荃灣路德圍不嬲多嘢食,今次就試吓排長龍嘅越南野啦!嚟到都等左起碼半個鐘頭左右,又一直都有人入嚟,呢度嘅裝修都好有越南風味!嘢飲方面我哋叫咗滴漏咖啡,咖啡加煉奶味唔會有錯! 試咗朋友杯牛油果沙冰,飲得出係真材實料好香牛油果味,不過飲晒成杯就略為飽肚啦而龍眼冰方面我就覺得有啲太甜前菜有越式鳳爪沙律,不過佢似主打越式鳳爪多過似沙律,菜比較少,不過勝在鳳爪夠酸辣,好食!呢個係牛油果軟學蟹米紙卷,軟殼蟹同牛油果就略嫌細舊,不過佢好多蔬菜感覺好清新!呢個係蟹頭膏炒高麗菜,唔好睇佢樣貌平平,但絕對真材實料每條菜都勁香蟹膏味,成碟菜好快就比我同朋友清晒,重口味嘅人絕對要叫!呢個係越式燒雞我哋叫咗半隻雞,呢半隻雞嘅份量稍嫌有啲少,同埋有啲乾,不過亦都好夠味!超重牛油味嘅越味皇蒜蓉牛油雞翼!呢個應該係我食過最重牛油味嘅牛油雞翼而且佢個炸漿亦都炸到脆卜卜,好想encore多一碟當晚我哋朋友生日,呢度嘅店員亦都好好服務咁幫我地拎埋蛋糕蠟燭出嚟俾我哋慶祝,絕對係一個好滿意嘅生日飯!
荃灣路德圍不嬲多嘢食,今次就試吓排長龍嘅越南野啦!
嘢飲方面我哋叫咗滴漏咖啡,咖啡加煉奶味唔會有錯!

而龍眼冰方面我就覺得有啲太甜

2018-08-18 51 浏览
之前嚟荃灣都係食拉麵!今次決定試下越南野~點知有驚喜喎!二人套餐 $198好抵食!絕對推介!份量多~一定夠飽~我揀左下列幾樣~越式酸辣鳳瓜沙律平時食越南野最鐘意呢樣!呢度味道都調得岩岩好 牛油蒜蓉雞翼(2隻)好脆口好香呀,啲肉又唔會乾,必食!鮮蝦米紙卷蝦肉唔算多,但勝在夠清新~fresh下!厚扎肉酸辣湯金邊粉真係好厚呀啲扎肉 湯底偏酸 好開胃 岩夏天食!越式雞翼飯唔小心又揀左雞翼 haha 不過幾好味喎都!個汁好惹味~飲品揀左椰青同紅豆冰
之前嚟荃灣都係食拉麵!今次決定試下越南野~點知有驚喜喎!
二人套餐 $198
好抵食!絕對推介!份量多~一定夠飽~我揀左下列幾樣~

越式酸辣鳳瓜沙律
平時食越南野最鐘意呢樣!呢度味道都調得岩岩好

牛油蒜蓉雞翼(2隻)
好脆口好香呀,啲肉又唔會乾,必食!

鮮蝦米紙卷
蝦肉唔算多,但勝在夠清新~fresh下!

厚扎肉酸辣湯金邊粉
真係好厚呀啲扎肉 湯底偏酸 好開胃 岩夏天食!

