2023-03-02 43 浏览
好耐冇食雞煲,同埋而家好似少咗好多雞煲店。呢一間喺石門嘅雞煲店平日晚上8:30都仲有好多人,好彩剛剛去到仲有最後一張枱。嚟到呢度當然要食雞煲,我哋叫咗雞煲再打邊爐。▶️豐鍋招牌麻辣雞煲$178由於我哋鍾意食辣,但係又唔食得好辣,所以揀咗BB辣,都非常惹味香辣 🌶️😋啲雞嚟到係未熟,所以要先炒五至6分鐘,然後雞肉就啱啱熟,夠曬嫩滑。▶️頂級安格斯牛$198呢個抵食,叫細碟都有好多肉。肉好香又肥美。▶️餃餃陣(鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞)(8粒)$88每樣試少少幾好,鮮蝦雲吞爽口、韭菜餃勁香、魚皮餃不錯、麻辣雲吞真係幾辣。▶️嫩鴨血$59一份有8件,大大件蒿筍片$36爽口又夠脆綠。▶️一杯咸檸七一杯雙檸樂打邊爐好爽!

▶️豐鍋招牌麻辣雞煲$178

▶️頂級安格斯牛$198
呢個抵食,叫細碟都有好多肉。肉好香又肥美。

▶️嫩鴨血$59一份有8件,大大件
蒿筍片$36爽口又夠脆綠。

▶️一杯咸檸七一杯雙檸樂打邊爐好爽!

2023-03-01 37 浏览
美味豐鍋雞煲🐔🍲係我食過眾多雞煲最好食的一間~🥰點左bb🌶️💕惹味的雞煲總於上台🎊店員會幫忙炒雞煲👍🏻👍🏻服務好好💜頂級安格斯牛小排✨配上均匀的雪花❄️肉質嫩滑呢度的魚皮係非一般的魚皮🐟是師傅的手工炸魚皮即叫即炸🔥第2度係食唔到的😎仲有就係即炸紫菜響鈴😋上台時都熱烘烘的😍再蘸埋落火鍋湯到滋味無比🥳🥳💕手打蝦丸🦐超彈牙🦷😋咸檸七🍋🥰大滿足的豐富晚餐。。
💜頂級安格斯牛小排✨配上均匀的雪花❄️肉質嫩滑

手打蝦丸🦐超彈牙🦷😋
咸檸七🍋🥰大滿足的豐富晚餐。。
2023-02-28 133 浏览
沙田石門出哂名有好多各式各樣既餐廳,放工時間,人流眾多~今日過開黎呢度做野,一於就捉埋同事係呢度食埋晚飯先~經過呢一間「豐鍋雞煲」,門口已聞到陣陣雞煲味道,門外就吸引唔少食客準備入座,我地就一於食呢間先~———————————————————🔹滋潤椰子雞煲 (半隻) - 非常養生滋潤既湯底而且材料非常豐富~湯底已加入野生竹笙,杞子及紅棗等配料,店員隨即送上一個椰青,將椰青水加入湯底,我就再刮埋d 椰青肉落去,令湯底更香濃~半隻雞既份量岩哂我地兩個人,雞肉肉質好鮮嫩,以中慢火煮熟佢更加嫩滑,食落充滿啖啖椰青清香,忍唔住飲左兩碗雞湯先haha~🔹頂級安格斯牛小排- 安格斯牛小排都算幾大碟,抵食~每塊牛小排都切得唔太薄,有口感,而牛脂雪花既分佈好靚,牛味都幾濃郁,值得一試~🔹餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韮菜餃、麻辣雲吞)- 幾款主打餃子都係餐廳自家包制,有心思~最出色係鮮蝦雲吞及韮菜餃,鮮蝦雲吞好大粒,入邊既蝦肉份量十足,咬開好爽彈,真材實料; 而韮菜餃既韮菜味道好突出,內餡夠哂多汁~🔹即炸爆芝芝士響鈴- 餐廳其中一個主打既配料~即叫即炸,上枱時香噴噴,響鈴脆扑扑,微微淥一淥之後,入邊既芝士稍
沙田石門出哂名有好多各式各樣既餐廳,放工時間,人流眾多~
今日過開黎呢度做野,一於就捉埋同事係呢度食埋晚飯先~
———————————————————
🔹滋潤椰子雞煲 (半隻)
- 非常養生滋潤既湯底而且材料非常豐富~

