2024-11-13 245 浏览
一直在好想試吓食素菜🙂‍↔️但又冇乜idea 食咩好同埋又唔知道邊度好食😚最近個friend介紹左我呢間私房菜😲仲要係廚師發板唔使自己諗食咩😁🥜素蝦子花生炸得幾香口😚都真係幾開胃🫖薰衣草鐵觀音佢呢度嘅茶係得一款😮仲要唔係普通嘅鐵觀音加咗薰衣草之後幾特別🍽️如意卷千色拼盤估唔到喺中菜入邊都可以食到壽司卷😂佢個齋鴨胸都幾好食😋整體甜甜地🍲香草百寶袋食落好似真嘅冬陰功咁🧐用咗腐皮包住咗粟米同冬菇🍄‍🟫湯底帶有濃郁嘅香料味,完全冇諗到呢個會係素菜🙂‍↕️🍄‍🟫照燒釀大啡菇佢嘅口感食落真係好似食緊用豬肉釀嘅咁樣🫨用咗照燒汁嚟煎之後好入味😚真係好難令我相信佢唔係月肉整🍴芝香五穀糍粑糍粑煙煙韌韌😬芝麻味好香雖然睇落好似細細嚿😂但係食落其實都幾飽肚🥗藥膳翡翠包個藥膳湯底好清甜😚三角形嘅菜包住啲粉絲同埋素菜粒😌個造型都幾靚😛上到枱嘅時候當歸同埋人蔘嘅香氣都幾重🍜姬松茸雪梨養生湯呢個真係幾滋潤🙂‍↔️一路飲嘅時候仲見到入邊有好多料,有粟米蘿蔔同竹蔗茅根🤤🥘椰香咖喱素雜錦配黃油法包呢個咖喱係我最驚喜嘅🫣一路食嘅時候都懷疑緊究竟係咪真係全部都係素食嚟㗎🫨成個咖喱味好香濃入邊仲有素牛丸🫥我同朋友都覺得呢粒應該真係牛丸嚟

🥜素蝦子花生

🍴芝香五穀糍粑

🥗藥膳翡翠包

🍜姬松茸雪梨養生湯

🥘椰香咖喱素雜錦配黃油法包
呢個咖喱係我最驚喜嘅🫣一路食嘅時候都懷疑緊究竟係咪真係全部都係素食嚟㗎🫨成個咖喱味好香濃入邊仲有素牛丸🫥我同朋友都覺得呢粒應該真係牛丸嚟🤯配埋法包食真係好好食

🍚香椿花錦繡配藜麥飯
呢道菜都好色彩繽紛☺️依家就用咗麵筋嚟代替肉嘅角色😆食落都好濃味配埋飯啱啱好

🥬馬拉盞芥蘭苗

• 翠映金元寶
  • 石榴桃粒果凍
  • 椰香雜菜咖喱
2024-11-12 254 浏览
作為食肉獸嘅我覺得呢間素食私房菜幾好食 每枱都係食預設好嘅餐單 晚市$348/位 啱我唔使煩食咩好 入到去每張枱都有屏風阻隔開 私隱度高 職員服務好 間唔中食素都幾好 如意卷千色拼盤 拼盤有好多食材 如蕃茄、皮蛋、柚子肉、青瓜絲、粉皮仲有壽司 味道酸酸甜甜 好豐富 香草百寶袋百寶袋入面有粟米粒、菇等 湯底有冬蔭公嘅味道帶小辣 照燒釀大啡菇入面個素肉煎得幾香 成個大啡菇好香菇味又有汁幾好食 芝香五殼糍粑 入口有芝士嘅咸香味加埋五殼令糍粑好有咬口 藥膳翡翠包 湯底帶藥膳味道 菜包住粉絲、紅蘿蔔絲等 姬松茸雪梨養生湯入面有雪梨、紅蘿蔔、竹蔗、茅根等 個湯好清甜好滋潤 椰香咖喱素雜錦配黃油法包入面有豆卜、魚蛋、牛丸、椰菜花等 丸嘅味道幾何亂真 法包沾咖喱汁好食 香樁花錦繡配藜麥飯 入面有油炸鬼、翠肉瓜、腰果 、紅椒、青椒、菇等配藜麥飯夠健康 馬拉盞芥蘭苗 甜品鮮磨合桃露 石榴桃粒果凍

