2023-07-12 28 浏览
返屋企途中經過呢間食越南菜嘅小店, 俾佢嘅《外賣自取套餐》限定優惠吸引咗🤩, 價錢低至$38, 最貴都只係$42, 好抵食所以喺度買咗啲外賣返屋企同家人一齊食!門面以灰色同淺藍色做主調, 內在環境乾淨, 感覺係走新派越南菜式, 食物款式選擇多, 麵、飯、串燒小食樣樣都有, 份量十分足夠, 係性價比高嘅越南菜!🍚招牌無骨海南雞配椰香黃油飯 雞肉肉質嫩滑, 重點係無骨, 啖啖肉!黃油飯粒粒分明, 好香椰香味, 仲有淡淡雞油香🍜越湯香葉扎肉撈檬 份量超級多, 配料有生菜🥬、甘筍絲、青瓜絲🥒, 仲有花生碎🥜, 食前淋上撈檬汁, 味道酸酸甜甜, 令人開胃!🍚自家越式手打鴛鴦餅飯 手打炸蝦餅同墨魚餅口感彈牙, 蘸埋個越式酸辣汁食, 唔錯👍🏻🍚越式三寶飯 配料有豬扒、雞翼、扎肉, 另加越南米網春卷。以越南特有嘅網狀米紙卷成春卷, 經油炸過但冇油膩感

🍚招牌無骨海南雞配椰香黃油飯

🍜越湯香葉扎肉撈檬

🍚自家越式手打鴛鴦餅飯

🍚越式三寶飯
2023-07-12
外卖自取
2023-06-28 75 浏览
位於長沙灣同深水埗交界嘅越南菜,俾餐廳藍白色門身裝修吸引咗我🚪價錢都幾親民,款式都算幾多😆✅酸辣無骨鳳爪$48最愛無骨鳳爪,無骨方便又好食,酸度適中唔會太辣✅香茅串燒-豬頸肉$26串燒幾惹味,豬頸肉爽口彈牙🐷✅自家制和牛米紙卷$58米紙卷用咗酸汁調味,都幾開胃😙入面除咗牛肉,主要都係配菜,感覺幾健康✅越湯生牛肉湯粉$48河粉偏闊身有口感,牛肉湯味香濃,牛肉浸咗陣突然保持到軟身,加上價錢都幾親民吓✅招牌無骨海南雞配椰香黃油飯$58海南雞無骨之餘仲有好滑,豉油醬汁偏甜,正合我心意😍黃油飯又係另一個值得讚嘅位✅熱越南滴漏咖啡$35越南特色咖啡,等慢慢滴落黎再品嚐,充滿儀式感🤣咖啡口感香醇🐻總結推薦無骨海南雞🐔💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.6/5📍越湯 (深水埗)深水埗營盤街128號地舖

✅酸辣無骨鳳爪$48
最愛無骨鳳爪,無骨方便又好食,酸度適中唔會太辣

✅香茅串燒-豬頸肉$26
串燒幾惹味,豬頸肉爽口彈牙🐷

✅自家制和牛米紙卷$58

✅越湯生牛肉湯粉$48

✅招牌無骨海南雞配椰香黃油飯$58

✅熱越南滴漏咖啡$35
越南特色咖啡,等慢慢滴落黎再品嚐,充滿儀式感🤣咖啡口感香醇

🐻總結
推薦無骨海南雞🐔

💛好味指數:4.6/5 💜回頭指數:4.6/5

📍越湯 (深水埗)
深水埗營盤街128號地舖
2023-06-27 60 浏览
今日嚟到深水埗食越南粉,我見上網好多人話佢哋嘅火車頭A4和牛粉好抵食一於試試佢。一上枱份量多到嚇親佢差唔多有10款配料最出色係佢哋既a4和牛,入口即溶,估唔到呢個價錢都可以食到高質嘅和牛,另外佢哋其他配料有最少兩舊份量多到驚人。我哋仲加咗個牛油雞扒。估唔到lunch 去食仲有飲品送仲要一啲都唔花夫,佢哋嘅凍咖啡係用煉奶沖,10分抵食😱😱最後我都食唔晒啲粉,因為實在太大碗,好滿足,大家去開深水埗一定要試吓

