2019-10-06 121 浏览
都起碼兩年冇食過紅磡讚好,而家裝修咗地方大咗成倍又乾淨整齊咗,即刻食慾大增✨印象中我係幾鐘意食呢度嘅乾拌麵,今次都唔例外叫返個肉燥三寶乾拌麵,拌麵腍得嚟又夠掛汁會追住食,三寶就係肉丸花枝丸同台腸,兩款丸其實幾一般,台腸就幾香口😗朋友果碗係豬軟骨鮮蕃茄湯麵,蕃茄湯比正常貴幾蚊,但湯頭超香茄味,朋友食完個麵我搶埋佢個湯嚟飲就知幾正😂 豬軟骨就可以再腍啲😗除咗麵仲叫咗兩份小食,呢度幾好係出咗單點仲有啲小食拼盤,份量少啲但多款啲,可以小食多滋味😛之前跟麵嘅餸本身唔算差,但比起拼盤呢啲真係比下去,路邊攤小拼盤有鹽酥雞台灣腸同埋炸花枝丸,個丸炸完比起唔炸好食幾倍,鹽酥雞就同樣香脆細細粒啖啖肉都唔錯✨至於牛魔王拼盤可以話係必點,牛筋牛腩金錢見腱,三樣嘢都係好腍入哂味,而且仲可以順便試埋個牛肉湯,感覺好醇但入口又好舒服唔會太搶,既食到撈麵又可以飲到湯,正✨

2019-09-29 93 浏览
响附近放學就諗住揾野食醫下個肚,就揾到呢間台灣餐廳!佢裝修完靚左好多,睇下食物水準係咪一樣咁好。我就叫左個鹽酥雞滷肉飯,份量都好足,最重要係啲雞個炸粉唔會太多,而且調味都岩岩好,唔會話太咸,十分香脆可口!而朋友就叫左個香酥排骨滷肉飯,同樣份量都好足,亦都係炸粉唔會太多,食落啖啖肉,唔會好靭。整體黎講,台灣野黎呢個價錢算係平,而且味道都唔錯🤤,岩曬我呢啲學生哥!
香酥排骨滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
香酥排骨滷肉飯
鹽酥雞滷肉飯
Spotted this joint while dining at Ones Cafe opposite.Went here one afternoon to try it out.The menu had beef noodles, rice etc.Taiwanese beef noodles are a must so got a soup and soupless one with two sides.The beef noodle soup came in a rich brown caramel soup topped with tendons, intestines, beef and carrots.The side was much the same in a smaller bowl laid of top of radish.The slobbering noodles (quoted from the menu) was a little different than anticipated as there was sesame dressing which

The slobbering noodles (quoted from the menu) was a little different than anticipated as there was sesame dressing which is heavy and sweet.
After tossing it together it was fragrant and delicious.
The noodles were firm with a chew.
The tendon side dish was soft and gelatinous so I got my beef and tendons satisfied.
For drinks had the Taiwanese tea which was just the usual.

Overall, another option in the area.
2019-09-24 107 浏览
果晚臨去紅館睇Joey前去紅磡搵左間都幾受歡迎嘅台灣餐廳醫肚先,夜晚見大排長龍!店舖嘅裝修有少少日式風格,簡簡單單幾舒服,店內一直播住台灣歌,食物價錢亦很親民。👓肉燥鹽酥雞乾拌麵(口水) $60重花生味好香濃麻辣味,食食下的確流晒鼻水好辣,但真係好惹味好食👍🏻麵質彈牙粗度適中;鹽酥雞有7-8粒,香脆唔厚粉唔油,但調味可以重返少少。評分:8.5/10👓肉燥鹽酥雞乾拌麵 $54有青瓜絲、肉燥和麻醬攪拌食。口水麻辣味比較好食因爲原味係就甘醬油味好普通。評分:7.5/10👓牛肉麵(蕃茄湯) $65湯底都好蕃茄味,酸酸甜甜,有幾舊新鮮蕃茄。牛肉望落幾靚仔,但食唔出有牛肉味,帶點筋唔算淋普普通通啦。麵同拌麵一樣,所以質地同樣彈牙。評分:7.5/10👓牛筋腩麵(麻辣湯) $65本身原味湯底係用新鮮牛骨燉煮,有淡淡很台灣地道的中藥味;但麻辣味係充滿麻香+辣度,似邊爐麻辣湯底。麻辣味真係好麻,食到個櫻桃小嘴麻哂😶相比之下譚仔係辣啲但依到嘅麻係勁啲。牛腩韌咗少少不過尚算淋;牛筋真係舊好淋嘅筋,唔夠啫喱狀,質地少奇怪。評分:8/10👓小麥胚芽奶茶(右) $22 跟餐+$14叫咗微糖,甜度剛好唔漏!平時飲慣咗
肉燥鹽酥雞乾拌麵(口水)
👓肉燥鹽酥雞乾拌麵(口水) $60
評分:8.5/10
肉燥鹽酥雞乾拌麵

