2019-09-22 37 浏览
Invited by a friend on this sashimi rice bowl place ! Easy to locate in causeway bay and it is on that famous ramen street. Not too many people and we are seated near the window. There are lots of choices of sashimi to pick and we can either order the set bowl or pick on our own. There are vary of sashimi like uni and salmon . Wonderful dinner indeed, will come again !
2019-09-18 69 浏览
最近天氣又開始熱返,又想食啲凍嘅嘢,魚生飯就最好不過。今次嚟咗銅鑼灣呢間一直想試好耐嘅魚生丼餐廳,入面嘅環境已經好有日本嘅感覺。餐牌亦都有好多唔同選擇,色彩繽紛,最後決定咗要個角切魚生飯。首先會有前菜沙律,魷魚沙律,同麵豉湯。然後主角到了,滿滿既魚生粒鋪滿飯面,仲要每粒都好大好飽滿,完全唔似外面既角切魚生感覺係用d頭頭尾尾堆切出黎。魚生種類有三文魚,拖羅,油甘魚,三文魚子,仲有松葉蟹肉同饅魚玉子燒,非常足料。如果男士怕唔夠飽,呢度仲有得免費添飯!最後要左支信州蘋果梳打,非常清新,唔會太甜,真係好想去翻轉日本呀!
最近天氣又開始熱返,又想食啲凍嘅嘢,魚生飯就最好不過。

首先會有前菜沙律,魷魚沙律,同麵豉湯。

如果男士怕唔夠飽,呢度仲有得免費添飯!

2019-09-16 80 浏览
到北海道旅遊,一定要食勝手丼。今日到了銅鑼灣的豊勝手丼,新店開張不久。店內乾潔明亮,地方不大,但反而很有日本小店感。店內主打勝手丼,意指隨心所欲選自己喜愛的刺身做成合自己口味的丼飯。當然店內都有店內更有日本酒精飲料提供,不過暫時未領到酒牌。所以我們點了梳打,一款是桃,一款是信州蘋果,純正果汁加上梳打,夏日之選!主菜點了海膽拖羅丼,一整板海膽奢侈感滿人。海膽creamy又清甜!飯粒上鋪滿拖羅蓉,魚脂豐富!加上蔥更香另一款廚師發辦丼,有海膽、赤蝦、三文魚、吞拿魚等剌身,每款都真的好新鮮,有築地水準!而且壽司飯免費refill!而剌身都夠你多吃一整碗飯,包你吃得飽!
到北海道旅遊,一定要食勝手丼。
今日到了銅鑼灣的豊勝手丼,新店開張不久。
店內乾潔明亮,地方不大,但反而很有日本小店感。
店內更有日本酒精飲料提供,不過暫時未領到酒牌。
完熟桃梳打、信州蘋果梳打
飯粒上鋪滿拖羅蓉,魚脂豐富!加上蔥更香
季節魚廚師發辦丼
2019-09-08
季節魚廚師發辦丼
  • 海膽拖羅丼
2019-09-15 81 浏览
幾個月冇嚟食,話咁快就已經搬到嚟新舖嘞!而家呢度比舊舖闊落得多,座位又多好多,坐得舒服又光猛,多咗幾款新菜色而且仲有洗手間喇!新款菜色有限量嘅九鼎丼、壽司omakase、蒜頭醬油漬魚生丼、鵝肝丼、塩燒魚鮫丼及天丼五品丼 ($278)有牡丹蝦、油甘魚、三文魚、帶子、海膽。碗比以前細咗,但呢度嘅飯係可以refill㗎嘛,所以都夠食!每款刺身都好新鮮,尤其是牡丹蝦,蝦頭入面有好多蝦膏,而且肉質超級彈牙;海膽份量都算慷慨;另外嗰啲都好厚切暫時銅鑼灣都仲未有一間正過呢度嘅丼飯!

