2025-07-03 497 浏览
今天忙到午餐都未有時間食,工作過後已是5時許,在荃灣西,見有間食懷舊鐵板餐,一於入去試吓⋯⋯懷舊的牛牛鐵板,緊係食牛扒餐啦!一於點個肉眼嚟食吓先,午餐時間至5:30pm 應該吃埋唔使作晚餐。由於是非繁忙時段,一次過一齊上晒龍蝦湯和鐵板,真係唔知食邊樣先,於是嗱嗱聲飲咗個湯先⋯⋯酥皮熱騰騰,很喜歡,第一印象相當唔錯,唯獨是唔知點解覺得他們的龍蝦湯很酸,仲酸過羅宋湯⋯⋯鐵板肉眼牛扒餐$98~QR code 落單,見佢有個招牌沙嗲汁,一於試吓,由於筆者唔喜歡太多汁,所以叫店員留返筆者自己落汁,那沙嗲汁又和牛扒幾夾檔喎!至於那塊肉眼,三成熟,無花無假,真係三成熟,肉質夠腍有肉味$98依個價錢也算合理價。喝完湯之後,那塊牛扒已停止了熱騰騰的鐵板吱吱聲響,牛扒仍是半生熟,正!就是喜歡那血肉的原始感覺。整體來說牛牛鐵板牛扒質素和荃灣同區懷舊牛扒店比較,這質素比較吸引。

懷舊的牛牛鐵板,緊係食牛扒餐啦!

龍蝦湯

鐵板肉眼牛扒餐$98~

鐵板肉眼牛扒8安士餐

就是喜歡那血肉的原始感覺。

整體來說
牛牛鐵板牛扒質素和荃灣同區懷舊牛扒店比較,這質素比較吸引。
2025-07-03
2025-05-15 1449 浏览
荃灣商場甚多,是個賺物天堂,買、買、買過後,轉眼又到開餐時段,餐廳亦多得很,是夜選了西雅圖,不錯的西餐廳!環境企理舒適,裝修新淨,半開放式的格局,拘謹全無;加上價格合理,是一間頗為理想的餐廳!先來份沙律,醒一醒胃,煙三文魚巴馬火腿沙律🥗 $68,沙律🥗菜新鮮爽口,巴馬火腿及煙三文魚鹹香中帶點脂肪,為蔬菜添點油脂,互相補足😋😋酥皮龍蝦🦞湯 😍😍層層的牛油酥皮,剛焗起,又香又熱 😍😍,加上美味的龍蝦湯,瞬間清掉 😋😋鐵板美式雜扒 $188,有豬扒、雞扒、火腿片、香腸;不論那款肉扒,跟招牌沙嗲汁都非常夾,好食就係咁簡單!跟餐炸薯條 🍟,又香又脆,灑上鹽及胡椒,好食!特飲菠蘿四季春,菠蘿甜酸的口味,加上冰涼口感,這杯是大愛 💖💖法國鵝肝黑松露意粉 $131鵝肝外脆內軟,意粉口感柔軟,吸滿了黑松露醬汁,香氣直撲!芒果梳乎厘 $78,蛋味香,芒果甜,是份有質量的梳乎厘,原來甜品胃都是會滿座的 😂😂😂😂

酥皮龍蝦🦞湯 😍😍

跟餐炸薯條 🍟,又香又脆,灑上鹽及胡椒,好食!

法國鵝肝黑松露意粉 $131

鵝肝外脆內軟,意粉口感柔軟,吸滿了黑松露醬汁,香氣直撲!

