2017-09-26 133 浏览
三個人去食,叫左一個phad thai, 一個椰子焗飯, 半打串燒, 茄子煲 同柚子沙律。最快上嘅係串燒,一半雞,一半豬。 沙嗲汁少左d,不過可以問佢再攞嘅。 無論雞同豬都大大串,屋企人食曬d雞,到我食豬果陣發現未熟,侍應好好,好有禮貌咁道歉,仲同我地換曬成碟新添呀! 第二碟係柚子沙律,有4隻蝦,份量都幾多,甜甜地,一d都唔辣,好好味! 下次會再叫。之後就黎個好野味嘅茄子煲,熱辣辣咁上。雖然 好好味,但係就太多油啦,下次唔會再叫依個啦。phad thai個賣相真係好靚,但蝦就小左dd,得3隻。 味道都算幾好味,同係泰國食差不多,但就唔算特別出色。最後,係全晚嘅水準之作,勁好味,超好味。 雖然海鮮配料唔多, 得面兩隻,但下面個飯底唔洗配料都已經好好食, 侍應話係用椰子水同椰肉炒飯,所以會好香椰子味。因為依個太出色,phad thai被比下去啦。

串燒 柚子沙律

茄子煲

phad thai

椰子焗飯

因為依個太出色,phad thai被比下去啦。
串燒 柚子沙律
茄子煲
phad thai
椰子焗飯
2017-09-25 165 浏览
星期日, 和老公約了媽媽, 細佬,未來弟婦, 一行5人出街食飯, 細佬就提意食泰國野, 本來想帶媽媽去置樂的小曼谷, 但細佬話小曼谷坐得不舒服, 又勁多人, 咁上openrice 睇下, 發現雅都商場有泰國菜, 睇下食評好似很不錯, 弟婦仲幫忙訂位, 大家都滿心歡喜帶媽媽食泰國菜7點去到, 入坐後, 連水都沒一杯, 要出聲先會有人拎水 紅豆冰? 紅豆在哪裡? 原來只有最底部唔知有沒有1cm 厚的紅豆蓉, 連大x樂, 大x活都好過佢, 至少見到紅豆粒, 這杯沒有一粒一粒的紅豆, 泰厄錢其他飲品沒拍影, 我們還叫三色冰, 細佬叫西瓜冰, 青檸梳打, 鮮椰青如沒有叫咖哩的話就不要叫印度薄餅, 因為不會附上咖哩的, 要自行另叫咖哩雞, 咖哩豬的小菜蝦餅, 以為蝦餅即炸會好熱, 原來都只係暖暖地, 大感失望食左三分一才記得影相, 這個沒特別的, 只是不熱這個是唯一熱的食物, 因為連爐上, 如果沒有個火爐, 相信條魚應該都係凍, 又話要煮要成, 要乜要乜...點知都係凍又係凍既...豬頸肉串燒最最最最大感失望....炒飯? 爛飯就真.... d 飯係一舊舊的, 仲要又係凍的基本上, 除左條魚係熱,

7點去到, 入坐後, 連水都沒一杯, 要出聲先會有人拎水

紅豆冰
, 泰厄錢

印度薄餅

泰式蝦餅

蝦餅, 以為蝦餅即炸會好熱, 原來都只係暖暖地, 大感失望

馬拉棧炒通菜
食左三分一才記得影相, 這個沒特別的, 只是不熱

烏頭
又話要煮要成, 要乜要乜...點知都係凍

肉碎生菜包
又係凍既...