68蚊有A5和牛湯河食 呢個價位都唔預佢比好多和牛你食 有兩片過下口癮我個人覺得都算唔錯了其他餸都唔差 牛𦟌夠稔 又有牛筋牛肚牛柏葉唯一差少少就係粒牛丸湯底都算合格以上仲有跟一杯凍飲 算係午餐抵食之選不過呢間鋪有樣野真係要改一改佢次次12點去到都係會見到佢係未開嘅 快則搭三會開慢則搭半都未開閘啫係唔係話你唔可以遲開 不過既然你都係慣性地遲十幾廿分鐘開 不如個營業時間改返做1230或者再遲啲啦 咁樣個觀感就fit晒啦
68蚊有A5和牛湯河食

不過呢間鋪有樣野真係要改一改佢
次次12點去到都係會見到佢係未開嘅
快則搭三會開
慢則搭半都未開閘
提供多款足料越式料理,用心烹調越式風味,店舖內的裝潢別具特色,牆上掛有一架充滿越南街頭特色的單車🚲越式湯河選用日本A5和牛製作湯底🍜牛味很重🐮濃香惹味😋招牌火車頭日本A5和牛湯粉,配有日本A5生和牛肉片、手打牛丸、牛筋、牛柏葉和牛展,非常足料🤩無骨海南雞飯也是這裡的招牌菜,廚師會用雞皮和脂肪起鍋,再加入白飯🍚椰汁🥥煮出香噴噴的椰香黃油飯🤤再配搭嫩滑無骨海南雞🐔令人食指大動😍餐廳也有供應多款越式小食和飲品🍸🍹蒜蓉牛油雞翼及多款串燒🍡🍢選擇多元化😁味道也很不錯😙
提供多款足料越式料理,
用心烹調越式風味,
店舖內的裝潢別具特色,
牆上掛有一架充滿越南街頭特色的單車🚲
越式湯河選用日本A5和牛製作湯底🍜
牛味很重🐮濃香惹味😋
招牌火車頭日本A5和牛湯粉,
配有日本A5生和牛肉片、手打牛丸、
牛筋、牛柏葉和牛展,非常足料🤩

無骨海南雞飯也是這裡的招牌菜,
廚師會用雞皮和脂肪起鍋,
再加入白飯🍚椰汁🥥

• 蒜香牛油雞翼
  • 招牌火車頭日本A5和牛湯粉
  • 招牌無骨海南雞配椰香黃油飯
2023-06-15 89 浏览
有日經開長沙灣 見到有間新開嘅越南菜😆粉藍拼灰色嘅舖面 散發住溫馨小店嘅感覺 越湯主打各款湯粉 牛湯湯底更加係自家製🏠連牛肉都係選用日本和牛🇯🇵但定價依然親民 大部分粉麵飯$60都有找 有和牛會貴少少 甚至你可以喺度食到牡蠣、龍蝦、軟殼蟹🦞-店內裝修簡潔 沒有過多花巧嘅裝飾😌民族風嘅餐墊同碗碟令人賞心悅目 入座冇幾耐就開始多人 講緊係下晝4點🤯-🍲招牌火車頭和牛湯粉 $68牛魔王嘅你一定要試下😈有齊生牛肉、牛𦟌、牛筋、牛柏葉、牛丸 而且每樣至少都有兩三舊 相對足料😉獨食一定相當滿足 當中生牛肉更加選用日本和牛🇯🇵上到檯兩塊和牛顏色依然粉嫩~·先講湯底 充滿香料味道 較為清爽 啱朋友口味😛麵底嗌咗檬粉 軟硬適中 配料方面 生牛肉、牛𦟌、牛筋都整得好腍 平時最怕牛筋食落會漿口😥但係佢哋整嘅又唔會😆仲幾入味 而牛𦟌肉味重 味道比較清淡 個人覺得可以再加重調味 不過朋友就覺得啱啱好😙都係視乎個人口味 至於牛柏葉同牛丸都非常爽口彈牙 牛味濃🤓-🍱越式小食拼盤 $138最啱嗌嚟同朋友share🍽拼盤包括5款小食:和牛米紙卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉 估唔到連米紙卷都用咗和牛👀薄薄嘅米紙包住生菜、粉

