2018-12-07 61 浏览
又係食飯時候好肚餓好肚餓,係荃灣見到越味皇,食檬粉都好喎。坐底左,睇下有咩好食先。越式串燒雙併,有牛肉串同雞肉串兩款,燒得唔錯,點埋沙嗲汁更野味。越式椒鹽軟殼蟹,炸得香脆可口,裡面軟殼蟹脆口唔硬身,正!蕃茄蟹頭膏湯檬粉,湯底除左有濃濃蕃茄味,仲食到好香蟹膏味,扎肉爽口彈牙。咖哩牛腩煲,唔太辣,咖哩夠香,牛腩炆得好淋。蒜蓉包又香又脆,點埋咖哩汁,片包索晒啲汁,好好味呀!百香果茶同龍眼茶唔太甜,天氣凍凍地飲熱飲滋潤下都唔錯。
又係食飯時候好肚餓好肚餓,係荃灣見到越味皇,食檬粉都好喎。
坐底左,睇下有咩好食先。

越式椒鹽軟殼蟹,炸得香脆可口,裡面軟殼蟹脆口唔硬身,正!

百香果茶同龍眼茶唔太甜,天氣凍凍地飲熱飲滋潤下都唔錯。
2018-12-06 38 浏览
今日同班同事去荃灣附近工作,放lunchtime 時,去路德圍搵食醫肚,見到「越味皇」門口餐牌,好似幾抵食,於是我地幾個就入去搵位內裏裝修充滿越南風情我order左個set lunch,都有好多款選擇及配搭,我揀左雞絲湯檬粉配蕃茄蟹頭膏湯底,再追加越式酸辣鳳爪,跟住再order幾款小食一齊食蕃茄蟹頭膏湯底味道很濃,入邊有成個番茄份量可以食,十分足料,又大碗,抵食酸辣鳳爪,味道不錯,再辣d仲好我地order左條燒魚,有薑汁伴,味道好夾蝦多士-即炸熱辣辣,好食柚子沙律,柚子甜、汁好味,好開胃配埋杯靑檸梳打~依個lunch好滿足
內裏裝修充滿越南風情

酸辣鳳爪,味道不錯,再辣d仲好
我地order左條燒魚,有薑汁伴,味道好夾
蝦多士-即炸熱辣辣,好食
柚子沙律,柚子甜、汁好味,好開胃

配埋杯靑檸梳打~依個lunch好滿足
  • 越式柚子鮮蝦沙律
  • 越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉
2018-12-02 97 浏览
今天到荃灣吃越菜越味皇,小店不大,但有唔少卡位,坐得舒服,位置闊落,店面光猛舒服。首先上的是牛油果軟殼蟹紙米卷,軟殼蟹炸得香脆,啖啖都有大舊蟹肉,加上米紙、生菜、米粉,非常清新,連魚露沾沾,正啊!越式串燒:雙拼牛肉、雞肉,肉串大大份,肉質不會醃得太過份,香茅味濃,燒得香噴噴,不會太乾,雞肉非常嫩滑。越式炸蝦餅,蝦味濃郁,非常爽彈,外脆而不油膩,不會滿口粉的感覺,蝦肉量不少呢。而且很大份,幾乎是3-4人份量,抵食!雜錦拼盤:蒸粉包、炸春卷、香脆雞翼、迷你庶蝦,滿足乜都想食的你。雞翼沒有厚厚的炸粉,雞皮脂肪炸去,微脆而肉有汁。庶蝦大大枝,Q彈口感。蒸粉包多層次口感,沾醬一流。炸春卷中規中矩。越式燒豬頸肉,大份肉嫩爽彈,肥肉部分不多,脂肪平均,不會膩得令人渾身不自在。配以酸辣醬,平衡了口腔的脂肪感,正!越味皇招牌炒飯,有心思的設計,如同金字塔的錐體,兩隻炸蝦肉質有彈性,有海鮮粒如八爪魚,加上肉鬆,東南亞典型炒飯類,鮮香而量不少。熱潤滋補龍眼茶,有大約10粒龍眼,絕對足料,不欺場!椰汁冰椰味濃,不會大量溝水過稀。整體味道好,平民價抵食,上菜快,食物飲品多款多樣,會再來喔。

熱潤滋補龍眼茶,有大約10粒龍眼,絕對足料,不欺場!

