2019-06-11 39 浏览
「辣吧」顧名思義主打麻辣川菜,裝修都行中國風,除左有麻辣香鍋、海鮮鍋、熱鍋串串,另外都有冒菜、燒烤,同埋其他小食,選擇好豐富「海鮮大咖」即係海鮮鍋,可以揀蒜茸、東蔭功同麻辣味,係呢度主打菜式,可以揀6款/8款海鮮,每日有唔同精選海鮮。我地果日有蟹、花甲、蝦、鮑魚、扇貝、等等,全部都好新鮮,蟹膏鮮甜、花甲同蝦大大隻。不過重點唔係d海鮮,係配菜,豆卜索哂湯汁,蘿白最好一上菜記就擺落鍋,最尾食就夠哂入味!麻辣香鍋同海鮮鍋唔同,係乾鍋,冇咁多湯汁,推薦必選雞件!食完咁多辣野,最好食返碗甜品中和返。推薦救火玫瑰冰粉,唔會太甜太膩,夠哂解渴。

麻辣香鍋同海鮮鍋唔同,係乾鍋,冇

咁多湯汁,推薦必選雞件!

2019-05-27
2019-06-10 47 浏览
同朋友一齊過Sunday Night,平時唔係食韓燒就壽司一舊飯,今晚就想食海鮮,因為差唔多有半年出去無食過。幾搞笑叫咗蒜容海鮮大咖,一上到台忍唔住哇咗聲,因為真心好大份。我地兩個人叫咗八種海鮮,入面有花甲、貴花蜆、膏蟹、魷魚筒、大蝦、鮑魚仔、蟶子王、元貝。而另外選四款配料,我地就選了白蘿蔔、豆卜、土豆粉、豆芽。海鮮粒粒都真材實料唔會黑心灌水,魷魚圈好彈牙有鮮味,會愈咬愈香。至於我最中意既元貝面頭鋪咗粉絲,一路煮一路吸曬精華,好惹味。大蝦都唔霉,而且餐廳細心去咗蝦身既殼,方便客人進食,值得一讚。蟹就係母蟹,蟹肉幾好味但膏就唔多,可能因為未係時候。蜆類都幾鮮,但有少少沙。鋪低既土豆粉介乎冬東和上海粗炒之間,同蘿蔔、豆芽吸曬濃蒜高湯,豆卜好多食極都有。我地仲叫咗一碗白飯配海鮮食。我地出黎玩叫埋兩支Corona,酒味唔會太勁幾岩女仔飲。配咗串羊肉+蜜味腸,爽。

幾搞笑

我地出黎玩叫埋兩支Corona,酒味唔會太勁幾岩女仔飲。
配咗串羊肉+蜜味腸,爽。

「辣吧」位於尖沙咀諾士佛臺一號的一樓全層,其來自成都,主打麻辣香鍋、海鮮鍋及麻辣熱鍋串串,當然,不吃辣的也有香蒜或燒烤等風味選擇。四川麻辣香鍋 ($488): 供二至三人享用,自選一款粉麵、兩款海鮮、三款肉類及四款蔬菜,鍋已預先煮好,待上菜後由店員輕炒半分鐘便可享用。香鍋是乾鍋,麻辣香料蠻惹味,微辣不會太嗆。肉類之中,嫩牛肉及牛肉餅也值得推介,兩款的肉味均香濃,前者較滑嫩,後者較有肉感,肉汁亦較豐富,另外黑豚肉的肉味也蠻到位,整鍋也屬不錯。老乾媽川味炒飯 ($86): 這炒飯辛香惹味,加了臘腸粒及午餐肉粒炒,非常有「家」的味道,朋友還說,加了老乾媽辣醬炒甚麼也好吃。麻辣熱鍋串串 ($128/30串): 每款3串,一共可選10款,每串只有一口份量,一口一串。這款麻辣比香鍋稍辣,但都只屬小辣。肉串之中,豬腩肉、牛肉及雞柳等吸汁也不錯,相當惹味。

