2023-03-27 51 浏览
石門豐鍋雞煲係石門站隔離嘅京瑞廣場,一d 都唔難去。店舖唔算好大,但座位舒適,好彩早去,所以有位,基本上食到一半已經滿座。我點了招牌麻辣雞煲BB辣,呢個絕對有理由成為招牌菜。它的湯底有點濃稠,味道微辣,特別係當你加入雞肉後,佢完美地吸收咗湯汁,更顯風味,而且雞肉十分嫩滑,超好食。食完雞煲當然喺打邊爐,我地叫左幾款食材。墨魚丸超唔錯,手工製作的墨魚丸質地韌性十足、不粘牙,好食到停唔到口。 頂級雪花肥牛也是另一道我非常喜歡的配料。佢嘅肉質鮮嫰,切得很薄,非常容易入口。油麥菜好新鮮,無咩渣。即炸的紫菜響鈴超脆口,沾上一點蘸料真係無得彈。 手工即炸魚皮夠酥脆,好有層次感,而且佢同出面嘅炸魚皮唔同佢係成塊魚皮即炸,仲要超大塊,俾塊面仲大塊。另外,大咸檸七好夠味,但不會太鹹或太甜;大檸茶都係唔錯的選擇。 總體而言,豐鍋提供的食物都很好吃,我會好推薦招牌的麻辣雞煲!

總體而言,豐鍋提供的食物都很好吃,我會好推薦招牌的麻辣雞煲
2023-03-26 44 浏览
之前曾經在荔枝角道吃過這間雞煲的分店,本來想再吃,才發現已經搬到了石門,因此今晚便專程來到這裏。豐鍋招牌麻辣雞煲半隻BB辣$178.0,女店長解釋這裏的辣度比一般小辣為多,所以點了BB辣。配料非常之多,雞件帶着香、辣、麻的味道,非常惹味。雞件份量頗多,足有半隻雞之多,是近期吃過最佳的雞煲之一。👍🥰👍🥰很多麻辣雞鍋,都會在客人面前炒熟,不過這裏食雞鍋,就會在店內其他地方,炒熟才拿過來,店長解釋,不想醬汁沾到客人的衣服,從這點看來,這是一間非常用心的雞鍋專門店。手工即炸魚皮$54.0,這個魚皮上枱的時候,令人非常驚訝,因為係用全條魚的魚皮即炸的,非常吸睛,香脆可口,就算放在湯裏數秒,仍然香脆可口。西班牙頂級黑豚豬腩片$125.0,豬腩肉脂肪比較豐富,肉質鮮美,用來做火鍋配料,非常合適。即炸紫菜響鈴(3件)$43.0,響鈴是即點即炸,所以上枱的時候非常香脆,只需放在湯內10秒,便可享用香脆又帶着鍋底的味道的響鈴。自制非菜餃$60.0,韭菜和豬肉的比例適中,沒有太濃的韭菜味,反而吃到豬肉的鮮味,值得推薦。雜菜籃$70.0,大約有四款不同的蔬菜,這個年代注重健康,就算吃火鍋都要點一個蔬菜。龍鳳檸

龍鳳檸樂$32.0,鹹檸檬和新鮮檸檬兩種不同的味道加在可樂裏,酸酸甜甜,用來吃火鍋,簡直是絕配。
大咸檸七$32.0,鹹檸檬的鹹酸味和七喜的甜味非常匹配,加上大大杯,又是值得推薦的火鍋飲品。
2023-03-26 38 浏览
走入石門整回鄕證,順便探下石門友。朋友帶我食惹味雞煲🐔。💥豐鍋招牌麻辣雞煲半隻辣度有五個level ,朋友係BB級,當然選BB辣。💥頂級安格斯牛小排牛小排雪花均勻❄️,滾幾滾食得,肉嫩味濃😛💥手工四寶丸(蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚丸)手工丸爽口彈牙💥即炸爆芝響鈴響鈴內加入芝士,更邪惡芝味💥手工即炸魚皮即炸魚皮長如手臂💪,香脆可口💥雜菜籃🧺由生菜、油麥菜、白菜仔、菜心組成豐富菜籃🍹玫瑰柚子🍹藍蝶雪梨
走入石門整回鄕證,順便探下石門友。朋友帶我食惹味雞煲🐔。

