2011-07-07 40 浏览
係黃埔睇完戲,因方便就腳就同男友去左詠藜園食晚飯依間野好似幾有名氣,都幾多人等位,好在等左4個字左右就入得 打開餐牌,其實選擇唔算多,最後交比男友負責點野食 佢叫左2碗依到最出名既擔擔面,第一次食咋,原來有分辣同唔辣架和,都幾平20蚊幾大碗 之後仲叫左半煲沙鍋雲吞雞 (超正,值得推介>v<)仲有麻辣牛根一碟雲白肉一籠小籠包味道都唔差本身諗住去靜d既地方同男友撐枱腳架, 但原來轉下地方都唔錯,係到同男友傾計唔使就住細細聲咁 haha整體食物水準唔錯,我地幾乎碟碟清-.-食到好飽不過係無我飲開個款茶葉囉>.<同埋可能太多客,招呼一般啦,好在食物味道搭救依到食飯幾熱鬧幾有氣氛,男友話下次帶埋家人再黎食過
係黃埔睇完戲,因方便就腳就同男友去左詠藜園食晚飯
依間野好似幾有名氣,都幾多人等位,好在等左4個字左右就入得

打開餐牌,其實選擇唔算多,
最後交比男友負責點野食

之後仲叫左半煲沙鍋雲吞雞 (超正,值得推介>v<)

仲有麻辣牛根
一碟雲白肉
一籠小籠包
味道都唔差

本身諗住去靜d既地方同男友撐枱腳架,

整體食物水準唔錯,我地幾乎碟碟清-.-食到好飽
不過係無我飲開個款茶葉囉>.<
同埋可能太多客,招呼一般啦,好在食物味道搭救
依到食飯幾熱鬧幾有氣氛,男友話下次帶埋家人再黎食過
  • 擔擔面
  • 沙鍋雲吞雞
2011-07-04 42 浏览
我落單要'雞絲冷面',d侍應問左2次係咪'酸辣面'我答左2次'雞絲冷面,都出錯,仲要話我問果陣做咩唔講清楚=_=如果係酸辣面,我答'係'咪得,使鬼講4個字~我好好禮貌答佢可能我生智慧齒講唔清楚,佢串翻我轉頭'雞絲冷面都係辣咖啫'~一黎我唔係盲,menu上'雞絲冷面'無辣椒符號;二黎我未見過麻醬雞絲冷面有辣=_=呢度野食一般,價錢唔平,服務態度差,bad
2011-07-04
2011-06-30 23 浏览
那天去了黃埔,晚上便在那兒找東西吃吧~和家人、朋友去了詠藜園,在門外等了約10分鐘,待應安排我們坐在窗口位,環境不錯。我們點了幾道菜。擔擔麵: 麵倏幼細,口感不錯。最喜歡它的漿汁,是香濃的鮮雞湯底再加很多配料^^。才$20,好底!!!金獎雲白肉: 這是豬肉,切成一片片,刀功好簿呀!辣味也適中~小籠包: 皮簿,肉質鮮甜好好味的小籠包~q牌松鼠魚: 我不太喜歡吃魚,但見它賣相不錯,很像松鼠^~^。朋友說很好吃,份量也充足。媽媽說想試試沙鍋雲吞雞,可是待應說已售罄。我說可是我們想吃呀~!時間不是很晚(~8:30),應該還有吧?那時黑色衫的經理走過來,說那是限量供應的,可以預訂。他見我們吃不到想吃的食物,就給我們卡片,說下次來會給我們9折呢~! ^^ 真開心,我喜出望外,想不到下次有優惠不過最滿足的是服務很好,有笑容~ =](食物質素也高~)下次一定要嘗到那個沙鍋雲吞雞~!
那天去了黃埔,晚上便在那兒找東西吃吧~

我們點了幾道菜。
小籠包: 皮簿,肉質鮮甜好好味的小籠包~

媽媽說想試試沙鍋雲吞雞,可是待應說已售罄。
(食物質素也高~)