如意卷千色拼盤

香草百寶袋
百寶袋入面有粟米粒、菇等 湯底有冬蔭公嘅味道帶小辣

入面個素肉煎得幾香 成個大啡菇好香菇味又有汁幾好食

芝香五殼糍粑
入口有芝士嘅咸香味加埋五殼令糍粑好有咬口

藥膳翡翠包
湯底帶藥膳味道 菜包住粉絲、紅蘿蔔絲等

姬松茸雪梨養生湯
入面有雪梨、紅蘿蔔、竹蔗、茅根等 個湯好清甜好滋潤

椰香咖喱素雜錦配黃油法包

香樁花錦繡配藜麥飯

馬拉盞芥蘭苗

甜品

2024-11-11 229 浏览
屋企人同朋友最近食過呢間素食私房菜,話好好味,素菜得黎好有心思,我平時偶爾都會想食素,但未必搵到朋友陪,呢間素食私房菜因為菜式特別,朋友都好有興趣試下。 當日係星期四,又唔係初一十五,我7點半左右去到都幾乎坐滿了,好彩我聽屋企人講提前訂左位。 因為係私房菜,本身一早上網睇左菜單,所以去到可以直接等食。 茶係薰衣草鐵觀音,非常新穎,薰衣草味很香,和鐵觀音很配,好清新。 三文魚千色拼盤🍴:素三文魚配上芥末,好逼真,素燻蹄亦都好似,亦有蕃茄,木耳,粉皮,皮蛋,青瓜絲等等,醬汁酸酸甜甜好開胃。 紫營金元寶🥢:用上紫色的湯,用香芋制成,唔知係唔係配合返餐廳職員紫色的制服,湯盛著餃子,餃子皮薄餡靚。 照燒釀大啡菇🍄‍🟫:大啡菇夠哂Juicy,菇味香,而且大啡菇釀了煎香的素肉很脆口,增加口感。 芝香五穀糍粑🍁:用芝士釀制,非常香口,而且糍粑口感煙韌。 香草白玉環🌿:呢款係白蘿蔔,再釀素肉,白蘿蔔吸收了湯汁,很滋味。 木瓜雪耳養生湯😃:素湯一樣夠甜,而且好清新。 之後幾款菜式可以送飯,藜麥飯健康有益,職員話唔夠仲可以添飯。 椰香咖哩素雜錦🌻:素魚蛋和素牛丸像真度好高,爽口彈牙,配上咖哩好滋味。仲有椰菜

因為係私房菜,本身一早上網睇左菜單,所以去到可以直接等食。

三文魚千色拼盤🍴:

紫營金元寶🥢:

照燒釀大啡菇🍄‍🟫:

