2018-11-16 52 浏览
平時放左工我都仲意去康怡aeon行下街買下野,貪佢方便可以喺超市買熟食或魚生返屋企。不過買得多都有D厭,所以今晚我決定去Aeon美食廣場依間新進駐嘅拉麵店試試。遠望開放式廚房設計,可以見到師父即叫即煮麵!拉麵吧枱位置寬敞,坐得舒服。menu簡單而清晰,主要四款麵:白豚骨、赤豚骨、黑豚骨、味噌,另外再加一款沾麵。而每款拉麵都有兩種:普通及特製。如果肚餓的可以選特製,有多半隻溏心蛋再加多塊紫菜同豚肉叉燒。 我最後叫左碗白(特)豚骨拉麵$85,再追加$22叫多三隻餃子同飲品。等候時間未夠二十分鐘,就已經熱騰騰送上面前奶白色豬骨濃湯,再配香蔥、木耳絲、一隻半熟玉子、三塊紫菜、三塊叉燒。賣相不錯👍🏻叉燒半肥瘦,幾大塊,不過食落唔太漏。白身直條麵質有水準,入口煙韌,而且仲好掛湯。溏心蛋有流心口感,都幾軟腍。而我最欣賞嘅係餃子煎得幾香👌🏻食落味道不錯,餡料飽滿!依個set對於平時細食嘅我已經好飽肚了如果唔夠味,仲可以加蒜蓉、芝麻第配料口味隨意配搭整體依個拉麵感覺好好🍜,食材高質。而最重要係今次可以靜靜地自己一個享受用餐,喺aeon都搵到意外驚喜!

拉麵吧枱位置寬敞,坐得舒服。

白特豚骨拉麵
等候時間未夠二十分鐘,就已經熱騰騰送上面前

叉燒半肥瘦,幾大塊,不過食落唔太漏。
白身直條麵質有水準,入口煙韌,而且仲好掛湯。

溏心蛋有流心口感,都幾軟腍。

而我最欣賞嘅係餃子煎得幾香👌🏻
餃子

如果唔夠味,仲可以加蒜蓉、芝麻第配料口味隨意配搭

2018-11-12
白特豚骨拉麵