下次一定要嘗到那個沙鍋雲吞雞~!
2011-06-27
2011-06-09 29 浏览
由於是土生土長的上海人,本人對滬菜的要求可算是非常高。有朋友介紹,詠藜園是滬菜的一個必吃之處。吃完了,我和家人在詠藜園內裡大肆批評。弟弟簡直是指著小菜大叫:這個很難吃!而我也大概是這樣的大叫。旁人的目光非常奇異,但不好意思,不好吃就是不好吃。我的確是沒禮貌,然而,這裡給我的打擊實在有點太大。尚算不錯。湯汁濃稠而有花生的香味,但沒了擔擔麵應有的麻辣香。點了辣味,完全不覺得哪裡辣了。請問不辣的,味道是怎樣的呢?麵略嫌缺乏嚼勁,但麵條幼細,是合格的。給予建議是把碗換小一點,湯汁有點過多,連我一口麵一口湯都有剩下很多湯汁。京蔥牛肉(前)。炒油麥菜(後)。先說牛肉。肉質鬆軟,有點像鬆肉粉所造的口感,但不敢妄下判斷。不過蔥味進不了牛肉。感覺就是京蔥拌牛肉。不可以說難吃,但真的跟我想像中的京蔥爆牛肉不相同。至於菜方面,也沒有什麼好難吃的地方。反正就是炒個菜而且。有陣淡淡的蒜味,而菜也算是新鮮的。麻油海哲。麻油味不香,海哲不爽脆。涼抖菜最重要的兩項都做不了,怎麼會好吃?蔥油酥餅。簡單的一句--沒蔥的香味。蔥油餅最重要的靈魂就是蔥!連餅的口感都過於鬆散。唯一可取的是,它非常熱。可見它是真的即點即弄的。不
由於是土生土長的上海人,本人對滬菜的要求可算是非常高。
有朋友介紹,詠藜園是滬菜的一個必吃之處。
吃完了,我和家人在詠藜園內裡大肆批評。
旁人的目光非常奇異,但不好意思,不好吃就是不好吃。

我的確是沒禮貌,然而,這裡給我的打擊實在有點太大。
尚算不錯。
請問不辣的,味道是怎樣的呢?
麵略嫌缺乏嚼勁,但麵條幼細,是合格的。
京蔥牛肉(前)。炒油麥菜(後)。
先說牛肉。
肉質鬆軟,有點像鬆肉粉所造的口感,但不敢妄下判斷。
不過蔥味進不了牛肉。感覺就是京蔥拌牛肉。
不可以說難吃,但真的跟我想像中的京蔥爆牛肉不相同。
至於菜方面,也沒有什麼好難吃的地方。
反正就是炒個菜而且。有陣淡淡的蒜味,而菜也算是新鮮的。
麻油海哲。
麻油味不香,海哲不爽脆。
涼抖菜最重要的兩項都做不了,怎麼會好吃?
蔥油酥餅。
簡單的一句--沒蔥的香味。
蔥油餅最重要的靈魂就是蔥!連餅的口感都過於鬆散。
唯一可取的是,它非常熱。可見它是真的即點即弄的。
不過他們弄好酥餅以後應該沒有透氣的過程。
由於熱,盤子的底部密封,水份積聚在盤底。我弟弟遲了十分鐘吃,整個餅底是濕的。
醉轉彎。
雞皮滑溜,可惜酒味未能滲入肉裡。
而雞味非常淡薄,顯然而見是用冰鮮雞的。
甚至酒沒酒香,單純地只是酒精味。
雞絲粉皮(前)。炸饅頭(後)。
雞絲和粉皮的比例是一比一,正宗的上海比例。
不過!麻醬竟然跟我在街邊吃五元四條的腸粉所有的麻醬感覺差不多。
此醬的稠度非常可怕,可惜沒有芝麻香。
換了麻醬的供應商,可能會是個很不錯的菜色。
而炸饅頭就是一個普通到極點的炸饅頭。
不過吃得出來有回鍋炸。放涼了二十分鐘,還是脆的。
如果大家喜歡吃饅頭的話,是不錯的。

