2008-08-25 8 浏览
和薑餅人去吃小食, 原本想叫煎釀三寶和酥炸魷魚鬚, 怎知店員説今天沒有炸物, 真沒趣.要了碗三溝, 燒賣, 辣魚蛋, 腸粉和一杯豆漿.三溝味道偏淡, 差點發現不到粉絲, 魚肉是純白色和粒狀, 不是一條條鯪魚肉, 魚味淡但也彈牙.燒賣普通, 有點粉; 辣魚蛋不算很辣但也算香.腸粉反而不錯, 醬料十足, 熱辣煙韌.豆漿不太甜, 冰凍解辣.

要了碗三溝, 燒賣, 辣魚蛋, 腸粉和一杯豆漿.

燒賣普通, 有點粉; 辣魚蛋不算很辣但也算香.

腸粉反而不錯, 醬料十足, 熱辣煙韌.

豆漿不太甜, 冰凍解辣.

2008-08-15 27 浏览
每次行過都難以抵抗,點都會買番串辣辣魚旦o黎食~~~"咖哩魚旦": 個咖哩汁好味,夠辣,魚旦又彈牙。
每次行過都難以抵抗,點都會買番串辣辣魚旦o黎食~~~

"咖哩魚旦": 個咖哩汁好味,夠辣,魚旦又彈牙。
"咖哩魚旦"
$3 (其他)
"咖哩魚旦"
2008-08-15 13 浏览
突然之間想食碗仔翅見到呢度有"魚肉翅撈麵"..好似好吸引~就要左呢個$21,再加一杯豆槳$4,外賣$1,呢餐$26~但真係好後悔.....個翅好稀淡到咩咁...魚肉好多,,,不過個味道好怪...唔鮮味,not my cup of tea..仲有d菜咁啦...好一般......最搞笑係我以為撈麵係雲吞麵o個d幼麵原來係烏冬!!!我覺得兩樣野唔match......點解唔改名做""魚肉翅撈烏冬"呢?誤導人......豆槳都好大問題.....一d豆味都冇好淡都唔知點解咁多人幫襯,多人唔代表好味!!!!!!!不過阿姐係幾好禮貌~
突然之間想食碗仔翅
見到呢度有"魚肉翅撈麵"..好似好吸引~
就要左呢個$21,再加一杯豆槳$4,外賣$1,呢餐$26~

但真係好後悔.....
仲有d菜咁啦...好一般......
最搞笑係我以為撈麵係雲吞麵o個d幼麵
原來係烏冬!!!
我覺得兩樣野唔match......
點解唔改名做""魚肉翅撈烏冬"呢?誤導人......
豆槳都好大問題.....一d豆味都冇
好淡

都唔知點解咁多人幫襯,多人唔代表好味!!!!!!!

不過阿姐係幾好禮貌~
2008-08-14 12 浏览
作為一條愛吃雜食多過正餐的小金魚,通達真係一間我食到上咗癮的舖頭....小金魚與朋友仔小貓咪一得閒就會去食....(大家唔好介意呢個天敵型的組合,因為我地根本係為食二人組)以下食物基本上係次次都會叫: 三溝 <== HKD2X,我地2個人都認為係花園街個間好食d,但係花園街個間好細又多人,坐得好唔舒服,但係呢間都幾好食~ok啦~ 辣魚蛋 <=== HKD6.00 呢個真係極品(我同小貓都係咁認為啦),夠辣,個汁辣得嚟香(其實我唔係覺得好辣,仲有少少甜甜地,我係一條辣金魚hehehehe),又夠實肉,唔會好似其他地方買的魚蛋咁"淋劈劈",只係可能有時流量大,浸得唔夠耐,會唔夠入味,但係去食十次至少都有九次好好食,一次半次都會失手。 煎爙三寶 <=== HKD5.00 3件,越買越貴,而且越嚟越細件(唉,通賬猛如虎呢...),但係都幾好食,不過有時撞唔啱時間,會凍冰冰。 腸粉 <=== HKD? 好好食,佢同辣魚蛋真係好食雙雄呀~~~D腸粉滑~我同小貓都係汁怪,所以個醬汁海真係啱矖咀型.....如果只有小金魚一條魚毛的話就會叫呢D: "痴"飯 <==
,因為我地根本係為食二人組
以下食物基本上係次次都會叫:

如果只有小金魚一條魚毛的話就會叫呢D:

"痴"飯 <=== O,真係好想問佢地D油炸鬼係邊D買,無論邊個時間去買都係咁脆~糯米又蒸得剛剛~唔會太淋OR唔熟....