🍲招牌火車頭和牛湯粉 $68

🍱越式小食拼盤 $138
最啱嗌嚟同朋友share🍽拼盤包括5款小食:和牛米紙卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉 估唔到連米紙卷都用咗和牛👀薄薄嘅米紙包住生菜、粉絲、紅蘿蔔、和牛 味道好清新 另外最有驚喜就係蝦餅😍質感彈牙 咬開仲見到粒粒蝦肉🦐蘸埋甜酸醬更加惹味 我仲同朋友猜包剪揼爭食最後一塊🙈而豬頸肉肥膏位較多 所以食落都有油脂香 唔會乾爭爭💁🏻‍♀️不過如果可以燒下會再好食啲🔥至於雞翼肉質都嫩滑 調味可以再重少少~

🍹落霞 跟餐+$12
呢個咁有詩意嘅名 配上夢幻嘅紫色外觀💜其實即係蝶豆花士多啤梨梳打 味道唔會過酸或過甜 消暑一流🥵

🍊凍柑桔
下午茶
2023-06-13 81 浏览
▶️越式小食拼盤$138有米網春卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉每樣小食都好好味,米網春卷炸得非常香脆。蝦餅好香。扎肉係炸嘅。雞翼有蒜蓉牛油香味,豬頸肉有爽口惹味。▶️香茅串燒-豬頸肉(2串)$26豬頸肉大大串,而且好爽口。配上香茅同埋沙爹醬好正。▶️手打牛丸湯檬$48手打牛丸夠大粒,湯檬份量好夠多,而且個湯幾清甜。▶️蒜蓉牛油脆炸雞扒撈檬$58蒜蓉牛油脆炸雞扒香脆,雞扒好嫩好Juicy。蒜蓉牛油味非常濃郁,▶️鹹檸雪碧$10、青檸梳打$10午市只係加$10就有飲品。夏日炎炎飲番杯凍飲先夠爽。

▶️越式小食拼盤$138
有米網春卷、蝦餅、扎肉、雞翼、豬頸肉
每樣小食都好好味,米網春卷炸得非常香脆。蝦餅好香。
扎肉係炸嘅。雞翼有蒜蓉牛油香味,豬頸肉有爽口惹味。

▶️香茅串燒-豬頸肉(2串)$26
豬頸肉大大串,而且好爽口。配上香茅同埋沙爹醬好正。

▶️手打牛丸湯檬$48
手打牛丸夠大粒,湯檬份量好夠多,而且個湯幾清甜。

▶️蒜蓉牛油脆炸雞扒撈檬$58

▶️鹹檸雪碧$10、青檸梳打$10
午市只係加$10就有飲品。夏日炎炎飲番杯凍飲先夠爽。

2023-05-30 151 浏览
今日要去深水埗做嘢,時間尚早.搵個地方食飯.剛剛經過深水埗營盤街128號.見到門外以藍色為主.覺得幾特別.原來這間店舖係新開張冇幾耐,係一間新派嘅越南餐廳.有好多款越南湯粉.特色小食和飲品.價錢都幾親民.又不收加一服務費.性價比高嘅越南菜.我order咗✨自家越式手打蝦餅撈檬配熱柚子茶✨虾餅爽口美味.加埋青瓜絲、菜絲、甘筍絲和蘿蔔絲.還有花生碎,淋上撈檬汁,酸酸甜甜.十分惹味.唯一不太理想.係檬粉太乾和太硬.整體來說:地方乾淨,坐得舒服.
原來這間店舖係新開張冇幾耐,係一間新派嘅越南餐廳.
我order咗
✨自家越式手打蝦餅撈檬配熱柚子茶✨
唯一不太理想.係檬粉太乾和太硬.
整體來說:地方乾淨,坐得舒服.
2023-05-30
午餐
2023-05-29 127 浏览
本人都食過都算多間越南河 見中午有時間便同同事一齊前來進餐 裝修企理 餐具同埋擺盤都有特色 等咗15分鐘就有位 我叫做$68 火車頭和牛湯河 認真講擺盤相當靚 湯底,我覺得比較清淡 因為我覺得牛骨湯喺越南河嘅精髓 湯底做得好 都唔會差得去邊 今次呢碗越南河個湯底 都清新,但係就有少少淡口 牛肚牛柏葉 味道都係一般般 牛腩同牛丸中上 最交到功課都係和牛 佢入口即溶 食落去,油花均勻 整體中上 環境都係乾淨 如果喺附近可以試吓 特登搭車嚟食,就要再諗諗 如果湯底濃多少少會好啲 相信會有進步
2023-05-21 154 浏览
這間新開兩個月左右嘅越南食店,門面藍色好唱眼,店雖不大,但裝修幾精緻,幾有越南風味,坐落幾舒適....招牌火車頭日本和牛湯粉$68湯粉賣相不錯,入邊竟然用A5和牛代替普通生牛肉,有牛丸 ,牛展, 牛柏葉 ,牛筋,仲好淋好有膠質好感,非常足料,湯底都好有牛味,,我幾喜歡佢個湯底另外,附上辣椒粒及青檸給客人(隨你落唔落)品嚐😋越式墨魚餅$42口感彈牙,再點埋酸甜醬,酸酸甜甜幾開胃,略嫌炸得唔夠好火喉😅香茅串燒牛肉$26叫咗兩串燒牛肉試下,牛肉燒得乾身,好彩肉質不太乾柴,點上沙嗲汁食更惹味😋另外加$10叫咗杯凍蜂蜜柚子梳打水(柚子落得比較少有啲淡)以這經濟價錢而且不需加一服務費,絕對抵食😅
這間新開兩個月左右嘅越南食店,
門面藍色好唱眼,店雖不大,但裝修幾精緻,
幾有越南風味,坐落幾舒適....