雖然食物的質素令我非常失望,但服務是很不錯。
侍應生的口氣很親切,而且也算是很禮貌。
因為媽媽是素食者,擔擔麵有蝦米碎,我們要他換(語氣不好),他們也願意給我們換。
如果我只是個普通的香港市民,我會覺得這裡食物不錯。
重點是他們價錢不太貴!大家都能夠接受得來。
可是,我對滬菜有更高的期望。
吃了幾乎四百元,十個菜三杯豆漿,只為吃飽的話,可以。
但我個人寧願他們把價錢調高一點。四百元,好吃的,兩個小菜也非常足夠。

2011-06-09
  • 擔擔麵,京蔥牛肉,炸饅頭
2011-04-29 57 浏览
是晚去了十年不會到一次的黃埔美食坊(即舊時的蔡瀾美食坊)晚膳,想不到蠻多選擇的。見到一間名叫「詠藜園」的食市,門面裝修得像是古代大宅的大門,蠻有特色的,而店外滿是輪候入座的客人,相信質素應該不錯,於是決定試一試。等了十幾分鐘,終於有位,menu十分簡單,担担麵似乎是這裡的招牌菜,大概可分為四種,普通担担麵(辣/不辣)及改良担担麵(辣/不辣),我點了一碗普通担担麵($20),另加一碟雲腿津白及一碟黃金餅作飯後甜品。這裡的担担麵是有湯的,並不像川式近乎撈麵那種,先喝一口湯,很種的麻醬味,而且更吃到花生碎,令本是濃郁的豬骨湯底味道更豐,我十分之欣賞,最後我幾乎喝光了整個湯底!而担担麵麵條夠幼身,口感軟韌,的而且確是好味的!!!!!唯一可以挑剔的就只有說免治豬肉的份量太少,不夠喉......至於雲腿津白,個人認為做得有點失色,四大片雲腿,味道有點死鹹。津白算是清甜,但卻吸收不到雲腿的味道。簡單來說,雲腿味歸雲腿,津白味歸津白,兩者未能融合......而作為甜點的黃金餅,外皮似是鹹水角的糯米皮,炸至金黃,口感煙韌,加上熱騰騰,味道甜甜的南瓜蓉餡料,好味道!!總括來說,担担麵的確是令人回味,值得一

這裡的
而担担麵麵條夠幼身,口感軟韌,的而且確是好味的!!!!

至於
雲腿津白,個人認為做得有點失色,四大片雲腿,味道有點死鹹。

而作為甜點的

總括來說,担担麵的確是令人回味,值得一試!!!
2011-03-18
2011-04-04 78 浏览
久久不忘這裡的擔擔麵. 所以一有機會還是要來吃番一碗. 難得又有可以有辣有不辣. 雖然已+價至$20元, 還是覺得超值!從服務到收費,這裡算得上是心目中的良心企業 二人套餐:
從服務到收費,這裡算得上是心目中的良心企業

二人套餐:
有辣
有唔辣
蔥爆牛肉
蒸饅頭
$60.00 (午餐)
有辣
有唔辣
蒸饅頭
2011-04-04 23 浏览
詠藜園係黃埔好出名, 所以我和朋友都去試一試!這裡出名食擔擔麵, 所以我們每人叫左一個擔擔麵, 另外叫左一口餃子, 和一碟鴨 (忘記了甚麼名字, 因為是友人提意叫)擔擔麵份量確實是少了一點, 吃完還未夠飽...=.= 朋友說很好味, 不過我就麻麻.....餃子OK~~但很細粒......應該叫"半口餃子"鴨就特別一點, 炸雞就食得多, 好小吃"炸鴨", 感覺好熱氣, 而且是炸,所以感覺好乾身........可能自己對擔擔麵麻麻喜愛....又不覺得這餐廳很好食, 而且份量好小, 但真係幾多人在這裡食野!!
詠藜園係黃埔好出名, 所以我和朋友都去試一試!

