2021-10-05
🔎輝 HIKA (銅鑼灣)除咗每日食黃店之外 都好鍾意搵新開嘅餐廳去試 呢間為於銅鑼灣渣甸街嘅「輝HIKA」雖然係新開 但已經有好多客 可想而知係有幾高質啦 而且裝修亦都極有日本風 服務亦都係極好揀咗兩個set lunch 包括串燒定食同埋HIKA 丼首先前菜有一份汁煮牛肉、蓮藕片,估唔到前菜已經咁有驚喜 牛肉接近入口即溶 蓮藕片切到好薄又好夠味 仲有碗麵豉湯🔹HIKA 丼 $438(火炙A5和牛、呑拿魚腩、海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)呢個配搭已經好少見 既有刺身亦有燒和牛 半生半熟 但又出奇地夾兩片白裡透紅的拖羅、滿滿的三文魚籽、大大份海膽配埋青瓜食、一絲絲嘅蟹肉仲有好大塊A5和牛 油香真係好正 成件事真係好滿足🔹串燒定食(6串) $288(豬肉包生菜、牛肉、番薯、雞頸肉、尖椒、免治雞肉棒)平時串燒都係夜晚食 見呢度lunch有得食即刻試吓 上面個次序已經分咗我嘅喜愛次序 豬肉包生菜真係出奇地好味 豬肉燒到好香 加埋入面生菜又好爽脆 個感覺都幾新鮮牛肉真係點燒都好味 用嘅全部都係A5和牛 真心好味番薯亦都好甜 雞頸肉比較少見 感覺係嫩版嘅豬頸肉 尖椒配埋啲木魚絲都幾好 最後免治雞
揀咗兩個set lunch 包括串燒定食同埋HIKA 丼
🔹HIKA 丼 $438
(火炙A5和牛、呑拿魚腩、海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)
🔹串燒定食(6串) $288
(豬肉包生菜、牛肉、番薯、雞頸肉、尖椒、免治雞肉棒)
平時串燒都係夜晚食 見呢度lunch有得食即刻試吓
牛肉真係點燒都好味 用嘅全部都係A5和牛 真心好味
番薯亦都好甜 雞頸肉比較少見 感覺係嫩版嘅豬頸肉 尖椒配埋啲木魚絲都幾好 最後免治雞肉棒都好味 只係比較常見所以無乜驚喜
🔹炸河蝦 $88
我平時好少食蝦蟹類 不過呢個餐廳推薦就試吓啦 細細隻炸得好脆口 調味又唔算好重口 仲保留咗啲蝦味 好快一舊接一舊就食哂
最後仲有甜品同埋咖啡 通常平時都係2選1 呢度有哂兩樣實在太好 雪糕有三款味 揀咗芝麻同埋豆腐 最後再飲埋杯咖啡
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_銅鑼灣#食在銅鑼灣