2017-03-05 4831 浏览
有朋友嚟香港旅行,我哋盡地主之誼買咗入住挪亞方舟酒店連自助餐套票,論價錢,酒店連自助餐係抵嘅,食物款式係多,但係唔會令人特別想再去拎嚟食嘅衝動,好多都係同一樣食材轉烹調方法。餐廳設計簡單,客人好多。海鮮吧有蟹腳,涷蝦,蜆,青口,翡翠螺,中規中矩。刺身唔係咁新鮮。部份熟食及冷盤賣相精緻,味道亦唔錯。燒烤喺室外有師傅燒,好多人要等好耐,熱辣辣唔錯。甜品款式唔少,不過味道一般,比較特別嘅有天鵝造型泡芙同即焗疏乎厘。
海鮮吧有蟹腳,涷蝦,蜆,青口,翡翠螺,中規中矩。
刺身唔係咁新鮮
部份熟食及冷盤賣相精緻,味道亦唔錯
燒烤喺室外有師傅燒,好多人要等好耐,熱辣辣唔錯
團購
今日我們一家四口去咗馬灣挪亞方舟一日遊,喺下午嗰陣我們去咗行沙灘同必到嘅影相地標青馬大橋影相,之後我們去咗一早預訂咗嘅「挪亞度假酒店豐盛閣」食自助晚餐!食物嘅款式種類唔係好多,戶外嘅位置有個燒烤區,係食燒烤嘅食物,燒牛肉燒得過熟,所以肉質好「嚡」同好韌,但肉味都幾濃郁!燒蠔嘅肉質唔係好肥美,而且味道相當腥!壽司卷物嘅飯非常腍身,而且相當鬆散,差唔多一夾就散!最令我們覺得驚訝嘅係咁大間酒店嘅自助餐廳,竟然無麵包食!另外!其他熟食亦煮得過熟同唔係好新鮮!唯一一樣最正嘅係羅宋湯,味道相當鮮味濃郁!至於甜品方面亦無乜驚喜,款式選擇亦都係比較少!所以祇有環境係滿分,食物出品同質素就真係完全唔掂!而且用嚟載食物嘅碗同碟都係裂㗎!真係令我們覺得好失望!
今日我們一家四口去咗馬灣挪亞方舟一日遊,
喺下午嗰陣我們去咗行沙灘同必到嘅影相地標青馬大橋影相,
之後我們去咗一早預訂咗嘅「挪亞度假酒店豐盛閣」食自助晚餐!
食物嘅款式種類唔係好多,
戶外嘅位置有個燒烤區,係食燒烤嘅食物,燒牛肉燒得過熟,
壽司卷物嘅飯非常腍身,
而且相當鬆散,差唔多一夾就散!
最令我們覺得驚訝嘅係咁大間酒店嘅自助餐廳,竟然無麵包食!
另外!其他熟食亦煮得過熟同唔係好新鮮!
唯一一樣最正嘅係羅宋湯,味道相當鮮味濃郁!
至於甜品方面亦無乜驚喜,款式選擇亦都係比較少!
所以祇有環境係滿分,
食物出品同質素就真係完全唔掂!
而且用嚟載食物嘅碗同碟都係裂㗎!
真係令我們覺得好失望!
2016-12-28
2016-12-23 3847 浏览
因為團購所以先會來馬灣 4點就去到等到5點45分先入得去 之後仲等6點15分先可以食野 場內有長腳蟹 蠔 羊架 壽司 其實我地唔係好食生野 所以主攻食熟食同甜品 甜品係幾吸引 場外都有熱烏冬 火雞 和牛 食物都不錯 可惜款式太少 另外附送2杯紅酒 同埋沙律菜 和沙律醬汁也很好食梳乎厘好食
梳乎厘好食
2016-12-22
圣诞节
  • 梳乎厘
2016-12-21 3553 浏览
特登請假同小公主去挪亞方舟玩ㄧ日, 本應開開心心。就系呢餐飯,今我這個假期蒙上ㄧ個污點。事源係玩到唔知食午餐,已過2點,都無野好揀,買門票時有2張豐盛閣5蚊折扣卷,費事㨂,就去果度食。成個場,加埋我同小公主,唔過10人。全部餐加埋唔夠10餐。我ㄧ眼睇中沙姜雞飯,小公主就好多都唔like 見佢有燒味飯, 就叫燒味飯,我叫沙姜雞咪幇公主叫叉燒。。。 個收銀小姐就語帯不悦話(音調高2度) 仲有呢!我問,可以叫2樣?收銀小姐再把音調高多2度講: 係呀!好! 叫哂所有餐,報收我幾錢,我就問可不可以碌卡……無捻過佢個答案系(音調高8度)字與字間停2秒。有……呀!服務態度好到呢!我餐飯…… 沙姜雞,雞真係好滑,可惜太咸,ㄧ路食,ㄧ路飲好多水。小公主食系叉燒同燒鴨雙拼,叉燒太瘦太“ 鞋”,燒鴨似橡根,咬不開。我两都叫了凍檸檬荼,有茶味,有檸檬味……算合格。總結,食物品質系有,可惜煮同處理就要再加功夫了。