四川麻辣香鍋

麻辣熱鍋串串
  • 熱鍋串串
  • 老乾媽川式炒飯
2019-05-29 65 浏览
諾士佛台呢座building我成日嚟食晚,因為有唔少正餐廳!除咗平時食開果然幾間,今晚決定帶my 辣阿媽試間未食過ge--辣吧!一上到嚟,同樓上某D層差不多,一開𨋢門已經有餐廳風格ge佈置,紅加黑為主,配D古代風屏風牌匾洒埕,唔錯!食辣野咁梗係叫定2杯啤酒!呢個燈影牛肉絲好似零食咁,餸啤酒一流,佐酒必點!我平時都屬於無辣不歡,呢碟肥腸辣味唔惹小,係成晚辣野入面最勁的一款(我見餐牌有一系列辣到爆菊花應該堅係地獄級😈),肥腸口感軟糯扎實,唔係得肥膏,portion都好大份吓而重頭戲當然係有八款海鮮ge麻辣海鮮大咖,餐牌上標明每日都由師傅揀最當季新鮮ge海產,我今晚食ge就有鮑魚,膏蟹,大扇貝,蟶子,花甲,蝦,蜆,魷魚,仲要本身已經拆咗殻,一夾已經食得,好細心。我哋雖然係點咗麻辣,但海鮮ge鮮味仍然好出,所以俾呢個價錢絕對係抵!

食辣野咁梗係叫定2杯啤酒!

呢個燈影牛肉絲好似零食咁,餸啤酒一流,佐酒必點!

2019-05-29 74 浏览
今晚我倆公婆去了尖沙咀逛,出站時已開始下雨, 真掃興😑 尖沙咀閒日都是擠滿人, 隨著人群行到美麗華,步上梯級即到達諾士佛臺,此時雨勢開始轉大,我們就索性在這裏開餐🍽。這間餐廳「辣吧」位於大廈一樓,招牌非常搶眼,門前擺放半價優惠大牌作招來。我們就這樣被吸引而走進去😆餐廳中式佈置帶日本風,燈光昏暗具神秘感。所謂半價只適用於某時段,但其餘時段都有75折😁 留意有很食客都叫海鮮大咖(每位$288/$328)有6款或8款海鮮,好抵,的確相當吸引,但可惜老公最近不宜食太多海鮮,所以我們最終選了四川香鍋(小辣)老公點了兩隻燒蠔,好正👍😋等了一會,香鍋終於來了, 香噴噴😍👍四川香鍋是預先由廚房師傅炒好,再以火鍋熱著上台,個鍋相當霸氣😁火鍋真係好香,辣味啱啱好,我們只選了兩款海鮮(蝦,鮑魚),各有5~6隻,都好新鮮大大隻😋👍我們還選了3款肉,4款蔬菜,1款麵食。加上個汁撈起來超好味,這個配搭很平均好啱我地。我們還叫了一款mocktail, 洛神花水果茶,這個真係好正👍🤩侍應服務態度有禮,我地邊食邊傾,對這餐非常滿意👍。下次 一定要試試那個海鮮大咖。😆

