2018-11-19
今日黎左呢邊睇戲,睇完之後就去醫肚,呢到既Aeon真係好多野食,我同朋友就揀左呢間拉麵店。我地就叫左個豚骨魚沾麵,呢個醬汁好濃好香,仲未點,淨係聞已經聞到好濃既豚骨味,仲帶有少少魚鮮味。沾麫同叉燒份量好多,細食少少既女仔都未必食得哂。而麫條軔度岩岩好,食落彈牙得黎又有少少煙軔,點埋醬汁好好食。 另外仲加左個烤餃子,呢個餃子冇一般既烤得咁焦,外皮冇咁脆。但相對之下,更加食到餃子皮既質感同味道。加上饀料好足,肉同蔥既比例加埋好香,一啖食落有齊饀料同外皮既香味。 我一見到呢個黑特豚骨拉麵就已經好想食,我仲叫埋個套餐,拉麫同沾麫一樣煮得好好,口感一流。重點係個湯底。比起沾麫既醬汁當然冇咁鹹,亦冇咁鮮,但豚骨味就更加清晰,一試就知煲左好耐。而且黑蒜既味道岩岩好,唔會蓋過豚骨味,但又好濃郁。 呢個係追加既叉燒丼。叉燒整得好碎,加上鹹香既醬汁,好易入口又好惹味。但最正係D飯,煮得好軟熟,放上枱熱辣辣,好溫暖。