豬頸肉
豬頸肉

串燒(豬, 雞)
串燒

菠羅海鮮炒飯

基本上, 除左條魚係熱, 蝦餅有少少暖暖地外, 所有食物都係凍, 凍, 凍.......同埋係凍...
連炒飯都係凍, 可想言之有幾好食...
價錢方面, 話平?
我又唔覺平喎, 都是正常出街食飯的價錢, 平均消費每人大約 $150+, 沒 details 的計算
如果評分能給負分, 我想給負分
题外话/补充资料: 實在泰難食, 想去既朋友, 要三思....
2017-09-24
  • 無一款食物能值得推介
2017-09-21 120 浏览
唔講唔知原來雅都左間泰菜舖,雖然久唔久都會去雅都食野,但一直無留意,因為餐廳位置都幾入,喺意大利餐廳右邊條巷直行門口放左大大個套餐餐牌,星期日去都有,價錢仲要好優惠泰菜必備嘅椰青,套餐加$20就有得飲有三組卡位餐廳其實唔細,入面仲有好多枱午市套餐 泰式海鮮炒金邊粉 $46微辣好開胃,𥚃面包括有蝦,蟹柳,蜆同蛋等,好豐富,仲加左少量花生,更加香口蒜蓉包 $28長方體嘅蒜蓉包炸到金黃色,夠哂香脆,size比一般蒜蓉包大好多,兩個人食可能會覺得份量多串燒沙爹半打 $68呢度係雞豬各一半,肉質唔鞋,沙爹汁好惹味而且又唔會辣餐牌

門口放左大大個套餐餐牌,星期日去都有,價錢仲要好優惠

泰菜必備嘅椰青,套餐加$20就有得飲

有三組卡位

餐廳其實唔細,入面仲有好多枱

午市套餐 泰式海鮮炒金邊粉 $46

蒜蓉包 $28

串燒沙爹半打 $68
呢度係雞豬各一半,肉質唔鞋,沙爹汁好惹味而且又唔會辣

餐牌
2017-09-17
2017-09-19 1099 浏览
正所謂「日日都搭車出城,唔通日日都想出城咩?」住屯門嘅人都明白,日日搭成個鐘車去巿區返工,放假就唔多想出去,留返喺屯門區搵食。本身鍾意食小店,比較有唔一樣嘅體驗,發現新墟呢個商場都有啲小店餐廳,原來喺隱閉處有呢間象泰,行行下先見到。裝修環境都幾「骨子」,衛生唔錯,坐得舒服,叫得象泰當然係以象做主題啦!椰青 午餐加$20: 好新鮮,冰涼,味道清甜,一啲酸味都無。馬拉箋西蘭花炒蓮藕$62: 呢個價錢,比我想象中細碟,不過食落兩個人都幾夠,叫左少辣,唔知點解好似食到蝦醬味,而味道較鹹,較適合「送飯食」,蓮藕口感好爽,西蘭花就有啲嚼勁、較淋。泰式海鮮炒金邊粉$46: 上碟一陣好香蕃茄汁味,金邊粉混入好多芽菜,比人清新感,海鮮料主要係魷魚同蜆仔,前者好軟身唔靭,兩樣都有啲鮮味,加埋蛋、蟹柳等,口感幾豐富。海南雞生牛肉冬蔭公湯檬$42: 呢餐我最欣賞呢個湯濛,因為佢又有得飲又有得食,湯底好少辣,唔太鹹,有蕃茄味,酸酸地幾順口,真係可以飲到好多啖,生牛肉真係有啲生,唔係熟晒,所以保持到軟嫩口感,有牛香,海南雞相對就較普通,未算滑,不過成碗粉呢個價錢絕對抵食!服務方面都幾好,有位男經理一眼關七,留意顧
正所謂「日日都搭車出城,唔通日日都想出城咩?」

,西蘭花就有啲嚼勁、較淋。

服務方面都幾好,有位男經理一眼關七,留意顧客需要,細心提醒邊樣嘢食要煮耐啲,值得讚!
2017-09-17 87 浏览
象泰喺雅都 原來係以前越南野嗰度 成間店都好多象象❤️大頭蝦粉絲煲價格黎講唔算太貴 可能係因為蝦較少同細隻(;´༎ຶД༎ຶ`) 不過粉絲處理得好夠味 香料同黑椒嘅味道好突岀 冬蔭公湯 椰味較濃 傳統冬蔭公辣度 怕辣既朋友都唔怕 料好足 蝦 青口 樣樣有 唔好睇佢樣細細 但都有5-6碗仔 夠哂開心share🤤 蕉葉烤烏頭唔係成日都見到既menu 所以特別試下 原條魚上面佈滿泰式香料 烏頭肉嫩 小鮮 重點喺香料度 有少少似香葉雞既味道 但更濃 但因為魚肉本身調味較輕 所以都幾match
象泰喺雅都 原來係以前越南野嗰度 成間店都好多象象❤️