餐廳中式佈置帶日本風,燈光昏暗具神秘感。

老公點了兩隻燒蠔,好正👍😋

等了一會,香鍋終於來了, 香噴噴😍👍

尖沙咀諾士佛臺📍,除了飲酒外🍻,其實也有不少的好去處😌,這次人妻🐷與老公🍋的目標是一家主打正宗麻辣川菜的餐廳🌶。店面地方頗寬敞✨,晚市時間已看到了不少嚐辣之人早約了三五知己在此相聚💞。裝潢以紅色為主調❤️,環境感覺舒適👍🏽。🔹香煎蛋餃🍳 $50薄薄的蛋皮🥚,包裹著豬肉餡料🐽,入口嫩滑😋,蛋香十足🎉。🔹秘制麻辣熱鍋串串🥘 $128 熱鍋串串是必點的🌟,這次選了秘制麻辣鍋底🌶,選好了湯底後📝,就可以在素菜或肉類中點10款🧐,每款都會有3串的👌🏽。除了最愛的萵筍、蓮藕及海帶外💖,更選了野生椒牛肉、雞郡肝、煙肉卷等🤩,每款吸收了醬汁後😌,辣度絕對不容忽視✨!🔹雪花牛柳粒❄️ $26肉質細嫩的牛肉粒被燒至剛剛好👍🏽,滋味十足💯。🔹嫩牛肉🐮 $26肉質比牛肉粒更為嫩滑😍,牛魔王老公🍋表示滿意💘。🔹手打牛肉餅🤛🏽 $26入口不會馬上散掉🥢,口感豐富🎊。🔹新彊羊肉串🐑 $22羊羶味適中🤤,肉汁豐富💦。🔹台灣一口蜜汁腸🍯 $16一向大愛台灣的香腸🇹🇼,外皮燒得十分香脆💥。🔹台灣一口黑椒腸🖤 $16香脆的外層加上香濃的黑椒味😍,很不錯的👍🏽。🔹救火玫瑰冰粉🌹 $38食完麻辣十足的川菜後🌶,舌頭也是時候要休息一
裝潢以紅色為主調❤️,環境感覺舒適👍🏽。
🔹香煎蛋餃🍳 $50
薄薄的蛋皮🥚,包裹著豬肉餡料🐽,入口嫩滑😋,蛋香十足🎉。
🔹秘制麻辣熱鍋串串🥘 $128
秘制麻辣熱鍋串串 // 煙肉卷
秘制麻辣熱鍋串串 // 魚皮餃
🔹雪花牛柳粒❄️ $26
肉質細嫩的牛肉粒被燒至剛剛好👍🏽,滋味十足💯。
雪花牛柳粒
🔹嫩牛肉🐮 $26
肉質比牛肉粒更為嫩滑😍,牛魔王老公🍋表示滿意💘。
嫩牛肉
🔹手打牛肉餅🤛🏽 $26
入口不會馬上散掉🥢,口感豐富🎊。
手打牛肉餅
🔹新彊羊肉串🐑 $22
羊羶味適中🤤,肉汁豐富💦。
新彊羊肉串
🔹台灣一口蜜汁腸🍯 $16
一向大愛台灣的香腸🇹🇼,外皮燒得十分香脆💥。
台灣一口蜜汁腸
🔹台灣一口黑椒腸🖤 $16
香脆的外層加上香濃的黑椒味😍,很不錯的👍🏽。
台灣一口黑椒腸
🔹救火玫瑰冰粉🌹 $38
食完麻辣十足的川菜後🌶,舌頭也是時候要休息一下🙂,冰粉有多款配料如提子乾及山楂片等🍇,清甜冰涼又解辣💧。
💭總結
最後再慢慢喝一口啤酒🍺,忙碌一天過後的幸福時光💝。
Kronenbourg 1664 Blanc
2019-05-20
雪花牛柳粒
手打牛肉餅
新彊羊肉串
2019-05-26 67 浏览
尖沙咀經常都好熱閙,今次約了舊同學在環境優靜的諾士佛臺樓上間辣吧吃海鮮。入到店裡有個大酒吧,擺放各種不同類型的酒類;牆壁上掛著很多裝飾的錦鯉在荷花池游來又游去;周邊光線柔和,充滿羅曼蒂克的氣氛,特別是天花掛上幾款不同類型的燈籠,感覺別樹一格。鎮店之寶是海鮮大咖,可揀六款$288或八款$328的海鮮,另外又可揀四款配菜;口味可揀蒜茸、小、中、大辣幾種。我倆每人揀了$288六款的海鮮,是由師傅精心挑選最新鮮的。大蝦值得一讚是蝦殻不用自己動手,鮮甜肉爽。但蟹肉一般、鮑魚腍滑。貴妃蚌和花甲鮮味,蟹柳大條肉爽甜。至於配菜有四款,我最喜歡土豆粉,吸了濃郁的湯更入味又爽滑。這盤海鮮大咖我倆吃到好滿足!

我倆每人揀了$288六款的海鮮,是由師傅精心挑選最新鮮的。
大蝦值得一讚是蝦殻不用自己動手,鮮甜肉爽
但蟹肉一般、鮑魚腍滑
貴妃蚌和花甲鮮味,蟹柳大條肉爽甜
至於配菜有四款,我最喜歡土豆粉,吸了濃郁的湯更入味又爽滑。
這盤海鮮大咖我倆吃到好滿足!

• 土豆粉
1K
2019-05-26 1407 浏览
「辣吧」位於尖沙咀諾士佛臺一號的一樓全層,其來自成都,主打麻辣香鍋、海鮮鍋及麻辣熱鍋串串,當然,不吃辣的也有香蒜或燒烤等風味選擇。這款是餐廳主打的《海鮮大咖》,只是放在店面的「Showcase」,熱鍋可選多款海鮮及配料,價錢為每位$288/6款海鮮或$328/8款海鮮,另配4款配菜。四川麻辣香鍋 ($488): 供二至三人享用,自選一款粉麵、兩款海鮮、三款肉類及四款蔬菜,鍋已預先煮好,待上菜後由店員輕炒半分鐘便可享用。香鍋是乾鍋,麻辣香料蠻惹味,微辣不會太嗆。肉類之中,嫩牛肉及牛肉餅也值得推介,兩款的肉味均香濃,前者較滑嫩,後者較有肉感,肉汁亦較豐富,另外黑豚肉的肉味也蠻到位,整鍋也屬不錯。老乾媽川味炒飯 ($86): 這炒飯辛香惹味,加了臘腸粒及午餐肉粒炒,非常有「家」的味道,朋友還說,加了老乾媽辣醬炒甚麼也好吃麻辣熱鍋串串 ($128/30串): 每款3串,一共可選10款,每串只有一口份量,一口一串這款麻辣比香鍋稍辣,但都只屬小辣。肉串之中,豬腩肉、牛肉及雞柳等吸汁也不錯,相當惹味。