👓肉燥鹽酥雞乾拌麵 $54
評分:7.5/10
牛肉麵(蕃茄湯)
👓牛肉麵(蕃茄湯) $65
評分:7.5/10
牛筋腩麵(麻辣湯)
👓牛筋腩麵(麻辣湯) $65
評分:8/10
👓小麥胚芽奶茶(右) $22 跟餐+$14
叫咗微糖,甜度剛好唔漏!平時飲慣咗台式奶茶,而胚芽增添咗口感幾特別,係奶茶淡咗少少。
👓朱古力咖啡波波(左) $25 跟餐+$15
咖啡味偏重帶點苦澀,朱古力反而吾係好出,千祈唔好以為係mocha味🤣不過依杯野同珍珠都夾味冇乜違和感。
評分:7/10
肉燥鹽酥雞乾拌麵(口水)
2019-09-18 87 浏览
喺紅磡搵到一間超高CP值嘅台灣餐廳,一般嘅台灣料理都會俾人感覺上比較甜或者簡單,所以市面上除咗台式飲品之外,真正嘅台灣餐廳好似真係比較少。今次呢一間除咗有地道嘅台灣菜之外,仲有唔少嚟自台灣嘅地到飲品(除咗珍珠奶茶之外)。紅燒牛肉飯紅燒牛肉麵就食得多,紅燒牛肉飯真係第一次食,冇咗濕潤嘅湯做配搭,都完全唔影響成個主食。伴碟有三道小菜:滷水蛋、粟米粒、生菜,感覺上非常清新健康。牛肉嘅肉質滑嫩,而且味道濃郁,同白飯都非常配襯。豐盛牛肉麵牛肉麵叫咗蕃茄湯底,另外仲有唔少丸類可以選擇作為飯餸料。蕃茄湯底好濃郁,簡直將番茄味滲入面條入邊,而且台灣麵條好有彈性,連啲蕃茄湯我都飲左一半啊!木魚豆腐木魚豆腐嘅做法好特別,外面煎到好脆都唔影響入邊嘅豆腐,上面嘅酸甜醬了好開胃。加上少量嘅青瓜絲,既清新又入味。五味小茄子醬汁濃郁,茄子上面仲放有魚干片,食落口有幾種層次。高山冷泡烏龍呢個係我絕對推介嘅冷泡烏龍,係嚟自高雄海拔2000尺嘅冷泡烏龍茶!飲落去唔會有苦澀味,非常之清新可口,有少少回甘嘅香味。蘋果西打台灣獨有嘅蘋果西打,即係我哋平時叫嘅梳打,有少少似蘋果醋,平時出邊好少有得飲㗎!

