2021-10-05 432 浏览
🔎輝 HIKA (銅鑼灣)除咗每日食黃店之外 都好鍾意搵新開嘅餐廳去試 呢間為於銅鑼灣渣甸街嘅「輝HIKA」雖然係新開 但已經有好多客 可想而知係有幾高質啦 而且裝修亦都極有日本風 服務亦都係極好揀咗兩個set lunch 包括串燒定食同埋HIKA 丼⁡首先前菜有一份汁煮牛肉、蓮藕片,估唔到前菜已經咁有驚喜 牛肉接近入口即溶 蓮藕片切到好薄又好夠味 仲有碗麵豉湯⁡🔹HIKA 丼 $438(火炙A5和牛、呑拿魚腩、海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)呢個配搭已經好少見 既有刺身亦有燒和牛 半生半熟 但又出奇地夾兩片白裡透紅的拖羅、滿滿的三文魚籽、大大份海膽配埋青瓜食、一絲絲嘅蟹肉仲有好大塊A5和牛 油香真係好正 成件事真係好滿足⁡🔹串燒定食(6串) $288(豬肉包生菜、牛肉、番薯、雞頸肉、尖椒、免治雞肉棒)平時串燒都係夜晚食 見呢度lunch有得食即刻試吓 上面個次序已經分咗我嘅喜愛次序 豬肉包生菜真係出奇地好味 豬肉燒到好香 加埋入面生菜又好爽脆 個感覺都幾新鮮牛肉真係點燒都好味 用嘅全部都係A5和牛 真心好味番薯亦都好甜 雞頸肉比較少見 感覺係嫩版嘅豬頸肉 尖椒配埋啲木魚絲都幾好 最後免治雞
🔎輝 HIKA (銅鑼灣)
揀咗兩個set lunch 包括串燒定食同埋HIKA 丼

🔹HIKA 丼 $438
(火炙A5和牛、呑拿魚腩、海膽、三文魚籽、松葉蟹肉)

🔹串燒定食(6串) $288
(豬肉包生菜、牛肉、番薯、雞頸肉、尖椒、免治雞肉棒)
平時串燒都係夜晚食 見呢度lunch有得食即刻試吓
牛肉真係點燒都好味 用嘅全部都係A5和牛 真心好味
番薯亦都好甜 雞頸肉比較少見 感覺係嫩版嘅豬頸肉 尖椒配埋啲木魚絲都幾好 最後免治雞肉棒都好味 只係比較常見所以無乜驚喜

🔹炸河蝦 $88
我平時好少食蝦蟹類 不過呢個餐廳推薦就試吓啦 細細隻炸得好脆口 調味又唔算好重口 仲保留咗啲蝦味 好快一舊接一舊就食哂

最後仲有甜品同埋咖啡 通常平時都係2選1 呢度有哂兩樣實在太好 雪糕有三款味 揀咗芝麻同埋豆腐 最後再飲埋杯咖啡
好耐都無試過咁滿足了 建議可以book定枱先去

📍銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_銅鑼灣#食在銅鑼灣
午餐
2021-10-03 231 浏览
這裡環境十分舒適,職員態度親切,以新開的食店來說,令人感受到他的用心是日lunchtime來試了兩款午餐:Hika丼,10貫壽司定食前菜醬煮雞,木魚湯南瓜雞帶點媽媽的家庭料理味道,頗甜南瓜是冷盤,配上木魚湯的微煙熏味幾開胃Hika丼有和牛、蟹肉、海膽、魚籽和拖羅,用料豐富上盛,海膽鮮甜,和牛口感軟滑有牛香,有點入口即溶的感覺,它的油脂配白飯真是令人食指大動,以這個質素的食材來說,$4xx一個set算很抵食了10貫壽司定食當中有帶子、大蝦、拖羅和海膽,味道還好,食材新鮮,沒有很驚艷的感覺另外還有左口魚和吞拿魚茸手卷,漏了影,都不錯的甜品各選了豆腐味和抹茶味的雪糕,當中豆腐味有點像維他奶的味道,幾好食最後還有跟咖啡或茶,整體而言,體會到餐廳的用心,以剛開業來說,味道和服務都合格以上,希望餐廳越做越好

