2019-01-21 30 浏览
喺尖沙咀行開街 朋友話想食拉麵 隨便OpenRice一下 就挑選了呢間我哋行到過嚟 見到個門面好得意 好有日本feel入到去個間隔都好闊落叫咗兩碗拉麵 仲加咗個小食好貼心雖然係兩隻雞翼 但都附送兩片檸檬呢碗叫白河達摩 係3.6牛奶湯底 個牛奶濃郁但又唔算好creamy好濟嗰種 朋友叫咗雪 達摩 啲櫻花蝦超多啊 有驚喜總括拉麵啲面質彈牙 叉燒都肥瘦適中嚟呢度食拉麵都係不錯之選依家餐廳仲有好多其他嘢食 啲串燒都好吸引下次會再食我哋仲叫咗杯蜂蜜一番榨 說到凍冰冰好好飲
我哋行到過嚟 見到個門面好得意 好有日本feel

下次會再食

我哋仲叫咗杯蜂蜜一番榨 說到凍冰冰好好飲
  • 櫻花蝦味噌湯拉麵
2019-01-19 35 浏览
今晚嚟到尖沙咀,朋友話想食拉麵,於是就揾下附近邊度有得食啦~俾我哋誤打唔撞嚟到呢度,見到大大隻達摩元祖係門口。入到去之後,店員會比一張落單紙,可以揀自己想要嘅湯底同配料,麵都可以分幼麵同埋粗曲麵兩種㗎~今次我就揀咗食幼麵,如果仲想要其他配料嘅話,都可以再追加呀。我哋分別叫左雞骨醬油湯拉麵同櫻花蝦味增湯拉麵,配料有流心蛋,紫菜,湯底好夠味,而且拉麵都有口感呢~有主食緊係要再叫小食啦~雖然兩種小食都係炸物,不過食完之後都唔會覺得好油膩,食飽飽又出發啦~提外話:隔離食緊串燒燒物,好香呀~下次都要嚟試下~
俾我哋誤打唔撞嚟到呢度,見到大大隻達摩元祖係門口。
櫻花蝦味增湯拉麵
雞骨醬油湯拉麵
龍田炸雞
野菜天婦羅
提外話:隔離食緊串燒燒物,好香呀~下次都要嚟試下~
密瓜梳打+招財貓梳打
櫻花蝦味增湯拉麵
雞骨醬油湯拉麵
龍田炸雞
野菜天婦羅
密瓜梳打+招財貓梳打
天氣又轉涼想食啲熱辣辣既野,行過記得同事介紹過呢間拉麵店,就俾個機會佢啦。門口已經見倒好大隻達摩,去日本既時候麵有買過佢既手信呢店鋪係六角形,中間有張大檯,一大班人黎食都唔洗驚要分檯坐!店鋪除左拉麵仲有好多唔同野食,例如係串燒、燒海鮮同日式小食等。不過今晚唔太餓,所以淨係試左拉麵先!拉麵都有唔少款式!最特別係叉燒都可以揀,比較少見既豬軟骨同豚角煮。揀左白桃梳打同芒果梳打,個樽好靚梳打好夠凍同多氣,而且有淡淡桃味同芒果味高崎達摩,即係豚骨湯拉麵,係奶白色既豬骨湯底飲落好濃郁,而且唔會太油膩,平時好多時食到一半已經覺得好鹹好膩,呢個絕對唔會!幻麵亦煮得彈牙。由於我唔中意肥肉,所以揀左豚肩叉燒,較瘦身但一啲都唔鞋。溏心蛋係流心架,蛋白仲好嫩滑松川達摩,雞骨醬油拉麵,本身見倒有醬油仲驚會好鹹,點知係比較清淡既湯底,有雞既香味,仲好似有小小香菇味,個人覺得好特別,有啲似飲緊中式湯加小小芝麻落個湯底,又再多一層味道仲追加左四隻餃子,有輕輕炸過所以餃子皮好脆口,咬落好多肉汁,餡料豐富好開心搵倒一間湯底做得出色既拉麵店

門口已經見倒好大隻達摩,去日本既時候麵有買過佢既手信呢

店鋪係六角形,中間有張大檯,一大班人黎食都唔洗驚要分檯坐!

