2020-05-21
其實這幾年登龍街漸漸轉型,由出名多樓上酒吧到而家成為一條食街。街嘅兩邊都開咗好多新餐廳,中西日台韓應有盡有。而今次我就去咗一間主打丼飯嘅餐廳試下。餐廳入邊唔細,坐滿晒大約可以坐三四十人。裝修走日本漁民風格,魚網、船旗、同埋漁船嘅木頭令你恍似在船上面食緊飯咁。丼飯選擇繁多,總有一個啱你,雖然話佢主打係丼飯,但亦都可以單叫魚生。今次我就叫咗個原版韓國海膽+碎蔥吞拿魚腩丼飯。首先佢size大約係一個吉x家牛肉飯嘅大細,但我發現吞拿魚茸其實都幾厚,吞拿魚茸新鮮每一啖都可以享受到鮮味,魚蓉味道鮮甜,建議頭一半可不用多加醬油破壞原味,之後先倒少少豉油上面,將魚茸用同飯撈勻一齊食。另外一板海膽感覺很超值,海膽味道較為清甜不濃烈,沒有腥味,用香脆的紫菜包上海膽增加口感,但要趁紫菜變軟前快吃。總括嚟講,有呢個份量同質素二百零蚊係物有所值嘅!
總括嚟講,有呢個份量同質素二百零蚊係物有所值嘅!