2019-08-21 30 浏览
朋友話聽聞呢間豊勝手丼啲刺身超新鮮,叫我陪佢試吓。可惜我啱啱睇緊中醫,醫生叫我唔好食生冷野,所以我就叫一啲熟食。生燒鰻魚(白鱔)配白飯,鰻魚含豐富油脂,肉質細膩,入口時鮮香四溢,味道和口感都令人回味無窮!朋友叫咗個季節漁廚師發辦丼,其實係因為佢有啲刺身唔食得,師傅特登為佢度身訂造架!朋友見到自己專屬的刺身丼非常開心,唔單止係因為外貌吸引,而且款款刺身都非常鮮甜。我偷偷地食咗一小啖海膽,真的是非常甜、非常鮮!另外同朋友Share左一個燒鯖魚小食,燒至金黃色的鯖魚外皮酥脆,肉質又有油脂,而我特別喜歡在進食時加入檸檬汁,有去腥提味的效果!飲品方面,我揀咗信州蘋果梳打,味道清新,蘋果味濃,好好飲!希望下次嚟我唔需要再戒口,可以盡情地吃刺身啦!

飲品方面,我揀咗信州蘋果梳打,味道清新,蘋果味濃,好好飲!

希望下次嚟我唔需要再戒口,可以盡情地吃刺身啦!
2019-08-09
2019-08-21 34 浏览
尼排天氣悶熱得很,行出街曬到個人熱辣辣,午餐真是要花點心思,途經登龍街,突然諗起之前食過的豊勝手作搬到尼條街,於是拉著好友一起去吃裝修充滿日本風味,地方比舊舖更大打開餐牌食物賣相相當吸引,選擇頗多,真係唔知揀邊款好先來一支蘋果梳打同白桃梳打,喝一口消暑解渴我就點了一個吞拿魚+呑拿魚腩+碎蔥吞拿魚,片片都是厚厚的,呑拿魚顏色鮮紅,呑拿魚腩魚脂分佈均勻,一睇就知新鮮,入口已感到魚脂香味,碎蔥呑拿魚係我的至愛,堆得如一座小山,加入一點豉油再混埋醋米飯,開胃又好吃二重鰻丼。原條鰻魚同原條星鰻,將長長的原條鰻魚一開為二,份量頗大,採用珍珠米,粒粒飽滿,鰻魚上燒汁醬燒得香口美味,星鰻魚油香,肉質滑嫩想食有質素的日本魚生丼飯,尼間當然是我的必食之選

裝修充滿日本風味,地方比舊舖更大

打開餐牌食物賣相相當吸引,選擇頗多,真係唔知揀邊款好

先來一支蘋果梳打同白桃梳打,喝一口消暑解渴

想食有質素的日本魚生丼飯,尼間當然是我的必食之選

2019-08-18 66 浏览
喺舊舖嗰陣已經幫襯,新鋪大啲,坐得舒服啲,但舊舖氣氛好啲。講返重點,佢哋個雲丹丼真係不得了,有三種海膽,分別係日本,韓國,加拿大。師傅比海膽一啲都唔手軟但一個人食晒一個海膽當始終有太多,所以每次都叫卜口丼share食,有吞拿魚腩,蔥吞拿魚腩同吞拿魚,雖然好邪惡,但系久唔久就會想去食一次Started going to this place when it was still at their old location, the new location is bigger with more seats, however the atmosphere was better back then.Anyway, back to the topic, their urchin don was to die for, it comprised of urchin fromJapan, Korean & Canada. The chef was veg generous with the amount of Urchin I usually order a Toro & Tuna don t
喺舊舖嗰陣已經幫襯,新鋪大啲,坐得舒服啲,但舊舖氣氛好啲。

I usually order a Toro & Tuna don to share as is a little bit too evil to have that many Urchin, well, I guess is alright to have to once in a while

2019-08-16 52 浏览
今天上午前往銅鑼灣工作,一直至中午才完成,大約一個半小時的空檔,一個人選擇座位舒適可以慢活吃飯的地方,在銅鑼灣吃飯集中地當然是到登龍街,以前吃過一間不錯,今日故地重遊五品丼三文魚:厚切,油脂分佈平均,口感十足油甘魚:厚切,新鮮全無腥味,魚肉有彈性赤蝦:師傅非常貼心去腸去鬚去殻,新鮮有黏性活帶子:通透的粉紅色狀態,鮮甜日本海膽:淡淡的海水味道,好大片份量不少,鮮味滿分信州蘋果炭酸飲料:炎炎夏日,清涼解渴溫馨提示:店內使用日本產米使用店,大胃王壽司飯是可以免費添加,店內的黑板上期間限定的食品,大家可以留意留意。