芝香五穀糍粑🍁:
用芝士釀制,非常香口,而且糍粑口感煙韌。

香草白玉環🌿:
呢款係白蘿蔔,再釀素肉,白蘿蔔吸收了湯汁,很滋味。

木瓜雪耳養生湯😃:
素湯一樣夠甜,而且好清新。

椰香咖哩素雜錦🌻:
素魚蛋和素牛丸像真度好高,爽口彈牙,配上咖哩好滋味。仲有椰菜花,薯仔,車厘茄,非常豐富。亦都會有法包,索滿咖哩汁好好味。

荷塘月色花錦繡❣️:
有素魚片、蓮藕、豆、菇和紅蘿蔔,用醬汁沙過,好夠味。

芙蓉燴時蔬😆:
呢款係類似賽螃蟹,有素蟹柳和蛋白,淋到西蘭花面頭,西蘭花很新鮮和爽口

石榴桃粒果凍😍:
呢款甜品好特別,石榴味很清新,用來做甜品很適合。

鮮磨合桃露🌱:
口感又滑又濃郁,飲得出係鮮磨,合桃味很香。

呢度的菜式很用心設計,而且職員有禮貌,上菜有次序,上菜時會提醒客人小心碗熱,亦會用布廉隔開座位,很有私人空間。令我地呢啲平時唔係主要食素的人都很有驚喜。
2024-10-24
2024-11-07 237 浏览
這間素食店私密度高,每張枱都有屏風隔開,而且食物同裝橫夠傳統,最重要是會因應季節,廚師會調整菜單,好適合同家人、三五知己飯聚因為餐廳都幾full,最好先預約。基本上每一枱都是同一個餐牌,餐牌種類太多,總共有11樣,性價比高! 🍣三文魚千色拼盤驚喜!因為前菜酸酸甜甜,超級開胃,加上青瓜絲爽脆同調味料,味蕾被喚醒~✨芝香五穀糍粑賣相絕對吸引,當然不少得打卡,份量剛好~💟紫營金元寶原來這粒元寶是餃子,再配上紫薯湯,比想像中更有趣、吸引🍄‍🟫照燒釀大啡菇燒得很脆口,最特別是香菇與煎煮好的豆類製品很夾,口感好好👍✨香草白玉環最期待,賣相好靚,而且加入冬蔭功湯汁,可以解膩,而且白蘿蔔也很入味,少少惹味湯:木瓜雪耳養生湯木瓜湯味道剛女,湯頭鮮甜,雪耳大大朵,夠足料,飲完個人都好舒服,秋天需要的正是潤一潤~🪷荷塘月色花錦繡雜錦的素食炒的一碟菜,食得出有鑊氣,這碟有發揮出廚師手勢一流,配埋紫米雙色飯食剛剛好🍚🥘椰香咖喱素雜錦魚旦、牛肉、薯仔、咖喱在素食店出現,好特別,當然味道口感都好真實,再配埋麵包一齊食,好香口🥦芙蓉燴時蔬西蘭花加芙蓉蛋既絕對夾,而且可以想像到素食食材最重要的一點,就是新鮮✨製法又香又

🍣三文魚千色拼盤

✨芝香五穀糍粑
賣相絕對吸引,當然不少得打卡,份量剛好~

💟紫營金元寶
原來這粒元寶是餃子,再配上紫薯湯,比想像中更有趣、吸引

🍄‍🟫照燒釀大啡菇
燒得很脆口,最特別是香菇與煎煮好的豆類製品很夾,口感好好👍

✨香草白玉環

湯:木瓜雪耳養生湯

🪷荷塘月色花錦繡

🥘椰香咖喱素雜錦

🥦芙蓉燴時蔬
西蘭花加芙蓉蛋既絕對夾,而且可以想像到素食食材最重要的一點,就是新鮮✨製法又香又清爽

最後🥣鮮磨合桃露和🫧石榴桃粒果凍
合桃露順滑又不太甜👏🏻剛好!石榴桃粒果凍第一次食,很香石榴味,凍凍的果凍,令人開心
  • 三文魚千色拼盤
  • 石榴桃粒果凍
2024-11-06 248 浏览
今日去呢間餐廳好特別,首先佢係一間素食嘅私房菜。但係佢有固定餐牌,基本上每張枱食嘅嘢都一樣,餐牌每個月會轉一次。晚餐total有九道餸兩款甜品。聽聞午餐會少兩款。環境闊落,每張枱與枱之間會有屏風阻隔住,私隱度高。裝飾主要以中式古典風格為主。店員個個都好有笑容同禮貌。每上一道餸之前都會有人幫你執走上一道餸啲碗碟,服務相當細緻。如意卷千色拼盤呢個拼盤真係五光十色,裡面有蟹柳壽司、皮蛋蕃茄菜絲、粉皮芝麻同埋豆腐,特別係嗰啲以假亂真嘅肉片,口感同味道都好接近肉,食咗簡直會懷疑自己係食素。香草百寶袋呢碗冬陰功湯煮嘅腐皮包,真係一絕!裡面包住咗粟米同冬菇,湯底帶有濃郁嘅香料味,完全冇人會諗到呢碗係齋食,食落去口感豐富,真係好好味。照燒釀大啡菇大啡菇釀嘅材料實在太神奇,口感同味道完全可以比擬肉類,根本唔會令人懷疑係素食。照燒醬嘅味道亦好入味。芝香五穀糍粑 呢個糍粑外脆內軟,芝麻香味十足,搭配五穀,食落去有一種健康嘅感覺。藥膳翡翠包三角形嘅包菜包住粉絲同素菜粒,賣相靚到不得了。味道方面,當歸同蔘嘅香氣令我驚艷,食完之後感覺身體都舒服咗寄松茸雪梨養生湯呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,

