2019-12-02 33 浏览
下星期準備飛日本,但還是忍不住先吃個日本菜XD跟男朋友在銅鑼灣逛完街後在登龍街看看要吃什麼,這邊有蠻多日本菜的,這次我們就相中了這家豐勝手丼~店裡有濃濃的日式居酒屋風味,而且有各式各樣的日本酒~前菜我個人很喜歡這種比較小小件的壽司,因為不會容易被塞飽,可以多吃不同的口味>w<其中的最喜歡紋甲烏賊/真鯛/火焰三文魚腩這三款,烏賊有種香香甜甜的感覺,滑滑的,好像一下子可以滑到喉嚨~真鯛口感比較清爽彈牙~火焰三文魚腩本來就是每次必點的壽司,油脂豐富,入口即化~鰻丼看到"冬季限定"四個字就不能不點吧XD可以試到兩款不同的鰻魚,外皮烤得脆脆的,而肉質卻很細嫩,重點是沒什麼魚骨,可以很安心的吃~唐揚炸雞翼一上菜就聞到超香的~(流口水中)金黃色的雞皮,咬下去有濃濃的雞油香味,裡面的雞肉十分之juicy,好想再encore喔~哈哈!
下星期準備飛日本,但還是忍不住先吃個日本菜XD
跟男朋友在銅鑼灣逛完街後在登龍街看看要吃什麼,
這邊有蠻多日本菜的,這次我們就相中了這家豐勝手丼~

店裡有濃濃的日式居酒屋風味,
而且有各式各樣的日本酒~

前菜

我個人很喜歡這種比較小小件的壽司
因為不會容易被塞飽,可以多吃不同的口味>w<
其中的最喜歡紋甲烏賊/真鯛/火焰三文魚腩這三款,
烏賊有種香香甜甜的感覺,滑滑的,好像一下子可以滑到喉嚨~
真鯛口感比較清爽彈牙~
火焰三文魚腩本來就是每次必點的壽司,油脂豐富,入口即化~

鰻丼
看到"冬季限定"四個字就不能不點吧XD
可以試到兩款不同的鰻魚,外皮烤得脆脆的,
而肉質卻很細嫩,
重點是沒什麼魚骨,可以很安心的吃~

唐揚炸雞
一上菜就聞到超香的~(流口水中)
金黃色的雞皮,咬下去有濃濃的雞油香味,
裡面的雞肉十分之juicy,好想再encore喔~哈哈!
2019-11-30 25 浏览
日本番黎之後一路都好掛住日本料理,同愛人去左豐勝手丼止住咳先,點知發現佢地既水準同日本都差無幾!我地叫左10件壽司,件件都好精美,壽司飯扼得唔錯,唔會太實,但係又無一夾就散,刺身好新鮮,刀功亦唔錯,乾淨俐落。估唔到佢呢度雖然主打食丼飯,但係壽司都處理得咁好,咁認真!因為食左壽司,想叫d魚生以外既丼飯,所以揀左佢地既限定主打—月見咖喱豚肉飯。聽落好似普普通通,但係食落就驚喜十足。咖哩香濃,豚肉肥瘦適中,加埋生雞蛋漿增加口感,令人回味無窮,如果可以再大碗d就好啦!整體黎講呢間餐廳係我日本番黎之後最滿意既!

整體黎講呢間餐廳係我日本番黎之後最滿意既!
2019-11-29 25 浏览
放工去開銅鑼灣買嘢 見到呢間鋪啲丼飯好吸引咁 於是就入去試下✌🏻丼飯嘅選擇好多 有10幾款 真係款款都想試下😸再望下餐牌 鋪頭而家仲做緊冬季限定推廣有價錢較為經濟嘅選擇亦都有頗多壽司供加配選擇 小食同野飲 送飯一流揀左個超級豐富既海之幸丼😍 油甘魚好鮮 海膽就尚算鮮甜 十分肥美既吞拿魚腩(今晚嘅MVP) 仲有好滑嘅比目魚邊 配埋大大隻嘅赤蝦 大滿足😆不過隻松葉蟹鉗就略為瘦削 叫左技完熟白桃梳打 甜甜地幾好飲鋪頭環境 同埋都坐得舒服

