2019-04-30 36 浏览
尖沙咀除咗有好多飲酒嘅地方,好嘢食都唔少,通常食海鮮都係會去西貢,但今次我哋就選擇咗尖沙咀依間餐廳。-辣吧海鮮鍋-🌟辣吧有兩個海鮮配搭俾我地選擇有六款海鮮同八款揀 我地兩個人叫左六款海鮮嘅配搭 有鮑魚 蟹 花甲 魷魚 扇貝 大蝦 湯底叫左小辣 個味好香 仲揀左豆卜 薯粉塵底 吸曬啲湯汁 冇得頂 唯一一樣唔好係啲蝦唔夠新鮮 唔夠爽口 但係其他樣樣都好新鮮 真材實料 花甲同蟹都好好食 好彈牙又香口 蟹肉好厚 而且亦都有好多鮮橙色嘅蟹膏,用嚟送面食就岩曬
-辣吧海鮮鍋-🌟
2019-04-30 47 浏览
Hot and spicy@辣吧 地址: 尖沙咀諾士佛臺1號1樓 噴火吧! 吃得辣中辣方為人上人,30度高溫,去食辣出汗將體內濕熱迫出吧!人會小了重澱澱的不適。$488 干鍋夠2-3人分享,因得兩個人,好自然就選了這個。可挑一個粉麵,2款seafood ,3款肉同4款菜。 結果組合成大大盤的辣鍋海鮮要鮑魚,肉一定是豬雞牛,菜就要秋葵,菜心。因幾重調味,偏鹹同辣架,身材味都蓋住。所以肉吃下去味一樣,差別只在質感重口味愛吃的,必會喜歡
Hot and spicy@辣吧

地址: 尖沙咀諾士佛臺1號1樓

重口味愛吃的,必會喜歡

2019-04-28 176 浏览
今晚和朋友去諾士佛臺,不是去喝酒,而是吃川菜,我們又去嘗試一些未曾吃過的東西,那就是四川香鍋。朋友上司說辣吧超多藝人光顧,我們在等候入座的時候確實看見不少藝人的照片,相信辣吧水準應該不錯吧。辣吧全場滿座,而且還有外國人光顧,想不到他們懂得來這裡尋吃,太厲害吧。辣吧的紙巾及濕紙巾造型有趣,朋友大讚別具心思。我們來辣吧為的是吃四川香鍋,故集中研究香鍋的餐牌。我們只有兩人,當然是吃小的。小的香鍋包括自選一款粉麵,兩款海鮮,三款肉類及四款蔬菜。我們分別點了黑豚肉,肥牛,貴妃蚌,元貝,台灣一口黑椒腸,娃娃菜,秋葵,豆棍,蒿筍及紅薯幼粉,配孜然燒烤味。我們的孜孜燒烤香鍋上桌,店員先替我們將紅薯幼粉倒進鍋裡,然後再將食材一起拌炒。由於從未吃過香鍋,我們在想它會不會油油膩膩的,但原來沒有膩口這問題,可能因為香鍋一直以熱火加熱的關係,再加上娃娃菜,秋葵和蒿筍蔬菜平衡,吃來挺順口的。川菜沒有豆棍的話,就像欠缺身體的一部份,所以我堅持必點,豆棍吸收各食材精髓,格外入味。黑豚肉蠻大塊的,炒得恰到好處,其肉毫不老硬,帶點肉香。個人大推貴妃蚌,肥牛,元貝,肥牛吸飽孜然,蒜頭,洋蔥,芫荽的香味,且肉質滑嫩,非常好吃

個人大推貴妃蚌,肥牛,元貝,肥牛吸飽孜然,蒜頭,洋蔥,芫荽的香味,且肉質滑嫩,非常好吃。元貝大顆又鮮甜,貴妃蚌爽彈,沾上醬汁也絲毫沒蓋過原有的鮮味,散發引人食慾的滋味。