椰汁冰椰味濃,不會大量溝水過稀。

2018-11-30
2018-12-01 36 浏览
#越味皇生牛肉湯河 (lunch$42 凍飲+3)啲牛肉肉質幾嫩 份量都ok🤤唔知係咪我重口味啦 個湯底冇咩味 要落多啲酸醋先有味😕評分:5/10#香茅豬扒湯河河粉嘅份量夠多 食到一半已經飽飽地😅豬扒都整得唔錯 外面炸得夠脆 而且唔會話炸到好韌但可惜嘅係湯底味道好淡 要加哂辣椒同青檸先有返啲味 但整體嚟講唔錯評分:6/10
#越味皇生牛肉湯河 (lunch$42 凍飲+3)
啲牛肉肉質幾嫩 份量都ok🤤
唔知係咪我重口味啦 個湯底冇咩味 要落多啲酸醋先有味😕
評分:5/10
#香茅豬扒湯河
河粉嘅份量夠多 食到一半已經飽飽地😅
豬扒都整得唔錯 外面炸得夠脆 而且唔會話炸到好韌
評分:6/10
2018-11-28 250 浏览
好西就食得多,但越南野真係比較少食今次黎到路德圍呢個好西界既兵家必爭之地試一試呢間越南野---越式老虎蝦米紙卷好清新好FRESH既一道菜米紙入面卷住既係類似米粉點埋佢個汁成個感覺好清新最正係咩呀?係隻蝦又大又爽口又彈牙又鮮味十足呀越式燒魚條魚燒得好香,外皮有少少香脆之餘魚肉都保持到嫩滑而條魚本身都好新鮮加埋小小檸檬汁,同佢本身有少少既辣味越式既美味就會出晒黎燒牛肉濱海因為比較少食越南野,所以唔知濱海咩黎,就決定一試果然幾新鮮幾好喎而濱海其實即係將配料用米粉夾埋黎一齊食咁就可以同時食到唔同層次既口感再配埋佢既汁同生菜就更加FRESH而且呢個濱海份量都好多,大食既都唔怕唔夠食越式炸蝦餅炸得好好既一個蝦餅外脆內嫩更重要係佢既蝦鮮味十足又爽口彈牙點埋甜酸汁直頭一流越式串燒雙拼(牛肉&雞肉)各3串食東南亞野又點可以唔食串燒呢?呢到既串燒都係一流上台果陣已經聞到好香既串燒香牛肉牛味香濃,又唔會韌面頭仲有少少恰到好處既燒焦,令入口既香味更上一層樓雞肉外脆內嫩,肉質鮮美
試一試呢間越南野

點埋佢個汁成個感覺好清新

最正係咩呀?
係隻蝦又大又爽口又彈牙又鮮味十足呀

越式燒魚
條魚燒得好香,外皮有少少香脆之餘
魚肉都保持到嫩滑
而條魚本身都好新鮮
加埋小小檸檬汁,同佢本身有少少既辣味
越式既美味就會出晒黎
燒牛肉濱海
因為比較少食越南野,所以唔知濱海咩黎,就決定一試
果然幾新鮮幾好喎
而濱海其實即係將配料用米粉夾埋黎一齊食
咁就可以同時食到唔同層次既口感
再配埋佢既汁同生菜就更加FRESH
而且呢個濱海份量都好多,大食既都唔怕唔夠食