💥豐鍋招牌麻辣雞煲半隻
辣度有五個level ,朋友係BB級,當然選BB辣。
💥頂級安格斯牛小排
牛小排雪花均勻❄️,滾幾滾食得,肉嫩味濃😛

💥手工四寶丸(蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚丸)
手工丸爽口彈牙

💥即炸爆芝響鈴
響鈴內加入芝士,更邪惡芝味

💥手工即炸魚皮
即炸魚皮長如手臂💪,香脆可口

💥雜菜籃🧺
由生菜、油麥菜、白菜仔、菜心組成豐富菜籃

🍹玫瑰柚子
🍹藍蝶雪梨
2023-03-24 907 浏览
收工約埋三五知己 想搵個坐得耐少少又可以傾到偈既地方 雞煲火鍋係不二之選!平時行過呢間餐廳都好多人 今晚一於BOOK位試下!🥢是日菜式: 湯底: 豐鍋招牌麻辣雞煲 我地叫了BB辣唔想太剌激 雞件厚身多肉 肉質都幾滑溜 無雪藏味! BB辣真係岩岩好 香口又惹味!點了幾款火鍋配料 份份都幾高質! 用料新鮮而且全部份量都大!炸魚皮 : 自家制魚皮 即叫即炸 熱辣辣上台! 第一次食咁大條既魚皮 勁脆!即炸紫菜響鈴 : 又係即叫即炸起 JUMBO SIZE, 入面加左紫菜 咸咸地增加左層次 索哂湯汁食真係好正!頂級黑豚豬腩片 : 擺盤好靚 色澤好粉嫩 肉質爽爽地! 唔會有豬蘇味 同埋都吾會好漏!手工黑墨丸 : 手打丸爽口彈牙! 真材實料! 脆鯇魚腩 : 肉質爽脆又結實! 次次打邊爐我都會叫既配料! 但好少見甘大條脆鯇同少碎骨!📷餐廳周圍: 坐位舒服 餐桌都大張夠位放食物! 周邊整齊吾會痴立立!😋美味指數: 性價比好高 價錢不貴但很高質素 好多食物都係自家制 出面食吾到!難怪平日夜晚都會滿哂座!
平時行過呢間餐廳都好多人 今晚一於BOOK位試下!

🥢是日菜式:

手工黑墨丸 : 手打丸爽口彈牙! 真材實料!

難怪平日夜晚都會滿哂座!
2023-03-23
2023-03-24 24 浏览
石門係沙田嘅美食天堂呢間雞煲平日時段都全場爆滿食物質數比預期更高✨豐鍋招牌麻辣雞煲朋友唔識得太辣,所以揀咗BB辣度醬汁非常惹味,一隻雞嘅份量都好多肉質嫩滑,唔會太肥✨頂級黑豚豬腩片平時成日都食牛,今次就試吓呢度嘅豬腩片最初怕好多肥膏,估唔到口感咁爽口✨手工黑墨丸手打丸類係特別好食,加入墨魚汁嘅墨丸,非常爽彈裡面粒粒新鮮墨魚,真材實料✨韮菜餃自己製餃子,餡料飽滿.皮夠薄豬肉同韮菜係完美配搭✨即炸紫菜響鈴即叫即炸嘅紫菜響鈴,裏面夾紫菜好香口,無諗過咁大件,仲熱辣辣✨蜂巢豆腐第一次食咁長嘅蜂巢豆腐,吸盡湯底精華,軟軟腍腍好入味✨脆鯇魚腩魚腩嘅口感非常爽脆,啖啖肉冇乜骨。✨手工即炸魚皮必食:第一次咁大條嘅炸魚皮,脆卜卜成塊薯片咁✨水蜜桃梳打.玫瑰柚子飲品都幾多選擇,唔同款式嘅特飲配雞煲一流