越式雞翼飯
唔小心又揀左雞翼 haha 不過幾好味喎都!
個汁好惹味~

飲品揀左椰青同紅豆冰

2018-08-17 32 浏览
位於荃灣路德圍的「越味皇」為什麼大家說它是皇者級呢?上網找了一下資料原來店主兼總廚張先生曾經在多間5星級酒店任西廚已經有二幾年了在酒店已經學到一身好功夫擅長烹調西菜同法越Fusion菜又曾經專程去越南跟當地師傅學傳統越南菜再加上店內師傅半數是越南人風味自然夠地道啦天花板吊滿了越南特有的竹帽充滿了越南風的純樸~加上這裡主廚主打的是無添加的健康越南菜這裡的菜式都是無添加味精、食材也是經過嚴選的鎮店招牌菜頂級生牛肉湯粉的湯底每日用新鮮牛骨自家熬製味道濃厚馥郁~越味皇頂級生牛肉湯粉 $68湯底用新鮮牛骨熬製充滿濃香、美國頂級生牛肉放在熱騰騰嘅牛湯上瞬間即灼至僅熟,入口嫩滑由於食材都係優質嚴選所以湯具層次的鮮香味道主要來自新鮮食材和地道香料👍🏻龍利柳米紙卷$55師傅選用薄米紙即叫即做既新鮮又不會吃到厚厚的米紙因為是馬上做的關係所以也要耐心等候一下可以自己倒醬汁沾點米紙卷酸酸甜甜的很適合夏天呢~越式炸蝦餅$56跟人覺得蝦餅略嫌遜一點😂因為其他的都太有驚喜啦不過吃得健康 真的比什麼都好越式燒牛肉串燒3串$48姐姐我真的10顆🌟推薦真的超好吃口感真的非常像印尼巴東牛肉軟綿綿的 又有東南亞國家香料纏繞3
位於荃灣路德圍的「越味皇」

為什麼大家說它是皇者級呢?
上網找了一下資料
又曾經專程去越南跟當地師傅學傳統越南菜
再加上店內師傅半數是越南人
風味自然夠地道啦

天花板吊滿了越南特有的竹帽
充滿了越南風的純樸~

加上這裡主廚主打的是無添加的健康越南菜
這裡的菜式都是無添加味精、食材也是經過嚴選的

鎮店招牌菜頂級生牛肉湯粉的湯底
每日用新鮮牛骨自家熬製
味道濃厚馥郁~
越味皇頂級生牛肉湯粉 $68
湯底用新鮮牛骨熬製
充滿濃香、美國頂級生牛肉放在熱騰騰嘅牛湯上
瞬間即灼至僅熟,入口嫩滑
由於食材都係優質嚴選

既新鮮又不會吃到厚厚的米紙
因為是馬上做的關係
所以也要耐心等候一下

可以自己倒醬汁沾點米紙卷
酸酸甜甜的很適合夏天呢~

越式炸蝦餅$56

真的超好吃
口感真的非常像印尼巴東牛肉
軟綿綿的
又有東南亞國家香料纏繞
3串真的不夠啊~

除了製作用心,
越味皇用料也非常足
真的是下了重本啊~

最後
只要是去東南亞餐廳
我就一定點 「滋補龍眼冰」$25

TerrGor點了「薏米水」$26

• 牛肉串燒
  • 龍利柳米紙卷
2018-08-17 695 浏览
朋友叫我介紹,想食越南🇻🇳嘢,第一時間諗起呢間「越味皇」,自己係荃灣區都試過好多同類餐廳,希望今次唔會失禮我老友啦佢喺路德圍外圍,地鐵站過來5分鐘左右,呢邊好多餐廳聚集,其實競爭都好大,所以收費方面會好親民我個人好鍾意佢嘅裝修設計,天花掛滿越南🇻🇳帽,簡單直接表達左越南🇻🇳特式,木製的餐桌特別配合整體環境氣氛,朋友一坐下已經表示滿意食物種類選擇不少,一時之間無法決定,大概也花了5分鐘研究,幸好店員沒有催促之意特色的正宗越南滴漏咖啡,除了熱飲之外,這裡亦提供冷飲選擇,看著咖啡精華慢慢由上而下的滴下,也算是另一種享受每次食越南嘢,也會Order米紙卷,今次選擇了牛油果🥑軟殻蟹🦀餡料,喜歡它脆喔喔的口感,配上其他配料,很好的開胃冷盤一次過要食齊各種小食就推薦這個雜錦拼盤,有齊雞翼、蒸粉包、蔗蝦和春卷,每款兩件,吃得特別滿足這個椰青海鮮焗飯🍚還是第一次嚐試,份量之多令我們吃得甚滿足,朋友打趣說像火山🌋爆發似的,太豐富充實了到離開時,已經座無虛設,喺呢區競爭劇烈嘅環境之下,都大受歡迎,其實唔使多講,一個字「掂」