招牌火車頭日本和牛湯粉$68

越式墨魚餅$42
口感彈牙,再點埋酸甜醬,酸酸甜甜幾開胃,
略嫌炸得唔夠好火喉😅

香茅串燒牛肉$26
叫咗兩串燒牛肉試下,牛肉燒得乾身,好彩
肉質不太乾柴,點上沙嗲汁食更惹味😋

另外加$10叫咗杯
凍蜂蜜柚子梳打水(柚子落得比較少有啲淡)
以這經濟價錢而且不需加一服務費,
絕對抵食😅
2023-05-20
2023-05-08 139 浏览
This restaurant was newly opened near my work place, so decided to give it a try. Ordered a pho take away. When back to office and opened up, was quite disappointed as the pho came with think rice noodles, which I thought these should only be used for frying. And importantly, it didn’t come with lemon grass, which plays a very important part in pho. The taste, the soup was ok…and the beef was very tendered👍🏻.Also, first time I had a pho which comes with lettuce 🤣…Overall was ok….but…recommend to

Overall was ok….but…recommend to consider include Lemon grass or even on the side.
外卖自取
2023-05-08 159 浏览
同女朋友喺屋企附近搵食,留意到有一間新開的越式餐廳,所以晚餐時間就好試一試。首先點了招牌火車頭牛肉湯粉,叫得火車頭,果然好足料,有五款牛類的餸,每款味道都不錯,湯底亦好好味,令我期待陣間的海南雞飯...之後我的海南雞飯都到了,作為一個海南雞控,當然對海南雞飯的每一個細節都會好執著。雞油飯看上去十分不錯,醬汁亦算齊全,亦沒有跟湯,不過最奇怪的是,海南雞看起來很乾身,雞皮是淡黃色。嘗了一口後,雞肉的溫度近乎剛從雪櫃拎出來的溫度,我再三問過職員,他們說店內的海南雞是凍的,是正常的...本人都食過了不少餐廳的海南雞飯,有熱的有常溫的,而多數好食的海南雞雞皮鮮黃而Q彈,但凍食真係比較少見,我唯有當佢係上海菜鎮江肴肉去欣賞...不過,配上呢兩碟醬汁,海南雞的味道亦提升了一個層次,令到整體用餐體驗不至太差。
招牌火車頭牛肉湯粉

海南雞飯

2023-05-04
招牌火車頭牛肉湯粉
2023-05-03 173 浏览
喜歡吃和牛的朋友有福了🤩位於長沙灣美居中心附近,開設了一間新派越南菜餐廳,有多款越式湯粉配搭日本和牛,非常吸引!✦ A5 和牛生熟牛湯粉 $103越式湯粉款式非常多,一看到A5和牛即馬上點了!A5和牛有兩大片,尺寸跟壽喜燒的和牛差不多,呈粉嫩色,入口即溶,牛香味極濃,意想不到在一間主打平民越南餐廳,可以品嚐到如此高質素的和牛,強烈推薦大家必點👍🏻✦ 招牌火車頭日本和牛湯粉 $68另一款點了火車頭,配粉非常豐富,有日本生和牛牛肉、手打牛丸、牛筋、牛柏葉、牛展等等。火車頭湯底至為重要,湯底經過熬製而成,湯頭味道濃郁,加上有嫩口和牛生肉,好彈牙的手打牛丸,這款也是不錯的選擇🫰🏻✦ 自家製和牛米紙卷 $58小食選擇非常多,有串燒、炸蝦餅、和牛春卷等等,而我們點了一款和牛米紙卷,和牛切成薄片,配搭新鮮配料有生菜、青瓜條、胡蘿蔔條等等,味道層次感豐富。

