之前上網睇過呢間拉麵店既介紹,所以就相約友人一起去試下!餐廳位於近尖東那邊的寶勒巷內,門外有一個勁大個的日本達摩裝飾,非常吸睛!餐廳燈光柔和,跟平時食開的拉麵店不同,以4人枱為主。因為這間麵屋除了有拉麵食,仲有其他特色小食可供大家選擇。不過今天主要的目的是要吃拉麵。拉麵有很多款湯底可以揀,而且這裡還可以揀選叉燒的款式,對於唔中意食好肥叉燒的我,絕對係恩物!姬達摩-辛辣湯拉麵(小辣)配豚肩叉燒($82),近排唔知點解好想食辣,所以就揀選了這個辣湯底!冇諗過小辣都幾辣下!湯麵附有炸醫、紫菜、半熟蛋。而蔥、筍及蒜蓉係可以揀要唔要的,這幾款配料我都食,所以當然要啦!麵底都可以揀幼麵或粗麵,而我本身比較中意食粗麵,所以就揀粗麵。完全冇諗過呢個湯底可以辣得咁過癮,紫菜同筍吸收了湯的味道,食既時候辣辣的!而麵底爽口彈牙,辣湯掛哂係粗麵中,食落非常刺激味蕾。而豚肩叉燒有2塊,唔會切得好薄,食落好有口感!完全係要大讚這款拉麵!松川達摩-雞骨醬油湯拉麵配豬軟骨($78),湯底很清甜,有雞的味道,唔會好油膩!豬軟骨有2舊,食落肉質都幾鬆軟。這款拉麵食完唔會有好滯的感覺!元祖達摩梳打(檸檬味)($28)及招財

元祖達摩梳打及招財貓梳打
元祖達摩梳打(檸檬味)($28)及招財貓梳打(蜜糖味)($28),兩者飲落都唔會好甜,而甜味亦不是死甜,元祖達摩梳打有淡淡的檸檬味,而招財貓梳打亦有淡淡的蜜糖味。

總括黎講,拉麵味道不錯,價錢亦唔算好貴。如有機會會再黎試其他湯底的拉麵同埋呢間麵屋的其他小食!
2019-01-08