越南式滴漏咖啡

雜錦拼盤

越南式滴漏咖啡
雜錦拼盤
2018-08-17 65 浏览
今日冇食早餐返工,餓左成朝一到lunch即刻跑去搵野食!! 實在太肚餓,一定要食返夠本先得 同事話呢間越式餐廳好抵食,咁一於食佢啦!!12點半去到有位呀,好好彩唔洗等!餐廳佈置幾特別,好精緻!牆上有唔同既擺設,天花就佈滿漁夫帽,充滿越南色彩!好有心思既設計呀!睇返餐牌先,40蚊個湯河湯飯,算幾抵食喎! 餐牌入面嘅小食好吸引呀!!除咗午餐之外,都忍唔住叫咗好多小食冇計啦,今日真係太肚餓,要食多d叫左個午餐豬頸肉湯河...豬頸肉好大塊!! 燒得好香!加埋蒜香一齊食 ,口感好豐富。最緊要係塊豬頸肉一啲都唔肥膩。碗河粉超大碗!好彩有人share,唔係既話我一個會食唔晒蜆港香蒜牛油焗青口 青口面鋪上滿滿嘅香蒜,堅多蒜蓉呢!!鍾意食蒜蓉嘅一定好喜歡。 青口完全吸晒蒜香牛油既味道,正越式燒蝦串燒 上碟外型精緻,已去外殼,三隻蝦大大隻!蝦頭有好多膏,蝦肉肉質彈牙!越式串燒雙拼三串雞肉三串牛肉,雞肉好嫩滑,牛肉小小靭。 特製嘅沙嗲醬味道唔錯。越式椒鹽軟殼蟹分量都唔少,應該有一隻嘅軟殼蟹。炸得鬆脆又香口,椒鹽味唔算太濃,軟殼蟹好多膏啖啖肉!越式炸蝦多士 淨係見到炸蝦多士外型就覺得好驚喜!!好大舊丫!法式麵
今日冇食早餐返工,餓左成朝
同事話呢間越式餐廳好抵食,咁一於食佢啦!!

12點半去到有位呀,好好彩唔洗等!

睇返餐牌先,40蚊個湯河湯飯,算幾抵食喎!

冇計啦,今日真係太肚餓,要食多d

叫左個午餐豬頸肉湯河...

豬頸肉湯河

越式椒鹽軟殼蟹
分量都唔少,應該有一隻嘅軟殼蟹。
炸得鬆脆又香口,椒鹽味唔算太濃,軟殼蟹好多膏啖啖肉!

越式炸蝦多士
淨係見到炸蝦多士外型就覺得好驚喜!!好大舊丫!法式麵包上面有超大舊嘅蝦肉!蝦肉好彈牙,咬一啖就成口都係蝦肉,超爽喔!

泰國椰青
好清甜,入面有厚厚既椰子肉,好少食到咁厚嘅椰子肉呢。

青檸梳打
我覺得有少少酸,但同事又覺得ok喎。
青擰梳打

好耐冇食lunch食到咁豐富喇!今餐真係冇得頂, 不論食物種類定係味道都非常好。特別係午餐超抵食,又大碗又大碟
午餐
豬頸肉湯河
泰國椰青
荃灣出名多嘢食,西餐、泰國餐、日本野、打邊爐應有盡有,但係越南野係女仔特別喜愛嘅,唔知你哋有冇同感呢!我最鍾意飲越南咖啡,食越南湯粉,今次比我發現一間好食又坐得舒服嘅餐廳!呢間越味皇,貌似茶餐廳,但裝修都好講究,而且好友越南嘅特色,我見到好多女仔一齊去食,成為咗荃灣一個打卡地點!我最鍾意飲越南滴漏咖啡,見到咖啡一滴一滴流出嚟,有一種療癒嘅感覺!女朋友選擇青檸梳打,喺呢度出名嘅,佢話味道唔錯!女朋友叫咗個番茄蟹頭膏湯粉,我飲咗一啖湯,真係好重蟹嘅味道,而且有唔少蟹肉,其實幾抵食!而我就叫咗個頂級生牛肉湯粉,見住啲生牛肉慢慢變色,我覺得有打邊爐嘅感覺!佢嘅湯底並唔係出面味精嘅湯底,同我去越南食嘅差不多,都幾正宗!牛肉係靚牛肉,食落去彈牙又有牛味!我覺得係呢度嘅首選!我點會食咁小野呢,仲叫咗兩個小食,分別係牛油蒜蓉雞翼,越式燒蝦以及越式雞肉串燒!哈都幾大隻,而且幾彈牙!全消好入味,但最有驚喜係牛油蒜蓉雞翼,聽講係呢度最多人叫嘅,遠遠就聞到牛油嘅香氣,蒜蓉炸過,特別香口,雞翼亦都好入味!