大頭蝦粉絲煲

冬蔭公湯

蕉葉烤烏頭
2017-08-31
2017-09-11 114 浏览
喺屯門區食泰菜,必然想起小曼谷原來喺新墟雅都商場開左一間新泰菜- 泰🐘餐廳裝潢簡單,整潔,門口及牆上分別貼上🐘🐘圖案,光猛又舒適冬蔭功海鮮𥚃面用個玻璃器皿盛戴,鐵架喺外面,賣相好似好得咁😂店員姐姐點火後,要等大約幾分鐘先可以食⋯好期待橙紅色冬蔭功湯,好香,酸酸地又唔太辣,檸檬葉及香茅好惹味,味道好有層次材料豐富,有蝦,秀珍菇及大頭蝦馬拉盞椰菜苖份量都大碟,椰菜苖唔苦,幼嫰多汁泰式海南雞飯喺黃油雞,雞唔肥,雞肉嫰滑,雞皮好薄,冇脂肪,重好爽口添
喺屯門區食泰菜,必然想起小曼谷
原來喺新墟雅都商場開左一間新泰菜- 泰🐘
餐廳裝潢簡單,整潔,門口及牆上分別貼上🐘🐘圖案,光猛又舒適
冬蔭功海鮮湯
冬蔭功海鮮

材料豐富,有蝦,秀珍菇及大頭蝦
馬拉盞椰菜苖
份量都大碟,椰菜苖唔苦,幼嫰多汁
泰式海南雞飯
泰式海南雞飯
喺黃油雞,雞唔肥,雞肉嫰滑,雞皮好薄,冇脂肪,重好爽口添

冬蔭功海鮮湯
  • 馬拉盞椰菜苗
2017-09-09 105 浏览
今日一行六人星期六晚食飯6:3o到無訂位刚好尚有張大枱细枱已Full哂,食物好得又平,上菜就慢DD,尤其生蝦超好食超甜,串燒就無牛,只有雞和豬,濕炒河(牛)出色·海南雞半隻送油飯
,串燒就無牛,只有雞和豬,濕炒河(牛)出色
·海南雞半隻送油飯

2017-09-03 108 浏览
第一次來,食物差到一個點,炒金邊粉  凍冰冰,冬陰公湯,都唔知咩來,其他都唔想多講,服務態度很差,尤其是門口收銀這位女士,下次請我都唔來,又黑面,又寸,佢老細真係可憐,請到這班倒米員工。
2017-09-03 107 浏览
今日,剛經過屯門的商場,見到對面有間食肆叫象泰,我同家人見到出面既餐牌幾吸引,所以我地就入咗去食入面有泰文嘅簡介呢碟餸好抵食, 有串燒,春卷,雞翼同蝦餅,味道好好,尤其係蝦餅,蝦餅皮好脆👍呢碟豬頸肉都係好抵食,佢色香味俱全,再配上特別調製嘅辣汁,令豬頸肉嘅味道更突出 😘呢碟係沙田柚蝦沙律,沙田柚好鮮甜,再配上彈牙嘅蝦,真係絕配 😋 呢碟咖喱豬扒好好食,亦可以將咖喱汁塗上蒜蓉包,一樣咁好食 😊呢碗冬陰公米線都幾好食,不過我認為如果再辣一啲會更好味道好味道嘅香芒椰子奶冰凍龍眼冰