2025-07-21 0 浏览
今天下午,我去到荃灣荃新天地2西雅圖屋(荃灣)午餐。煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋 )$68走來一份清爽的煙三文魚巴馬火腿沙律,這道沙律結合了煙熏三文魚的鮮美和巴馬火腿的鹹香;搭配酸甜黑醋,讓每一口都充滿層次感,令人垂涎。鐵板肉眼牛扒(8安士) $122跟住上枱是鐵板肉眼牛扒,8安士的份量恰到好處。這道牛扒以黑椒汁調味,七成熟的肉質鮮嫩多汁,搭配餐包、羅湯湯和凍芒芒椰椰,讓人吃得心滿意足。特別是在炎熱的夏天,這樣的美食組合,不僅滿足味蕾,更讓人感受到生活的美好。我十分滿意這次用餐經歷, 期待下次再來品嘗更多美食。

今天下午,我去到荃灣荃新天地2西雅圖屋(荃灣)午餐。

煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋 )$68

鐵板肉眼牛扒(8安士) $122

我十分滿意這次用餐經歷, 期待下次再來品嘗更多美食。

2025-07-21
  • 鐵板肉眼牛扒(8安士)
2025-07-20 143 浏览
謙謙開始放暑假,每日都有參加唔同活動,完左後就會話想等我放工一齊出去食飯先返屋企的,今次我地就選擇左去西雅圖屋食。✡️ 紐西蘭牛柳 ~ 配黑椒汁,餐包,加錢轉酥皮龍蝦湯, 另加輕量肉醬意粉。 牛柳牛味濃郁亦夠哂軟腍配黑椒汁夠哂惹味。✡️ 墨汁意粉伴香煎日本帶子 ~ 本身我對墨汁係有情意結的,香濃的墨汁掛滿每條意粉,帶子兩邊煎得微微焦香。✡️ 芒果梳乎厘 ~ 梳乎厘蛋香味濃空氣感幾好, 芒果清甜可口。🍹 芒芒椰椰 ~ 椰子和芒果的結合謙謙好滿意。🍹 藍莓香蕉沙冰 ~ 好耐冇飲過藍莓配香蕉呢個配搭最夾出面咁熱飲返杯真係好爽。

🍹 芒芒椰椰 ~ 椰子和芒果的結合謙謙好滿意。

1K
又再一次光顧荃新天地一門町市場新開的西餐廳「西雅圖屋」,重拾香港扒房回憶,主打牛扒🥩、意粉、意大利飯,仲有龍蝦酥皮湯、點少得餐包仔同餐湯,回憶滿滿。招牌鐵板肉眼牛扒(紐西蘭):肉眼豐富的油花、嫩滑多汁的口感和濃郁的肉香帶有均勻的大理石紋脂肪,高溫烹飪時脂肪融化,賦予肉質豐腴的奶香和油脂香氣,口感柔嫩略帶嚼勁。鐵板加持高溫鐵板快速鎖住肉汁,表面形成焦脆的梅納反應,內里保持粉紅色鐵板的余熱會持續加熱,上桌時滋滋作響,加上招牌沙嗲汁,充滿花生醬香、濃郁不會太鹹。甜餐包夠晒鬆軟,配上香滑牛油,充滿舊時代風味。+28蚊升級酥皮龍蝦湯:龍蝦湯以龍蝦殼、蝦頭熬製,胡蘿蔔🥕湯底鮮美濃郁,帶有龍蝦的獨特甜味,加入奶油或鮮奶油,增添順滑口感。肉醬意粉🍝雖然係輕量,但意粉夠晒煙靭,毫不吝嗇的肉醬,好滋味。蜜糖脆雞中翼:外皮酥脆,內里多汁。蜜糖的甜味與雞肉的鮮美相互融合,用上純正BBQ蜂蜜,份外清甜,而且用上氣炸鍋烹調,夠晒鬆脆,雞油油脂充分逼出,不錯。肉眼配龍蝦:牛扒脂肪分布均勻,肉質細膩,帶有濃郁的牛肉香氣,尤其是經過適當熟成後,風味更加突出。牛肉的肌肉纖維較細,肉質柔軟,尤其是經過適當烹調後,口感非常嫩