如意卷千色拼盤

香草百寶袋

藥膳翡翠包

寄松茸雪梨養生湯
呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,飲落去清甜可口,對身體好有益。

椰香咖喱素雜錦配黃油法包
咖喱味道濃郁,搭配法包一齊食,真係好開胃。

香椿花錦繡配藜麥飯
呢道菜色彩繽紛,香脆麵筋充當咗肉嘅角色,配埋藜麥飯,既健康又好食。

精美甜品:石榴桃粒果凍
最後,甜品方面嘅石榴桃粒果凍,清爽可口,完美收尾。

鮮磨合桃露
飲落去滑順,味道香濃🥰
如意卷千色拼盤,食材好豐富,青瓜絲好新鮮爽脆,飯卷食落口清新,素燻蹄都好好味,整個拼盤都好開胃香草百寶袋,呢個幾有驚喜,百寶袋入面有粟米同埋菇粒,一咬入口就有好清甜嘅湯汁爆出黎,好味照燒釀大啡菇燒得好香口,外面香香脆脆,仲釀左啲素肉一齊食,燒得好好味,仍然保留到菇嘅鮮味,仲好juicy芝香五穀糍粑賣相好吸引,外層焗嘅芝士好香濃,加埋五穀,唔會太膩藥膳翡翠包賣相好靚,椰菜包住好多唔同嘅配料,包括有豆腐、粉絲、菇……仲有好濃郁嘅藥膳香味姬松茸雪梨養生湯,一上枱已經聞到好香,好足料!味道好鮮甜,而且仲好滋潤,幾好飲!椰香咖喱素雜錦配黃油法包,椰香味好重嘅咖喱,仲有好多配料,有素牛丸、素魚蛋、蕃茄同埋蔬菜等等……配埋脆脆嘅法包,真係好夾香椿花錦繡配藜麥飯酸酸甜甜好開胃,材料都好豐富,有腰果、好彈牙嘅素蝦,仲有好味嘅齋粒馬拉盞芥蘭苗,芥蘭苗好新鮮,配埋馬拉盞一齊炒,味道鹹鹹香香,好惹味石榴桃粒果凍好似啫喱咁,食落口冰凍煙靭,入面仲有石榴桃粒,甜度適中,酸酸甜甜好fresh鮮磨合桃露好飲!超香濃嘅合桃露,甜度適中,口感綿密,正!餐廳舒適寬敞,食材新鮮擺盤好精緻,餐廳店員服務態度超友善,抵讚

鮮磨合桃露好飲!超香濃嘅合桃露,甜度適中,口感綿密,正!

2024-11-04 242 浏览
朋友茹素多年,今年生日就選了Fusion私房素菜館【貴德宮私房素宴】為她慶生。廚師發辦餐單每月轉換一次,晚市每位$348就可享用11道菜式,令人頗為期待。 說得是私房菜,私隱度當然重要,餐廳以屏風隔成小房間,寧靜舒適。甫坐下便奉上薰衣草鐵觀音及脆皮花生,茶裡薰衣草香味不會過濃,天然舒神。 首先奉上是色彩繽紛的"三文魚千色拼盤",素三文魚片與素燻蹄無論外型與味道都幾可亂真。搭配柚子肉、青瓜絲、木耳、粉皮更添爽脆爽口感。破格地加入皮蛋與子薑,味道層次豐富卻沒有違和感。 "紫營金元寶"湯底由紫薯及豆漿燉煮而成,粉紫色不單好看而且營養豐富。金元寶餡料精選菌菇、素肉和芋頭,外皮順滑餡料滿滿,雖是素食也有種鮮美。"照燒釀大啡菇"十分巨型,啡菇釀著素肉有點煎釀三寶的風味,煎時塗上照燒醬鹹中帶甜特別滋味。 "芝香五穀糍粑"外層烤得香脆,咬下軟糯煙韌帶芝士鹹香。"香草白玉環"以鮮美素肉餡釀入白蘿蔔,最特別是配搭酸辣的冬陰公湯汁,令清甜的蘿蔔更加惹味。秋季餐單湯品轉成"木瓜雪耳養生湯",喝下膠質滿滿,滋潤健康,有助舒緩乾燥不適。"椰香咖喱素雜錦"咖喱質地濃厚,微甜微辣充滿椰香,素魚蛋和素肉丸煮得入味。法式

