2006-05-13 21 浏览
朋友甲知道我鍾意食海膽魚生,一直話要同我黎見城,我聽就聽得多,因為知道好貴所以唔敢黎終於我抵受唔住誘惑,黎左一直on diet既我,好日都無米落肚為左試下見城係咪傳說中咁厲害,我破戒~~ 食~~ 飯~~舖面並唔特別,幾骨子咁,有日本d居酒屋feel...朋友甲為我點菜,我靜靜等食首先黎左幾款sushi有最愛既海膽,甘蝦,再黎toro,海鰻夾起海膽壽司已經聞到好fresh既味道...食落口果一刻,簡直覺得自已好似一隻活生生既海膽咁...果種甘甜非筆墨可以形容仲有甘蝦,入口就溶左0係條脷到...toro非常新鮮肥美,鰻魚亦同0係日本食既一樣咁正,仲食左油甘魚同帶子,食壽司,飯係非常重要既,呢度既飯一粒一粒,香甜,唔爛亦唔散,香港地呢種質數少之又少...總之,呢度絕對係頂級首選由於我quota有限,要下次有機會先試烏冬同蒸蛋.0係呢度亦多謝朋友甲升職加薪請我食呢餐,雖然我好似你咁升職加薪既機會好微,但係我一樣會竭盡全力,為你揾我地既第二個目標美食!!
朋友甲知道我鍾意食海膽魚生,
一直話要同我黎見城,
我聽就聽得多,因為知道好貴所以唔敢黎
終於我抵受唔住誘惑,黎左

一直on diet既我,好日都無米落肚
為左試下見城係咪傳說中咁厲害,
我破戒~~ 食~~ 飯~~

舖面並唔特別,幾骨子咁,
有日本d居酒屋feel...
朋友甲為我點菜,我靜靜等食

首先黎左幾款sushi
有最愛既海膽,甘蝦,
再黎toro,海鰻
夾起海膽壽司已經聞到好fresh既味道...
食落口果一刻,
簡直覺得自已好似一隻活生生既海膽咁...
果種甘甜非筆墨可以形容
仲有甘蝦,入口就溶左0係條脷到...
toro非常新鮮肥美,
鰻魚亦同0係日本食既一樣咁正,
仲食左油甘魚同帶子,
壽司,飯係非常重要既,
呢度既飯一粒一粒,香甜,
唔爛亦唔散,
香港地呢種質數少之又少...

總之,呢度絕對係頂級首選

由於我quota有限,要下次有機會先試烏冬同蒸蛋.
0係呢度亦多謝朋友甲升職加薪請我食呢餐,
雖然我好似你咁升職加薪既機會好微,
但係我一樣會竭盡全力,
為你揾我地既第二個目標美食!!
2006-04-28 13 浏览
雖食過全香港有名的壽司店如:孝勢,壽司廣,天勺等...但見城卻是一等一的,一生人豪食一次名單必在其中.
2006-04-28 7 浏览
This is one of the best sushi I can found in HK. Went there 5 times for dinner. The quality still stand on the highest standard. I agree as other people memtioned, once you tried this resturant and you can't turn back. Highly recommend their uni, long neck claim and tumpura. Make sure you make reservation for this top notch resturant.
2006-04-27 9 浏览
魔警殺警被殺案差不多完結了, 葬浩園的已葬浩園, 出殯的出殯, 餘下的亦在康複中. 亞視曾重播魔警在百萬富翁的片段, 弱台即是弱台, 難得有順手拈來的獨家片段, 馬上把道德拋到九霄雲外去, 最近還揚言會開拍此案, 猶如在各剛剛逃過了魔警的魔掌之有關人士的傷口上加鹽! 看過KC兄及南瓜兄的食評, 慕名與友人去了“見城“吃半公半私的午餐. 店子不大, 亦沒有華麗的裝潢, 但正正是在東瀛曾到過的壽司小店的風格, 坐在壽司檯前, 看著日籍師傅做著手握壽司, 未吃已經自我感覺良好.友人要了壽司定食, 就如其他食家所拍的靚靚相片一樣, 不贅了. 浚要了自選壽司定食如下:海膽壽司- 雖然是一板板的, 但海膽味非常濃郁, 吃後齒甲流香. 港籍師傅說這是來自北海道的.半肥廋Toro - 嘩! 入口即溶, 無渣無筋, 有如吃牛油的口感.蟹腳壽司- 蟹味濃烈, 不管是不是蟹癡都會喜愛.瀨尿蝦壽司- 配上特別醬汁, 美味.還有其他幾款不同的魚類壽司, 也都新鮮可口.壽司未來之前, 一面看著日籍師傅的手藝, 一面與友人談個喋喋不休, 壽司來了, 兩人變得鴉雀無聲, 只顧低頭吃著. 吃畢後, 那位對”板前壽司”推

蟹腳壽司- 蟹味濃烈, 不管是不是蟹癡都會喜愛.
瀨尿蝦壽司- 配上特別醬汁, 美味.
還有其他幾款不同的魚類壽司, 也都新鮮可口.