五品丼
三文魚:厚切,油脂分佈平均,口感十足
油甘魚:厚切,新鮮全無腥味,魚肉有彈性
赤蝦:師傅非常貼心去腸去鬚去殻,新鮮有黏性
活帶子:通透的粉紅色狀態,鮮甜
日本海膽:淡淡的海水味道,好大片份量不少,鮮味滿分

信州蘋果炭酸飲料:炎炎夏日,清涼解渴

2019-08-15
午餐
  • 五品丼
2019-08-15 45 浏览
想到下個月有國慶假期,就有衝動想去日本一趟,快閃幾天。為了停止對日本的思念,今晚決定去吃個丼飯。我點了呑拿魚+呑拿魚腩+碎葱呑拿魚腩丼。這個丼飯簡直是好吃得停不了。3種呑拿魚份量不少。味道真的很出色,呑拿魚腩,很清楚看到呑拿魚油脂平均,呑拿魚也不是下欄貨,沒有筋位,吃下去層層驚喜,入口油脂充滿口腔。香葱呑拿魚也是厚厚的一球,軟棉棉的入口即溶。跟餐+25元,可配沙律,麵豉湯和前菜。前菜是醃漬白蘿蔔,想不到醃過還十分爽口。沙律有三文魚肉,沙律菜新鮮。赤羽太(二切),這味刺身很有趣,有赤羽太的魚皮和魚生片,沾一點和風汁,微酸開胃的,魚皮彈牙。赤羽太的魚是白身的,比較淡味,不腥,不常有,值得一試。飲品是信州蘋果梳打,清香微甜,特別適合女孩子。
想到下個月有國慶假期,就有衝動想去日本一趟,快閃幾天。

為了停止對日本的思念,今晚決定去吃個丼飯。

跟餐+25元,可配沙律,麵豉湯和前菜。
前菜是醃漬白蘿蔔,想不到醃過還十分爽口。

沙律有三文魚肉,沙律菜新鮮。

赤羽太的魚是白身的,比較淡味,不腥,不常有,值得一試。

飲品是信州蘋果梳打,清香微甜,特別適合女孩子。
2019-08-06
2019-08-11 57 浏览
天氣咁熱,真係好唔想食熱野,刺身飯應該係最好嘅選擇。喺登龍街云云嘅食店,我同朋友相中呢一間。入面環境夠大,幾舒服。然後我哋見到原來呢間係新鋪,八月十五日之前,12點至5點都有七折優惠,星期六日都有架!講返嘢食,對於有選擇困難嘅人來講,揀季節魚廚師發辦就最好啦,乜都唔使諗。碗飯一上枱,我已經流晒口水,超有驚喜!入面有穴子、三文魚籽、日本海膽、劍魚腩、深海池魚、油甘魚腩、吞拿魚腩、三文魚腩同埋敏甲烏賊!所有刺身都好新鮮,肥美得來又不油膩, $278真係超值!加$28仲可以變set,呢個三文魚蟹子沙律已經值回票價!但我更喜歡右下角呢個自家醃製茄子,好鮮甜!配埋支蜜桃梳打gur一gur,大滿足的一天。

入面環境夠大,幾舒服。
配埋支蜜桃梳打gur一gur,大滿足的一天。
2019-08-10 74 浏览
登龍街一向多美食,最近經過發現多左間新餐廳,梗係要入去試一試!原來餐廳係新搬遷過黎現址,搬遷優惠每日中午12點止下午5點做緊7折優惠,午餐時段過黎食真係好抵食。「火炙海鮮丼」有幾款厚切海鮮,有三文魚、劍魚 、吞拿魚,仲有其餘兩款魚🐟,成碗飯都俾唔同的魚覆蓋住,充滿視覺享受😋好吸引!至於味道方面當然唔會差,萬一你覺得唔夠食,唔使怕羞,餐廳可以免費俾你添日本壽司飯👏🏻第二款食嘅係二重鰻丼,呢款飯正中我下懷。我最鍾意鰻魚,而且仲可以一次過食到兩款鰻魚-原條鰻魚 & 原條星鰻,食到我好滿足😋😋😋今次我哋就唔加$25跟餐食前菜、沙律&味增湯喇,只係簡單要支蘋果梳打和白桃梳打配飯食都唔錯。