入面有泰文嘅簡介

呢碗冬陰公米線都幾好食,不過我認為如果再辣一啲會更好味道

好味道嘅香芒椰子奶

冰凍龍眼冰

2017-09-03
2017-09-03 82 浏览
今日得閒去屯門行下,唔想去大商場幫襯d集團式食肆,行過新墟街市附健,見到呢個舊式商場,入去轉一轉,居然比我這個泰國控搵到間泰菜,即刻開心曬見裝修都幾似樣,星期日都有午市套餐食,重要價錢好合理,一於入去試下喇!小店因用心裝修,果然有誠意。隨了午市套餐外,重有很多泰式食物選擇。重有特式飲品,揀左好耐,最後揀左新出既香芒椰子奶。屋企人就飲龍眼冰,都話好飲,好清涼。這個柚子大蝦沙律超多柚子,個汁整得好好味👍🏻👍🏻拼盤個沙嗲醬又係超正,牛油雞翼有濃濃既牛油味,蝦餅亦整得唔錯。蒜茸包炸到超鬆化,蒜茸味濃,$28有四大條,必食之選。豬頸肉個汁好好味,有微微辣,很惹味。還有海南雞冬蔭公湯檬同黃咖哩豬扒飯,亦是超水準之作,以套餐$50多元價錢超抵。這餐飯食得超滿足,因為太飽食唔到甜品,下次一定會再來試埋d甜品。
重有特式飲品,揀左好耐,最後揀左新出既香芒椰子奶。
屋企人就飲龍眼冰,都話好飲,好清涼。
這個柚子大蝦沙律超多柚子,個汁整得好好味👍🏻👍🏻
蒜茸包炸到超鬆化,蒜茸味濃,$28有四大條,必食之選。
豬頸肉個汁好好味,有微微辣,很惹味。
  • 蒜蓉包
2017-08-24 90 浏览
中午在屯門午餐於象泰,之後便去睇戲,我好想食泰國風味的菜式。叫了粉絲蝦煲,用非常大隻的大蝦做粉絲煲,令買相好吸引人想食,大蝦肉好多又美味,粉絲的醬汁配合得出色,食到停唔到口 。

2017-08-21 3166 浏览
平時講開食泰國菜就只會想起元朗,但呢排就聽到另一個聲音,指屯門雅都花園開左一間泰國餐廳新開、裝修雅致、煮出黎既野食也相當有水準,價錢仲較為親民好多當然就要拉住屋企人去食由於六點半黎度,人流不多,不過見到好多已訂位既牌去到七點半,終於知道呢個新場既威力,就係好多人黎食仲要,好多熟客食過再返黎食,超捧場,証明真係有料到一直就好想試下正宗泰國的三色冰 $22咋,平過其他餐廳好多裡面三種顏色的料好好食,好似食緊麵團咁,不過係甜既~~~同埋椰奶一齊飲,好飽滿~~~泰式酸辣鳳爪沙律 $48無骨的鳳爪,食落一點都唔麻煩,咬得爽爽聲同埋個泰式酸辣汁一齊撈就係絕配,再加上鳳爪大大隻,切開一半,起曬所以骨位,不錯的前菜黎~~~招牌焗黃咖哩面包軟殼蟹 $98之前就一直好想試,可惜在其他餐廳點餐就價錢貴,要好多人一齊食先花算~~依度就岩岩好兩三人既份量,平價地就叫到個食到好滿足的一餐軟殼蟹有成四五件,黃咖哩好滿滿到瀉曬出黎,好似流心朱古力,每切一下就流出黎半空心的面包裝滿黃咖哩,一面流出,一面就吸收黃咖哩的醬汁,真係叫一個主菜就岩岩好因為麵包黃咖哩甜甜的好夾,所以食得超多平時,落到個黃咖哩超少,搞到食到個包食
當然就要拉住屋企人去食

