🇭🇰 Sham Shui Po|Vietnam Soup 越湯Calling for Vietnamese food lovers - mark this as your next place to visit. From rich, aromatic pho to Vietnamese spring rolls, every dish is a journey to the streets of Vietnam! Here are all dishes I tried: 越湯招牌A5原片生牛肉湯粉 Vietnamese Soup Signature A5 Raw Sliced Beef PhoA5 beef was so tender and beautifully marbled with rich fats! 🥩✨ The broth was incredibly aromatic - love every bite of those soft noodles with a sip of soup. 越南米網春卷 Vietnamese Rice Net Spring RollsC

越南米網春卷

Crispy on the outside and full of taro inside! Pairing it with the sour sauce created this well-balanced between appetizing and fullness from the taro.

午仔魚配木瓜沙律 Pan-Fried White Pomfret with Papaya Salad
午仔魚配木瓜沙律

This is different from any papaya salad out there! Very refreshing and spicy, and bottomed with two pieces of grilled fishes. Pair the refreshing salad with the tender fish meat was just perfect. The dish takes around 15 minutes to prepare.

Skewers:
香烤嫩滑雞腿肉串 Fragrant Grilled Tender Chicken Thigh Skewers
香烤嫩滑雞腿肉串

泰式香茅牛肉串 Thai-Style Lemongrass Beef Skewers
泰式香茅牛肉串

These skewers paired with the sweet chili sauce, elevating their smoky, juicy flavors with a perfect kick of sweetness and heat. 🌶️🔥 Every bite was a flavour bomb — tender meat, charred edges, and that irresistible zing. A must-try for grill lovers!

Every bite left us craving more — definitely a feast to remember.
越南米網春卷
泰式香茅牛肉串
2025-04-03 553 浏览
嚟到長沙灣呢間越南餐廳,佢地整嘅料理好有心思,款式都好吸引越南湯粉通常都係配牛肉,但佢地有招牌鹽焗手撕雞,就咁聽好似冇乜特別,但原來雞肉真係好香口唧啲青檸汁喺湯底,即刻好飲到喪飲,胃弟都話因為佢地嘅湯底會再返嚟食跟餐加兩件牛油雞翼,好香牛油味但又唔會油,蒜粒夠多香味好入肉要食牛肉嘅,不妨食咖喱蛋飯,佢地用A5日本和牛整成漢堡扒,大大嚿好有質感咖喱汁非常惹味,同出面食嘅好唔同,有南洋風味得嚟又唔會太濃味太辣,加上煎蛋好靚仔,蛋黃一篤就流心,食到舔舔脷越南沙律比較少食到,呢間特別在用午仔魚墊沙律底,食之前用唧吓青檸汁呢個靈魂醬汁魚肉同沙律一定要夾埋一齊食,簡直係不可分割嘅神組合跟餐可以加錢有嘢飲,胃弟就要咗杯柑桔蜜而大胃當然要青檸梳打襯返個mood,一杯有三片青檸倒啲梳打水入去,清澀又帶點甜

嚟到長沙灣呢間越南餐廳,佢地整嘅料理好有心思,款式都好吸引

鹽焗手撕雞湯粉

蒜香牛油雞翼(2隻)

