2025-05-31 352 浏览
中午食飯時段很多人👭👫選擇接近下午茶時間,食得舒適🙂荃灣荃新天地最多嘢食,地面樓層有間西餐廳,舖外裝修吊著一隻雞泡魚,很有日本風格🐡分享一下今日午餐午餐招牌鐵板肉眼牛扒🥩份量超級大份足足十安士,沙嗲汁倒上熱熱鐵板上,色味俱全,七成熟有少少韌香辣蒜香大蝦意粉🍝,大概有四至五隻鮮大蝦,意粉用蒜香蒜小小微辣午餐仲有份即炸薯條🍟真係份量十足午餐送餐飲和餐湯🍤酥皮龍蝦湯比較濃味和忌廉湯🌟兩人食咗一個咁豐富嘅午餐,價錢尚算合理

分享一下今日午餐

午餐仲有份即炸薯條🍟真係份量十足

午餐送餐飲和餐湯🍤酥皮龍蝦湯比較濃味和忌廉湯

🌟兩人食咗一個咁豐富嘅午餐,價錢尚算合理
  • 鐵板紐西蘭牛柳
  • 酥皮龍蝦湯
煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋) 清新的沙律搭配煙三文魚和巴馬火腿,黑醋的酸味提升了整體的口感,讓人一試成主顧。西雅圖屋西多士這道西多士外脆內軟,搭配熱奶茶是完美的下午茶選擇,令人心情愉悅。脆炸雞脾配薯條雞脾炸至金黃酥脆,搭配香脆的薯條,令人回味無窮,是經典的美式風味。藍莓香蕉沙冰這道沙冰不僅清涼,藍莓和香蕉的搭配也非常和諧,適合夏天消暑。美國安格斯牛扒(9安士)可按個人喜好,自行煎到想吃的煮度,肉質鮮嫩,搭配羅宋湯和餐包,成為一頓豐盛的主菜。凍檸茶凍檸茶清爽可口,是用餐過程中絕佳的解渴飲品。特價加購蜜汁燒春雞(半隻)半隻蜜汁燒春雞肉質鮮嫩,甜中帶鹹,讓人忍不住一口接一口。
煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋)

西雅圖屋西多士

炸雞脾配薯條

藍莓香蕉沙冰

美國安格斯牛扒(9安士)

凍檸茶
凍檸茶清爽可口,是用餐過程中絕佳的解渴飲品。

特價加購蜜汁燒春雞(半隻)
半隻蜜汁燒春雞肉質鮮嫩,甜中帶鹹,讓人忍不住一口接一口。

2025-05-29 192 浏览
荃新天地一門町市場有很多美食,西雅圖屋是我其中最喜愛的一間,有很多不同的鐵板肉食,十分出色!今天,我們的前菜要了一個白酒忌廉煮青口,青口肉質彈牙,搭配濃郁的白酒忌廉醬,醬汁的香氣四溢,吸收醬汁精華,帶有淡淡白酒味,與鮮甜的青口相輔相成,令人一口接一口。主食要了美國安格斯牛扒(9安士)。美國安格斯肉質地細膩,油花分布均勻。石板完整端上飯桌,讓我們可以將安格斯精心烹調至外層微焦,內部保持嫩滑多汁,我們每一口都能感受到肉質鮮美。以安格斯搭配酥皮龍蝦湯,更是讓人驚喜。龍蝦湯濃厚而不膩,帶有海鮮鮮香,與牛扒肉味形成絕妙對比。餐包搭配也相當合適,用來沾取湯汁,增加用餐樂趣。另一個餐點了鐵板豬扒。豬扒表面煎至金黃,肉質鮮嫩。蒜蓉的香氣與豬肉的油脂交融,讓人食指大動。餐中附有羅宋湯,湯底濃郁,蔬菜的清新與肉類的豐富相得益彰,使整體餐點更顯層次感。凍檸茶則是清爽的完美搭配,在享用豬扒的同時,幫助解膩,味蕾得到平衡。西雅圖屋 (荃灣)地址:荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J9-J12號舖

