2021-02-13 1110 浏览
无意中发现既泰国餐厅,座位阔落,空间好大。一入去先量体温,然後被安排座位。环境唔错,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。个下午茶餐系抵食。於是试左粉面,都系$38跟热饮。冬阴功海鲜金边粉系最抵食,入边有虾、青口、菇、番茄。份量唔细,食完好饱。汤底微辣,又酸甜,好开胃!马拉喇沙米粉同样多料,有半只蛋、豆卜、蟹柳、菇、青口....汤底重椰味。两款都重口味,浓味而不会食完太口渴。另外一款泰式船民汤河,有菜、萝卜、牛腩、芽菜、丸,河粉滑口,出乎意料之外一碗份量好多。除左汤面,鸡柳炒金边粉,酸酸甜甜的,有青柠酸汁配花生碎,香口,配料还有韭菜、芽菜、蛋花、鸡肉,都几好食。呢间既茶餐 价钱系比其他泰菜平好多,系好抵食。选择都多。不过亦有些系一般般。马拉盏猪颈肉炒乌冬$56,食不出马拉盏味,系普通茶餐厅既港式烧汁炒乌冬,食完麻麻,偏咸,重油。加$18小食,虽说流心青咖哩虾球,食落系 热亦脆。不过卖点系流心青咖哩,就并不是以为既熔岩爆浆咁。而是有些内馅而已。可以话系普通虾饼比较贴切。青咖哩鸡+蒜蓉包$48,一般般。鸡肉鞋口,唔滑。咖哩OK,蒜蓉包蒜蓉味唔够香,可能预点青咖哩而无特别重蒜味,整体普通。+
无意中发现既泰国餐厅,座位阔落,空间好大。
一入去先量体温,然後被安排座位。

环境唔错,播住泰文抒情歌,坐得舒服,睇左餐牌。
个下午茶餐系抵食。

於是试左粉面,都系$38跟热饮。

冬阴功海鲜金边粉系最抵食,入边有虾、青口、菇、番茄。
份量唔细,食完好饱。汤底微辣,又酸甜,
好开胃!

两款都重口味,浓味而不会食完太口渴。

一碗份量好多。

都几好食。

呢间既茶餐 价钱系比其他泰菜平好多,系好抵食。
选择都多。不过亦有些
系一般般。

加$18小食,
可以话系普通虾饼比较贴切。

青咖哩鸡+蒜蓉包$48,一般般。鸡肉鞋口,唔滑。咖哩OK,
蒜蓉包蒜蓉味唔够香,可能预点青咖哩而无特别重蒜味,
整体普通。

+$18芝士芒果沙冰,+$13泰式奶茶,两杯都唔错、不会过甜。跟餐系抵饮的

海南鸡油饭$58,鸡算滑,
点个酱好好食,菜都软嫩无渣。无骨酸辣凤爪最好食,
爽口!午餐+$18,系几抵。

值得一赞系,
上菜都热辣辣,无论野食定野饮,有时落单後需要等一阵子亦不是无道理。另外店员都几友善
。坐既空间舒适。
2021-01-11
  • 冬阴功海鲜金边粉
  • 酸辣凤爪沙律
2021-06-08 202 浏览
突然好想食泰国菜就黎左呢间试下,点知又几好食啵,我叫左生虾,一黎到劲精美,系用一个个杯仔上碟的,搅到我都忍吾住影相,好新鲜,另外炭烧猪颈肉劲好食,真系用炭烧住上菜的,超香有充满肉汁
2021-05-25 268 浏览
这天出外踩单车🚲,因此必须「跨区搵食」。刚好坐轻铁逛了又逛,就碰到这间在美食广场内「最督督」位置的泰菜馆。一走进内,餐厅内在环境一般,但尚算宽躺且卫生亦可。先来泰式海南鸡「半只」而味道「正常」😂😂,没有甚麽鸡味,不过有海南鸡酱「补救」。至於泰式咖喱软壳蟹厚面包,卖相是颇为吸引,但味道真的一般‼️原因是咖喱味道太甜,而且也没有甚麽辣味,而且又欠缺咖喱香⋯⋯😅再来就是泰式海鲜炒金边粉,味道不过不失,卖相略为逊色且分量并不像二人餐,有点失落感!🤭冬阴功汤份量一般,味道也一般!!我差点忘记了它,可想而知有多平庸!!!😅果然惊喜都是留在最後的,而整餐饭我最为满意的就是芝士奶盖芒果沙冰,甜度适中且芝士奶香十足,再配搭芒果粒加芒果味沙冰🥭,整体感觉是匹配的~~~😍

