2021-10-02 137 浏览
近日嘅儲蓄習慣不錯 而且副業多了💰決定要去獎勵吓自己🥰帶男朋友走到高級日本餐廳🇯🇵餐廳位於銅鑼灣渣甸中心 呢度冇睇錯全幢都係食日本嘢😆最後選擇了新開的「輝Hika」店內位置寬敞 座位舒適 餐廳嘅裝修用上京都酒館風 🍶顏色以木色為主 令人感覺好舒服服務態度絕對值得一讚 安排好座位後 帶上濕紙巾及口罩套 另外 佢先話俾你知會先上枝豆 然後逐個item上✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🇯🇵Omakase 🥢 廚師發辨🍣🐟前菜 🔸香葱鮟鱇魚肝小女子見識淺薄 應該係我第一次食鮟鱇魚肝😅😅原來鮟鱇魚係日本嘅高級海鮮食材😌魚肝食落去感覺好鮮美肥嫩🥰🍢串燒🔸牛舌 和牛 雞翼3款串燒一樣燒得恰到好處 牛舌有少許焦香 每片都好有咬口 但又不會過韌不得不提中間嘅「炙烤A5和牛」 外層少少脆 內裡夠淋 炙烤過程令和牛嘅油脂被迫出黎 所以能夠做到入口即溶 必哂啲汁出嚟🤤🍣壽司🔸油甘魚 金目鯛 吞拿魚 牡丹蝦 帶子 海膽對於刺身魚愛不釋手嘅我 特別喜歡油甘魚同金目鯛 兩款厚切的鮮魚都非常鮮甜肥美另外已經好耐世紀我食過咁高質嘅海膽了 鋪滿喺壽司飯表面 入口滿口濃香 一啲腥嘅味道都沒有🥰🦀松葉蟹肉卷 本身上一道構思

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🔸牛舌 和牛 雞翼

🍣壽司
🔸油甘魚 金目鯛 吞拿魚 牡丹蝦 帶子 海膽

🦀松葉蟹肉卷

本身上一道構思已經覺得好豐富 呢一碟松葉蟹卷一上枱更加”嘩”一聲 每件嘅表面都舖滿快要滿瀉嘅蟹肉🦀卷物裡面就包住左🦐成件壽司一次過放入口 鮮甜清新嘅蟹肉味洋溢喺成個口度 非常滿足🥰

🍜豚肉湯烏冬

麻香味極重 加上彈牙烏冬 飽住肚都想繼續食

🍨雪糕

雪糕可選芝麻/綠茶/豆腐 味,3揀2都勁難揀 3款味道我都非!常!喜!歡!
最後選了芝麻同綠茶 佢加埋杏仁碎同紅豆上去 可惜嘅係我唔食紅豆😂不哂俾隔離嗰位。

最後餐廳大廚及餐廳經理都有禮貌地問食物o唔ok😀本人是非常滿意食物質素的😆😆