石門係沙田嘅美食天堂

呢間雞煲平日時段都全場爆滿
食物質數比預期更高

✨豐鍋招牌麻辣雞煲
朋友唔識得太辣,所以揀咗BB辣度
醬汁非常惹味,一隻雞嘅份量都好多
肉質嫩滑,唔會太肥

✨頂級黑豚豬腩片
平時成日都食牛,今次就試吓呢度嘅豬腩片
最初怕好多肥膏,估唔到口感咁爽口

✨手工黑墨丸
手打丸類係特別好食,
加入墨魚汁嘅墨丸,非常爽彈
裡面粒粒新鮮墨魚,真材實料

✨韮菜餃
自己製餃子,餡料飽滿.皮夠薄
豬肉同韮菜係完美配搭

✨即炸紫菜響鈴
即叫即炸嘅紫菜響鈴,裏面夾紫菜好香口,
無諗過咁大件,仲熱辣辣

✨蜂巢豆腐
第一次食咁長嘅蜂巢豆腐,
吸盡湯底精華,軟軟腍腍好入味

✨脆鯇魚腩
魚腩嘅口感非常爽脆,啖啖肉冇乜骨。

✨手工即炸魚皮
必食:第一次咁大條嘅炸魚皮,
脆卜卜成塊薯片咁

✨水蜜桃梳打.玫瑰柚子
飲品都幾多選擇,唔同款式嘅特飲配雞煲一流
2023-03-23
  • 手工即炸魚皮
  • 即炸紫菜響鈴
  • 水蜜桃梳打
  • 招牌雞煲
▫️滋潤椰子雞煲(半隻)($198)👉🏻上檯嗰陣湯底本身已經有椰子竹笙紅棗同杞子,店員話當湯滾嗰陣就可以落雞同刮新鮮椰青入面啲肉落去👉🏻雞肉每一個部位都超級之鮮嫩,椰肉好厚身同好滑😳湯超級清甜真係會忍唔住係咁飲🥺⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️頂級雪花肥牛(小)($118)👉🏻雪花分布平均,細Size都已經好夠2 個人食,肥牛厚切好有口感而且好重牛味,肉質嫩滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️手工即炸魚皮 ($54)👉🏻第一次見咁大魚皮,有3大塊😮魚皮薄身又鬆脆,超級香口!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️自家製麻辣雲吞 ($68)👉🏻店員超級推薦呢度嘅雲吞,話係全手工做出面買唔到,果然冇令我失望,個皮好薄,餡料豐富,有好大隻蝦同好多雲耳,非常爽口🤤初初食嗰陣辣味唔係好強,但食落後勁都幾強,非常重口味😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️牛柏葉 ($59)👉🏻好爽口☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️油麥菜 ($36)▫️烏梅汁 ($38)▫️ 大話七($32)▫️ 醬油費($8@)——————評分:9/10.平圴消費:~$350
▫️滋潤椰子雞煲(半隻)($198)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️頂級雪花肥牛(小)($118)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️手工即炸魚皮 ($54)
👉🏻第一次見咁大魚皮,有3大塊😮魚皮薄身又鬆脆,超級香口!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️自家製麻辣雲吞 ($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️牛柏葉 ($59)
👉🏻好爽口☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️油麥菜 ($36)
▫️烏梅汁 ($38)
▫️ 大話七($32)
▫️ 醬油費($8@)