2018-08-16 35 浏览
唔知有冇人鍾意食越南野尤其是啲特別香口嘅食物!最近食呢間都覺得幾抵小食都係40幾蚊左右而且質素好高好味道款式亦都好多!淨係飲品都有20幾款如果人多嘅話叫套餐都抵!我就叫咗個益力多冰飲唔會太甜好涼爽非常適合夏天飲而且啲沙冰非常幼滑豬頸肉就夠晒爽口而且唔會太肥亦都唔好太乾!份量也剛好食得越南野當然要叫我最鍾意食嘅雞翼鬆脆雞翼加上蒜香粒香脆可口又鬆化加上外邊嘅脆粉唔會好多唔會食落去成口粉另外都叫咗軟殼蟹都幾多肉~同樣炸得剛剛好重頭戲就梗係呢個庶蝦!係珍寶size!真係超好味又彈牙!好少地方做得咁好食~咬落去唔會好散而且條庶仲係好juicy真係食過返尋味
唔知有冇人鍾意食越南野
尤其是啲特別香口嘅食物!
最近食呢間都覺得幾抵
小食都係40幾蚊左右
而且質素好高好味道

款式亦都好多!
淨係飲品都有20幾款

如果人多嘅話叫套餐都抵!

我就叫咗個益力多冰飲

唔會食落去成口粉

另外都叫咗軟殼蟹
都幾多肉~
同樣炸得剛剛好

重頭戲就梗係呢個庶蝦!
係珍寶size!
真係超好味又彈牙!
好少地方做得咁好食~
咬落去唔會好散
而且條庶仲係好juicy

真係食過返尋味

2018-08-16 44 浏览
今日去左荃灣食越南野,去到門口人已經非常多,不過好快都安排左我地入座!首先我地叫左個咖哩牛腩煲,味道香濃,惹味得來唔會好辣,送飯一流,牛腩炆到非常軟身,入口好似綿花咁軟 正!之後仲叫左個越式燒魚,燒魚外層鋪滿香街香料,表皮香脆,魚肉嫩滑,加埋佢地既特製醬汁,真係好味!我地仲叫左泰式鳳爪,呢度仲幫客人去埋骨,好方便,帶點酸酸辣辣既味道好開胃!我仲叫左杯牛油果沙冰,唔會太甜 消暑一流!頂級手切牛柳碎湯河,湯底非常濃郁,配菜滿滿的,牛柳碎都幾嫩滑,河粉彈牙吸哂湯汁既精華!非常不錯呢

我仲叫左杯牛油果沙冰,唔會太甜 消暑一流!