A5熊本黑毛和牛漢堡咖喱蛋飯

午仔魚配木瓜沙律

魚肉同沙律一定要夾埋一齊食,簡直係不可分割嘅神組合

凍柑桔蜜

跟餐可以加錢有嘢飲,胃弟就要咗杯柑桔蜜

凍青檸梳打

而大胃當然要青檸梳打襯返個mood,一杯有三片青檸

倒啲梳打水入去,清澀又帶點甜
2025-04-02
鹽焗手撕雞湯粉
蒜香牛油雞翼(2隻)
A5熊本黑毛和牛漢堡咖喱蛋飯
凍柑桔蜜
凍青檸梳打
2025-06-11 0 浏览
自從去完越南之後更喜歡食pho同網絲春卷見到呢間下午茶好抵 終於忍唔住試左!輕量豬頸肉湯檬粉$42 凍飲🥤+$5送小食我揀左網絲春卷豬頸肉都有5厚片,都算好好不過我覺得切返薄少少仲好個汁仲可以比你加青檸汁🍋‍🟩因為本身比你個燒汁係唔似平時食開正宗燒汁 所以我落左幾多青檸汁fresh啲冇話特別好食又唔難食網絲春卷就當然同越南食過嘅冇得比個粉其實都夠味 都濃 但就飲落唔覺得有牛肉香 似係沖粉開嘅但呢個價錢都幾抵食第二次去到貼左紙話6月尾結束營業🥲雖然唔算得上正宗但都唔會難食 呢個價錢都算係咁今次試香茅雞翼,好似真係豬頸肉好食啲個湯除重炸蒜同金不換味,我自己另加好多青檸汁🍋‍🟩同辣椒粒🌶️$48 送飲品 凍柑桔柚子梳打下午茶同正價都唔係差好多,6點前單點送冷熱飲品#長沙灣
自從去完越南之後更喜歡食pho同網絲春卷
見到呢間下午茶好抵 終於忍唔住試左!
輕量豬頸肉湯檬粉$42 凍飲🥤+$5

但呢個價錢都幾抵食

第二次去到貼左紙話6月尾結束營業🥲
雖然唔算得上正宗
但都唔會難食 呢個價錢都算係咁
今次試香茅雞翼,好似真係豬頸肉好食啲
$48 送飲品 凍柑桔柚子梳打

下午茶同正價都唔係差好多,6點前單點送冷熱飲品

#長沙灣
2025-06-10 0 浏览
今日見越湯門口貼紙話六月底執…行入去嗌外賣當告別啦做咗好耐嘅短頭髮女侍應幫我開門…但係畀我e咗一聲(驚撞親變咗好似嘲諷咁 sorry你~~)記得佢性格好外向 依家已經頹晒…嘢食照舊唔錯 大家都好有人情味等外賣果陣見街坊唔食嘢都想入嚟飲杯野幫襯下..其實唔係唔捨得越湯 係唔捨得個短頭髮嘅女侍應 希望佢之後條路會越行越好啦希望在明天吖(小食問揀米紙定米網果陣諗起佢同我地講米紙冇肉米網有肉就想哭哭🥹當時好似回憶殺咁)
今日見越湯門口貼紙話六月底執…
行入去嗌外賣當告別啦
做咗好耐嘅短頭髮女侍應幫我開門…
但係畀我e咗一聲
(驚撞親變咗好似嘲諷咁 sorry你~~)
記得佢性格好外向 依家已經頹晒…
嘢食照舊唔錯 大家都好有人情味
等外賣果陣見街坊唔食嘢都想入嚟飲杯野幫襯下..

希望在明天吖

2025-06-10
5 分钟 (外卖自取)
🌟🍴 【深水埗 • 越湯】 🍴🌟 📍 越湯營盤街128號地舖🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 🍽️ 越湯食評 😋香茅豬扒飯加蛋 🥚🍖香茅味濃郁,豬扒烤得外脆內嫩,肉汁鎖得剛剛好!配上煎蛋,蛋黃流心簡直是點睛之筆!🍚 米飯粒粒分明,份量足,超滿足!⭐⭐⭐⭐招牌火車頭A5和牛湯粉 🥩🍜A5和牛入口即化,湯頭濃郁卻不膩,帶點微辣好開胃!🔥 粉條爽滑,吸滿湯汁,每一口都是享受!😍 唯一小缺點是和牛份量稍少,意猶未盡!⭐⭐⭐⭐½越式小食拼盤 🐟🍤🍗魚餅彈牙,扎肉香辣多汁,蝦片脆口,雞翼烤得皮脆肉嫩!米紙春卷清新爽口,配醬汁絕了!🥢 樣樣都好食,完美開胃!⭐⭐⭐⭐⭐越南滴漏咖啡 ☕咖啡香濃,滴漏過程充滿儀式感!🥄 甜度適中,奶香濃厚,喝一口超治癒!唯一小建議是可提供冰/熱選項更佳!😎 ⭐⭐⭐⭐凍咸檸七喜 🍋🥤咸檸檬清新解渴,七喜氣泡感十足,完美平衡酸甜!🧊 炎炎夏日喝這個太爽了,超推!⭐⭐⭐⭐½🍙🥤 餐廳評分🥤🍙 🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥 ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄ 🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾 🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️ 💰 消費:HKD 461✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨ #深水埗美食 #web3
🌟🍴 【深水埗 • 越湯】 🍴🌟

🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️
💰 消費:HKD 461

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#深水埗美食 #web3深水埗 #越湯
街坊朋友私心分享咗呢間超抵食越南菜餐廳比我,所以我食完,當然要開心share比大家🥰,食物平之於,仲要免加😆!!好抵!!大部分around$48-58,有飯有檬有pho同小食串燒。試咗最貴嘅A5原片生牛肉湯粉,都只係$88,真係有三片和牛🐮,肉質軟腍,河粉爽口彈牙。撈檬都幾好食,尤其個豬扒🐷!推介✌🏻小食質素都幾高😍🧾𝙞𝙩𝙚𝙢𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:•招牌A5原片生牛肉湯粉 $88 •香茅豬扒撈檬 $58•越式芽車快 $28•越泰路邊烤雞肝串 / 泰式香茅牛肉串 / 香烤嫩滑雞腿肉串 / 爽口雞腎串 $12@1📍越湯 深水埗營盤街128號地舖
街坊朋友私心分享咗呢間超抵食越南菜餐廳比我

🧾𝙞𝙩𝙚𝙢𝙨 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:
•招牌A5原片生牛肉湯粉 $88
•香茅豬扒撈檬 $58
•越式芽車快 $28

📍越湯
深水埗營盤街128號地舖
2025-05-15 108 浏览
今晚小妹同豬去咗位於長沙灣附近搵野食,見到有間越湯越南菜餐廳🍴提供多款越式湯粉,小食及飲品🥤選擇不少💓蕃茄生牛肉湯河🍅🍜呢碗番茄生牛肉湯河湯底濃郁,生牛肉份量不少,牛肉非常嫩滑🤭 河粉軟硬適中👍🏻番茄🍅份量同樣不少~好健康🤩外脆內軟豬頸肉飯🐖🍚呢個飯既份量不少,豬頸肉軟硬適中,每塊都烤至濃邊,味道好Juicy😋面頭仲鋪滿蒜粒~正越南米網春卷🫔共6嚿米網春卷,每嚿都炸至金黃色,脆卜卜金食落口非常鬆脆可口,😝 餡料十足,連埋酸甜醬食,口感豐富😆自家越式手打蝦餅🦐+自家越式手打墨魚餅🍥炸至金黃色,每塊餅同樣外皮鬆脆,爽口彈牙,非常香口😀和牛湯娃娃菜🥬一碟有四嚿娃娃菜,每條菜都掛滿和牛湯底味道,非常清甜😊💕熱柚子蜜💕熱紅棗蜜整體餐廳價錢幾親民,環境讓人舒適,重點乾淨企理,不錯👌🏻

