2019-12-17 654 浏览
川菜特色火鍋,朋友推介下預訂呢間辣吧試一試,去到服務員話冇呢個booking,其後都要等一陣先安排到座位,不過經理打折以作補償🤔,所以大家如果唔想有不愉快經歷記得即日打去confirm booking。 ✨環境適合大伙聚會,餐廳有酒水供應,配合海鮮既辣度,叫返幾桶1664🍺就最岩。✨海鮮新鮮,有花甲,魷魚筒🐙聖子,貴妃蚌,海蝦🦐肉蟹🦀元貝✨麻辣味不會用濃味蓋過海鮮鮮味,令嗜辣士人滿意✨配菜可自選豆卜蘿蔔冬瓜生菜🥦等。✨同行友人有不食辣亦可將其份量分開另上。✨服務員經常在左近方便執拾海鮮殻,態度都好熱情。 ▫️門外放咗特色飲酒玩意,以供店內客戶隨意拿取玩酒game▫️經理亦提到傾緊水煙牌照事宜,之後可以提供埋水煙服務,夠創新!食飯食到悶就去試下啦

2019-10-23 291 浏览
同朋友喺尖沙咀行完街,就過嚟試下呢間店辣吧,本人系好鍾意食辣嘅,今次就叫左個海鮮麻辣煲鍋,海鮮有好多扇貝、蝦、魷魚、鮑魚、花甲同埋蟹款款都超級新鮮啊,加上少少辣好野味!
2019-10-20 189 浏览
去尖沙咀都見到有幾多四川口味嘅食肆,尋日朋友就帶咗我哋去辣吧,佢哋個裝修全部都係黑色紅色為主,好搶眼一上菜佢嗰個海鮮鍋真係好誇張, 排得好靚,海鮮都幾鮮味另外仲有串燒,都幾香口好味埋單每個人$300左右,有咁多嘢食都唔算太貴

一上菜佢嗰個海鮮鍋真係好誇張, 排得好靚,海鮮都幾鮮味

另外仲有串燒,都幾香口好味

埋單每個人$300左右,有咁多嘢食都唔算太貴
2019-10-04 213 浏览
俾呢間餐廳嘅海鮮大咖吸引😍可以簡六款或者八款嘅海鮮🌊師傅每日去街市挑選新鮮嘅海鮮🤩食材係會根據當日海鮮嘅新鮮度調整,所以餐廳嘅海鮮質素都有保證😆!同媽咪兩個人食,所以叫左六款海鮮大咖,海鮮有鮑魚、扇貝、膏蟹、花甲、魷魚筒同埋蝦呢六種🥰 除左海鮮外,仲可以自選四種配料,簡左豆卜、金針菇、白蘿蔔同埋土豆粉。至於口味方面,有三種口味可以簡,有蒜蓉、冬蔭公同麻辣。因為媽咪唔食得辣,所以就簡左蒜蓉味,所以就算唔食辣都冇問題🤗好滿意當日嘅海鮮,每一款都好新鮮🤤膏蟹嘅膏多到每啖都係鮮甜嘅蟹膏😋扇貝同埋蝦都好大隻☺️,花甲每粒嘅肉都好肥美🤣仲有原隻鮑魚,魷魚筒嘅數目都唔吝嗇。湯底係蒜蓉味,海鮮非常入味同埋野味,自選配料簡一d蔬菜嘅話,可以減少油膩感,比較健康😊。最後同媽咪係食唔晒個海鮮大咖,因為實在太豐盛太足料😂 但非常滿足,無論材料定係調味都好有心思。除左食物外,餐廳嘅裝潢古色古香,幾有特色架!覺得今次完全冇黎錯,下次會想同朋友再黎試食下熱鍋串串🍢🍢😌