同男朋友黎荃灣掃街先黎落大雨...😫即刻搵地方坐低食野+避下雨😛見到呢間越味皇幾多食物選擇..店面又光猛就一於揀佢啦🍤店內環境真係幾新淨同光猛!! 鐘意佢既仿木桌~~ 另外梳化都坐得幾舒服😊唔係男朋友講.. 我都無為意到 原來天花係掛滿越南帽子架~~大家去食野都不妨抬高頭望望: )超多越南野食揀😍而且價錢唔貴!! 仲有1人餐, 2人餐同4人餐可以叫~作為一個病人....我揀左個健康d既::熟牛肉湯檬$45, 另+$10轉蕃茄蟹頭膏湯底湯底果然好鮮甜同夠濃郁呀~~~ 而檬粉則很索味熟牛係用左香茅調味, 單獨食都好味~ 肉質腍身而且份量唔少!越式燒老虎蝦米紙卷$68米紙卷走左青瓜~ 一樣無阻清新感覺💚 係即叫即做架: >多重口感夾得好正~ 要讚佢個外皮夠薄身同煙韌!!可惜既係唔太食到蝦既味道..越味皇牛油蒜蓉雞翼$45/4隻 (可選$82/8隻)攤左好耐先食仍然十分香脆呢😍炸粉略嫌過厚但雞肉夠滑😍牛油味亦好香 調味唔會過咸 整體很不錯🌟越式椒鹽軟殼蟹$72軟殼蟹炸粉較薄👍🏻蟹肉本身非常juicy!!仲有食到唔少蟹膏....好正~~~咖哩牛腩煲配蒜蓉包$78 (可選配白飯)咖喱偏向甜
同男朋友黎荃灣掃街先黎落大雨...😫
即刻搵地方坐低食野+避下雨😛
見到呢間越味皇幾多食物選擇..店面又光猛
就一於揀佢啦🍤
大家去食野都不妨抬高頭望望: )
作為一個病人....我揀左個健康d既::
熟牛肉湯檬$45, 另+$10轉蕃茄蟹頭膏湯底
湯底果然好鮮甜同夠濃郁呀~~~ 而檬粉則很索味
越式燒老虎蝦米紙卷
越式燒老虎蝦米紙卷
越式燒老虎蝦米紙卷$68
米紙卷走左青瓜~ 一樣無阻清新感覺💚 係即叫即做架: >
多重口感夾得好正~ 要讚佢個外皮夠薄身同煙韌!!
可惜既係唔太食到蝦既味道..
越味皇牛油蒜蓉雞翼4隻
越味皇牛油蒜蓉雞翼$45/4隻 (可選$82/8隻)
攤左好耐先食仍然十分香脆呢😍
炸粉略嫌過厚但雞肉夠滑😍
牛油味亦好香 調味唔會過咸 整體很不錯🌟
越式椒鹽軟殼蟹$72
軟殼蟹炸粉較薄👍🏻蟹肉本身非常juicy!!
仲有食到唔少蟹膏....好正~~~
咖哩牛腩煲配蒜蓉包
咖哩牛腩煲配蒜蓉包$78 (可選配白飯)
咖喱偏向甜甜地既口味呢! 岩晒我呀😃
薯仔淋身兼超入味 牛腩夠晒軟腍..但咖喱食到尾都覺得有d太咸 要飲返多d野先得呀
蒜蓉包焗既程度perfect~ 脆度剛好 蒜味突出
成件事感覺好新鮮🥖
椰汁冰&熱蜂蜜檸檬水
朋友叫既椰汁冰$26 同平時食糖水食到既椰汁差不多 很香甜~
熱蜂蜜檸檬水$16 係叫黎比自己潤下喉架😆
越式牛油果沙冰
越式牛油果沙冰$32
超杰身超濃郁!! 真係好牛油果!!(用緊個肺講野)XDD 而且質地幾creamy喎~~
飲完呢一杯感覺好似食左十個牛油果落肚咁!! 其實好抵飲...lol
推介比大家!! 好飲又有營養🥑🥑
叫左咁多野都只係三百幾蚊... 好抵食lol!!
鐘意越南食物既大家可以當呢度係飯堂>v<
員工有禮貌~ 但可能太忙既關係... 覺得可以再主動d比水/收碟~!!
整體質素很不錯~
2018-08-10
越式牛油果沙冰
2018-08-12 46 浏览
呢日晏晝嚟到荃灣,見好耐無食越南菜,就同朋友走咗入呢間越味皇。餐牌上面都幾多選擇,我哋叫在:越味皇頂級生牛肉湯河 ($68) - 牛骨清湯底夠鮮甜,薄切的牛肉牛味濃,加入青擰汁同紅椒,更能帶出整碗湯河的鮮味😋越式燒魚 ($88) - 魚夠厚身肥味,魚皮燒得好香口,魚肉juicy, 加上香茅、薑、黑椒、辣椒,配上個酸辣汁,夠晒香口好食,推介!👍越式柚子鮮蝦沙律 ($68) - 有煎香嘅蝦、柚子肉瓜絲、紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、花生,用料優質新鮮,配上個酸酸辣辣嘅沙律汁,清新開胃😘越式燒牛肉串燒 (3串)($48) - 燒過嘅牛肉表面香口,入面肉質嫩滑,調味時加入香茅絲,配上廚師秘製沙嗲醬,正!越味皇牛油蒜蓉鷄翼 (4隻) ($45) - 鷄翼外皮炸得鬆脆,入面juicy, 配上牛油同香脆鬆化嘅炸蒜味,惹味好食!河內蒸粉卷 ($42)  - 滑溜嘅粉皮包住白白蘿蔔絲、 紅蘿蔔絲、肉碎,味道鮮甜,加上酸甜汁,不俗!椰青 ($30) - 大大個清甜滋潤,跟飯、粉只需$20,夠晒抵飲😋滋補龍眼冰 ($28) - 甜度適中,消暑解渴😘呢餐食物好味,服務亦好,價格公道,满意!👍