2019-08-08 48 浏览
之前聽朋友介紹過豊勝手丼,今次來到銅鑼灣,知道這間餐廳已經搬往新舖,便決定和友人一試。餐廳正做搬遷優惠,但由於下午才適用,今次暫未能受惠。餐廳裝潢有特色,環境舒適。我和友人點了一個火炙海鮮丼和二重鰻丼,另外還點了白桃梳打和蘋果梳打。丼飯加$25跟前菜、沙律和味噌湯,不過由於我們不太肚餓,所以今次只主攻丼飯。火炙海鮮丼,刺身舖滿飯面,全部厚切,有輕輕的火燒味,但中間仍保持新鮮刺身口感,吃下去非常滿足!二重鰻丼,兩款鰻魚份量超多,啖啖鰻魚肉,正!

二重鰻丼,兩款鰻魚份量超多,啖啖鰻魚肉,正!
2019-08-08 3201 浏览
這個是豊勝手丼的新店面, 剛好今天經過登龍街, 可以試店的水準. 店面的座位比以前多了一倍有多, 而且增設了吧枱位. 與以前的餐牌相比, 多了一些壽司及炸物的組合, 酒類的選擇也多上許多. 看了一會後還是點了經典的廚師發辦海鮮丼. 廚師發辦海鮮丼一看到滿瀉的新鮮刺身便知水準不減. 廚師發辦海鮮丼整份丼飯套餐包括前菜, 沙律, 湯及丼飯. 沙律裡的菜相當新鮮, 裡頭的煙鴨胸帶少許焦香, 加上蟹子是沙律的最佳配搭.這個廚師發辦丼裡頭有油甘魚, 甘鯛, 三文魚腩, 拖羅, 蟹子, 拖羅蓉, 海膽還有煎蛋包鰻魚. 種類多得塞爆飯碗. 先從甘甜十足的白身魚甘鯛及油甘魚開始吃. 然後是肥美非常的三文, 先吃過甜美的日本海膽然後才是拖羅及拖羅蓉. 其中最最最好吃的當然是拖羅, 肥美甘香, 滿咀都是吞拿魚的油脂甘香. 前菜的芥辣八爪魚仔很好吃. 壽司飯裡添加了白飯魚, 海鮮味道更覺濃厚. 壽司飯可無限任添, 基本上這個丼飯的陣容吃3碗也不過份, 但感覺不好意思, 只添了1碗. 麵鼓湯加了蜆, 增加不少海鮮風味. 這個海鮮丼飯店的新店比之前闊絡舒服許多, 而且交通更便利, 方便日後再來.  價格的選擇層
店面的座位比以前多了一倍有多, 而且增設了吧枱位.
看了一會後還是點了經典的廚師發辦海鮮丼.
廚師發辦丼
廚師發辦海鮮丼一看到滿瀉的新鮮刺身便知水準不減.
廚師發辦海鮮丼整份丼飯套餐包括前菜, 沙律, 湯及丼飯.
先吃過甜美的日本海膽然後才是拖羅及拖羅蓉.
前菜的芥辣八爪魚仔很好吃.
壽司飯裡添加了白飯魚, 海鮮味道更覺濃厚.
麵鼓湯加了蜆, 增加不少海鮮風味.

價格的選擇層面豐富而且無限添飯, 最適合人少少又想吃日本餐的時候.
2019-07-28
廚師發辦丼
2019-08-05 112 浏览
呢間日本魚生丼飯,行過幾次已經想試吓,但價錢真係唔平,所以今日大時大節先捨得黎試吓。佢有啲預先set好嘅丼飯,價錢由百幾蚊去到三百幾蚊都有。但係亦都可以好似我咁,自己揀自己鍾意嘅魚生配料,最少都要揀三款。-🥢帶子拖羅蟹鉗海膽魚生飯拖羅睇圖都知未算係最肥美嗰款,但入口亦都好香魚油美,但如果再肥美會更加正。帶子好大粒,亦都10分新鮮,好食嘅。蟹鉗就一般啦,唔算話好特別。至於成版海膽咁食真係覺得好滿足,海膽十分之新鮮,入口creamy而且有甘甜嘅味。另外佢都俾咗紫菜你配海膽加埋飯一齊咁去食一路食真係覺得好幸福🤭🤭🤭總括來講,呢間丼飯質素十分之好,亦都對得住佢嘅價錢,而我最鍾意就係可以自己自由揀配料,可以食到哂自己最鍾意嘅魚生👍🏻
佢有啲預先set好嘅丼飯,價錢由百幾蚊去到三百幾蚊都有。
🥢帶子拖羅蟹鉗海膽魚生飯
帶子好大粒,亦都10分新鮮,好食嘅。
蟹鉗就一般啦,唔算話好特別。
一路食真係覺得好幸福🤭🤭🤭