"芝香五穀糍粑"外層烤得香脆,咬下軟糯煙韌帶芝士鹹香。
"椰香咖喱素雜錦"咖喱質地濃厚,微甜微辣充滿椰香,素魚蛋和素肉丸煮得入味。法式麵包是畫龍點睛,蘸滿咖喱汁當然美味。
"荷塘月色花錦繡"類似小炒皇,有素花枝、蜜糖豆、蓮藕、百合,配上藜麥飯清新又健康。
"芙蓉燴時蔬"吃下有點像賽螃蟹, 以金菇絲代替蟹肉,加上蛋白和爽綠西蘭花,非常下飯。
甜點"石榴桃粒果凍"造型美觀,口感彈牙,吃下有石榴肉微酸甜,清涼解膩。
鮮磨合桃露:"合桃露"磨得香滑濃郁,不會太甜,再飽吃要吃完。
位於灣仔廣生行大廈,門口低調。主打素食私房菜,一次過食勻十一道素菜創意料理,為味蕾帶嚟嶄新體驗🤤 店內提供薰衣草鐵觀音,以清新怡人既茶香為今餐揭開序幕。🌱是日餐單:-三文魚千色拼盤 😋-紫營金元寶 -照燒釀大啡菇-芝香五穀糍粑 -香草白玉環 😋-木瓜雪耳養生湯-椰香咖喱素雜錦-荷塘月色花錦繡 😋-芙蓉燴時蔬 😋-石榴桃粒果凍 😋-鮮磨合桃露平日晚上仍然座無虛席,建議預早訂座。餐廳內設有屏風,私隱度相當高,適合帶埋屋企人一齊聚餐。-整體味道唔錯,配搭新穎,估唔到素菜都有咁豐富嘅口感。例如三文魚千色拼盤,素三文魚口感Q彈,加埋Wasabi有食緊刺身嘅感覺。紫營金元寶係香濃紫薯湯汁,香草白玉環就係冬陰功風味,不斷有小驚喜😆

🌱是日餐單:

-芙蓉燴時蔬 😋

-石榴桃粒果凍 😋
-鮮磨合桃露

2024-11-02 226 浏览
🪻薰衣草拼鐵觀音茶清新怡人,搭配鹹脆花生,開胃十足。😋三文魚千色拼盤色彩繽紛,素煙燻蹄和🥒青瓜的搭配讓人眼前一亮。紫營金元寶💰的餡料滑嫩,讓人一口接一口。🍄‍🟫照燒釀大啡菇香氣四溢,芝香五穀糍粑外脆內軟,口感極佳。香草白玉環的白蘿白釀素蝦肉清新獨特,令人驚喜。😍木瓜雪耳湯滋補又暖心💯,湯椰香咖喱素雜錦則讓人食指大動。最後的石榴桃粒果凍清爽可口,鮮磨合桃露更是香濃無比。
🪻薰衣草拼鐵觀音茶清新怡人,搭配鹹脆花生,開胃十足。😋

3K
2024-11-01 169 浏览
素食者越來越多,朋友之間也有幾位,久不久茹素,等身體休息一下確係不錯。三文魚千色拼盤三文魚,燻蹄,幾可亂真,真的好似。配菜青瓜絲,木耳,粉皮…. 口感豐富。紫營金元寶好有心思啊!湯以為係芋頭,問咗服務員,原來唔係芋头打的,係紫薯😅照燒釀大啡菇咬開啡菇勁juicy, 素肉調味恰到好處。芝香五穀糍粑煙煙靱靱,有嚼口。香草白肉環蘿蔔吸盡湯汁,非常清甜。木瓜雪耳養生湯滋潤可口,適合現時天氣。椰香咖喱素雜錦充滿着香港街頭小食風味。椰香味,咖喱味,增添食欲。芙蓉燴時菜好美。十分健康菜式。石榴桃粒果凍 / 鮮磨合桃露果凍賣相相當吸引,石榴味道顯著。合桃露真材實料,正。