西雅圖屋 (荃灣)
2025-05-27 177 浏览
這間位於荃灣的【西雅圖屋】,主打多元化西餐,除了有多款鐵板扒外,還有多款意粉及飯等,另外還有多款特色小食及飲品,價錢貼地且份量十足。晚市點主食都包餐包、湯及飲品。酥皮龍蝦湯即叫即焗,酥皮焗至金黃香脆,龍蝦湯有粒粒龍蝦肉。羅宋湯配餐包酸甜羅宋湯十分開胃,配上微暖牛油餐包。煙三文魚巴馬火腿沙律配黑醋酸酸甜甜黑醋汁,配上爽脆沙律菜,開胃又健康。墨汁意粉伴牛油香煎日本帶子帶子鮮甜嫩滑,意粉每條都沾滿了墨汁,爽口又好味。招牌鐵板肉眼牛扒熱辣辣的鐵板扒,三成熟以鐵板上剛好,中間還帶粉色,肉質保持嫩腍多汁,而且肉眼肉味濃郁。另外可揀薯條、飯或意粉。心太軟伴雪糕馬卡龍即叫即焗的心太軟, 外脆內流心,濃郁朱古力香味,配上香甜馬卡龍及雪糕。
晚市點主食都包餐包、湯及飲品。

酥皮龍蝦湯
即叫即焗,酥皮焗至金黃香脆,龍蝦湯有粒粒龍蝦肉。

羅宋湯配餐包
酸甜羅宋湯十分開胃,配上微暖牛油餐包。

煙三文魚巴馬火腿沙律配黑醋
酸酸甜甜黑醋汁,配上爽脆沙律菜,開胃又健康。

墨汁意粉伴牛油香煎日本帶子
帶子鮮甜嫩滑,意粉每條都沾滿了墨汁,爽口又好味。

心太軟伴雪糕馬卡龍

2025-05-25 152 浏览
「西雅圖屋」以港式鐵板扒餐做招牌,仲有超IGable嘅甜品,啱晒我哋呢班「相機食先」嘅朋友仔👯♀️ **🍴Menu亮點:平民價歎高質** 主打$100-200鐵板套餐,可以加配酥皮龍蝦湯等高級菜式!招牌菜包括「鐵板安格斯牛扒」等,真係好有驚喜❤️ ▫️**酥皮龍蝦湯** 酥皮脆到「咔嚓」聲!湯底超濃郁,仲食到龍蝦肉粒🦞 ▫️**蜜汁燒春雞(半隻)** 外皮燒到蜜糖色超脆,雞肉嫩滑多汁,而且價錢好實惠!💯▫️**芒芒椰椰** 甜品控必點!芒果肉+椰奶冰沙+爆珠,口感層次爆燈🥭 影相時仲會噴乾冰,仙氣十足~姊妹們瘋狂打卡📸 ▫️**脆炸雞中翼** 即叫即炸超熱辣!外皮脆到似薯片,咬落肉汁四濺,仲可以任加蒜蓉汁,邪惡度爆表😈 🍕迷你千島海鮮薄餅呢件迷你千島海鮮薄餅簡直係「一口滿足」嘅代表!餅底薄脆到好似薯片咁「咔嚓」聲🎶,淋上千島醬,酸甜開胃又唔會太膩。芝士拉絲拉到好長🧀,每啖都食到海鮮嘅鮮味同芝士嘅濃香,真係一口一件,食到停唔到口!🍓士多啤梨梳乎厘甜品控必點!呢個士多啤梨梳乎厘空氣感十足,搖吓個碟會duang duang震💫,超級療癒!梳乎厘鬆軟綿密,入口即化,配埋自家製士多啤梨醬,酸甜