五品丼 ($278)
五品丼

暫時銅鑼灣都仲未有一間正過呢度嘅丼飯!
五品丼
2019-09-15 74 浏览
放工和朋友來到登龍街吃飯,我們都很喜歡吃日本菜,於是便到設計日式簡約的豊勝手丼進餐。 食物種類選擇非常多,我點了季節魚廚師發辦丼,刺身款式多、賣相相當吸引。分別有厚切三文魚、三文魚子、油甘魚、吞拿魚腩、松葉蟹等等。刺身鮮味、而且相當厚身,非常有口感。😋朋友則自選了四款刺身,分別是日本海膽(20g)、馬刀貝三切、深海池魚二切及碎蔥吞拿魚腩。丼飯賣相相當有吸引,令人食指大動。無論是新鮮的刺身,或是飽滿的飯粒,都令人相當滿意滿足。😋飲品我們都點了飲品完熟白桃梳打。🍑 桃味清新。

飲品我們都點了飲品完熟白桃梳打。🍑 桃味清新。
2019-09-15 37 浏览
前幾天和朋友來到登龍街搵食,由於我們都喜歡食日本野,在門外看到豊勝手丼簡單的日式設計、環境舒適,便進去一試。 食物種類選擇非常多,朋友點了季節魚廚師發辦丼,刺身新鮮,賣相相當吸引。分別有厚切三文魚、三文魚子、油甘魚、吞拿魚腩、松葉蟹等等,款式多。刺身新鮮,而且非常厚身,相當有口感。🤤而我則自選了四款刺身,分別是馬刀貝三切、日本海膽、深海池魚及碎蔥吞拿魚腩。丼飯賣相相當有態度,令人食指大動。新鮮的刺身就是能令人滿足。😋最後,我們都點了飲品完熟白桃梳打,桃味清香。🍑很滿足的一餐。

銅鑼灣搜尋日本菜,找到這間豊勝手丼。在北海道旅遊的時候,最愛就是當地有名的勝手丼,「勝手」中文意思就是隨心所慾,是北海道釧路代表美食。晚上6點多來到,人還未有很多。店內簡潔乾淨,座位不算多,但反而更有日本味道。餐牌上有著不同款式的丼。更有自選刺身飯,拼成合你口味的丼飯。飲品點了個完熟桃梳打、信州蘋果梳打。純正果汁加有汽梳打,沒有人造藥水甜味。夏天解渴一流。點了一款雲丹拖羅丼,一整板海膽來到面前!下面則是滿滿蔥拖羅蓉!雲丹海膽鮮甜又細滑!備有紫菜可以自製手卷!一飯兩食。拖羅蓉魚脂豐富,加上蔥更香!另一款季節廚師發辦丼,有三文魚、吞拿魚、海膽、赤蝦,油甘魚等新鮮刺身。刺身鋪滿整碗飯!每款都很新鮮!拍得住日本質素最吸引是壽司飯任添,包你吃得飽!
銅鑼灣搜尋日本菜,找到這間豊勝手丼。
晚上6點多來到,人還未有很多。
店內簡潔乾淨,座位不算多,但反而更有日本味道。

餐牌上有著不同款式的丼。
更有自選刺身飯,拼成合你口味的丼飯。
飲品點了個完熟桃梳打、信州蘋果梳打。
純正果汁加有汽梳打,沒有人造藥水甜味。
夏天解渴一流。
完熟桃梳打、信州蘋果梳打

雲丹海膽鮮甜又細滑!
備有紫菜可以自製手卷!一飯兩食。

拖羅蓉魚脂豐富,加上蔥更香!
刺身鋪滿整碗飯!每款都很新鮮!拍得住日本質素
最吸引是壽司飯任添,包你吃得飽!
廚師發辦丼
2019-09-08
廚師發辦丼
2019-09-10 84 浏览
 一直食開嘅豊勝手丼搬咗去燈籠街,近咗公司好多,大咗又好坐咗,座位比舊舖多成陪,約多些朋友來都得,踏入秋天,當然又食我最喜歡的蟹丼北海蟹丼 $198全個碗都係蟹,有松葉蟹肉、松葉蟹腳二隻、松葉蟹鉗3隻、蟹肉、味噌蟹羔同蟹籽,都唔知由邊到食好,店員好貼心,會比隻碟你,先夾起蟹腳同蟹鉗,再將蟹肉、蟹羔、蟹籽同飯伴勻,啖啖飯都有蟹味,大滿足。至於蟹腳同蟹鉗,廚師已經處理得好好,好易食,仲啖啖肉添,新鮮得來仲帶有小小海水嘅味道朋友食咗五品丼,佢話食材都好新鮮,下次可是試