前菜醬煮雞,木魚湯南瓜
雞帶點媽媽的家庭料理味道,頗甜
南瓜是冷盤,配上木魚湯的微煙熏味幾開胃

10貫壽司定食
另外還有左口魚和吞拿魚茸手卷,漏了影,都不錯的

2021-10-02 324 浏览
生蠔非常好食!好新鮮,好大隻,爽口清甜。生蠔後面果碟係白子刺身,口感綿滑❤️秋天係秋刀魚既當造期,平時食開燒既秋刀魚多,今次試下個秋刀魚刺身先,佢個味道比起其他刺身會強烈d,肥美好食😋伴碟仲有一支花,支花原來係紫蘇葉既花,可以食架!好得意!大大隻鮑魚配埋中間既蟹膏,太好食啦,爽口彈牙刺身拼盤中我覺得最出色既係左下角既深海池魚,其他都非常好食!燒香魚係好似一條大size既多春魚咁,入面有好多魚春咁既野,燒得好香除咗以上呢d,我仲試左d串燒,都非常唔錯!最後仲記得要食埋個甜品,南瓜茸豆腐雪糕🍦平時我唔係好食豆腐雪糕既,但呢個好好食呀!

大大隻鮑魚配埋中間既蟹膏,太好食啦,爽口彈牙

2021-10-02 137 浏览
近日嘅儲蓄習慣不錯 而且副業多了💰決定要去獎勵吓自己🥰帶男朋友走到高級日本餐廳🇯🇵餐廳位於銅鑼灣渣甸中心 呢度冇睇錯全幢都係食日本嘢😆最後選擇了新開的「輝Hika」店內位置寬敞 座位舒適 餐廳嘅裝修用上京都酒館風 🍶顏色以木色為主 令人感覺好舒服服務態度絕對值得一讚 安排好座位後 帶上濕紙巾及口罩套 另外 佢先話俾你知會先上枝豆 然後逐個item上✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🇯🇵Omakase 🥢 廚師發辨🍣🐟前菜 🔸香葱鮟鱇魚肝小女子見識淺薄 應該係我第一次食鮟鱇魚肝😅😅原來鮟鱇魚係日本嘅高級海鮮食材😌魚肝食落去感覺好鮮美肥嫩🥰🍢串燒🔸牛舌 和牛 雞翼3款串燒一樣燒得恰到好處 牛舌有少許焦香 每片都好有咬口 但又不會過韌不得不提中間嘅「炙烤A5和牛」 外層少少脆 內裡夠淋 炙烤過程令和牛嘅油脂被迫出黎 所以能夠做到入口即溶 必哂啲汁出嚟🤤🍣壽司🔸油甘魚 金目鯛 吞拿魚 牡丹蝦 帶子 海膽對於刺身魚愛不釋手嘅我 特別喜歡油甘魚同金目鯛 兩款厚切的鮮魚都非常鮮甜肥美另外已經好耐世紀我食過咁高質嘅海膽了 鋪滿喺壽司飯表面 入口滿口濃香 一啲腥嘅味道都沒有🥰🦀松葉蟹肉卷 本身上一道構思

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🔸牛舌 和牛 雞翼

🍣壽司
🔸油甘魚 金目鯛 吞拿魚 牡丹蝦 帶子 海膽

🦀松葉蟹肉卷

本身上一道構思已經覺得好豐富 呢一碟松葉蟹卷一上枱更加”嘩”一聲 每件嘅表面都舖滿快要滿瀉嘅蟹肉🦀卷物裡面就包住左🦐成件壽司一次過放入口 鮮甜清新嘅蟹肉味洋溢喺成個口度 非常滿足🥰