丼飯嘅選擇好多 有10幾款 真係款款都想試下😸

叫左技完熟白桃梳打 甜甜地幾好飲

鋪頭環境 同埋都坐得舒服
3K
2019-11-22 25 浏览
細鋪搬到大鋪,成功背後一定有所付出。我幫襯過幾次,感覺材料非常新鮮, 水準不錯。內在環境坐位寛敞了,坐得舒服。海の幸丼比目魚邊,油甘魚,海膽,吞拿魚腩,三文魚籽,赤蝦,松葉蟹鉗每次見到整碗飯舖滿材料,好有幸福感。飯裡加入了芝麻粒,白魚仔,食起上嚟好香口,米香滿溢。三文魚籽特別鹹香,粒粒爆汁。吞拿魚腩非常肥美,油脂滿腔,基乎溶化。赤蝦那漿口感了得。松葉蟹鉗雖然細細隻,但鮮味盡出,好味。海膽那甘香令人難忘。
內在環境坐位寛敞了,坐得舒服。

海の幸丼

比目魚邊,油甘魚,海膽,吞拿魚腩,三文魚籽,赤蝦,松葉蟹鉗

每次見到整碗飯舖滿材料,好有幸福感。
飯裡加入了芝麻粒,白魚仔,食起上嚟好香口,米香滿溢。
三文魚籽特別鹹香,粒粒爆汁。
吞拿魚腩非常肥美,油脂滿腔,基乎溶化。
赤蝦那漿口感了得。
松葉蟹鉗雖然細細隻,但鮮味盡出,好味。
海膽那甘香令人難忘。

2019-11-22
2019-11-22 31 浏览
放工返得咁辛苦 放工梗係要食下好野獎勵自己 所以約左朋友一齊去食豊盛手丼 餐廳既佈置好日式 環境唔錯丼飯既選擇好多 花多眼亂😍😍除左有刺身丼飯外 仲有季節限定 季節限定既價錢比較親民🙆🏻‍♀️但今次想食好啲 就揀左五品丼 五品丼包括三文魚 油甘魚 赤蝦 活帶子 日本海膽三文魚好肥美 油甘魚唔會似其他餐廳咁乾 一啲都唔腥😎赤蝦好大隻 仲要好鮮甜!活帶子中間夾住一塊檸檬 成個感覺好清新👍日本海膽都好新鮮🤤我再叫多咗一個信州蘋果梳打 酸酸甜甜 好飲😋😋

我再叫多咗一個信州蘋果梳打 酸酸甜甜 好飲😋😋
2019-11-21 30 浏览
搵食一定是來這裡。我們找到這間日本風的居酒屋🏮首先,我們點了一個溫玉牛板腱,因為我很喜歡吃蛋,沒有茶碗蒸,就吃溫泉玉子吧,這個丼飯表面滿牛板腱,肉很嫩,牛味很重。另外一定就是壽司啦,我們都沒有什麼主意,所以就來了一個迷你廚師發板,餐廳上菜很快,我們剛點就上桌了有真鯛壽司、碎蔥吞拿魚腩壽司、火焰三文魚腩壽司、活帆立貝壽司、紋甲烏賊壽司、火焰比目魚邊壽司、蟹籽壽司飲品我點了信州蘋果梳打飲品太fresh 啦,好像吃了一整個蘋果,清新
搵食一定是來這裡。我們找到這間日本風的居酒屋🏮

2019-11-21 36 浏览
在銅鑼灣找間日式餐廳,因為太想吃日本野啦! 餐廳細細間,很有日式居酒屋🏮感覺,我們點了一個溫玉牛板腱,這是個迷你丼飯,溫泉玉子👍🏻👍🏻👍🏻,迷你丼飯鋪滿牛板腱,很嫩很有牛味另外,我們點了一set壽司,餐廳上菜很快,我們剛點就上桌了有真鯛壽司、碎蔥吞拿魚腩壽司、火焰三文魚腩壽司、活帆立貝壽司、紋甲烏賊壽司、火焰比目魚邊壽司、蟹籽壽司飲品我們點了信州蘋果梳打和完熟白桃梳打,飲品太fresh 啦,好像喝了一整個白桃似的👍🏻👍🏻
在銅鑼灣找間日式餐廳,因為太想吃日本野啦!