三文魚千色拼盤
三文魚,燻蹄,幾可亂真,真的好似。
配菜青瓜絲,木耳,粉皮…. 口感豐富。

照燒釀大啡菇
咬開啡菇勁juicy, 素肉調味恰到好處。

芝香五穀糍粑
煙煙靱靱,有嚼口。

香草白肉環
蘿蔔吸盡湯汁,非常清甜。

木瓜雪耳養生湯

滋潤可口,適合現時天氣。

椰香咖喱素雜錦
充滿着香港街頭小食風味。椰香味,咖喱味,增添食欲。

芙蓉燴時菜
好美。十分健康菜式。

石榴桃粒果凍 / 鮮磨合桃露
果凍賣相相當吸引,石榴味道顯著。
合桃露真材實料,正。
2024-10-26
2024-11-01 209 浏览
作為一個食肉獸,我經常都覺得肉食比素食好味😋,但係呢間餐廳真係顛覆咗我嘅諗法,估唔到素食一樣可以做到色香味俱全,而且今次係第二次嚟,發現餐廳仲會定期更新菜單,添加新鮮感。三文魚千色拼盤🐟紫薑,仿三文魚,仿燻蹄,同埋芝麻醬涼皮雲耳,青瓜絲。色彩繽紛,口感豐富。紫營金元寶💜照燒釀大啡菇🍄‍🟫芝香五穀糍粑🧀香草白玉環🌿每樣都好精緻,一口大小,當中我最鍾意食嘅係佢嘅金元寶,餡料豐富,紫薯湯底第一次,好睇又好食。木瓜雪耳養生湯養顏又暖胃椰香咖喱素雜錦,可以香脆嘅多士沾上咖喱汁荷塘月色花錦繡芙蓉燴時蔬甜品唔會太甜石榴桃粒果凍鮮磨合桃露

三文魚千色拼盤🐟

紫營金元寶💜
照燒釀大啡菇🍄‍🟫
芝香五穀糍粑🧀
香草白玉環🌿

養顏又暖胃

椰香咖喱素雜錦,可以香脆嘅多士沾上咖喱汁
荷塘月色花錦繡

甜品唔會太甜
鮮磨合桃露
老公今晚約我出去撐枱腳,還有驚喜俾我🥰果然利害,佢搵左間好特別既私房菜中式既fine dinning 🥰好有心思每一道菜都好期待,同好奇係乜嘢嚟😜一嚟就好特別,係薰衣草鐵觀音+蝦子花生三文魚千色拼盤 (頭盤)燻蹄皮蛋,素三文魚,係三文魚味😂像真度超高,一開始就好驚喜中間仲有個柚子芝麻醬青瓜粉皮,非常爽口,好似食緊海蜇咁,仲有皮蛋酸薑,成個頭盤好豐富紫營金元寶紫色嘅湯汁,好夢幻,再加香菇水餃🥟特別照燒釀大啡菇釀咗素魚柳,真係好似真嘅一樣,燒得剛剛好,大啡菇保留咗水份,好juicy 素魚柳果邊,同表面燒到好香口芝香五穀糍粑芝士咸香再加少少糍粑既甜味,煙煙韌韌咁好夾,好有口感香草白玉環冬陰功湯底,少少辣,惹味香口,白蘿蔔一啲渣都無👍🏻吸晒啲汁好入味木瓜雪耳養生湯濃郁香甜,老火湯,我最鍾意椰香咖喱素雜錦個魚蛋同牛丸好似真既咁,我食到懷疑人生😝 ,我一時之間唔記得係食緊素菜荷塘月色花錦繡同芙蓉燴時蔬有素魚片炒百合蔬菜,芙蓉蛋炒得好好,蔬菜好新鮮精美甜品(石榴桃粒果凍)好清甜,第一次食呢個口味,原來石榴同桃係咁夾鮮磨合桃露夠滑夠濃夠香值得一讚,間隔上有好多唔同空間保持私隱度,你有任何需要,店員都好
老公今晚約我出去撐枱腳,還有驚喜俾我🥰
果然利害,佢搵左間好特別既私房菜
中式既fine dinning 🥰好有心思
每一道菜都好期待,同好奇係乜嘢嚟😜