北海蟹丼 $198
北海蟹丼

朋友食咗五品丼,佢話食材都好新鮮,下次可是試
2019-09-03
北海蟹丼
2019-09-09 74 浏览
適逢今晚拍拖在銅鑼灣區,碰巧經過,被這間裝潢吸引,很有日本feel呢眼球被menu吸引,進去店員亦跟我地解釋一番。丼飯是可以任添的簡直是大胃王的一大喜訊! 我和男友先後選了兩個自選丼。選擇眾多 真係有點花多眼亂你亦可選擇餐廳預先定好的丼飯。男友的丼加配了套餐 餐內包括了一份沙律 面豉湯及漬物(蕃茄仔)刺身沒有雪味 吞拿魚油脂分佈平均 所有刺身都是厚切 海膽是整板上台的哦鰻魚玉子甜甜的 鵝肝煎得非常可口 鵝油香噴四溢!

簡直是大胃王的一大喜訊!

我和男友先後選了兩個自選丼。選擇眾多 真係有點花多眼亂
鰻魚玉子甜甜的 鵝肝煎得非常可口 鵝油香噴四溢!
2019-09-04
用餐优惠
試食活動
2019-09-07 55 浏览
登龍街街頭呢個丼飯地舖,環境闊落,丼飯可以自由配搭,食材選擇超多,第一次嚟都絕對有下次!淨係睇menu都覺得吸引!有成30種不同刺身選擇,海膽都有啲三種,選擇困難症嘅朋友可以選擇後頁就有set! 我今日揀咗4種食材,分別係三文魚腩、帆立貝、松葉蟹螫、日本海膽。加$25就可以變做Set,Set包括有前菜、沙律同味㬝湯,另外仲叫咗完熟白桃梳打($36),好豐富!好快師傅就準備好完美嘅一餐!前菜有八爪魚🐙,沙律有三文魚同蟹子,仲有熱辣辣嘅味㬝湯。丼飯份量剛剛好,中間仲有一啲白飯魚乾,三文魚腩、帆立貝都好新鮮,松葉蟹螫有3隻,啖啖肉!

2019-09-04 49 浏览
今日係銅鑼灣收工,所以就約咗朋友係果頭食飯,見到呢間豊勝手丼係食刺身飯,朋友話有興趣想食下,咁我地就決定入去食啦!見到佢有好多款丼飯食,每款百幾蚊去到2百幾蚊不等。每一款都花多眼亂唔知揀咩好,睇睇下發現後面原來可以自己揀,於是我地就決定自己揀鍾意的魚生飯喇!我見每款魚生都係$3X-6X其實都算合理,最緊要係D魚生新鮮同埋肥美!我揀咗三文魚腩、真鯛、金目鯛同埋來自韓國的紫海膽。其實我揀既魚生都係中等價,比較貴係韓國海膽,但係有成一整板海膽,基於我真係好想食海膽,所以我就叫咗呢板$148蚊的海膽。加咗$25 變做SET,有個前菜、沙律同埋味僧湯一上台,見到沙律都好有心思,因為有燒三文魚肉碎、加埋菜好豐富!味僧湯仲有蜆肉呀好甜講下個飯都真係好震撼!成板海膽,食落味道好鮮甜同埋好多肉,食得出好新鮮,韓國海膽原來咁好食。三文魚腩好肥美,食落油膩味好香,而且切得好厚!真鯛SIZE當然係無咁大塊,但係食落都好觧甜,鍾意真鯛魚味清甜。金目鯛又係我至愛,非常之香甜,又係食落啖啖肉正呀!我決定平時放工都可以過黎食晚餐,因為我見到都好多OFFICE人放工過來食個一人晚餐,正正~

我揀咗三文魚腩、真鯛、金目鯛同埋來自韓國的紫海膽。

加咗$25 變做SET,有個前菜、沙律同埋味僧湯

味僧湯仲有蜆肉呀好甜

三文魚腩好肥美,食落油膩味好香,而且切得好厚!

金目鯛又係我至愛,非常之香甜,又係食落啖啖肉正呀!