• 海鮮大咖
2019-10-02 155 浏览
以前就在社交媒體看到這個家餐廳的圖片很好看, 就想着一定要和一群姊妹過來吃然後上傳照片騙點讚!今晚終於來到啦我們四個人點了這個五層高的海鮮銅鑼香鍋,真的是不過未到只看樣子都嚇死人了!是好方面的驚喜,真的看到就令人覺得好開心呀。味道方面每個海鮮都超級鮮味,除了海鮮以外我們還點了牛和雞件,特別要講他那個牛真的是好好吃感覺上是非常入味而且一咬就琳!點了一層鮑魚,本身以為只有幾隻怎知道足足有12隻,口感彈牙而且不會覺得腥,大家都說好吃好吃。用了紅燒汁,又美味的甜味感覺事鮮中帶點甜~~其他分別用了京蔥汁和蒜香汁甚至一個老干媽汁,怎麼說呢可以說是各有特色吧,老干媽汁其實也不是很辛辣,反而帶出了海鮮的鮮味幾有趣的餐具方面我覺得店主好有心思,雖然有點低大家。都是成年人看到這些都會會心微笑哈哈哈哈哈哈哈最後是非常滿足地走着出去,捧着肚子很開心的感覺!大家一定要來試吓因為真的是太有趣和太好吃了😋

2019-10-01 980 浏览
很中國風的一間食店,店內燈光雖不明亮,紅黑主調的設色,無處不在的燈籠裝飾,都讓我不由自主地泛起這樣的一種感覺。而它,雖位於洋人在九龍區的聚會劈酒勝地之一的尖沙咀諾士佛臺之中,卻絕對是一間中國風味澎湃的食肆。其實這川菜館子都算薄有名氣,是香港首間推出海鮮大咖和正宗四川冒菜的餐館,雖然我這次到來,吃的主要是它新近推出的「銅爐香鍋」,但在我附近食客選的「海鮮大咖」,多款海鮮盡在其中,我雖沒有吃到,已把我吸引住,打算找天嘗試。說回這夜的晚餐,「銅爐香鍋」雖然甚有特色,而且真材實料,甚為飽肚,但我也有點其他東西吃。「熱鍋串串」可讓客人在多達40款葷肉與素食串中任擇其中10款,每款3串,總共30串,無論是揀秘製麻辣汁還是獨創蒜蓉汁,都只是 $128,看來甚是抵食,便點來一試。兩夫妻各自揀選了一些感到興趣的款式吃,包括芹菜牛肉、腐皮龍蝦卷、魚片頭、豬肚、萵筍、蓮藕、香菇、南瓜等,葷素都有,配以濃而不辣的惹味蒜茸汁,每串雖然份量不多,只得一件,但「山大斬埋有柴」,兩人各吃了十多串,各有不同的口感,都幾滿足。至於主角的「銅爐香鍋」,的確十分特別,客人既可簡單地只要一層($288),又可隨意再加多一至數層