——————
評分:9/10
平圴消費:~$350
2023-03-20 32 浏览
豐鍋雞煲好耐未黎過石門,京瑞兩個商場都勁多餐廳。一係去到一期一樓已經好香,吸引左去試下呢間雞煲。平日黎講都幾滿座,等左一陣咁啱有張2人檯。先叫左半隻雞,本身想叫小辣,店員溫馨提示小辣即係平時出邊既中辣嚟,所以我地都要BB辣試吓先😆雞煲醬唔係甜甜地果隻,係麻辣香比較重🤤果然BB辣已經好夠味。一黎到已經可以食,芫荽洋蔥都好入味。d雞件已經炒過,嫩滑多汁,半隻份量都好多,食完雞煲再打邊爐。手工蝦丸🦐爽口彈牙,絕對係新鮮製作,加埋蟹籽做點綴,再提升蝦嘅鮮味黑豚豬梅片🐷大大塊薄切,烚得耐都唔韌唔柴芝士響鈴🧀即叫即炸,加咗塊車打芝士,超級邪惡,但好好味麻辣鴨血🦆鴨血質地係正宗台灣口味,帶少少煙靭,呢個麻辣汁比雞煲醬淡啲,但都好惹味。襯埋特色烏梅汁同玫瑰柚子特飲,成餐飯都好滿足👍🏼
豐鍋雞煲
黑豚豬梅片🐷大大塊薄切,烚得耐都唔韌唔柴
芝士響鈴🧀即叫即炸,加咗塊車打芝士,超級邪惡,但好好味
襯埋特色烏梅汁同玫瑰柚子特飲,成餐飯都好滿足👍🏼
2023-03-17 42 浏览
今日夜晚去食豐鍋, 服務員態度非常好, 食物質素也很滿意, 大滿足😋😋1. 一坐下先揀好主打燙底,由於今天不嘗辣,所以最後揀了"滋補螺片花膠雞煲",嫩雞可以選擇一隻或半隻夠貼心!半隻肥美嫩滑的雞件配上花膠已夠兩位享用,也可試試其他食材。2. 推介手工即炸魚皮,姐姐誠意推介。大過手掌的魚皮,第一次見!一份還有兩大片。脆卜卜,還有些椒鹽粉洒在表面,一試難忘。3. 頂級安格斯牛(小)︰兩人份量剛剛好。牛肉口感質素高,脂肪分布的均匀和密集。單看上碟時的擺設美觀,已急不及待要試一試。用上滋補螺片花膠湯底煮出來的牛肉,份外美味,肉汁充足仍保留纤维的细嫩程度,令人一試難忘。4. 餃餃陣:皮薄,餡料飽滿,似係新鮮製做。還有麻辣餃。5. 還有我很喜歡蜂巢豆腐, 很有質感。下次我會試吓呢度最著名的麻辣雞煲呢!真期待🥰

脆卜卜,還有些椒鹽粉洒在表面,一試難忘。

4. 餃餃陣:皮薄,餡料飽滿,似係新鮮製做。還有麻辣餃。

5. 還有我很喜歡蜂巢豆腐, 很有質感。

下次我會試吓呢度最著名的麻辣雞煲呢!真期待🥰
1K
附近上完yoga 同d 同學仔過黎聚餐邪惡一下😆豐鍋招牌麻辣雞煲 (半隻)$178選左小辣, 個人覺得就唔算辣不過之後會愈煮愈辣(朋友話, 個人覺得唔太辣🤣)都幾惹味, 雞肉幾嫩, 半隻雞份量都唔少, 夠我哋4個share十優狀丸 $108全部丸都係自家手打, 包括黑松露墨魚丸、蝦丸、黑汁墨魚丸、鯪魚丸同埋墨魚丸 各兩粒, 我食左蝦丸同黑汁墨魚丸都好彈牙幾香頂級安格斯牛(小)$198估唔到小都幾大碟, 雪花紋理牛脂分佈平均, 帶頗香濃嘅牛肉味, 輕輕一涮幾秒就食得. 滋潤養生三寶 $138包左花膠、竹笙同埋魚肚, 一碟都唔少. 花膠幾黏口, 再聯同埋魚肚竹笙好汲湯嘅香味雜菜籃 $70一盤子包括唐生菜、白菜、菜心、油麥菜, 都幾新鮮即炸紫菜響鈴 $73有6件, 即炸起好香脆, 中間卷有圈紫菜珊瑚蚌 $125呢碟相對細碟, 淥完會再縮水. 可能湯底太濃食唔到好爽甜玫瑰柚子 $38紅色嘅玫瑰syrup, 攪拌後漸變紅.
附近上完yoga 同d 同學仔過黎聚餐邪惡一下😆

豐鍋招牌麻辣雞煲 (半隻)$178

十優狀丸 $108

頂級安格斯牛(小)$198

滋潤養生三寶 $138

雜菜籃 $70
一盤子包括唐生菜、白菜、菜心、油麥菜, 都幾新鮮

即炸紫菜響鈴 $73
有6件, 即炸起好香脆, 中間卷有圈紫菜

珊瑚蚌 $125
呢碟相對細碟, 淥完會再縮水. 可能湯底太濃食唔到好爽甜

玫瑰柚子 $38
紅色嘅玫瑰syrup, 攪拌後漸變紅.