🔹頂級安格斯牛小排
- 安格斯牛小排都算幾大碟,抵食~

🔹餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韮菜餃、麻辣雲吞)
- 幾款主打餃子都係餐廳自家包制,有心思~

🔹即炸爆芝芝士響鈴
- 餐廳其中一個主打既配料~
即叫即炸,上枱時香噴噴,響鈴脆扑扑,微微淥一淥之後,入邊既芝士稍溶化,仲拉絲tim,必試~

🔹雜菜籃
- 份量十足既蔬菜籃,提供菜心、唐生菜、油麥菜及白菜仔,新鮮健康又抵食~

🔹凍檸茶
- 食雞煲點少得叫返杯冰凍飲品爽一爽~
凍檸茶超大杯而且茶底都幾出色,檸檬片份量夠哂多~
總結
餐廳提供既雞煲火鍋及配料款式都幾多,有辣有唔辣,岩哂唔同口味既朋友~
另外自助配料區仲提供辣椒、蔥花、芫茜及醬油,好方便~

2023-02-24 37 浏览
朋友之前推介《豐鍋雞煲》所以今日就嚟試吓啦🥰-叫個椰子雞先,椰子係成個🥥上嘅😆我哋仲放埋啲椰子肉落去煲,湯底好清甜,好濃郁嘅椰子味,每人仲飲咗碗湯添😊而且竹笙好足料,好大塊☺️-豬都好厚切,唔會有so味-唔係間間火鍋店都有雞子,難得有,梗係要試吓啦🤩超大粒,而且唔會腥-魚皮餃都好出色,必點呀🔥-呢個雜菜藍好足料,款款菜都比好多☺️-另外再試咗麻辣鴨血,朋友最愛🥳好香既麻辣味,越食越過癮😋
朋友之前推介《豐鍋雞煲》所以今日就嚟試吓啦🥰
叫個椰子雞先,椰子係成個🥥上嘅😆
而且竹笙好足料,好大塊☺️

豬都好厚切,唔會有so味

唔係間間火鍋店都有雞子,難得有,梗係要試吓啦🤩
超大粒,而且唔會腥

魚皮餃都好出色,必點呀🔥

呢個雜菜藍好足料,款款菜都比好多☺️

另外再試咗麻辣鴨血,朋友最愛🥳
好香既麻辣味,越食越過癮😋
🐷滋補螺片花膠雞煲 半隻👅8/10 $218見到有花膠就即刻叫 🥰🥰雖然只係叫咗半隻雞 但唔知點解見到個碟上面隻雞好大隻 份量真係好多 成個碟上面有好多雞肉同埋花膠 跟住倒落湯底到就OK了🥰🍲雞肉 只要大家唔好浸太耐 基本上都係非常嫩滑🐓 而且唔係啲超級肥嘅雞 所以唔會覺得好肥膩🫡 而且花膠嘅份量亦都非常多 可以一路打邊爐一路食咁多花膠真係好正.🐷十優狀丸👅8.5/10 $108不得不說改呢一個名嘅人真係十分搞笑。。。「十優狀丸」包括黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨魚、鯪魚丸一共有五款唔同嘅丸 每款有兩粒 加埋就係10粒啦!非常推介黑墨丸 口感非常讚!另外我哋覺得其實呢間舖頭嘅丸應該都係手打😆究竟係舖頭自己手打定係入貨就不知了~但由口感食得出真係唔似用機打出嚟👍🏻.🐷頂級安格斯牛 (小) 👅8.5/10 $198雖然只係細份 但已經有足足一碟 牛肉非常新鮮 未煮已經覺得啲牛好靚油花分布非常平均! 冇諗過打邊爐都食到咁靚嘅牛🐮口感亦都好嫩滑 對於佢個牛真係非常滿意😙.🐷滋潤養生三寶 👅8.5/10 $138冇錯我哋又叫啲養生嘅東西啦養生三寶包括花膠、魚肚、竹笙三樣嘢其實味道方面就正正常常