一嚟就好特別,係薰衣草鐵觀音+蝦子花生

三文魚千色拼盤 (頭盤)
燻蹄皮蛋,素三文魚,係三文魚味😂像真度超高,一開始就好驚喜

紫營金元寶
紫色嘅湯汁,好夢幻,再加香菇水餃🥟特別

芝香五穀糍粑
芝士咸香再加少少糍粑既甜味,煙煙韌韌咁好夾,好有口感

香草白玉環

木瓜雪耳養生湯
濃郁香甜,老火湯,我最鍾意

荷塘月色花錦繡同芙蓉燴時蔬
有素魚片炒百合蔬菜,芙蓉蛋炒得好好,蔬菜好新鮮

精美甜品(石榴桃粒果凍)
好清甜,第一次食呢個口味,原來石榴同桃係咁夾

夠滑夠濃夠香

值得一讚,間隔上有好多唔同空間保持私隱度,你有任何需要,店員都好快主動幫到你

[貴德宮私房素宴 (灣仔)]

價錢(10⭐滿):8⭐
服務(10⭐滿):10⭐
地點(10⭐滿):8.5⭐
2024-10-28 6158 浏览
平時餐牌種類太多,好多嘢都想食,而家就唔使諗食咩餸菜,安排好餸菜。是日平日訂左晚上七時用餐,每張枱都有屏風隔開,環境舒服。🔶三文魚千色拼盤前菜酸酸甜甜好開胃,青瓜絲爽脆,三文魚唔單止賣相似,味道都好神似,底部嘅粉皮都好入味。🔶芝香五穀糍粑賣相吸引,好彩份量細細,因為食落會有少少膩。🔶紫營金元寶餃子是金元寶形狀配上淡淡紫薯湯汁,有心思。🔶照燒釀大啡菇每次都覺得好食。🔶香草白玉環賣相好靚,冬蔭功湯汁拌碟,如果白蘿蔔入味啲就更好。🔶木瓜雪耳養生湯湯超好飲,鮮甜足料,熱焫焫飲好舒服。🔶荷塘月色花錦繡好有鑊氣。🔶椰香咖喱素雜錦魚旦牛肉都好真實,咖喱可以再濃啲。🔶芙蓉燴時蔬蛋白唔夠嫩。🔶鮮磨合桃露唔太甜,唔錯。🔶石榴桃粒果凍出奇地覺得唔錯,果凍口感好好。無限時,環境清靜,好適合同三五知己一齊飯聚。