紅燒牛肉飯

豐盛牛肉麵

木魚豆腐

五味小茄子
醬汁濃郁,茄子上面仲放有魚干片,食落口有幾種層次。

高山冷泡烏龍

蘋果西打

2019-09-18 74 浏览
裝修後的讚好台灣,門口比之前光猛了, 坐位也比之前寬敞, 叫了兩個午市套餐, 一份是肉燥鹽酥雞 湯麵, 另一份是香酥排骨湯麵, 因為是午市時間, 餐廳是滿座的, 等了一會終於上菜鹽酥雞炸得外脆, 裏面既雞肉依然保持嫩滑,一點也不會過老,而香酥排骨炸得很鬆化, 裏面充滿肉汁 juicy 好味,湯麵質地彈牙,麵條雖是幼身的,但可以掛湯汁,湯麵上配上肉燥,葱花,雖然簡單,但熱燙燙的很好食 , 套餐飲品加配料台灣冰紅茶和古早味冬瓜茶, 值得一讚是古早味冬瓜茶, 確實是台灣的味道 令人懷念, 總括而言今日去食lunch ,呢個價錢在紅磡區 ,非常抵食 ,難怪長期都有人排隊呢!
2019-09-17
2019-09-08 105 浏览
呢間台灣小店聽聞好旺場,店鋪都唔細,左右兩邊打通為一間,好彩今日等一陣就入得😁😁店鋪裝修反而幾有日式風格👘餐牌好靚,好似睇緊旅遊書😂😂💁🏻‍♀️香酥排骨飯排骨炸到好脆,邊邊位有啲燶同埋有少少乾身🙈🙈但味道ok的,肉燥飯味道同台灣食嘅有8分似👍🏼👍🏼💁🏻‍♀️紅燒牛筋腩麵另一款試左麵🍜🍜湯底正宗而牛筋腩好淋,好入味😋😋小食💁🏻‍♀️甘梅脆薯有啲失望😞無咩蕃薯味💁🏻‍♀️路邊攤拼盤鹽酥雞味道同夜市果啲一樣,Good !🤗🤗

店鋪裝修反而幾有日式風格👘

餐牌好靚,好似睇緊旅遊書😂😂

💁🏻‍♀️香酥排骨飯
排骨炸到好脆,邊邊位有啲燶同埋有少少乾身🙈🙈
但味道ok的,肉燥飯味道同台灣食嘅有8分似👍🏼👍🏼

💁🏻‍♀️紅燒牛筋腩麵
另一款試左麵🍜🍜湯底正宗

而牛筋腩好淋,好入味😋😋

小食
💁🏻‍♀️甘梅脆薯
有啲失望😞無咩蕃薯味

💁🏻‍♀️路邊攤拼盤
鹽酥雞味道同夜市果啲一樣,Good !🤗🤗

• 紅燒牛肉湯麵
  • 紅燒牛肉乾拌麵
  • 滷肉鹽酥雞飯
2019-09-02 98 浏览
同男友晚餐,大家唔算太肚餓,所以揀呢間諗住可多小食,加share碗麵冇咁濟....嗌左:1. 紅燒牛肉麵 湯冇牛味 唔甘甜 牛唔夠淋,份量正常。2. 咩地攤小食拼盤(佢本身有3種拼盤)鹽酥雞調味冇乜,連最重要九層塔既味都冇,點可以叫鹽酥雞?個腸 😑 算吧啦。。。直情冇味唔知想點花枝丸調味正常返d3. 唔記得乜乜茄子炸完,汁既味道似茄汁加o急汁撈,上面有d木魚絲一般般另外有嗌兩杯台式飲品,唔太ok...不過公道d講價錢夠親民,只可以話味道一般及抵食,但唔算十分地道台灣及美食
嗌左:
1. 紅燒牛肉麵
湯冇牛味 唔甘甜 牛唔夠淋,份量正常。

2. 咩地攤小食拼盤(佢本身有3種拼盤)
鹽酥雞調味冇乜,連最重要九層塔既味都冇,點可以叫鹽酥雞?
個腸 😑 算吧啦。。。直情冇味唔知想點
花枝丸調味正常返d
3. 唔記得乜乜茄子
炸完,汁既味道似茄汁加o急汁撈,上面有d木魚絲
一般般
另外有嗌兩杯台式飲品,唔太ok...
2019-08-31
2019-08-29 75 浏览
去完附近朋友屋企Gathering,就係樓下左右睇下有咩好食啦,其實呢幾條街都出名多野食,朋友見到話不如食呢間啦,見個門面幾吸引又夠光猛,結果等了十分鐘左右就可以入座了.店仔細細,其實都算多選擇,由於我地只係兩個人,所以都唔叫得太多野食.今次就試住咁多先.麻辣湯牛筋腩麵 $65湯頭充滿麻香味,辣度十足,略嫌有點掩蓋原有的牛肉味道,牛腩及牛筋都幾入味,口感軟淋,麵條亦都彈牙滷肉鹽酥雞飯$ 49飯的份量對一個女仔黎講算係十分足夠,魯肉和雞都係有肉汁,不會太乾,反而滷蛋就乾左少少及偏硬,整體上性價比還是可以的.木魚炸豆腐(小) $23豆腐外皮包著木魚一齊炸,十分惹味及香口,而內裡仍然保持著豆腐的嫩滑感.再配上甜酸汁一齊食,味道十分有驚喜.酥炸花枝丸$26熱辣辣,脆卜卜,幾有口感.小麥胚芽奶茶我個人一向比較鐘意飲台式奶茶的味道,再配以胚芽,飲落口感十分豐富.今餐食到好飽好滿足呀!