熱鍋串串」可讓客人在多達40款葷肉與素食串中任擇其中10款,每款3串,總共30串,無論是揀秘製麻辣汁還是獨創蒜蓉汁,都只是 $128,看來甚是抵食,便點來一試。兩夫妻各自揀選了一些感到興趣的款式吃,包括芹菜牛肉腐皮龍蝦卷魚片頭豬肚萵筍蓮藕香菇南瓜等,葷素都有,配以濃而不辣的惹味蒜茸汁,每串雖然份量不多,只得一件,但「山大斬埋有柴」,兩人各吃了十多串,各有不同的口感,都幾滿足。
至於主角的「銅爐香鍋」,的確十分特別,客人既可簡單地只要一層($288),又可隨意再加多一至數層,每加一層就加 $200,食物多寡絕對豐儉由人。看店中的介紹單張,這鍋最高可疊至4層呢!而每一層的食物,就既可是海鮮,又可是肉類,例如有牛魔王雞仙人豬八戒鮮鮑魚海中蝦花甲王白鱔魚小龍蝦等,選擇不少,而且鍋中的調味汁,也有五款選擇,辣與不辣都有。我,就揀了單只一層的「 鮮鮑魚配惹味京燒汁」。
我點的「銅爐香鍋」雖只得一層,但鮑魚足有十二隻,口感彈牙的厚身鮮鮑,吃完一隻又一隻,讓人吃得十分滿足。 剛上桌的「銅爐香鍋」,初時那些京燒汁不算很熱燙,待得久了,那些浸泡在滾燙微辣帶酸味道的京燒汁中的各式鍋底蔬菜,好像西蘭花、椰菜、萵筍、冬瓜、蓮藕、土豆片等,就變得入味非常,成為主角鮑魚以外的另一惹味美食。
這兒既是中菜館,也是酒吧,各式飲品,無論有酒精的,沒酒精的,都有極多選擇,我與老婆仔就各自點選了一杯名字特別,味道各有特色的 Mocktail一試。
我的「婊子綠茶」($78)竟以婊子為名,實在過分。這飲品的成分包括青檸汁、葡萄糖漿、綠茶與新鮮的黑葡萄,味道清新,甜度適中,解渴度頗佳,我都幾喜歡。
洛神花木果茶」($78)的成分則有自家製洛神花汁、鮮橙汁與蘋果、橙、西瓜、士多啤梨等水果,果味清甜,我喝了一點點,感覺也不錯。
這一晚,正值我的生日,我就以特別的「銅爐香鍋」與「熱鍋串串」,伴以「婊子綠茶」,慶祝我的舊曆生辰。來,老婆仔,乾杯!
用餐时段
  • 銅爐香鍋
2019-09-29 76 浏览
辣吧🌶之前都去過一次,食佢地既招牌海鮮煱,已經好impressive,成個爐都係滿滿既海鮮🦞🐙🦀🐠 今次再去主要係比個新岀菜式吸引#銅爐香鍋🥘,以舊式炭燒暖熱海鮮,仲係全港獨家👅👅 銅爐香鍋最多分4層,我揀左兩層,底層為豪大大花甲王,蜆肉吸收哂麻辣汁既精華,超級惹味,忍唔着叫多兩碗白飯。第二層係蒜香味嘅大鮑魚,本身以為得三四粒,點知放滿咗成個鍋,起碼8粒,啖啖都係肉每層既海鮮底下仲有椰菜,香菇,杏菇,中和返d濃味,左手配上有椰奶香既椰汁🥥成餐飯好滿足。 ⚜️環境方面,好適合一大班人聚會,餐廳亦有領取酒牌,可以瘋狂嗌啤酒SET🍻門口亦放有唔同既飲酒遊戲👹👹做到真正既飲飽食醉

門口亦放有唔同既飲酒遊戲👹👹做到真正既飲飽食醉
銅爐香鍋
🌶【銅爐香鍋@辣吧】🌶.最近辣吧又有新出品,係幾層高嘅「銅爐香鍋」,氣勢磅礡,我同朋友急不及待去試!.先揀主菜,再揀味道,每一層可以選擇唔同口味。第一層💲2️⃣8️⃣8️⃣每追加一層💲2️⃣0️⃣0️⃣.鍋底配有隨機底菜,包括:雜菇、椰菜花、西蘭花、椰菜、萵筍、蓮藕、白蘿蔔、土豆片、冬瓜等,非常豐富!.我地嘅選擇如下:第一層:花甲王(老乾媽爆炒)第二層:牛魔王(香濃麻辣)第三層:鮮鮑魚(滋味蒜香).個人最喜歡「滋味蒜香鮑魚」,鮑魚隻隻肥美飽滿,鋪滿一層,非常豪氣!「牛魔王」亦毫不吝嗇,有肥牛、牛腩、牛雜等不同部位,任君選擇。.份量比想像中多,食完主菜已經飽到不得了,下面仲有好多蔬菜、菇菌類,適合一大班人來食!.另外我哋仲叫咗熱鍋串串,$128,自選10款,每款三串,秘製麻辣汁冇得輸!.個人認為幾抵食,因為份量真係好多,建議呼朋喚友先上來刷餐勁!.玩味十足嘅紙巾、濕紙巾
🌶【銅爐香鍋@辣吧】🌶