2019-08-03 74 浏览
今日係同女朋友特別嘅紀念日,仲要係雙重紀念日,所以要好好慶祝一下一下。不過,我地無話要好浮誇個d gei 慶祝,簡單食餐飯已經好開心好幸福。去銅鑼灣食,揀左平時好少會揀嘅日本野食,但對日本野嘅要求都高架,要新鮮。去左一間,好似都新新地,之前我地無察覺有間日本野,八點去到吾算多人,一坐底,就睇menu, 同女朋友一人order 左一個壽司飯,全部都係貝殻類,幾特別,全部都好新鮮,之後再嗌左個司傅自選壽司,一共有九件,全部都好新鮮。之後,竟然,吾夠飽,嗌多左個天婦羅飯,係我地食過最好食嘅天婦羅,高度推介!
2019-08-02 65 浏览
V point 新店陸續進駐,看到豊勝手丼都在,當然要去了。餐牌跟以往沒大分別,餐廳環境就開揚多了,位置也相對鬆動,依舊保存那日本風情。來!我們揚帆出海了!依舊是三文魚和海膽的支持者,點了這份四菱海鮮丼。看到那兩抹黃色的海膽,新鮮可口的樣子,呷下去的甘香,經過的每一粒味蕾都重生,如沐春風!急不及待夾起那厚厚的三文魚這種橙色的溫厚,沾上一點的醬油與芥辣,咬下去的頃刻,世界都失了蹤。還在沉醉,筷子夾起一口白飯,完滿了!

來!我們揚帆出海了!