🍜豚肉湯烏冬

麻香味極重 加上彈牙烏冬 飽住肚都想繼續食

🍨雪糕

雪糕可選芝麻/綠茶/豆腐 味,3揀2都勁難揀 3款味道我都非!常!喜!歡!
最後選了芝麻同綠茶 佢加埋杏仁碎同紅豆上去 可惜嘅係我唔食紅豆😂不哂俾隔離嗰位。

最後餐廳大廚及餐廳經理都有禮貌地問食物o唔ok😀本人是非常滿意食物質素的😆😆
中秋過後微微涼風捲起🌀🌀,往日一定是在計劃秋季旅行的節奏。東京血拼?大阪紅葉?四國藝術祭...?數數手指接近兩年時間沒有回到家鄉,只能繼續從旅行基金撥取一點資金,在地感受日本風情,繼續偽旅行 !😜⛩今次找來銅鑼灣一間新的高級日本餐廳🇯🇵,以京都酒館🍶為主題,裝潢雅致。個人特別喜愛壽司吧枱上的和紙燈設計。樸素色彩的「和紙」散透着微黃燈光,帶着暖意。簡單營造出日本酒館/居酒屋帶來的溫馨感,能讓你暫時放下都市的煩囂,花2.5小時享用一頓精美的廚師發辦晚餐。🥰餐廳空間感不錯,無論與朋友小酌兩杯,還是家人聚餐都是一個好地方。另設有榻榻米座位,半獨立空間,令客人更加放鬆,盡享美食。🎎*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*晚市餐廳供應A LA CARTE餐牌及廚師發辦套餐。📝對於有選擇困難症的朋友,個人極度推薦選擇お任せ,輕鬆全權交由廚師安排食物,有種「更期待下一道菜來臨」的感覺!😎整份套餐有10道菜,價錢比起市價不算昂貴,可算是物超所值!食物質素由頭到尾維持在高分數,十分有水準,能媲美日本吃到的料理味道,絕對是可以回頭再光顧的餐廳!😍👍🏻👍🏻👍🏻✨*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

⭐️⭐️⭐️廚師發辦套餐|お任せ OMAKASE ⭐️⭐️⭐️
HK$1,288/位

【前菜】粒貝

粒貝清甜爽口,肉質柔嫩之餘又有咬口。配搭醋漬海帶,酸味有助開胃。

粒貝

刺身5點】
▪️第一道|北海道帶子、牡丹蝦
▪️第二道|真鯛、深海池魚、拖羅
北海道帶子、牡丹蝦
真鯛、深海池魚、拖羅

分兩碟上碟,片片厚切,足料!刺身新鮮,不用沾上醬油也能吃到鮮味。上菜時職員細心建議食用次序,依照味道淡/濃厚而排序。其中個人最喜愛:牡丹蝦及拖羅。另外花穗紫蘇成為刺身的搭檔,淡雅的花香增添了一份清新感。

🔺牡丹蝦
超級大隻,蝦肉甜美,連帶蝦頭大量蝦膏,細綿、香濃。
🔺拖羅
這是香港我食過數一數二最好吃的拖羅刺身!好食程度能媲美日本築地市場吃到的一樣。油脂細膩豐富、入口即溶,魚油香味充斥整個口腔,超級推介!

壽司5貫】
▪️吞拿魚 | 真鯛 |蟹肉魚子醬
▪️海膽魚籽飯 | 右口魚邊
沒有想到お任せ套餐也能吃到5貫壽司,份量豐富。其中海膽魚籽飯及右口魚邊味道令我印象深刻。
吞拿魚、 真鯛 、蟹肉魚子醬

🔺海膽魚籽飯
海膽 x 三文魚籽 x 紫菜 x 飯,搭配完美比例的迷你丼飯。粒粒晶瑩剔透、充滿魚油的魚籽與海膽成為最佳拍檔,味道天衣無縫。
🔺右口魚邊
比左口魚邊油分更多,炙燒後甘甜魚油滲出,肉質嫩滑。
海膽魚籽飯 、右口魚邊

【煮物】 海膽鮑魚
滿滿的海膽鋪於切開十字的鮑魚中央,以日式醬汁及醬油點綴,味道顯得有層次。鮑魚差不多有手掌心大小,肉質保持鮮嫩彈牙,非常入味。這是一道特別的菜式。
海膽鮑魚

【燒物】炙烤A5和牛
剛好炙烤到表皮微微脆口焦香,裡面肉質仍然保留五成鬆軟。和牛脂肪分佈細密,香味濃郁四溢。兩片厚切足夠回味~放進口裡不想說話就証明一切了。
炙烤A5和牛

【蒸物】日式茶碗蒸
材料豐富,絕不馬虎。蒸蛋火候控制得很好,水嫩香滑。頂層的芡汁高湯為茶碗蒸加了不少分數,能吃出日本的味道。

【丼/麺】點餐時可選擇丼/麺
吃過壽司,我會比較偏向選擇冷烏冬。麵條彈牙煙韌,不需要太多餸菜配料也很好吃。將蔥花和芥末加到烏冬,再來一口微微帶酸的漬物,就是完美的配搭。

冷烏冬

【湯】大黃清雞湯
採用熊本縣天草雞熬製而成的清雞湯,附帶雞肉及菇類,清香帶甜。
大黃清雞湯

甜品】南瓜圓子伴豆腐雪糕
賣相精緻,加上射燈的照射,光影很漂亮。以南瓜蓉作底部,濃稠適中,不會太甜。配搭一球豆腐雪糕,加上紅豆、杏仁片、白玉,充滿和風味道。
南瓜圓子伴豆腐雪糕