先揀主菜,再揀味道,每一層可以選擇唔同口味。
第一層💲2️⃣8️⃣8️⃣
每追加一層💲2️⃣0️⃣0️⃣

我地嘅選擇如下:
第一層:花甲王(老乾媽爆炒)
第二層:牛魔王(香濃麻辣)
第三層:鮮鮑魚(滋味蒜香)

玩味十足嘅紙巾、濕紙巾

2019-09-15
用餐时段
2019-09-21 47 浏览
小編既朋友都好鐘意食辣🔥所以前排就揀左間以麻辣同海鮮為主打既食店🍽食店主打推介係超巨型海鮮盤或者銅爐香鍋😍而小編同朋友就揀左個銅爐香鍋試下🙆🏻‍♀.銅爐香鍋係以層計既♨每一層只可揀一樣主菜🦀🦞🦐🐮🐷總共有十一種主菜可以揀🍽仲有好幾種唔同既烹調方式可以揀🧐有辣有唔辣 任君選擇😋另有每層大量配菜🍅🥬例如 雜菇 青椒 西蘭花等等 份量都幾多🥦.第一層$288 但再追加多層就加$200 主菜有海鮮類包括花甲 鮑魚 蝦等🦑🐟另外肉就有牛🐮 雞🐣等.小編同朋友揀左蒜香花甲🌊老干媽爆炒海中蝦🦐同秘製麻辣牛魔王🥩主菜既份量都幾多☺️當中最好味既係牛魔王🐄🐄🐄入面有牛筋 牛腩 牛雜等等唔同部位🥰d牛筋軟腍入味 牛柏葉就爽口香辣 表現唔錯🐮另外要讚一讚既係食店既貼心💝海中蝦係已經剝左殼既😙食個陣就唔怕整污糟隻手啦🙌🏻.另外仲額外叫左秘製麻辣串串香🍢只需$128可以揀十種材料👍🏻特別推介豬腩肉 味道香辣入味🐽但碗底既醬料味道較濃較辣唔太食得辣既朋友就要量力而為啦💁🏻‍♀.人均消費:$280推介指數:👅👅👅👅👅👅😋(7.5/10)Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(6.5/10)
小編既朋友都好鐘意食辣🔥

特別推介豬腩肉 味道香辣入味🐽
但碗底既醬料味道較濃較辣
唔太食得辣既朋友就要量力而為啦💁🏻‍♀

人均消費:$280
推介指數:👅👅👅👅👅👅😋(7.5/10)
2019-09-21 68 浏览
銅爐香鍋叫法系一層一個自選煮法的主菜, 而配菜系隨機人多的話可追加多幾層, 試哂唔同既煮法我地叫左滋味蒜香鮮鮑魚, 同埋老乾媽爆炒花甲王香鍋周圍都有, 但疊到咁高食真系好少有爐入面真系炭黎🔥🔥🔥食既時間會有少量火花飄落, 好有feel鮑魚同花甲王都真系好大只, 好滿足啊😭除了海鮮以外其他菜色都很贊老醋松花小皮蛋小小一顆, 一啖一粒 非常Q滑溜溜鴨血鴨血同菜名一樣好滑, 夠入味, 不會太辣火焰鐵板雞雖連著剛燒過的鐵板一齊上, 雞肉仍然好嫩
銅爐香鍋叫法系
一層一個自選煮法的主菜, 而配菜系隨機
人多的話可追加多幾層, 試哂唔同既煮法
我地叫左滋味蒜香鮮鮑魚, 同埋老乾媽爆炒花甲王
香鍋周圍都有, 但疊到咁高食真系好少有
爐入面真系炭黎🔥🔥🔥
食既時間會有少量火花飄落, 好有feel
鮑魚同花甲王都真系好大只, 好滿足啊😭