最後我們當然喝點冰涼的,吃香鍋吃到汗流浹背,一定要喝些凍飲降溫,我跟朋友分別喝桂花酸梅湯和菠蘿汁。桂花酸梅湯酸甜甘美,舒緩肚脹油膩感,更具有開脾健胃,提神止渴的效用。
2019-04-27 62 浏览
辣吧與友人想吃辣的,選了在尖沙咀諾士佛臺的這間集辣海鮮鍋和酒吧於一身的辣吧。食物主要有四川海鮮鍋和香鍋。我們點了二人份量海鮮鍋,海鮮有蟹,鮑魚,蝦,帶子,花甲,魷魚,和兩款蔬菜粉面。帶子,花甲,鮑魚各兩隻,新鮮的食材配上辣汁食得過癮,蟹和蝦的肉質略為不結實,份量是慷慨的。因為海鮮餐沒有肉,我們加了羊肉,涼菜皮蛋和炒飯,羊肉看上去是豚肉的樣子,吃起來不是太羶。皮蛋配的辣椒紅油,是道稱職的開胃小菜。炒飯最有驚喜,鹹香少辣,吃完一碗又一碗。如果大班人來吃海鮮鍋,會比較划算和過癮。
辣吧

如果大班人來吃海鮮鍋,會比較划算和過癮。
2019-04-07
2019-04-23 51 浏览
間唔時係社交媒體見到麻辣海鮮鍋已經覺得好吸引好想試今日夜晚約左朋友去尖沙咀飲野去前發現依間—辣吧 位置方便決定一齊去辣一下食個晚餐再直落海鮮大咖揀左麻辣味小辣小辣都幾辣的 但辣得好香好味道仲加入左芝麻、蔥、芫荽同蒜調味我哋揀咗六款海鮮嘅套餐 每位$288因應季節 師傅會揀唔同嘅海鮮蝦 掛左旁邊既一排 剝左殼方便食用元貝 連殼加入左粉絲 鮑魚 大大隻 口感十分好膏蟹 名副其實 滿滿蟹膏不得了魷魚筒 新鮮彈牙花甲 都有好多隻 記得盡快食 如果唔係會甩晒殼再揀四款配料生菜、白蘿蔔、土豆粉同金針菇蔬菜新鮮 吸晒湯汁 唔錯唔錯土豆粉質感似烏冬 彈牙好味蘋果醋解辣開胃之選 健康又好飲Corona 最後梗係唔少得朋友必點嘅啤酒啦
間唔時係社交媒體見到麻辣海鮮鍋
已經覺得好吸引好想試
今日夜晚約左朋友去尖沙咀飲野
去前發現依間—辣吧 位置方便
決定一齊去辣一下食個晚餐再直落