由於六點半黎度,人流不多,不過見到好多已訂位既牌
去到七點半,終於知道呢個新場既威力,就係好多人黎食
仲要,好多熟客食過再返黎食,超捧場,証明真係有料到

一直就好想試下正宗泰國的三色冰 $22咋,平過其他餐廳好多

泰式酸辣鳳爪沙律 $48
無骨的鳳爪,食落一點都唔麻煩,咬得爽爽聲

招牌焗黃咖哩面包軟殼蟹 $98
依度就岩岩好兩三人既份量,平價地就叫到個食到好滿足的一餐

因為麵包黃咖哩甜甜的好夾,所以食得超多
平時,落到個黃咖哩超少,搞到食到個包食到最後咩醬汁都無曬~~今次就唔同啦~~~

小食拼盤 (小) $88
全部都係2件份,真係岩曬兩個人撐檯腳~~~

泰式炸蝦丸,蝦味超重又彈牙,點埋個甜酸醬,解左表面的炸粉既油膩感,好彈口,好似食魚蛋咁

燒得焦脆的雞翼,就係閃亮的JUICY的

令人滿意又特別的炸春卷,裡面個餡係超豐富,有D粉絲、蔬菜
雖然個春卷炸得好脆,但裡面材料較清,所以食到啖啖咬口

一人一串串燒,呢個係雞肉黎,熱騰騰的點上泰式串燒醬,令到個肉無咁單調,有D 汁醬既味道,不會太乾
兩個人的晚餐,每人一百蚊左右就食到前菜、主菜、小食到飲品,真係幾滿意
2017-07-07
  • 招牌焗黃咖哩面包軟殼蟹
  • 泰式酸辣鳳爪沙律
2017-08-20 113 浏览
同朋友在屯門午餐於象泰,因為想食有泰國風味的菜式,店內裝修充滿異國色彩。我見餐牌有學生優惠價食套餐,如果我都是學生都幾好,令人羨慕。叫了個椰青海鮮焗飯,配以蝦、青口、魷魚.... 飯中的海鮮配料,跟椰青肉一同食是好恰到好味,好像汁料都似是椰子奶,真令人想食多兩口, 特別是我好喜歡食青口同魷魚。粉絲蝦煲,用少見到的大蝦令粉絲煲便美味,大蝦好多肉又好有蝦味,粉絲用煲上熱熱的令人好有食慾,粉絲的汁料美味,真係食到停唔到手。

叫了個椰青海鮮焗飯,配以蝦、青口、魷魚....

2017-08-20 79 浏览
我去屯門午餐在象泰,叫了個椰青海鮮焗飯,飯一到來,便有一陣椰青的清香,飯面充滿蝦、青口、魷魚.... 食飯時一匙一匙盛起食,熱騰騰又美味,飯夾雜海鮮配料,連椰青肉同食好有田野感覺。
2017-08-11 102 浏览
有朋友住屯門推介呢間新開嘅泰國菜話有九龍城嘅質素~~~我咁鍾意食泰國菜,終於搵到一日帶埋老公來試吓!門口比較難搵因為上咗一層之後仲要轉入去先搵到勁大個餐牌係門口所有擺設好有泰國風味~好優雅~~試左幾款食物我特別推介呢個生蝦cocktail 首先生蝦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻加埋佢哋自己秘製嘅醬汁:總共有兩隻一隻係酸酸甜甜;一隻係比較辣嘅兩隻汁都好開胃!同埋係真係可以成杯咁飲落肚! 飲品亦都高質食泰國嘢我最鍾意叫沙冰~~西瓜沙冰佢冇溝糖水👍🏻甜美味道絕對係西瓜自己嘅甜味!沙冰係食辣野嘅時候就可以解下辣啦!呢個軟殼蟹咖喱包真係不得了!超級推介!我亦都有推介返俾我朋友!!!因為麵包外脆內軟!好厚!平時食咖喱要點蒜蓉包,而家就一道菜可以包晒!同埋份量好大!超級飽肚架!!揀咗黃咖哩~香香甜甜!點麵包真係超正!另外軟殼蟹好方便😆因為完全唔使整污糟自己隻手!軟殼蟹都係新鮮炸出來嘅!炸粉唔會太厚,沾上黃咖哩食特別惹味! 短期內都會再幫襯!因為又平又好味! 唔駛出九龍城食!!
有朋友住屯門推介呢間新開嘅泰國菜
話有九龍城嘅質素~~~

我咁鍾意食泰國菜,終於搵到一日帶埋老公來試吓!

門口比較難搵
因為上咗一層之後仲要轉入去先搵到

勁大個餐牌係門口

所有擺設好有泰國風味~好優雅~~

試左幾款食物我特別推介呢個生蝦cocktail
首先生蝦好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
加埋佢哋自己秘製嘅醬汁:總共有兩隻
一隻係酸酸甜甜;一隻係比較辣嘅
兩隻汁都好開胃!
同埋係真係可以成杯咁飲落肚!

飲品亦都高質
食泰國嘢我最鍾意叫沙冰~~
西瓜沙冰佢冇溝糖水👍🏻甜美味道絕對係西瓜自己嘅甜味!
沙冰係食辣野嘅時候就可以解下辣啦!

呢個軟殼蟹咖喱包真係不得了!超級推介!
我亦都有推介返俾我朋友!!!
因為麵包外脆內軟!好厚!

平時食咖喱要點蒜蓉包,而家就一道菜可以包晒!
同埋份量好大!超級飽肚架!!
揀咗黃咖哩~香香甜甜!點麵包真係超正!

另外軟殼蟹好方便😆因為完全唔使整污糟自己隻手!
軟殼蟹都係新鮮炸出來嘅!
炸粉唔會太厚,沾上黃咖哩食特別惹味!

短期內都會再幫襯!
因為又平又好味! 唔駛出九龍城食!!
  • 軟殼蟹咖喱包