🐷滋補螺片花膠雞煲 半隻👅8/10 $218
見到有花膠就即刻叫 🥰🥰
🐷十優狀丸👅8.5/10 $108
不得不說改呢一個名嘅人真係十分搞笑。。。
「十優狀丸」包括黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨魚、鯪魚丸
一共有五款唔同嘅丸 每款有兩粒 加埋就係10粒啦!
非常推介黑墨丸 口感非常讚!
另外我哋覺得其實呢間舖頭嘅丸應該都係手打😆
究竟係舖頭自己手打定係入貨就不知了~
但由口感食得出真係唔似用機打出嚟👍🏻
🐷頂級安格斯牛 (小) 👅8.5/10 $198
油花分布非常平均! 冇諗過打邊爐都食到咁靚嘅牛🐮
口感亦都好嫩滑 對於佢個牛真係非常滿意😙
🐷滋潤養生三寶 👅8.5/10 $138
冇錯我哋又叫啲養生嘅東西啦
養生三寶包括花膠、魚肚、竹笙
三樣嘢其實味道方面就正正常常 老老實實 冇話特唔特別
但係想講佢哋份量真係好多好多!!
食到最尾仲喺度好努力咁食緊佢啲魚肚同埋花膠 哈哈哈
真係好啱鍾意食花膠嘅人👏🏻
🐷雜菜籃 👅8/10 $70
三心兩意嘅人就最啱食雜菜 因為我連諗都費事諗
雜菜籃 裏面有生菜、白菜仔、唐生菜、油麥菜
4個種類嘅菜 如果多人一齊打邊爐嘅話就最啱啦
唔使諗食邊隻好 因為我覺得有幾款菜應該點都啱食
同埋啲菜嘅份量好多 兩個人差啲都食唔晒
啲菜睇落亦都係幾新鮮嘅~
🐷水蜜桃梳打🍑 👅8.5/10 $38
水蜜桃梳打都幾大杯下 味道正正常常
都係嗰啲水蜜桃糖漿嘅味道啦~
不過我幾鍾意飲!
🐷 玫瑰柚子 👅7/10 $38
朋友叫左呢一杯玫瑰柚子🌹
不過佢話玫瑰嘅味道好濃烈
建議大家可以叫少甜 咁樣可能會落少啲玫瑰味糖漿~

屯馬線開通,去石門確實超方便,今晚就慕名到石門一間火鍋雞煲店(豐鍋雞煲)見佢係openrice嘅好評點激超多,呢排天氣又轉涼,食下雞煲暖暖胃先。先點兩杯解渴消滯凍飲🍹黎到緊係要試試(豐鍋招牌麻辣雞煲🥘),兩個人食order左半隻雞(小辣),一上枱,店員姐姐即刻幫忙將雞件返炒,雞件伴隨一大堆香料(大蔥、原粒乾蔥、紫洋蔥、香芹、大量芫荽),返炒幾下,麻辣香氣即時到位👍🏻。要讚一讚隻雞,好肥美肉厚,啖啖肉嘅口感,好幸福😋,每件雞都掛滿麻辣醬,入口麻麻辣辣香香,食得好過引;下次再黎可以升級試下中辣😋。咁靚嘅麻辣汁緊係要叫碟牛柏葉黎索汁啦😆。手工四寶丸:鯪魚丸,鬆鬆軟軟,好鮮甜鯪魚味蝦丸,爽彈鮮甜墨丸同黑墨丸,呢兩款我最鍾意,尤其黑墨丸,除左Q彈有墨味外,中間仲有好多墨魚粒粒,口感一流👍🏻。頂級安格斯牛(小)份量好大碟,7分肥夾3分瘦分鋪均勻,入口牛味甘香,肉質鮮美滑嫩。