**🍴Menu亮點:平民價歎高質**

▫️**酥皮龍蝦湯**
酥皮脆到「咔嚓」聲!湯底超濃郁,仲食到龍蝦肉粒🦞

▫️**蜜汁燒春雞(半隻)**
外皮燒到蜜糖色超脆,雞肉嫩滑多汁,而且價錢好實惠!💯

▫️**芒芒椰椰**

▫️**脆炸雞中翼**

🍕迷你千島海鮮薄餅

🍓士多啤梨梳乎厘
甜品控必點!呢個士多啤梨梳乎厘空氣感十足,搖吓個碟會duang duang震💫,超級療癒!梳乎厘鬆軟綿密,入口即化,配埋自家製士多啤梨醬,酸甜適中,食落唔會太甜膩。食完主菜再嚟一客梳乎厘,完美ending,幸福感滿分💯!
2025-05-23 136 浏览
迷你水牛芝士披薩如同一幅精緻的藝術品,薄脆的餅底上,水牛芝士融化得恰到好處,散發出濃郁的奶香,搭配新鮮的番茄醬,口感層次分明。芝士的絲滑與餅底的酥脆相互交融,讓人不禁想要再來一片,感受那份簡單卻又無比滿足的美味。招牌鐵板肉眼牛扒紐西蘭的10安士牛扒,肉質鮮嫩,油花分布均勻,散發著誘人的香氣。當牛扒在鐵板上滋滋作響時,彌漫著令人垂涎的肉香。肉質的豐富與多汁讓人陶醉,彷彿在舌尖上舞動著奢華的旋律。搭配簡單的海鹽與黑淑汁。讓牛扒的本味得以充分展現,令人感受到真正的美味。西雅圖屋 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J9-J12號舖

西雅圖屋 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2地下一門町市場J9-J12號舖
2025-05-21
2025-05-22 131 浏览
❇️今日同屋企人去咗荃新天地嘅「西雅圖屋」撐枱腳,呢間西餐廳主打鐵板餐,價錢合理仲勁啱打卡,性價比超高!環境光猛闊落,座位舒服,啱晒一家大細或者情侶嚟食~ ✨ **我嘅招牌鐵板肉眼牛扒(10安士)** 揀咗蒜蓉汁,牛扒上枱時鐵板滋滋聲超治癒🥩!肉質軟嫩唔韌,切開仲見到粉嫩嘅橫切面,蒜蓉汁香濃但唔會蓋過肉味,配埋意粉同熱辣辣嘅牛油餐包,仲有滑溜忌廉湯,$173呢個價錢真心抵!凍咖啡就正常發揮,解膩一流。 ✨ **太太嘅鐵板豬扒餐** 豬扒煎得金香,蒜蓉汁同豬扒出奇地夾🐷!加$28升級凍意式卡布奇諾,咖啡味濃郁,奶泡綿密,太太大讚好飲過連鎖店~ ✨ **阿仔同款肉眼牛扒(黑椒汁)** 後生仔食量驚人,10安士扒清晒!黑椒汁微辣惹味,阿仔話凍鴛鴦甜度剛好,飲完仲有精神打機😂 **總結**:人均$150左右,份量足味道穩,鐵板打卡感滿分!服務都幾快手,唔會等好耐。下次想試埋佢嘅海鮮拼盤~