除了海鮮以外
其他菜色都很贊

老醋松花小皮蛋
小小一顆, 一啖一粒 非常Q

滑溜溜鴨血
鴨血同菜名一樣好滑, 夠入味, 不會太辣

火焰鐵板雞
雖連著剛燒過的鐵板一齊上, 雞肉仍然好嫩
2019-09-21 34 浏览
星期5放工約左幾個朋友一齊去尖沙咀食飯,想試下一D特色菜,咁岩見到辣吧有一層層的銅爐食,又有海鮮食幾吸引咁,所以今次約左黎呢到食野😋呢到好貼心咁有提供乾、濕紙巾,用餐食用剝殻類食品整污糟雙手,方便我地之後清潔。最特別係個包裝好特別,會包裝成成個煙盒,玩味十足!我地一共有4個人,叫左4層岩岩好,每一層可以點不同口味。咁岩其中有朋友唔太食得辣,所以剩係其中兩層叫左辣味。第1層係花甲王,如果中意食海鮮的話應該會好中意食,配埋滋味蒜香,第2層點了雞仙人,一共有幾種食物,有雞肉、雞雜、雞皮,我特別點了惹味京燒,京燒味醬汁甜甜地,配埋D雞肉好好味,有D似平時食京都骨的味道☺️第3層牛魔王係必叫的,包括有肥牛、牛腩、牛雜,配上老乾媽爆炒味道好惹味,最中意食佢個牛柏葉吸晒醬汁的味道。最後第4層,係我最期待的鮮鮑魚,呢一層有兩種唔同size的鮑魚,當然大粒個款鮑魚係比較有口感,好彈牙又好腍身,而且份量都唔少,好有滿足感。總結,我比較推薦食海鮮類,同一班朋友一齊去食都幾開心😆

總結,我比較推薦食海鮮類,同一班朋友一齊去食都幾開心😆

2019-09-19 33 浏览
琴日同朋友黎到尖沙咀chill一chill😋,再黎食哩間叫辣吧既餐廳。環境好古典,裝修好靚。呢度係全香港首間有得食銅爐香鍋既餐廳。第一層$288,再加層就加$200,最多三層。我地叫左2層,上層食鮑魚(蒜香味)😆,下層海中蝦(香燒味)😍。鮑魚同蝦都大大隻好新鮮,啲肉好實,好食好惹味👍🏻另外叫左熱鍋串串,10串$128我地叫左好多款肉肉,全部都好入味,好香👍🏻比得上大陸既麻辣串串呀😋 吾洗下下咁遠上大陸就食到啦😎仲叫左海星炒飯😊。好有鍋氣,飯一粒粒炒到好乾身。第一次食海星,好新奇,但又幾夾喎😍。

