2023-11-27 78 浏览
行完花墟, 路過見到依間寫皇牌叉燒及皇牌燒鵝, 唔好諗住一定沒問題, 本人第一次幫襯, 買左燻蹄和叉燒各半斤回家做晚餐我唔多講, 請用自己眼睛望吓大概都估到咁上下, 特別係右邊盒內的右邊嘅<叉燒>真係唔多掂, 嚡嘅; 燻蹄一般, 見一個師傅切, 另一個師傅在旁望住, 好似研究緊點比好。下次吃"大X樂"好過買走D質素都唔係咁樣比客架!唔通要堂吃先有質素!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

, 嚡嘅
下次吃"大X樂"好過

買走D質素都唔係咁樣比客架!
唔通要堂吃先有質素!
2023-11-27
10 分钟 (外卖自取)
2023-09-04 530 浏览
屋企種咗四支觀音竹有兩支發黃,於是落去太子花墟買返兩支,落到花墟D車又泊係雙黃,十字路口黃格又照停車,攪到大塞車! 去花墟我當然揸電單車落落去啦! 左攝攝右攝攝,到達!順便去埋隔離花園道食埋晚飯先歸家,見到街頭新開咗間燒味店,餐廳名叫 "裕譽",而又有一段時間無食燒味,於是推門入去幫襯.乳豬唔係成日遇到,買到又未必好食,今次係裕譽見到有乳豬賣,即管又點一份睇睇質素如何.我點咗叉油雞走翼多蔥蓉,好鬼反感叫油雞俾隻豉油雞翼,必負評!另外女友小熊點咗燒肉鵝,加鹹蛋一只,油菜只有菜心.叉燒忘記叫肥叉,上枱嘅都係半肥瘦,味道適中唔會太甜,當然.... 甜D更夾自己嘅重口味啦! 口感未至於鬆軟,叉燒邊嘅部位硬咗少少,整體嚟講質素中上啦.乳豬皮脆肉嫩,只係凍咗,如果有溫度暖返D更理想.裕譽無燒鴨只有燒鵝,燒鵝肉嫩皮脆,質素絕對唔差,因為食完第二日就腳痛! 當然,點上甜梅醬更加係必做啦,令燒鵝更惹味!我大愛嘅蔥油,薑比蔥多,引至薑味比蔥味濃,可惜,幸慶味道適中,無其他燒味店嘅蔥蓉咁鹹.鹹蛋油份最多夠,有相有真相.油雞質素係一流!皮嫩肉滑,入口無渣,連埋蔥蓉一同入口,滿足! 俾大大個 like!更加掂嘅

另外女友小熊點咗燒肉鵝,加鹹蛋一只,油菜只有菜心.

乳豬皮脆肉嫩,只係凍咗,如果有溫度暖返D更理想.

鹹蛋油份最多夠,有相有真相.

更加掂嘅係燒肉,好唔明點解D燒肉,不論酒樓出品定燒味餐廳,肉質部份總係鹹到過份! 整果個又浪費醃料,食果個又辛苦無引,裕譽嘅燒肉完全係另一回事! 第一關豬皮脆口,過關! 第二關豬肉肉嫩,過關! 連過三關味道適中唔大鹹,三重彩過關!

香港出名嘅燒肉,自問都無點食過,裕譽嘅燒肉夾自己口味,當然覺得最好味! 相信每次嚟花墟,裕譽將成為我的飯堂!