蕃茄生牛肉湯河🍅🍜

外脆內軟豬頸肉飯🐖🍚

越南米網春卷🫔
,口感豐富😆

自家越式手打蝦餅🦐+自家越式手打墨魚餅🍥
炸至金黃色,每塊餅同樣外皮鬆脆,爽口彈牙,非常香口😀

和牛湯娃娃菜🥬
一碟有四嚿娃娃菜,每條菜都掛滿和牛湯底味道,非常清甜😊

💕熱柚子蜜
💕熱紅棗蜜

整體餐廳價錢幾親民,環境讓人舒適,重點乾淨企理,不錯👌🏻
2025-05-14 89 浏览
餐廳舖位唔算好大,位置都唔太多,但坐得十分舒服,而且好鍾意佢嘅佈置,感覺好溫馨。店員親切有禮,會主動推介特色食物, A5和牛生菜包就係佢哋推介完所以叫既😆A5和牛生菜包:同出邊一般食到嘅生菜包唔同,出邊通常都係豬肉或者雞肉,佢係用A5和牛做肉碎,食落好重牛味,食落都唔會太辣,包埋生菜食好夾。越泰路邊烤雞肝串:口感食落粉粉嫩嫩,唔太會有苦味。惹味爽口雞腎串:雞腎好爽,唔會燒得太乾,配埋佢個醬汁更加惹味。順化豬肉卷串:油脂比較豐富,經過醃制同調味既既豬肉味道夠地道,算係比較有特色既串燒。外脆內軟豬頸肉拼香茅雞扒撈檬:豬頸肉外焦内軟,雞扒好厚肉,而且份量十足,撈檬本身仲有青瓜絲、酸蘿蔔絲、生菜絲等等配料,落埋撈檬汁一齊撈埋食,酸甜開胃。越式米紙春卷拼雞翼咖喱飯:咖喱好香,食落唔會辣,米紙春卷炸得好酥脆,雞翼外皮焦脆,連埋咖喱汁好送飯。

越泰路邊烤雞肝串:口感食落粉粉嫩嫩,唔太會有苦味。

2025-05-11 64 浏览
今日就同朋友去咗越湯餐廳有多款特色越南小食選擇越湯招牌火車頭A5和牛河粉湯底牛味濃郁, 有齊牛肚, 牛筋,牛丸等,配料全部炆到入味腍身, A5和牛肉質軟嫩, 加上豬油渣喺面頭點綴, 超級足料自家越式手打蝦餅蝦肉鮮甜美味, 咬落彈牙外脆內軟豬頸肉撈檬豬頸肉表皮焦脆咸甜, 咬落爽口好Juicy撈檬索滿湯汁, 酸酸味味,好開胃越湯米紙春卷春卷皮好薄身, 炸到脆卜卜, 餡料飽滿越南滴漏咖啡咖啡粉經滴漏方式,色澤深遂, 烘焙味香濃
今日就同朋友去咗越湯
餐廳有多款特色越南小食選擇

越湯招牌火車頭A5和牛河粉

自家越式手打蝦餅
蝦肉鮮甜美味, 咬落彈牙

外脆內軟豬頸肉撈檬
豬頸肉表皮焦脆咸甜, 咬落爽口好Juicy
撈檬索滿湯汁, 酸酸味味,好開胃

越湯米紙春卷
春卷皮好薄身, 炸到脆卜卜, 餡料飽滿

越南滴漏咖啡
咖啡粉經滴漏方式,色澤深遂, 烘焙味香濃

2025-05-08 46 浏览
在長沙灣的越湯,這家小店提供正宗的越南料理。進入店內,裝潢簡單舒適,服務人員友善熱情,讓人覺得很自在。😌😌我點了牛肉河粉和青木瓜沙律。湯底清澈,味道鮮美,牛肉煮得剛好,河粉滑順,吸收了湯汁的精華。青木瓜沙律新鮮爽口,酸甜的醬汁增添了風味,讓人印象都幾深刻。總體來說,越湯不僅有美味的越南料理,還有舒適的用餐環境。無論是和朋友一起還是自己來,這裡都是不錯的選擇。推薦給喜歡越南美食的人🤣🤣🤣🤣