壽司未來之前, 一面看著日籍師傅的手藝, 一面與友人談個喋喋不休, 壽司來了, 兩人變得鴉雀無聲, 只顧低頭吃著. 吃畢後, 那位對”板前壽司”推崇備至的友人說: 我以後逃不過“見城”的魔掌了! 浚答了一句: 你以後亦逃不過尊夫人的魔掌!

很喜歡南瓜兄在另文所起的主題- 回頭太難. 簡單四字, 道盡了吃過“見城”之後的複雜心情. 有些頭, 不用回, 亦不需回. 有些掌, 不過用逃, 亦逃不了.
2006-04-13 2 浏览
呢度既uni三色丼真係一絕,海膽超好味, 又creamy又甜, 食過咁多間, 呢間真係好好.不過散叫sushi真係好貴, 但都係物超所值, 十分推介.食完呢間海膽, 去邊食海膽都覺得比唔上!男友同我都很鍾情這間小店呢!~
不過散叫sushi真係好貴, 但都係物超所值, 十分推介.
食完呢間海膽, 去邊食海膽都覺得比唔上!
男友同我都很鍾情這間小店呢!~
2006-04-09 13 浏览
同太太兩人試,坐吧但是本地師父serve,叫廚師發辦但師父仍會每樣問我們吃不吃,sashimi水準高. Sushi也好,但試不到大師父手勢總有点兒,不知為何,沒有手卷,茶壺湯及蒸蛋, 但孝勢有另加炸魚. 有三点一提:1.牡丹蝦師父話佢地用北海道貨,而孝勢用加拿大貨,但我分不到兩者分別. 反而炸蝦頭孝勢炸得脆到可連殼食.2.海膽壽司有點苦/腥,同師父講,他叫了另位叫偉的本地師父試,他們也認真地試了三板海膽,選了他們認為最好的重造給我.3.燒帶子又大又甜,好過孝勢,但三文魚子較甜及實,孝勢的咸D同埋咬落去有爆開的感覺.4.醬油ip 赤身冇孝勢咁咸,非常好.5.試了一種深綠色蟹糕sushi,似未發酵蝦醬味,並不喜歡.6.待應有D亂.2000元,貴過考勢兩成,可能同租金有關.
4.醬油ip 赤身冇孝勢咁咸,非常好.
6.待應有D亂.
2000元,貴過考勢兩成,可能同租金有關.
2006-04-05 8 浏览
我老細係日本人,突然有一日話請我地去尖沙咀食飯(日本菜),我地更係好開心以為去酒店食啦,點知去左條後巷(綿登徑), 老細又唔係幾認得路,找左一陣, 終於找到啦....d壽司真係好好食, 魚生仲好新鮮...老細話見城真係好好食, 係其他日本人介紹比佢,而且價錢真係好低, 好超直,好過好多酒店日本料理e.g.馬可孛羅酒店"西村"我地四個人食左$3,000,佢話如果去酒店食起碼要成$5,000,而且無見城咁好食...我後來睇雜誌先知見城咁出名,起初覺得佢舖頭唔夠靚, 原來係好野!!!
我老細係日本人,
突然有一日話請我地去尖沙咀食飯(日本菜),
我地更係好開心以為去酒店食啦,
點知去左條後巷(綿登徑), 老細又唔係幾認得路,
找左一陣, 終於找到啦....
d壽司真係好好食, 魚生仲好新鮮...
老細話見城真係好好食, 係其他日本人介紹比佢,
而且價錢真係好低, 好超直,
好過好多酒店日本料理e.g.馬可孛羅酒店"西村"
我地四個人食左$3,000,
佢話如果去酒店食起碼要成$5,000,
而且無見城咁好食...
我後來睇雜誌先知見城咁出名,
起初覺得佢舖頭唔夠靚, 原來係好野!!!
2006-03-27 1 浏览
星期六, 無啦啦要返工, 於是決心放工後食番餐好野。兩公婆, 一人叫一個lunch set, 結果我地選左$120的壽司定食(太卷+腐皮壽司+五件壽司+迷你魚生飯), 同埋$160的刺身定食(三文+油甘+赤身+玉子+唔記得...各兩件, 另外中toro同甘蝦各一), 刺身定食附白飯。每個set都有麵豉湯、蒸蛋同埋雪糕。好好味, 值回票價! 服務好好, 冇特別sell任何野。
星期六, 無啦啦要返工, 於是決心放工後食番餐好野。