是日平日訂左晚上七時用餐,每張枱都有屏風隔開,環境舒服。

🔶三文魚千色拼盤

🔶芝香五穀糍粑
賣相吸引,好彩份量細細,因為食落會有少少膩。

🔶紫營金元寶
餃子是金元寶形狀配上淡淡紫薯湯汁,有心思。

🔶照燒釀大啡菇
每次都覺得好食。

🔶香草白玉環
賣相好靚,冬蔭功湯汁拌碟,如果白蘿蔔入味啲就更好。

🔶木瓜雪耳養生湯
湯超好飲,鮮甜足料,熱焫焫飲好舒服。

🔶荷塘月色花錦繡
好有鑊氣。

🔶椰香咖喱素雜錦
魚旦牛肉都好真實,咖喱可以再濃啲。

🔶芙蓉燴時蔬
蛋白唔夠嫩。

🔶鮮磨合桃露
唔太甜,唔錯。

🔶石榴桃粒果凍
出奇地覺得唔錯,果凍口感好好。

無限時,環境清靜,好適合同三五知己一齊飯聚。

紫營金元寶、照燒釀大啡菇
香草白玉環
荷塘月色花錦繡,椰香咖喱素雜錦
2024-10-22
紫營金元寶、照燒釀大啡菇
荷塘月色花錦繡,椰香咖喱素雜錦
2024-10-23 286 浏览
貴德宮私房素宴灣仔克街6號廣生行大廈B座UG樓經開灣仔,老友推介私房菜,啱曬素食嘅朋友,食材新鮮有驚喜。😽三文魚千色拼盤配料有素三文魚、素豬肉、蕃茄、皮蛋、青瓜絲、薑和柚子,酸酸甜甜的醬汁好開胃。☺紫營金元寶皮薄餡靚,口感煙韌,香芋醬汁調配得恰到好處,好味道!😺照燒釀大啡菇大啡菇香氣四溢,肉汁豐富,爽口彈牙,沙律菜新鮮,正呀喂!😍芝香五穀糍粑口感煙韌,充滿香濃的芝士味,大滿足!😋香草白肉環素肉醃製得很好,蘿蔔新鮮爽口,醬汁惹味。😃木瓜雪耳養生湯配料的精華融入湯中,滋潤舒暢。😘椰香咖哩素雜錦素魚蛋和素牛丸爽口彈牙,薯仔、車厘茄、椰菜花和法包吸收了咖哩的精華,新鮮入味。😉荷塘月色花錦繡藜麥飯口感煙韌有飯香,配料有素魚片、蓮藕、豆角、鮮姑和紅蘿蔔,即叫即炒不油膩。😚芙蓉燴時蔬配料有蟹柳蛋白,鹹度適中,口感鬆軟,西蘭花新鮮爽口。😊石榴桃粒果凍口感煙韌,甜度適中,香濃的果香。😻鮮磨合桃露又香又滑,每一啖也充滿合桃的香味。💖貴德宮私房素宴 環境舒適,食材新鮮,製作用心,侍應服務態度好,喜歡素菜的朋友不能錯過。✨✨✨✨✨
貴德宮私房素宴

灣仔克街6號廣生行大廈B座UG樓

紫營金元寶

皮薄餡靚,口感煙韌,香芋醬汁調配得恰到好處,好味道!😺

照燒釀大啡菇

大啡菇香氣四溢,肉汁豐富,爽口彈牙,沙律菜新鮮,正呀喂!😍

芝香五穀糍粑

口感煙韌,充滿香濃的芝士味,大滿足!😋

香草白肉環

素肉醃製得很好,蘿蔔新鮮爽口,醬汁惹味。😃

木瓜雪耳養生湯

配料的精華融入湯中,滋潤舒暢。😘

椰香咖哩素雜錦

荷塘月色花錦繡

芙蓉燴時蔬

配料有蟹柳蛋白,鹹度適中,口感鬆軟,西蘭花新鮮爽口。😊

石榴桃粒果凍

口感煙韌,甜度適中,香濃的果香。😻

鮮磨合桃露

又香又滑,每一啖也充滿合桃的香味。💖

2024-10-19
2024-10-23 5274 浏览
今日食既呢間係位於灣仔既素食店,呢間係素食屆都幾出名,因為既傳統得黎,食物既品質同特別性都吸引到即使平時唔係食素既人都會黎食,今日食陪同另一半既家人黎食 呢度既獨特之處就係廚師發板,基本上每一台都係一樣既,有少少似FINE DINING一樣,非常之咁特別,岩哂我呢D平時都好少食素既人,因為唔洗點諗! 我估佢既MENU應該係每月都會唔同,總共有11樣野食,計返其實個價錢係勁抵 一開始個三文魚千色拼盤已經驚嘆到我,因為個三文魚望落真係同真既一樣,點埋wasabi食其實幾可亂真 大啡菇係超香口的,口感同味道都係很top 白玉環既湯汁勁夾,清淡得黎又幾鮮味 木瓜湯呢個味道冇肉係差咁d,但係廚師用左多款既食材,令到個味無咁寡,飲下又幾舒服 椰香咖喱素雜錦呢個真係超好味,咖哩超香,而佢入面既魚蛋魚肉等等都係口感同真既無分別,不過最正既食法都係點埋個薄餅一齊食,超香超夾 芙蓉燴西蘭花西蘭花夠哂淋,加埋芙蓉蛋既製法又香又清爽 最後既甜品同糖水都係超出色,石榴桃粒果凍係出面都好少機會食到,整得唔錯,甜甜的又凍凍的 合桃露勁「杰」身又順滑既口感!!真係幾飽都要食埋佢!!

大啡菇係超香口的,口感同味道都係很top

白玉環既湯汁勁夾,清淡得黎又幾鮮味

芙蓉燴西蘭花

西蘭花夠哂淋,加埋芙蓉蛋既製法又香又清爽

最後既甜品糖水都係超出色,石榴桃粒果凍係出面都好少機會食到,整得唔錯,甜甜的又凍凍的

合桃露勁「杰」身又順滑既口感!!真係幾飽都要食埋佢!!
2024-10-18