泰式海南鸡(半只)
泰式海鲜炒金边粉
泰式咖喱软殻蟹配厚面包
大头虾冬荫公汤
芝士奶盖芒果沙冰🥭
芝士奶盖芒果沙冰🥭
2021-05-07 406 浏览
在屯门想吃泰国菜 发现这间餐厅有优惠券 85折 便去试试 我们点了一个二人餐 可以选三小菜 选择也很多 有炒饭粉面 也有几款小吃 非常抵食 💛炭烧猪颈肉意想不到的是 竟然还有个迷你炭火炉 猪颈肉肥瘦适中 有一点脆脆的外皮 还配搭酸辣的酱汁 很好吃! 💜招牌黄咖喱面包软壳蟹有点失望的菜色 咖喱味不太浓郁 软壳蟹份量也比想像中少 但蔬菜很多 🧡海南鸡半只份量比想像中多 鸡肉很嫩滑 有鸡翼也有鸡鎚酱汁的味道也调校得刚好 推荐💜另外还点了一碟通菜 表现正常 总结: 6/10
在屯门想吃泰国菜 发现这间餐厅有优惠券 85折 便去试试

2021-04-23
招牌黄咖喱面包软壳蟹
去骨海南鸡半只
2021-04-25 338 浏览
星期日中午,去咗Gogo mall象泰,叫咗个56蚊午餐,黄咖哩牛筋腩配白饭,牛腩份量正常,但偏瘦偏硬,无咁上下牙力都咬唔烂,然後个白饭出晒事,又乾又硬,仲要冻嘅,明显结晒一块块咁,食到最後几啖,无晒咖哩汁捞,真系食唔落。食到中途後面果枱有食客又系叫左白饭,都系听到佢地话个饭冻,最後佢地叫人换个碟饭。今餐真系我食过最差嘅白饭,跟餐加18蚊叫左杯芒果沙冰,ok嘅,不过个主食真系太差,太令人失望,总之无下次。

2021-04-25
2021-04-12 342 浏览
炭烧猪颈肉几得意 有个炉仔一齐上爉烛仔系下面热住啲猪颈肉 食既时候微温猪颈肉唔会硬都唔肥马拉盏炒通菜 份量唔少 少少辣 炒得几香 唔错鸡丝炒金边粉好大碟 好中意食泰式金边粉酸甜味好正 鸡丝足料 够晒多粉既质感唔错 唔会好乾好硬珍多冰真系好多冰 唔会太甜都唔差嘅不过因为太多冰 餐都未食完就饮完-💭第二次食啦 之前食另一间都觉得唔错价钱算几合理 可以继续食
几得意 有个炉仔一齐上

不过因为太多冰 餐都未食完就饮完
💭第二次食啦 之前食另一间都觉得唔错
价钱算几合理 可以继续食
2021-03-30 348 浏览
💬 味道唔错,性价比高嘅泰菜餐厅👍🏻 $238 2人餐3个餸,加冬荫公汤$68~生菜包猪肉同明炉鱼都相当唔错,个人重口味觉得可以再加多啲酸辣😝 冬荫公好浓味,不过配菜比较少,但$68算系咁!.黄咖哩面包软壳蟹就劝大家唔好嗌喇🙃 个咖哩唔系泰式咖哩嗰种味同口感,而系creamy顺滑又比较清淡嘅咖哩... 见到好多枱有嗌菠萝炒饭同椰汁糕,有机会下次都想试吓!

2021-03-28
2021-03-29 354 浏览
好耐都无食过泰国野... 见到附近有得食! 於是就试下呢间啦! 冬荫公系值得饮的! 起码个味道系对版的! 其实佢开响个 Food Court里面, 我对佢的期望都唔系好大. 预左都唔会好得去边.... 但个冬荫公系有惊喜的! 再黎都要赞下个生虾, 个摆盆都算好有诚意吧! 再加上个新鲜同味道... 都好过好多泰菜, 因为大多用的虾都系好细只, 食落无咬口. 佢收 $88 有6只,  咬落啲肉一般厚肉.... 算对得起消费者!  绝对食得过.... 黎到个明炉烧乌头, 味道系完全无问题... 不过食材就好一般! 个鱼肚里面都未完全洗乾净. 鱼的肉质都系好淋... 只能讲有形而无实. 如果佢肯买好少少的材料回来. 用番呢个整法! 食落已经系二回事.... 希望佢可以改进!仲有个咖哩软壳蟹, 呢个仲要话系招牌, 我就真系真心觉得系 ... 个 面包 本身唔知系咪放左好耐! 个包壳系好硬! 个咖哩汁我相信佢仲要啲时间改良, 因为而家呢个汁我上枱果时已经系 到一个点! 即系去到一个 状... 完全唔合格! 可能佢话系招牌, 我对佢的期望亦高左啲! 食落佢个雪藏软壳蟹, 我唔知系咪再用万年油再