另外叫左熱鍋串串,10串$128

2019-09-18
  • 鮑魚
2019-09-19 678 浏览
呢期工作壓力大,人地話食辣可以減壓,當然借機又去食一餐啦😋.三層辣海鮮鍋🍲🔸第一層$288,每追加一層$200🔸不但有多款海鮮可以選擇,仲可以選擇肉類,食肉獸都可以大塊朵頤🤤🔸每層都可以選擇不同味道,岩哂心大心細既你🤔.📍最底層揀左滋味蒜香花甲王✨🔸花甲好大隻,啖啖肉,雖然未去到每啖海水咁鮮味,但加上蒜香醬都好滋味。.📍中間層係香濃麻辣牛魔王🐄🔸個人最喜歡既一層🔸牛腩牛肚牛筋非常多,麻麻辣辣都係非常入味軟腍,食吾停口。🔸而且呢層配菜相對少啲,係超級滿足到食肉獸既慾望🥩🥩🥩.📍最高層係老干媽爆炒海中蝦🦐🔸老干媽獨有既辣味爆炒幾大隻既海蝦,好惹味🌶🌶🌶🔸不得不讚海蝦上鍋時已經去穀,啖啖肉,落起黎一啲都唔會麻煩😋.🔸每層都有青椒、紅椒、洋蔥、椰菜等等既配菜,唔會得海鮮同肉咁單調🥬.食辣點少得order 返杯氣水同酒精呢到既cocktail取名好中式,配合返中式既裝潢📍🌇夕陽🍹帝妃🍸🔸加上不同果味的威士忌非常容易入口,配上辣鍋不錯👍🏻.😋味道:7.5/10🙃回頭:6/10💰價錢:$300
呢期工作壓力大,人地話食辣可以減壓,當然借機又去食一餐啦😋
三層辣海鮮鍋🍲
🔸第一層$288,每追加一層$200
🔸每層都可以選擇不同味道,岩哂心大心細既你🤔
📍最底層揀左滋味蒜香花甲王✨
📍中間層係香濃麻辣牛魔王🐄
🔸個人最喜歡既一層
🔸牛腩牛肚牛筋非常多,麻麻辣辣都係非常入味軟腍,食吾停口。
🔸而且呢層配菜相對少啲,係超級滿足到食肉獸既慾望🥩🥩🥩
📍最高層係老干媽爆炒海中蝦🦐
🔸老干媽獨有既辣味爆炒幾大隻既海蝦,好惹味🌶🌶🌶
食辣點少得order 返杯氣水同酒精
呢到既cocktail取名好中式,配合返中式既裝潢
📍🌇夕陽🍹帝妃🍸
🔸加上不同果味的威士忌非常容易入口,配上辣鍋不錯👍🏻
😋味道:7.5/10
🙃回頭:6/10
💰價錢:$300
2019-09-16
2019-09-18 74 浏览
今日收工之前,朋友帶我黎尖沙咀chill一chill😋,估吾到諾士佛台都有特色餐廳食😋,今日食哩間叫辣吧🥰環境好古典裝修好靚。我地叫左香港首間銅爐香鍋,第一層$288,再加就加$200,我地叫左2層,上層食左鮑魚 約12隻,哩層我地揀左蒜香味🍴下層海中蝦約22隻🦐,叫左懷舊香燒味😍,好野味呀🥰鮑魚同蝦都大大隻好新鮮,啲肉好實👍🏻另外叫左熱鍋串串,10串$128我地叫左好多款肉肉,全部都好入味,好香👍🏻比得上大陸既麻辣串串呀😋 吾洗下下咁遠上大陸就食到啦😛仲叫左海星炒飯$168☺️👍🏻好有鍋氣呀,啲飯一粒粒炒到好乾身,第一次食海星,好新奇,但又幾夾喎😍,會再黎食既餐廳,下次會再黎食佢成大盤既海鮮鍋😋😋辣吧 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號1樓#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先
今日食哩間叫辣吧🥰環境好古典裝修好靚。

鮑魚同蝦都大大隻好新鮮,啲肉好實👍🏻

另外叫左熱鍋串串,10串$128
我地叫左好多款肉肉,全部都好入味,好香👍🏻
比得上大陸既麻辣串串呀😋 吾洗下下咁遠上大陸就食到啦😛

辣吧 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號1樓

#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodphotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#吃貨#明爐香鍋#辣吧#辣控美食#海鮮鍋
2019-09-17
  • 鮑魚
2019-09-16 41 浏览
今晚同朋友去左尖沙咀到食野,呢間餐廳位處係樓上,環境清幽,中國風既設計好岩帶外國朋友黎試,見佢有個新既銅爐香鍋就心思思想去試下。銅爐香鍋可以選擇好多層,我地選左一層牛肉、一層雞肉,除此之外呢到仲有田雞同埋小龍蝦,不過我都唔太食得慣呢兩樣,所以就點左牛同雞。味道方面有老乾媽爆炒、麻辣味、蒜香味等等。我地老乾媽爆炒搭雞肉,蒜就搭牛肉,個人比較喜歡食雞肉個層,因為肉質更軟同入味,牛肉同牛肚如果軟啲會更好。整體黎講,餐廳環境幾好,服務唔錯,價錢尖沙咀黎講都合理,想試下銅爐香鍋都可以過黎試下呀。

味道方面有老乾媽爆炒、麻辣味、蒜香味等等。