餐牌上面都幾多選擇,我哋叫在:

滋補龍眼冰 ($28) - 甜度適中,消暑解渴😘

呢餐食物好味,服務亦好,價格公道,满意!👍
2018-08-12 47 浏览
荃灣這區食肆林立,選擇繁多,天氣有點熱,想吃一些清新的菜式,所以這晚來到越味皇,估不到這間餐廳水準出乎意料,價格大眾化但味道極佳,必定是回頭再光顧餐廳之一。牛油果軟殻蟹米紙卷 $62 - 牛油果加軟殻蟹是完美的配搭,最常見用於日式手卷上,這次換上口感QQ的米紙,卷內還有檬粉,生菜,酸蘿蔔,配酸甜醬吃十分清新。越式燒牛肉串燒 (3串)$48 - 這串燒絕對令我有大驚喜,坊間的串燒,肉片薄薄的,而且會偏乾偏咸,這裡剛好相反,牛肉串切成厚條狀,保留了肉汁,而且很有肉味,推介!越式椒鹽炸軟殻蟹 $72 - 很愛吃軟殻蟹,這椒鹽炸軟殻蟹炸得香脆,咸香味十足,啖啖蟹肉。越式豬腩肉三文治 $62 - 包底是烘過的法式麵包,有牛油,肝醬,青瓜及酸蘿蔔,當然餐還有主角豬腩肉,這豬腩肉真的令人欲罷不能,帶皮部分重膠質,脂肪部份甘香,整體很配合。越式燒牛柳沙律 $58 - 由於太欣賞燒牛肉串的牛肉,沙律點了燒牛柳,這餐廳的老闆十分大方,因為牛柳粒有很多,沙律有青瓜,車里茄,洋蔥,香茜,沙律清新醒胃。越味皇頂級生牛肉湯河 $68 - 這是餐廳的招牌菜,當然要試試,賣點是自家熬制新鮮牛骨湯底,湯頭果然味道香濃,

越味皇頂級生牛肉湯河 $68 - 這是餐廳的招牌菜,當然要試試,賣點是自家熬制新鮮牛骨湯底,湯頭果然味道香濃,生牛肉呈鮮紅色,再被熱湯浸熟,牛肉剛好熟透。
越式扎肉三文治 $62 - 再來另一款三文治,這次豬腩肉換上扎肉,厚切的扎肉口感十足 ,各有風味。
泰國椰青(跟餐 $20)- 椰青水清甜,飲完還可品嘗椰肉,絕不浪費。
凍薏米水 (跟餐 $13)- 這杯薏米水比較清,不會太甜。
越式牛油果沙冰 (跟餐 $22)- 透心涼的感覺,牛油果味不夠,不過也不錯,可以再多一些牛油果更好。

2018-08-02
原本約左一眾朋友食沙嗲王,但發生小插曲,最後冇食到,係open rice搵到到越味皇,大家都未食過,見到咁多好評一於就試試佢!鋪頭唔會好大,大部分都係4人檯同2人檯,裝修都好有越南風味。好期待以小鋪黎講,野食款式算多,款款都好吸引呀。而且價錢不算太貴,可以試多幾款野食除左單叫,仲有得揀一人餐、二人餐同四人餐。價錢由$62至$428,不用加一呀!仲有野飲!幾抵幾抵。最後我地7個人,叫左四人餐、加多左個鮮牛肉河、四款小食,同3杯野食。埋單$812一人百幾蚊鬆啲,主要都係野飲貴,餐既野飲叫左牛油果沙冰+$22同埋椰青$30,唔係一個人都80蚊鬆啲依到啲野食絕對不輸啲餐牌上面既圖呀,即使係4人餐既小食,份量都冇縮水呀。-鮮牛肉湯河 牛肉好香好有牛肉味,湯頭都好鮮甜-燒雞 4人餐既燒雞有半隻,配既汁都好好味,雞肉好嫩滑,一啲都唔柴-牛油果軟殼蟹米卷 牛油果配軟殼蟹比想像中夾,一軟一脆好正-牛油蒜香雞翼同香予雞翼 炸得非常香酥,好惹味-牛油果沙冰 好足料呀 食曬餐飯都未溶 好滑,不過就好飽,2個人shares1杯就岩岩好啦依間野一定會再返黎食呀