仲有个咖哩软壳蟹, 呢个仲要话系招牌, 我就真系真心觉得系 [伏] ... 个 面包 本身唔知系咪放左好耐! 个包壳系好硬! 个咖哩汁我相信佢仲要啲时间改良, 因为而家呢个汁我上枱果时已经系 [杰] 到一个点! 即系去到一个 [糊] 状... 完全唔合格! 可能佢话系招牌, 我对佢的期望亦高左啲! 食落佢个雪藏软壳蟹, 我唔知系咪再用万年油再加上厚厚的粉去炸... 吸晒啲油益味! 真系唔知系咪我唔好彩! 所以我完全觉得系失败.... 唔建议食!

啤酒 $28 - 330ml 本身亦都定价太贵了! 食泰菜本身想饮下啤酒... 但呢个定价如果个720ml 我会接受... 但系330ml  ... 大家可以自己谂了
泰式明炉乌头
冬荫公海鲜汤
  • 冬荫公
  • 生虾
2021-02-28 572 浏览
这是雅都foodcourt入面的泰国餐馆。是以前屯门皇宫执了,大装修後,转变成现在的美食广场,应该唔觉唔觉已经开了4年了。在app 订位,有5折,超抵食。半只海南鸡,跟油饭 $98食了1只鸡中翼,才记得影相。鸡脾和翼,肉嫰滑。跟一碗好大碗的油饭,软硬适中。还跟一小碟辣酱,和海南鸡好配合。马拉猪颈肉通菜$76煲仔上的通菜好多,热辣辣,通菜新鲜爽脆,马拉味道好香,唔会过咸,很好。月亮虾饼$88好脆,虾饼有啲马蹄,点泰式甜酸酱,好食app 有半价, 原价加一,合共$157. 好抵
在app 订位,有5折,超抵食。

半只海南鸡,跟油饭 $98

马拉猪颈肉通菜$76

月亮虾饼$88
好脆,虾饼有啲马蹄,点泰式甜酸酱,好食

app 有半价, 原价加一,合共$157. 好抵

2020-12-12 585 浏览
其实好耐好耐没有游屯门,乘西铁就直接到屯门站,行完V City, 过来 雅都 行下,只需要步行5 分钟就到,原来已经变晒,在 新开的食街内,有很多食肆,试了此间 泰菜 感觉喜出望外,餐厅地方不大,入口还很细窄,但店内都算多座位,两人套餐唔贵,有很多款式 可供选择, 两人套餐从中选3样,2百零蚊,点了咖哩炸软壳蟹面包,海南鸡半只,椰菜仔猪颈肉,尤其要赞 海南鸡必须试,肉滑,好好味,三个菜都煮得很好及美味,(2020年11月7号)。
(2020年11月7号)。
黄咖哩软壳蟹面包
椰菜仔猪颈肉
2020-11-07
黄咖哩软壳蟹面包
椰菜仔猪颈肉
  • 招牌焗黄咖喱面包软壳蟹
2020-10-25 474 浏览
又话廿分钟有得拎,等左三倍时间都未有!啲嘢见佢放晒出又冇人执,生虾刺身都系咁放喎,咁...你话啦一路追,只系话好多单好多单,咁点解炒饭同炒面又相差成个钟先出嚟下次唔会再帮衬
下次唔会再帮衬
外卖自取
2020-10-16 493 浏览
Happy Friday 同朋友去左呢间食野 3个叫左6人餐食左8样野+3杯野饮都系600零蚊 平均200几一个,先讲价钱方面都算叫做抵食...至於质素方面不过不失,自己平时都成日食泰国菜所以呢间又唔系话特别好好食 如果唔高要求 性价比方面真系抵食。

2020-10-14 357 浏览
突然同同事嚟屯门做嘢 想食泰国菜小曼谷又太远所以黎左呢间象泰1. 小食拼盘外型唔错 鸡翼太乾 虾饼唔太脆口串烧明显不是现成烧 有d乾 沙嗲汁有花生味 但差点咸度2. 蛋包金边粉有点酸 味道一般般3. 招牌焗黄咖喱面包软壳蟹黄咖哩好味香味够 面包可以脆dTotal:$238 饮品另计都算Okay泰国菜 唔算有惊喜
突然同同事嚟屯门做嘢 想食泰国菜