麻辣湯牛筋腩麵 $65

滷肉鹽酥雞飯$ 49

木魚炸豆腐(小) $23

酥炸花枝丸$26

熱辣辣,脆卜卜,幾有口感.

小麥胚芽奶茶

今餐食到好飽好滿足呀!
2019-08-26
2019-08-29 102 浏览
放工等人嘅時候口痕想食住野等又行過呢間台灣野。之前lunch time行過排好長隊,依家tea time吾使排梗係試下。佢個setting同某台式餐廳差不多,都係主食4選1,小食8選3。今次揀咗肉躁飯,台式香腸,木魚豆腐,鹽酥雞,再加3蚊要個凍奶茶。肉躁飯面頭得一舊肉,汁係夠嘅。鹽酥雞同木魚豆腐應該係啱啱炸起,熱辣辣,好味。腸仔就好正常。呢度勝在價錢抵,34蚊連普通熱飲。
I ❤️ TAIWAN🇹🇼 我愛台灣的味道✨💫.."我來自台中。。敲不動 筷子先動🥢"由台中人🇹🇼 經營既台灣餐館,傳統台灣口味 自然滿滿台灣的濃情味❤️。台灣人既心思,唔單止係食物味道反映出黎,就連食物菜單都花心思設計得好精緻,食飯時不妨細味這份心意💫 值得支持。ll✨麻辣豐盛牛肉麵🐮🌶🍜 $75(金錢牛腱`牛腩`牛筋`花枝丸`貢丸)Spicy Signature Dishes Beef Noodles(Brasied Beef Shank, Brisket, Tendon, Squid Ball, Meat Ball)台灣麻辣 辣而不嗆;香裡帶麻 又香又辣;層次豐富 口水直流。最愛牛筋🖤 滿滿骨膠原✨軟腍入味 超愛吃;牛肉 特選牛筋肉細滑金錢腱,用心滷製切條狀 提升口感。ll✨鮮蕃茄豐盛牛肉麵🐮🍅🍜 $75(金錢牛腱`牛腩`牛筋`花枝丸`貢丸)Fresh Tomato with Signature Dishes Beef Noodles(Brasied Beef Shank, Brisket, Tendon, Squid Ball, Meat Ball)採用新鮮蕃茄熬煮,健康營養豐富新
I ❤️ TAIWAN🇹🇼 我愛台灣的味道✨💫

"我來自台中。。敲不動 筷子先動🥢"

l[麻辣湯麵 Spicy Noodles]l
✨麻辣豐盛牛肉麵🐮🌶🍜 $75
(金錢牛腱`牛腩`牛筋`花枝丸`貢丸)

l[鮮蕃茄湯麵 Fresh Tomato Noodles]l
✨鮮蕃茄豐盛牛肉麵🐮🍅🍜 $75
(金錢牛腱`牛腩`牛筋`花枝丸`貢丸)
採用新鮮蕃茄熬煮,健康營養豐富新口味。吃得出濃濃鮮茄味🍅,帶微酸 酸酸甜甜 很開胃。最岩夏日炎炎,開胃既湯頭真令人食慾大振。

l[小吃拼盤 Snack Platter]l
✨路邊攤小拼盤🐥🌭🍢 $43
(鹽酥雞`小香腸`花枝丸)
Night Market Snacks Platter
(Popcorn Chicken`Sausages`Squid Ball)
台灣小食 怎少得路邊攤呢❓台灣特式地道小吃。都是大路台灣人愛吃既口味。吃著吃著 充滿台灣街頭小食風味呢。