海鮮大咖
揀左麻辣味小辣

小辣都幾辣的 但辣得好香好味道
仲加入左芝麻、蔥、芫荽同蒜調味

我哋揀咗六款海鮮嘅套餐 每位$288

膏蟹 名副其實 滿滿蟹膏不得了

魷魚筒 新鮮彈牙

花甲 都有好多隻 記得盡快食 如果唔係會甩晒殼

再揀四款配料
生菜、白蘿蔔、土豆粉同金針菇
蔬菜新鮮 吸晒湯汁 唔錯唔錯

土豆粉質感似烏冬 彈牙好味

蘋果醋
解辣開胃之選 健康又好飲

Corona
最後梗係唔少得朋友必點嘅啤酒啦
2019-04-22 44 浏览
諾士佛臺表面上整條街都是酒吧,也有充滿特色的中式bar and restaurant. 辣吧裝修十分中式,座位寬敞。看似傳統的餐廳菜式都很新穎,紙巾濕紙巾的包裝都別具一格。食物以川菜為主,人少少食量少吃不下火鍋也可以叫熱鍋串串,自選十款,每款三串的串物,可以選擇麻辣/蒜汁,今次選了麻辣汁,鵪鶉蛋,黃喉,煙肉卷,雞脆骨,豬耳尖,折耳根牛肉,野山椒牛肉,芹菜牛肉,香菜牛肉,海帶結。麻辣汁不算太辣,比較香,有蔥和芫荽調味,特別推介各款牛肉,辣汁入味而且加上牛肉包住的蔬菜,別具特色。四川宜賓燒烤也是必吃的,老乾媽爆炒牛舌比較香辣,牛舌很爽滑,薄切,份量也不少, 就連配菜的蓮藕,萵筍等也是入味爽甜。放在鐵板上的食物,底下是小火,幫助食物保溫,細心之處無處不在。另一款鐵板魷魚鬚,賣相跟牛舌差不多,爽口彈牙的魷魚鬚鑊氣很重,很惹味,紅青黃椒和洋蔥為配菜,偏甜的蔬菜配搭得相得益彰。燒生蠔以蒜蓉舖面,帶點火候,烤過的生蠔沒有過熟,帶不走的海水味喚來新鮮的感覺,口感濃厚,滑不溜口。肉醬烤大茄表面佈滿了肉醬,烤到軟滑的茄子連皮也可以吃,茄子配上肉醬後,一點也不澀,味道豐富。蔬菜類的宜賓燒烤則以串形式上菜,烤

看似傳統的餐廳菜式都很新穎,紙巾濕紙巾的包裝都別具一格。

蔬菜類的宜賓燒烤則以串形式上菜,烤秋葵,土豆片,韭菜都非常入味,烤完也不會乾。

中式酒吧的雞尾酒居然有驚喜,老司機在端上枱一刻已充滿視覺效果,乾冰煙在壼中散出,壺中酒帶點王桂香,也有米酒的味道。

戀,名乎其實的妹酒,龍舌蘭玫瑰酒做底,淡淡的甜味帶點果香,杯中的花瓣和珍珠也是甜的。

醉茶也是會噴煙的,國產米酒做酒底,清香桂花味撲鼻而來,茶壼設計的外型充滿中國氣色。
  • 熱鍋串串
2019-04-21 97 浏览
滿心期待過嚟食海鮮嘅的確失望,不過我哋係七點前入座有呢個七五折,彌補番少少失望嘅感覺叫咗八款海鮮,聖子,大蚌,鮑魚,蟹都有齊哂我諗最出事嘅問題應該係個湯底揀咗最少嘅麻辣,但係食落口應該唔係最少,至少有中辣的程度仲要好似食緊辣椒醬嘅感覺,只係得個辣的味道仲有鹹味然後有得揀配菜嘅,都係得個小小份量都已經不再講,總之全部野都好普通!四個女仔,用膳完畢都唔知食咗啲乜淨係覺得好辣,所有海鮮都食唔到海鮮嘅味道只能夠不停叫服務員幫我地倒水成餐飯不停飲水不停飲水.....講完除咗嗰盆海鮮影相夠威冇乜特別
滿心期待過嚟食海鮮嘅
的確失望,不過我哋係七點前入座
有呢個七五折,
彌補番少少失望嘅感覺
叫咗八款海鮮,聖子,大蚌,鮑魚,蟹都有齊哂

我諗最出事嘅問題應該係個湯底

揀咗最少嘅麻辣,但係食落口
應該唔係最少,至少有中辣的程度
仲要好似食緊辣椒醬嘅感覺,
只係得個辣的味道仲有鹹味

然後有得揀配菜嘅,
都係得個小小
份量都已經不再講,總之全部野都好普通!
四個女仔,用膳完畢都唔知食咗啲乜

淨係覺得好辣,所有海鮮都食唔到海鮮嘅味道
只能夠不停叫服務員幫我地倒水
成餐飯不停飲水不停飲水.....