車仔麵,豬紅 + 雞亦尖 + 辣魚蛋 + 魚肉 + 尤魚 + 河粉 + 沙嗲汁 <== 我每次都係咁呢個組合,豬紅脆,雞亦尖入味,魚蛋就唔洗再講啦,魚肉係生菜魚肉個種,尤魚係尤魚鬚,不過河粉有時會碎碎地,個沙嗲汁真係GOOD呀~~

係花園街個間就無車仔麵食,不過佢有隻魚餅呢邊無,好食但係好鬼油,D油多到可以炒多次菜都有剩。

不過呢間D豆漿就真係差,淡到無味,可能係交貨啦~如果可以改善下就最好。

其實佢仲有好多野食,不過我就來來去去都係食個幾樣野,下次有興趣試過其他再上嚟食多篇食評,到時唔好話我呃"食評"呀。HEHEHEH

仲有佢呢到D阿姐SERVICE OK~不過有時會漏單,但係你同佢講佢就會好快咁比返你。
  • 車仔麵,辣魚蛋,"痴"飯.....
2008-05-19 13 浏览
I don't normally eat in these places, cos the food is usually dirty.However this place seems clean, so I gave it a try, I tried their noodles and the fried treasures.For the noodles, I had vermicelli with spinach fishballs and curry sauce.Tasted ok.For treasures, I had:fishballs, tofu, aubergine, fishcake.All the treasures are commen and can be found in any place that do them, but the fishcake is rather different. Its a bit like a thin cracker with chewy fish paste and sping onion. So I wud reco

Tasted ok.
For treasures, I had:

All the treasures are commen and can be found in any place that do them, but the fishcake is rather different. Its a bit like a thin cracker with chewy fish paste and sping onion. So I wud recommend it.
there is another really good place for fried treasures is tsuen wan, but i cant find it on openrice.
2008-05-05 13 浏览
4-28-2008遲來的4月回顧(Part 4)。多得友人介紹我到這,吃過頭1次我已經愛不釋手。今次帶女友來她首選招牌油渣麵($18)。可以選不辣的,好像那些日本冷麵1樣,很多配料1組1組的舖上,有蒜蓉,有火腿,有冬菇,健康與否是1回事,但賣相看上去連湯都很清,的確不錯。我就點了魚肉翅撈麵($21)。都已經是第二次試了,很豐富,1定滿足要求高的各位,份量不會馬馬虎虎,整整1半都是碗仔翅,1半是撈麵。最出色就是那些1小粒很彈牙的魚肉,沒有骨,不是鯪魚球那種很腥,真的很好味。另外兩碗麵各加$4就可以有凍豆漿。然後再加蠔油魚蛋($6一串),還有腸粉($8四條)。水準普通啦很難有特色。總結來說都不錯,夠地道,環境比我想像乾淨。另外要讚就是員工態度,面對人流頻頻轉,難得員工都不會很粗豪很趕急的給你落單,加分加分。有時不1定要超級豪華,超貴價錢才是美食保證的。
4-28-2008

遲來的4月回顧(Part 4)。

多得友人介紹我到這,吃過頭1次我已經愛不釋手。

有時不1定要超級豪華,超貴價錢才是美食保證的。
正 魚肉翅撈麵
正 招牌油渣麵
正 魚肉翅撈麵
正 招牌油渣麵
  • 油渣麵,魚肉翅
2008-04-25 7 浏览
若不是見到有關魚蛋既食評,真的忘記要打這一篇。其實早就想試呢間,因為次次經過都有唔少人,尤其係傍晚時分。所以今次剛好經過就問朋友仔試唔試,最後要了魚蛋燒賣(辣)各一串。服務算唔錯,只係叫2串都俾個碗(當然是很不環保!),我估係因為我地要辣,而佢又係淋唔少辣油,只好俾我地掛。一食,辣得過火,2種小食咩味都食唔出,因為條脷已經麻木喇,只能食到魚蛋是死實的一種。睇黎之前黎呢間既人,好大可能都係門前既人群而被騙入來。唔知隔離果間又係咪咁呢?
若不是見到有關魚蛋既食評,真的忘記要打這一篇。

2008-03-27 9 浏览
前幾日,上forum見到d人話呢間既魚肉翅好鬼好味~話由kwai chung舊店食到家下,話魚肉翅,魚肉為一粒粒。呢幾日又太忙,個心頂住頂住,好想去食。今日見得閒d,半特登咁出左旺角食。一入到去,就覺得幾乾淨。但就好似幾貴,要成十五蚊一碗魚肉翅。但心諗貴但好味都抵既。碗翅一黎,就呆晒,好多泡係上邊。食左幾啖覺得,得個淡同"hei"字。落左d醋同朝椒粉,先覺得入得下口。再食多幾啖,火都黎埋,原來d魚肉都唔得,又粉又無口感,仲要無味。呆左如果硬要讚既話,就只好話,d服務唔錯
前幾日,上forum見到d人話呢間既魚肉翅好鬼好味~
呢幾日又太忙,個心頂住頂住,好想去食。
今日見得閒d,半特登咁出左旺角食。

一入到去,就覺得幾乾淨。
但就好似幾貴,要成十五蚊一碗魚肉翅。
但心諗貴但好味都抵既。

碗翅一黎,就呆晒,好多泡係上邊。
食左幾啖覺得,得個淡同"hei"字。
落左d醋同朝椒粉,先覺得入得下口。
再食多幾啖,火都黎埋,
原來d魚肉都唔得,又粉又無口感,仲要無味。
呆左

如果硬要讚既話,就只好話,d服務唔錯
2008-03-07 12 浏览
以為通達係好好食既食店,但係只係普通!我食左一串咖哩魚旦,一碗生菜魚肉,咖哩魚旦得個咸字,一d都唔好食,openrice編輯部,喺旺角有一檔好好食既魚旦,位置約係創興後面,叫做南華美食,仲有立味粫米飯食,希望加番佢地既info<生菜魚肉都係唔掂,以後聽到通達都咪搞我!
以為通達係好好食既食店,但係只係普通!