另外,我們點了一set壽司,餐廳上菜很快,我們剛點就上桌了

2019-11-20 25 浏览
今日老公同我預祝生日,近排香港環境太難預計,搵到一晚安全地黎銅鑼灣食飯已經好好。這店位於銅鑼灣,地點方便,又係地鋪,平日夜晚都多人。餐牌:前菜 北寄貝沙律我地點左自選丼飯,最少選三款,我地揀左四款,因為真係好想食海膽,哈哈!丼飯上場,超正! 有紫雲丹,日本雲丹,大吞拿魚腩,蟹肉。 我最喜愛既海膽,成板上,開心到不得了。 海膽鮮甜,大吞拿魚腩入口即溶,口感非常好。 另外見時令推介,點左原條秋刀魚刺身,師傅刀功好,切得靚又擺得靚,同個醬汁好夾。其實我又好鐘意食壽司,見到原來佢地有,又點啲黎試下,由左至右:吞拿魚,劍魚腩,池魚 油甘,真鯛,左口,加拿大海膽赤貝,帶子魚類好肥美,帶子亦鮮甜,其實除左丼飯出色,壽司一款咁掂,十分滿意既一餐!

這店位於銅鑼灣,地點方便,又係地鋪,平日夜晚都多人。

餐牌:

前菜 北寄貝沙律

吞拿魚,劍魚腩,池魚

油甘,真鯛,左口,加拿大海膽

赤貝,帶子

2019-11-17 28 浏览
嗰日同朋友行開銅鑼灣,突然之間好想食日本野,於是就揀咗呢間日本丼飯專門店去試下。呢間店舖面積雖然唔係好大,但門面裝修吸引,內部亦都佈置得非常有日本風味。餐廳嘅米全部來自日本,睇個menu已經有10多款丼飯供應,仲有各款唔同嘅壽司俾你選擇,由於選擇實在太多,店員非常窩心,幫我地叫咗Omakase丼,由大廚將每日最新鮮嘅材料,做成丼飯。丼飯材料有油甘魚,吞拿魚,吞拿魚腩,火炙三文魚,平目魚背,玉子,赤貝,帶子同呑拿魚茸油甘魚同吞拿魚非常新鮮,完全食唔到有雪藏嘅味道帆立貝的口感極鮮嫩,一方面極鮮甜三文魚經過火槍輕輕燒過,外熟內鮮,赤貝入口非常爽口吞拿魚茸經過師傅特別炮製,用嚟撈飯簡直一流而主角當然係吞拿魚腩,入口即溶嘅感覺,而且完全冇根,脂肪相當充足。我仲特別叫咗一支日本蘋果梳打飲品,甜甜酸酸,配上有氣嘅梳打,特別開胃。非常推介呢一間日本丼飯專門店,無論價錢,食物質素,環境同員工嘅服務都非常優質整個11月份全部當飯75折,值得一試
嗰日同朋友行開銅鑼灣,
突然之間好想食日本野,
於是就揀咗呢間日本丼飯專門店去試下。

呢間店舖面積雖然唔係好大,
但門面裝修吸引,
內部亦都佈置得非常有日本風味。

餐廳嘅米全部來自日本,
睇個menu已經有10多款丼飯供應,
仲有各款唔同嘅壽司俾你選擇,
由於選擇實在太多,
店員非常窩心,
幫我地叫咗Omakase丼,
由大廚將每日最新鮮嘅材料,做成丼飯。

油甘魚同吞拿魚非常新鮮,完全食唔到有雪藏嘅味道

帆立貝的口感極鮮嫩,一方面極鮮甜

三文魚經過火槍輕輕燒過,外熟內鮮,赤貝入口非常爽口

吞拿魚茸經過師傅特別炮製,用嚟撈飯簡直一流

非常推介呢一間日本丼飯專門店,
無論價錢,食物質素,環境同員工嘅服務都非常優質

整個11月份全部當飯75折,值得一試
2019-11-11 66 浏览
舊店試過一次,店很小,坐得不舒服,奈何食物質素又不錯!搬了新店,空間大了,終於有機會不用排隊吃得到,還要7折?!Perfect Timing!鰻魚撚不可不試,一看賣相就知道是誠意之作,燒度剛好,不會太軟,厚度足!午餐吃的話,份量有點太多,晚餐就剛好!五品丼集合我最愛的5款刺生 — 帶子、三文魚、油甘魚、牲丹蝦、海膽!鮮甜味美,每一款都厚厚的幾片,海膽也不怯場,回味啊~~~
舊店試過一次,店很小,坐得不舒服,奈何食物質素又不錯!