講完

除咗嗰盆海鮮影相夠威
冇乜特別
2019-04-19
2019-04-21 53 浏览
今次朋友帶我去試試網上火紅的海鮮大咖🔥位於尖沙咀一帶酒吧 感覺也蠻chill🍻👻。海鮮大咖 (六款海鮮 每位$288)來到這裡當然要叫他們的招牌菜💓我地兩個人揀左六款海鮮 分別有肉蟹🦀丶魷魚🦑丶帶子丶鮑魚丶花甲、蝦🦐海鮮份量全部根據人數而定仲可以揀四款配料👉🏻豆卜丶薯條丶土豆粉丶金針菇 所以上菜時真係超多料😍樣子超壯觀 打卡一流呵呵😌❤️每件海鮮都好新鮮 特別喜歡魷魚&帶子 大大隻而且彈牙爽口 Jeng💓配料們好索味🥰估唔到薯條浸落辣湯係咁正🍟😉湯底方面揀了麻小辣🌶麻辣唔會好辣 唔太食得辣嘅朋友都可以handle到🤗而且辣得幾惹味⭕️雖然話食海鮮盡量避免叫辣 但基本上上枱已經煮好ready 之後先加湯 不同的湯底都是依照個人喜好 所以即使叫辣 都食得到海鮮嘅鮮味 仲辣得好惹味添😻🌶。📍辣吧尖沙咀諾士佛臺1號1樓

海鮮大咖 (六款海鮮 每位$288)

📍辣吧
尖沙咀諾士佛臺1號1樓
呢間位於尖沙咀諾士佛臺人氣超旺既川菜,其最主打菜色就係海鮮大咖,包埋六款新鮮海鮮(膏蟹、帶子、鮑魚魷、帶子、鮑魚、海蝦以及花甲)同自選既四款時蔬(芽菜、豆卜、薯條、冬瓜、生菜、白蘿蔔、土豆粉以及金針菇)。而湯底既口味就有三款既選擇,分別係蒜茸、冬陰功、麻辣。小編擔任麻辣小先鋒角色二十幾年,唔洗問阿鬼都梗係揀麻辣口味啦!佢對既麻辣湯底係比較麻小小,小編嗌左小辣程度都食到成頭汗,好彩佢地有提供埋紙巾,如果唔係底褲都要應該要除出黎(利申:平時食譚仔三小辣)/小編真係要讚下佢地鮮甜到不得了既膏蟹,好貼心地將膏蟹分件同埋去除曬所有鰓位,帶埋佢地提供既手套就已經可以開餐。爽口彈牙海蝦佢地都幫你地脱曬殼,依個step睇落好似好簡單,對於想食海鮮又唔想剝殼真係一大恩物。勁厚肉既鮑魚都清洗得十分乾淨、完全食唔到任何沙粒既存在。鋪滿曬蒜蓉同埋粉絲既帶子,配埋麻麻辣辣既湯汁,拍曬手叫曬絕。魷魚筒彈牙同埋份量都幾多,即使兩個人食都唔洗爭!On the other hand, 一直卑海鮮壓住既配菜經過時間熬煮,吸收海鮮既精華同埋湯底既椒麻,超級入味!/大家記得用Instagram & Facebook 打卡辣吧
大家記得用Instagram & Facebook 打卡辣吧依間餐廳,事關佢地會附送解辣一流既涼粉同埋飲落去超爽皮既可樂!
2019-04-18 41 浏览
這晚男朋友來接我放工,在附近的諾士佛臺覓食,辣吧我們都未試過,一於就試試。入到店內環境不錯,挺寛敞的,而且安排我們的位置在角落,私穩度高很不錯。第一次來就試四川香鍋吧,2至3人分量,選了海蝦,貴妃蚌,肥牛,雞翼,台灣一口蜜汁腸,娃娃菜,秋葵和金菇。其實分量真的很多,店員端上後會在你面前倒入我們選的重慶小麵然後攪拌。海蝦已經去了殼所以食得很方便分量多,貴妃蚌大隻鮮甜但分量少了點,雞翼很入味好食,娃娃菜,秋葵和金菇亦非常入味吃了很多。因為男朋友不太吃得到辣於是選了蒜蓉醬香味,其實也很惹味,不過吃到最後會覺得咸了些少,我自己十分之喜歡辣,唯有叫店員給我一碗辣汁自己享用,辣汁真的非常惹味,而且香得令人食慾大增,我相信結果這鍋是選了泡椒酸辣味一定是我最愛。還散點了些串燒。五花肉,又爽又彈牙,好好食新疆羊肉串,羊肉的香騷味非常突出,加上辣辣的味粉很有風味。奪命肥腸是男友心頭好,他吃得很滋味。鴨舌記得也不錯。飲品我點了婊子綠茶,非常清新解渴。男朋友都是點常點的Asahi。