甜餐包夠晒鬆軟,配上香滑牛油,充滿舊時代風味。

肉眼配龍蝦:牛扒脂肪分布均勻,肉質細膩,帶有濃郁的牛肉香氣,尤其是經過適當熟成後,風味更加突出。牛肉的肌肉纖維較細,肉質柔軟,尤其是經過適當烹調後,口感非常嫩滑。不會乾柴。最驚艷龍蝦非常新鮮。,仲帶有蝦膏,經過鐵板煎香風味,心十足,龍蝦肉爽彈煙靭,但係有海水鮮味。

總結:
荃灣抵食高質鋸扒之選
環境舒服優雅 聚會一流

2025-07-12 210 浏览
醒起真係一段時間無鋸扒,係荃新天地發現呢間扒房,想食鐵板從此又有多間可以選擇。餐廳位置其實唔算多,夜少少去都可能要等位。裝潢簡單開揚,座位都闊落坐得幾舒服。迷你水牛芝士薄餅 $78焗得幾軟熟又香,雖然個pizza唔大,但係每片都有水牛芝士勁香巨型T骨牛扒 $148的確好巨型,什至大到突出埋個鐵板。呢個T骨扒叫左7成熟,煎得幾靚。鐵板最開心就係加個汁落去個下,蒜蓉汁勁香,都幾多蒜蓉粒。鍾意食T骨一次可以食到兩邊部位,一邊淋D一邊肉香重D,幾正餐湯叫左忌廉湯,幾多磨菇飲落幾香又有D菇嘅口感紐西蘭肉眼牛扒配牛舌 $201肉眼就叫左5成熟,都係一樣煎得好靚,佢地個沙嗲汁好香花生味好好食。配牛舌都幾特別,鐵板牛舌食落都幾香幾有口感。肉眼油感重少少,肉香又幾嫩另外呢個叫左酥皮龍蝦湯,酥皮焗得好脆,個湯稍微有D鹹,入面有幾舊龍蝦肉都唔錯

迷你水牛芝士薄餅 $78

巨型T骨牛扒 $148

餐湯叫左忌廉湯,幾多磨菇飲落幾香又有D菇嘅口感

紐西蘭肉眼牛扒配牛舌 $201

2025-07-09
2025-07-11 0 浏览
第一次來這裏食,啲扒普普通通、我叫咗杯凍奶茶冇味,見到隔籬枱飲凍檸茶杯茶濁到呢😰、之前喺OpenRice見佢介紹過荃新天地二期好多嘢食,所以來試下,試一次就夠😓
2025-06-30
2025-07-07 232 浏览
西雅圖屋😋😋😋惹味爐端燒荃灣荃新天地二期、餐廳以開放式、環境夠光亮、寬敞、港式茶餐廳都有美味扒餐、爐端燒、yummy 😋 ✨美國安格斯牛扒(9安士)手掌大安格斯牛扒🥩、肉質厚實細膩、油脂分布均勻、石板完整端上、按喜好讓我每一口都感受到肉質鮮味、配燒肉醬、蜜糖醬、芥末醬(三款口味)、錦上添花、滋味無窮😍-羅宋湯、餐包+$3凍鴛鴦+$12意粉✨招牌鐵板肉眼牛扒(紐西蘭10安士)-薯條🍟、炸至金黃香脆、外脆內軟綿綿、蘸茄汁yummy 😋成尺長牛扒🥩、外焦內嫩、肉質鮮味多汁、陣陣香濃牛味撲鼻、鐵板上、帶有淡淡的煙熏味、配搭時蔬更添風味、蘸點黑椒汁、口感豐富、滋味又惹味!+$28酥皮龍蝦湯鮮甜龍蝦湯底、材料豐富、大大隻鮮蝦、外層披上金黃酥脆酥皮、完美配搭😍+$24芒果椰椰鮮甜芒果肉、配雪白椰奶、攪拌濃香芒果汁、色調金黃、舖🈵香甜芒果粒、薄荷葉、賣相吸睛👀西雅圖屋荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J 9-J4號舖港鐵荃灣西站D出口,步行約7分鐘
西雅圖屋
😋😋😋