先點兩杯解渴消滯凍飲🍹

招牌麻辣雞煲🥘

咁靚嘅麻辣汁緊係要叫碟牛柏葉黎索汁啦😆。
牛柏葉

手工四寶丸:
鯪魚丸,鬆鬆軟軟,好鮮甜鯪魚味
蝦丸,爽彈鮮甜
手工四寶丸

安格斯牛
招牌麻辣雞煲🥘
牛柏葉
手工四寶丸
安格斯牛
沙田石門出哂名有好多各式各樣既餐廳,放工時間,人流眾多~今日過開黎呢度做野,一於就捉埋同事係呢度食埋晚飯先~經過呢一間「豐鍋雞煲」,門口已聞到陣陣雞煲味道,門外就吸引唔少食客準備入座,我地就一於食呢間先~———————————————————🔹滋潤椰子雞煲 (半隻) - 非常養生滋潤既湯底而且材料非常豐富~湯底已加入野生竹笙,杞子及紅棗等配料,店員隨即送上一個椰青,將椰青水加入湯底,我就再刮埋d 椰青肉落去,令湯底更香濃~半隻雞既份量岩哂我地兩個人,雞肉肉質好鮮嫩,以中慢火煮熟佢更加嫩滑,食落充滿啖啖椰青清香,忍唔住飲左兩碗雞湯先haha~🔹頂級安格斯牛小排- 安格斯牛小排都算幾大碟,抵食~每塊牛小排都切得唔太薄,有口感,而牛脂雪花既分佈好靚,牛味都幾濃郁,值得一試~🔹餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韮菜餃、麻辣雲吞)- 幾款主打餃子都係餐廳自家包制,有心思~最出色係鮮蝦雲吞及韮菜餃,鮮蝦雲吞好大粒,入邊既蝦肉份量十足,咬開好爽彈,真材實料; 而韮菜餃既韮菜味道好突出,內餡夠哂多汁~🔹即炸爆芝芝士響鈴- 餐廳其中一個主打既配料~即叫即炸,上枱時香噴噴,響鈴脆扑扑,微微淥一淥之後,入邊既芝士稍
沙田石門出哂名有好多各式各樣既餐廳,放工時間,人流眾多~
今日過開黎呢度做野,一於就捉埋同事係呢度食埋晚飯先~

———————————————————
🔹滋潤椰子雞煲 (半隻)
- 非常養生滋潤既湯底而且材料非常豐富~

🔹頂級安格斯牛小排
- 安格斯牛小排都算幾大碟,抵食~

🔹餃餃陣(鮮蝦雲吞、魚皮餃、韮菜餃、麻辣雲吞)
- 幾款主打餃子都係餐廳自家包制,有心思~

🔹即炸爆芝芝士響鈴
- 餐廳其中一個主打既配料~

🔹雜菜籃
🔹凍檸茶
 - 食雞煲點少得叫返杯冰凍飲品爽一爽~
凍檸茶超大杯而且茶底都幾出色,檸檬片份量夠哂多~
總結
另外自助配料區仲提供辣椒、蔥花、芫茜及醬油,好方便~
2023-02-16
🌟餐廳:豐鍋雞煲📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:30 – 22:30📱電話:2603 0033呢排天氣乍暖還寒,最岩就係去打邊爐啦~今日同爸爸近近地去附近既石門京瑞廣場,揀左呢間「豐鍋雞煲」,食返D 暖笠笠既野暖下身先!———————————————————🌟滋補螺片花膠雞煲 (半隻)呢個螺片花膠雞煲夠哂滋潤養生~雞肉大大件啖啖肉,夠哂新鮮又嫩滑,味道濃郁~花膠螺片既份量都幾多下,湯底仲加入左薑絲、芫茜、蘿蔔等配料,湯頭夠哂鮮甜,好養生~———————————————————🌟頂級安格斯牛小排安格斯牛小排厚薄適中,油脂分佈均勻~稍為淥一淥就食得,入口肉質爽嫩,牛味濃郁,質素認真唔錯~———————————————————🌟手工四寶丸 手工四寶丸有齊蝦丸、墨魚丸、黑墨丸及鯪魚丸,每款有兩粒,我地兩個人食份量剛剛好~推介佢地既蝦丸同墨魚丸~大大粒又彈牙,口感豐富~———————————————————🌟野生竹笙野生竹笙味道鮮美,由於吸水力極強,盡吸湯底既精華,味道香甜,好正~—————————————————
🌟餐廳:豐鍋雞煲
📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 11:30 – 22:30
📱電話:2603 0033