生菜魚肉都係唔掂,以後聽到通達都咪搞我!
2008-03-02 16 浏览
今日突然想食"痴"飯, 女朋友記得呢度有,就去試下啦. 叫左:"痴"飯<-- OK, 好熱碗仔翅<-- OK啦, 但大碗魚旦(唔辣) <-- 普通腸粉<-- 普通, 叫佢多麻漿竟然加到多過豉油....凍豆漿<-- 好味~Total : $40幾....普普通通啦無乜特別~
今日突然想食"痴"飯, 女朋友記得呢度有,就去試下啦.

叫左:

"痴"飯<-- OK, 好熱
碗仔翅<-- OK啦, 但大碗
魚旦(唔辣) <-- 普通
腸粉<-- 普通, 叫佢多麻漿竟然加到多過豉油....
凍豆漿<-- 好味~

Total : $40幾....普普通通啦

無乜特別~
2008-02-29 5 浏览
跟太太有事在附近跑,下午四時多還未晉午餐,肚子不斷在抗議,唯有怱忙找點東西醫肚.此店外表倒也窗明几淨,食品也是大路的車仔麵,煎釀三寶,生菜魚肉.......等,一般港式小食店格局,果然出品都是大路得不得了,味道濃,味精重,價唔平,野唔得........後悔x2!一碗麵閒閒地都要$20,如果好味都無所謂,但係真係唔得,粗麵底淥唔開,豬腸無乜膻味,得鹵水味,咖喱魚蛋無乜香味,其他野好似牛柏葉,墨魚丸,魚皮餃好多都係現成貨,湯底好咸又無味,以為乜都可以淋d汁去遮掩,如果求其想飽肚都係行前兩步去吉野家或者生記會好得多.
2008-02-02 16 浏览
聽說通達的油揸麵,魚肉等小食很出色,於是今天經過這店便吃一碗生菜魚肉和一串辣魚旦!可是生菜魚肉的味道很普通,最大問題係唔夠熱..另外魚肉湯比較淡,沒什麼特別呢..魚旦都只是普通,咖哩味不多好!再問朋友re-confirm,原來她說的通達在花園街嗰邊!

再問朋友re-confirm,原來她說的通達在花園街嗰邊!
2007-11-18 10 浏览
這天肚子餓的時候正好在油麻地,而我就試了這間想試很久的魚蛋。我怕辣就選了不辣的魚蛋,一串要$6,又聽人說很好吃的,就十分期待了。不過吃下去又覺得不怎麼樣。味道不知道怎樣形容,只知道魚蛋不算彈牙。男友試了一粒,也是覺得很普通。也許辣會好吃一點吧,不過看到辣魚蛋汁十分濃烈,何況那裡的服務態度差,真有點令人卻步。

2007-11-09 7 浏览
細個果陣係附近學游水,學完家姐就會帶我黎食野。到大左都一直有幫襯,不過加價幅度高,而家腸粉$8有4條,以前小食$1有1件,而加$5先得3件。叫左腸粉,魚蛋,3件小食(紅腸,豆腐同蕃薯餅)同豆漿。腸粉較粗身,一如以往既滑,且有米香,加混醬一齊食,好惹味。魚蛋咖喱味夠,可惜口感太死實,細細粒,唔夠彈牙。小食方面,最愛蕃薯餅,薄薄地,炸得幾脆,唔易同皮分離,點甜豉油食最好。紅腸邊位少燶,連魚肉一齊炸,但唔會搶走紅腸既味,唔錯。豆腐就炸得有點兒過火,太乾,皮位實,較為遜色。豆漿有豆味,不過衰在過甜同明顯溝左水。

豆漿有豆味,不過衰在過甜同明顯溝左水。
2007-08-29 11 浏览
以前成日食因為平~兩年前係3蚊串魚旦/燒賣1蚊1粒三寶而家10蚊先兩串魚旦5蚊先3粒三寶...仲點會再去食...又唔係真係好好食...而家堂食好烏糟....
以前成日食
因為平~
兩年前係3蚊串魚旦/燒賣
1蚊1粒三寶
而家

10蚊先兩串魚旦
5蚊先3粒三寶...

仲點會再去食...又唔係真係好好食...

而家堂食好烏糟....