2025-05-02 55 浏览
住長沙灣嘅朋友仔話呢間係外賣王🥁, 全因好食同價錢合理🪇,其實佢堂食都好受歡迎🥳, 七點半巳坐滿七成。雖然食唔到下午茶超值餐🎗️, 但原來叫一主食, 可加配好多小食🥙, 花多少少就可試好多小吃, good deal🏆.🍭米紙春卷🫔, 蒜香牛油雞翼,手打蝦🦐餅, 墨🐙魚餅, 香茅雞🐔扒, 香茅豬🐽扒全部都係越南國民小食, 味道正宗🎀,雖然係加配, 份量好足喎👍, 最亮麗嘅係牛油雞翼👑好香, 食到舔舔脷。🍭A5和牛生菜包, 午仔魚配木瓜沙律呢倆個係新嚐鮮🥳, 午仔魚🐟皮煎得香脆魚肉軟滑, 青木瓜絲混魚肉🐟一齊食, 口感又爽又鮮😁。A5和肉嘅牛油香配青脆生菜, 令靚牛嘅味道出哂嚟。🍭香茅牛肉🐮串, 順化豬肉卷串本來對串燒🍢冇期望, 但竟有驚喜。 烤串特出食材原味, 原汁原味。

🍭A5和牛生菜包, 午仔魚配木瓜沙律

🍭香茅牛肉🐮串, 順化豬肉卷串

2025-04-28
2025-04-16 60 浏览
✨ 深水埗抵食足料越南菜~✨ 粉麵飯、小食都有好多選擇 ^^————————————————————🌟 越湯招牌火車頭A5和牛湯粉---湯底牛味香濃入味,河粉好索湯🍜有齊生牛肉、熟牛肉、牛筋、牛丸🐮配埋炸豬皮食好香口,口感味道好豐富————————————————————🌟 香茅豬扒撈檬---香茅豬扒外脆內嫩,肥瘦適中🐷大大碗撈檬,超大支魚露汁任落🤪酸酸甜甜又清爽,食灑成碗都唔會飽滯————————————————————🌟 蒜香牛油雞翼---估唔到小食都幾有驚喜😋炸雞翼炸得好香脆,蒜香牛油好夠惹味————————————————————🌟 越南米網春卷---米網春卷外面炸得好鬆化好脆口😝入面餡料好足,整體食落有層次————————————————————🌟 金柚扎肉沙律---金柚酸酸甜甜好開胃,配辣辣地嘅沙律仲係有扎肉嘅沙律,清新得黎又滿足🥗————————————————————
✨ 深水埗抵食足料越南菜~
✨ 粉麵飯、小食都有好多選擇 ^^
🌟 越湯招牌火車頭A5和牛湯粉
---
湯底牛味香濃入味,河粉好索湯🍜
有齊生牛肉、熟牛肉、牛筋、牛丸🐮
配埋炸豬皮食好香口,口感味道好豐富
🌟 香茅豬扒撈檬
---
香茅豬扒外脆內嫩,肥瘦適中🐷
大大碗撈檬,超大支魚露汁任落🤪
酸酸甜甜又清爽,食灑成碗都唔會飽滯
🌟 蒜香牛油雞翼
估唔到小食都幾有驚喜😋
炸雞翼炸得好香脆,蒜香牛油好夠惹味
🌟 越南米網春卷
米網春卷外面炸得好鬆化好脆口😝
入面餡料好足,整體食落有層次
🌟 金柚扎肉沙律
---
金柚酸酸甜甜好開胃,配辣辣地嘅沙律
仲係有扎肉嘅沙律,清新得黎又滿足🥗
2025-04-15
2025-04-05 257 浏览
- 越湯招牌火車頭A5和牛湯粉 (河粉) $68 蒜香牛油雞翼2隻 +$22 青檸梳打 +$12- 越南米網春卷(6件) $42- 香烤嫩滑雞腿肉串 $12- 泰式香茅牛肉串 $12- 惹味爽口雞腎串 $12平時返工食茶記lunch都要$50+一個餐🥲估唔到呢度連晚餐都只係$48+就有一個飯/湯粉 越南菜嚟講真係好抵食我同朋友叫咗一個火車頭開心share 火車頭入面除咗有大大塊A5和牛之外 仲有好多餸 有牛筋 牛肚 牛丸 炸豬皮 蘿蔔同油炸鬼 超足料 和牛好嫩滑好有牛味 牛筋牛肚好腍好入味 牛丸好彈牙 炸豬皮同河粉份量好多 兩個人share都差啲食唔灑嗌主食仲可以優惠價錢加配唔同小食 我揀咗蒜香牛油雞翼 鍾意食蒜味嘅朋友可以試吓春卷炸到脆卜卜 加埋酸酸甜甜嘅汁一齊食 好開胃 呢度啲串燒$12-$14就有一串 可以揀秘製沙嗲醬/泰式羅望子醬 好少見到有羅望子醬可以揀 又係酸酸甜甜仲有少少辣 雞肉好嫩滑 牛肉一啲都唔韌 雞腎好爽口 整體性價比好高👍🏻💰$180