成個場,加埋我同小公主,唔過10人。全部餐加埋唔夠10餐。

我餐飯…… 沙姜雞,雞真係好滑,可惜太咸,ㄧ路食
,ㄧ路飲好多水。
小公主食系叉燒同燒鴨雙拼,叉燒太瘦太“ 鞋”
,燒鴨似橡根,咬不開。
我两都叫了凍檸檬荼,有茶味,有檸檬味……算合格。

總結,食物品質系有,可惜煮同處理就要再加功夫了。
2016-12-20
現金券
2016-12-19 2759 浏览
唔想食自助餐,好彩餐廳有得散叫,套餐都係幾十蚊,價錢合理,日式咖哩雞飯唔太辣,最鐘意有大量菜,沙姜雞飯真係要推薦比大家,超入味超滑,好好味。兒童餐設計好吸引,可惜意粉無乜味小朋友唔太鐘意。我都明白去主題樂園對食唔可以有太高要求,沙姜雞飯真是有驚喜,唯有缺點係所有白飯都只係微暖,如果有改善就更好。

呢日假日緊係要同朋友搵節目。去迪迪尼? 海獅公園? 係好玩但又唔想同人迫,不如平平地嚟挪亞方舟悠閒嘆返日行咗陣就嚟呢度食個LUNCH,久聞呢度有個無敵靚景,一坐低望出去果然無得彈,有山有海,好有度假FEEL!當然有靚景都要有美食配合。叫咗呢個沙彊雞飯餐連飲品,價錢當然比出面略貴$7X,不過比起某D一杯大可樂都夠膽收幾十蚊的主題樂園算好正常。食落果然高質,雞肉好嫩滑,好鮮好有雞味,沙彊醬偏濃咗些但好惹味。令人食完仲想再食!主題樂園嚟講呢度真係幾另類,唔係SELL機動遊戲係SELL幽雅自然景,可能因為咁所以唔多人嚟。不過在我嚟講仲好,可以好舒服咁遊玩。

2016-12-11
2016-08-15 5642 浏览
之前已經食過幾次呢間酒店嘅晚餐buffet,味道唔稱得上very good,但總算多選擇,於是今次試下lunch buffet,順道參觀下挪亞方舟em......即係點講呢,我都明白一分錢一分貨,之但係個lunch buffet真係頹左d。冷盤只有霉霉地嘅蜆、超迷你青口,細細隻凍蝦、仲有盤蟹蚶。熱盤就只有羊架同鴨肉比較好,其餘有如buffet界明將level 打大佬:d急凍魚柳完全冇味,豬脾仔似煲完湯嘅豬𦟌。甜品賣相亦唔吸引,但某幾種蛋糕味道還算可以。最正常就係Dreyers 雪糕同salad bar評分比ok 係因為食完可以去沙灘、方舟玩下,輕輕鬆鬆消磨一整天

冷盤只有霉霉地嘅蜆、超迷你青口,細細隻凍蝦、仲有盤蟹蚶。

最正常就係Dreyers 雪糕同salad bar

2016-06-28 6579 浏览
團購買海鮮bbq buffet 旦因為天氣太熱所以free upgrade 到室內,抱住興奮心情入去去到發現好多人 已經預左成餐buffet會好嘈太陽未落山勁曬 落山後海景靚食物種類唔多,質素參差 部分海鮮更加係無味雖然人多,旦refil得快 唔會話無哂如果係團購買平平地都可以一試,正價就唔會考慮