✨ **我嘅招牌鐵板肉眼牛扒(10安士)**

✨ **太太嘅鐵板豬扒餐**

✨ **阿仔同款肉眼牛扒(黑椒汁)**

呢個漢堡扒啖啖筋,咬到on居居,難食到嘔,仲話係和牛,唔好再將d垃圾唔要既筋位掉落去絞碎,整成漢堡扒啦,個忌廉湯全部都係一塊塊麵粉,味道又勁淡,叫五成熟嘅扒嚟到都係全熟,對比之下,我去花園餐廳食好多.
2025-05-15 149 浏览
琴日同2個friends去完荃灣西個超正康文署gym room做運動,大家都做到肚仔打鼓~OpenRice見到呢間「西雅圖屋」評價唔錯,好多笑哈哈,即刻決定去試下!✨我哋點咗咁多好嘢✨🍓 空氣感士多啤梨梳乎釐 - 好似食緊雲咁軟綿綿🥩 安格斯牛扒 - 叫咗五成熟,juicy到爆🦞 酥皮龍蝦湯 - 酥皮脆卜卜,湯底超濃郁🍌 藍莓香蕉沙冰 - 清新又解膩🥭 芒芒椰椰沙冰 - 熱帶風情滿滿🍞 招牌西多士 - 外脆內軟,切開哂,一口size 好方便🍝 經典肉醬意粉 - 阿May話食嘢運動碳水真係好重要,醫肚一流。最驚喜系個梳乎釐,一啖落去成個人都開心曬!牛扒嘅肉質真系對得住個名,完全唔似茶記水準。我同班friend一邊食一邊狂影相,搞到隔離枱都望過嚟🤣食到捧住個肚走,最後叫咗$450 ,平均每人$150。叫到成枱都係嘅性價比都係高嘅。

✨我哋點咗咁多好嘢✨
🍓 空氣感士多啤梨梳乎釐 - 好似食緊雲咁軟綿綿

🥩 安格斯牛扒 - 叫咗五成熟,juicy到爆

🦞 酥皮龍蝦湯 - 酥皮脆卜卜,湯底超濃郁

🍌 藍莓香蕉沙冰 - 清新又解膩
🥭 芒芒椰椰沙冰 - 熱帶風情滿滿

🍞 招牌西多士 - 外脆內軟,切開哂,一口size 好方便

2025-05-15 309 浏览
沒來一段時間,荃新天地2期地下層的「食街」越來越似模似樣,又多了新店進駐。今晚來到這家主打港式鐵板扒餐的「西雅圖屋」,重拾一下港式鐵板餐的回憶。從鋪面已可以看出店舖面積頗大,地方寬敞,裝潢樸實,環境光猛整潔,木系桌椅,讓人感覺舒適。餐具、牙簽、糖包都放在枱上,整整齊齊,衛生做足,食客用餐都會安心多一點。雖然我們目標清晰,但也翻一翻餐牌看看還有甚麼選擇,除多款鐵板餐,還有意大利粉、意大利飯、輕食和沙律……等。而鐵板餐包羅宋湯或忌廉湯、薯菜及餐包,基本熱飲有加配轉其他飲品優惠。