2007-08-15 14 浏览
早兩日比佢d咖喱香吸引左入去.長話短說,揀了三個餸:豬腸-有up味,又無咬口紅腸-又林又淡咖喱魚蛋-咖喱幾香,但魚蛋就...唉,又係無咬口+淡總之一次貨仔啦!!
早兩日比佢d咖喱香吸引左入去.
長話短說,揀了三個餸:
豬腸-有up味,又無咬口
紅腸-又林又淡
咖喱魚蛋-咖喱幾香,但魚蛋就...唉,又係無咬口+淡
總之一次貨仔啦!!
2007-08-15 24 浏览
呢檔魚旦食咗好多年,早輪行過又拮一串,嘩加到6蚊(20%) ,今日又拮一串啦, 比咗6蚊, 隔離有一男一女幫襯問魚旦幾錢, 個四眼拮魚旦姐姐答6蚊一串10蚊兩串, 望倒牆上貼了寫6元一串10元兩串, 當時我的魚旦剛剛拮好, 我就說要多一串, 嘩估唔到阿四眼魚旦妹會咁答: “而家買多串要6蚊, 一次過買兩串先10蚊”當時我都未拿起我的魚旦, 使唔使咁呀! 我好肯定剛剛加到6蚊時冇呢樣嘢的, 四眼仔老細我會繼續幫襯, 但請教吓四眼妹錢唔使賺到咁盡ga !!
2007-04-07 35 浏览
入舖的街頭小吃,環境相對舒適,也沒有以前在葵涌廣場時的老店擠。環境好了,食物質素卻有下降之嫌。是人大了,還是店變了?不得而知了。但經過油麻地時,偶爾也會去吃顆魚蛋、來一碗魚肉翅的。

環境好了,食物質素卻有下降之嫌。

是人大了,還是店變了?不得而知了。

但經過油麻地時,偶爾也會去吃顆魚蛋、來一碗魚肉翅的。
2007-03-17 5 浏览
小時候經常來吃腸粉和魚肉燒賣,那時候只有一間鋪而已。其實常常路過,但都滿座所以總不想和人逼。可是今天突然好想來..就算是星期六中午也決定要來!已有心理準備會爆座,果然沒錯,但都不需要等位..太好了!車仔麵(食送)菜$3﹣$5都好合理,我最喜歡“填紙仔“型式的..夠清楚麻!蘿蔔:淋度適中,沒有過甜的假(糖和味精)味道~魚肉:好煙"un",細細粒,口感好過癮。豆卜:外脆內鬆軟,來吸汁一流!紅腸:有不錯的肉味,喜歡它夠淋。大腸:好乾淨啊!不會有一陣“酥“味。夠淋!生菜好新鮮,好甜!!沙爹汁不辣但就好野味~不得不提就是這裡的四眼哥哥和啊姐們都好nice嫁!今天好滿意自己的決定,以後一定經常回來!
小時候經常來吃腸粉和魚肉燒賣,那時候只有一間鋪而已。

蘿蔔:淋度適中,沒有過甜的假(糖和味精)味道~
魚肉:好煙"un",細細粒,口感好過癮。
豆卜:外脆內鬆軟,來吸汁一流!
紅腸:有不錯的肉味,喜歡它夠淋。
大腸:好乾淨啊!不會有一陣“酥“味。夠淋!
生菜好新鮮,好甜!!
沙爹汁不辣但就好野味~

不得不提就是這裡的四眼哥哥和啊姐們都好nice嫁!

今天好滿意自己的決定,以後一定經常回來!
2007-01-21 4 浏览
(20/1/07)移民朋友說,每次返來都要到此食魚旦,都幾好食喎!少許\煙韌,辣度適中。不過我覺得,唔辣好味D,魚味出D。
2006-12-05 15 浏览
彈完婚禮後, 會合頌揚大隊. 繁忙的星期天, 午餐都未有下文, 就一齊食個茶. 姊妹P帶隊到這裡, 搭地鐵成日經過, 食就係第一次.一行九人, 花了一番氣力才有位坐在一起, 環境不算太好.辣魚旦: 7分, 幾辣, 不俗的.腸粉: 7分, $12 有7條, 大堆頭, 熱辣辣, 其實腸粉無乜好評, 幾難整得難食.凍利賓立: 5分, 凍利賓立一定要甜度剛好, 太甜就好難飲. 而度就充得幾甜, 我充得好味過佢.坐得辛苦, 外賣好過, 下次再食茶, 我可不可說不可以來這裡.過海再食過.