• 頂級安格斯牛
2023-03-16 789 浏览
石門多野食 就出哂名架啦今日就返朋友放工 約左係石門食雞煲🥘雞煲真係晚晚食 都唔會厭☺️石門站C出口 直行左手邊個商場 上一層行到轉角位 就搵到🍴豐鍋雞煲🍴 好方便好彩7點前到 唔洗等位 😌估唔到平日晚上 都7點半左右已經滿座😱😱落好單就緊係出去混醬🥢滋補螺片花膠雞煲🥘湯底同雞分開上 湯底已有一碗芫荽 螺片 白蘿蔔 少量薑絲個湯清清地咁 加埋隻雞落去煲 就岩岩好🥢手工四寶丸🍡🍢黑墨魚丸。蝦丸。墨魚丸。鯪魚丸粒粒都好足料 爽口彈牙 蝦丸好香 滿滿嘅蝦膠 係口入面溶化☺️墨魚丸就啖啖墨魚肉🥢白鱔片🐟片片大大片 好吸引😍有少量可吞嚥嘅骨仔如果小朋友食 要小心🥢野生竹笙竹笙配花膠雞湯 正😋😋🥢雜菜籃🧺所有菜都好新鮮 👍🏻🥢手工即炸魚皮真係現場即炸架😮😮兩條大大條既即炸脆魚皮超香魚味🤩 灑左少量鹽巴調味就咁食又得 勁脆口放落湯又得 淥完都仲好重魚味 好香好好味🤤呢個魚皮真係好出色👍🏻👍🏻👍🏻🥤玫瑰柚子🥤龍鳳檸樂見到隔離枱食響鈴🔔 好似都勁正咁🥺勁想伸手過去夾一舊🤫食哂枱面嘅食物 已經飽到上頭頂唯有下次再戰個響鈴啦😤😤
石門多野食 就出哂名架啦

湯底同雞分開上
湯底已有一碗芫荽 螺片 白蘿蔔 少量薑絲
個湯清清地咁 加埋隻雞落去煲 就岩岩好

🥢手工四寶丸🍡🍢
黑墨魚丸。蝦丸。墨魚丸。鯪魚丸
粒粒都好足料 爽口彈牙

• 龍鳳檸樂
  • 玫瑰柚子
!!
2023-03-14 40 浏览
雞煲專門店石門美食攻略2023上一次黎食已經係疫情之前!估唔到仲留到係度,實力証明曬今次黎到食手切牛肉加椰子雞煲好正好回味!店鋪細細,服務一流,環境唔錯又凍又暖,唔知佢想點,食返個暖胃湯雞煲一流雙重享受 女士最愛養生滋補系列有住家健康風味湯底係即開椰青雞湯,先煲熱,飲2碗湯,最後先食雞肉,食飽飲飽,再加雞湯打邊爐必食手切牛肉,本地牛,油花平均之餘口感嫩滑有牛味加上醬汁既味,惹味不失鮮味仲有成張紙咁長既薄炸魚皮,超過40CM長既薄脆口感,唔油膩,仲好好食添仲有多款新鮮食,有鮮魚,手工雲吞,蔬菜盤等等~總有一味岩你口感食得辣仲可以食埋麻辣雞鍋#豐鍋雞煲 (京瑞廣場) Rich Pot (Kings Wing Plaza) 沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
雞煲專門店
石門美食攻略2023
上一次黎食已經係疫情之前!
估唔到仲留到係度,實力証明曬
今次黎到食手切牛肉加椰子雞煲
好正好回味!店鋪細細,服務一流,環境唔錯