每個set都有麵豉湯、蒸蛋同埋雪糕。

好好味, 值回票價! 服務好好, 冇特別sell任何野。
2006-03-24 12 浏览
下雨天的假期,因有點事要出一出老尖旺,順路去上兩個月,吃到番唔到轉頭的見城.上次去新店,今次去番老店.一開門例牌日文招呼.感覺同其他港式無靈魂機械式greeting親切得多.淋到濕晒,拿拿臨霸住個吧檯,叫個壽司定食,入場費$120.蒸蛋先桌定一定神,蒸得很滑.三兩口便吃光,不久,壽司握好一起上桌.有五件壽司,兩件卷物,腐皮壽司,仲有麵豉湯,魚生飯等.埋尾仲有雪糕送.食物水準唔會再打幾隻字去講,冷眼旁觀坐吧檯,見城師傅囉住剛到手的Toro,逐忽逐忽切下來.見到已心思思,諗緊搵晚再來..埋單後出門口,冷雨沒暫停.可惡.PS:路過信和又買左兩隻唱片,美國新Post Punk組合We are scientists "With love and squalor".旋律感一般,節奏爽勁.聽落又同英國紐卡素Maximo Park有少少少似.French pop天后Jane Birkin新碟Fictions,借來多名樂壇猛人助陣的英法作品.水準依然保持.Jane姐已屆花甲之年,聲線依舊迷人.感覺依舊微爛.當你合上眼去幻想四十年前的Jane Birkin,你就知咩一回事.當年佢真係個風華絕代大美人.之所

埋單後出門口,冷雨沒暫停.可惡.

French pop天后Jane Birkin新碟Fictions,借來多名樂壇猛人助陣的英法作品.水準依然保持.Jane姐已屆花甲之年,聲線依舊迷人.感覺依舊微爛.當你合上眼去幻想四十年前的Jane Birkin,你就知咩一回事.當年佢真係個風華絕代大美人.之所以巴閉到連Hermes都以佢名命名,出左個Birkin bag.又記得年前有人問
咁Kelly bag係咪陳慧琳?)
2006-03-09 1 浏览
在香港吃sushi, 實在很難找到在日本吃的那種感覺, 第一輸食材, 第二輸師父手勢, 第三輸環境...某個星期, 朋友相約來此午間食事, 坐bar枱, 行貨地揀了壽司定食, 先來了蒸蛋, 不需質疑的水準之作!壽定上枱了, 見到了三文魚, 討厭=.=...其他魚都ok, 魚生飯上的魚子美味度最高, 卷物有驚喜, 如果硬要和日本食到的相比, 未免太苛刻.大滿足之仕樣, 下次要食自選sushi set, 這裡將會是自分定期到訪的食事所^^

2006-03-05 1 浏览
昨晚的海膽刺身不是太鮮甜和creamy, 反而海膽壽司的海膽鮮甜. creamy得多. ???清湯煮蜆保持一貫水準, 湯都很鮮甜; 而蜆的火候拿揑得很好, 既鮮甜又嫩滑.我第一次在見城吃醬燒帶子時其實不是太喜歡的, 嫌其口味太濃, 蓋過帶子鮮味. 昨晚再叫來吃, 發覺處理不同了. 帶子傳來淡淡的醬料和碳燒的味道, 不但沒有蓋過帶子的味道, 反而帶出帶子的鮮味來.鹽燒長腳蟹腳今次比較香口, 第一眼看到的時候, 見到表面較金黃, 有些擔心燒過頭. 但吃時卻發覺不但很香口, 而且肉質仍很嫩滑, 味道鮮甜.不直以來, 我都覺得這裡的手打稻庭烏冬很滑, 滑過豆腐. 上兩個月來時, 口感卻差很多, 昨天仍叫了我平時喜愛的牛肉稻庭烏冬. 發覺稻庭烏冬水準較上次好得多, 滑多了, 但卻仍未回復往日水平, 希望下次再去時可以回復以前那麼滑吧.

2006-02-23 1 浏览
大家好!我是一個在見城工作的小職員...在日本菜這行頭來說,我做了有好幾年了,看見了大家的評論,心有不甘,想跟大家說一句公道說話....見城叔叔的手技,我沒見識過,至少我沒吃過..可是我知道用料的價錢,其實來貨價一點都不平宜,所以大家覺得那麼好吃是有原因的...先說之前有一個客人說,午餐的toro為什麼那麼多根,要知道我們的來貸當然會有好的和不特別好的,通常最好的,我們都會留著當anaka使用,亦即是500元正一客的toro刺身用的,所以物有所值.至於不怎麼好的,當然留著做午市時用,才160元一客刺身定食,會有toro,當然是不太好的丫,照我所有做的日本菜來說,當然都是一樣,不是只有見城是這樣,所以啊,不能以吃個午餐就來定奪一間日本料理的一切啊.....要試一間好的日本料理,首先要試一下晚餐的用料,因為所有日本菜的大部份貨源都是傍晚才到的啊....
見城叔叔的手技,我沒見識過,至少我沒吃過..
2006-02-21 7 浏览
契爺肥糕請我食lunch.雖然係星期六,已經全店滿座仲要等位,好在book o左位.我地坐吧檯,肥糕熟練地lok order,.......原是一pat pat 奶白色軟綿綿的固體,滑而不腥,又五似魚糕甘o留,值得一si.食完後五會o流仲可以食其他o野.仲有蒸蛋又香又滑,又五會太水,又五會太實,本身五鍾意食蛋,都覺得好味道.
2006-02-17 5 浏览
見城雖然貴, 但是它的sushi飯軟硬適中,味道控制得十分好.值得一讚.
2006-02-17 6 浏览
在尖沙咀棉登徑那裡,有一間日本料理見城,個道雖然貴,但係個道啲魚生勁好味,不仿都去試吓!