2019-05-23
2019-05-26 779 浏览
曾經去過四川成都做交流,認識咗唔少朋友。幸運嘅係呢啲朋友到而家都仲有聯絡,上個禮拜一位成都嘅朋友嚟香港,所以就帶佢食一間特別嘅餐廳,因為四川人好鍾意食辣,佢哋喺嗰邊就比較少特色嘅餐廳,所以今日就專誠揀咗呢一間喺尖沙咀諾士佛臺嘅餐廳,除咗裝修靚之外,食物都好高性價比👍呢一間餐廳主打食海鮮大咖,其實佢係一個橢圓形嘅鍋入面有唔同款式嘅海鮮,當然你仲可以自己再單點添加配料。成日都覺得出面食海鮮又貴又唔抵,但係呢一間餐廳嘅海鮮大咖價錢唔貴,而且而家仲做緊優惠🌟先講返海鮮,款式多之餘亦都稱得上係新鮮,最有驚喜係扇貝,鮮甜得嚟夠彈牙😆 要講最細心一定係蝦,留番個頭,但係個身嘅蝦殼就幫你剝咗,啱曬我呢啲懶人❤️仲有蟹,蟹膏好和味同埋鮑魚😍除咗海鮮,仲有其他配料,例如多到食唔曬嘅豆卜同埋土豆粉。土豆粉彈牙,有少少似烏冬,建議留番最尾先食,吸曬成個鍋嘅精華。我哋加咗一份肥牛,價格算係合理,品質亦都唔錯。餐廳仲有提供其他特色飲品同埋啤酒🍺🍹簡直係食辣一定要有飲品😆
仲有蟹,蟹膏好和味
同埋鮑魚😍
我哋加咗一份肥牛,價格算係合理,品質亦都唔錯。
2019-05-25 62 浏览
今日同朋友黎諾士佛臺搵野食, 估唔到係咁多酒店同西餐廳入面會有間食中式既餐廳~見到有海鮮鍋食就好吸引, 於是就揀左呢間辣吧啦~ 辣吧一d都唔難搵, 係美麗華過去第一棟樓就係, 可以搭𨋢或行樓梯又得~入面既裝修都好中國風~Menu都有好多野選擇, 除左海鮮鍋, 仲有串燒, 麻辣串串, 小食等等~我地重點黎食海鮮, 梗係揀左海鮮大咖啦因爲得2個人, 所以就揀左六款海鮮, 另外仲可以揀4款配料~個鍋一上到黎真係好大盤, 望到已經流哂口水啦~因為唔想食辣, 所以就揀左蒜蓉湯底~另外配菜就揀左金菇,芽菜,蘿蔔同土豆粉, 配菜放哂係海鮮底, 仲更加吸到d湯同海鮮既精華~講番個海鮮先, 有蝦蟹花甲鮑魚扇貝魷魚仲有蟹柳食, 好彩揀左蒜蓉湯底, 因為同d海鮮真係好夾唔會俾辣味搶哂d海鮮味蝦仲要係冇哂殻, 勁方便蟹仲要係有膏既魷魚夠彈牙跟著最後食埋d配料就夠哂飽呢度既紙巾盒同濕紙巾既包裝都好搞鬼