又凍又暖,唔知佢想點,食返個暖胃湯雞煲一流
雙重享受 女士最愛養生滋補系列有住家健康風味

必食手切牛肉,本地牛,油花平均之餘口感嫩滑有牛味
加上醬汁既味,惹味不失鮮味

食得辣仲可以食埋麻辣雞鍋

2023-03-11 38 浏览
今日入咗沙田搵好嘢食,去咗石門站食雞煲加打邊爐,餐廳位於石門站1 分鐘路程超方便,平日都座無虛席。招牌厤辣雞煲 $178雞煲非常惹味,份量十足,店員將雞煲上枱之後會幫你煮熱個雞煲 ,當你食完個雞煲之後就可以叫店員幫你加湯打邊爐。十優狀丸 $108有黑松露墨魚丸+蝦丸+墨魚丸+黑墨丸+鯪魚,一共10粒,粒粒彈牙足料。頂級安格斯牛 $198牛肉味香濃,肉質嫩滑 雜菜籃 $70四款蔬菜都非常新鮮滋潤養生三寶 $138有花膠+魚肚+竹笙 ,魚肚同埋竹笙吸收晒湯底嘅味食落口惹味。原來花膠打邊爐係咁好食㗎。總括而言:性價比高,交通方便,火鍋配料碟碟份量十足,而且食材優質,雞煲調味得非常惹味。店員姐姐服務非常好,很細心。豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
今日入咗沙田搵好嘢食,去咗石門

招牌厤辣雞煲 $178

十優狀丸 $108

頂級安格斯牛 $198
牛肉味香濃,肉質嫩滑

四款蔬菜都非常新鮮

滋潤養生三寶 $138

豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
跟住一位沙田區既朋友今日嚟到石門 佢話呢度原來有一間高質嘅雞鍋舖頭🤌🏻 位置都超級方便,就喺馬鐵站隔離嘅商場一出就係。我哋嗰日去係平日,但係都全場爆滿,絕對係係實力嘅小店 😯 建議大家可以坐低先揀咗湯底,店家就會先準備。餐廳有多款雞煲同配料選擇,食材新鮮,價錢親民。 🔸 滋潤椰子雞煲 (半隻) $198呢個雞煲好有驚喜 材料非常豐富 湯底本身已經有野生竹笙,杞子及紅棗等配料養生滋潤既材料 店員跟手再攞個椰青過黎,叫我地將椰青水加入湯底,再刮埋d 椰青肉落去,令湯底更重椰子香。半隻雞既份量岩哂我地兩個人,雞肉肉質鮮嫩, 煲湯魚煲椰子味越鮮甜,忍唔住你咁飲雞湯😙🔸 滋潤養生三寶$138一碟有齊有花膠、竹笙、魚肚。花膠腍滑黏口,竹笙爽口,索左湯汁仲好味。魚肚就非常厚身 值得推介 尤其是貪靚嘅女士 可以養顏🔸 十優狀丸 $108有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨汁丸、鯪魚丸, 食得出粒粒都係手打出嚟 爽口又彈牙🤓🔸 雜菜籃 $70有生菜、菜芯、白菜、油麥菜。全部都非常新鮮,啱晒鍾意食唔同菜嘅朋友一齊分享😝🔸 頂級雪花肥牛 $ 118肥牛肉片味香,肉色鮮紅, 切得幾厚, 所以幾有咬口🤩另外我哋分