———————————————————
🌟滋補螺片花膠雞煲 (半隻)

🌟頂級安格斯牛小排

🌟手工四寶丸

🌟野生竹笙

🌟雜菜籃
雜菜籃包羅萬有,有齊唐生菜、白菜、菜心及油麥菜,岩哂鍾意食菜既我地~

🌟玫瑰特飲 及 德國手工麥啤
呢度提供既飲品都幾有特色~爸爸就鍾意呢款德國麥啤,小麥味夠濃厚,打邊爐歎返支冰凍啤酒,一流~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間小店既食物質素都幾出色,用料新鮮及豐富,晚飯時間座無虛席~食物方面,除左火鍋之外,佢地既雞煲亦係主打菜式,下次再黎試下先~
2023-02-15
❤️ 豐鍋招牌麻辣雞煲今日叫左原隻雞煲 要小辣 雞又好夠滑 而且份量好多 四個人食好夠食 呢個雞煲都幾多配料 有洋蔥 乾蔥頭 芫荽 味道濃郁 用埋雞煲汁去打邊爐 夠晒惹味 ❤️滋潤養生三寶$138(花膠+魚肚+竹笙)物超所值 必點! 最欣賞魚肚 件件都好厚實 白雪雪 絕對係靚料 第一次打邊爐食魚肚 好似海綿禁 吸晒雞煲所有精華 竹笙又夠爽口 花膠筒膠質十足 好足料 好底食❤️美國桶蠔$178必點! 桶蠔超大隻 手板禁大隻 每隻都漲卜卜 好飽滿 夠晒creamy 呢碟有5隻 隻隻分量十足 ❤️手工即炸魚皮$54原條魚起嘅魚皮 真係大開眼界 完整無缺 刀工了得 炸魚皮加左啲味鹽 食落香口 脆卜卜 大大塊 好味✅豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
❤️ 豐鍋招牌麻辣雞煲

❤️滋潤養生三寶$138
(花膠+魚肚+竹笙)

❤️美國桶蠔$178

❤️手工即炸魚皮$54

✅豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)
  • 手工即炸魚皮
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
2023-02-13 34 浏览
滋潤椰子雞煲 (半隻)湯底足料, 有齊紅棗、杞子,椰子條,竹笙, 配上新鮮即開原個椰青水同新鮮椰子肉, 加上鮮嫩雞件, 湯底非常清甜, 建議未落邊爐料前飲多兩碗湯先餃餃陣 (鮮蝦雲吞, 魚皮餃,韮菜餃,麻辣雲吞)餐廳自家包雲吞, 餡料足都算大隻, 推薦麻辣雲吞小小辣幾惹味, 魚皮餃就一般水準頂級安格斯牛(小)牛肉嘅雪花均勻, 小size 分量都足夠兩個人食。 牛肉望落有厚度本身以為會韌 , 點知都幾嫩滑有驚喜滋潤養生三寶 (花膠,魚肚,竹笙)每款有四塊, size 一d 都唔細! 魚肚已經浸好晒, 碌一陣已經可以食!花膠加落湯底後令湯底更加濃稠, 飲落更加滋潤鮮甜雜菜籃有油麥菜,生菜,菜芯,白菜仔四款菜,會按時令更改,不過不包括菇類。蔬菜新鮮沒有爛葉,洗得又夠乾淨, 下鍋吸收了湯底之後更加清甜, 消除了不停食肉嘅油膩感。玫瑰柚子玫瑰香加柚子蜜梳打水, 比一般茶餐廳凍飲大杯, 份量絕對足夠! 不過柚子蜜太足料,飲到一半有點偏甜水蜜桃梳打梳打水加上切粒黃色蜜桃肉, 果肉份量都足足有三份一杯!味道不會太甜🍴豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
滋潤椰子雞煲 (半隻)

餃餃陣 (鮮蝦雲吞, 魚皮餃,韮菜餃,麻辣雲吞)

頂級安格斯牛(小)