估不到,這裡也有很多特別飲品。果然很有港人高效的作風,很快就上齊了所有食物,剛好放滿一整枱面之上。餐湯除了羅宋湯、忌廉湯之外,亦可以加$28轉酥皮龍蝦湯。羅宋湯酸香濃郁,帶微辣,湯內很多料,用料十足。而香忌廉湯口感綿滑,湯內有很多菇粒,着實也很不錯。麵包是港式餐包,十分軟熟,單單塗上牛油也很美味。吃鐵板餐最吸引就是淋上醬汁一刻,「吱吱」聲響很有儀式感。醬汁可揀招牌沙爹汁、蒜蓉汁、黑椒汁,而朋友的「鐵板西冷牛扒」($148)要五乘熟、配黑椒汁,厚切且份量十足,肉質更鮮嫩腍滑,帶點油脂,沾上黑椒汁更加惹味,配菜有雜菜、西
。估不到,這裡也有很多特別飲品。
。麵包是港式餐包,十分軟熟,單單塗上牛油也很美味。
羅宋湯、忌廉湯
,配菜有雜菜、西蘭花和車厘茄,是非常豐富的鐵板餐。
鐵板西冷牛扒
平常多數吃肉眼,今回就選了較少吃的「鐵板紐西蘭牛柳」($158),同樣大大件份量十足,要了五乘熟、配沙嗲汁,這個汁果然招牌,具花生香;牛柳外層還有點點焦脆,煎得剛好,裡面嫩紅卻沒有半點血水,肉質鮮嫩富肉香,肉汁豐盈,確實性價比高
鐵板紐西蘭牛柳
說明包了薯菜,薯條就另上,以小型購物車盛載,不會因為放在鐵板被醬汁沉腍,很細心。而薯條是經典的波浪薯條,炸得金黃酥脆。
薯條
餐飲方面,我就沒多要求,簡簡單單的「熱檸檬茶」解解膩就最好不過,而友人就選了「芒芒椰椰」(+$24),充滿清甜芒果香,又帶有椰子香味,冰涼解渴
芒芒椰椰
整體而言,環境好,招呼到位,定價相宜,份量十足,絕對是區內少有性價比極高的西餐小店。
鐵板西冷牛扒
芒芒椰椰
2025-05-10 102 浏览
荃灣荃新天地2期開左條新食街,有各式各樣餐廳,不過去到呢間西餐廳就俾佢嘅鐵板牛扒吸引。今日12:15左右入座,餐廳環境算優美,稍嫌枱之閒空位唔多稍為狹窄,呢度午市有意粉,意大利飯同鐵板餐,今次就揀左鐵板肉眼扒餐$98,同埋係QR code落單。今次肉眼扒叫咗三成熟,等左十幾分鐘就上枱,肉眼食落牛肉味幾濃同呈粉紅狀態,三成熟嘅牛扒食落更有牛肉味,另外加$3叫咗杯凍檸茶,埋單共$111。餐廳環境算唔算,但地方狹窄同有少少壓逼感,呢度主打鐵板,仲有下午茶餐選擇,行到攰黎呢度食嘢都唔錯。