好熱氣

餃子OK~~但很細粒......應該叫"半口餃子"

2011-03-28
2011-03-28 30 浏览
琴晚同左女友去左呢間店到食晚飯,超多人,等左好耐,一入到去,d裝修好似去左外國既唐餐館咁,都幾靚丫,叫左個擔擔麵,小籠包,牛肉炒飯,招牌白肉同醉雞,小籠包完全唔得,冇汁,d皮過厚,冇肉味,唔好叫,其他就一般,唔太差亦唔太好,唯一係擔擔麵一定要叫,佢d麵質好彈牙,湯都夠惹味,不錯.佢d小二除左個男知客同一個經理比較有禮貌之外,其他o既小二都唔得,而且叫極都唔來收碟,咁o既價錢唔應該有咁o既質素
琴晚同左女友去左呢間店到食晚飯,超多人,等左好耐,
一入到去,d裝修好似去左外國既唐餐館咁,都幾靚丫,
叫左個擔擔麵,小籠包,牛肉炒飯,招牌白肉同醉雞,小籠
包完全唔得,冇汁,d皮過厚,冇肉味,唔好叫,其他就一般,
唔太差亦唔太好,唯一係擔擔麵一定要叫,佢d麵質好彈
牙,湯都夠惹味,不錯.
佢d小二除左個男知客同一個經理比較有禮貌之外,其他
o既小二都唔得,而且叫極都唔來收碟,咁o既價錢唔應該
有咁o既質素
2011-03-26 29 浏览
經常聽同事講呢間D擔擔面好正,咁岩我又經過呢頭,就入左來試下,由於第一次來,唔知食咩好,又係一個人!之後就試左個改良擔擔面!過左一陣個面就上台,個碗夠大,個湯都好多下,但是個面就...份量少左D,唔怪得我同事來到都食左十碗=口="最後加邁飲品45元埋單

唔怪得我同事來到都食左十碗=口="
最後加邁飲品45元埋單
2011-03-23
2011-03-13 42 浏览
週末晚飯時間好多人,樣樣都唔貴仲幾大碟!小籠包: 皮薄,內裡同平時既唔同,濃d肉味鍋貼:皮好薄個底脆脆地几香口,一口一舊過橋餃子:皮太厚,係芹菜豬肉食落甜甜地唔好食豆苗:大大碟好鮮luena媽炒飯:火腿蛋onion!材料普通但出奇地好食,飯係一粒粒,味道岩岩好,仲要唔貴$3x有4-5碗
  • 炒飯
2011-02-20 26 浏览
o係附近睇完戲, 又唔知食乜好喎, 咁就上openrice search 下啦!朋友一見到 詠藜園 就即刻話要去喇.~我記得幾年前去過黃大仙一間又係叫詠藜園的舖頭.. 我個朋友話2間係唔同的! 咁就一於去試下啦!! 門口都幾多人等位, 但2位既入得都幾快, 等左15分鐘左右, 就有位lu! 入到去, 俾佢檯面朵花花吸引左, 哈哈之後落order~ 叫左2個擔擔麵, 雞絲拉皮, 炸曼頭同鍋貼! 等左5分鐘左右, 擔擔麵就到喇!!!! 我地叫左一個辣一個唔辣~ 2個都好好食喎!! 其實我唔知一碗點既擔擔麵先叫好食同正宗... 但呢碗我就覺得好好味.不過佢份量比較少, 淨係食一碗麵一定唔夠飽~ 雞絲拉皮都好好味, 發覺到到地方的雞絲拉皮都唔同味, 有d 花生味濃d, 有d 甜d .. 呢到o個d 就剛剛好, 唔太甜! 個粉皮都好爽~ 炸曼頭其實就個個地方都差唔多~ 不過呢到好得意, 個底係冇炸過的! 外脆內軟, 真係好正!!!! 鍋貼我自己就覺得一般啦~ 入面冇汁... 下次一定要再去!!!! 多d 人可以再叫多d 野!!! : ) 不過多人去既話就一定要book 位啦!
朋友一見到 詠藜園 就即刻話要去喇.~
咁就一於去試下啦!!