滋潤養生三寶 (花膠,魚肚,竹笙)

雜菜籃

玫瑰柚子

水蜜桃梳打

🍴豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)
2023-02-12 31 浏览
📍#豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❤️豐鍋招牌麻辣雞煲有晤同辣度選擇,我擇左入門版BB辣!雞煲上枱 ,香味好濃烈禁飄埋黎,係特級惹味雞煲味 有大量洋蔥 芫荽西 流晒口水 店員炒幾炒後可以開動喇 啲雞滑到不得了 晤會過熟 又晤鞋 正喎❤️頂級安格斯牛(小)$198雪花分布好平均 淥30秒左右就食得 夠晒林 牛味十足 分量都算好多 讚不絕口❤️十優狀丸(黑松露墨魚丸+蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚丸)$108全部丸都係自家手打 黑松露墨魚丸 有嚼口 好足料 入口滿滿松露香 而手打蝦丸彈牙 蝦膠足料又新鮮 食落仲有粒粒蝦肉 一流 ❤️餃餃陣(鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞)$88全部餃都好足料 好飽滿 好新鮮 韭菜餃爆餡 最特別係麻辣雲吞 麻麻香香好惹味 鮮蝦雲吞 有大大隻蝦 好美味🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❤️豐鍋招牌麻辣雞煲

❤️頂級安格斯牛(小)$198

❤️餃餃陣(鮮蝦雲吞+魚皮餃+韭菜餃+麻辣雲吞)$88

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-02-11 43 浏览
心思思想食雞煲,所以就走咗入去,叫左個招牌麻辣雞煲,店員介紹話辣度比出面辣,平時食開小辣嘅我哋叫個BB辣!招牌麻辣雞煲平衡既麻味同辣味岩岩好😋雞件都好入味,乎合雞煲要既重口味,仲放左大量嘅芫荽,芫荽控一定超愛,食完就可以加湯打邊爐😁即炸爆芝紫菜響鈴平時食開正常嘅響鈴,或者紫菜響鈴,但就未試過芝士加紫菜嘅響鈴,咬到芝士位真係好濃既芝士味,同埋響鈴即炸脆卜卜,估唔到芝士同響鈴都好夾👍🏽推介要試美國桶蠔粒粒都超級肥美,又大又新鮮,有五隻,2個人食好滿足😆熟咗之後滑滑又鮮味手工黑松露墨魚丸墨魚丸好彈牙而且同埋比一般手打丸大粒😁性價比高藍蝶雪梨 🍐 水蜜桃梳打🍑兩杯飲品個顏色都好靚,尤其個紫藍色嘅藍蝶,雪梨味十足,滋潤下火。水蜜桃梳打都好味,濃桃香又唔太甜👍👍

招牌麻辣雞煲

即炸爆芝紫菜響鈴

美國桶蠔

手工黑松露墨魚丸
墨魚丸好彈牙而且同埋比一般手打丸大粒😁性價比高

藍蝶雪梨 🍐 水蜜桃梳打🍑
2023-02-07 33 浏览
住頤門好友約食豐鍋雞煲,餐廳乾淨企理,自助調味料區有炸蒜、芫茜、辣椒、蒜蓉。我們點左滋補螺片花膠雞煲 $218 (半隻)雞件頗多,雞肉嫩滑味鮮,花膠有八條,膠質重很黏口,超級美味,值得推介👍👍頂級安格斯牛$198(小)色澤嫩紅,厚切牛肉味香濃,油脂均勻,口感豐富。😍😍十優狀丸$108,有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸各二粒。味道鮮甜,爽口彈牙,超級正💕💕滋潤養生三寶$138,有花膠、魚肚、竹笙,腍滑黏口爽口,夠健康真滿足。😋😋即炸爆芝士紫菜響鈴$49 (3件)即炸熱辣辣很脆脆,索湯汁加芝士香滑勁好味😋雜菜籃 $70,有生菜、菜芯、白菜仔、油麥菜,很新鮮嫩綠,份量足。飲品:藍碟雪梨,咸檸七。總結:食材新鮮,份量足,味道好,值得回頭。
住頤門好友約食豐鍋雞煲,餐廳乾淨企理,
自助調味料區有炸蒜、芫茜、辣椒、蒜蓉。
我們點左