2019-08-31 67 浏览
從網路上看到豊勝手丼搬到了登龍街,今天便專程來到。地方比以前大了許多,座位亦比較寛敞。日本海膽20g$96味道比韓國和加拿大的海膽鮮甜,入口溶化,配上壽司飯和加點醬汁,味道絕對美味到一個點。中吞拿魚腩$96大吞拿魚腩和中吞拿魚腩比較,個人喜歡中吞拿魚腩多些,因為中吞拿魚腩和大吞拿魚腩味道差不多,而中吞拿魚腩是沒有筋,所以更覺鮮甜美味。油甘魚腩$68油甘魚腩爽口鮮甜,厚度適中,口感一流。汁燒吞拿魚腦天額二切$118,吞拿魚腦天額,即吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑,筋少而脂肪多,經過火炙之後,魚味極濃,肉質軟腍。信州蘋果梳打$36蘋果味道鮮甜,又不會太甜,吃完丼飯,可以清一清味蕾。
從網路上看到豊勝手丼搬到了登龍街,今天便專程來到。

地方比以前大了許多,座位亦比較寛敞。

日本海膽20g$96

中吞拿魚腩$96

油甘魚腩$68
油甘魚腩爽口鮮甜,厚度適中,口感一流。

信州蘋果梳打$36
蘋果味道鮮甜,又不會太甜,吃完丼飯,可以清一清味蕾。
2019-08-30 32 浏览
忙完一輪又是時候好好獎勵自己😆😆😆只係晚上7點幾就早幾乎滿座,人氣爆燈!份量剛好適合比較細食嘅女士,而且白飯是可以隨時free refill的,實在太貼心了!有多種刺身配料的任意自選丼飯,亦有熟食選擇點了明太子、日本雲丹海膽、中拖羅及鮮帆立貝吞拿魚、相當豐富,一點也不馬虎🤤🤤首先要讚的是飯煮得很好,珍珠米粒粒分明不會黏糊, 帆立貝比5蚊硬幣大,很厚身,肉質爽甜,吃得出是新鮮貨色,雲丹海膽不腥帶甜,這樣的價錢算很不錯蜜桃梳打👍👍👍這個價錢而言質量不錯,坐得舒適,整體cp值很高。

有多種刺身配料的任意自選丼飯,亦有熟食選擇

蜜桃梳打👍👍👍

這個價錢而言質量不錯,坐得舒適,整體cp值很高。
  • 雲丹海膽
  • 明太子
2019-08-30 28 浏览
位於銅鑼灣登龍街街的豊勝手丼是丼飯的必吃小店。喜歡它的新鮮刺身及美味珍珠米飯。舊鋪頭搬到了現址,座位闊落,感覺舒適。自選丼飯油甘魚腩$68,魚肉味道鮮美,因為是厚切的所以口感一流。大吞拿魚腩$128,大部份大吞拿魚腩都有點筋,不過這兩件沒有,反而是入口溶化,魚油在口腔中歷久不散。日本海膽20g$96,味道鮮甜,把海膽送入口中時,可以感覺無比的幸福。加拿大海膽1份20g$68,加拿大的海膽,鮮味比不上日本,不過尺寸就大一點,將兩款海膽一起吃,更可以互補不足。完熟白桃梳打$36,白桃味道香甜,加上梳打就更完美。

舊鋪頭搬到了現址,座位闊落,感覺舒適。

自選丼飯
油甘魚腩$68,魚肉味道鮮美,因為是厚切的所以口感一流。

完熟白桃梳打$36,白桃味道香甜,加上梳打就更完美。

2019-08-28 28 浏览
行過試試佢重開後啲正宗日式海鮮丼飯~鍾意食海鮮刺身嘅我就去咗食我試咗個海の幸丼數數都有6-7款海鮮有赤蝦+灸燒黑松露比目魚邊+帆立貝+油甘魚腩+日本海膽+三文魚子+松葉蟹鉗每件刺身都唔薄架,算幾厚切質感厚實之餘,件件都肥美有魚鮮味仲有我鍾意嘅赤蝦+海膽+帆立貝樣樣魚生份量都唔少,超正!
行過試試佢重開後啲正宗日式海鮮丼飯~
鍾意食海鮮刺身嘅我就去咗食

我試咗個海の幸丼
數數都有6-7款海鮮
每件刺身都唔薄架,算幾厚切
質感厚實之餘,件件都肥美有魚鮮味
仲有我鍾意嘅赤蝦+海膽+帆立貝
樣樣魚生份量都唔少,超正!
  • 海の幸丼