惹味爐端燒

✨美國安格斯牛扒(9安士)
-羅宋湯、餐包
+$3凍鴛鴦
+$12意粉
✨招牌鐵板肉眼牛扒(紐西蘭10安士)
-薯條🍟、炸至金黃香脆、外脆內軟綿綿、蘸茄汁yummy 😋
+$28酥皮龍蝦湯

芒果椰椰
意粉
  • 芒芒椰椰
2025-06-30 247 浏览
今日經過荃新天地見到有一間扒房望落好吸引於是忍唔住入去試吓睇吓到底係咪真係咁好味!巨型T骨牛扒嘩!呢塊T骨真係大塊到嚇親人呀!一上枱已經聞到陣陣炭燒香,個賣相勁吸引!左邊係紐約牛,右邊係牛柳,一次過滿足兩個願望~我鍾意食生啲,叫咗medium rare,切開仲見到粉紅色肉汁流緊出嚟,正!紐約牛嗰邊有咬口得嚟唔會韌,牛柳就超嫩滑,仲有陣炭燒焦香!招牌鐵板肉眼牛扒:叮叮叮~鐵板上枱仲滋滋聲,個表演分拎滿分!塊肉眼有成兩指厚,叫咗五成熟啱啱好。面頭煎到脆脆地,切開裡面仲keep到juicy,肉質鬆化得嚟有牛味,仲有啲筋位咬落好過癮。最正係佢個黑椒汁,唔會太鹹又夠香,撈埋啲炒洋蔥真係無得頂!不過要小心鐵板真係好熱!炸洋蔥圈:即叫即炸熱辣辣!個炸粉薄薄一層好脆口,完全唔會成口油。洋蔥仲keep到清甜,一啲都唔辣喉嚨,咬落去仲有少少汁爆出嚟~配佢個蜜糖芥末醬真係絕配,酸酸甜甜好開胃!唯一要彈係份量可以多啲,我同朋友爭住食,一轉眼就清晒。同埋要趁熱食,放耐咗會變淋就冇咁正。西雅圖屋 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J9-J12號舖

巨型T骨牛扒

招牌鐵板肉眼牛扒:

炸洋蔥圈:

西雅圖屋 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J9-J12號舖
2025-06-24 283 浏览
今日夜晚,我同朋友去咗呢一間位於荃新天地嘅港式扒房食飯。餐廳以各種嘅鐵板餐為主打,仲有推出晚市套餐添。餐湯餐湯方面,包括羅宋湯或者忌廉湯,亦都可以加錢要酥皮湯。西冷牛扒配法國鵝肝牛扒嘅份量非常之多,鐵板亦都夠晒熱,令到牛扒表面煎得有少少焦香,肉質比較軟腍,肉味頗為突出。芒果疏乎厘班戟班戟入口充滿蛋香,份量亦都唔少,口感幼滑。飲品飲品方面,有唔少嘅特色飲料,如果跟晚市套餐嗌,仲有優惠添。除咗鐵板餐之外,我仲留意到餐廳有提供意粉等等嘅套餐,選擇算係幾多,加上價錢亦都好適合,所以今晚都有幾多人嚟食。
今日夜晚,我同朋友去咗呢一間位於荃新天地嘅港式扒房食飯。

餐廳以各種嘅鐵板餐為主打,仲有推出晚市套餐添。

餐湯
餐湯方面,包括羅宋湯或者忌廉湯,亦都可以加錢要酥皮湯。

西冷牛扒配法國鵝肝

芒果疏乎厘班戟
班戟入口充滿蛋香,份量亦都唔少,口感幼滑。

飲品
飲品方面,有唔少嘅特色飲料,如果跟晚市套餐嗌,仲有優惠添。

2025-06-20 475 浏览
今天去荃灣見朋友,一起去荃新天地2期的「西雅圖屋」用膳。餐廳主打西餐,例如牛扒、意粉和意大利飯,環境都OK大,適合想簡單吃一餐的人~這次點了海鮮龍蝦湯意粉和美國安格斯牛扒(9安士)。美國安格斯牛扒已預先切件並配以熱石上桌,方便客人自行控制生熟度。附上的幾款醬汁以供選擇,客人可以按個人口味搭配。套餐配薯條、餐包、餐湯及飲品,份量足夠,飽肚之選。海鮮龍蝦湯意粉的意粉軟硬度適中,海鮮配料如蝦、蜆等份量都ok~~
這次點了海鮮龍蝦湯意粉和美國安格斯牛扒(9安士)。
美國安格斯牛扒已預先切件
並配以熱石上桌,方便客人自行控制生熟度。