第一次來就試四川香鍋吧,2至3人分量,

還散點了些串燒。
五花肉,又爽又彈牙,好好食
新疆羊肉串,羊肉的香騷味非常突出,加上辣辣的味粉很有風味。
奪命肥腸是男友心頭好,他吃得很滋味。
鴨舌記得也不錯。

飲品我點了婊子綠茶,非常清新解渴。

男朋友都是點常點的Asahi。
2019-04-15 41 浏览
一直有耳聞過這間餐廳,風評不錯,以海鮮軍艦聞名!位置不算難找,沿著美麗華旁邊的樓梯,就能簡單到達。餐廳掛滿了紅色燈籠🏮以及擺設了中式木製餐桌與餐椅,甚有氣氛,亦都適合親朋好友聚會。看看餐牌有甚麼選擇,主要有三樣主盤:海鮮軍艦、串串鍋、四川香鍋。因為只有兩個人,怕份量太多和不想只吃海鮮,所以選擇了香鍋。雖然餐廳名字叫「辣吧」,但其實都有不辣的選擇。就像我們點的這個「孜然燒烤味」的香鍋。點餐後,等了一會兒,終於上菜了。大大個鐵鍋,下面點燃了類似蠟燭的東西,讓食物保溫。侍應首先為我們把麵條炒進鍋裡,伴好後就可以吃了,期間香味四溢,讓人食指大動。一試,味道果真不辣,但非常香噴噴惹味。海鮮類鮑魚與花甲都很新鮮。一鍋份量很多,兩個人吃也吃不完,適合「餓底」朋友。另外,見飲品餐牌,有多款酒精飲品可選擇,餐廳又不限時。感覺是把酒談心,大魚大肉的聚餐好去處。如果不是明天還要上班,我們大概也會啤一啤🍺🍻。
一直有耳聞過這間餐廳,風評不錯,以海鮮軍艦聞名!

位置不算難找,沿著美麗華旁邊的樓梯,就能簡單到達。

因為只有兩個人,怕份量太多和不想只吃海鮮,所以選擇了香鍋。

2019-04-14 71 浏览
今晚去左諾士佛台搵食,見到呢間新派川菜,主打海鮮大咖,好吸引咁....就入去試試啦餐廳唔似古色古香既川菜館,除左係門口已經聽到流行曲,一入門口就見到酒吧 ...坐低見到餐牌,餐廳除左海鮮大咖同四川香鍋,仲有小食、串燒同熱鍋串串!我地揀左六款海鮮既海鮮大咖(蒜蓉汁):元貝、鮑魚、膏蟹、海蝦、魷魚筒、大蜆另外可以揀四款配料:白蘿蔔、金菇菜、土豆粉、豆卜上菜啦....好大盤呢!而且佈滿海鮮!等醬汁慢慢滾之後,就可以開始食。D海鮮好新鮮,海蝦仲剝埋殻啖啖肉,而且醬汁好重蒜蓉味又唔辣,小朋友都岩食!配料吸收左汁既精華,好惹味~土豆粉好似烏冬~我諗食得辣既朋友可以揀麻辣,會更正!不過煮到尾聲醬汁變得濃烈、有點咸,建議大家趁熱盡快食清光。

另外可以揀四款配料:白蘿蔔、金菇菜、土豆粉、豆卜

配料吸收左汁既精華,好惹味~土豆粉好似烏冬~
我諗食得辣既朋友可以揀麻辣,會更正!