-鮮牛肉湯河 牛肉好香好有牛肉味,湯頭都好鮮甜

-牛油果軟殼蟹米卷 牛油果配軟殼蟹比想像中夾,一軟一脆好正
-牛油蒜香雞翼同香予雞翼 炸得非常香酥,好惹味

依間野一定會再返黎食呀
2018-08-10
2018-08-11 31 浏览
平時黎親路德圍都係掃街多,認真坐低食野真係少,不過最近天氣太熱,風都無,滴住汗食野好辛苦,所以搵左一間越式小店嘆住冷氣食野。晚上7點黎到,卡位已經坐滿哂,得番D大枱;半個鐘後,門口更出現人龍!! 😮呢度其實有二人餐,但D野唔係咁岩我地,所以就散叫左一個飯、一個粉、兩個小食同一杯飲品;本身可以叫少一個小食,不過我地眼闊,樣樣都想試,結果食捧住個肚走😂越式串燒 (牛肉/雞肉各3串) ($88)呢度既串燒一定要試!! 串燒望落雖然亮立立,但食落唔會覺得油膩,仲要係多汁、唔韌!! 😯雞肉嫩滑唔鞋口,牛肉多汁有牛味,趁熱食最好食~😋不過我就麻麻地個醬,花生味偏重,而且有好多花生粗粒,我都係中意沙嗲多D😐牛油蒜蓉雞翼4隻 ($45)呢個係全場最熱氣、最油膩、最新鮮既食物。由於雞翼裹上炸粉先炸,所以硬身D但又脆口D,內裡既雞肉滑溜;本身雞翼無蒜味,所以點番D炸蒜蓉食會好D豬扒撈檬粉 ($45)夏日炎炎就梗係食又涼又酸既野,開下胃醒醒神架啦!! 呢度既撈檬份量多、用料足、檬粉又唔會碎濕濕👍炸豬扒大塊又厚身,重點唔韌唔乾,食落有較重既美極鮮醬油味整體唔錯,只係略嫌個越式汁唔夠酸唔夠香🤔越式豬頸肉飯 ($

越式串燒 (牛肉/雞肉各3串) ($88)

越式串燒 (牛肉/雞肉各3串)醬

牛油蒜蓉雞翼4隻 ($45)
牛油蒜蓉雞翼4隻

呢個係全場最熱氣、最油膩、最新鮮既食物。
牛油蒜蓉雞翼4隻

豬扒撈檬粉 ($45)

