2024-11-13
一直在好想試吓食素菜🙂↔️但又冇乜idea 食咩好同埋又唔知道邊度好食😚最近個friend介紹左我呢間私房菜😲仲要係廚師發板唔使自己諗食咩😁🥜素蝦子花生炸得幾香口😚都真係幾開胃🫖薰衣草鐵觀音佢呢度嘅茶係得一款😮仲要唔係普通嘅鐵觀音加咗薰衣草之後幾特別🍽️如意卷千色拼盤估唔到喺中菜入邊都可以食到壽司卷😂佢個齋鴨胸都幾好食😋整體甜甜地🍲香草百寶袋食落好似真嘅冬陰功咁🧐用咗腐皮包住咗粟米同冬菇🍄🟫湯底帶有濃郁嘅香料味,完全冇諗到呢個會係素菜🙂↕️🍄🟫照燒釀大啡菇佢嘅口感食落真係好似食緊用豬肉釀嘅咁樣🫨用咗照燒汁嚟煎之後好入味😚真係好難令我相信佢唔係月肉整🍴芝香五穀糍粑糍粑煙煙韌韌😬芝麻味好香雖然睇落好似細細嚿😂但係食落其實都幾飽肚🥗藥膳翡翠包個藥膳湯底好清甜😚三角形嘅菜包住啲粉絲同埋素菜粒😌個造型都幾靚😛上到枱嘅時候當歸同埋人蔘嘅香氣都幾重🍜姬松茸雪梨養生湯呢個真係幾滋潤🙂↔️一路飲嘅時候仲見到入邊有好多料,有粟米蘿蔔同竹蔗茅根🤤🥘椰香咖喱素雜錦配黃油法包呢個咖喱係我最驚喜嘅🫣一路食嘅時候都懷疑緊究竟係咪真係全部都係素食嚟㗎🫨成個咖喱味好香濃入邊仲有素牛丸🫥我同朋友都覺得呢粒應該真係牛丸嚟
🥜素蝦子花生
🍴芝香五穀糍粑
🥗藥膳翡翠包
🍜姬松茸雪梨養生湯
🥘椰香咖喱素雜錦配黃油法包
呢個咖喱係我最驚喜嘅🫣一路食嘅時候都懷疑緊究竟係咪真係全部都係素食嚟㗎🫨成個咖喱味好香濃入邊仲有素牛丸🫥我同朋友都覺得呢粒應該真係牛丸嚟🤯配埋法包食真係好好食
🍚香椿花錦繡配藜麥飯
呢道菜都好色彩繽紛☺️依家就用咗麵筋嚟代替肉嘅角色😆食落都好濃味配埋飯啱啱好
🥬馬拉盞芥蘭苗
呢個芥蘭都幾唔錯同出邊食嘅都有幾分相似😌