女友小熊話三重彩過關叫我派彩,咁我埋單位囉!
  • 金牌燒鵝
  • 玫瑰豉油雞
  • 脆皮燒腩仔
2023-08-12 138 浏览
花墟食街,呢個corner位,冇乜邊間做得長,呢間新開燒味店算比較有人流,所以姑且一試。叫咗個燒鵝燒肉瀬粉,盛惠$72。燒味上台是冷冷的,相信沒有自家烤爐,是工埸交貨貨色。份量是可以,燒鵝看上賣相ok,肉質看上似乎可以,但入口鵝肉不嫰,有點靭,需要花力咀嚼,重點是沒有燒鵝該有的鵝味。皮不脆,但不是每一家燒味店也賣脆皮燒鵝,這點也不計較。燒肉皮是脆,但薄切五花肉偏肥。真的很一般水準。這個價錢在太子該有更好選擇,相信不會有下一次。
燒肉皮是脆,但薄切五花肉偏肥。
2023-07-14 276 浏览
份量與價錢成正比。乳豬皮及燒肉都非常脆口。咬落會聽到‘索索’聲。中湯湯料亦非常足料,雞腳亦算多(剛好有3隻)。剛好上枱嘅叉燒又係半肥瘦,而且都比較淋身。小朋友都好喜歡食。外賣燒肉,店員仲好細心咁剪開個盒,怕皮會變淋身。醬汁方面:薑蓉唔太鹹,做得不錯。自己試過佢哋嘅叉燒、燒肉、乳豬及油雞。乳豬都不錯不過,令我回頭嘅係燒肉同半肥瘦叉燒。反而唔知係唔係剛開業,店員感覺還未太上手,但勝在有禮貌。值得一試嘅燒味專門店。
份量與價錢成正比。
乳豬皮及燒肉都非常脆口。
咬落會聽到‘索索’聲。
中湯湯料亦非常足料,雞腳亦算多(剛好有3隻)。
外賣燒肉,店員仲好細心咁剪開個盒,怕皮會變淋身。
醬汁方面:薑蓉唔太鹹,做得不錯。
自己試過佢哋嘅叉燒、燒肉、乳豬及油雞。乳豬都不錯
不過,令我回頭嘅係燒肉同半肥瘦叉燒

反而唔知係唔係剛開業,店員感覺還未太上手,但勝在有禮貌。
值得一試嘅燒味專門店。
乳豬飯、叉燒飯、燒肉
2023-07-08
乳豬飯、叉燒飯、燒肉
  • 燒肉
2023-07-05 223 浏览
見呢個鋪位又轉左新餐廳,又好似幾多人幫襯喎咁我都黎試下新野先。叫左兩個燒味跟餐,一個食飯,另一個食湯瀨,佢就打錯單喇果時係正值午市時間,人客比較多做野有少少甩漏都可以理解嘅。等左大約6分鐘,個瀨粉同飯都到喇。擺款都幾整齊。肉眼可見d叉燒係瘦到好似d風乾牛肉咁,一絲肥膏都冇 口感就如你想像出黎嘅一樣咁柴 冇肉汁一d都唔juice完全餸唔到飯。燒肉就半肥瘦,皮香脆到不得了!有炭香味 唔太咸,點埋黃芥辣食,正 但碗瀨粉真係淡到好似清水咁,係完全冇味 就算加左碗燒味汁同薑蓉落去,都淨係食到少少薑蓉味呢份嘅燒肉就肥左少許,不過都係可以接受嘅範圍。白切雞不過不失,啖啖肉,加埋薑蓉食好味d。而d飯都係麻麻,比較散又唔夠米香味。Ps. 佢抹枱時果塊布睇落唔係好得,枱面抹完仲有d油淋淋咁,我比較頂唔順
見呢個鋪位又轉左新餐廳,又好似幾多人幫襯喎
咁我都黎試下新野先。

叫左兩個燒味跟餐,一個食飯,另一個食湯瀨,佢就打錯單喇

果時係正值午市時間,人客比較多做野有少少甩漏都可以理解嘅。

等左大約6分鐘,個瀨粉同飯都到喇。擺款都幾整齊。

肉眼可見d叉燒係瘦到好似d風乾牛肉咁,一絲肥膏都冇
口感就如你想像出黎嘅一樣咁柴
冇肉汁一d都唔juice
完全餸唔到飯。

燒肉就半肥瘦,皮香脆到不得了!有炭香味
唔太咸,點埋黃芥辣食,正
但碗瀨粉真係淡到好似清水咁,係完全冇味
就算加左碗燒味汁同薑蓉落去,都淨係食到少少薑蓉味

呢份嘅燒肉就肥左少許,不過都係可以接受嘅範圍。

2023-07-02
午餐