越式炸蝦餅
炸得好好既一個蝦餅
外脆內嫩
更重要係佢既蝦鮮味十足
又爽口彈牙
點埋甜酸汁直頭一流

越式串燒雙拼(牛肉&雞肉)各3串
食東南亞野又點可以唔食串燒呢?
呢到既串燒都係一流
上台果陣已經聞到好香既串燒香
牛肉牛味香濃,又唔會韌
面頭仲有少少恰到好處既燒焦,令入口既香味更上一層樓
雞肉外脆內嫩,肉質鮮美
2018-11-20
  • 串燒
  • 越式炸蝦餅
  • 越式燒魚
2018-11-24 74 浏览
咁多間越南野,越味皇係我食過最高CP值既一間,平時夜晚同朋友眾餐黎食多,今日中午黎食,Lunch Set好抵呀午餐有飯有麵有咖哩,包野飲,可以追加小食平時食開牛骨清湯,今日試試新口味,嗌左蕃茄蟹頭膏湯,湯底好濃好鮮,好足料勁多蕃茄同肉碎,同牛骨清湯兩種風味,而生牛肉同以往一樣出色,淡淡粉紅色一啲都唔會太生或者太熟,分量都唔少。另外加一款餸都係加5蚊,抵呀可惜嗌左小食就冇加餸了另外叫左個越式三寶飯,有2隻雞翼,兩塊扎肉同六七塊豬頸肉,最出色都係個汁,送飯一流呀小食叫左虎蝦米卷,比較清淡,夾埋燒蝦一啲都唔油膩依杯牛油果沙冰我次次都會嗌,原價都會嗌,因為真係好足料勁好味,一啲碎冰都冇,仲好大杯,2個人飲岩岩好

午餐有飯有麵有咖哩,包野飲,可以追加小食
可惜嗌左小食就冇加餸了

小食叫左虎蝦米卷,比較清淡,夾埋燒蝦一啲都唔油膩

2018-11-22
  • 牛油果沙冰
  • 越式牛油果沙冰
2018-11-24 1595 浏览
平時去路得圍,大多是去吃米線或甜點。上星期放工後到路得圍找吃,看到有間越南餐廳坐滿人。很久沒吃越南菜了,就入去試試看吧    越味皇位於荃灣路德圍12號地舖, 不算難找步進餐廳內, 四週充滿越南色彩裝潢我們兩個人食量不大,所以只點了一碗粉和數個小食生牛肉湯粉 $68湯底濃郁, 份量很多, 兩個女生SHARE一碗就最完美隨湯粉會附上青檸及辣椒, 按自己的喜好加入牛肉粉, 更加惹味 雞肉串燒-3串 $48雞肉燒得香噴噴, 香茅味濃郁, 沾上 厚厚的沙爹汁, 簡直是完美的味覺享受牛油果軟殼蟹米卷 $62牛油果與軟殼蟹永遠是PREFECT MATCH, 趁新鮮熱辣點上酸汁來吃非常滋味, 酸酸地胃口大開蒜蓉牛油雞翼 $45咬下肉汁爆出, 整隻雞冀也充滿牛油和香蒜味, 雖然邪惡但食完先算了~~越南燒魚 $88嫩滑的魚肉沾上酸汁, 令人吃不停口!燒魚最好趁熱吃, 不然攤凍了會腥椰汁綠豆冰 $14 (跟餐)椰汁與綠豆蓉的比例剛好, 而且不會太甜, 不錯滴漏咖啡 $28店員教導, 先等咖啡滴完, 然後搞兩下再喝先最正宗~果然咖啡味真的很香喜愛大魚大肉的我們埋單大約$360, 其實今晚點的這個份量足夠3個
平時去路得圍,大多是去吃米線或甜點。