依舊是三文魚和海膽的支持者,點了這份四菱海鮮丼。

還在沉醉,筷子夾起一口白飯,完滿了!
2019-08-02 62 浏览
第!一!次!試Omakase🤩超興奮!本身就約左男朋友去銅鑼灣食好野慶祝,太好係佢揾左間又唔算太貴嘅日本野🍣仲有得試等師傅發板😋間舖喺銅鑼灣登龍街,唔算好大,但幾舒服,裝修超日式地道!Menu都有幾多唔同款嘅壽司飯,都有唔同嘅sashimi !Omakase sushi就得一款,有10舊!我地兩個人叫左一個Omakase壽司飯同一set sushi!個壽司飯黎到我地就估到個師傅係用貝殼🐚類做主題🤗有鮑魚,北寄貝,帆立貝,蜆仔,赤貝~超級新鮮!本身唔太好帆立貝但都覺得勁好食!Omakase sushi都勁正,有好愛嘅海膽同拖羅!食完好似唔算好飽,再叫多左個天婦羅飯!想講,真係好出色!炸粉好薄同唔油!真心係暫時食過最好味嘅天婦羅🍤 勁開心嘅一餐💚
2019-08-01 1885 浏览
靚女舞友外遊回港後,因一直未於舞場撞見XO仔,為怕再等手信會過期,結果就相約週一午膳,地點由細佬揀喺公司附近嘅「豊勝手丼」食日本菜。餐店位置方便之餘,最重要係細佬留意到中午十二點到下午五點可享七折搬遷優惠,荷包個面最大!店子木造嘅支架上方有多個紅白燈籠高高掛,裝潢滲透著濃郁嘅日本風情,有透明玻璃窗保護更覺光鮮高雅。正門先有招財貓仔代表歡迎:「いらっしゃいませ!」(歡迎光臨!)知悉所有丼丼嘅白米全為日本生產,迅即打下強心針。新店樓底高高,光線充裕,四周除咗可見日式彩布之外,天花更以魚網裝飾,明顯主打食材為漁獲海鮮,貼切到題。為怕午飯時間排隊,建議大家十二點至十二點半入座。店內散座大多為合拼式,開揚通爽,方形椅櫈一經打開,即搖身一變成為儲物箱,方便食客可放置隨身物,安全衛生又慳位。廚房前方有一排高櫈吧位,最適合單拖嘅貴客。其中一邊牆身以日文道出「勝手丼」之來由,及展出「豊勝手丼」除咗現正做緊午市七折優惠之外,所有壽司飯為免費添加,可謂抵上加抵!四頁彩圖餐牌中、日、英對照,簡單易明。三つの国雲丹丼($298):海膽迷小肥點咗個「三つの国雲丹丼」。顧名思義,三國雲丹丼內含來自三個國家嘅海膽,分
,地點由細佬揀喺公司附近嘅「豊勝手丼」食日本菜。
,荷包個面最大!
知悉所有丼丼嘅白米全為日本生產,迅即打下強心針。
為怕午飯時間排隊,建議大家十二點至十二點半入座
廚房前方有一排高櫈吧位,最適合單拖嘅貴客。
四頁彩圖餐牌中、日、英對照,簡單易明。
三つの国雲丹丼($298):海膽迷小肥點咗個「三つの国雲丹丼」。顧名思義,三國雲丹丼內含來自三個國家嘅海膽,分別為原板韓國海膽日本海膽加拿大海膽
海膽丼色澤金黃,份量震撼到連隔離枱嘅食客見到都話要點黎試,認真唔講得笑!丼品壽司飯底粒粒飽滿肥潤,三款海膽均十分鮮甜
,當真真材實料,飯面嘅日本海膽加拿大海膽更加係肥美幼嫩,軟滑非常,
爆!
三つの国雲丹丼
另加$25可以跟埋前菜、沙律味噌湯
味噌湯內含蜆隻,清香鮮甜。
三つの国雲丹丼 + 前菜、沙律、味噌湯
麻醬沙律混入咗三文魚薄片三文魚籽,清新輕巧
,非常醒胃。
麻醬沙律
個人只係略嫌蘿蔔前菜酸咗少少
,未必人人可以接受到。
蘿蔔前菜
銅鑼灣新開之「豊勝手丼」環境企理,服務生友善落力,超強三國海膽丼美觀又美味,可無限添加靚飯外,午市仲有七折,絕對稱得上為質高抵玩
!等餐店取得酒牌後,希望可以加多個歡樂時光或飲品放題優惠就更加理想
2019-07-29
三つの国雲丹丼
麻醬沙律
2019-07-30 282 浏览
今年香港的夏天, 比去年還熱,完全沒有胃口 吃一些 吃完還滿頭大汗的菜式, 今天晚上 Ben爺要做孤獨的美食家, 吃日本美食。豊勝手丼 位於香港銅鑼灣, 店內裝修 就如 日本著名 劇集 孤獨美食家的場景, 木製和風撲鼻, 讓Ben爺靜靜的可以品嘗美食。馥之丼(238元) , 其實是 蔥花吞拿魚腩蓉加 黑松露帶子。 首先 賣相顏色 鮮豔 配上 真的小黃菊 及紫蘇葉, 感覺十分矜貴。 魚肉和鮮帶子 鋪得滿滿, 忍不住 搶先 吃了一點吞拿魚魚蓉, 魚蓉細滑鮮味, 在口腔內磨來磨去 捨不得就 這般吞進肚子! 帶子的鮮甜配上 黑松露的 香味 簡直絕配! 吃了一口飯, 嘩, 不得了, 這醋飯 是日本精米, 口感煙韌 粒粒分明 有彈力, 香醋味加強了 Ben爺的 胃口, 就如發狂的奔馬 完全停不了下來, 只花五分鐘 就完全部 把牠吃光!再來了一客安康魚肝(58元), 魚肝經過香煎外表金黃, 夾起來原來是鬆軟的, 吃進口內 慢慢融化, 和味無窮。喝了幾口 由東京運來的 桃汁汽水(38元), 感覺有點意猶未盡, 忽然給Ben爺 發現牆邊掛上了 一張牌, 上面寫上白飯任添! 立即叫了侍應多加一碗白飯, 熱

喝了幾口 由東京運來的 桃汁汽水(38元), 感覺有點意猶未盡, 忽然給Ben爺 發現牆邊掛上了 一張牌, 上面寫上白飯任添! 立即叫了侍應多加一碗白飯, 熱辣辣的 醋飯 加上點點芝麻 立即奉上, 老實說,光吃 這飯 就已經其樂無窮。

最後, 這店原來接受微信支付, 國內來的朋友可就方便了。

2019-07-25
  • 馥之丼