✨牛魔王拼盤🐮🍢 $48
(秘製金錢腱`牛腩`香滑牛筋)
Braised Beef Platter
(Beef Shank`Brisket`Tendon)
假如你係牛魔王 呢個拼盤又點少得呢❓ 除左牛肉麵外既牛配料🐮,加配呢個小食拼盤 真係滿足感大大提升❤️。用心熬製既滷肉 真的很滋味,瘋狂吃牛很過癮。

l[特別推薦 Special Drinks]l
✨高山冷泡烏龍🍵🍃 $25
Cold Extraction Oolong Tea
冷泡茶包 用樹裝感覺新鮮,保質期短 確保質素。吃過大堆肉肉 飲啖烏龍茶🍵 感覺真的好舒服💚。高山製既茶包,淡淡而帶濃茶香 沒想到味道不錯喔。

✨冰香芋奶茶🥛💜 $22
Ice Taro Milk Tea
台灣特飲❓ 點少得奶茶,香芋奶茶💜 更深得我們心。若然再加配珍珠,口感一定更Q 更地道台灣的味道。

慢火用心熬煮🍜 成就一碗碗讚讚讚。。讚好牛肉麵💛💫。台灣味...台灣情❤ 完美
2019-08-24 109 浏览
上次在黃埔食飯經過 讚好台灣,應該是最近開,而且好多人排隊光顧,我們有一天也去試試。點飯麵可以加$10有飲品蜂蜜綠茶同蜂蜜檸檬,清甜解渴,$10抵飲。木魚炸豆腐 $23金黃色的賣相十分吸引咬開香脆的外皮,內裡是軟滑的豆腐,還有配上酸甜汁,超好食。酥炸花枝丸 $26花枝丸香脆彈牙,美味香酥排骨飯 $49滷肉飯、排骨是台灣出名,每次去台灣餐廳多數必點。飯的份量幾多,滷肉好入味多汁。排骨外皮好鬆化香脆,肉質仍是嫩滑多汁,好味。紅燒牛筋湯麵 $65另加$6有麻辣湯底,個湯底幾辣但好惹味麻香麵質也夠彈牙,相當多彈牙的牛筋。讚好台灣 價錢相當平民化,而味道也很不錯,CP值好高,怪不得時常大排長龍。

點飯麵可以加$10有飲品
蜂蜜綠茶同蜂蜜檸檬,清甜解渴,$10抵飲。

木魚炸豆腐 $23
金黃色的賣相十分吸引
木魚炸豆腐

咬開香脆的外皮,內裡是軟滑的豆腐,還有配上酸甜汁,超好食。

酥炸花枝丸 $26
花枝丸香脆彈牙,美味
酥炸花枝丸

香酥排骨飯 $49
滷肉飯、排骨是台灣出名,每次去台灣餐廳多數必點。
飯的份量幾多,滷肉好入味多汁。
香酥排骨飯

排骨外皮好鬆化香脆,肉質仍是嫩滑多汁,好味。

紅燒牛筋湯麵 $65
另加$6有麻辣湯底,個湯底幾辣但好惹味麻香
麵質也夠彈牙,相當多彈牙的牛筋。
紅燒牛筋湯麵

酥炸花枝丸
香酥排骨飯
紅燒牛筋湯麵
2019-08-22 70 浏览
未裝修前已經常過黎,這間絕對係我地紅磡飯堂,我覺得呢到個麻辣乾拌麵絕對係香港數一數二好食台灣野離不開滷肉飯,牛肉麵,便當等等選擇夠多口水香辣豐盛牛乾拌麵有牛肉牛筋,貢丸,花枝丸牛肉用上金錢腱,口感軟淋而且夠入味麻醬麻辣再配上少許酸菜拌麵掛汁力強,幾乎每次黎都會點鹽酥雞炸得外脆內軟炸粉夠薄,用上少許椒鹽調味,吃起來唔會太油膩滷味拼盤有滷蛋,豆腐,豬大腸豆腐夠凍且入味,豬大腸軟淋,很不錯台灣咖啡香濃咖啡,反而比珍珠奶茶更有驚喜蜂蜜檸檬清爽又夠潤,很解渴