🔸 滋潤椰子雞煲 (半隻) $198

🔸 滋潤養生三寶$138

🔸 十優狀丸 $108

🔸 雜菜籃 $70

🔸 頂級雪花肥牛 $ 118
肥牛肉片味香,肉色鮮紅, 切得幾厚, 所以幾有咬口🤩

另外我哋分別叫左兩杯飲品, 玫瑰柚子同藍蝶雪梨。

📍豐鍋雞煲火鍋
  • 滋潤椰子雞煲
2023-03-06 34 浏览
聽人講呢間鋪頭幾出名食花膠雞🐣小編又好鍾意食花膠雞啵🤪見經開呢頭就試吓先🥰呢度仲會有一個自助嘅調味料吧,🧊滋補螺片花膠雞煲 $218 本身以為上枱嘅時候啲雞🐣原來已經喺個煲度,點知原來剩係得煲湯🤣🍲雞同埋啲花膠都會令上🥰咁就可以自己控制啲雞🐣同埋花膠🌼煲幾耐😚唔會怕因為煲得太耐而令到啲雞太鞋👍🏻本身個湯已經有螺片、蘿蔔同埋芫荽🥬,份量一啲唔小!😻 個湯好清甜同埋滋潤,飲完都唔會覺得口渴🥰🧊 十優狀丸 $108全部丸都係自家手打架!🥰唔係平時打邊爐食開嗰啲雪藏丸👍🏻😍有黑松露墨魚丸🦑、蝦丸🦐、黑汁墨魚丸、鯪魚丸🐟同埋墨魚丸 各兩粒😚,味道相當彈牙同埋有咬口😋上面仲會有啲蟹子做裝飾添!🤣🧊頂級安格斯牛(小)$198一嚟到即刻比呢碟牛🐮驚艷左🫢超級大碟,同埋啲花紋都好靚✨雖然話就話細碟,但係大跌到我覺得三到四個人share 都可以🤣牛肉味好濃,脂肪分佈比例幾好👍🏻唔會太肥亦都唔會太瘦😋🧊滋潤養生三寶 $138呢一set嘢可以話係超值!有齊花膠🌼、竹笙同埋魚肚😍份量仲好多!花膠🌼冇乜腥味,質感都幾黏口🤪魚肚同埋竹笙就吸收晒湯入邊嘅精華🤩記住小心熱啊 !🤭我哋都差啲淥親個咀🥹🧊雜菜籃 $70菜

呢度仲會有一個自助嘅調味料吧,

🧊滋補螺片花膠雞煲 $218

🧊 十優狀丸 $108

🧊頂級安格斯牛(小)$198

🧊滋潤養生三寶 $138

🧊雜菜籃 $70
菜🥬嘅份量真係超級多😂又有好多唔同嘅款式喎,有唐生菜、白菜、菜心同埋油麥菜👍🏻打邊爐硬係唔食菜唔安樂,感覺上都健康啲🤣可以平衡下心理呀嘛😼

🧊藍蝶雪梨 $38
上到枱嗰時候已經覺得佢超級靚🤩✨拎咗佢嚟打卡打咗幾張先🤭仲要係漸變色!味道方便就偏甜,但係感覺都幾滋潤😼🥰幾重雪梨味🍐

🧊大檸茶 $33
正正常常嘅檸檬茶🤣茶味啱啱好唔會話太濃或者太淡,但係份量真係幾大杯😂打邊爐最鍾意一度飲嘢一度食㗎嘛😚🫶🏻

性格比:8/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8/10

📍豐鍋雞煲 (京瑞廣場) (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西 #沙田#沙田美食#沙田中心#沙田好去#沙田雞煲#沙田火鍋#雞煲#烤魚#火鍋#沙田石門#石門美食#石門#京瑞廣場

2023-03-03 32 浏览
今日天氣凍凍地約沙田朋友食豐鍋雞煲,餐廳食材新鮮,價錢親民。我們點左滋補螺片花膠雞煲 $218 (半隻),雞肉嫩滑,雞有鮮甜味,花膠和螺片都不少,湯底清甜又滋潤很美味。👍👍👍滋潤養生三寶$138:有花膠、竹笙、魚肚,花膠:腍滑膠質黏口。💕💕竹笙:爽口彈牙,索左湯汁更美味。魚肚:厚身魚肚,軟滑可口,值得推介😍😍頂級安格斯牛$198(小)牛肉味香,肉色鮮紅,肥瘦均勻,很嫩滑。😊😊 十優狀丸$108,有黑松露墨魚丸、蝦丸、墨魚丸、黑墨汁丸、鯪魚丸,味道鮮爽口又彈牙 。雜菜籃 $70有生菜、菜芯、白菜、油麥菜都很新鮮嫩綠。飲品:檸檬可樂、酸梅汁,清甜鮮渴。豐鍋雞煲(京瑞廣場)沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖

滋潤養生三寶$138:有花膠、竹笙、魚肚,
花膠:腍滑膠質黏口。💕💕
竹笙:爽口彈牙,索左湯汁更美味。
魚肚:厚身魚肚,軟滑可口,值得推介😍😍

雜菜籃 $70
有生菜、菜芯、白菜、油麥菜都很新鮮嫩綠。

飲品:檸檬可樂、酸梅汁,清甜鮮渴。

豐鍋雞煲(京瑞廣場)