入到去, 俾佢檯面朵花花吸引左, 哈哈

不過佢份量比較少, 淨係食一碗麵一定唔夠飽~

呢到o個d 就剛剛好, 唔太甜! 個粉皮都好爽~

外脆內軟, 真係好正!!!!

鍋貼我自己就覺得一般啦~ 入面冇汁...

不過多人去既話就一定要book 位啦!
2011-02-19
2011-02-15 133 浏览
本來情人節諗住去吃蠔/意粉, 總之西餐啦~ 本來揀左一間冇得BOOK位的地方, 點知超級多人等, 咁就行下行下, 去黃埔食~求求奇就去左葵蘭美食坊, 就去左食詠藜園~中式菜在情人節, 生意實係冇咁好, 完全唔洗等位~都仲叫做新年, 仲係播緊"歡樂年年"~ 情人節聽住, 真係好搞笑~ 其實即係小籠包, 不過真係比一般的小籠包多湯, 但略太多肉~ 呢個價錢, 真係算好味架喇~ 詠藜園最出名梗係擔擔麵啦~ 實要叫碗來吃, 我們又偏愛吃少辣, 所以叫左麻辣擔擔麵~湯底濃如汁, 有少許麻辣味, 湯底是一流, 但麵就普普通通~ 併盤是失敗~ 燻魚太林: 鬆散, 太濕~ 醉轉彎: 完全不是正統的轉彎, 雞所有的彎位都做了轉彎?? 到底識唔識咩叫"轉彎"?? 只是雞中翼與雞翼尖之間的轉彎位, 先會用來做"醉轉彎", 唔該真係要認真的做菜, 唔好騙人吧~ 雞不夠滑, 不夠酒味, 失望~滷水豆腐: 我吃了一片, 普通的豆腐~ 但老公吃了兩片, 感覺到好似有D膠味~ 怪怪地~紅湯抄手: 其實都OK, 不過似屋企烚雲吞, D湯加多些辣油而已~ 津白透明, 夠林, 夾埋咸肉一齊吃, 好正~ 總括服務很好
求求奇就去左葵蘭美食坊, 就去左食詠藜園~

中式菜在情人節, 生意實係冇咁好, 完全唔洗等位~
頭頂大紅燈籠高高掛
楊家小湯包
麻辣擔擔麵
差: 三色併盤, OK: 紅湯抄手
併盤是失敗~ 燻魚太林: 鬆散, 太濕~

雞不夠滑, 不夠酒味, 失望~

咸肉津白
津白透明, 夠林, 夾埋咸肉一齊吃, 好正~

總括服務很好, 但食物就......... 真係只得招牌最受歡迎的幾樣好吃, 其他就麻麻地................