入面既裝修都好中國風~

我地重點黎食海鮮, 梗係揀左海鮮大咖啦

個鍋一上到黎真係好大盤, 望到已經流哂口水啦~

蝦仲要係冇哂殻, 勁方便
蟹仲要係有膏既
魷魚夠彈牙

跟著最後食埋d配料就夠哂飽

呢度既紙巾盒同濕紙巾既包裝都好搞鬼

2019-05-23 49 浏览
今日收工後同朋友去尖沙咀放鬆一下見到一間川式餐廳而主打海鮮大咖個樣睇到我同朋友流曬口水古典優雅既裝潢幽暗中配上緋紅燈光又真係好有中國風的情懷但又唔老土我地叫左六款海鮮組合既海鮮大咖六款已有魷魚,蟹,花甲,鮮蝦,扇貝及鮑魚一上黎因為排得井井有條陣容頂盛,海類基本已煮好再另加上自選辣度的麻辣汁煮滾就可以食啦由於我揀左小辣所以辣不算太勁,正好配合海鮮而海鮮夠真材實料蝦肉夠彈牙 而且蝦味夠出,配辣汁惹味花甲夠大隻 鮮魷魚夠彈口爽口配辣汁令人好食到停唔到口扇貝粉絲吸收左辣汁後鮮嫩多汁。更係別有一番風味辣,鮮,濃,三大要素聚在一起令海鮮大咖亮點特出而且仲有其他配菜類如薯仔粉,金茹,蘿蔔等最愛蘿蔔吸收後湯既精華 好甜呢個海鮮大咖性價甚高食得飽又食得好肯定滿足到鐘意食海鮮既人
今日收工後同朋友去尖沙咀放鬆一下
見到一間川式餐廳

而主打海鮮大咖個樣睇到我同朋友流曬口水

古典優雅既裝潢
幽暗中配上緋紅燈光
又真係好有中國風的情懷但又唔老土

我地叫左六款海鮮組合既海鮮大咖

六款已有魷魚,蟹,花甲,鮮蝦,扇貝及鮑魚

一上黎因為排得井井有條
陣容頂盛,海類基本已煮好
再另加上自選辣度的麻辣汁煮滾就可以食啦

由於我揀左小辣
所以辣不算太勁,正好配合海鮮
而海鮮夠真材實料

蝦肉夠彈牙 而且蝦味夠出,配辣汁惹味

花甲夠大隻

鮮魷魚夠彈口爽口
配辣汁令人好食到停唔到口

扇貝粉絲吸收左辣汁後
鮮嫩多汁。更係別有一番風味
辣,鮮,濃,三大要素聚在一起
令海鮮大咖亮點特出

而且仲有其他配菜類
如薯仔粉,金茹,蘿蔔等
最愛蘿蔔吸收後湯既精華 好甜

呢個海鮮大咖性價甚高
食得飽又食得好
肯定滿足到鐘意食海鮮既人
2019-05-21 33 浏览
朋友聚腳的好地點辣吧只要是辣的菜式我們都會很勇於嘗試,我跟朋友每星期也會有一次飯局約會,總是喜歡吃辣,所以我們就選了一間位於尖沙咀比較就腳的地點而辣吧正是我們的好選擇。這間餐廳的優惠有很多,只要在面書或IG上打卡就可以免費有汽水或冰粉一客。如果是在7:30前結賬更是可以以半價優惠吃海鮮鍋,當然如果不能7:30前結賬老闆也很細心地給了我們客人打一個海鮮鍋的75折。餐廳環境很像酒吧有大電視和酒吧枱,是和三五知己一起去吃飯一起聚會的好地方。這裏有幾款海鮮鍋可以選我們選了一個套餐是可以選四款食材和六款海鮮的。這個海鮮鍋我們選了小辣,因為我們比較不太吃大辣。我們選了一些配菜金菇、烏冬、冬瓜、豆ト,這也是我和朋友很喜歡吃的,而且感覺也很配麻辣鍋,另外的六款海鮮我們也吃得滋味,有鮮蝦,鮮蝦大隻肥美,而且麻辣很入味,味道很棒。另外有扇貝,扇貝上有粉絲、葱、蒜等,多肉而且很鮮味。蟹,味道鮮甜,而且蟹腳啖啖肉和麻辣一起吃感覺很惹味。鮑魚很彈牙有口感,而且很鮮甜。花甲沒有沙,比較大隻而且彈牙。墨魚,份量可能比較少,但很彈牙,我們都搶著吃。冰粉透明的,口感像果凍,很解辣。這次和朋友去這間辣吧真的是大滿足,因為
朋友聚腳的好地點辣吧

這個海鮮鍋我們選了小辣,因為我們比較不太吃大辣。
另外有扇貝,扇貝上有粉絲、葱、蒜等,多肉而且很鮮味。
蟹,味道鮮甜,而且蟹腳啖啖肉和麻辣一起吃感覺很惹味。
鮑魚很彈牙有口感,而且很鮮甜。
花甲沒有沙,比較大隻而且彈牙。
墨魚,份量可能比較少,但很彈牙,我們都搶著吃。