招牌焗黄咖喱面包软壳蟹
2020-10-14
  • 招牌焗黄咖喱面包软壳蟹
2020-10-02 1639 浏览
今天是中秋假期的第一天,本身我和家人想在 V City 吃午餐的,可惜由於太多人等位了,所以我们便转移来到旁边新墟的雅都商场内吃饭,刚巧看见这间泰国餐厅的午餐价钱非常「贴地」,於是我们立即二话不说便来嚐试一下了No.1【泰式鲜炒金边粉】$56大多数泰国餐厅的金边粉都是以鸡肉作为配料,但这里竟然是采用鲜虾,鲜虾除了十分脆嫩爽口,柔软嫩滑外,肉质更非常弹牙和紧致,小口品嚐的时候,鲜甜无比的虾汁更回转在口中,香甜可口,肉汁四溢,口感细腻而绵延,让人齿颊生香, 吮指回味另外由於火候控制得刚刚好,所以金边粉入口弹牙之余时亦相当有嚼劲,口感烟烟韧韧,最後再配上酸酸甜甜的酱汁,味道立即变得堪称一绝!鲜虾,金边粉和酱汁混合後的浓浓气息回旋在口中,甜甜的,香香的,香甜软糯,余韵悠长,让人食髓知味,念念不忘No.2【招牌泰式无骨海南鸡配油饭(可转白饭)】$58自从品嚐过「Grill ขุนทอง」和「Bugis@叻沙・海南鸡饭」的海南鸡後,我便开始渐渐爱上了海南鸡饭,所以我今次又点一份来嚐试一下虽然这份海南鸡大部份都是采用鸡胸的位置,但是胜在份量十分多,而且肉质亦算鲜美多汁,嫩滑可口,细嚼慢咽的时候,淡淡的

No.1【泰式鲜炒金边粉】$56

No.2【招牌泰式无骨海南鸡配油饭(可转白饭)】$58

招牌泰式无骨海南鸡配油饭(可转白饭)
虽然这份海南鸡大部份都是采用鸡胸的位置,但是胜在份量十分多,而且肉质亦算鲜美多汁,嫩滑可口,细嚼慢咽的时候,淡淡的鸡肉气息回旋在口中,芳香四溢,香飘十里,美味得让人陶醉其中,难以忘怀

No.3【香茅鱼饼】$18
香茅鱼饼
虽然鱼饼是即叫即煎,但是它不单止缺乏了外脆内软的质感,同时亦欠缺了鱼肉的鲜甜味,最重要是它的口感实在太油腻,我们吃了几口之後肚子已经很涨和饱,撑肠拄腹,饱饱滞滞,根本不想再继续吃了

香茅鱼饼
No.4【热柠水】套餐包括
热柠水
由於柠檬的质素都算不错,所以并没有苦涩或者酸溜溜的味道,最适合用来解渴了,特别是现在天气开始转凉,都是时候开始喝一些热饮来养生滋补一下

热柠水
价钱方面,泰式鲜炒金边粉 $56,海南鸡配油饭 $58,香茅鱼饼跟餐加配 $18,热饮跟餐免费,而且餐厅亦不设加一服务费,最後两人总共 $132,都算是便宜的泰式午餐

总结来说,我经常忽略了 V City旁边的雅都商场,没想到这里竟然有一间隐世泰国餐厅,不单止食物十分诱人美味,价钱更非常便宜,性价比相当高,非常值得大家过来嚐试一下
2020-10-01
2020-09-10 430 浏览
今日去左屯门的朋友屋企玩,佢话俾我哋知附近有个翻新嘅商场入边有好多食肆,咁我哋就决定搵吓有咩好嘢食先。一去到商场就好似food court咁,有好多唔同嘅选择,正当我地返紧食咩嘅时候,行到最尾就见到有间装修都几精致嘅泰国餐厅,叫做“象泰”,咁就试呢间啦。我哋两个人叫咗三道菜式。泰式生虾生虾系必食嘅泰国菜,一只一个杯装住几特别。有两款泰式酱汁,生虾非常新鲜又大只,啖啖肉。原只椰青海鲜焗饭一嚟到已经闻到有好香浓嘅椰浆味,而且有好多海鲜,有虾,蚬肉,青口,仲有鱿鱼。海鲜唔止面头有,食到中间仲有蚬肉同鱿鱼,非常足料。焗黄咖喱面包软壳蟹软壳蟹即叫即炸,非常香口,面包非常软熟。黄咖喱除咗点印度薄饼好味之外,点面包都非常美味。百香芒芒估唔到泰国餐厅都追得上潮流,推出左芝士系列嘅饮品,即刻点返杯百香芒芒先。芝士有咸香味,而且芒果好甜,有果肉,非常惊喜。

我哋两个人叫咗三道菜式。

泰式生虾

原只椰青海鲜焗饭