豬扒撈檬粉

炸豬扒大塊又厚身,重點唔韌唔乾,食落有較重既美極鮮醬油味
整體唔錯,只係略嫌個越式汁唔夠酸唔夠香🤔

越式豬頸肉飯 ($50)
越式豬頸肉飯

豬頸肉比得豪氣,有完整一塊;😯
越式豬頸肉飯

肉質雖然係淋身版,有別於平時食開既爽口質感,但仍然覺得佢唔錯。🤓
越式豬頸肉飯醬汁

但同上面D食物一樣,個醬汁麻麻地,偏甜又唔辣

半價椰汁珍多冰 ($14)
半價椰汁珍多冰

呢杯野本身多冰,個底又多”綠條”,上枱果陣更少左五分一,結果椰汁份量少而淡味,而且”綠條”太長,用飲筒都啜唔到,中哂伏…😫

小店比我地既印象唔差,食物同服務都唔錯,只係所謂”少食多滋味,多食好油膩”,短時間都唔會再黎,不過仍然有下次

2018-08-03
越式豬頸肉飯
  • 越式串燒(牛肉/雞肉各3串)
2018-08-11 21 浏览
朋友生日想食越南野,咁岩行開荃灣,發現就係路德圍就有一間,好就腳!平日夜晚都幾多人食,都要等一陣先有位,因為呢一帶都好旺,相對黎講就唔算要等好耐~~大約十分鐘就入座。話晒慶生就唔嗌越南粉啦,諗住成枱小菜好似好豐富咁,仲要價錢都唔係好貴,最平個啲都係四十零蚊,於是我地就嗌晒餸。越式燒雞 半隻 $98呢度好似冇半隻,得四份一隻咁,雞皮用咗好多香料去醃,烤得好香脆,不過雞肉就唔算特別嫩滑,感覺上越南野嘅肉都係咁乾,所以覺得冇乜特別。牛油果軟殼蟹米紙卷 $62有啲失望,本來好期待會食到越南嘅味道。結果係冇乜味,又唔算特別清新,米紙又唔係特別好食。越式鳳爪沙律 $45與其話佢係沙律,不如直接當佢鳳爪咁食,因為佢真係成碟都係無骨鳳爪,反而菜係陪襯,可能因為我唔係好食洋蔥莞茜。咁其實好抵食因為啲鳳爪好多,夠晒酸同辣,講講下又想食。。。蟹頭膏炒高麗菜 $52呢個蟹頭膏其實有啲似XO醬,多咗啲鮮味,菜依然都係咁受歡迎,第一碟清碟嘅餸!牛油蒜蓉雞翼 $45老油雞翼揸到好香脆,就咁問就已經聞到好大陣牛油味,食落去呢就係外脆內軟,好想再食多隻!牛油果沙冰 $32我點嘅就係牛油果沙冰,都係覺得有啲甜,不過牛油果

越式燒雞 半隻 $98

牛油果軟殼蟹米紙卷 $62

越式鳳爪沙律 $45

蟹頭膏炒高麗菜 $52

牛油蒜蓉雞翼 $45

牛油果沙冰 $32

我點嘅就係牛油果沙冰,都係覺得有啲甜,不過牛油果都算落足料,杯野係勁creamy勁結,本來仲想去買番杯珍珠奶茶飲,都完全飲唔落啦,勁飽肚。

越式滴漏咖啡 $30

龍眼冰 $14

其實成間嘅嘢食唔算特別出色,不過就經濟又實惠,係街坊型嘅餐廳,住附近嘅得閒嚟食下都可以~

順帶一提,當日幫朋友慶生,店員仲好落力偷偷地幫我地運個蛋糕出黎,諗住畀個驚喜朋友,超有心❤️
2018-07-31
庆祝纪念
生日
2018-08-08 25 浏览
友人話呢間越南菜質素好高,我都ok鍾意食越南嘢,特別係飲三色冰個d。地鐵A出口行過外大概5分鐘,食完之後我哋仲去咗citywalk行街,都幾方便。越式燒魚   $88越式魚真係第一次食,而我平時去食越南餐廳都唔見佢哋介紹越式魚!朋友平時咩魚都唔食,佢竟然介紹我食,我都覺得好奇。但食落真係幾好味,相信鍾唔鍾意食魚嘅食落都會有驚喜!牛油蒜蓉雞翼   $45我本身就好鍾意食雞翼,加埋佢d炸蒜只能夠講:真係不得了!我哋除咗食哂啲雞翼外,仲食哂d炸蒜,你就明呢呢個有幾好味!越式燒蝦串燒   $60越式串燒雙拼   $88我哋都係串燒之人,一見串燒當然要叫下。最後又係食哂😂我哋真係好鍾意食串燒!串燒口味唔錯,特別係牛肉,一d都唔"un"!椰汁珍多冰   $28我諗食越南嘢都唔會對珍多冰陌生,我真係好鍾意飲珍多冰!我平時係鍾意到買多杯外賣飲,今次都唔例外但唔係外賣係堂食飲多杯。因為珍多冰唔會係supermarket買到,所以通常有珍多冰嘅餐廳我都一定會叫!呢杯唔會太甜,剛剛好,又唔會好多冰,所以我非常like!!!

越式燒魚   $88

牛油蒜蓉雞翼   $45

我本身就好鍾意食雞翼,加埋佢d炸蒜只能夠講:真係不得了!
我哋除咗食哂啲雞翼外,仲食哂d炸蒜,你就明呢呢個有幾好味!

越式燒蝦串燒   $60
越式串燒雙拼   $88

串燒口味唔錯,特別係牛肉,一d都唔"un"!

椰汁珍多冰   $28