冰粉
透明的,口感像果凍,很解辣。

這次和朋友去這間辣吧真的是大滿足,因為海鮮鍋的份量剛好而且每個食材也很入味還可以一邊品嚐啤酒和看電視真是一個和朋友一起聚腳的好去處。
2019-05-21 50 浏览
辣吧睇波聚會好去處餐廳優惠很有驚喜,只要7時半前結賬可獲海鮮鍋半價優惠,面書和ig 打咭又可以獲一個冰粉或一罐汽水免費,雖然我們不能7時半前結賬,但也獲75折的優惠,有很化算的感覺。我們也立刻打咭去換一下汽水和冰粉。選好鍋後可自選幾款材料去配,我們這個套餐可選4款食材和6款海鮮。金菇、烏冬、冬瓜、豆ト都是我們的至愛,是麻辣鍋的絕配,另外的六款海鮮我們也吃得津津有味,鮮蝦大隻肥美,而且廚師也很細心地把蝦身蝦殼脫去,只留蝦頭和蝦尾位置,令蝦入味和容易進食,很值得一讚。扇貝伴有粉絲、葱、蒜等,煮得很入味。蟹色澤紅潤,多肉,味道鮮甜。鮑魚尺寸不大,但彈牙有口感花甲沒有沙,甜道鮮,彈牙而且很入味。墨魚,切條的,爽口彈牙。我們雖然只選了小辣但整個鍋也很感覺比較辣一點,所以點辣度時也可能要點得比平常可吃的辣度底一點。冰粉冰粉是贈品,面有少許西瓜碎,透明的,口感像果凍,是很解辣的甜品。這個餐廳是晚飯喝酒之選,有大電視而且一個大鍋可以和三五好友分享,是晚飯喝酒的好地方。
辣吧睇波聚會好去處

扇貝伴有粉絲、葱、蒜等,煮得很入味。
蟹色澤紅潤,多肉,味道鮮甜。
鮑魚尺寸不大,但彈牙有口感
花甲沒有沙,甜道鮮,彈牙而且很入味。

冰粉

2019-05-21 56 浏览
睇到網上有人介紹,於是就同家人一齊試試。香鍋:叫左個2-3 人香鍋,味道係好味既,但配菜比較多!兩種海鮮各樣得兩件,肉類都唔多....3個人食真係唔夠喉。串串:有優惠code 送每人10 串。無得自選串串,所以平價串串野比較多,例如菇類素菜等。Again, 味道夠辣,不過食肉獸就真係會失望😞環境:較暗,睇唔係好到自已食緊乜!不過D staff 好有禮貌!總結:3個人食,每人$166 (有優惠code,所以有75折)CP 值唔太高。好一般!
睇到網上有人介紹,於是就同家人一齊試試。

香鍋:

串串:

環境:
較暗,睇唔係好到自已食緊乜!不過D staff 好有禮貌!

總結:

2019-05-17 37 浏览
尖沙咀太多各式各樣的食肆選擇,跟隨友人吃麻辣川菜,本以為普通麻辣火鍋及小菜,但原來與想像的不同。餐廳位於酒吧區樓上的大廈,入面燈光陰暗,佈置中國風,木枱木櫈子,最有趣的是每枱都有玩味十足的紙巾套裝!冷氣非常大,吃辣時不會吃到汗流浹背。菜式採用四川香料、麻辣醬汁等。海鮮大咖是必點菜,經過每枱都看到大大小小豐富的海鮮鍋。各款海鮮都挺大隻、新鮮。甲殼類:蝦蟹鮑魚花甲鮑魚都有,貴妃蚌、花甲、虎蝦肉質十分彈牙結實,有口感。另外配上四款自選配料,特別推介豆卜及土豆粉,吸盡湯汁精華,粉麵煙韌。由於其中一位友人不能吃太辣,唯有點冬蔭功湯底。湯底味道香濃,反而酸酸辣辣更加開胃。麻辣烤豆腐腦:別被名字嚇倒,其實豆腐腦就如豆腐花,香港人吃的都是甜的,不過很多國內的都是以鹹食的。四川的更加是加入麻辣口味,更加香口。這個烤豆腐腦加了芫茜,黃豆脆粒,豆腐嫩滑細粒,浸在辣油中,很惹味。宜賓燃麵:光看名字真的不知道是什麼,上網查一查,原來是中國特色麵食。拌麵淋上醬油、麻辣辣油,以及加入多種香料、辣椒、蔥花、花生碎、肉末等拌均勻而成。份量細細碗,麵條煙靭,有口感,而且麻麻辣辣,吸盡麻辣醬汁,越吃越上癮,嘴巴越吃越麻。