去到發現好多人 已經預左成餐buffet會好嘈

太陽未落山勁曬 落山後海景靚

食物種類唔多,質素參差 部分海鮮更加係無味

雖然人多,旦refil得快 唔會話無哂

如果係團購買平平地都可以一試,正價就唔會考慮
2016-06-25
2016-06-28 7998 浏览
團購去了這間挪亞方舟自助餐,全部加埋$250都唔需要。食物有好多選擇,食物新鮮,好快補給。因我不是假日去,坐得舒服,環境大又舒適。但燒烤吧就遜色小小,燒蠔無味,燒菠蘿及紅青椒成日燒到黑晒,燒雞翼似原本巳經蛤熟,之後再燒一燒,所以無燒雞翼的味道。熱盤羊扒好好味,值得一試。總刮講算超值。
沙律類
2016-06-13
父亲节
  • 羊扒
2016-06-20 4423 浏览
買團購黎食生日飯,Book 左窗口位,可惜位置燈光較暗,唔係好睇得清食物好多海鮮食,refill 得快,亦唔會話好多人爭魚生同海鮮都新鮮,甜美熟食就較少,不過有燒烤區,有專人燒俾你,個人覺得唔係好入味,有乳豬食😂餐廳推介黑豕肉,不過覺得好羶,一件都食唔落有龍蝦湯,個底都幾多龍蝦仔,咸左啲甜品唔係特別多花款,首推梳乎哩,食左四五個,雪糕係自己“筆”果啲
好多海鮮食,refill 得快,亦唔會話好多人爭
魚生同海鮮都新鮮,甜美
餐廳推介黑豕肉,不過覺得好羶,一件都食唔落

有龍蝦湯,個底都幾多龍蝦仔,咸左啲

一入到豐盛閣,外表看上去好像很豪華,但其實成個環境相當簡陋。餐廳的廁所同水龍頭好多都壞了,洗唔到手,要上其他樓層廁所,烏蠅又多。我坐窗口位關係又係多烏蠅,大大隻,未開始食野已經打死兩隻!叫我仲邊胃口食野! 三文魚都新鮮既,好過食放題,羊架時肥時瘦,壽司出得一轉就冇出,蟹腳又少肉,好像樣樣野都營養不良!!!牛扒有點乾爭爭,燒蠔叫好少少,燒菠蘿好食~ 可以盡試~不過都係排長龍。甜品,木糠布甸出了一轉就唔出,食唔到冇得評,朱古力慕斯唔錯,同普通麵包鋪差唔多,得梳乎厘好食,排好長龍,大家俾心機排隊啦~仲要唔好排錯添呀~到時又由頭排過架啦~ 生果淡而無味。蛋糕全部都難食到震,食落似普通蛋糕加藍梅醬,仲話係芝士蛋糕...當人白痴。 雪糕好食,但挖果下慘過做地盤,硬過地底泥!!!同埋又係俾心機排隊啦!!! 總結:好野要搶要排隊先會有,但都係果兩樣,貴價食物而且只出一轉,食唔到就冇。交通又唔方便....賣單果時俾張5折優惠卷我,我當場撕爛掉左。 真心第一次來無諗過會咁差,所以冇影到相,下次一定會影!不過我諗都冇機會!免費俾我都未必來呀!!!

可以盡試~不過都係排長龍。

2016-05-14
母亲节
  • 梳乎厘
2016-05-11 3769 浏览
今日去挪亞方舟玩完,夜晚去左豐盛閣食,不過真係差,用料和廚師的廚藝有待改善!中湯可能無錢買豬骨完全無味西湯竟然用急凍蟹腳煲湯,好特別藍青口無鮮味只有咸味長腳蟹啲蟹肉痴哂殼,唔新鮮,係米食淨左好多所以用來煲湯斬件麵包蟹完全無味三文魚睇到唔想食吞拿魚,八爪魚,鯛魚睇落幾好,不過食落完無味,係米廚師急住解凍,係咁啤水,啤到啲海鮮完全無味熱葷方面好多都唔夠熱如羊架又凍又蘇青咖哩雞翼搥開始溶,其實炸一炸佢應該效果好好多豆漿排骨好林,不過中段睇到開始起泡麻辣牛筋夠辣牛尾最好食,如果焗多15-20分鐘先夠林麵包蟹蒸水蛋幾個蟹蓋蒸蛋,應該拆左啲蟹膏打散來蒸,蟹蓋做裝飾,俾人攞哂啲蟹蓋就得返蒸水蛋瓜甫好核突炒飯算啦牛腩就做得幾似樣,不過急凍牛腩好瘦,用牛肋條比較好燒烤方面我個人認為浪費左啲牛肉,太接近啲炭,同埋啲炭會爆好多炭屎,攞到返枱又凍又un仲有炭屎,菠蘿可以燒耐少少,白色腸仔最失敗,唔知幾時開始浸住,浸到無哂味,完完全全無味,燒蠔算唔錯,因為炭屎彈唔到甜品就緊係雪糕就無得輸啦,梳乎厘係米應該用返梳乎厘杯來裝,用中式飯碗好似格格不入,都幾受歡迎,生果,朱古力噴泉正常其他餅無食汽水同啤酒任飲,點解唔搵
中湯可能無錢買豬骨完全無味
西湯竟然用急凍蟹腳煲湯,好特別