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

【飲品】Sapporo Premium Beer Draught $78
有美食,怎可能沒有美酒?酒館提供的酒類產品眾多。有日本酒、果實酒、威士忌、啤酒等等,有貴有平。我們選了比較經濟實惠的生啤,超級大杯,絕對是暢飲之選!
Sapporo Premium Beer Draught

• 拖羅
  • 海膽魚籽飯
  • 右口魚邊
2021-09-23 197 浏览
阿姐請食飯,慶祝同事生日兼慶祝埋中秋節~ 我哋揀咗 office 附近新開嘅日本餐廳 - Hika 輝! 我哋一行8人坐咗佢哋一間 private room,餐廳暫時仲係4人一枱,枱中間加隔板。呢都全場都係玻璃窗,雖然無靚景,但勝在好開揚光猛!裝修以木色為主,偏簡約舒適~坐低睇  set lunch menu,款式大路、價錢合理!我哋每人叫咗一個 set / 定食~ 份量都非常足!前菜個醃南瓜有驚喜,好冧好入味。我要咗個串燒定食! 跟一碗白飯同麵豉湯另外有個同事要咗吉列豬扒定食其他同事要咗8件壽司定食 / 燒和牛定食...甜品有豆腐雪糕同綠茶雪糕揀~ 大致上所有嘢食都唔錯!坐得又舒服!會再幫襯

前菜個醃南瓜有驚喜,好冧好入味。

串燒定食
我要咗個串燒定食! 跟一碗白飯同麵豉湯

吉列豬扒定食
另外有個同事要咗吉列豬扒定食

其他同事要咗8件壽司定食 / 燒和牛定食...

豆腐雪糕
甜品有豆腐雪糕同綠茶雪糕揀~

大致上所有嘢食都唔錯!坐得又舒服!會再幫襯
2021-09-20
串燒定食
吉列豬扒定食
豆腐雪糕
2021-09-23 436 浏览
早排去渣甸街AURA, 見到好多花牌, 原來3樓新開咗間日本餐廳. 適逢中秋佳節🌕 又好耐都冇搞家庭聚會, 就決定約埋全家一齊去試試~我哋一行17人, 餐廳特別安排咗成排梳化位俾我哋, 好似包場咁, 正~ ❤️午餐都有好多選擇, 有選擇困難既我, 叫左8貫壽司set, 有人叫左魚生飯, 賣相十分好, 魚生全部都好新鮮好好食!! 😋長輩們同小朋友唔食生野, 佢哋叫咗串燒set, 豚肉烏冬, 和牛伴麵, 吉列豬扒同鰻魚飯. 全部都好大份, 份量好夠!! 個豚肉烏冬好香, 隔離枱都聞到呀!😂食飽想叫咖啡甜品可以上埋時, 經理先發現漏左上前菜同湯, 於是立即上返俾我哋. 其實我都好飽了, 但個餐本身包埋又冇理由拒絕呢. 😅最後甜品係雪糕, 有3款味道可以揀: 豆腐, 芝麻同綠茶.我揀左豆腐味, 真係好有豆腐香, 冇得輸呀, 太好食了!! 整體而言, 雖然發生左漏上前菜的小插曲, 但都係小問題, 食物好食就得了~ 🤤🤤🤤同埋最重要一家人能夠坐埋一齊食飯, 開開心心. 🥰 希望限聚令可以快啲取消, 我哋可以再坐埋一齊食飯啦! P.S. 準備走時主廚輝師父有走出嚟同我地say Hi, 多謝我地, 仲帶
早排去渣甸街AURA,
見到好多花牌,
原來3樓新開咗間日本餐廳.

我哋一行17人,
餐廳特別安排咗成排梳化位俾我哋, 好似包場咁, 正~ ❤️

午餐都有好多選擇,

長輩們同小朋友唔食生野,
全部都好大份, 份量好夠!!

個豚肉烏冬好香, 隔離枱都聞到呀!😂

最後甜品係雪糕, 有3款味道可以揀: 豆腐, 芝麻同綠茶.
我揀左豆腐味, 真係好有豆腐香, 冇得輸呀, 太好食了!!