上星期放工後到路得圍找吃,看到有間越南餐廳坐滿人。
很久沒吃越南菜了,就入去試試看吧

越味皇位於荃灣路德圍12號地舖, 不算難找

步進餐廳內, 四週充滿越南色彩裝潢

我們兩個人食量不大,所以只點了一碗粉和數個小食

生牛肉湯粉
生牛肉湯粉 $68
湯底濃郁, 份量很多, 兩個女生SHARE一碗就最完美

雞肉串燒
雞肉串燒-3串 $48

牛油果軟殻蟹米卷
牛油果軟殼蟹米卷 $62

牛油雞翼
蒜蓉牛油雞翼 $45

越南燒魚 $88
嫩滑的魚肉沾上酸汁, 令人吃不停口!
燒魚最好趁熱吃, 不然攤凍了會腥

椰汁綠豆冰(跟餐)
椰汁綠豆冰 $14 (跟餐)
椰汁與綠豆蓉的比例剛好, 而且不會太甜, 不錯

滴漏咖啡
滴漏咖啡 $28
店員教導, 先等咖啡滴完, 然後搞兩下再喝先最正宗~
果然咖啡味真的很香

喜愛大魚大肉的我們埋單大約$360, 其實今晚點的這個份量足夠3個人吃了

下次多D人再來可以點更多小食
2018-11-15
生牛肉湯粉
雞肉串燒
牛油果軟殻蟹米卷
牛油雞翼
越式燒魚
椰汁綠豆冰(跟餐)
滴漏咖啡
2018-11-21 47 浏览
自從暑假去完越南後,好耐無食越南野,好懷念酸酸甜甜既感覺,今晚同朋友終於約到一齊重溫越南味。沙律完全係我杯茶,夠晒開胃 ,甜甜酸酸 ,配料相當豐富,第一道便讓我地精神晒。牛油雞翼炸得夠香脆有牛油香,食時脆卜卜,仲好食過越南食,越南多數整到乾淨淨,呢度既雞翼滿滿肉汁,皮脆肉嫩。蒸粉卷夠熱,餡料豐富內裏有粉絲木耳生菜同蝦,係咁食過咁多間,最有誠意既一間粉卷,平時好愛食唔同粉既我,全晚最滿意既菜式。串燒試左牛同雞 ,牛快燒鎖住晒肉汁,個醬汁有多花生粒,又香口又好食,令人不禁食多幾串。 食越南野,點可以無椰青,加埋佢又甜又清,畫上最美的句號。整體上菜速度快,價錢合理,下次值得再去。

2018-11-19 45 浏览
譚仔無位轉投過黎,平日夜晚2位唔使等位。價錢中規中矩,叫左一客咖哩牛腩飯($78)飯就夠,餸既份量可以多返少少,好彩汁既味道夠香有層次,都可以送埋d 飯,汁入面都見到有d 香茅同唔同既香料。味道唔錯有驚喜,唯獨可能怕香港人唔食得辣,冇乜辣味。仲叫左個2餸牛骨清湯金邊粉。牛丸實淨有咬口,牛味濃而且juicy。生牛肉偏瘦有咬口,但牛味較淡。最正反而係湯底,唔會太咸,味道飲到唔同既香料夠層次,飲埋d 湯之後都唔口乾,香港既越南菜黎講 算係合格有越。係位置真係有d 逼,坐得麻麻地舒服。
譚仔無位轉投過黎,平日夜晚2位唔使等位。

價錢中規中矩,叫左一客咖哩牛腩飯($78)

係位置真係有d 逼,坐得麻麻地舒服。
2018-11-16 53 浏览
越味皇 (荃灣)荃灣路德圍12號地舖味道:4 / 5首先叫左個越式炒飯 一上枱 個賣相已經好型 好似金字塔 再黎味道 類似糯米飯咁 唔錯 再黎個扎肉湯河 要左個酸辣湯底好有驚喜 個湯底好開胃 而扎肉好彈牙要黎叫左個米紙卷拼盤 好爽 可以試左3款唔同既味道 不過香料有d重味 有d青 好似食葉咁再黎個雞肉串 配埋佢d醬汁將普普通通既雞肉 昇華到好Juicy 之後職員推介左碟炒芥蘭 係Menu無既佢話係老闆親進炒 佢咁勁力推薦 我無理由唔支持下架 最後上枱 勁香炒到勁淋 勁多汁 而且唔會好油 好健康最後叫左2杯野野 珍多冰同紅豆冰2杯野我都覺得好甜 不過我鐘意位置:3.5 / 5餐廳地理位置不錯戈由荃灣A1出口順天橋行就到十分方便環境: 4 / 5鋪頭環境適中 座位多裝飾係設計過 好有越南既風格由佢天花既帽既設計已經睇得岀價錢:4 / 5價價黎講 中規中矩 但小食黎講我覺得偏平 由於今日太肚餓 所以叫多左野食越味皇招牌炒飯 $88扎肉湯河粉 $45三五知己米紙拼盤$88燒雞肉串 $48老闆炒芥蘭$55 珍多冰 / 紅豆冰 $14
越味皇 (荃灣)
荃灣路德圍12號地舖