2025-06-19 437 浏览
同朋友去咗荃新天地一門町(西雅圖屋)食扒餐,店舖裝潢簡潔,坐位寬敞舒服,門外掛滿鐵板燒餐好吸引❣️鐵板海鮮海鮮有魚柳、帶子、鮮蝦和青口。魚柳外焦內嫰,帶子鮮甜多汁,鮮蝦肉質彈牙,青口鮮甜惹味❣️鐵板紐西蘭牛柳(招牌沙嗲汁)招牌沙嗲汁,濃郁的花生香味帶微微辛辣味,五成熟煎得剛剛好,肉質鮮嫩juicy❣️蜜糖脆雞中翼外層清甜蜜味蜜糖包裹著,內裏肉質嫰滑juicy❣️芒果梳乎厘本來叫咗士多啤梨梳乎厘,最後改夏日甜蜜蜜芒果梳乎厘。梳乎厘鬆軟,蛋香味濃厚,配上夏天清甜蜜味芒果超正😋❣️ 酥皮龍蝦湯酥皮脆香,湯底濃郁,鮮香四溢,龍蝦肉汁鮮嫩🦞❣️芒芒椰椰芒果肉配上椰奶沙冰,夏天最佳消暑飲品🥭
同朋友去咗荃新天地一門町(西雅圖屋)食扒餐

,店舖裝潢簡潔,坐位寬敞舒服,門外掛滿鐵板燒餐好吸引
❣️鐵板海鮮

❣️鐵板紐西蘭牛柳(招牌沙嗲汁)

❣️蜜糖脆雞中翼

外層清甜蜜味蜜糖包裹著,內裏肉質嫰滑juicy
❣️芒果梳乎厘

❣️ 酥皮龍蝦湯

酥皮脆香,湯底濃郁,鮮香四溢,龍蝦肉汁鮮嫩🦞
❣️芒芒椰椰

芒果肉配上椰奶沙冰,夏天最佳消暑飲品🥭

2025-06-17 561 浏览
今晚與朋友一聚,他是個熱愛牛扒之人,所以我們去了西雅圖屋。這家店位於荃灣荃新天地,位置方便,環境舒適,座位寬敞,讓我們能夠悠閒地享受美食。首先,我揀選這裡的鐵板紐西蘭牛柳,絕對是亮點之一。牛柳本身質地細嫩,經過鐵板煎烹後,外層微微焦香,內部仍保持柔嫩的口感。切開後,牛柳好軟嫩,肉汁緩緩流出,讓我忍不住要馬上品嚐。朋友則選擇了鐵板肉眼牛扒,同樣令人印象深刻。肉眼牛扒帶有適量的油脂,經過鐵板高溫烹調後,鎖住了肉香,口感豐富,每一口都充滿牛肉的濃郁滋味。配菜方面,選擇薯菜或肉醬意粉都能很好地平衡牛扒的風味,增加飽足感。此外,餐廳還提供忌廉湯和酥皮龍蝦湯,特別是酥皮龍蝦湯,香濃順滑,酥皮酥脆,讓湯品更加有層次感。除了美味的主餐,這裡的飲品也十分值得一試。芒果椰椰是一款非常受歡迎的選擇,芒果的香甜加上椰汁的濃郁,帶來順滑的口感,喝起來十分清爽。另一款特別的飲品是藍莓香蕉沙冰,藍莓與香蕉的結合非常新穎,帶來獨特的果香,既有清新的感覺,又帶點甜美。說到整體的用餐體驗,西雅圖屋不僅提供美味的食物,份量也很足夠,讓我們吃得滿足。價錢方面亦相當合理,以餐點的品質來說,性價比很高。餐廳的環境乾淨整潔,座位舒