台灣野離不開滷肉飯,牛肉麵,便當等等
選擇夠多

口水香辣豐盛牛乾拌麵

有牛肉牛筋,貢丸,花枝丸
牛肉用上金錢腱,口感軟淋
而且夠入味
麻醬麻辣再配上少許酸菜
拌麵掛汁力強,幾乎每次黎都會點

鹽酥雞
炸得外脆內軟
炸粉夠薄,用上少許椒鹽調味,吃起來唔會太油膩

滷味拼盤
有滷蛋,豆腐,豬大腸
豆腐夠凍且入味,豬大腸軟淋,很不錯

台灣咖啡
香濃咖啡,反而比珍珠奶茶更有驚喜

蜂蜜檸檬
清爽又夠潤,很解渴
2019-08-22 187 浏览
【讚好台灣👍🏻】------------------------------[環境]座位間嘅距離好近,所以都有少少嘈,好易聽到隔離講緊咩秘密🤫因為係台灣食店,所以店內都播緊台灣歌,好似身處台灣咁呀🤣[蕃茄牛筋腩麵]💰6⃣5⃣蕃茄湯底濃郁,飲落蕃茄味濃🍅,酸酸甜甜,咸度適中👌。牛筋如果配紅燒湯底可能會有啲膩,但配呢個蕃茄湯就岩岩好平衡返喇。牛筋腩炆到好淋,食到有滷水香。麵既份量好多,細食既女仔一定食唔曬,可以兩份share👯‍♀[正宗滷肉飯]💰4⃣6⃣滷肉飯同樣份量十足,細食啲都真係食唔曬呀😂滷肉汁香氣十足,而且唔會太油太咸,用黎送飯一流,所以陳生成碗飯鯨吞曬🤭[黑糖鮮奶波波]💰2⃣5⃣鮮奶味重,鐘意飲奶既朋友仔一定鐘意😻珍珠有咬口,黑糖醬份量岩岩好,所以飲曬都唔覺好甜。[路邊攤拼盤]💰4⃣3⃣路邊攤即係香港既大排檔咁解,拼盤有台灣腸、鹽酥雞、椒鹽花枝丸,全部都係台灣夜市路邊攤會買到既小食。價錢唔貴,又有幾款小食,岩曬同朋友仔分享😋P.S. 小預告一下,陳生10月會去台灣,到時再同大家分享台灣美食😻------------------------------
【讚好台灣👍🏻】

#Foodieandcats_黃埔

好味:😻😻😻
性價比:😼😼😼😼
<5隻滿分>

#陳生陳太 #吃貨 #吃貨夫妻 #eating #food #foodie #foodiehk #hkfoodlover #instafood #instadaily #hongkong #hk followforfood #followme #like4likes #likeforlikes #黃埔 #讚好台灣 #台灣 #珍珠控 #抵食

正宗滷肉飯
路邊攤拼盤
2019-08-21
正宗滷肉飯
  • 路邊攤拼盤
  • 蕃茄牛筋腩麵
2019-08-14 67 浏览
食台灣野又點少得台式飲品啦一杯珍珠奶茶一杯台灣紅茶!牛筋腩麵叫左台式麻辣湯底,都幾辣下喎,好似打邊爐嗰種麻辣湯底,入面有好多舊牛,煮得好淋,好易咬開,特別鍾意佢嗰種麵嘅質地,好彈口。肉操三寶乾拌麵有台式香腸花枝丸同貢丸,全部都係台灣出名嘅小食,有好多青瓜絲撈埋一齊個口感好好,麵嘅汁好好食有啲似滷水汁。路邊攤小拼盤滷豆腐個面少少脆脆地入邊夠晒滑,豬大腸嚿嚿都好肥,咁先好味吖嘛,滷蛋,有啲似台灣嘅鐵蛋係硬嘅。

食台灣野又點少得台式飲品啦一杯珍珠奶茶一杯台灣紅茶!

肉操三寶乾拌麵