揀左白桃梳打同芒果梳打,個樽好靚
梳打好夠凍同多氣,而且有淡淡桃味同芒果味

高崎達摩,即係豚骨湯拉麵,係奶白色既豬骨湯底

加小小芝麻落個湯底,又再多一層味道

好開心搵倒一間湯底做得出色既拉麵店

• 雞骨醬油拉麵
2019-01-16 25 浏览
Stumbled upon this restaurant after wanting japanese and walking around TST. We ordered the yakitori platter, seafood bbq platter and then some chicken wings and snails.As the yakitori was a platter by the time they all came out it was lukewarm and hence not as nice as if it was fresh and hot. The sesame chicken wings were tasty and had a good crispiness to them. The seafood bbq the waiters helped to cook and they took quite a while- but tasted good.The snails were the best of the bunch coming w

The snails were the best of the bunch coming with a soup that kicked a punch with a good level of spice

We maybe should have stuck to ordering ramen as most of the others tables did.
2019-01-12 25 浏览
孆花蝦味噌拉麵味道香濃,大大碗好低食。而且溫泉蛋煮得剛剛好,做到左流心效果。拉麵硬度適中,又能夠吸收湯既精華,豚腩肉咬落去啖啖肉,唔會太肥有口感。最重要既湯底加入孆花蝦後,的確加倍好味。
孆花蝦味噌拉麵味道香濃,大大碗好低食。

2019-01-11 38 浏览
同朋友收工冇野做想搵地方聚聚,見到達摩元祖麵屋開左尖沙咀分店,就過黎食下。我都好耐冇食拉麵,所以好期待。 呢間環境唔錯,位置寬敞,適合同朋友傾計,坐得舒服。 餐牌拉麵既選擇都相當特別。 我叫左北海道3.6牛乳湯拉麵 $88 加左蒜湯底充滿蒜香,重帶黑松露的味道。粗曲麵口感有嚼口,盡吸湯底精華。叉燒揀左豚肩,脂肪唔多但不失惹味。 朋友食得辣,叫左辛辣湯拉麵 $82 點3隻辣椒 配豬軟骨+粗曲麵 湯底果然有料到,我食一啖已經投降,朋友仔就好enjoy咁清哂佢。 元祖達摩檸檬梳打 $28 清新西瓜梳打 $28

餐牌拉麵既選擇都相當特別。

我叫左北海道3.6牛乳湯拉麵 $88

元祖達摩檸檬梳打 $28
清新西瓜梳打 $28
2019-01-11 61 浏览
咁之前上網見有加$20就可以任食雞翼同餃子既新開張優惠所以想黎試下。但係黎到先知個推廣已經完咗。咁一場黎到就試下啦,而呢到啲評價亦都勁好。甚至係冇乜差評,大部分都係好評。咁我同fd就叫咗豚骨拉麵$78 加埋麵底,點知中晒伏!勁失望!個湯係算濃,但係係得個濃字,幾乎冇乜味!肉就仲離譜!竟然得四片勁薄既豚肉片。真係極普通。唔係好明個評價點解會好成咁!價錢竟然有九折同免加一但係都伏到喊!希望大家唔好俾表面呃到。。。

個湯係算濃,但係係得個濃字,幾乎冇乜味!
肉就仲離譜!竟然得四片勁薄既豚肉片。真係極普通。

唔係好明個評價點解會好成咁!

豚肉拉麵
2019-01-11
庆祝纪念
生日
之前上網睇過呢間拉麵店既介紹,所以就相約友人一起去試下!餐廳位於近尖東那邊的寶勒巷內,門外有一個勁大個的日本達摩裝飾,非常吸睛!餐廳燈光柔和,跟平時食開的拉麵店不同,以4人枱為主。因為這間麵屋除了有拉麵食,仲有其他特色小食可供大家選擇。不過今天主要的目的是要吃拉麵。拉麵有很多款湯底可以揀,而且這裡還可以揀選叉燒的款式,對於唔中意食好肥叉燒的我,絕對係恩物!姬達摩-辛辣湯拉麵(小辣)配豚肩叉燒($82),近排唔知點解好想食辣,所以就揀選了這個辣湯底!冇諗過小辣都幾辣下!湯麵附有炸醫、紫菜、半熟蛋。而蔥、筍及蒜蓉係可以揀要唔要的,這幾款配料我都食,所以當然要啦!麵底都可以揀幼麵或粗麵,而我本身比較中意食粗麵,所以就揀粗麵。完全冇諗過呢個湯底可以辣得咁過癮,紫菜同筍吸收了湯的味道,食既時候辣辣的!而麵底爽口彈牙,辣湯掛哂係粗麵中,食落非常刺激味蕾。而豚肩叉燒有2塊,唔會切得好薄,食落好有口感!完全係要大讚這款拉麵!松川達摩-雞骨醬油湯拉麵配豬軟骨($78),湯底很清甜,有雞的味道,唔會好油膩!豬軟骨有2舊,食落肉質都幾鬆軟。這款拉麵食完唔會有好滯的感覺!元祖達摩梳打(檸檬味)($28)及招財

元祖達摩梳打及招財貓梳打
元祖達摩梳打(檸檬味)($28)及招財貓梳打(蜜糖味)($28),兩者飲落都唔會好甜,而甜味亦不是死甜,元祖達摩梳打有淡淡的檸檬味,而招財貓梳打亦有淡淡的蜜糖味。

總括黎講,拉麵味道不錯,價錢亦唔算好貴。如有機會會再黎試其他湯底的拉麵同埋呢間麵屋的其他小食!
2019-01-08
  • 姬達摩-辛辣湯拉麵