即炸爆芝士紫菜響鈴$49 (3件)
即炸熱辣辣很脆脆,索湯汁加芝士香滑勁好味😋
飲品:藍碟雪梨,咸檸七。

總結:食材新鮮,份量足,味道好,值得回頭。
  • 頂級安格斯牛
  • 滋補螺片花膠雞煲
  • 頂級安格斯牛(小)
  • 十優狀丸
2023-02-06 71 浏览
今日在沙田石門食了間午餐性價比很高的雞煲店,我地問侍應有邊樣好食,佢介紹我地食金銀蛋蒸肉餅同埋韓式金叵羅炒雞球,又真係無介紹錯woo。兩款都好食同埋我地都覺得韓式金叵羅炒雞球最出色。佢個Set Lunch有碟菜送真係有驚喜,佢碟主菜份量都大嘅。個肉餅都幾瘦,無乜肥肉,呢個值得一讚。韓式金叵羅炒雞球的韓式金叵羅個味道其實就似韓國泡菜,辣辣地幾惹味。其實佢個例湯都幾正,無味精之餘又大碗,可惜唔記得影相。

其實佢個例湯都幾正,無味精之餘又大碗,可惜唔記得影相。
2023-02-06 909 浏览
今年非常好彩又逗多咗利是錢,咁就當然要同朋友去食番餐好嘅,加埋天天氣有啲凍,咁就同朋友一齊嚟到石門食呢間豐鍋雞煲, 因為其實朋友都係住喺沙田,咁搭火車嚟都幾方便。 入到去調味料亦齊全。 Anyway, 大家睇下我叫咗啲乜:滋寶螺片花膠雞煲: 雞煲啲雞我覺得都幾嫩滑,食到好有雞嘅鮮味,飲落去個湯底亦都好滋潤,啱曬呢加凍嘅天氣。 花膠同螺片亦都幾足料,其實我覺得係呢一間度食雞煲應該叫麻辣嘅,因為朋友唔係太食得辣,所以試下其他雞煲,點知呢個雞煲我覺得真係幾好,For番一啲唔食辣嘅人都ok。我覺得雞煲D雞最緊要新鮮! 大家可以睇下我幅圖:滋潤養生三寶:有花膠、魚肚同竹笙, 因為逗多咗利是錢關係咁點都要叫啲好嘢而且朋友係女士自然鍾意食多啲花膠去補下身, 咁呢度啲花膠非常唔錯, 感受到好濃烈嘅骨膠原嘅味道, 而且最令人驚喜就係個魚肚唔似出面啲魚肚細細粒,佢係大大件而且幾有咬口同彈力,呢個花魚肚絕對唔錯。 自己誠意推介。手工即炸魚皮: 魚皮色水幾好, 唔似出面嗰啲咁白賴曬,而且我鍾意點落個湯度,咁樣可以索埋啲湯D精華嚟食, 不得不题嘅就係幾脆口。十優狀丸: 咁佢包括有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨

十優狀丸: 咁佢包括有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨丸同鯪魚丸。 咁打邊爐點都要叫啲丸,咁其實啲丸嚟嚟去去都係差唔多,不過呢度啲丸真係似自己hand made去整食得出係幾新鮮同彈牙 ,所以呢個我覺得都係打邊爐必嗌嘅!

美國桶蠔: 呢隻蠔都幾大隻, 咁我同我朋友都話食落去隻蠔口感質感都唔錯, 另外蠔味都幾濃郁, 呢個蠔係quite fine。

雜菜籃: 咁食咁多嘢點都要清下腸胃,呢個菜篮最特別嘅就係新鮮,咁我覺得已經足夠。 不過份量我覺得都夠兩個人食嘅。

最後我同朋友飲埋杯龍鳳檸樂同咸檸七就閃人,如果行過同鐘意打邊爐嘅朋友一定要試下呢一間火鍋店。 我覺得所有嘢都幾好例如服務同食物嘅新鮮程度。

• 手工即炸魚皮