說到整體的用餐體驗,西雅圖屋不僅提供美味的食物,份量也很足夠,讓我們吃得滿足。價錢方面亦相當合理,以餐點的品質來說,性價比很高。餐廳的環境乾淨整潔,座位舒適。更值得一提的是,店員的服務態度非常好,招呼周到,態度親切。期待下次再來這裡享受美味的牛扒!

#西雅圖屋 (荃灣)
#荃灣楊屋道18號荃新天地2 地下一門町市場J9-J12號舖
2025-06-17 321 浏览
來荃灣大會堂開幼稚園畢業典禮,來荃新天地食嘢,呢間睇menu唔錯🍕 迷你千島海鮮薄餅薄脆餅底搭配千島醬的酸甜,芝士份量適中,如果加入蟹柳會更好味🥩 美國安格斯牛扒(9安士)自己烤,上碟時配埋牛油,烤熟配胡椒汁、芥黃醬和蕃茄洋蔥醬,肉質軟嫩多汁,加$ 28🍲 酥皮龍蝦湯 + 餐包酥皮層次酥香,龍蝦湯濃郁帶奶香,有蝦肉。餐包外脆內軟,蘸湯絕配! 🍝 肉醬意粉番茄肉醬酸甜平衡,麵條偏硬少少,小朋友中意食。🍹 藍莓香蕉沙冰夏日熱辣辣用沙冰來清爽收尾成個人醒晒啦,果香濃郁無人工甜味,冰沙顆粒適中。餐廳環境唔錯面積大,都適合朋友聚餐或家庭小慶祝!
🍕 迷你千島海鮮薄餅

🥩 美國安格斯牛扒(9安士)

加$ 28🍲 酥皮龍蝦湯 + 餐包
酥皮層次酥香,龍蝦湯濃郁帶奶香,有蝦肉。
餐包外脆內軟,蘸湯絕配!

🍝 肉醬意粉
番茄肉醬酸甜平衡,麵條偏硬少少,小朋友中意食。
🍹 藍莓香蕉沙冰
餐廳環境唔錯面積大,都適合朋友聚餐或家庭小慶祝!
2025-06-17 224 浏览
今日同老best去咗一間西餐廳慶祝生日,啱晒朋友傾偈聚會,我哋試咗好多款美食!1. **鐵板肉眼牛扒** 一份經典的牛排,選用高品質的肉眼牛扒,經由鐵板煎制而成,能夠鎖住肉汁,外層微焦香脆,內裏多汁鮮嫩。搭配簡單的調味或醬汁,是牛排愛好者的絕佳選擇。2. **鮮茄海鮮意大利飯** 這道意大利飯融合了新鮮的番茄和豐富的海鮮,如蝦、貝類等,加入香濃的番茄醬和米飯,煮至香滑入味,帶有海鮮的鮮甜與番茄的酸甜平衡,是一道健康又美味的海鮮飯。3. **迷你千島海鮮薄餅** 一款迷你尺寸的海鮮薄餅,上面鋪滿了新鮮的海鮮和蔬菜,再塗上濃郁的千島醬,香脆可口。4. **蜜糖脆雞中翼** 香脆的雞中翼裹上甜美的蜜糖醬,炸至金黃酥脆,外層帶有甜味與微微的鹹香,是一道受歡迎的經典小吃,適合配搭啤酒!📍西雅圖屋(荃灣)📕荃灣楊屋道18號荃新天地2 地下一門町市場

1. **鐵板肉眼牛扒**

2. **鮮茄海鮮意大利飯**

3. **迷你千島海鮮薄餅**

4. **蜜糖脆雞中翼**

📍西雅圖屋(荃灣)
📕荃灣楊屋道18號荃新天地2
地下一門町市場