- 越湯招牌火車頭A5和牛湯粉 (河粉) $68
- 惹味爽口雞腎串 $12

平時返工食茶記lunch都要$50+一個餐🥲

春卷炸到脆卜卜 加埋酸酸甜甜嘅汁一齊食 好開胃

💰$180
糧尾又係時候搵平民菜,呢間小店開咗無幾耐,啲職員都幾熱情好客,叫咗佢哋推介嘅pho同小食,三寶飯嗰啲主食份量好夠,叫到成枱都係嘢,人均都唔過$200 ~ 越式三寶$48就食到 ~梗係要有雞翼、札肉啦,朋友話炸得幾香,大件夾抵食,叫多個娃娃菜解熱氣就最啱最驚喜係生牛肉河$48和牛湯底同洋蔥、金不換等香料好夾,濃得嚟又清甜~嫌唔夠多牛可以加$15就食到手打牛丸添墨魚餅同米紙春卷都係自家製$22同$34呢個價抵呀,仲要口感味道都幾正,炸得香口~可惜已經太飽,如果唔係想食埋香葉包雞同炸蟹棗添~柚子茶正常發揮📌越湯 @pho_vietnam_soup (深水埗營盤街128號地舖)==============================

最驚喜係生牛肉河$48

墨魚餅同米紙春卷都係自家製

柚子茶正常發揮

2025-03-31 249 浏览
🍽️越湯抵到爛‼️叫勁多野食都唔使$250⁉️ $48就食到勁大碗超足料生牛肉湯河📣位於長沙灣勁方便而且性價比極高的越式餐廳🇻🇳泰式牛腱沙律 💰38牛腱唔會好韌好難咬 配料好清新 有檸檬片🍋和青瓜絲🥒等 酸酸辣辣好開胃🤤越湯生牛肉湯粉💰48牛肉湯底超濃郁 忍唔住飲左半碗🤭配菜勁足料 牛肉好軟熟 河粉軟硬適中👍🏻重點‼️‼️ 超高性價比 只要$48就有勁大碗🥣辣炒和牛碎蛋飯 💰65好香和牛味 質地唔似出面普通牛肉碎蛋飯咁乾呢一間的炒牛肉碎蛋比較濕潤 辣辣地好過癮😋 唔食辣可以撩開啲辣椒🌶️外脆內軟豬頸肉 💰48豬頸肉份量勁多 而且好Juicy💦點埋醬汁酸酸辣辣勁好味😋A5和牛生菜包 💰28辣辣地好惹味🌶️爽脆嘅生菜配上濕潤和牛勁夾牛肉好腍身有肉汁 而且炒到好入味👍🏻青檸梳打🍋‍🟩好清新好爽啊啊啊!味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務 : 🤎🤎🤎🤎🤎CP值: 🤎🤎🤎🤎🤎🍽️ 越湯 (深水埗)📍 深水埗營盤街128號地舖
🍽️越湯

辣辣地好惹味🌶️
爽脆嘅生菜配上濕潤和牛勁夾
牛肉好腍身有肉汁 而且炒到好入味👍🏻

青檸梳打🍋‍🟩
好清新好爽啊啊啊!

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤎
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤎

🍽️ 越湯 (深水埗)
📍 深水埗營盤街128號地舖