燒雞肉串 $48
老闆炒芥蘭$55
珍多冰 / 紅豆冰 $14
2018-11-14 40 浏览
荃灣有很多不錯的餐廳選擇,今天經過路德圍,看到這家越南餐廳。被他們天花的越南竹帽所吸引,勾起了我曾到訪越南的回憶。之前到越南旅遊,機乎每天都喝一杯越南咖啡,這種滴濾咖啡想不到這裡也有。把滴濾後的咖啡倒入落隻放滿冰的杯內,滴濾咖啡味濃,加上香濃的煉奶,好喝。泰國椰青椰汁十分清甜,而且可以把裡面的椰肉弄岀來吃。越式柚子鮮蝦沙律 採用越南虎蝦和蜜柚製成,自家製沙律汁就加入青檸、魚露和蒜頭,吃下去蜜柚既清新,蝦肉亦彈牙。雜錦拼盤其中有香脆雞翼、蒸粉包、庶蝦和炸春卷。原來拼盤肉的不是牛油雞亦,有點失望,如果想吃牛油雞亦的大家要注意囉。最喜歡的是庶蝦爽甜,蒸粉包酸甜好吃。越式燒魚外皮燒得焦香,魚肉嫩滑,一點都不會腥。魚內塞滿了香料,吃下去陣陣清香味道,配上酸甜醬汁好吃。頂級生牛肉湯粉 湯底用新鮮牛骨熬製,十分香濃。牛肉片薄身放進熱湯內,入口口感不錯且,牛味濃,河粉細滑順口!

泰國椰青
椰汁十分清甜,而且可以把裡面的椰肉弄岀來吃。

越式柚子鮮蝦沙律

雜錦拼盤
其中有香脆雞翼、蒸粉包、庶蝦和炸春卷。
最喜歡的是庶蝦爽甜,蒸粉包酸甜好吃。

越式燒魚

外皮燒得焦香,魚肉嫩滑,一點都不會腥。
魚內塞滿了香料,吃下去陣陣清香味道,配上酸甜醬汁好吃。

頂級生牛肉湯粉

2018-11-14 1299 浏览
難得忙裏偷閒, 食個2小時午餐慢慢嘆...揀左去之前食過既越味皇食餐越式lunch~~12點前時間尚早未有太多人, 之後就愈來愈多喇, full house添丫 餐廳環境舒適,感覺好relax... 午餐都有幾多選擇,而且價錢相宜 湯粉麵飯可以自由配搭,按自己喜好選擇 想散叫既話都有好多小食,例如串燒,炸物,沙律等等 堅多小食,而且好多都想食,選擇困難症又出黎喇 先黎個冰凍椰青,椰青好大個,又多汁,好清甜 越式燒蝦串燒畀我上次食更好味!!大蝦更新鮮!更彈牙! 越式椒鹽軟殼蟹 分量都幾多下喎,完全唔似一隻軟殼蟹,似更多有好多嚿,啖啖肉! 越式炸蝦餅 蝦餅大大塊!蝦肉好彈牙!必選 我一個人都食得曬喔,科科 呢度仲有充電器提供添丫,用充電器有得減20蚊!!!勁抵喎!!下次試先
難得忙裏偷閒, 食個2小時午餐慢慢嘆...
揀左去之前食過既越味皇食餐越式lunch~~

餐廳環境舒適,感覺好relax...

午餐都有幾多選擇,而且價錢相宜

湯粉麵飯可以自由配搭,按自己喜好選擇

想散叫既話都有好多小食,例如串燒,炸物,沙律等等

堅多小食,而且好多都想食,選擇困難症又出黎喇

先黎個冰凍椰青,椰青好大個,又多汁,好清甜

越式燒蝦串燒
畀我上次食更好味!!大蝦更新鮮!更彈牙!