✦ A5 和牛生熟牛湯粉 $103

✦ 招牌火車頭日本和牛湯粉 $68

✦ 自家製和牛米紙卷 $58

2023-05-03 162 浏览
「越湯」裝潢舒適,柔和的燈光,感覺好舒服😌到晚餐時間已經坐滿人。兩個人叫到滿桌都是菜😂招牌火車頭日本和牛湯粉 $68配有日本生和牛牛肉,手打牛丸,牛筋,牛柏葉,牛展。想不到這價錢可以吃到日本和牛,油脂分佈平均。手打牛丸口感彈牙又有咬口。越湯香茅豬扒撈檬 $58加$15升級雙拼,選了蒜蓉牛油脆炸雞扒。份量超級多,配有菜、甘旬絲和青瓜絲,加入撈檬汁,味道酸酸甜甜,非常開胃。蒜蓉牛油脆炸雞扒,外皮炸得酥脆,雞肉油脂豐富。香茅豬扒醃得入味,不太咸。越式小食拼盤 $138每樣也可品嚐一下,最喜歡豬頸肉香春卷😍串燒拼盤$58一次可以試晒豬牛雞腸,配沙嗲汁好惹味。日本直送香草蒜蓉牛油焗牡蠣即叫即焗的日本直送牡蠣,肥美大隻,加入香草蒜蓉牛油一齊焗,充滿蒜香。

兩個人叫到滿桌都是菜😂

招牌火車頭日本和牛湯粉 $68

越湯香茅豬扒撈檬 $58
加$15升級雙拼,選了蒜蓉牛油脆炸雞扒。

蒜蓉牛油脆炸雞扒,外皮炸得酥脆,雞肉油脂豐富。
香茅豬扒醃得入味,不太咸。

越式小食拼盤 $138
每樣也可品嚐一下,最喜歡豬頸肉香春卷😍

串燒拼盤$58
一次可以試晒豬牛雞腸,配沙嗲汁好惹味。

日本直送香草蒜蓉牛油焗牡蠣

2023-05-02 1838 浏览
周末過嚟長沙灣搵朋友敘舊,佢帶我嚟佢屋企附近新開嘅越式小店,晚上6點多,已差不多坐滿人;店內外以粉藍色🩵裝修為主,牆壁加點小擺設,感覺溫馨。用QR code 落單,好方便,我哋點咗:🥢越式小食拼盤$138呢個拼盤好豐富,內有5款小食,和牛米紙卷、蝦餅、扎肉、雞翼及豬頸肉,啱晒心多多嘅我哋🤭,小食做得很香口惹味,雞翼入口時仲聽到那脆卜卜的聲音。再飲一啖口感清新嘅「🍋青檸梳打$10」及朋友那杯香甜嘅「🍯蜂蜜柚子梳打$10」好爽🌱。🦪香草蒜香焗蠔(2隻)$48 x 2份 🧄香草蒜香焗元貝(2隻)$48即點即焗,熱辣辣上枱,我哋兩個都鍾意食蠔,所以每人一份唔使爭😆,以蒜蓉及香草焗,簡單帶出海產原有的鮮味;焗元貝口感仲好彈牙。🐓招牌無骨海南雞配椰香黃油飯$58海南雞去骨,食得好方便,皮薄爽滑配埋香噴噴嘅椰香黃油飯,好快俾我哋成碟食晒~🥬和牛湯唐生菜$30唐生菜以和牛湯輕灼,簡單好味。

用QR code 落單,好方便,我哋點咗:

🥢越式小食拼盤$138

🦪香草蒜香焗蠔(2隻)$48 x 2份
🧄香草蒜香焗元貝(2隻)$48

🐓招牌無骨海南雞配椰香黃油飯$58

🥬和牛湯唐生菜$30
唐生菜以和牛湯輕灼,簡單好味。

2023-04-30