一行九人, 花了一番氣力才有位坐在一起, 環境不算太好.

辣魚旦: 7分, 幾辣, 不俗的.

過海再食過.
2006-11-26 8 浏览
(14/11)煎釀五寶、辣魚蛋,經過碧街時常常惠顧,熱辣可口,美味非常。是次經過完bc,想起了魚肉湯、粢飯,便入內堂食。甫坐下點了小吃後,等候其間,相對而座的那顧客,吃的是豬扒麵,眼看那豬扒是不錯,不知味道如何?不消一會生菜魚肉湯先上桌,賣相已減了分,因那魚肉的一邊是直的,似乎是剪、切過,惟魚肉吃下是爽口彈牙,湯底是有麻油味,生菜碎亦不少,不錯。即製粢飯,賣相亦減了分,因那表面是不完整,有缺口,若然包得完整是更佳優勝。油條是脆,榨菜、肉鬆味道可口,輕微的糖分拌入,但鹹味佔主道,糯米不會過黏性,亦不會過爽口,是可以一試的粢飯。當舉機為食品拍攝時,店員對於服務多加留意,惟恐有不週之處。有時我會趕快地為食物拍照,生怕店員看見,導致有偏差。
(14/11)

2006-10-23 5 浏览
妹妹話呢間舖既出品唔錯。話時話,好耐冇品嚐過呢類街頭小吃,趁今日經過就買5蚊試試。要了最傳統的魚旦、茄子和青椒各一。整體來講算ok,起碼是熱騰騰的。青椒幾爽口,但只得好少肉釀在內,茄子亦然。材料不算太足。可能是太耐冇一邊行一邊食小吃,又有另一番滋味喎!
2006-04-25 5 浏览
間唔中到附近開會也會來吃點小食, 最最鍾意係辣魚旦(腸晒辣,又彈牙)和腸粉(夠熱,夠滑,醬汁好味). 這裏勝在選擇多,經濟抵食.又,其實通達以前在葵芳葵通廣場都有分店,非常之旺場,那時最愛兩溝,足料又好味,後來好像是遭食環署檢控(無牌經營?)而關門了,令住在葵通的食友們失落了好些日子. 現在通達的兩溝沒有以前的水準,但其他小食還是很得手.

2006-03-20 7 浏览
回應每日一食- 呢度出名既係車仔麵呀!由於公司係附近,我成日都會幫襯的,同佢地都好熟,有4眼哥哥同肥妹仔(4眼哥哥係咁叫你的),仲有其他阿姐。唔行過呢度都唔覺呢舖既架在,但其實呢間舖成日都迫爆的(lunch time),好多學生妹幫襯。至於你話既twins 介紹,我反而幫襯左咁耐都無留意到。煎讓三寶唔係佢地最拿手的(其實都可以,但問題係成日都係凍的,所以先覺得唔好味)。黎呢度一定要試佢地既車仔麵,真係唔錯的!推介:炸魚皮/牛腩(牛筋好好味- 你可以圈牛腩mark 牛筋,咁就會俾牛筋你架啦) / 雞翼尖/ 雲吞/ 魚肉/ 辣魚蛋/ 豬紅(我唔食的,但同事成日都叫,佢話好味),呢度既油渣麵都好出名(不過我又係唔食),其他送就一般啦。有清湯/ 牛腩汁/ 沙爹汁/ 咖喱汁,我覺得沙爹汁最好,咖喱就辣左少少。除左車仔麵,可以試下"痴"飯,糯米雞之類。lunch 有個set 係柴魚花生粥/ 皮蛋瘦肉粥+ 腸粉/ 炒麵/ 珍珠雞$15 (唔記得而家15 定16),我好多時lunch 叫都無晒珍珠雞,但四眼哥哥好好人,佢俾左肥妹仔電話我,話如果我lunch 黎食,就打俾佢叫佢留俾我。可以試埋呢度既豆漿
回應每日一食- 呢度出名既係車仔麵呀!

除左車仔麵,可以試下"痴"飯,糯米雞之類。

可以試埋呢度既豆漿,我之前講過太甜,佢地改良左,而家好d,但我都係prefer 飲其他野。

佢地做野手腳好快,4眼哥哥仲好鬼玩得,有時會爆笑!
2005-11-24 16 浏览
以為係一間普通o既魚蛋小食檔,行近D睇原來有twins o係雜誌o既推介,o係D咁o既地方,認真神奇.試D五蚊四舊o既煎釀三寶,其實麻麻地,好一般,唔知twins推介D乜?