越式椒鹽軟殼蟹
分量都幾多下喎,完全唔似一隻軟殼蟹,似更多
有好多嚿,啖啖肉!

越式炸蝦餅
蝦餅大大塊!蝦肉好彈牙!必選

我一個人都食得曬喔,科科

午餐
  • 越式燒蝦串燒
  • 越式炸蝦餅
2018-11-10 57 浏览
傍晚7點幾黎到位於荃灣嘅「越味皇」已經要等位,不過好彩好快就有位啦。餐廳叫「越味皇」,咁就當然係主打越南菜啦,我地一行兩人,叫左一份越式三文治同埋幾樣小食同飲品。越式燒豬扒三文治:越式三文治唔係每一間越式餐廳都食到,今日我地揀左燒豬扒做餡料。香脆嘅法包一開二後再夾入熱辣辣嘅豬扒,配上青瓜,蕃茄片同埋沙律醬,好有口感,整體味道非常夾。越式鳳爪沙律:鳳爪沙律永遠都係我嘅最愛,特別係無骨嘅就最適合唔喜歡吐骨嘅我。鳳爪入口酸酸地,帶微辣,加入洋蔥,生菜同埋紅蘿蔔後材料非常豐富,食落都好開胃。越式炸蝦餅:蝦餅炸得剛剛好,外層金黃夠脆,入口爽口彈牙,口感十足,鮮蝦味道夠重,再配埋酸辣汁食,真係風味十足。越式燒雞肉串燒:一客只有三串串燒兩個人分真係唔多夠喉,所以一叫就叫左兩份。有別於泰式串燒,呢度嘅串燒係用香茅整嘅,香氣十足,火喉亦都控制得好好,雖然入口較乾身,但係肉質都算淋,點左沙嗲汁後味道真係與別不同,非常好味。珍多冰+青檸梳打:飲品我地叫左珍多冰同埋青檸梳打,食左咁多重口味嘅食物飲返杯凍飲,真係非常滿足。

越式燒豬扒三文治:

越式鳳爪沙律:
越式炸蝦餅:
越式燒雞肉串燒:
珍多冰+青檸梳打:
我今日同朋友3個人求其搵間想坐得舒服少少就入去坐。經理(男人)就叫我地坐4個人枱,我見到有卡位,但冇要求坐,行左幾步就聽到男人講卡位留俾學生坐,我當冇事照坐低。叫野食個陣見到個個服務員冇禮貌,冇笑容,黑口黑面。剛剛放低筷子就即刻後面有人伸隻手過嚟就收個碗,都冇問題。坐係度飲埋杯野就走,點知個個員工得閒就走過嚟望下望下得閒攞啲走,一係企係我張台前面望睇住我地,等我幾時走(出面係冇人等位)。都唔知係度吹咩?以後唔會再去。收錢又慢。
2018-10-30 68 浏览
因為要去參加喪屍體驗館,我們相約了一班朋友到了這間餐廳食晚飯。去呢間餐廳前,我哋都睇過不少食評,睇落都好唔錯本身都對餐廳有一點期望!星期日晚上餐廳是要等齊人才可以入座!友人等了我一會兒才可以進去食!這間裝修真的很不錯!大家可以留意一下天花板的設計我哋叫了一個四人餐:👆🏻紙米卷,味道平平👆🏻呢個牛肉炒得有點老....👆🏻呢個都係好普通👆🏻呢個就平時少食啲👆🏻雞翼味道最好食個餐仲有菜同埋半隻雞,但果半隻雞真係不要提.....吃完的感覺都是名過其實....吹大左...失望
本身都對餐廳有一點期望!

我哋叫了一個四人餐:

👆🏻紙米卷,味道平平

👆🏻呢個牛肉炒得有點老....

👆🏻呢個都係好普通

👆🏻呢個就平時少食啲

👆🏻雞翼味道最好食

個餐仲有菜同埋半隻雞,但果半隻雞真係不要提
.....

吃完的感覺都是名過其實....吹大左...失望