2025-05-10
午餐
2025-05-08 51 浏览
都好耐冇食用鐵板上牛扒餐,聽到林汁喳喳聲都幾懷舊感🤭巨型T骨牛扒餐🥩轉酥皮龍蝦湯只須加$28跟薯菜,飲品酥皮好脆,龍蝦味好濃郁,仲食到龍蝦肉,好正😊巨型T骨牛扒7成熟,黑椒汁,鐵板上味道係好味啲🤭T骨牛味得別香,肉質鮮美多汁🥩薯條夠粗,炸到好香脆🍟招牌鐵板肉眼扒 ,轉酥皮龍蝦湯配意粉🍝肉眼扒都係七成熟,肉質豐富,油脂分布均衡,口感又林又好味😋煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋)巴拿馬火腿帶點咸香味,配上沙拉菜另一層口感,煙三文魚配上黑醋汁沙拉菜又幾開胃又好健康青檸茶梳打,冰涼,酸酸味味,又解喝又解肥膩芒芒椰椰🍹超級好味,芒果粒又甜,跟椰子配合又幾好飲🥥唔會好甜,好正👍
都好耐冇食用鐵板上牛扒餐,聽到林汁喳喳聲都幾懷舊感🤭
巨型T骨牛扒餐🥩

轉酥皮龍蝦湯只須加$28跟薯菜,飲品
酥皮好脆,龍蝦味好濃郁,仲食到龍蝦肉,好正😊

薯條夠粗,炸到好香脆🍟

招牌鐵板肉眼扒 ,轉酥皮龍蝦湯配意粉🍝
肉眼扒都係七成熟,肉質豐富,油脂分布均衡,口感又林又好味😋

煙三文魚巴馬火腿沙律(配黑醋)
青檸茶梳打,冰涼,酸酸味味,又解喝又解肥膩
2025-05-08 35 浏览
位於荃灣嘅西雅圖屋係一家🇭🇰港式西餐廳🍽️,主打鐵板燒🥩,價錢親民,閒日晚市鐵板套餐🔥,$88就有交易,性價比頗高👍🏻!🥩美國安格斯牛扒 $228想食豪啲,可以揀呢個自己DIY嘅牛扒Set!套餐包括美國安格斯牛扒、薯條、湯、包、飲品!仲可以隨意Upgrade / 加購其他項目,夠晒Flexble!🥩美國安格斯牛扒 9oz爐仔細細,但火力夠猛!會跟埋牛油,手殘都可以輕鬆煎出漂亮嘅格仔紋!牛扒煎至五成熟左右,口感軟嫩!跟埋三款醬汁 - 燒肉、蜜糖、芥末!🛒薯條薯條用Shopping Cart上,造型十分可愛!🥯餐包及餐湯羅宋湯夠晒濃香,亦可選忌廉湯,或者upgrade做酥皮龍蝦湯!🍹芒芒椰椰 +$24餐飲可以以半價upgrade做特飲,香甜好喝!🥗煙三文魚巴馬火腿沙律 $68配黑醋汁,作為開胃菜,相當不錯!🐓意式香草烤春雞(半隻)$88怕Full Dinner Set食唔晒?餐廳有個輕食系列,$88就有半隻烤雞!🍺日本沖繩啤酒 $38消暑之選!
🥩美國安格斯牛扒 $228
🥩美國安格斯牛扒 9oz
🛒薯條
薯條用Shopping Cart上,造型十分可愛!
🥯餐包及餐湯
🍹芒芒椰椰 +$24
餐飲可以以半價upgrade做特飲,香甜好喝!
🥗煙三文魚巴馬火腿沙律 $68
配黑醋汁,作為開胃菜,相當不錯!
🐓意式香草烤春雞(半隻)$88
🍺日本沖繩啤酒 $38
消暑之選!
2025-05-07
  • 美國安格斯牛扒
  • 芒芒椰椰
1K
每次將醬汁淋上熱辣辣嘅鐵板上,嗰種「吱吱咋咋」嘅聲音,加上肉扒遇上鐵板嘅焦香味,絕對係雙重嘅享受!但講到港式鐵板餐嘅儀式感,又點少得酥皮湯呢?細個食鐵板餐,覺得係奢華嘅享受;而大個食鐵板餐,就梗係滿足嘅滋味。嚟到荃灣嘅西雅圖屋,重拾嘅唔係昔日嘅風味,而係工作一天後嘅滿足滋味。白酒忌廉煮青口青口新鮮肥美,淡淡的忌廉汁配上白酒烹調,鮮味非常突出。德國鹹豬手鍾意食肉嘅朋友,又點可以坐覺得個鹹豬手呢!德國鹹豬手份量十足,而豬手皮焗至脆卜卜,豬手亦非常入味,外脆內嫩!招牌鐵板肉眼牛扒肉眼有成10安士,淋上黑椒汁後,牛扒香味更加洶湧而出。牛扒肉質鮮嫩,而且火候控制恰好,令到牛扒非常Juicy;薯條炸到非常香脆可口。而餐湯方面,又點少得酥皮龍蝦湯呢!龍蝦湯非常濃郁,酥皮焗得酥脆鬆化,絕對係滿足嘅一餐。

白酒忌廉煮青口
青口新鮮肥美,淡淡的忌廉汁配上白酒烹調,鮮味非常突出。

德國鹹豬手

2025-04-28
2025-04-30 160 浏览
平日晚上去荃新天地2期地下嘗試新餐廳,當時鋪頭7成滿有空位,但是人手唔夠,係門外等得有d耐先可進入。環境普通,見到鐵板好似係招牌,一口氣叫左兩個鐵板餐, 沙爹雞扒腸個汁好食,但招牌鐵板肉眼扒出事,叫左7成熟,出到黎係下圖個鐵板唔熱,肉全熟,熟到好難切,食落去好硬。終是叫店員回收整另一個,出黎是3成熟,個底墊左好多垃圾3色豆,鐵板煮極都只有5成熟,d 肉口感好怪好難食,唔知咩味,中哂伏,價錢如圖要加1,自己諗食5食。

2025-04-30