二重鰻丼

午餐吃的話,份量有點太多,晚餐就剛好!

五品丼

鮮甜味美,每一款都厚厚的幾片,海膽也不怯場,回味啊~~~
二重鰻丼
2019-11-10 33 浏览
今日太想太想太想食啲有質素嘅日本丼,專登去咗呢間專門食丼飯嘅日本餐廳,好多人comment話好好味架,決定月頭係時候豪一豪俾自己啦🤩呢種裝修有置身日本感覺啦!一入到餐廳,員工好好,好仔細話俾我知今日咩食材係最新鮮,同埋有咩優惠😂丼飯同九貫有75折呀,岩曬我勁想食丼飯!唸咗好一陣子食邊款好,最後我點咗2號:原板韓國海膽、日本海膽、赤蝦、碎蔥吞拿魚腩黎到嘅時候,真係同menu入面一模一樣!我見呢個可以一次過試兩款海膽,加上好似好耐無食赤蝦,咁我就放棄留番下次先再試帶子個個啦!近左下個個係日本海膽,金黃色,大片啲,肥大厚肉啲,而且紋理同顆粒都明顯清晰。入口即刻化開咁,鮮甜的。韓國海膽雖然比較細粒,味道對比下無日本海膽咁濃郁,但同樣新鮮。赤蝦大大隻,脆肉爽口,蝦頭有好多蝦膏。佢寫住完熟日本桃呀,完全無法抵抗,結果忍唔住叫咁支😂白桃的汽水都幾甜其他啲壽司、刺身又唔貴喎,聽聞係新增嘅,之前無做壽司嘅。選擇同連鎖個啲餐廳差唔多,但我相信呢度一定好坐啲。
呢種裝修有置身日本感覺啦!

丼飯同九貫有75折呀,岩曬我勁想食丼飯!

黎到嘅時候,真係同menu入面一模一樣!

赤蝦大大隻,脆肉爽口,蝦頭有好多蝦膏。

其他啲壽司刺身又唔貴喎,聽聞係新增嘅,之前無做壽司嘅。選擇同連鎖個啲餐廳差唔多,但我相信呢度一定好坐啲。
2019-11-10 24 浏览
銅鑼灣登龍街出晒名多日本嘢食,有拉麵,燒物,壽司等等,今次經開就揀咗間食丼嘅專門店。一入到去鋪頭,就好友日式居酒屋嘅風味,店舖雖小,但內裏嘅空間感十足,而且裝修都花盡心思,好有日本風味餐牌上嘅丼飯有10幾款,實在係花多眼亂店員見我地諗左好耐,好窩心咁推薦我哋食Ohmakase丼,意思就係廚師決定將當日最新鮮嘅材料供應比客人,結果我個丼飯非常驚喜,有馬刀貝,深海池魚,墨魚,火炙海蝦,吞拿魚茸,鮑魚,仲有一片拖羅添馬刀貝肉質鮮甜,彈牙爽口,一啲沙都冇深海池魚不肥不膩,薄切令佢更加晶瑩剔透,墨魚入口彈牙,非常新鮮海蝦經過火槍輕輕一燒,外邊有微微燒焦口感,內部則保持着生嘅感覺吞拿魚茸入口非常黏口,加上蔥粒生生嘅感覺,配合壽司返嚟食簡直一流鮑魚經過醬汁醃製,除咗保持住爽口彈牙,都有美味嘅醬油香氣拖羅入口即溶,完全冇概,脂肪比例非常均勻,直頭係整個丼飯既精粹整體來說,高級嘅裝修,新鮮一流嘅食材,員工細心優質嘅服務,性價比超高,各位經過一定唔好錯過

餐牌上嘅丼飯有10幾款,
實在係花多眼亂

店員見我地諗左好耐,好窩心咁推薦我哋食Ohmakase丼,
意思就係廚師決定將當日最新鮮嘅材料供應比客人,
結果我個丼飯非常驚喜,

馬刀貝肉質鮮甜,彈牙爽口,一啲沙都冇

鮑魚經過醬汁醃製,除咗保持住爽口彈牙,都有美味嘅醬油香氣

2019-11-08 16 浏览
As we have a longer lunch break today, my colleagues and I decided to have sashimi don. We suggested toyo katte don, a restaurant specialized in sashimi and sushi etc. It was located at V point, few minutes walk from Times Square CWB.For their lunch, they offered a wide range of sashimi don. Beside that, we can choose at least 3 sashimi to make a don set. Peach juice - It was refreshing and cooling, having a sweet and strong peach taste.I ordered don rice which consisted of purple sea urchin, Ja