不過煮到尾聲醬汁變得濃烈、有點咸,建議大家趁熱盡快食清光。
2019-04-09
2019-04-12 33 浏览
尖沙咀酒吧林立的諾士佛臺,我今天來到並不是為了飲酒,而是為了一個大咖而來,大咖嗰名就叫做海鮮大咖。鮮紅色背景下有氣勢嘅『辣吧』两字顯非常霸氣及辣氣,我被『鎮住』了。『辣吧』來自成都,係地道川菜新門派。大咖在此,呢個就係宜家做緊半價嘅海鮮大咖,單張上寫咗大賣18000個,但我估到我時應該唔止18000個,可能已過咗20000個,25000個。事關我周圍啲人都係吃緊呢個鍋。我揀嘅係6款海鮮餐,每位288蚊,仲可以任揀4樣餸。而今晚嘅海鮮係肉蟹,元貝,鮑魚,海蝦,蜆及魷魚鮑魚嘅size都幾大隻,新鮮好味彈牙蝦身嘅蝦殼已剥開,吃起上來好easyFB打卡送嘅冰粉勁解辣好满足嘅一餐

鮑魚嘅size都幾大隻,新鮮好味彈牙

蝦身嘅蝦殼已剥開,吃起上來好easy

FB打卡送嘅冰粉勁解辣

好满足嘅一餐
2019-04-12 73 浏览
之前都想試呢間辣吧好耐,今日終於黎左,位置好方便,一上到去就見到個打卡位😂餐廳既裝修係中國風,都幾靚餐牌同紙巾既設計都好得意而家fb或者IG打卡仲會送汽水或者冰粉黎到緊係要食返個串串,$128/30串,可以揀10款,每款3串,選擇都幾多花甲大大隻,冇沙,醬汁都唔錯元貝都好新鮮串燒叫左雪花牛柳粒,羊肉串,雞翼,調味都幾好食,幾香餐廳仲會有d小玩具比客人飲酒玩下,都幾得意,有興趣既朋友可以同店員借用

餐廳既裝修係中國風,都幾靚

餐牌同紙巾既設計都好得意

而家fb或者IG打卡仲會送汽水或者冰粉

串串

花甲大大隻,冇沙,醬汁都唔錯
鐵板蒜爆花甲

元貝都好新鮮
金銀蒜燒元貝

串燒叫左雪花牛柳粒,羊肉串,雞翼,調味都幾好食,幾香
串燒

2019-04-09
金銀蒜燒元貝
串燒
2019-04-12 37 浏览
約左朋友食飯飲野直落,想搵間近飲野地方既,所以就黎左呢度,其二就係我同朋有都超愛海鮮,所以就鎖定左呢間,上到去裝修好靚好別緻好得意,店員仲安排左我地坐近露天位,好舒服呀,環境一流👍🏻👍🏻👍🏻我地叫左海鮮套餐,有6款廚師推介既海鮮,蝦,蟹,扇貝,飽魚,另外仲有4款俾你選擇既配料,我地選擇左豆卜,芽菜,金菇,白蘿蔔片,而湯底選擇了麻辣小辣,黎到已經好香海鮮味,d配料再索埋個麻辣汁就更加惹味,不過小辣都比較辣,海鮮方面都幾新鮮,而份量2人已經夠食飽飽,整體黎講,環境,食物,服務都好有水準👍🏻值得推介

2019-04-03