整體而言, 雖然發生左漏上前菜的小插曲,
但都係小問題, 食物好食就得了~ 🤤🤤🤤

P.S. 準備走時主廚輝師父有走出嚟同我地say Hi,
多謝我地, 仲帶我行左餐廳一個圈.
原來佢地有間VIP房, 仲有個靚靚和式榻榻米位, 下次可以叫埋啲好姊妹一齊嚟食晚飯一定要坐呢度, 打卡一流呀~ 💕

2021-09-19
  • 極上海鮮丼
  • 黑蒜豬骨豚肉烏冬
2021-09-18 360 浏览
又有朋友要去外國留學🥲要食返餐勁去咗新開嘅日本料理到試吓我哋開咗支日本酒人未到齊叫咗幾串串燒傾吓計先牛舌同雞脾肉都好有肉味我本身唔係太好蔥但係呢個香蔥豚肉串燒真係好正再encore嗌多咗三串人齊叫咗個壽司10貫燒A5和牛丶天草大王雞煲同鵝肝和牛飯鵝肝和牛飯真係好好食好香好滑好好味⋯⋯天草大王雞煲我第一次食白麵豉雞湯好好飲 日本蔬菜吸埋啲湯好正不過啲雞肉就略為大嚿左啲如果整薄片會好啲。A5日本和牛入口即溶 、正常因為今次我哋有四個人下次有機會晏晝會嚟試吓omakase呢度壽司師傅刀工唔錯、應該會lunch 再嚟
又有朋友要去外國留學🥲要食返餐勁

好香好滑好好味⋯⋯

天草大王雞煲我第一次食
白麵豉雞湯好好飲 日本蔬菜吸埋啲湯好正
不過啲雞肉就略為大嚿左啲
如果整薄片會好啲。

A5日本和牛入口即溶 、正常

因為今次我哋有四個人
下次有機會晏晝會嚟試吓omakase
呢度壽司師傅刀工唔錯、應該會lunch 再嚟
香蔥火炙A5和牛伴鵝肝丼
呢個鵝肝牛肉飯真係不得了🥰
2021-09-16
香蔥火炙A5和牛伴鵝肝丼
呢個鵝肝牛肉飯真係不得了🥰
  • 鵝肝牛肉飯
  • 壽司10貫
2021-09-18 258 浏览
見到有新開張的日本餐廳,仲要有少有的Omakase,咁就梗係要試吓啦😋入到去餐廳,環境裝修優美,很有日式風格,而且佈置美觀,未食就已經覺得心情開朗😆今次點選了Omakase,每道菜式都很精緻美味,服務員會很細心地為每樣菜式作出介紹,而且魚生會推介進食的先後次序,感覺十分專業😂主廚輝師傅也十分專業及細心,因我提出了我是不吃牛肉的,他便馬上將熱食的A5和牛變作燒帶子給我,對於他們的靈活變通,我十分滿意🥰今次這裏的Omakase,我十分之有驚喜,食材新鮮美味不用多說,而所有的餐具以及食物的擺款也看得出是花了不少心思,所以下次也一定會再和朋友來試多次,特別是因為主廚話他們的Omakase會因應不同的時令食材而會作出改變,所以每次可能也會不一樣哦,這真的令我很期待下一次的驚喜😋😋

2021-09-15
  • Omakase
2021-09-01 245 浏览
Absolutely gorgeous restaurant design. Love the ambience and comfort. The waiters and waitresses were very friendly. Chef personally came to introduce some of his dishes! The sashimi was very fresh, no tendons. My favourite was the A5 Wagyu beef in the grill section and the Meiji Smoked Cheese!

A5  Wagyu  Beef
A5  Wagyu  Beef
冇諗過喺銅鑼灣渣甸街咁繁華嘅地方,有一間樓上高級日本餐廳。可能因為啱啱開始營業,唔算多人,星期三下午12:30 一入嚟就已經安排到座位。大廚係一位好友善、好細心嘅人,知道我同女朋友唔太鍾意食生嘢就推介我哋食天草大王雞鍋。原來天草大王雞係以前比日本皇帝食嘅種,佢哋特登喺日本攞貨過嚟香港,係走地雞。從未試過咁特別口感嘅雞肉,絕對值得一試!肉量十分足夠,淨係個鍋都有2-3人份量。唔知大家請注意廁所嘅環境,呢度嘅廁所環境一流,仲舒服過屋企🙈總括而言,要女朋友開心,呢個地方就一定無問題!

總括而言,要女朋友開心,呢個地方就一定無問題!
天草大王雞白味噌鍋
2021-09-01
庆祝纪念
纪念日
天草大王雞白味噌鍋
The restaurant has a beautiful interior design.I came here for the omakase, the food is so delicious and fresh!!Chef and staff are all so friendly and caring!!
2021-09-01
外卖自取
庆祝纪念
纪念日
Sea  Urchin  &  Cavier  with  Soft  Boiled  Egg
Snow  crab caviar  &  shrimp  tempura  toll
Fried  Japanese  River  prawn
Chilled  tofu