I ordered don rice which consisted of purple sea urchin, Japanese sea urchin, red shrimp and fatty tuna. The chef was generous with the serving, covering the whole bowl. Sea urchin was flavourful and smooth, melting in my mouth and goes well with the seaweed and rice. Red shrimp was sweet and juicy and fatty tuna was fat and smooth.
2019-11-07 17 浏览
最近搬咗去新地點既豊勝手丼新位置非常就腳 而且多咗唔同嘅食物11月尾之前黎食 丼飯全部都有七五折優惠!海之幸丼鎮店之寶海之幸丼材料非常豐富分別有油甘魚 比目魚邊 吞拿魚腩三文魚子 赤蝦 松業蟹鉗同埋日本海膽食材非常新鮮而且刺身大大件海膽非常鮮甜 比目魚邊入口齒頰留香吞拿魚腩油脂好甘香 令人回味五品丼朋友就揀咗另一款分別有三文魚油甘魚赤蝦 活帶子同埋日本海膽三文魚同油甘魚魚味都好濃郁 油甘魚仲配上左柚子醬 中和油份赤蝦好大隻好鮮甜整體服務質素同食物質素都非常超班!食材極度新鮮值得一讚而且可以免費添飯 非常抵食
最近搬咗去新地點既豊勝手丼
新位置非常就腳
而且多咗唔同嘅食物
11月尾之前黎食 丼飯全部都有七五折優惠!

海之幸丼

赤蝦 活帶子同埋日本海膽
三文魚同油甘魚魚味都好濃郁
油甘魚仲配上左柚子醬 中和油份
赤蝦好大隻好鮮甜

整體服務質素同食物質素都非常超班!
食材極度新鮮值得一讚

而且可以免費添飯 非常抵食
2019-11-07 13 浏览
Omakase意思是由廚師發辦給客人最新鮮的食材店員會問客人有什麼致敏的食物 再告訴壽司師傅這個感覺挻好呢 可以避免客人食到致敏食材🤣見到很多朋友也食過 所以也決定來食一次吧🤤🤤店鋪裝修是日式居酒屋 環境舒服整潔挻涼快的感覺而餐牌也有很多選擇 現在還在做午市特價優惠呢~而我這次有十款不同味道的壽司:有新鮮蟶子,味噌蟹膏,厚燒鰻魚蛋,火焰比目魚邊,火焰三文魚腩,活帆立貝,加拿大海膽,深海池魚,中吞拿魚魚腩,油甘魚壽司🍣🍣每天新鮮送來 所以食材很新鮮 簡簡單單食的口感最好這店的芥末不會太辣 不會蓋過魚生的鮮味挻不錯呢~另外點了原熟白桃梳打 味道很香甜又充滿氣泡還要是日本做的飲品🤭 這頓Omakase食到很滿足❤

Omakase意思是由廚師發辦給客人最新鮮的食材
店員會問客人有什麼致敏的食物 再告訴壽司師傅
這個感覺挻好呢 可以避免客人食到致敏食材🤣
見到很多朋友也食過 所以也決定來食一次吧🤤🤤

店鋪裝修是日式居酒屋 環境舒服整潔挻涼快的感覺
而餐牌也有很多選擇 現在還在做午市特價優惠呢~

而我這次有十款不同味道的壽司:有新鮮蟶子,味噌蟹膏,
厚燒鰻魚蛋,火焰比目魚邊,火焰三文魚腩,活帆立貝,
加拿大海膽,深海池魚,中吞拿魚魚腩,油甘魚壽司🍣🍣

每天新鮮送來 所以食材很新鮮 簡簡單單食的口感最好
這店的芥末不會太辣 不會蓋過魚生的鮮味挻不錯呢~

另外點了原熟白桃梳打 味道很香甜又充滿氣泡[色][色]
還要是日本做的飲品🤭 這頓Omakase食到很滿足❤