2011-02-14
楊家小湯包
頭頂大紅燈籠高高掛
  • 小湯包
2011-01-11 182 浏览
今天中午和朋友到黃埔詠藜園吃午餐, 對我來說來這裡用餐絕對是一種享受, 我們點了三道小菜: 素菜炒年糕,小籠包,擔擔麵, 。小籠包皮薄餡靚,多湯汁,令人一試難忘價錢: $ 19素菜炒年糕的青菜非常鮮甜,年糕不會太油,十分有口感,這道菜能夠保持水準, 所以我每次來到也必定會點。價錢: $ 38 擔擔麵是詠藜園的招牌菜, 絕對是一個驚喜之作 ,幾乎試過整個香港的擔擔麵,還是忠情於詠藜園的擔擔麵,香港只此一家,無人能比!!!!!!!! 絕對是香港人的驕傲!!!!價錢: $ 18三道菜最後都只是$89 ,每人只是$44.5而已,我敢說絕對是整個黃埔區中最物超所值的食肆!!總括來說, 這間餐廳令人意想不到的是它物超所值和水準一流的食物, 以及服務員的熱情招待令這裡客似雲來,相當生意興隆。下次必定再來,要將這間餐廳介紹給家人和朋友 好讓他們能夠嘗試到人間最好吃的美食。

小籠包
小籠包皮薄餡靚,多湯汁,令人一試難忘

價錢: $ 19
素菜炒年糕

價錢: $ 38
擔擔麵
價錢: $ 18
三道美食

2011-01-10
$44.5 (午餐)
小籠包
素菜炒年糕
擔擔麵
三道美食
2011-01-02 55 浏览
昨天新曆新年的下午,我到了紅磡的黃埔花園一帶逛逛,走上了黃埔美食坊,然後四處搵食,最後選擇了詠藜園。由於當時太陽比較猛,加上十分乾燥,腸胃有點兒悶,我不太想吃油膩的食物,想吃得清淡一些,加上當天是新曆新年,希望自己在新的一年步步高陞,故此經過一番挑選後,最後選擇了素菜湯年糕及一杯熱豆漿。因為素菜湯年糕是較為清淡的菜式,故此無論年糕本身、配菜以至湯底,口感都相當淡。不過既然我當時想吃清淡的東西,倒也沒所謂了。較為不能接受的是,有一條白菜的葉部,竟然有一個一個的小孔!我真懷疑,究竟工人是否太過忙,弄得連配菜的細節也忽略了。吃完後再喝熱豆漿,豆味一般,但屬可接受類別。該碗素菜湯年糕,只是28元,再加上熱豆漿,也只是三十多元,但到了結帳時,發覺竟要付五十二大元!我手持帳單看看,付服務費不特止,還要付茶芥費!總括來說,該處的食物,只屬勉強可接受類別,但是最後付出的價錢,卻會令你意想不到!下次如果要光顧的話,可真要想想是否值得了。

清淡的素菜湯年糕

吃完後再喝熱豆漿,豆味一般,但屬可接受類別。
熱豆漿

我手持帳單看看,付服務費不特止,還要付茶芥費!

2011-01-01
2010-12-07 22 浏览
今日剛睇完報紙見到詠藜園女老闆捐身家,報紙還寫上「錢,唔帶來快樂,但好多老人家需要... 所以就於當晚,同左三個好友到詠藜園試一番!嘩!全場非常多人,十分生意興隆,可能做善事的人,上天也會特別寵愛?哈...但都是大概等了十分鐘左右就可以入座了!這間餐廳,菜色也十分多,但最喜愛的都是砂窩雲吞雞,金獎Q版松鼠魚,雲腿津白,大家非試不可,真的很好味,現在想起,又想吃了!!!!!!!!!!!!!! 還有!! 大家一定要試試那裡的擔擔麵和小籠包, 嘩, 簡直驚天地泣鬼神, 從來沒有吃過這麼好味的小籠包呢,朋友們都讚不絕口呀!另外,我還發現詠藜園的女老闆十分親切,笑容滿面,最令我驚訝的是,隔離桌的婆婆告訴我們,她是這裡的常客,老闆娘時不時也會請她吃擔擔面!!!嘩, 我們聽完都呆了呀, 她真個再世觀音呢!下次一定要再去=]

另外,我還發現詠藜園的女老闆十分親切,笑容滿面,
嘩, 我們聽完都呆了呀, 她真個再世觀音呢!

下次一定要再去=]
2010-12-06