藍青口無鮮味只有咸味
長腳蟹啲蟹肉痴哂殼,唔新鮮,係米食淨左好多所以用來煲湯
斬件麵包蟹完全無味
三文魚睇到唔想食

熱葷方面好多都唔夠熱如羊架又凍又蘇
青咖哩雞翼搥開始溶,其實炸一炸佢應該效果好好多
豆漿排骨好林,不過中段睇到開始起泡
麻辣牛筋夠辣
牛尾最好食,如果焗多15-20分鐘先夠林
瓜甫好核突
炒飯算啦
牛腩就做得幾似樣,不過急凍牛腩好瘦,用牛肋條比較好

燒烤方面

其他餅無食

汽水同啤酒任飲,點解唔搵汽水公司贊助一部汽水機呢?好似免費!既然有檸檬有茶供應不如唔好出汽水,凍檸茶,凍檸水,米仲吸引,好過飲無汽的汽水

加食物的速度相當快,唔會無先加,抵贊
待應服務都好好,有時好似一個人都無
環境就有小昆蟲飛,海景一流

管理方面好有問題,要注意一下食物的質料,收得人錢就要做返好啲出品
平都要平得有尊嚴,唔好俾垃圾顧客食
2016-05-11
優惠券
2016-03-03 4905 浏览
很久沒有同屋企人食餐飯,老弟見到自助餐有團購,便買來試試。這裏交通尚算方便,葵芳及青衣都有接駁巴士直達。15~20分鐘便可到達。自助餐食物選擇就不太多,但還好,甜品刺身我比較多食,其他熟食就一般般。如果要求一餐簡單的晚飯,這裏也不錯,至少有迷人美景搭夠。可能因為團購關係,當晚人也不少,環境較嘈雜。食完飯落去沙灘吹下海風,亦十分舒暢。如果想夜景面晚餐,這裏是值得一來。

• 一般
2016-03-03 3497 浏览
很久沒和屋企人去吃一餐,老弟見有團購,便買來一試。這裏的交通尚算方便,葵芳有小巴,青衣有巴士接駁到馬灣。餐廳地方算寬敞,但可能因為團購的關係,人也很多。頗嘈吵。食物選擇不算多,但味道都還好。媽子批評無咩好食,但我想,這個價錢也不能要求太高。我最欣賞的是刺身,頗新鮮,甜品選擇也不少。這裏的賣點是夜晚的海景,簡簡單單吃一餐,然後去沙灘吹吹風,也是不錯的。
很久沒和屋企人去吃一餐,

老弟見有團購,便買來一試。

• 一般
2015-05-24 12266 浏览
媽媽買左團購,一家人尼呢度食BUFFET。佢有接駁巴士喺青衣,都幾方便,去到果度見到青馬大橋既夜景,好靚。入到去就有WAITER帶入座,都幾寬落。 咁就去攞野食啦,第一樣要攞既當然係最出名既長腳蟹,D人一次過攞好多,所以好快無曬,不過好彩佢好快又REFILL。味道好鮮,而且好易剝殻,唔錯!然後就試其他啦,熱食既種類唔算太多,都唔算好好味,不過不失啦。而甜品就有最中意既自制窩FU加HAAGANDAZ雪糕,窩Fu要企係部機隔離等幾分鐘,未整完已經好香啦,整完之後外皮係金黃色,上面再加一球果仁雪糕,上面凍而軟,下面熱而香,一個字,正!
媽媽買左團購,一家人尼呢度食BUFFET。
入到去就有WAITER帶入座,都幾寬落。

咁就去攞野食啦,第一樣要攞既當然係最出名既長腳蟹,
味道好鮮,而且好易剝殻,唔錯!
然後就試其他啦,熱食既種類唔算太多,
都唔算好好味,不過不失啦。
甜品就有最中意既自制窩FU加HAAGANDAZ雪糕,
窩Fu要企係部機隔離等幾分鐘,
未整完已經好香啦,
整完之後外皮係金黃色,
上面再加一球果仁雪糕,
上面凍而軟,
下面熱而香,